bubol.T Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 odświeżamy przed wczoraj bylem w "zasranym szczyrkadio" gdzie przygotowanie stoków to totalna porażka ! dzisiaj bez wahania padło na Pilsko i nie żałuję, nawet mimo tego że wracałem się po nartę na krześle i jechałem w żywieckim korku z powodu opadu śniegu teraz najważniejsze czyli warunki rano dobre 8/10, miejscami lód ale to od wiejącego wiatru i da się ominąć, i to by tyle z minusów, na pocieszenie od ok 10.00 cały czas pada, wsiadając do samochodu ok 14:00, na dole spadło 3-4cm śniegu pod wyciągami ratraku nie było i szkoda, to by była taka wisienka na torcie, obsługa goniła z łopatami, lodu nie było jedynie miejscami małe muldy i znowu przyczyną pewnie wiatr kolejki.... a co to jest? wielkie dzięki Mam dwa dodatkowe pytania ,czy działa orczyk na Kopiec ? Czy da się zjechać przez Buczynkę na dół ,albo ,czy przynajmniej przejezdna jest trasa 6 przez las do Szczawin? Na stronach ośrodka i na korbielów.net próżno szukać takich informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 781 Dodano 17 l Ostatniej odpowiedzi 1 Sty Top użytkownicy w tym temacie 43 38 60 64 Popularne dni 27 Gru 23 21 Sty 12 24 Lut 10 4 Sty 9 Top użytkownicy w tym temacie abstinent 43 odpowiedzi daro65_del 38 odpowiedzi loockas 60 odpowiedzi bubol.T 64 odpowiedzi Popularne dni 27 Gru 2018 23 odpowiedzi 21 Sty 2013 12 odpowiedzi 24 Lut 2011 10 odpowiedzi 4 Sty 2015 9 odpowiedzi Popularne posty Robur82 1 Stycznia 31.12 Jeździłem na orczykach, warunki rewelacyjne. Późno zaczeliśmy chyba 10.30 a stok super, może na samym końcu trasy pod dolnym orczykiem jakiś sporadyczny kamień wystawal i chyba w jednym czy dwóc Dodane grafiki abstinent Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 wielkie dzięki Mam dwa dodatkowe pytania ,czy działa orczyk na Kopiec ? Czy da się zjechać przez Buczynkę na dół ,albo ,czy przynajmniej przejezdna jest trasa 6 przez las do Szczawin? Na stronach ośrodka i na korbielów.net próżno szukać takich informacji ciężko mi to stwierdzić, ale po dzisiejszych opadach myślę że do Szczawin będzie już ok, może w pt zaryzykuje buczynkę, zobaczę ile nasypie śniegu talerzyk na kopiec nie chodzi i nie będzie chodził, szkoda że tego orczyka przy schronisku nie odpalą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Rakar Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 wielkie dzięki Mam dwa dodatkowe pytania ,czy działa orczyk na Kopiec ? Czy da się zjechać przez Buczynkę na dół ,albo ,czy przynajmniej przejezdna jest trasa 6 przez las do Szczawin? Na stronach ośrodka i na korbielów.net próżno szukać takich informacjiInfo z wtorku także teraz jest lepiej bo sypie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 W piątek rano uderzam na Pilsko. Nie ma sensu stać w kolejkach w Szczyrku btw. Ostatnio jak byłem na Pilsku to na orczyku rozmawiałem z mieszkańcem... Szczyrku. Mieszka obok Soliska. Już mu bokiem wychodzi SMR i jeździ na Pilsko pojeździć w spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Rakar Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 W piątek rano uderzam na Pilsko. Nie ma sensu stać w kolejkach w Szczyrku btw. Ostatnio jak byłem na Pilsku to na orczyku rozmawiałem z mieszkańcem... Szczyrku. Mieszka obok Soliska. Już mu bokiem wychodzi SMR i jeździ na Pilsko pojeździć w spokoju Witam! Fajnie.Zdaj relację jak możesz bo myślę tam pojechać w któryś dzień weekendu. Dalej tutaj niezła opcja na grouponie.https://www.groupon....rciarski-pilsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... abstinent Napisano 9 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Dzisiaj powtórka, warunki coraz lepsze,śniegu więcej, pod wyciągami podobnie jak ostatnio.Z racji chyba pt. większa kolejka na szczyt, niżej z rozpędu na wyciąg. Z szybkiej rozmowy z obsługą buczynka nie przejezdna i ryzykowna z powodu dużych kamieni. Kolega zjechał wzdłuż krzesła, ostatnie 200m z buta. Od miziowej w górę mgła, czasami schodziła niżej a na górze próbowało przebijać się słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Witam! Fajnie.Zdaj relację jak możesz bo myślę tam pojechać w któryś dzień weekendu. W piątek nie dałem rady, nadrobiłem dzisiaj. Standardowo od 8:00 do ok 11:30. Warunki śniegowe bajeczne. Do godziny 10:00 równo i twardo. Potem w kilku miejscach powychodziły lodowe placki, ale bez tragedii. Minerały jak już to raczej tylko na poboczach. O dziwo końcówka trasy w Szczawinach wyjątkowo bez przetarć. Powrót wybrałem standardowo krzesłem, ale podobno już niewiele brakuje by zjechać w dół (niby ostatnie 200m trzeba zejść). Na Buczynce jest śnieg, ale wystają kamienie. To były informacje od pań z kasy. Pierwszy raz od lat widziałem tylu ludzi na Pilsku. Parking na dole zawalony pod samo skrzyżowanie z główną drogą. Chyba za dużo piszemy o złych warunkach w Szczyrku i się wiara przeniosła do Korbielowa Już od ok 10:00 na dole było stania w kolejce na 10-15 minut. U góry od 5 do 10 minut, ale kolejka sięgała schroniska. Trzeba przyznać, że nie odczuwało się tego tłoku na trasach. Generalnie mnie to jednak cieszy. Niech ludzie zostawią tam kasę. Za to nikt w kolejnym sezonie nie powinien mieć wątpliwości czy opłaca się utrzymywać to miejsce, a my pojeździmy jeszcze na tej pięknej górze Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 W takich kolejkach się tam stało w latach 90 i jak zawsze wszyscy grzecznie w rządku czekają ,niesamowite ,ostatnie kulturalne miejsce dla koneserów białego szaleństwa A ja siedzę w domu i nie mogę jechać na narty ,zaraz mnie coś trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MarioJ Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Fani orczyków, olali szczyrk i pojechali na prawdziwy śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kardek Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Ta góra jest fenomenalna ma to "COŚ" - prócz naturalnego śniegu oczywiście Dzisiaj niestety w domku na kamerkach podziwianie ale za to jutro..... jutro z samego rańca kierunek Korbielów !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Focus Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Pilsko ma to coś, uwielbiam tam jeździć ale muszę przyznać, że załamać się można jak infrastruktura ośrodka upada. Teraz na hali miziowej można korzystać tylko z jednego wyciągu, już nawet talerzyk przy goprówce nie działa... Jeżeli chce się zjechać z kopca na niebieską lub czerwoną, trzeba potem podejść do wyciągu. Nie wspomnę już o wybudowanej kanapie na buczynce, która nigdy nie posłużyła żadnemu narciarzowi. Czy doczekamy się jeszcze renesansu Pilska? może potrzeba słowackich pieniędzy, bo jak widać włodarze z Istebnej nie zamierzają inwestować w Korbielów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... christof Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Widzac tlumy w Szczyrku jestem za tym zeby Słowacy na Pilsko nie wlazili jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... ARossi88 Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Widzac tlumy w Szczyrku jestem za tym zeby Słowacy na Pilsko nie wlazili jednak. A ja przeciwnie, lepiej żeby ktoś zainwestował i dał "życie", niż miało by tam wszystko stanąć i zardzewieć na dobre. W SMR ten sezon jest szalony, bo każdy chce mieć selfie przecież z najnowocześniejszego ośrodka w Polsce. W następnym sezonie myślę już będzie ruch w normie, jak to ponoć ma miejsce na BSA. A jeśli Słowacy będą inwestować w więcej ośrodków, to lepiej, bo będzie większy wybór i ludzie się rozejdą jednak a tak w jednym miejscu wszystko i wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... christof Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Co do ruchu w SMR moze tak a może nie.... jak zobaczę w przyszłym roku to uwierzę. Niech na razie ogarną przygotowywanie tras... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Friski Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ależ ośrodek żyje. Parking codziennie full ostatnimi czasy. Jeżdżąc z ludźmi na orczykach nie spotkałem nikogo kto by narzekał. Owszem, że linka stara, że niebezpiecznie bo czasem się urwie ale wszyscy mówią że lepiej niż w Szczyrku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ależ ośrodek żyje. Parking codziennie full ostatnimi czasy. Jeżdżąc z ludźmi na orczykach nie spotkałem nikogo kto by narzekał. Owszem, że linka stara, że niebezpiecznie bo czasem się urwie ale wszyscy mówią że lepiej niż w Szczyrku. Mam wrażenie ,że cała Polska rządna nowoczesnego Szczyrku uderzyła z pełną mocą,a miłośnicy spokojnej jazdy dobrymi trasami ,którzy nie potrzebują wielkich wygód przenieśli się na Pilsko ,wcześniej rozkładali się pomiędzy Pilskiem i Szczyrkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Focus Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Nie mam nic do orczyków, nie zależy mi na podgrzewanych kanapach z zasłonami z plexy. Od małego jeździłęm do korbielowa gdzie były tylko orczyki, na szczawiny jeździło się z buczynki płajem który miał fragment z górki i trzeba było albo hamować na orczyku albo się rozpędzić i złapać któryś kolejny talerzyk z naprzeciwka. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że te orczyki już nawet nie działają. Jak wspomniałem wyżej, na miziowej działa jeden orczyk z trzech istniejących. Ten dwuosobowy na kopiec od paru lat jest nie czynny a kiedyś tam przecież co roku odbywał się puchar pilska. talerzyk przy goprówce w tym sezonie przestał działać. Jak tak dalej pójdzie to zostanie jedynie trasa z soliska do korbielowa a o jeździe w górnych partiach góry będzie można myśleć jedynie w kategorii skiturów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Nie mam nic do orczyków, nie zależy mi na podgrzewanych kanapach z zasłonami z plexy. Od małego jeździłęm do korbielowa gdzie były tylko orczyki, na szczawiny jeździło się z buczynki płajem który miał fragment z górki i trzeba było albo hamować na orczyku albo się rozpędzić i złapać któryś kolejny talerzyk z naprzeciwka. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że te orczyki już nawet nie działają. Jak wspomniałem wyżej, na miziowej działa jeden orczyk z trzech istniejących. Ten dwuosobowy na kopiec od paru lat jest nie czynny a kiedyś tam przecież co roku odbywał się puchar pilska. talerzyk przy goprówce w tym sezonie przestał działać. Jak tak dalej pójdzie to zostanie jedynie trasa z soliska do korbielowa a o jeździe w górnych partiach góry będzie można myśleć jedynie w kategorii skiturów. W zasadzie na Pilsku jeden wyciąg rozwiązałby sprawę ,potrzebna jest gondola na Miziową ze stacją na Szczawinach ,do tego uruchomienie istniejącego krzesła na Buczynkę,w górnych partiach orczyki bardzo dobrze spełniają swoją rolę,nie są podatne na porywy wiatru ,nie zwiększają przepustowości,nie ma tłoku na trasach. Do tego naśnieżanie górnych partii i zadbanie o istniejące trasy ,uruchomienie czarnej na Szczawinach. Wtedy mielibyśmy świetny ośrodek narciarski czynny od grudnia do kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 potrzebna jest gondola na Miziową... I po Pilsku. Nic osobistego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 I po Pilsku. Nic osobistego:) W obecnej sytuacji też będzie po nim za kilka lat,połowa wyciągów nie działa i połowa tras też ,a wyciąg na Buczynkę ledwo zipie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... abstinent Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Dzisiaj wieczorna jazda,w sumie to tak nie było źle, ale lepiej mogło by być. Z prawej str sporo lodu, z lewej fajnie ale minerały wychodzą, za mało śniegu wieczorna jazda na pilsku z wieczorną w szczyrku wypada o wiele lepiej... kolejek brak, kanapa często stawała wczoraj sąsiad był na górze i kolejna poprawa, śniegu sporo, nawet pod wyciągami jak na stole zrobione poranne warunki wytrzymały aż do 11.00 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 18 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Dzisiaj było grubo Od 8:00 mgła na Miziowej taka, że wyskakując z orczyka nie widziałem schroniska. Na szczycie nie lepiej, a przy zjeździe nietrudno było przegapić kolejkę do wyciągu. Po 10:00 rozjaśniło się poniżej Miziowej i odcinek do Szczawin miał najlepszą widoczność. Dodatkowo jazdę utrudniała marznąca mżawka, a wyżej padający śnieg. Co do śniegu, na trasach go nie brakowało. Widać, że po nocnym ratrakowaniu trochę puchu spadło. Jak dla mnie trasy przygotowane świetnie. Niestety bardzo szybko pojawiły się muldy przez ilość narciarzy kręcących ciągle we mgle. Frekwencja dopisała. Na wyciągach mniej ludzi niż tydzień temu, ale na trasie było tłoczniej, znacznie tłoczniej. Efekt tego, że w takich warunkach zdecydowana większość jeździ wolniej. Bywały miejsca gdzie robiło się niebezpiecznie. Zarówno za sprawą mgły, ale też ilości narciarzy w jednym miejscu. Ratownicy z toboganami z tego co widziałem mieli co robić. Na parkingu na dole czekała też karetka. W tych warunkach dotrwałem ledwo do 11:00. Nie powiem, żebym się jakoś bardzo fajnie bawił ale wyjeździć się, wyjeździłem. Za tydzień powinno być już luźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... oloss Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 cześć, wybieram się do Korbielowa w wekend 23-25 lutego, chciałem zapytac o warunki na drogach, czy bez łańcuchów da sie dojechać? Jade pierwszy raz i nie wiem czy są jakieś strome podjazdy na trasie z Żywca do Korbielowa Auto z napędem na tylną os z góry dzięki za opinieByłem na Pilsku w sobotę - drogi czarne, stromych podjazdów z Żywca do Korbielowa nie ma. Podjazd pod parking przy Solisku bez żadnego problemu, jedynie dalej sam dojazd do kolei Szczawiny może było troszeczkę ślisko (było jakieś -12 stopni mrozu rano). Jak nie sypnie śniegiem albo nie będzie gołoledzi, to łańcuchów potrzebował nie będziesz. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Tam nie potrzeba łańcuchów. Dojazd na parking jest w miarę równy. Dobre zimówki wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... abstinent Napisano 24 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 dzisiaj pustki, ok 11.00 na szczyt 2-3 min stania, rano fajnie na stoku, od ok 10.00 sporo przetarć do lodu i trochę minerałów ale da się ominąć z każdej strony. z kopca słabo przygotowane tak samo bokiem przez las na szczawiny Mega zimno, pod wyciągami nie przeratrakowane i to mnie zawsze dziwi, rozumiem że się nie da to się nie da, ale kilka razy w zimie jest jak na stole, to czemu na weekend nie przygotują porządnie tylko z łopatami gonią ? swoją drogą nawet parking był przeratrakowany, nie wiem czy specjalnie ale było zjechane na deskach do strugi ale delikatnie trzeba i po bokach szukać śniegu, ostatnia ścianka z buta znowu sypie i niech dosypie co by w marcowym słońcu pojeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Dalej Strona 25 z 32 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Polska Śląskie Korbielów Pilsko - Ośrodek narciarski × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
abstinent Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 wielkie dzięki Mam dwa dodatkowe pytania ,czy działa orczyk na Kopiec ? Czy da się zjechać przez Buczynkę na dół ,albo ,czy przynajmniej przejezdna jest trasa 6 przez las do Szczawin? Na stronach ośrodka i na korbielów.net próżno szukać takich informacji ciężko mi to stwierdzić, ale po dzisiejszych opadach myślę że do Szczawin będzie już ok, może w pt zaryzykuje buczynkę, zobaczę ile nasypie śniegu talerzyk na kopiec nie chodzi i nie będzie chodził, szkoda że tego orczyka przy schronisku nie odpalą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Rakar Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 wielkie dzięki Mam dwa dodatkowe pytania ,czy działa orczyk na Kopiec ? Czy da się zjechać przez Buczynkę na dół ,albo ,czy przynajmniej przejezdna jest trasa 6 przez las do Szczawin? Na stronach ośrodka i na korbielów.net próżno szukać takich informacjiInfo z wtorku także teraz jest lepiej bo sypie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 W piątek rano uderzam na Pilsko. Nie ma sensu stać w kolejkach w Szczyrku btw. Ostatnio jak byłem na Pilsku to na orczyku rozmawiałem z mieszkańcem... Szczyrku. Mieszka obok Soliska. Już mu bokiem wychodzi SMR i jeździ na Pilsko pojeździć w spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Rakar Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 W piątek rano uderzam na Pilsko. Nie ma sensu stać w kolejkach w Szczyrku btw. Ostatnio jak byłem na Pilsku to na orczyku rozmawiałem z mieszkańcem... Szczyrku. Mieszka obok Soliska. Już mu bokiem wychodzi SMR i jeździ na Pilsko pojeździć w spokoju Witam! Fajnie.Zdaj relację jak możesz bo myślę tam pojechać w któryś dzień weekendu. Dalej tutaj niezła opcja na grouponie.https://www.groupon....rciarski-pilsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... abstinent Napisano 9 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Dzisiaj powtórka, warunki coraz lepsze,śniegu więcej, pod wyciągami podobnie jak ostatnio.Z racji chyba pt. większa kolejka na szczyt, niżej z rozpędu na wyciąg. Z szybkiej rozmowy z obsługą buczynka nie przejezdna i ryzykowna z powodu dużych kamieni. Kolega zjechał wzdłuż krzesła, ostatnie 200m z buta. Od miziowej w górę mgła, czasami schodziła niżej a na górze próbowało przebijać się słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Witam! Fajnie.Zdaj relację jak możesz bo myślę tam pojechać w któryś dzień weekendu. W piątek nie dałem rady, nadrobiłem dzisiaj. Standardowo od 8:00 do ok 11:30. Warunki śniegowe bajeczne. Do godziny 10:00 równo i twardo. Potem w kilku miejscach powychodziły lodowe placki, ale bez tragedii. Minerały jak już to raczej tylko na poboczach. O dziwo końcówka trasy w Szczawinach wyjątkowo bez przetarć. Powrót wybrałem standardowo krzesłem, ale podobno już niewiele brakuje by zjechać w dół (niby ostatnie 200m trzeba zejść). Na Buczynce jest śnieg, ale wystają kamienie. To były informacje od pań z kasy. Pierwszy raz od lat widziałem tylu ludzi na Pilsku. Parking na dole zawalony pod samo skrzyżowanie z główną drogą. Chyba za dużo piszemy o złych warunkach w Szczyrku i się wiara przeniosła do Korbielowa Już od ok 10:00 na dole było stania w kolejce na 10-15 minut. U góry od 5 do 10 minut, ale kolejka sięgała schroniska. Trzeba przyznać, że nie odczuwało się tego tłoku na trasach. Generalnie mnie to jednak cieszy. Niech ludzie zostawią tam kasę. Za to nikt w kolejnym sezonie nie powinien mieć wątpliwości czy opłaca się utrzymywać to miejsce, a my pojeździmy jeszcze na tej pięknej górze Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 W takich kolejkach się tam stało w latach 90 i jak zawsze wszyscy grzecznie w rządku czekają ,niesamowite ,ostatnie kulturalne miejsce dla koneserów białego szaleństwa A ja siedzę w domu i nie mogę jechać na narty ,zaraz mnie coś trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MarioJ Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Fani orczyków, olali szczyrk i pojechali na prawdziwy śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kardek Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Ta góra jest fenomenalna ma to "COŚ" - prócz naturalnego śniegu oczywiście Dzisiaj niestety w domku na kamerkach podziwianie ale za to jutro..... jutro z samego rańca kierunek Korbielów !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Focus Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Pilsko ma to coś, uwielbiam tam jeździć ale muszę przyznać, że załamać się można jak infrastruktura ośrodka upada. Teraz na hali miziowej można korzystać tylko z jednego wyciągu, już nawet talerzyk przy goprówce nie działa... Jeżeli chce się zjechać z kopca na niebieską lub czerwoną, trzeba potem podejść do wyciągu. Nie wspomnę już o wybudowanej kanapie na buczynce, która nigdy nie posłużyła żadnemu narciarzowi. Czy doczekamy się jeszcze renesansu Pilska? może potrzeba słowackich pieniędzy, bo jak widać włodarze z Istebnej nie zamierzają inwestować w Korbielów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... christof Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Widzac tlumy w Szczyrku jestem za tym zeby Słowacy na Pilsko nie wlazili jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... ARossi88 Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Widzac tlumy w Szczyrku jestem za tym zeby Słowacy na Pilsko nie wlazili jednak. A ja przeciwnie, lepiej żeby ktoś zainwestował i dał "życie", niż miało by tam wszystko stanąć i zardzewieć na dobre. W SMR ten sezon jest szalony, bo każdy chce mieć selfie przecież z najnowocześniejszego ośrodka w Polsce. W następnym sezonie myślę już będzie ruch w normie, jak to ponoć ma miejsce na BSA. A jeśli Słowacy będą inwestować w więcej ośrodków, to lepiej, bo będzie większy wybór i ludzie się rozejdą jednak a tak w jednym miejscu wszystko i wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... christof Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Co do ruchu w SMR moze tak a może nie.... jak zobaczę w przyszłym roku to uwierzę. Niech na razie ogarną przygotowywanie tras... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Friski Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ależ ośrodek żyje. Parking codziennie full ostatnimi czasy. Jeżdżąc z ludźmi na orczykach nie spotkałem nikogo kto by narzekał. Owszem, że linka stara, że niebezpiecznie bo czasem się urwie ale wszyscy mówią że lepiej niż w Szczyrku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ależ ośrodek żyje. Parking codziennie full ostatnimi czasy. Jeżdżąc z ludźmi na orczykach nie spotkałem nikogo kto by narzekał. Owszem, że linka stara, że niebezpiecznie bo czasem się urwie ale wszyscy mówią że lepiej niż w Szczyrku. Mam wrażenie ,że cała Polska rządna nowoczesnego Szczyrku uderzyła z pełną mocą,a miłośnicy spokojnej jazdy dobrymi trasami ,którzy nie potrzebują wielkich wygód przenieśli się na Pilsko ,wcześniej rozkładali się pomiędzy Pilskiem i Szczyrkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Focus Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Nie mam nic do orczyków, nie zależy mi na podgrzewanych kanapach z zasłonami z plexy. Od małego jeździłęm do korbielowa gdzie były tylko orczyki, na szczawiny jeździło się z buczynki płajem który miał fragment z górki i trzeba było albo hamować na orczyku albo się rozpędzić i złapać któryś kolejny talerzyk z naprzeciwka. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że te orczyki już nawet nie działają. Jak wspomniałem wyżej, na miziowej działa jeden orczyk z trzech istniejących. Ten dwuosobowy na kopiec od paru lat jest nie czynny a kiedyś tam przecież co roku odbywał się puchar pilska. talerzyk przy goprówce w tym sezonie przestał działać. Jak tak dalej pójdzie to zostanie jedynie trasa z soliska do korbielowa a o jeździe w górnych partiach góry będzie można myśleć jedynie w kategorii skiturów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Nie mam nic do orczyków, nie zależy mi na podgrzewanych kanapach z zasłonami z plexy. Od małego jeździłęm do korbielowa gdzie były tylko orczyki, na szczawiny jeździło się z buczynki płajem który miał fragment z górki i trzeba było albo hamować na orczyku albo się rozpędzić i złapać któryś kolejny talerzyk z naprzeciwka. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że te orczyki już nawet nie działają. Jak wspomniałem wyżej, na miziowej działa jeden orczyk z trzech istniejących. Ten dwuosobowy na kopiec od paru lat jest nie czynny a kiedyś tam przecież co roku odbywał się puchar pilska. talerzyk przy goprówce w tym sezonie przestał działać. Jak tak dalej pójdzie to zostanie jedynie trasa z soliska do korbielowa a o jeździe w górnych partiach góry będzie można myśleć jedynie w kategorii skiturów. W zasadzie na Pilsku jeden wyciąg rozwiązałby sprawę ,potrzebna jest gondola na Miziową ze stacją na Szczawinach ,do tego uruchomienie istniejącego krzesła na Buczynkę,w górnych partiach orczyki bardzo dobrze spełniają swoją rolę,nie są podatne na porywy wiatru ,nie zwiększają przepustowości,nie ma tłoku na trasach. Do tego naśnieżanie górnych partii i zadbanie o istniejące trasy ,uruchomienie czarnej na Szczawinach. Wtedy mielibyśmy świetny ośrodek narciarski czynny od grudnia do kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 potrzebna jest gondola na Miziową... I po Pilsku. Nic osobistego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 I po Pilsku. Nic osobistego:) W obecnej sytuacji też będzie po nim za kilka lat,połowa wyciągów nie działa i połowa tras też ,a wyciąg na Buczynkę ledwo zipie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... abstinent Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Dzisiaj wieczorna jazda,w sumie to tak nie było źle, ale lepiej mogło by być. Z prawej str sporo lodu, z lewej fajnie ale minerały wychodzą, za mało śniegu wieczorna jazda na pilsku z wieczorną w szczyrku wypada o wiele lepiej... kolejek brak, kanapa często stawała wczoraj sąsiad był na górze i kolejna poprawa, śniegu sporo, nawet pod wyciągami jak na stole zrobione poranne warunki wytrzymały aż do 11.00 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 18 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Dzisiaj było grubo Od 8:00 mgła na Miziowej taka, że wyskakując z orczyka nie widziałem schroniska. Na szczycie nie lepiej, a przy zjeździe nietrudno było przegapić kolejkę do wyciągu. Po 10:00 rozjaśniło się poniżej Miziowej i odcinek do Szczawin miał najlepszą widoczność. Dodatkowo jazdę utrudniała marznąca mżawka, a wyżej padający śnieg. Co do śniegu, na trasach go nie brakowało. Widać, że po nocnym ratrakowaniu trochę puchu spadło. Jak dla mnie trasy przygotowane świetnie. Niestety bardzo szybko pojawiły się muldy przez ilość narciarzy kręcących ciągle we mgle. Frekwencja dopisała. Na wyciągach mniej ludzi niż tydzień temu, ale na trasie było tłoczniej, znacznie tłoczniej. Efekt tego, że w takich warunkach zdecydowana większość jeździ wolniej. Bywały miejsca gdzie robiło się niebezpiecznie. Zarówno za sprawą mgły, ale też ilości narciarzy w jednym miejscu. Ratownicy z toboganami z tego co widziałem mieli co robić. Na parkingu na dole czekała też karetka. W tych warunkach dotrwałem ledwo do 11:00. Nie powiem, żebym się jakoś bardzo fajnie bawił ale wyjeździć się, wyjeździłem. Za tydzień powinno być już luźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... oloss Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 cześć, wybieram się do Korbielowa w wekend 23-25 lutego, chciałem zapytac o warunki na drogach, czy bez łańcuchów da sie dojechać? Jade pierwszy raz i nie wiem czy są jakieś strome podjazdy na trasie z Żywca do Korbielowa Auto z napędem na tylną os z góry dzięki za opinieByłem na Pilsku w sobotę - drogi czarne, stromych podjazdów z Żywca do Korbielowa nie ma. Podjazd pod parking przy Solisku bez żadnego problemu, jedynie dalej sam dojazd do kolei Szczawiny może było troszeczkę ślisko (było jakieś -12 stopni mrozu rano). Jak nie sypnie śniegiem albo nie będzie gołoledzi, to łańcuchów potrzebował nie będziesz. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Tam nie potrzeba łańcuchów. Dojazd na parking jest w miarę równy. Dobre zimówki wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... abstinent Napisano 24 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 dzisiaj pustki, ok 11.00 na szczyt 2-3 min stania, rano fajnie na stoku, od ok 10.00 sporo przetarć do lodu i trochę minerałów ale da się ominąć z każdej strony. z kopca słabo przygotowane tak samo bokiem przez las na szczawiny Mega zimno, pod wyciągami nie przeratrakowane i to mnie zawsze dziwi, rozumiem że się nie da to się nie da, ale kilka razy w zimie jest jak na stole, to czemu na weekend nie przygotują porządnie tylko z łopatami gonią ? swoją drogą nawet parking był przeratrakowany, nie wiem czy specjalnie ale było zjechane na deskach do strugi ale delikatnie trzeba i po bokach szukać śniegu, ostatnia ścianka z buta znowu sypie i niech dosypie co by w marcowym słońcu pojeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Dalej Strona 25 z 32 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Polska Śląskie Korbielów Pilsko - Ośrodek narciarski × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Rakar Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 wielkie dzięki Mam dwa dodatkowe pytania ,czy działa orczyk na Kopiec ? Czy da się zjechać przez Buczynkę na dół ,albo ,czy przynajmniej przejezdna jest trasa 6 przez las do Szczawin? Na stronach ośrodka i na korbielów.net próżno szukać takich informacjiInfo z wtorku także teraz jest lepiej bo sypie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loockas Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 W piątek rano uderzam na Pilsko. Nie ma sensu stać w kolejkach w Szczyrku btw. Ostatnio jak byłem na Pilsku to na orczyku rozmawiałem z mieszkańcem... Szczyrku. Mieszka obok Soliska. Już mu bokiem wychodzi SMR i jeździ na Pilsko pojeździć w spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rakar Napisano 7 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 W piątek rano uderzam na Pilsko. Nie ma sensu stać w kolejkach w Szczyrku btw. Ostatnio jak byłem na Pilsku to na orczyku rozmawiałem z mieszkańcem... Szczyrku. Mieszka obok Soliska. Już mu bokiem wychodzi SMR i jeździ na Pilsko pojeździć w spokoju Witam! Fajnie.Zdaj relację jak możesz bo myślę tam pojechać w któryś dzień weekendu. Dalej tutaj niezła opcja na grouponie.https://www.groupon....rciarski-pilsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abstinent Napisano 9 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Dzisiaj powtórka, warunki coraz lepsze,śniegu więcej, pod wyciągami podobnie jak ostatnio.Z racji chyba pt. większa kolejka na szczyt, niżej z rozpędu na wyciąg. Z szybkiej rozmowy z obsługą buczynka nie przejezdna i ryzykowna z powodu dużych kamieni. Kolega zjechał wzdłuż krzesła, ostatnie 200m z buta. Od miziowej w górę mgła, czasami schodziła niżej a na górze próbowało przebijać się słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loockas Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Witam! Fajnie.Zdaj relację jak możesz bo myślę tam pojechać w któryś dzień weekendu. W piątek nie dałem rady, nadrobiłem dzisiaj. Standardowo od 8:00 do ok 11:30. Warunki śniegowe bajeczne. Do godziny 10:00 równo i twardo. Potem w kilku miejscach powychodziły lodowe placki, ale bez tragedii. Minerały jak już to raczej tylko na poboczach. O dziwo końcówka trasy w Szczawinach wyjątkowo bez przetarć. Powrót wybrałem standardowo krzesłem, ale podobno już niewiele brakuje by zjechać w dół (niby ostatnie 200m trzeba zejść). Na Buczynce jest śnieg, ale wystają kamienie. To były informacje od pań z kasy. Pierwszy raz od lat widziałem tylu ludzi na Pilsku. Parking na dole zawalony pod samo skrzyżowanie z główną drogą. Chyba za dużo piszemy o złych warunkach w Szczyrku i się wiara przeniosła do Korbielowa Już od ok 10:00 na dole było stania w kolejce na 10-15 minut. U góry od 5 do 10 minut, ale kolejka sięgała schroniska. Trzeba przyznać, że nie odczuwało się tego tłoku na trasach. Generalnie mnie to jednak cieszy. Niech ludzie zostawią tam kasę. Za to nikt w kolejnym sezonie nie powinien mieć wątpliwości czy opłaca się utrzymywać to miejsce, a my pojeździmy jeszcze na tej pięknej górze Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 W takich kolejkach się tam stało w latach 90 i jak zawsze wszyscy grzecznie w rządku czekają ,niesamowite ,ostatnie kulturalne miejsce dla koneserów białego szaleństwa A ja siedzę w domu i nie mogę jechać na narty ,zaraz mnie coś trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MarioJ Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Fani orczyków, olali szczyrk i pojechali na prawdziwy śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kardek Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Ta góra jest fenomenalna ma to "COŚ" - prócz naturalnego śniegu oczywiście Dzisiaj niestety w domku na kamerkach podziwianie ale za to jutro..... jutro z samego rańca kierunek Korbielów !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Focus Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Pilsko ma to coś, uwielbiam tam jeździć ale muszę przyznać, że załamać się można jak infrastruktura ośrodka upada. Teraz na hali miziowej można korzystać tylko z jednego wyciągu, już nawet talerzyk przy goprówce nie działa... Jeżeli chce się zjechać z kopca na niebieską lub czerwoną, trzeba potem podejść do wyciągu. Nie wspomnę już o wybudowanej kanapie na buczynce, która nigdy nie posłużyła żadnemu narciarzowi. Czy doczekamy się jeszcze renesansu Pilska? może potrzeba słowackich pieniędzy, bo jak widać włodarze z Istebnej nie zamierzają inwestować w Korbielów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... christof Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Widzac tlumy w Szczyrku jestem za tym zeby Słowacy na Pilsko nie wlazili jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... ARossi88 Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Widzac tlumy w Szczyrku jestem za tym zeby Słowacy na Pilsko nie wlazili jednak. A ja przeciwnie, lepiej żeby ktoś zainwestował i dał "życie", niż miało by tam wszystko stanąć i zardzewieć na dobre. W SMR ten sezon jest szalony, bo każdy chce mieć selfie przecież z najnowocześniejszego ośrodka w Polsce. W następnym sezonie myślę już będzie ruch w normie, jak to ponoć ma miejsce na BSA. A jeśli Słowacy będą inwestować w więcej ośrodków, to lepiej, bo będzie większy wybór i ludzie się rozejdą jednak a tak w jednym miejscu wszystko i wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... christof Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Co do ruchu w SMR moze tak a może nie.... jak zobaczę w przyszłym roku to uwierzę. Niech na razie ogarną przygotowywanie tras... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Friski Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ależ ośrodek żyje. Parking codziennie full ostatnimi czasy. Jeżdżąc z ludźmi na orczykach nie spotkałem nikogo kto by narzekał. Owszem, że linka stara, że niebezpiecznie bo czasem się urwie ale wszyscy mówią że lepiej niż w Szczyrku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ależ ośrodek żyje. Parking codziennie full ostatnimi czasy. Jeżdżąc z ludźmi na orczykach nie spotkałem nikogo kto by narzekał. Owszem, że linka stara, że niebezpiecznie bo czasem się urwie ale wszyscy mówią że lepiej niż w Szczyrku. Mam wrażenie ,że cała Polska rządna nowoczesnego Szczyrku uderzyła z pełną mocą,a miłośnicy spokojnej jazdy dobrymi trasami ,którzy nie potrzebują wielkich wygód przenieśli się na Pilsko ,wcześniej rozkładali się pomiędzy Pilskiem i Szczyrkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Focus Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Nie mam nic do orczyków, nie zależy mi na podgrzewanych kanapach z zasłonami z plexy. Od małego jeździłęm do korbielowa gdzie były tylko orczyki, na szczawiny jeździło się z buczynki płajem który miał fragment z górki i trzeba było albo hamować na orczyku albo się rozpędzić i złapać któryś kolejny talerzyk z naprzeciwka. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że te orczyki już nawet nie działają. Jak wspomniałem wyżej, na miziowej działa jeden orczyk z trzech istniejących. Ten dwuosobowy na kopiec od paru lat jest nie czynny a kiedyś tam przecież co roku odbywał się puchar pilska. talerzyk przy goprówce w tym sezonie przestał działać. Jak tak dalej pójdzie to zostanie jedynie trasa z soliska do korbielowa a o jeździe w górnych partiach góry będzie można myśleć jedynie w kategorii skiturów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Nie mam nic do orczyków, nie zależy mi na podgrzewanych kanapach z zasłonami z plexy. Od małego jeździłęm do korbielowa gdzie były tylko orczyki, na szczawiny jeździło się z buczynki płajem który miał fragment z górki i trzeba było albo hamować na orczyku albo się rozpędzić i złapać któryś kolejny talerzyk z naprzeciwka. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że te orczyki już nawet nie działają. Jak wspomniałem wyżej, na miziowej działa jeden orczyk z trzech istniejących. Ten dwuosobowy na kopiec od paru lat jest nie czynny a kiedyś tam przecież co roku odbywał się puchar pilska. talerzyk przy goprówce w tym sezonie przestał działać. Jak tak dalej pójdzie to zostanie jedynie trasa z soliska do korbielowa a o jeździe w górnych partiach góry będzie można myśleć jedynie w kategorii skiturów. W zasadzie na Pilsku jeden wyciąg rozwiązałby sprawę ,potrzebna jest gondola na Miziową ze stacją na Szczawinach ,do tego uruchomienie istniejącego krzesła na Buczynkę,w górnych partiach orczyki bardzo dobrze spełniają swoją rolę,nie są podatne na porywy wiatru ,nie zwiększają przepustowości,nie ma tłoku na trasach. Do tego naśnieżanie górnych partii i zadbanie o istniejące trasy ,uruchomienie czarnej na Szczawinach. Wtedy mielibyśmy świetny ośrodek narciarski czynny od grudnia do kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 potrzebna jest gondola na Miziową... I po Pilsku. Nic osobistego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 I po Pilsku. Nic osobistego:) W obecnej sytuacji też będzie po nim za kilka lat,połowa wyciągów nie działa i połowa tras też ,a wyciąg na Buczynkę ledwo zipie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... abstinent Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Dzisiaj wieczorna jazda,w sumie to tak nie było źle, ale lepiej mogło by być. Z prawej str sporo lodu, z lewej fajnie ale minerały wychodzą, za mało śniegu wieczorna jazda na pilsku z wieczorną w szczyrku wypada o wiele lepiej... kolejek brak, kanapa często stawała wczoraj sąsiad był na górze i kolejna poprawa, śniegu sporo, nawet pod wyciągami jak na stole zrobione poranne warunki wytrzymały aż do 11.00 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 18 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Dzisiaj było grubo Od 8:00 mgła na Miziowej taka, że wyskakując z orczyka nie widziałem schroniska. Na szczycie nie lepiej, a przy zjeździe nietrudno było przegapić kolejkę do wyciągu. Po 10:00 rozjaśniło się poniżej Miziowej i odcinek do Szczawin miał najlepszą widoczność. Dodatkowo jazdę utrudniała marznąca mżawka, a wyżej padający śnieg. Co do śniegu, na trasach go nie brakowało. Widać, że po nocnym ratrakowaniu trochę puchu spadło. Jak dla mnie trasy przygotowane świetnie. Niestety bardzo szybko pojawiły się muldy przez ilość narciarzy kręcących ciągle we mgle. Frekwencja dopisała. Na wyciągach mniej ludzi niż tydzień temu, ale na trasie było tłoczniej, znacznie tłoczniej. Efekt tego, że w takich warunkach zdecydowana większość jeździ wolniej. Bywały miejsca gdzie robiło się niebezpiecznie. Zarówno za sprawą mgły, ale też ilości narciarzy w jednym miejscu. Ratownicy z toboganami z tego co widziałem mieli co robić. Na parkingu na dole czekała też karetka. W tych warunkach dotrwałem ledwo do 11:00. Nie powiem, żebym się jakoś bardzo fajnie bawił ale wyjeździć się, wyjeździłem. Za tydzień powinno być już luźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... oloss Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 cześć, wybieram się do Korbielowa w wekend 23-25 lutego, chciałem zapytac o warunki na drogach, czy bez łańcuchów da sie dojechać? Jade pierwszy raz i nie wiem czy są jakieś strome podjazdy na trasie z Żywca do Korbielowa Auto z napędem na tylną os z góry dzięki za opinieByłem na Pilsku w sobotę - drogi czarne, stromych podjazdów z Żywca do Korbielowa nie ma. Podjazd pod parking przy Solisku bez żadnego problemu, jedynie dalej sam dojazd do kolei Szczawiny może było troszeczkę ślisko (było jakieś -12 stopni mrozu rano). Jak nie sypnie śniegiem albo nie będzie gołoledzi, to łańcuchów potrzebował nie będziesz. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Tam nie potrzeba łańcuchów. Dojazd na parking jest w miarę równy. Dobre zimówki wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... abstinent Napisano 24 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 dzisiaj pustki, ok 11.00 na szczyt 2-3 min stania, rano fajnie na stoku, od ok 10.00 sporo przetarć do lodu i trochę minerałów ale da się ominąć z każdej strony. z kopca słabo przygotowane tak samo bokiem przez las na szczawiny Mega zimno, pod wyciągami nie przeratrakowane i to mnie zawsze dziwi, rozumiem że się nie da to się nie da, ale kilka razy w zimie jest jak na stole, to czemu na weekend nie przygotują porządnie tylko z łopatami gonią ? swoją drogą nawet parking był przeratrakowany, nie wiem czy specjalnie ale było zjechane na deskach do strugi ale delikatnie trzeba i po bokach szukać śniegu, ostatnia ścianka z buta znowu sypie i niech dosypie co by w marcowym słońcu pojeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Dalej Strona 25 z 32 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Polska Śląskie Korbielów Pilsko - Ośrodek narciarski × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
bubol.T Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 W takich kolejkach się tam stało w latach 90 i jak zawsze wszyscy grzecznie w rządku czekają ,niesamowite ,ostatnie kulturalne miejsce dla koneserów białego szaleństwa A ja siedzę w domu i nie mogę jechać na narty ,zaraz mnie coś trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Fani orczyków, olali szczyrk i pojechali na prawdziwy śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kardek Napisano 11 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Ta góra jest fenomenalna ma to "COŚ" - prócz naturalnego śniegu oczywiście Dzisiaj niestety w domku na kamerkach podziwianie ale za to jutro..... jutro z samego rańca kierunek Korbielów !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Pilsko ma to coś, uwielbiam tam jeździć ale muszę przyznać, że załamać się można jak infrastruktura ośrodka upada. Teraz na hali miziowej można korzystać tylko z jednego wyciągu, już nawet talerzyk przy goprówce nie działa... Jeżeli chce się zjechać z kopca na niebieską lub czerwoną, trzeba potem podejść do wyciągu. Nie wspomnę już o wybudowanej kanapie na buczynce, która nigdy nie posłużyła żadnemu narciarzowi. Czy doczekamy się jeszcze renesansu Pilska? może potrzeba słowackich pieniędzy, bo jak widać włodarze z Istebnej nie zamierzają inwestować w Korbielów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christof Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Widzac tlumy w Szczyrku jestem za tym zeby Słowacy na Pilsko nie wlazili jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARossi88 Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Widzac tlumy w Szczyrku jestem za tym zeby Słowacy na Pilsko nie wlazili jednak. A ja przeciwnie, lepiej żeby ktoś zainwestował i dał "życie", niż miało by tam wszystko stanąć i zardzewieć na dobre. W SMR ten sezon jest szalony, bo każdy chce mieć selfie przecież z najnowocześniejszego ośrodka w Polsce. W następnym sezonie myślę już będzie ruch w normie, jak to ponoć ma miejsce na BSA. A jeśli Słowacy będą inwestować w więcej ośrodków, to lepiej, bo będzie większy wybór i ludzie się rozejdą jednak a tak w jednym miejscu wszystko i wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... christof Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Co do ruchu w SMR moze tak a może nie.... jak zobaczę w przyszłym roku to uwierzę. Niech na razie ogarną przygotowywanie tras... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Friski Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ależ ośrodek żyje. Parking codziennie full ostatnimi czasy. Jeżdżąc z ludźmi na orczykach nie spotkałem nikogo kto by narzekał. Owszem, że linka stara, że niebezpiecznie bo czasem się urwie ale wszyscy mówią że lepiej niż w Szczyrku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ależ ośrodek żyje. Parking codziennie full ostatnimi czasy. Jeżdżąc z ludźmi na orczykach nie spotkałem nikogo kto by narzekał. Owszem, że linka stara, że niebezpiecznie bo czasem się urwie ale wszyscy mówią że lepiej niż w Szczyrku. Mam wrażenie ,że cała Polska rządna nowoczesnego Szczyrku uderzyła z pełną mocą,a miłośnicy spokojnej jazdy dobrymi trasami ,którzy nie potrzebują wielkich wygód przenieśli się na Pilsko ,wcześniej rozkładali się pomiędzy Pilskiem i Szczyrkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Focus Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Nie mam nic do orczyków, nie zależy mi na podgrzewanych kanapach z zasłonami z plexy. Od małego jeździłęm do korbielowa gdzie były tylko orczyki, na szczawiny jeździło się z buczynki płajem który miał fragment z górki i trzeba było albo hamować na orczyku albo się rozpędzić i złapać któryś kolejny talerzyk z naprzeciwka. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że te orczyki już nawet nie działają. Jak wspomniałem wyżej, na miziowej działa jeden orczyk z trzech istniejących. Ten dwuosobowy na kopiec od paru lat jest nie czynny a kiedyś tam przecież co roku odbywał się puchar pilska. talerzyk przy goprówce w tym sezonie przestał działać. Jak tak dalej pójdzie to zostanie jedynie trasa z soliska do korbielowa a o jeździe w górnych partiach góry będzie można myśleć jedynie w kategorii skiturów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Nie mam nic do orczyków, nie zależy mi na podgrzewanych kanapach z zasłonami z plexy. Od małego jeździłęm do korbielowa gdzie były tylko orczyki, na szczawiny jeździło się z buczynki płajem który miał fragment z górki i trzeba było albo hamować na orczyku albo się rozpędzić i złapać któryś kolejny talerzyk z naprzeciwka. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że te orczyki już nawet nie działają. Jak wspomniałem wyżej, na miziowej działa jeden orczyk z trzech istniejących. Ten dwuosobowy na kopiec od paru lat jest nie czynny a kiedyś tam przecież co roku odbywał się puchar pilska. talerzyk przy goprówce w tym sezonie przestał działać. Jak tak dalej pójdzie to zostanie jedynie trasa z soliska do korbielowa a o jeździe w górnych partiach góry będzie można myśleć jedynie w kategorii skiturów. W zasadzie na Pilsku jeden wyciąg rozwiązałby sprawę ,potrzebna jest gondola na Miziową ze stacją na Szczawinach ,do tego uruchomienie istniejącego krzesła na Buczynkę,w górnych partiach orczyki bardzo dobrze spełniają swoją rolę,nie są podatne na porywy wiatru ,nie zwiększają przepustowości,nie ma tłoku na trasach. Do tego naśnieżanie górnych partii i zadbanie o istniejące trasy ,uruchomienie czarnej na Szczawinach. Wtedy mielibyśmy świetny ośrodek narciarski czynny od grudnia do kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 potrzebna jest gondola na Miziową... I po Pilsku. Nic osobistego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 I po Pilsku. Nic osobistego:) W obecnej sytuacji też będzie po nim za kilka lat,połowa wyciągów nie działa i połowa tras też ,a wyciąg na Buczynkę ledwo zipie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... abstinent Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Dzisiaj wieczorna jazda,w sumie to tak nie było źle, ale lepiej mogło by być. Z prawej str sporo lodu, z lewej fajnie ale minerały wychodzą, za mało śniegu wieczorna jazda na pilsku z wieczorną w szczyrku wypada o wiele lepiej... kolejek brak, kanapa często stawała wczoraj sąsiad był na górze i kolejna poprawa, śniegu sporo, nawet pod wyciągami jak na stole zrobione poranne warunki wytrzymały aż do 11.00 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 18 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Dzisiaj było grubo Od 8:00 mgła na Miziowej taka, że wyskakując z orczyka nie widziałem schroniska. Na szczycie nie lepiej, a przy zjeździe nietrudno było przegapić kolejkę do wyciągu. Po 10:00 rozjaśniło się poniżej Miziowej i odcinek do Szczawin miał najlepszą widoczność. Dodatkowo jazdę utrudniała marznąca mżawka, a wyżej padający śnieg. Co do śniegu, na trasach go nie brakowało. Widać, że po nocnym ratrakowaniu trochę puchu spadło. Jak dla mnie trasy przygotowane świetnie. Niestety bardzo szybko pojawiły się muldy przez ilość narciarzy kręcących ciągle we mgle. Frekwencja dopisała. Na wyciągach mniej ludzi niż tydzień temu, ale na trasie było tłoczniej, znacznie tłoczniej. Efekt tego, że w takich warunkach zdecydowana większość jeździ wolniej. Bywały miejsca gdzie robiło się niebezpiecznie. Zarówno za sprawą mgły, ale też ilości narciarzy w jednym miejscu. Ratownicy z toboganami z tego co widziałem mieli co robić. Na parkingu na dole czekała też karetka. W tych warunkach dotrwałem ledwo do 11:00. Nie powiem, żebym się jakoś bardzo fajnie bawił ale wyjeździć się, wyjeździłem. Za tydzień powinno być już luźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... oloss Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 cześć, wybieram się do Korbielowa w wekend 23-25 lutego, chciałem zapytac o warunki na drogach, czy bez łańcuchów da sie dojechać? Jade pierwszy raz i nie wiem czy są jakieś strome podjazdy na trasie z Żywca do Korbielowa Auto z napędem na tylną os z góry dzięki za opinieByłem na Pilsku w sobotę - drogi czarne, stromych podjazdów z Żywca do Korbielowa nie ma. Podjazd pod parking przy Solisku bez żadnego problemu, jedynie dalej sam dojazd do kolei Szczawiny może było troszeczkę ślisko (było jakieś -12 stopni mrozu rano). Jak nie sypnie śniegiem albo nie będzie gołoledzi, to łańcuchów potrzebował nie będziesz. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Tam nie potrzeba łańcuchów. Dojazd na parking jest w miarę równy. Dobre zimówki wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... abstinent Napisano 24 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 dzisiaj pustki, ok 11.00 na szczyt 2-3 min stania, rano fajnie na stoku, od ok 10.00 sporo przetarć do lodu i trochę minerałów ale da się ominąć z każdej strony. z kopca słabo przygotowane tak samo bokiem przez las na szczawiny Mega zimno, pod wyciągami nie przeratrakowane i to mnie zawsze dziwi, rozumiem że się nie da to się nie da, ale kilka razy w zimie jest jak na stole, to czemu na weekend nie przygotują porządnie tylko z łopatami gonią ? swoją drogą nawet parking był przeratrakowany, nie wiem czy specjalnie ale było zjechane na deskach do strugi ale delikatnie trzeba i po bokach szukać śniegu, ostatnia ścianka z buta znowu sypie i niech dosypie co by w marcowym słońcu pojeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Dalej Strona 25 z 32 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Polska Śląskie Korbielów Pilsko - Ośrodek narciarski × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
christof Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Co do ruchu w SMR moze tak a może nie.... jak zobaczę w przyszłym roku to uwierzę. Niech na razie ogarną przygotowywanie tras... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friski Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ależ ośrodek żyje. Parking codziennie full ostatnimi czasy. Jeżdżąc z ludźmi na orczykach nie spotkałem nikogo kto by narzekał. Owszem, że linka stara, że niebezpiecznie bo czasem się urwie ale wszyscy mówią że lepiej niż w Szczyrku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ależ ośrodek żyje. Parking codziennie full ostatnimi czasy. Jeżdżąc z ludźmi na orczykach nie spotkałem nikogo kto by narzekał. Owszem, że linka stara, że niebezpiecznie bo czasem się urwie ale wszyscy mówią że lepiej niż w Szczyrku. Mam wrażenie ,że cała Polska rządna nowoczesnego Szczyrku uderzyła z pełną mocą,a miłośnicy spokojnej jazdy dobrymi trasami ,którzy nie potrzebują wielkich wygód przenieśli się na Pilsko ,wcześniej rozkładali się pomiędzy Pilskiem i Szczyrkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Focus Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Nie mam nic do orczyków, nie zależy mi na podgrzewanych kanapach z zasłonami z plexy. Od małego jeździłęm do korbielowa gdzie były tylko orczyki, na szczawiny jeździło się z buczynki płajem który miał fragment z górki i trzeba było albo hamować na orczyku albo się rozpędzić i złapać któryś kolejny talerzyk z naprzeciwka. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że te orczyki już nawet nie działają. Jak wspomniałem wyżej, na miziowej działa jeden orczyk z trzech istniejących. Ten dwuosobowy na kopiec od paru lat jest nie czynny a kiedyś tam przecież co roku odbywał się puchar pilska. talerzyk przy goprówce w tym sezonie przestał działać. Jak tak dalej pójdzie to zostanie jedynie trasa z soliska do korbielowa a o jeździe w górnych partiach góry będzie można myśleć jedynie w kategorii skiturów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Nie mam nic do orczyków, nie zależy mi na podgrzewanych kanapach z zasłonami z plexy. Od małego jeździłęm do korbielowa gdzie były tylko orczyki, na szczawiny jeździło się z buczynki płajem który miał fragment z górki i trzeba było albo hamować na orczyku albo się rozpędzić i złapać któryś kolejny talerzyk z naprzeciwka. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że te orczyki już nawet nie działają. Jak wspomniałem wyżej, na miziowej działa jeden orczyk z trzech istniejących. Ten dwuosobowy na kopiec od paru lat jest nie czynny a kiedyś tam przecież co roku odbywał się puchar pilska. talerzyk przy goprówce w tym sezonie przestał działać. Jak tak dalej pójdzie to zostanie jedynie trasa z soliska do korbielowa a o jeździe w górnych partiach góry będzie można myśleć jedynie w kategorii skiturów. W zasadzie na Pilsku jeden wyciąg rozwiązałby sprawę ,potrzebna jest gondola na Miziową ze stacją na Szczawinach ,do tego uruchomienie istniejącego krzesła na Buczynkę,w górnych partiach orczyki bardzo dobrze spełniają swoją rolę,nie są podatne na porywy wiatru ,nie zwiększają przepustowości,nie ma tłoku na trasach. Do tego naśnieżanie górnych partii i zadbanie o istniejące trasy ,uruchomienie czarnej na Szczawinach. Wtedy mielibyśmy świetny ośrodek narciarski czynny od grudnia do kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 potrzebna jest gondola na Miziową... I po Pilsku. Nic osobistego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 I po Pilsku. Nic osobistego:) W obecnej sytuacji też będzie po nim za kilka lat,połowa wyciągów nie działa i połowa tras też ,a wyciąg na Buczynkę ledwo zipie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... abstinent Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Dzisiaj wieczorna jazda,w sumie to tak nie było źle, ale lepiej mogło by być. Z prawej str sporo lodu, z lewej fajnie ale minerały wychodzą, za mało śniegu wieczorna jazda na pilsku z wieczorną w szczyrku wypada o wiele lepiej... kolejek brak, kanapa często stawała wczoraj sąsiad był na górze i kolejna poprawa, śniegu sporo, nawet pod wyciągami jak na stole zrobione poranne warunki wytrzymały aż do 11.00 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 18 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Dzisiaj było grubo Od 8:00 mgła na Miziowej taka, że wyskakując z orczyka nie widziałem schroniska. Na szczycie nie lepiej, a przy zjeździe nietrudno było przegapić kolejkę do wyciągu. Po 10:00 rozjaśniło się poniżej Miziowej i odcinek do Szczawin miał najlepszą widoczność. Dodatkowo jazdę utrudniała marznąca mżawka, a wyżej padający śnieg. Co do śniegu, na trasach go nie brakowało. Widać, że po nocnym ratrakowaniu trochę puchu spadło. Jak dla mnie trasy przygotowane świetnie. Niestety bardzo szybko pojawiły się muldy przez ilość narciarzy kręcących ciągle we mgle. Frekwencja dopisała. Na wyciągach mniej ludzi niż tydzień temu, ale na trasie było tłoczniej, znacznie tłoczniej. Efekt tego, że w takich warunkach zdecydowana większość jeździ wolniej. Bywały miejsca gdzie robiło się niebezpiecznie. Zarówno za sprawą mgły, ale też ilości narciarzy w jednym miejscu. Ratownicy z toboganami z tego co widziałem mieli co robić. Na parkingu na dole czekała też karetka. W tych warunkach dotrwałem ledwo do 11:00. Nie powiem, żebym się jakoś bardzo fajnie bawił ale wyjeździć się, wyjeździłem. Za tydzień powinno być już luźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... oloss Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 cześć, wybieram się do Korbielowa w wekend 23-25 lutego, chciałem zapytac o warunki na drogach, czy bez łańcuchów da sie dojechać? Jade pierwszy raz i nie wiem czy są jakieś strome podjazdy na trasie z Żywca do Korbielowa Auto z napędem na tylną os z góry dzięki za opinieByłem na Pilsku w sobotę - drogi czarne, stromych podjazdów z Żywca do Korbielowa nie ma. Podjazd pod parking przy Solisku bez żadnego problemu, jedynie dalej sam dojazd do kolei Szczawiny może było troszeczkę ślisko (było jakieś -12 stopni mrozu rano). Jak nie sypnie śniegiem albo nie będzie gołoledzi, to łańcuchów potrzebował nie będziesz. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Tam nie potrzeba łańcuchów. Dojazd na parking jest w miarę równy. Dobre zimówki wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... abstinent Napisano 24 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 dzisiaj pustki, ok 11.00 na szczyt 2-3 min stania, rano fajnie na stoku, od ok 10.00 sporo przetarć do lodu i trochę minerałów ale da się ominąć z każdej strony. z kopca słabo przygotowane tak samo bokiem przez las na szczawiny Mega zimno, pod wyciągami nie przeratrakowane i to mnie zawsze dziwi, rozumiem że się nie da to się nie da, ale kilka razy w zimie jest jak na stole, to czemu na weekend nie przygotują porządnie tylko z łopatami gonią ? swoją drogą nawet parking był przeratrakowany, nie wiem czy specjalnie ale było zjechane na deskach do strugi ale delikatnie trzeba i po bokach szukać śniegu, ostatnia ścianka z buta znowu sypie i niech dosypie co by w marcowym słońcu pojeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Dalej Strona 25 z 32 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Polska Śląskie Korbielów Pilsko - Ośrodek narciarski
Focus Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Nie mam nic do orczyków, nie zależy mi na podgrzewanych kanapach z zasłonami z plexy. Od małego jeździłęm do korbielowa gdzie były tylko orczyki, na szczawiny jeździło się z buczynki płajem który miał fragment z górki i trzeba było albo hamować na orczyku albo się rozpędzić i złapać któryś kolejny talerzyk z naprzeciwka. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że te orczyki już nawet nie działają. Jak wspomniałem wyżej, na miziowej działa jeden orczyk z trzech istniejących. Ten dwuosobowy na kopiec od paru lat jest nie czynny a kiedyś tam przecież co roku odbywał się puchar pilska. talerzyk przy goprówce w tym sezonie przestał działać. Jak tak dalej pójdzie to zostanie jedynie trasa z soliska do korbielowa a o jeździe w górnych partiach góry będzie można myśleć jedynie w kategorii skiturów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Nie mam nic do orczyków, nie zależy mi na podgrzewanych kanapach z zasłonami z plexy. Od małego jeździłęm do korbielowa gdzie były tylko orczyki, na szczawiny jeździło się z buczynki płajem który miał fragment z górki i trzeba było albo hamować na orczyku albo się rozpędzić i złapać któryś kolejny talerzyk z naprzeciwka. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że te orczyki już nawet nie działają. Jak wspomniałem wyżej, na miziowej działa jeden orczyk z trzech istniejących. Ten dwuosobowy na kopiec od paru lat jest nie czynny a kiedyś tam przecież co roku odbywał się puchar pilska. talerzyk przy goprówce w tym sezonie przestał działać. Jak tak dalej pójdzie to zostanie jedynie trasa z soliska do korbielowa a o jeździe w górnych partiach góry będzie można myśleć jedynie w kategorii skiturów. W zasadzie na Pilsku jeden wyciąg rozwiązałby sprawę ,potrzebna jest gondola na Miziową ze stacją na Szczawinach ,do tego uruchomienie istniejącego krzesła na Buczynkę,w górnych partiach orczyki bardzo dobrze spełniają swoją rolę,nie są podatne na porywy wiatru ,nie zwiększają przepustowości,nie ma tłoku na trasach. Do tego naśnieżanie górnych partii i zadbanie o istniejące trasy ,uruchomienie czarnej na Szczawinach. Wtedy mielibyśmy świetny ośrodek narciarski czynny od grudnia do kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 potrzebna jest gondola na Miziową... I po Pilsku. Nic osobistego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 I po Pilsku. Nic osobistego:) W obecnej sytuacji też będzie po nim za kilka lat,połowa wyciągów nie działa i połowa tras też ,a wyciąg na Buczynkę ledwo zipie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... abstinent Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Dzisiaj wieczorna jazda,w sumie to tak nie było źle, ale lepiej mogło by być. Z prawej str sporo lodu, z lewej fajnie ale minerały wychodzą, za mało śniegu wieczorna jazda na pilsku z wieczorną w szczyrku wypada o wiele lepiej... kolejek brak, kanapa często stawała wczoraj sąsiad był na górze i kolejna poprawa, śniegu sporo, nawet pod wyciągami jak na stole zrobione poranne warunki wytrzymały aż do 11.00 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 18 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Dzisiaj było grubo Od 8:00 mgła na Miziowej taka, że wyskakując z orczyka nie widziałem schroniska. Na szczycie nie lepiej, a przy zjeździe nietrudno było przegapić kolejkę do wyciągu. Po 10:00 rozjaśniło się poniżej Miziowej i odcinek do Szczawin miał najlepszą widoczność. Dodatkowo jazdę utrudniała marznąca mżawka, a wyżej padający śnieg. Co do śniegu, na trasach go nie brakowało. Widać, że po nocnym ratrakowaniu trochę puchu spadło. Jak dla mnie trasy przygotowane świetnie. Niestety bardzo szybko pojawiły się muldy przez ilość narciarzy kręcących ciągle we mgle. Frekwencja dopisała. Na wyciągach mniej ludzi niż tydzień temu, ale na trasie było tłoczniej, znacznie tłoczniej. Efekt tego, że w takich warunkach zdecydowana większość jeździ wolniej. Bywały miejsca gdzie robiło się niebezpiecznie. Zarówno za sprawą mgły, ale też ilości narciarzy w jednym miejscu. Ratownicy z toboganami z tego co widziałem mieli co robić. Na parkingu na dole czekała też karetka. W tych warunkach dotrwałem ledwo do 11:00. Nie powiem, żebym się jakoś bardzo fajnie bawił ale wyjeździć się, wyjeździłem. Za tydzień powinno być już luźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... oloss Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 cześć, wybieram się do Korbielowa w wekend 23-25 lutego, chciałem zapytac o warunki na drogach, czy bez łańcuchów da sie dojechać? Jade pierwszy raz i nie wiem czy są jakieś strome podjazdy na trasie z Żywca do Korbielowa Auto z napędem na tylną os z góry dzięki za opinieByłem na Pilsku w sobotę - drogi czarne, stromych podjazdów z Żywca do Korbielowa nie ma. Podjazd pod parking przy Solisku bez żadnego problemu, jedynie dalej sam dojazd do kolei Szczawiny może było troszeczkę ślisko (było jakieś -12 stopni mrozu rano). Jak nie sypnie śniegiem albo nie będzie gołoledzi, to łańcuchów potrzebował nie będziesz. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Tam nie potrzeba łańcuchów. Dojazd na parking jest w miarę równy. Dobre zimówki wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... abstinent Napisano 24 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 dzisiaj pustki, ok 11.00 na szczyt 2-3 min stania, rano fajnie na stoku, od ok 10.00 sporo przetarć do lodu i trochę minerałów ale da się ominąć z każdej strony. z kopca słabo przygotowane tak samo bokiem przez las na szczawiny Mega zimno, pod wyciągami nie przeratrakowane i to mnie zawsze dziwi, rozumiem że się nie da to się nie da, ale kilka razy w zimie jest jak na stole, to czemu na weekend nie przygotują porządnie tylko z łopatami gonią ? swoją drogą nawet parking był przeratrakowany, nie wiem czy specjalnie ale było zjechane na deskach do strugi ale delikatnie trzeba i po bokach szukać śniegu, ostatnia ścianka z buta znowu sypie i niech dosypie co by w marcowym słońcu pojeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Dalej Strona 25 z 32 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Polska Śląskie Korbielów Pilsko - Ośrodek narciarski
Baltazar Gabka Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 potrzebna jest gondola na Miziową... I po Pilsku. Nic osobistego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 I po Pilsku. Nic osobistego:) W obecnej sytuacji też będzie po nim za kilka lat,połowa wyciągów nie działa i połowa tras też ,a wyciąg na Buczynkę ledwo zipie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... abstinent Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Dzisiaj wieczorna jazda,w sumie to tak nie było źle, ale lepiej mogło by być. Z prawej str sporo lodu, z lewej fajnie ale minerały wychodzą, za mało śniegu wieczorna jazda na pilsku z wieczorną w szczyrku wypada o wiele lepiej... kolejek brak, kanapa często stawała wczoraj sąsiad był na górze i kolejna poprawa, śniegu sporo, nawet pod wyciągami jak na stole zrobione poranne warunki wytrzymały aż do 11.00 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 18 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Dzisiaj było grubo Od 8:00 mgła na Miziowej taka, że wyskakując z orczyka nie widziałem schroniska. Na szczycie nie lepiej, a przy zjeździe nietrudno było przegapić kolejkę do wyciągu. Po 10:00 rozjaśniło się poniżej Miziowej i odcinek do Szczawin miał najlepszą widoczność. Dodatkowo jazdę utrudniała marznąca mżawka, a wyżej padający śnieg. Co do śniegu, na trasach go nie brakowało. Widać, że po nocnym ratrakowaniu trochę puchu spadło. Jak dla mnie trasy przygotowane świetnie. Niestety bardzo szybko pojawiły się muldy przez ilość narciarzy kręcących ciągle we mgle. Frekwencja dopisała. Na wyciągach mniej ludzi niż tydzień temu, ale na trasie było tłoczniej, znacznie tłoczniej. Efekt tego, że w takich warunkach zdecydowana większość jeździ wolniej. Bywały miejsca gdzie robiło się niebezpiecznie. Zarówno za sprawą mgły, ale też ilości narciarzy w jednym miejscu. Ratownicy z toboganami z tego co widziałem mieli co robić. Na parkingu na dole czekała też karetka. W tych warunkach dotrwałem ledwo do 11:00. Nie powiem, żebym się jakoś bardzo fajnie bawił ale wyjeździć się, wyjeździłem. Za tydzień powinno być już luźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... oloss Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 cześć, wybieram się do Korbielowa w wekend 23-25 lutego, chciałem zapytac o warunki na drogach, czy bez łańcuchów da sie dojechać? Jade pierwszy raz i nie wiem czy są jakieś strome podjazdy na trasie z Żywca do Korbielowa Auto z napędem na tylną os z góry dzięki za opinieByłem na Pilsku w sobotę - drogi czarne, stromych podjazdów z Żywca do Korbielowa nie ma. Podjazd pod parking przy Solisku bez żadnego problemu, jedynie dalej sam dojazd do kolei Szczawiny może było troszeczkę ślisko (było jakieś -12 stopni mrozu rano). Jak nie sypnie śniegiem albo nie będzie gołoledzi, to łańcuchów potrzebował nie będziesz. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Tam nie potrzeba łańcuchów. Dojazd na parking jest w miarę równy. Dobre zimówki wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... abstinent Napisano 24 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 dzisiaj pustki, ok 11.00 na szczyt 2-3 min stania, rano fajnie na stoku, od ok 10.00 sporo przetarć do lodu i trochę minerałów ale da się ominąć z każdej strony. z kopca słabo przygotowane tak samo bokiem przez las na szczawiny Mega zimno, pod wyciągami nie przeratrakowane i to mnie zawsze dziwi, rozumiem że się nie da to się nie da, ale kilka razy w zimie jest jak na stole, to czemu na weekend nie przygotują porządnie tylko z łopatami gonią ? swoją drogą nawet parking był przeratrakowany, nie wiem czy specjalnie ale było zjechane na deskach do strugi ale delikatnie trzeba i po bokach szukać śniegu, ostatnia ścianka z buta znowu sypie i niech dosypie co by w marcowym słońcu pojeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Dalej Strona 25 z 32 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów
bubol.T Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 I po Pilsku. Nic osobistego:) W obecnej sytuacji też będzie po nim za kilka lat,połowa wyciągów nie działa i połowa tras też ,a wyciąg na Buczynkę ledwo zipie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... abstinent Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Dzisiaj wieczorna jazda,w sumie to tak nie było źle, ale lepiej mogło by być. Z prawej str sporo lodu, z lewej fajnie ale minerały wychodzą, za mało śniegu wieczorna jazda na pilsku z wieczorną w szczyrku wypada o wiele lepiej... kolejek brak, kanapa często stawała wczoraj sąsiad był na górze i kolejna poprawa, śniegu sporo, nawet pod wyciągami jak na stole zrobione poranne warunki wytrzymały aż do 11.00 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 18 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Dzisiaj było grubo Od 8:00 mgła na Miziowej taka, że wyskakując z orczyka nie widziałem schroniska. Na szczycie nie lepiej, a przy zjeździe nietrudno było przegapić kolejkę do wyciągu. Po 10:00 rozjaśniło się poniżej Miziowej i odcinek do Szczawin miał najlepszą widoczność. Dodatkowo jazdę utrudniała marznąca mżawka, a wyżej padający śnieg. Co do śniegu, na trasach go nie brakowało. Widać, że po nocnym ratrakowaniu trochę puchu spadło. Jak dla mnie trasy przygotowane świetnie. Niestety bardzo szybko pojawiły się muldy przez ilość narciarzy kręcących ciągle we mgle. Frekwencja dopisała. Na wyciągach mniej ludzi niż tydzień temu, ale na trasie było tłoczniej, znacznie tłoczniej. Efekt tego, że w takich warunkach zdecydowana większość jeździ wolniej. Bywały miejsca gdzie robiło się niebezpiecznie. Zarówno za sprawą mgły, ale też ilości narciarzy w jednym miejscu. Ratownicy z toboganami z tego co widziałem mieli co robić. Na parkingu na dole czekała też karetka. W tych warunkach dotrwałem ledwo do 11:00. Nie powiem, żebym się jakoś bardzo fajnie bawił ale wyjeździć się, wyjeździłem. Za tydzień powinno być już luźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... oloss Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 cześć, wybieram się do Korbielowa w wekend 23-25 lutego, chciałem zapytac o warunki na drogach, czy bez łańcuchów da sie dojechać? Jade pierwszy raz i nie wiem czy są jakieś strome podjazdy na trasie z Żywca do Korbielowa Auto z napędem na tylną os z góry dzięki za opinieByłem na Pilsku w sobotę - drogi czarne, stromych podjazdów z Żywca do Korbielowa nie ma. Podjazd pod parking przy Solisku bez żadnego problemu, jedynie dalej sam dojazd do kolei Szczawiny może było troszeczkę ślisko (było jakieś -12 stopni mrozu rano). Jak nie sypnie śniegiem albo nie będzie gołoledzi, to łańcuchów potrzebował nie będziesz. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Tam nie potrzeba łańcuchów. Dojazd na parking jest w miarę równy. Dobre zimówki wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... abstinent Napisano 24 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 dzisiaj pustki, ok 11.00 na szczyt 2-3 min stania, rano fajnie na stoku, od ok 10.00 sporo przetarć do lodu i trochę minerałów ale da się ominąć z każdej strony. z kopca słabo przygotowane tak samo bokiem przez las na szczawiny Mega zimno, pod wyciągami nie przeratrakowane i to mnie zawsze dziwi, rozumiem że się nie da to się nie da, ale kilka razy w zimie jest jak na stole, to czemu na weekend nie przygotują porządnie tylko z łopatami gonią ? swoją drogą nawet parking był przeratrakowany, nie wiem czy specjalnie ale było zjechane na deskach do strugi ale delikatnie trzeba i po bokach szukać śniegu, ostatnia ścianka z buta znowu sypie i niech dosypie co by w marcowym słońcu pojeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Dalej Strona 25 z 32 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1
abstinent Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Dzisiaj wieczorna jazda,w sumie to tak nie było źle, ale lepiej mogło by być. Z prawej str sporo lodu, z lewej fajnie ale minerały wychodzą, za mało śniegu wieczorna jazda na pilsku z wieczorną w szczyrku wypada o wiele lepiej... kolejek brak, kanapa często stawała wczoraj sąsiad był na górze i kolejna poprawa, śniegu sporo, nawet pod wyciągami jak na stole zrobione poranne warunki wytrzymały aż do 11.00 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loockas Napisano 18 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Dzisiaj było grubo Od 8:00 mgła na Miziowej taka, że wyskakując z orczyka nie widziałem schroniska. Na szczycie nie lepiej, a przy zjeździe nietrudno było przegapić kolejkę do wyciągu. Po 10:00 rozjaśniło się poniżej Miziowej i odcinek do Szczawin miał najlepszą widoczność. Dodatkowo jazdę utrudniała marznąca mżawka, a wyżej padający śnieg. Co do śniegu, na trasach go nie brakowało. Widać, że po nocnym ratrakowaniu trochę puchu spadło. Jak dla mnie trasy przygotowane świetnie. Niestety bardzo szybko pojawiły się muldy przez ilość narciarzy kręcących ciągle we mgle. Frekwencja dopisała. Na wyciągach mniej ludzi niż tydzień temu, ale na trasie było tłoczniej, znacznie tłoczniej. Efekt tego, że w takich warunkach zdecydowana większość jeździ wolniej. Bywały miejsca gdzie robiło się niebezpiecznie. Zarówno za sprawą mgły, ale też ilości narciarzy w jednym miejscu. Ratownicy z toboganami z tego co widziałem mieli co robić. Na parkingu na dole czekała też karetka. W tych warunkach dotrwałem ledwo do 11:00. Nie powiem, żebym się jakoś bardzo fajnie bawił ale wyjeździć się, wyjeździłem. Za tydzień powinno być już luźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oloss Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 cześć, wybieram się do Korbielowa w wekend 23-25 lutego, chciałem zapytac o warunki na drogach, czy bez łańcuchów da sie dojechać? Jade pierwszy raz i nie wiem czy są jakieś strome podjazdy na trasie z Żywca do Korbielowa Auto z napędem na tylną os z góry dzięki za opinieByłem na Pilsku w sobotę - drogi czarne, stromych podjazdów z Żywca do Korbielowa nie ma. Podjazd pod parking przy Solisku bez żadnego problemu, jedynie dalej sam dojazd do kolei Szczawiny może było troszeczkę ślisko (było jakieś -12 stopni mrozu rano). Jak nie sypnie śniegiem albo nie będzie gołoledzi, to łańcuchów potrzebował nie będziesz. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loockas Napisano 19 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Tam nie potrzeba łańcuchów. Dojazd na parking jest w miarę równy. Dobre zimówki wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abstinent Napisano 24 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 dzisiaj pustki, ok 11.00 na szczyt 2-3 min stania, rano fajnie na stoku, od ok 10.00 sporo przetarć do lodu i trochę minerałów ale da się ominąć z każdej strony. z kopca słabo przygotowane tak samo bokiem przez las na szczawiny Mega zimno, pod wyciągami nie przeratrakowane i to mnie zawsze dziwi, rozumiem że się nie da to się nie da, ale kilka razy w zimie jest jak na stole, to czemu na weekend nie przygotują porządnie tylko z łopatami gonią ? swoją drogą nawet parking był przeratrakowany, nie wiem czy specjalnie ale było zjechane na deskach do strugi ale delikatnie trzeba i po bokach szukać śniegu, ostatnia ścianka z buta znowu sypie i niech dosypie co by w marcowym słońcu pojeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi