toolpusher Napisano 13 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2020 Cześć, Czy w Polsce są jakieś przepisy, które mówią jakie środki bezpieczeństwa powinien zapewnić na stoku jego zarządca? Pytam się dlatego, że często jeżdżę na pobliski stok - Chyrowa Ski. W tym sezonie zmienił się właściciel. Nowy właściciel ma doświadczenie w gastronomii ( przejął stok wraz z karczmą) ale już w narciarstwie to nie. Skutkiem tego jest w tym sezonie: pozdejmowanie siatek zabezpieczających które oddzielały stok od toru orczyka na słupach orczyka (2m od stoku) oraz oświetleniowych jak i hydrantach nie ma żadnych zabezpieczeń w postaci gąbki amortyzującej słupy orczyka w podstawie mają 4 wystające śruby - uderzenie w takie coś to śmierć lub kalectwo na stoku stoją armatki również niczym nieowinięte mimo że stok jest czynny do 20:00 o 19:30 wyjeżdża skuter i zbiera siatki, te które zostały np. zabezpieczające miejsca gdzie śnieg stopniał i wychodzi goła ziemia - mimo że ludzie dalej jeżdżą. Zabierają również siatki które zabezpieczają koniec stoku przed 3m skarpą poniżej której jest karczma. Jak by ktoś nie wyhamował leci prosto na ryja do karczmy. Skutek raczej opłakany. Skuter sobie jeździ po całym stoku wszerz i wzdłuż lawirując pomiędzy narciarzami To takie spostrzeżenia tylko z dzisiaj. Wg mnie żadne z powyższych jest nie do zaakceptowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Ustawa o bezpieczeństwie w górach i na zorganizowanych terenach narciarskich. W miarę nową ( kilka lat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Ustawa o bezpieczeństwie w górach i na zorganizowanych terenach narciarskich. W miarę nową ( kilka lat). A tak trochę retoryczne. Przepisy wykonawcze - normy, odległości, atesty, rodzaje i takie tam inne nie istotne sprawy.......są???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 A tak trochę retoryczne. Przepisy wykonawcze - normy, odległości, atesty, rodzaje i takie tam inne nie istotne sprawy.......są???? Zwykle na ISAP pod textem ustawy są odnosniki do aktów niższego rzędu. No i jak piszesz dokumenty wyrobów urządzeń i co tam jeszcze. Istotniejsze w pytaniu bylo: co może klient... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Co może - no płacić może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajkaW Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 reguluje to ustawa o bezpieczeństwie i ratownictwie w górach i na zorganizowanych terenach narciarskichhttp://prawo.sejm.go...=WDU20112081241sprawę zabezpieczeń zgłosić do GOPR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 reguluje to ustawa o bezpieczeństwie i ratownictwie w górach i na zorganizowanych terenach narciarskichhttp://prawo.sejm.go...=WDU20112081241 sprawę zabezpieczeń zgłosić do GOPR 2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy zjazdowej lub nartostrady są odpowiednio zabezpieczone. Czyli jest OK. Masz 2m aby wyhamować przed słupem. . Co najwyżej walniesz kogoś na orczyku. Najlepiej czyjeś dziecko. Czyli tylko do armatek na stoku można się przyczepić. AD. WKG. Co do płacenia to oczywiście ale przez zarządce w przypadku wypadku spowodowanego brakiem zabezpieczeń. Ja jako człowiek mając na względzie czyjąś tragedię i jako właściciel znając wysokość odszkodowań zrobił bym wszystko żeby tego uniknąć. Prawo Murphy'ego działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lski Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy zjazdowej lub nartostrady są odpowiednio zabezpieczone. Czyli jest OK. Masz 2m aby wyhamować przed słupem. . Co najwyżej walniesz kogoś na orczyku. Najlepiej czyjeś dziecko. Czyli tylko do armatek na stoku można się przyczepić. AD. WKG. Co do płacenia to oczywiście ale przez zarządce w przypadku wypadku spowodowanego brakiem zabezpieczeń. Ja jako człowiek mając na względzie czyjąś tragedię i jako właściciel znając wysokość odszkodowań zrobił bym wszystko żeby tego uniknąć. Prawo Murphy'ego działa. Czyli tak jesteś zdegustowany,że dziś wieczorem się nie widzimy?Bo ja będę od 17tej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Czyli tak jesteś zdegustowany,że dziś wieczorem się nie widzimy?Bo ja będę od 17tej... Też postaram się być. Za dużego wyboru nie mam - jeszcze Gogołów zostaje ale tam mniejsza górka. A nie byłeś wczoraj wieczorem? Co do reszty dziwisz się? Przyjeżdżasz na wieczorną jazdę a goście pól godziny przed zamknięciem zwijają manatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 >>2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy Czyli przeszkody naturalne mogą być w granicy trasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 >>2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy Czyli przeszkody naturalne mogą być w granicy trasy? >>2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy Czyli przeszkody naturalne mogą być w granicy trasy? To był wycinek ustawy. A tu masz cały punkt 26: Art. 26. 1. Znajdujące się na zorganizowanych terenach narciarskich: 1) przeszkody, których nie da się usunąć, 2) miejsca prowadzonych prac konserwacyjnych, zabiegów sztucznego naśnieżania oraz stabilizacji pokrywy śnieżnej, 3) miejsca w pobliżu podpór, urządzeń transportu linowego i taśmowego przeznaczonych do transportu osób, 4) granice narciarskich tras zjazdowych i nartostrad, 5) miejsca szczególnie niebezpieczne o trudnym do przewidzenia ukształtowaniu – oznacza się właściwym znakiem ostrzegawczym oraz zabezpiecza w taki sposób by nie stwarzały zagrożenia dla osób przebywających na tych terenach. 2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy zjazdowej lub nartostrady są odpowiednio zabezpieczone. 3. W granicach narciarskiej trasy zjazdowej i nartostrad, nie mogą znajdować się niezabezpieczone i nieoznakowane przeszkody stanowiące zagrożenie dla osób uprawiających narciarstwo i snowboarding Wszystko może być byle by było oznakowane. Leniuszku . P.S. Idę zebrać drucik co by se nie narobić wstydu przed Iski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 To poszukaj jeszcze kto jest władny postawić gestora do pionu... W pracy jestem, zarobiony...... Mam odczucie że własnie nikt. Tylko Policja albo prokurator po wypadku. Wg mnie zarządca zabezpieczając swoje 4 litery powinien to wszystko zrobić + jeszcze coś od ciebie. W razie pozwu cywilnego pójdzie z torbami. Bo nie wierzę, że przyjedzie GOPR gdzie najbliżej stacja jest w Bieszczadach albo Tatrach i będzie sprawdzał Chyrową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Gopr to nie policja. Na stokach narciarskich jest na warunkach umownych, odplatnie. Wtedy właściciel ma jakiś dupochron..... Ale nie musi mieć, jeśli stwierdzi że sam inaczej ogarnie temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 AD. WKG. Co do płacenia to oczywiście ale przez zarządce w przypadku wypadku spowodowanego brakiem zabezpieczeń. Tak, tylko Ty o teorii a ja o praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 W dobie maksymalizacji zysków poprzez minimalizację kosztów uważam że gestorzy zdecydowanie przesadzają z zabezpieczeniami tras. Nie ma specyfikacji więc jak dla mnie wystarczy sznurek z chorągiewkami...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Tak, tylko Ty o teorii a ja o praktyce No w praktyce trzeba by było sprawdzić czy był taki casus sądowy, że ktoś pozwał zarządce stoku. Myślę też, że stoki mają zapewne ubezpieczenie na taki wypadek. Tu nawet nie chodzi o koszta bo to wszystko jest. Siatka jest - leży na boku. Tylko obsłudze się nie chce składać rozkładać do ratrakowania. Stok zwija pół godziny przed zamknięciem bo che wcześniej iść do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plywak Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Też postaram się być. Za dużego wyboru nie mam - jeszcze Gogołów zostaje ale tam mniejsza górka. A nie byłeś wczoraj wieczorem? Gogolow to juz lekka perwersja Jest tam w ogole snieg ? Bo jak przejezdzalem tam 2 tyg. temu to nie wygladal na czynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Gogolow to juz lekka perwersja Jest tam w ogole snieg ? Bo jak przejezdzalem tam 2 tyg. temu to nie wygladal na czynny. http://www.gogolow-narty.pl/start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 W dobie maksymalizacji zysków poprzez minimalizację kosztów uważam że gestorzy zdecydowanie przesadzają z zabezpieczeniami tras. Nie ma specyfikacji więc jak dla mnie wystarczy sznurek z chorągiewkami...... Do czego prowadzi minimalizacja kosztów przekonała się ostatnio pewna rodzina z Warszawy na Rusińskim Wierchu. Nikt nie chciałby z nas być na ich miejscu chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park zabezpieczenie stoku - przepisy i obowiązki właściciela/zarządcy × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
lski Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy zjazdowej lub nartostrady są odpowiednio zabezpieczone. Czyli jest OK. Masz 2m aby wyhamować przed słupem. . Co najwyżej walniesz kogoś na orczyku. Najlepiej czyjeś dziecko. Czyli tylko do armatek na stoku można się przyczepić. AD. WKG. Co do płacenia to oczywiście ale przez zarządce w przypadku wypadku spowodowanego brakiem zabezpieczeń. Ja jako człowiek mając na względzie czyjąś tragedię i jako właściciel znając wysokość odszkodowań zrobił bym wszystko żeby tego uniknąć. Prawo Murphy'ego działa. Czyli tak jesteś zdegustowany,że dziś wieczorem się nie widzimy?Bo ja będę od 17tej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Czyli tak jesteś zdegustowany,że dziś wieczorem się nie widzimy?Bo ja będę od 17tej... Też postaram się być. Za dużego wyboru nie mam - jeszcze Gogołów zostaje ale tam mniejsza górka. A nie byłeś wczoraj wieczorem? Co do reszty dziwisz się? Przyjeżdżasz na wieczorną jazdę a goście pól godziny przed zamknięciem zwijają manatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 >>2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy Czyli przeszkody naturalne mogą być w granicy trasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 >>2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy Czyli przeszkody naturalne mogą być w granicy trasy? >>2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy Czyli przeszkody naturalne mogą być w granicy trasy? To był wycinek ustawy. A tu masz cały punkt 26: Art. 26. 1. Znajdujące się na zorganizowanych terenach narciarskich: 1) przeszkody, których nie da się usunąć, 2) miejsca prowadzonych prac konserwacyjnych, zabiegów sztucznego naśnieżania oraz stabilizacji pokrywy śnieżnej, 3) miejsca w pobliżu podpór, urządzeń transportu linowego i taśmowego przeznaczonych do transportu osób, 4) granice narciarskich tras zjazdowych i nartostrad, 5) miejsca szczególnie niebezpieczne o trudnym do przewidzenia ukształtowaniu – oznacza się właściwym znakiem ostrzegawczym oraz zabezpiecza w taki sposób by nie stwarzały zagrożenia dla osób przebywających na tych terenach. 2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy zjazdowej lub nartostrady są odpowiednio zabezpieczone. 3. W granicach narciarskiej trasy zjazdowej i nartostrad, nie mogą znajdować się niezabezpieczone i nieoznakowane przeszkody stanowiące zagrożenie dla osób uprawiających narciarstwo i snowboarding Wszystko może być byle by było oznakowane. Leniuszku . P.S. Idę zebrać drucik co by se nie narobić wstydu przed Iski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 To poszukaj jeszcze kto jest władny postawić gestora do pionu... W pracy jestem, zarobiony...... Mam odczucie że własnie nikt. Tylko Policja albo prokurator po wypadku. Wg mnie zarządca zabezpieczając swoje 4 litery powinien to wszystko zrobić + jeszcze coś od ciebie. W razie pozwu cywilnego pójdzie z torbami. Bo nie wierzę, że przyjedzie GOPR gdzie najbliżej stacja jest w Bieszczadach albo Tatrach i będzie sprawdzał Chyrową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Gopr to nie policja. Na stokach narciarskich jest na warunkach umownych, odplatnie. Wtedy właściciel ma jakiś dupochron..... Ale nie musi mieć, jeśli stwierdzi że sam inaczej ogarnie temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 AD. WKG. Co do płacenia to oczywiście ale przez zarządce w przypadku wypadku spowodowanego brakiem zabezpieczeń. Tak, tylko Ty o teorii a ja o praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 W dobie maksymalizacji zysków poprzez minimalizację kosztów uważam że gestorzy zdecydowanie przesadzają z zabezpieczeniami tras. Nie ma specyfikacji więc jak dla mnie wystarczy sznurek z chorągiewkami...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Tak, tylko Ty o teorii a ja o praktyce No w praktyce trzeba by było sprawdzić czy był taki casus sądowy, że ktoś pozwał zarządce stoku. Myślę też, że stoki mają zapewne ubezpieczenie na taki wypadek. Tu nawet nie chodzi o koszta bo to wszystko jest. Siatka jest - leży na boku. Tylko obsłudze się nie chce składać rozkładać do ratrakowania. Stok zwija pół godziny przed zamknięciem bo che wcześniej iść do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plywak Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Też postaram się być. Za dużego wyboru nie mam - jeszcze Gogołów zostaje ale tam mniejsza górka. A nie byłeś wczoraj wieczorem? Gogolow to juz lekka perwersja Jest tam w ogole snieg ? Bo jak przejezdzalem tam 2 tyg. temu to nie wygladal na czynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Gogolow to juz lekka perwersja Jest tam w ogole snieg ? Bo jak przejezdzalem tam 2 tyg. temu to nie wygladal na czynny. http://www.gogolow-narty.pl/start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 W dobie maksymalizacji zysków poprzez minimalizację kosztów uważam że gestorzy zdecydowanie przesadzają z zabezpieczeniami tras. Nie ma specyfikacji więc jak dla mnie wystarczy sznurek z chorągiewkami...... Do czego prowadzi minimalizacja kosztów przekonała się ostatnio pewna rodzina z Warszawy na Rusińskim Wierchu. Nikt nie chciałby z nas być na ich miejscu chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park zabezpieczenie stoku - przepisy i obowiązki właściciela/zarządcy × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Czyli tak jesteś zdegustowany,że dziś wieczorem się nie widzimy?Bo ja będę od 17tej... Też postaram się być. Za dużego wyboru nie mam - jeszcze Gogołów zostaje ale tam mniejsza górka. A nie byłeś wczoraj wieczorem? Co do reszty dziwisz się? Przyjeżdżasz na wieczorną jazdę a goście pól godziny przed zamknięciem zwijają manatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 >>2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy Czyli przeszkody naturalne mogą być w granicy trasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 >>2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy Czyli przeszkody naturalne mogą być w granicy trasy? >>2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy Czyli przeszkody naturalne mogą być w granicy trasy? To był wycinek ustawy. A tu masz cały punkt 26: Art. 26. 1. Znajdujące się na zorganizowanych terenach narciarskich: 1) przeszkody, których nie da się usunąć, 2) miejsca prowadzonych prac konserwacyjnych, zabiegów sztucznego naśnieżania oraz stabilizacji pokrywy śnieżnej, 3) miejsca w pobliżu podpór, urządzeń transportu linowego i taśmowego przeznaczonych do transportu osób, 4) granice narciarskich tras zjazdowych i nartostrad, 5) miejsca szczególnie niebezpieczne o trudnym do przewidzenia ukształtowaniu – oznacza się właściwym znakiem ostrzegawczym oraz zabezpiecza w taki sposób by nie stwarzały zagrożenia dla osób przebywających na tych terenach. 2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy zjazdowej lub nartostrady są odpowiednio zabezpieczone. 3. W granicach narciarskiej trasy zjazdowej i nartostrad, nie mogą znajdować się niezabezpieczone i nieoznakowane przeszkody stanowiące zagrożenie dla osób uprawiających narciarstwo i snowboarding Wszystko może być byle by było oznakowane. Leniuszku . P.S. Idę zebrać drucik co by se nie narobić wstydu przed Iski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 To poszukaj jeszcze kto jest władny postawić gestora do pionu... W pracy jestem, zarobiony...... Mam odczucie że własnie nikt. Tylko Policja albo prokurator po wypadku. Wg mnie zarządca zabezpieczając swoje 4 litery powinien to wszystko zrobić + jeszcze coś od ciebie. W razie pozwu cywilnego pójdzie z torbami. Bo nie wierzę, że przyjedzie GOPR gdzie najbliżej stacja jest w Bieszczadach albo Tatrach i będzie sprawdzał Chyrową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Gopr to nie policja. Na stokach narciarskich jest na warunkach umownych, odplatnie. Wtedy właściciel ma jakiś dupochron..... Ale nie musi mieć, jeśli stwierdzi że sam inaczej ogarnie temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 AD. WKG. Co do płacenia to oczywiście ale przez zarządce w przypadku wypadku spowodowanego brakiem zabezpieczeń. Tak, tylko Ty o teorii a ja o praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 W dobie maksymalizacji zysków poprzez minimalizację kosztów uważam że gestorzy zdecydowanie przesadzają z zabezpieczeniami tras. Nie ma specyfikacji więc jak dla mnie wystarczy sznurek z chorągiewkami...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Tak, tylko Ty o teorii a ja o praktyce No w praktyce trzeba by było sprawdzić czy był taki casus sądowy, że ktoś pozwał zarządce stoku. Myślę też, że stoki mają zapewne ubezpieczenie na taki wypadek. Tu nawet nie chodzi o koszta bo to wszystko jest. Siatka jest - leży na boku. Tylko obsłudze się nie chce składać rozkładać do ratrakowania. Stok zwija pół godziny przed zamknięciem bo che wcześniej iść do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plywak Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Też postaram się być. Za dużego wyboru nie mam - jeszcze Gogołów zostaje ale tam mniejsza górka. A nie byłeś wczoraj wieczorem? Gogolow to juz lekka perwersja Jest tam w ogole snieg ? Bo jak przejezdzalem tam 2 tyg. temu to nie wygladal na czynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Gogolow to juz lekka perwersja Jest tam w ogole snieg ? Bo jak przejezdzalem tam 2 tyg. temu to nie wygladal na czynny. http://www.gogolow-narty.pl/start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 W dobie maksymalizacji zysków poprzez minimalizację kosztów uważam że gestorzy zdecydowanie przesadzają z zabezpieczeniami tras. Nie ma specyfikacji więc jak dla mnie wystarczy sznurek z chorągiewkami...... Do czego prowadzi minimalizacja kosztów przekonała się ostatnio pewna rodzina z Warszawy na Rusińskim Wierchu. Nikt nie chciałby z nas być na ich miejscu chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park zabezpieczenie stoku - przepisy i obowiązki właściciela/zarządcy × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mig Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 >>2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy Czyli przeszkody naturalne mogą być w granicy trasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 >>2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy Czyli przeszkody naturalne mogą być w granicy trasy? >>2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy Czyli przeszkody naturalne mogą być w granicy trasy? To był wycinek ustawy. A tu masz cały punkt 26: Art. 26. 1. Znajdujące się na zorganizowanych terenach narciarskich: 1) przeszkody, których nie da się usunąć, 2) miejsca prowadzonych prac konserwacyjnych, zabiegów sztucznego naśnieżania oraz stabilizacji pokrywy śnieżnej, 3) miejsca w pobliżu podpór, urządzeń transportu linowego i taśmowego przeznaczonych do transportu osób, 4) granice narciarskich tras zjazdowych i nartostrad, 5) miejsca szczególnie niebezpieczne o trudnym do przewidzenia ukształtowaniu – oznacza się właściwym znakiem ostrzegawczym oraz zabezpiecza w taki sposób by nie stwarzały zagrożenia dla osób przebywających na tych terenach. 2. Przeszkody sztuczne, a w szczególności urządzenia transportu taśmowego, podpory urządzeń transportu linowego, słupy oświetleniowe, urządzenia naśnieżające, pojazdy mechaniczne znajdujące się w odległości mniejszej niż 2 m od granicy trasy zjazdowej lub nartostrady są odpowiednio zabezpieczone. 3. W granicach narciarskiej trasy zjazdowej i nartostrad, nie mogą znajdować się niezabezpieczone i nieoznakowane przeszkody stanowiące zagrożenie dla osób uprawiających narciarstwo i snowboarding Wszystko może być byle by było oznakowane. Leniuszku . P.S. Idę zebrać drucik co by se nie narobić wstydu przed Iski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 To poszukaj jeszcze kto jest władny postawić gestora do pionu... W pracy jestem, zarobiony...... Mam odczucie że własnie nikt. Tylko Policja albo prokurator po wypadku. Wg mnie zarządca zabezpieczając swoje 4 litery powinien to wszystko zrobić + jeszcze coś od ciebie. W razie pozwu cywilnego pójdzie z torbami. Bo nie wierzę, że przyjedzie GOPR gdzie najbliżej stacja jest w Bieszczadach albo Tatrach i będzie sprawdzał Chyrową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Gopr to nie policja. Na stokach narciarskich jest na warunkach umownych, odplatnie. Wtedy właściciel ma jakiś dupochron..... Ale nie musi mieć, jeśli stwierdzi że sam inaczej ogarnie temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 AD. WKG. Co do płacenia to oczywiście ale przez zarządce w przypadku wypadku spowodowanego brakiem zabezpieczeń. Tak, tylko Ty o teorii a ja o praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 W dobie maksymalizacji zysków poprzez minimalizację kosztów uważam że gestorzy zdecydowanie przesadzają z zabezpieczeniami tras. Nie ma specyfikacji więc jak dla mnie wystarczy sznurek z chorągiewkami...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Tak, tylko Ty o teorii a ja o praktyce No w praktyce trzeba by było sprawdzić czy był taki casus sądowy, że ktoś pozwał zarządce stoku. Myślę też, że stoki mają zapewne ubezpieczenie na taki wypadek. Tu nawet nie chodzi o koszta bo to wszystko jest. Siatka jest - leży na boku. Tylko obsłudze się nie chce składać rozkładać do ratrakowania. Stok zwija pół godziny przed zamknięciem bo che wcześniej iść do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plywak Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Też postaram się być. Za dużego wyboru nie mam - jeszcze Gogołów zostaje ale tam mniejsza górka. A nie byłeś wczoraj wieczorem? Gogolow to juz lekka perwersja Jest tam w ogole snieg ? Bo jak przejezdzalem tam 2 tyg. temu to nie wygladal na czynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Gogolow to juz lekka perwersja Jest tam w ogole snieg ? Bo jak przejezdzalem tam 2 tyg. temu to nie wygladal na czynny. http://www.gogolow-narty.pl/start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 W dobie maksymalizacji zysków poprzez minimalizację kosztów uważam że gestorzy zdecydowanie przesadzają z zabezpieczeniami tras. Nie ma specyfikacji więc jak dla mnie wystarczy sznurek z chorągiewkami...... Do czego prowadzi minimalizacja kosztów przekonała się ostatnio pewna rodzina z Warszawy na Rusińskim Wierchu. Nikt nie chciałby z nas być na ich miejscu chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park zabezpieczenie stoku - przepisy i obowiązki właściciela/zarządcy × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 To poszukaj jeszcze kto jest władny postawić gestora do pionu... W pracy jestem, zarobiony...... Mam odczucie że własnie nikt. Tylko Policja albo prokurator po wypadku. Wg mnie zarządca zabezpieczając swoje 4 litery powinien to wszystko zrobić + jeszcze coś od ciebie. W razie pozwu cywilnego pójdzie z torbami. Bo nie wierzę, że przyjedzie GOPR gdzie najbliżej stacja jest w Bieszczadach albo Tatrach i będzie sprawdzał Chyrową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Gopr to nie policja. Na stokach narciarskich jest na warunkach umownych, odplatnie. Wtedy właściciel ma jakiś dupochron..... Ale nie musi mieć, jeśli stwierdzi że sam inaczej ogarnie temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 AD. WKG. Co do płacenia to oczywiście ale przez zarządce w przypadku wypadku spowodowanego brakiem zabezpieczeń. Tak, tylko Ty o teorii a ja o praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 W dobie maksymalizacji zysków poprzez minimalizację kosztów uważam że gestorzy zdecydowanie przesadzają z zabezpieczeniami tras. Nie ma specyfikacji więc jak dla mnie wystarczy sznurek z chorągiewkami...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Tak, tylko Ty o teorii a ja o praktyce No w praktyce trzeba by było sprawdzić czy był taki casus sądowy, że ktoś pozwał zarządce stoku. Myślę też, że stoki mają zapewne ubezpieczenie na taki wypadek. Tu nawet nie chodzi o koszta bo to wszystko jest. Siatka jest - leży na boku. Tylko obsłudze się nie chce składać rozkładać do ratrakowania. Stok zwija pół godziny przed zamknięciem bo che wcześniej iść do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plywak Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Też postaram się być. Za dużego wyboru nie mam - jeszcze Gogołów zostaje ale tam mniejsza górka. A nie byłeś wczoraj wieczorem? Gogolow to juz lekka perwersja Jest tam w ogole snieg ? Bo jak przejezdzalem tam 2 tyg. temu to nie wygladal na czynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Gogolow to juz lekka perwersja Jest tam w ogole snieg ? Bo jak przejezdzalem tam 2 tyg. temu to nie wygladal na czynny. http://www.gogolow-narty.pl/start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 W dobie maksymalizacji zysków poprzez minimalizację kosztów uważam że gestorzy zdecydowanie przesadzają z zabezpieczeniami tras. Nie ma specyfikacji więc jak dla mnie wystarczy sznurek z chorągiewkami...... Do czego prowadzi minimalizacja kosztów przekonała się ostatnio pewna rodzina z Warszawy na Rusińskim Wierchu. Nikt nie chciałby z nas być na ich miejscu chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park zabezpieczenie stoku - przepisy i obowiązki właściciela/zarządcy × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mig Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Gopr to nie policja. Na stokach narciarskich jest na warunkach umownych, odplatnie. Wtedy właściciel ma jakiś dupochron..... Ale nie musi mieć, jeśli stwierdzi że sam inaczej ogarnie temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 AD. WKG. Co do płacenia to oczywiście ale przez zarządce w przypadku wypadku spowodowanego brakiem zabezpieczeń. Tak, tylko Ty o teorii a ja o praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 W dobie maksymalizacji zysków poprzez minimalizację kosztów uważam że gestorzy zdecydowanie przesadzają z zabezpieczeniami tras. Nie ma specyfikacji więc jak dla mnie wystarczy sznurek z chorągiewkami...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Tak, tylko Ty o teorii a ja o praktyce No w praktyce trzeba by było sprawdzić czy był taki casus sądowy, że ktoś pozwał zarządce stoku. Myślę też, że stoki mają zapewne ubezpieczenie na taki wypadek. Tu nawet nie chodzi o koszta bo to wszystko jest. Siatka jest - leży na boku. Tylko obsłudze się nie chce składać rozkładać do ratrakowania. Stok zwija pół godziny przed zamknięciem bo che wcześniej iść do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plywak Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Też postaram się być. Za dużego wyboru nie mam - jeszcze Gogołów zostaje ale tam mniejsza górka. A nie byłeś wczoraj wieczorem? Gogolow to juz lekka perwersja Jest tam w ogole snieg ? Bo jak przejezdzalem tam 2 tyg. temu to nie wygladal na czynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Gogolow to juz lekka perwersja Jest tam w ogole snieg ? Bo jak przejezdzalem tam 2 tyg. temu to nie wygladal na czynny. http://www.gogolow-narty.pl/start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 W dobie maksymalizacji zysków poprzez minimalizację kosztów uważam że gestorzy zdecydowanie przesadzają z zabezpieczeniami tras. Nie ma specyfikacji więc jak dla mnie wystarczy sznurek z chorągiewkami...... Do czego prowadzi minimalizacja kosztów przekonała się ostatnio pewna rodzina z Warszawy na Rusińskim Wierchu. Nikt nie chciałby z nas być na ich miejscu chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park zabezpieczenie stoku - przepisy i obowiązki właściciela/zarządcy
Adam ..DUCH Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 W dobie maksymalizacji zysków poprzez minimalizację kosztów uważam że gestorzy zdecydowanie przesadzają z zabezpieczeniami tras. Nie ma specyfikacji więc jak dla mnie wystarczy sznurek z chorągiewkami...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Tak, tylko Ty o teorii a ja o praktyce No w praktyce trzeba by było sprawdzić czy był taki casus sądowy, że ktoś pozwał zarządce stoku. Myślę też, że stoki mają zapewne ubezpieczenie na taki wypadek. Tu nawet nie chodzi o koszta bo to wszystko jest. Siatka jest - leży na boku. Tylko obsłudze się nie chce składać rozkładać do ratrakowania. Stok zwija pół godziny przed zamknięciem bo che wcześniej iść do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plywak Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Też postaram się być. Za dużego wyboru nie mam - jeszcze Gogołów zostaje ale tam mniejsza górka. A nie byłeś wczoraj wieczorem? Gogolow to juz lekka perwersja Jest tam w ogole snieg ? Bo jak przejezdzalem tam 2 tyg. temu to nie wygladal na czynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Gogolow to juz lekka perwersja Jest tam w ogole snieg ? Bo jak przejezdzalem tam 2 tyg. temu to nie wygladal na czynny. http://www.gogolow-narty.pl/start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 W dobie maksymalizacji zysków poprzez minimalizację kosztów uważam że gestorzy zdecydowanie przesadzają z zabezpieczeniami tras. Nie ma specyfikacji więc jak dla mnie wystarczy sznurek z chorągiewkami...... Do czego prowadzi minimalizacja kosztów przekonała się ostatnio pewna rodzina z Warszawy na Rusińskim Wierchu. Nikt nie chciałby z nas być na ich miejscu chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park zabezpieczenie stoku - przepisy i obowiązki właściciela/zarządcy
Plywak Napisano 14 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Też postaram się być. Za dużego wyboru nie mam - jeszcze Gogołów zostaje ale tam mniejsza górka. A nie byłeś wczoraj wieczorem? Gogolow to juz lekka perwersja Jest tam w ogole snieg ? Bo jak przejezdzalem tam 2 tyg. temu to nie wygladal na czynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 Gogolow to juz lekka perwersja Jest tam w ogole snieg ? Bo jak przejezdzalem tam 2 tyg. temu to nie wygladal na czynny. http://www.gogolow-narty.pl/start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 W dobie maksymalizacji zysków poprzez minimalizację kosztów uważam że gestorzy zdecydowanie przesadzają z zabezpieczeniami tras. Nie ma specyfikacji więc jak dla mnie wystarczy sznurek z chorągiewkami...... Do czego prowadzi minimalizacja kosztów przekonała się ostatnio pewna rodzina z Warszawy na Rusińskim Wierchu. Nikt nie chciałby z nas być na ich miejscu chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
toolpusher Napisano 14 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2020 W dobie maksymalizacji zysków poprzez minimalizację kosztów uważam że gestorzy zdecydowanie przesadzają z zabezpieczeniami tras. Nie ma specyfikacji więc jak dla mnie wystarczy sznurek z chorągiewkami...... Do czego prowadzi minimalizacja kosztów przekonała się ostatnio pewna rodzina z Warszawy na Rusińskim Wierchu. Nikt nie chciałby z nas być na ich miejscu chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi