Zbychu_J Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Strefa kontaktu języka z kością goleni to bardzo krytyczna okolica, zbyt twardy, nieelastyczny mankiet a ściślej jego górna krawędź powoduje ucisk punktowy na język, strefa kontaktu powinna być rozłożona bardziej równomiernie na większej powierzchni, stąd moim zdaniem wynikają problemy z bólem. Nie widzę innego wytłumaczenia bo ten sam but ale twardszy, 120, leży normalnie i o dziwo ma mankiet z PU, jeszcze dziwniejsze jest to że tego pechowego Firebird'a 110 wycofano z oferty, chyba wiem dlaczego . To chyba gdzie indziej był problem. W moich butach język od zewnętrznej strony (tej stykającej się z mankietem) ma sztywną skorupę, tak , że nawet punktowy nacisk mankietu na język nie przenosi się na piszczel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Może i tak ale wtedy raczej uszkodzenia były by po bokach golenia bo przynajmniej u mnie ten kołnierz zachodzi tylko na boki jezyka. Jednak stawiał bym na niedopasowanie buta. Lange rs ZA+ ma 6mm mniejszy last a to bardzo dużo. Przy za obszernym kołnierzu dociążenie języka musi być większe (dłuższy ruch) i bardziej jeździ on po goleni i wyciera rany. Fakt Langi są dużo węższe ale botek w Tecnica jest też o wiele grubszy. Dziewczyna nie miała obtarć ale punktowe siniaki w konkretnych miejscach, shin bang zawsze atakuje powierzchnię czołową goleni. W Langach, na razie, jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... martin TDM Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Jeździsz w butach 80,100 czy 130, co według Ciebie ma "dać Ci" dany flex? Nie mozna mowic o samym flexie, bo to zaklamuje obraz i jest "wyrwaniem z kontekstu". 130 z grupy race to zupelnie cos innego niz 130 z grupy nie-race i od tego bym zaczal. To z jakiej grupy buta potrzebuje zalezy od moich oczekiwan - co but ma mi dawac, jak mam sie w nim czuc. Jesli chce mega trzymania/imadla i jednoczesnie godze sie na zimniejszego buta (nie oszukujmy sie, buty racingowe z uwagi na grubosc, a wlasciwie "cienkosc" botka wewnetrznego zawsze beda zimniejsze) to powinienem szukac butow z grupy race. To bardzo czesto, a moze nawet prawie zawsze (choc nie zawsze!) wiaze sie ze sportowa jazda, bo ona po prostu tego wymaga jesli ma miec sens (precyzyjne i blyskawiczne przekazywanie impulsow z ciala na narty - w koncu buty sa jedynym lacznikiem pomiedzy tymi ustrojstwami ) Jesli jednak super imadlo nie jest moim priorytetem, a do tego nie wyborazam sobie zmarznietych palcow, bo komfort termiczny jest dla mnie bardzo wazny to z pewnoscia nie bedzie to grupa race. Jak juz ustale grupe, moge myslec o flexie. I tu na pewno istotna jest waga narciarza + dodałbym jeszcze przygotowanie fizyczne/silowe (jesli ktos jest szczuply, ale ma silne nogi to bedzie w stanie ugiac buta, a w sztywnosci chodziloby o to, zeby jednak odksztalcenia byly jak najmniejsze -> nie bez powodu zawodnicy PŚ - zwlaszcza gdy jest cieplo/swieci slonce - obsypuja buty sniegiem przed startem). Ktos kto wazy 90kg wybierajac buta o flexie 80 zrobi z niego kalosza, a kalosze to z pewnoscia nie jest najlepszy but na narty Pytales o flex, wiec skupilem sie na flexie ale najwazniejsze zawsze bylo, jest i bedzie dopasowanie buta do konkretnej stopy i odczucia zainteresowanego. Jesli to spieprzymy (zbyt szeroki/dlugi but itd.), flex nie nada sie nawet na otarcie lez Mierzyc, mierzyc i jeszcze raz mierzyc - im wiecej roznych modeli butow sprawdzimy tym lepiej, bo w kazdym bedziemy sie czuc troche inaczej, wiec trzeba znalezc tego "jedynego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Powtórzę swoją mantrę: ...fit is everything, flex is secondary...czyli absolutnie najważniejszą sprawą jest dopasowanie butów, twardość skorupy to sprawa drugorzędna. Kiedyś kupiłem sobie buty z fleksem 90 ale za duże o co najmniej jeden rozmiar, już pierwsze chwile na stoku to był koszmar, teraz mam buty "za małe" o jeden rozmiar z fleksem 130 i jest git. Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): Pięta Paluch Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Wg. mnie za małe i już. Zawsze denerwowała mnie ta tendencja do brania małych, zbyt małych butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... martin TDM Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Wg mnie pojechales po bandzie Buty "za male" moze i maja sens, ALE w przypadku zawodnikow i to raczej rangi PŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): Pięta IMG_20200210_220150.jpg Paluch IMG_20200210_220145.jpg Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Pojeździj i tam gdzie za małe powiększ. Jest duża sznsa, że będziesz miał buty IDEOLO W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Do tych paździerzy takie buty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Do tych paździerzy takie buty? Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... CaperSKI Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): PiętaIMG_20200210_220150.jpg PaluchIMG_20200210_220145.jpg Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Sese, za duże kupiłeś!!! Poważnie to po fotce wnioskuję, że będzie ideał na długość. Jeśli nie zdzierżysz na długość w co wątpie, rozepchniesz lekko na paluch. Koniecznie bierz na stok i będzie wszystko wiadomo. Jak będziesz uważał i wepniesz i wypniesz się na śniegu da się obyć bez ryski i oddać w razie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Pięta IMG_20200210_220150.jpg Paluch IMG_20200210_220145.jpg Jak dla mnie, to Ty źle położyłeś stopę na tej "wkładce". Wkładka powinna kończyć się tam, gdzie pięta dotyka podłoża, a Ty z tyłu masz puste miejsce. Tak samo palce, dopóki dotykają ziemi - potrzebują wkładki. A tam, gdzie stopa odrywa od podłoża (czubki palców, koniec pięty) tam buty swoje mają wypukłości - i tam wkładka nie jest potrzebna. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę "cofnięcie stopy" w pozycji narciarskiej, ale to akurat sam czujesz kiedy masz but na nodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Flex 80 a 130 czemu służy? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
lobo Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Może i tak ale wtedy raczej uszkodzenia były by po bokach golenia bo przynajmniej u mnie ten kołnierz zachodzi tylko na boki jezyka. Jednak stawiał bym na niedopasowanie buta. Lange rs ZA+ ma 6mm mniejszy last a to bardzo dużo. Przy za obszernym kołnierzu dociążenie języka musi być większe (dłuższy ruch) i bardziej jeździ on po goleni i wyciera rany. Fakt Langi są dużo węższe ale botek w Tecnica jest też o wiele grubszy. Dziewczyna nie miała obtarć ale punktowe siniaki w konkretnych miejscach, shin bang zawsze atakuje powierzchnię czołową goleni. W Langach, na razie, jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... martin TDM Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Jeździsz w butach 80,100 czy 130, co według Ciebie ma "dać Ci" dany flex? Nie mozna mowic o samym flexie, bo to zaklamuje obraz i jest "wyrwaniem z kontekstu". 130 z grupy race to zupelnie cos innego niz 130 z grupy nie-race i od tego bym zaczal. To z jakiej grupy buta potrzebuje zalezy od moich oczekiwan - co but ma mi dawac, jak mam sie w nim czuc. Jesli chce mega trzymania/imadla i jednoczesnie godze sie na zimniejszego buta (nie oszukujmy sie, buty racingowe z uwagi na grubosc, a wlasciwie "cienkosc" botka wewnetrznego zawsze beda zimniejsze) to powinienem szukac butow z grupy race. To bardzo czesto, a moze nawet prawie zawsze (choc nie zawsze!) wiaze sie ze sportowa jazda, bo ona po prostu tego wymaga jesli ma miec sens (precyzyjne i blyskawiczne przekazywanie impulsow z ciala na narty - w koncu buty sa jedynym lacznikiem pomiedzy tymi ustrojstwami ) Jesli jednak super imadlo nie jest moim priorytetem, a do tego nie wyborazam sobie zmarznietych palcow, bo komfort termiczny jest dla mnie bardzo wazny to z pewnoscia nie bedzie to grupa race. Jak juz ustale grupe, moge myslec o flexie. I tu na pewno istotna jest waga narciarza + dodałbym jeszcze przygotowanie fizyczne/silowe (jesli ktos jest szczuply, ale ma silne nogi to bedzie w stanie ugiac buta, a w sztywnosci chodziloby o to, zeby jednak odksztalcenia byly jak najmniejsze -> nie bez powodu zawodnicy PŚ - zwlaszcza gdy jest cieplo/swieci slonce - obsypuja buty sniegiem przed startem). Ktos kto wazy 90kg wybierajac buta o flexie 80 zrobi z niego kalosza, a kalosze to z pewnoscia nie jest najlepszy but na narty Pytales o flex, wiec skupilem sie na flexie ale najwazniejsze zawsze bylo, jest i bedzie dopasowanie buta do konkretnej stopy i odczucia zainteresowanego. Jesli to spieprzymy (zbyt szeroki/dlugi but itd.), flex nie nada sie nawet na otarcie lez Mierzyc, mierzyc i jeszcze raz mierzyc - im wiecej roznych modeli butow sprawdzimy tym lepiej, bo w kazdym bedziemy sie czuc troche inaczej, wiec trzeba znalezc tego "jedynego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Powtórzę swoją mantrę: ...fit is everything, flex is secondary...czyli absolutnie najważniejszą sprawą jest dopasowanie butów, twardość skorupy to sprawa drugorzędna. Kiedyś kupiłem sobie buty z fleksem 90 ale za duże o co najmniej jeden rozmiar, już pierwsze chwile na stoku to był koszmar, teraz mam buty "za małe" o jeden rozmiar z fleksem 130 i jest git. Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): Pięta Paluch Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Wg. mnie za małe i już. Zawsze denerwowała mnie ta tendencja do brania małych, zbyt małych butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... martin TDM Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Wg mnie pojechales po bandzie Buty "za male" moze i maja sens, ALE w przypadku zawodnikow i to raczej rangi PŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): Pięta IMG_20200210_220150.jpg Paluch IMG_20200210_220145.jpg Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Pojeździj i tam gdzie za małe powiększ. Jest duża sznsa, że będziesz miał buty IDEOLO W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Do tych paździerzy takie buty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Do tych paździerzy takie buty? Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... CaperSKI Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): PiętaIMG_20200210_220150.jpg PaluchIMG_20200210_220145.jpg Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Sese, za duże kupiłeś!!! Poważnie to po fotce wnioskuję, że będzie ideał na długość. Jeśli nie zdzierżysz na długość w co wątpie, rozepchniesz lekko na paluch. Koniecznie bierz na stok i będzie wszystko wiadomo. Jak będziesz uważał i wepniesz i wypniesz się na śniegu da się obyć bez ryski i oddać w razie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Pięta IMG_20200210_220150.jpg Paluch IMG_20200210_220145.jpg Jak dla mnie, to Ty źle położyłeś stopę na tej "wkładce". Wkładka powinna kończyć się tam, gdzie pięta dotyka podłoża, a Ty z tyłu masz puste miejsce. Tak samo palce, dopóki dotykają ziemi - potrzebują wkładki. A tam, gdzie stopa odrywa od podłoża (czubki palców, koniec pięty) tam buty swoje mają wypukłości - i tam wkładka nie jest potrzebna. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę "cofnięcie stopy" w pozycji narciarskiej, ale to akurat sam czujesz kiedy masz but na nodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Flex 80 a 130 czemu służy? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
martin TDM Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Jeździsz w butach 80,100 czy 130, co według Ciebie ma "dać Ci" dany flex? Nie mozna mowic o samym flexie, bo to zaklamuje obraz i jest "wyrwaniem z kontekstu". 130 z grupy race to zupelnie cos innego niz 130 z grupy nie-race i od tego bym zaczal. To z jakiej grupy buta potrzebuje zalezy od moich oczekiwan - co but ma mi dawac, jak mam sie w nim czuc. Jesli chce mega trzymania/imadla i jednoczesnie godze sie na zimniejszego buta (nie oszukujmy sie, buty racingowe z uwagi na grubosc, a wlasciwie "cienkosc" botka wewnetrznego zawsze beda zimniejsze) to powinienem szukac butow z grupy race. To bardzo czesto, a moze nawet prawie zawsze (choc nie zawsze!) wiaze sie ze sportowa jazda, bo ona po prostu tego wymaga jesli ma miec sens (precyzyjne i blyskawiczne przekazywanie impulsow z ciala na narty - w koncu buty sa jedynym lacznikiem pomiedzy tymi ustrojstwami ) Jesli jednak super imadlo nie jest moim priorytetem, a do tego nie wyborazam sobie zmarznietych palcow, bo komfort termiczny jest dla mnie bardzo wazny to z pewnoscia nie bedzie to grupa race. Jak juz ustale grupe, moge myslec o flexie. I tu na pewno istotna jest waga narciarza + dodałbym jeszcze przygotowanie fizyczne/silowe (jesli ktos jest szczuply, ale ma silne nogi to bedzie w stanie ugiac buta, a w sztywnosci chodziloby o to, zeby jednak odksztalcenia byly jak najmniejsze -> nie bez powodu zawodnicy PŚ - zwlaszcza gdy jest cieplo/swieci slonce - obsypuja buty sniegiem przed startem). Ktos kto wazy 90kg wybierajac buta o flexie 80 zrobi z niego kalosza, a kalosze to z pewnoscia nie jest najlepszy but na narty Pytales o flex, wiec skupilem sie na flexie ale najwazniejsze zawsze bylo, jest i bedzie dopasowanie buta do konkretnej stopy i odczucia zainteresowanego. Jesli to spieprzymy (zbyt szeroki/dlugi but itd.), flex nie nada sie nawet na otarcie lez Mierzyc, mierzyc i jeszcze raz mierzyc - im wiecej roznych modeli butow sprawdzimy tym lepiej, bo w kazdym bedziemy sie czuc troche inaczej, wiec trzeba znalezc tego "jedynego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Powtórzę swoją mantrę: ...fit is everything, flex is secondary...czyli absolutnie najważniejszą sprawą jest dopasowanie butów, twardość skorupy to sprawa drugorzędna. Kiedyś kupiłem sobie buty z fleksem 90 ale za duże o co najmniej jeden rozmiar, już pierwsze chwile na stoku to był koszmar, teraz mam buty "za małe" o jeden rozmiar z fleksem 130 i jest git. Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): Pięta Paluch Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Wg. mnie za małe i już. Zawsze denerwowała mnie ta tendencja do brania małych, zbyt małych butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... martin TDM Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Wg mnie pojechales po bandzie Buty "za male" moze i maja sens, ALE w przypadku zawodnikow i to raczej rangi PŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): Pięta IMG_20200210_220150.jpg Paluch IMG_20200210_220145.jpg Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Pojeździj i tam gdzie za małe powiększ. Jest duża sznsa, że będziesz miał buty IDEOLO W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Do tych paździerzy takie buty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Do tych paździerzy takie buty? Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... CaperSKI Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): PiętaIMG_20200210_220150.jpg PaluchIMG_20200210_220145.jpg Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Sese, za duże kupiłeś!!! Poważnie to po fotce wnioskuję, że będzie ideał na długość. Jeśli nie zdzierżysz na długość w co wątpie, rozepchniesz lekko na paluch. Koniecznie bierz na stok i będzie wszystko wiadomo. Jak będziesz uważał i wepniesz i wypniesz się na śniegu da się obyć bez ryski i oddać w razie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Pięta IMG_20200210_220150.jpg Paluch IMG_20200210_220145.jpg Jak dla mnie, to Ty źle położyłeś stopę na tej "wkładce". Wkładka powinna kończyć się tam, gdzie pięta dotyka podłoża, a Ty z tyłu masz puste miejsce. Tak samo palce, dopóki dotykają ziemi - potrzebują wkładki. A tam, gdzie stopa odrywa od podłoża (czubki palców, koniec pięty) tam buty swoje mają wypukłości - i tam wkładka nie jest potrzebna. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę "cofnięcie stopy" w pozycji narciarskiej, ale to akurat sam czujesz kiedy masz but na nodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Flex 80 a 130 czemu służy? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
sese Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Powtórzę swoją mantrę: ...fit is everything, flex is secondary...czyli absolutnie najważniejszą sprawą jest dopasowanie butów, twardość skorupy to sprawa drugorzędna. Kiedyś kupiłem sobie buty z fleksem 90 ale za duże o co najmniej jeden rozmiar, już pierwsze chwile na stoku to był koszmar, teraz mam buty "za małe" o jeden rozmiar z fleksem 130 i jest git. Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): Pięta Paluch Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Wg. mnie za małe i już. Zawsze denerwowała mnie ta tendencja do brania małych, zbyt małych butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... martin TDM Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Wg mnie pojechales po bandzie Buty "za male" moze i maja sens, ALE w przypadku zawodnikow i to raczej rangi PŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): Pięta IMG_20200210_220150.jpg Paluch IMG_20200210_220145.jpg Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Pojeździj i tam gdzie za małe powiększ. Jest duża sznsa, że będziesz miał buty IDEOLO W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Do tych paździerzy takie buty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Do tych paździerzy takie buty? Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... CaperSKI Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): PiętaIMG_20200210_220150.jpg PaluchIMG_20200210_220145.jpg Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Sese, za duże kupiłeś!!! Poważnie to po fotce wnioskuję, że będzie ideał na długość. Jeśli nie zdzierżysz na długość w co wątpie, rozepchniesz lekko na paluch. Koniecznie bierz na stok i będzie wszystko wiadomo. Jak będziesz uważał i wepniesz i wypniesz się na śniegu da się obyć bez ryski i oddać w razie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Pięta IMG_20200210_220150.jpg Paluch IMG_20200210_220145.jpg Jak dla mnie, to Ty źle położyłeś stopę na tej "wkładce". Wkładka powinna kończyć się tam, gdzie pięta dotyka podłoża, a Ty z tyłu masz puste miejsce. Tak samo palce, dopóki dotykają ziemi - potrzebują wkładki. A tam, gdzie stopa odrywa od podłoża (czubki palców, koniec pięty) tam buty swoje mają wypukłości - i tam wkładka nie jest potrzebna. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę "cofnięcie stopy" w pozycji narciarskiej, ale to akurat sam czujesz kiedy masz but na nodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Flex 80 a 130 czemu służy? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
a_senior Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Wg. mnie za małe i już. Zawsze denerwowała mnie ta tendencja do brania małych, zbyt małych butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... martin TDM Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Wg mnie pojechales po bandzie Buty "za male" moze i maja sens, ALE w przypadku zawodnikow i to raczej rangi PŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): Pięta IMG_20200210_220150.jpg Paluch IMG_20200210_220145.jpg Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Pojeździj i tam gdzie za małe powiększ. Jest duża sznsa, że będziesz miał buty IDEOLO W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Do tych paździerzy takie buty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Do tych paździerzy takie buty? Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... CaperSKI Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): PiętaIMG_20200210_220150.jpg PaluchIMG_20200210_220145.jpg Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Sese, za duże kupiłeś!!! Poważnie to po fotce wnioskuję, że będzie ideał na długość. Jeśli nie zdzierżysz na długość w co wątpie, rozepchniesz lekko na paluch. Koniecznie bierz na stok i będzie wszystko wiadomo. Jak będziesz uważał i wepniesz i wypniesz się na śniegu da się obyć bez ryski i oddać w razie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Pięta IMG_20200210_220150.jpg Paluch IMG_20200210_220145.jpg Jak dla mnie, to Ty źle położyłeś stopę na tej "wkładce". Wkładka powinna kończyć się tam, gdzie pięta dotyka podłoża, a Ty z tyłu masz puste miejsce. Tak samo palce, dopóki dotykają ziemi - potrzebują wkładki. A tam, gdzie stopa odrywa od podłoża (czubki palców, koniec pięty) tam buty swoje mają wypukłości - i tam wkładka nie jest potrzebna. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę "cofnięcie stopy" w pozycji narciarskiej, ale to akurat sam czujesz kiedy masz but na nodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Flex 80 a 130 czemu służy?
martin TDM Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Wg mnie pojechales po bandzie Buty "za male" moze i maja sens, ALE w przypadku zawodnikow i to raczej rangi PŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): Pięta IMG_20200210_220150.jpg Paluch IMG_20200210_220145.jpg Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Pojeździj i tam gdzie za małe powiększ. Jest duża sznsa, że będziesz miał buty IDEOLO W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Do tych paździerzy takie buty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Do tych paździerzy takie buty? Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... CaperSKI Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): PiętaIMG_20200210_220150.jpg PaluchIMG_20200210_220145.jpg Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Sese, za duże kupiłeś!!! Poważnie to po fotce wnioskuję, że będzie ideał na długość. Jeśli nie zdzierżysz na długość w co wątpie, rozepchniesz lekko na paluch. Koniecznie bierz na stok i będzie wszystko wiadomo. Jak będziesz uważał i wepniesz i wypniesz się na śniegu da się obyć bez ryski i oddać w razie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Pięta IMG_20200210_220150.jpg Paluch IMG_20200210_220145.jpg Jak dla mnie, to Ty źle położyłeś stopę na tej "wkładce". Wkładka powinna kończyć się tam, gdzie pięta dotyka podłoża, a Ty z tyłu masz puste miejsce. Tak samo palce, dopóki dotykają ziemi - potrzebują wkładki. A tam, gdzie stopa odrywa od podłoża (czubki palców, koniec pięty) tam buty swoje mają wypukłości - i tam wkładka nie jest potrzebna. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę "cofnięcie stopy" w pozycji narciarskiej, ale to akurat sam czujesz kiedy masz but na nodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Flex 80 a 130 czemu służy?
Wujot Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): Pięta IMG_20200210_220150.jpg Paluch IMG_20200210_220145.jpg Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Pojeździj i tam gdzie za małe powiększ. Jest duża sznsa, że będziesz miał buty IDEOLO W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Do tych paździerzy takie buty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Do tych paździerzy takie buty? Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... CaperSKI Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): PiętaIMG_20200210_220150.jpg PaluchIMG_20200210_220145.jpg Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Sese, za duże kupiłeś!!! Poważnie to po fotce wnioskuję, że będzie ideał na długość. Jeśli nie zdzierżysz na długość w co wątpie, rozepchniesz lekko na paluch. Koniecznie bierz na stok i będzie wszystko wiadomo. Jak będziesz uważał i wepniesz i wypniesz się na śniegu da się obyć bez ryski i oddać w razie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Pięta IMG_20200210_220150.jpg Paluch IMG_20200210_220145.jpg Jak dla mnie, to Ty źle położyłeś stopę na tej "wkładce". Wkładka powinna kończyć się tam, gdzie pięta dotyka podłoża, a Ty z tyłu masz puste miejsce. Tak samo palce, dopóki dotykają ziemi - potrzebują wkładki. A tam, gdzie stopa odrywa od podłoża (czubki palców, koniec pięty) tam buty swoje mają wypukłości - i tam wkładka nie jest potrzebna. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę "cofnięcie stopy" w pozycji narciarskiej, ale to akurat sam czujesz kiedy masz but na nodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
yoss Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Do tych paździerzy takie buty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sese Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Do tych paździerzy takie buty? Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... CaperSKI Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): PiętaIMG_20200210_220150.jpg PaluchIMG_20200210_220145.jpg Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Sese, za duże kupiłeś!!! Poważnie to po fotce wnioskuję, że będzie ideał na długość. Jeśli nie zdzierżysz na długość w co wątpie, rozepchniesz lekko na paluch. Koniecznie bierz na stok i będzie wszystko wiadomo. Jak będziesz uważał i wepniesz i wypniesz się na śniegu da się obyć bez ryski i oddać w razie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Pięta IMG_20200210_220150.jpg Paluch IMG_20200210_220145.jpg Jak dla mnie, to Ty źle położyłeś stopę na tej "wkładce". Wkładka powinna kończyć się tam, gdzie pięta dotyka podłoża, a Ty z tyłu masz puste miejsce. Tak samo palce, dopóki dotykają ziemi - potrzebują wkładki. A tam, gdzie stopa odrywa od podłoża (czubki palców, koniec pięty) tam buty swoje mają wypukłości - i tam wkładka nie jest potrzebna. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę "cofnięcie stopy" w pozycji narciarskiej, ale to akurat sam czujesz kiedy masz but na nodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
CaperSKI Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Dzisiaj przyszły funkiel nówki Salomon X Max 130 rozmiar 28,5 Jestem po pierwszej przymiarce i się zastanawiam czy nie przesadzę Przez ostatnie 10 sezonów jeździłem w różnych Salomonach - Impactach i X Maxach o flexie 100 - 120. Wszystkie miały rozmiar 29,5 Teraz sytuacja wygląda tak (stopa przyłożona do dołączonego do butów przymiaru którego wielkość idealnie odpowiada wielkości wkładki): PiętaIMG_20200210_220150.jpg PaluchIMG_20200210_220145.jpg Stopa dokładnie wypełnia całego botka. Nie ma milimetra luzu. Cały materiał linera jest napięty Pochodziłem w nich pół godziny po mieszkaniu i wydaje mi się, że powinno być dobrze, ale głos z tyłu krzyczy "ZA MAŁE!!!" Zobaczymy jutro rano na mniej spuchniętej stopie... Dzisiaj za mną 14 godzin w pikolakach Aha. Przymiary Langa, Atomica i Salomona bezlitośnie pokazują 289 mm w jednej stopie i 288 mmm w drugiej Kruca bomba co tu robić ? Sese, za duże kupiłeś!!! Poważnie to po fotce wnioskuję, że będzie ideał na długość. Jeśli nie zdzierżysz na długość w co wątpie, rozepchniesz lekko na paluch. Koniecznie bierz na stok i będzie wszystko wiadomo. Jak będziesz uważał i wepniesz i wypniesz się na śniegu da się obyć bez ryski i oddać w razie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Estka Napisano 10 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Pięta IMG_20200210_220150.jpg Paluch IMG_20200210_220145.jpg Jak dla mnie, to Ty źle położyłeś stopę na tej "wkładce". Wkładka powinna kończyć się tam, gdzie pięta dotyka podłoża, a Ty z tyłu masz puste miejsce. Tak samo palce, dopóki dotykają ziemi - potrzebują wkładki. A tam, gdzie stopa odrywa od podłoża (czubki palców, koniec pięty) tam buty swoje mają wypukłości - i tam wkładka nie jest potrzebna. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę "cofnięcie stopy" w pozycji narciarskiej, ale to akurat sam czujesz kiedy masz but na nodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi