trq Napisano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Przed chwilą wróciłem z Soszowa. Kolejek nie było, ale warunki do jazdy okropne, mulda na muldzie. Stok na rzekomej przerwie na ratrakowanie ratraka nie widział. Radze omijać ten stok szerokim łukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr.Maciek Napisano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Hey! Wie ktoś jakie są obecnie warunki na Szosowie? Bo zastanawiam się czy jechać jutro na Szosów czy na Pradziada.. Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kodnam Napisano 11 Września 2009 Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Witam. W związku z faktem złamania narty w styczniu br. w Soszowie "zraziłem" się na jakiś czas do tego ośrodka. W trakcie moich ostatnich dwóch pobytów w Soszowie trasy były w opłakanym stanie. Mój ostatni pobyt zakończył się złamaniem jednej narty - pod powierzchnią śniegu był spory fragment zlodowaciały, "chwyciłem" krawędzią jednej narty lód, obróciło mnie i trochę wyrzuciło w powietrze. Po podniesieniu się z upadku stwierdziłem, iż jedna narta jest złamana pod wiązaniem, niestety był to już koniec dla tego kompletu nart, a dla mnie bardzo drogi wyjazd. Na szczęście mnie się nic nie stało, udało się też wykorzystać wiązania z tych nart do nowych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matik211 Napisano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Dobra wiadomość, planowane rozpoczęcie sezonu nastąpi 18.12.09 :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trq Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 a zła wiadomość to taka, że ceny dalej są mocno alpejskie ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matik211 Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 No z tymi cenami jest najgorzej ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Picia55 Napisano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 no z cenami troche przesadzają szczególnie ze jeszcze biorą za parking o ile sie nie myle ten najbliższy 10zł... ale sezon zaczną najwcześniej chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trq Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Wątpię żeby trasa nr. 3 była czynna. Jak chcesz się jej pozbyć to ją możesz śmiało brać ; D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati1981 Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Kolega trq ma rację, trasa nr 3 nie bedzie gotowa na weekend. Z tego co widziałem na stronie Soszowa to armatki pracują pełną parą tylko na czerwonej trasie numer 1. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozio86 Napisano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Wisła SOSZÓW? Zapraszają na otwarcie sezonu. Przyjeźdzamy - a tam tylko karnety czasowe (bez pojedyńczych zjazdów). No trudno myślimy. Rozmawiamy z kobietą w kasie ... po czym ona stwierdza że zrobi dla nas wyjątek i jak kupimy karnet czasowy na 3h (55zł + 10zł kaucja) - to będziemy mogli go wykorzystać "dzisiaj" i jeszcze raz w tym sezonie - równiez na 3 godziny. Bierzemy.Na drugi dzień ekipa odkupuje od nas karnety i co? - NIE DZIAŁAJĄ!! Telefony do szefa ośrodku? - nikt nie chce nam podać kontaktu do niego. Nikt nie chce nas połączyć z kasami. Co to ma być? WISŁA? Turystyczna miejscowość? Jak tak dbają o turystów - a raczej wprowadzają w błąd - to dziękuje Ci Soszowie.. Nie dość że stok kiepsko przygotowany (lodowe kule wielkości pięści od połowy stoku) to jeszcze w dodatko coś takiego. Tak rozpoczeliśmy sezon 2009/2010 :/ Osobiście już tam nie pojade!! I chyba cała nasza paka!! Pozdrówki z Katowic!!szczerze... BARDZO DOBRZE, kupiles taniej i jeszcze chciales na tym zarobic, odsprzedajac karnet.typowe cwaniactwo, nie ma sie czym chwalicP.S.a sowja droga na Soszowie nic mnie juz nie zdziwi.dlatego tam nie jezdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantom Napisano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 shadam - a jak warunki śniegowe, jak przygotowana trasa... można coś pośmigać? jutro się wybieram i zastanawiam się czy nie uderzyć gdzieś indziej...Pozdrawiamwszystkie aktualne informacje znajdziesz tu: http://www.skiforum....ead.php?t=17392Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friski Napisano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 czy ktos wie ile kosztuje karnet 3h i parking? probowalem dzwonic na tel podany w kontaktach ale BARDZO NIESYMPATYCZNA pani odmowila informacji odsylajac do internetu (w internecie na stronie glownej cena 40/3h a w cenniku 55/od marca 45/3h) jak co roku biore "rozwod" z Soszowem i obym nie musial korzystac... Użytkownik Friski edytował ten post 04 styczeń 2010 - 14:07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ado Napisano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 kolego chyba jednak troszke przesadziles po I: krzeselko dlugosci ok. 840m Krzesło ma dokładnie 611,6 m (wg. Tatrapoma) http://www.tatrapoma...Soszow_2008.pdf Na ten stok 1h ratrakowania by wystarczyła. Nikt nie ratrakuje stoków przez całą noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian74 Napisano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Na ten stok 1h ratrakowania by wystarczyła. Nikt nie ratrakuje stoków przez całą noc. Tak, ale po wygładzeniu stoku musi się jeszcze utwardzić. Do tego potrzebny czas. Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba-77 Napisano 19 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Nawet w szczycie dużej kolejki do kanapy nie ma, niestety przez to jest tłok na stoku. :confused: Możesz to wyjaśnić:confused:,wg Ciebie jak bedzie duż kolejka do kanapy to będzie mniej ludzi na stoku:confused: Dziwna zależność:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian74 Napisano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Jeśli brak kolejki spowodowany jest dużą przepustowością wyciągu to faktycznie, może się robić tłok na stoku. Kolega na pewno nie miał na myśli dnia, w którym brak kolejki jest spowodowany małą ilością ludzi. Zmniejszenie przepustowości wyciągu (np przez zmniejszenie prędkości) spowoduje mniejszy tłok na stoku i zwiększenie kolejki. Pozdr marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Soszow - owszem nowa kanapa dlugosci ok 500 metrow i szybkosc spiacego zolwia - moja ocena 2 ma 10 Trasa - totalny lód. Kanapa ma 815,co nie znaczy ,że jest długa:) a jeśli chodzi o jej szybkość,to nawiązując do powyższej dyskusji jest wystarczająca,a nawet tak szybka,że powoduje tłok na trasie,jeśli ktoś chce się przejechać na prawdę żółwim tempem,to polecam Dedovke na Wielkiej Raczy,tam można na prawdę jajo znieść.Dyskusja dotyczy Soszowa,więc w proponuję ograniczyć się z porównaniami wyłącznie do polskich ewentualnie słowackich ośrodków dysponujących podobnymi warunkami pogodowymi i terenowymi,bo porównywanie nas z Austrią,Francją,czy Włochami mija się zupełnie z celem i sensem dyskusji... Użytkownik bubol edytował ten post 20 styczeń 2010 - 15:42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 (...) Zmniejszenie przepustowości wyciągu (np przez zmniejszenie prędkości) spowoduje mniejszy tłok na stoku i zwiększenie kolejki. Mniejszy tlo - tak, zwiekszenie kolejki - nie :) Paradoks? Nie, ludzie siedza na krzeselkach pare min. dluzej zamiast stac w kolejce :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trab78 Napisano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam. W związku z faktem złamania narty w styczniu br. w Soszowie "zraziłem" się na jakiś czas do tego ośrodka. W trakcie moich ostatnich dwóch pobytów w Soszowie trasy były w opłakanym stanie. Mój ostatni pobyt zakończył się złamaniem jednej narty - pod powierzchnią śniegu był spory fragment zlodowaciały, "chwyciłem" krawędzią jednej narty lód, obróciło mnie i trochę wyrzuciło w powietrze. Po podniesieniu się z upadku stwierdziłem, iż jedna narta jest złamana pod wiązaniem, niestety był to już koniec dla tego kompletu nart, a dla mnie bardzo drogi wyjazd. Na szczęście mnie się nic nie stało, udało się też wykorzystać wiązania z tych nart do nowych. Pozdrawiam. cudzysłów najbardziej pasuje do słowa "OŚRODEK". Co prawda kilka lat tam nie byłem... nie mniej j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantom Napisano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Był ktoś w tym ośrodku w ostatnim czasie? Jakie są warunki i jak są aktualnie przygotowane stoki? Byłem w sobotę (23.01.) Warunki oceniam na dobre+, uruchomione wszystkie trasy, stoki przygotowane bardzo dobrze, biorąc pod uwagę niską temperaturę do godz. 13 (musiałem wracać do domu ) trasy mało rozjeżdżone pojawiał się lód ale warunki dalej oceniłbym na dobre+. Jeżeli potrafisz jeździć na nartach a zakładam, że tak, to w przeciwieństwie co do niektórych przedmówców, będziesz zadowolony, ja byłem:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantom Napisano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 witam, planuje wybrać się w sobote na szoszów, czy ktoś jeździł tam w ubiegłą sobotę i może napisac czy był tłok ? pozdrawiam walklim No byłem w zeszłą sobotę i do 13 - tej był luz, tzn. zjeżdżałem prosto pod kanapę. Był moment jak wyłączyli orczyk (jakaś awaria chyba) i wtedy trochę ludzi się zrobiło na dole ale 3 minut dłużej w kolejce jakoś nie odczułem . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas8295200 Napisano 4 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Witam! W ten weekend mam zamiar wybrać się na narty w okolice Szczyrku Czyrna-Solisko albo Wisła Soszów. Który ośrodek wybrać, pytam bo chce się ze mną wybrać osoba, która nigdy nie jeździła na nartach. Chodzi o to zeby obok stoku była jakaś ośla łączka, bo na wyciągach na razie nie bedzie jeździć. Jakie są maksymalne kolejki do wyciągu? Czekam na szybką odpowiedź! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alen59 Napisano 4 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 Witam! W ten weekend mam zamiar wybrać się na narty w okolice Szczyrku Czyrna-Solisko albo Wisła Soszów. Który ośrodek wybrać, pytam bo chce się ze mną wybrać osoba, która nigdy nie jeździła na nartach. Chodzi o to zeby obok stoku była jakaś ośla łączka, bo na wyciągach na razie nie bedzie jeździć. Jakie są maksymalne kolejki do wyciągu? Czekam na szybką odpowiedź! Pozdrawiam! z tego co kojarze to CZyrna Solisko ma wiecej "oslich łączek" anizeli Soszów- tam o ile się nie myle jest jedna osla łaczka podlegajaca pod Soszów i trzeba wjechać tam krzesełkami. Fajna łączka do nauki jest na Nowej Osadzie, ale nie wiem jak tam w tym momencie z warunkami wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 6 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Witam! Mam pytanie ,czy na Soszowie na jazdach wieczornych oświetlona jest też trasa niebieska nr 2 ? Na ich stronie jest napisane,że tak ,ąle pisaćto oni mogą różne rzeczy.Chcę tam dzisiaj jechać wieczorem,bo w ciągu dnia będzie pełno ludzi,a jadą ze mną początkujący narciarze i na czerwonej mogą mieć problemy. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantom Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Jakie warunki na stokach i czy dużo ludzi w ciągu tygodnia, bo zaczęły sieferie (nie)stety? Mam zamiar jutro wyskoczyc na pare zjazdów, nie moge sie doczekać co do tłoku, możesz być spokojny - w tygodniu nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi