karoldz Napisano 1 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Ale mają kupić lodówkę czy wylac wodę żeby twardosc była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skyflyer Napisano 6 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Dziś byłem na miejscu, by zobaczyć postępy przy budowie nowej kolejki krzesełkowej. Będzie poprowadzona ciut inaczej niż orczyk (który jest już zdemontowany) - nie skrajem trasy czerwonej, a po przekątnej i będzie sięgać trochę wyżej. Może słupy na trasie będą trochę przeszkadzać, ale za to zjazd będzie szerszy o kilka metrów (i tak jest szeroki). Powstanie też, a raczej zostanie zmodernizowana i wydłużona trasa niebieska, biegnąca po lewej stronie kanapy (patrząc od dołu) Począwszy od sezonu 2016/17, będziemy mieli więc 6 niezłych stacji narciarskich w Wiśle, z co najmniej dwiema trasami i kanapą w każdym z nich (Skolnity, Kiczera, Nowa Osada, Cieńków, Soszów, Stożek) - w sam raz na tygodniowe wczasy, wraz z pobliską Czantorią. Album: Wisła-Kiczera - budowa kanapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paw1 Napisano 7 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Bardzo lubię ten stok ale mam obawy że po wybudowaniu krzesełka będzie tam zbyt tłoczno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 Bardzo lubię ten stok ale mam obawy że po wybudowaniu krzesełka będzie tam zbyt tłoczno.Będzie..... :-(. Chyba ze naśnieżanie będzie równie kiepskie jak na Skolnitym, to niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paw1 Napisano 10 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2016 Z polskimi stokami jest niestety tak: właściciel zarabia na wjeździe na górę a nie na zjeździe z niej. Zbudowanie krzesełka powoduje zwiększenie możliwości wywozu a zwiększenie szerokości trasy powoduje jedynie straty finansowe wynikające z konieczności przygotowania większej powierzchni stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skyflyer Napisano 22 Października 2016 Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Przepustowość 1711 os/h (a nie 2400 os/h) - jak na 2 trasy, nie powinno być źle. Długość nowej kolei to 803, przewyższenie 195m http://www.lanove-dr...cz/?page=lan_pl Ciekawostką jest to, że prawie wszystkie wiślańskie stoki mają takie samo przewyższenie:) - Kiczera 803/195 - Cieńków 892/196 - Nowa Osada 960/196 - Soszów 612/192 - Skolnity 738/201 - Stożek 728/233 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Optima Napisano 11 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Byłem dzisiaj i tylko chciałem napisać: nuuuuudaaaaaa.... i tyle. Stoki "narysowane" od linijki to jakieś nieporozumienie. Ten ośrodek heheheh ośrodek... ta górka to jakby zacytować z Killera - popierdółka, a ceny jak za normalny stok. Kanapa ma długość 800m, więc jak odjąć dolne wypłaszczenie i górne - to sam stok będzie miał max 500-600 metrów. Nie warto. To co oferuje ten ośrodek jest dla mnie warte 20zł za 4 godziny, a nie 50pln. tym bardziej, że wokół można wybrać coś normalnego. Byłem, zaliczyłem, raz starczy - zimy są zbyt krótkie, by marnować je na takie góreczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paw1 Napisano 11 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Optima a jaki śnieg, jak przygotowany stok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friski Napisano 11 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Byłem dzisiaj i tylko chciałem napisać: nuuuuudaaaaaa... A mógłbyś dopisać jak z ilością śniegu, przygotowaniem tras(y), kolejkami/zaludnieniem stoku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Optima Napisano 21 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 A mógłbyś dopisać jak z ilością śniegu, przygotowaniem tras(y), kolejkami/zaludnieniem stoku? Na stoku byliśmy przed 9:00. Mało ludzi - podjeżdżaliśmy i byliśmy zazwyczaj drudzy do wsiadania na kanapę. Na stoku wiele połaci lodu, brak śladu ratraka. Ale z boku stoku widać resztki sztruksu - więc chyba w nocy pracowały. Prawdopodobnie bardzo mała powierzchnia stoku sprawiła, że tak szybko został rozjechany. Po kilku zjazdach jak nie połacie lodu, to początku muld, mini kopców śniegu. U góry namiot - ale bez jedzenia. Tylko piwsko i chipsy. Śniegu wystarczająco - zero przetarć, kamieni, brązowych przekwitów podłoża - mimo potem dodatniej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 10 miesięcy temu... paw1 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Czy ktoś był, jakie warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... se7 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Czy ktoś był, jakie warunki? Na Soszowie było ok. Warunki bardzo dobre. Z tego co widziałem z auta to niewiele osób na stoku - więc powinno być podobnie. Problemem jest odwilż i jak będzie to wyglądało w trakcie świąt trudno określić. Są kamery online to będziesz na bieżąco z pogodą i warunkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... paw1 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 miesiące temu... paw1 Napisano 4 Marca 2018 Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Bardzo fajnie przygotowany ośrodek. Obie trasy doskonałe. W niedziele bardzo tłoczno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 rok później... mig Napisano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Cos tam Marcin marudzi o braku zimy... jego strata. Kolejny fajny dzień na nartach. Tym razem trafiło na stok przy hotelu Stok, dawniej Kiczera, jeszcze dawniej ośrodek wczasowy KWK Walenty-Wawel. Jak widać ( fotki z ok. 1030) ludzi pełno, zdegradowany i muldziasty stok, a śniegu prawie brak.... :-) Rano twardo, choć nie lodowo. To co lubię. Górka niezbyt dluga ale z fajnym nachyleniem. Od 11 nieco cieplej. Jeżeli w czasie mazowieckich ferii Wisła jest pustawa to pewnie ludzie nie wierzą w zimę.... Brawo Marcin! Na fotce widoczek na oba Skrzyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JG77 Napisano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Cos tam Marcin marudzi o braku zimy... jego strata. Kolejny fajny dzień na nartach. Tym razem trafiło na stok przy hotelu Stok, dawniej Kiczera, jeszcze dawniej ośrodek wczasowy KWK Walenty-Wawel. Jak widać ( fotki z ok. 1030) ludzi pełno, zdegradowany i muldziasty stok, a śniegu prawie brak.... :-) Rano twardo, choć nie lodowo. To co lubię. Górka niezbyt dluga ale z fajnym nachyleniem. Od 11 nieco cieplej. Jeżeli w czasie mazowieckich ferii Wisła jest pustawa to pewnie ludzie nie wierzą w zimę.... Brawo Marcin! Na fotce widoczek na oba Skrzyczne.Jakoś też lubię tę górkę mała ale komfortowa i niezbyt drogo,fajna fotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plywak Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Kiedys osrodek nazywal sie Wawel-Jawor (polowa lat 80tych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Nie spotkałem się z tą nazwą, pewnie od nazwy ośrodka? W końcu Jawornik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plywak Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Nie spotkałem się z tą nazwą, pewnie od nazwy ośrodka? W końcu Jawornik... Z tego co tutaj napisali: "Obiekt o pierwotnej nazwie „Boża Wola” powstał około 1937 r. jako willa wypoczynkowa państwa Eskowskich z Chorzowa. Około 1950 r. budynek upaństwowiono i przekazano na dom wczasowy kopalni „Walenty - Wawel” z Rudy Śląskiej – od tego czasu willę nazywano „Wawelem”. Na przełomie 1994 i 1995 r. pensjonat został zburzony, a na jego miejscu stanął zupełnie nowy obiekt, również noszący nazwę „Wawel”, który połączono w jeden organizm z domem wczasowym „Jawor”. Obecnie oba budynki wchodzą w skład zespołu hotelowego „Stok”." https://fotopolska.e...sowy_Wawel.html wynika, że istniał też DW Jawor obok Wawela, możliwe, że w czasach gdy tam bywałem (jakieś lata 83-87), to też to było połączone, albo tak się tylko mówiło, niestety, ale już wszystkiego nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Nigdy tam nie byłem w tym czasie... tzn w domu wczasowym, bo na wyciąg zaglądałam... Dojazd pociągiem do Oblazca, potem z buta. Zawsze to było bliżej niż na Soszow..... ;-). A w DW Jawor byłem ale W Jaworzu k. Bielska. Dziękuję za opis i linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Jeżeli w czasie mazowieckich ferii Wisła jest pustawa to pewnie ludzie nie wierzą w zimę.... Brawo Marcin! Na fotce widoczek na oba Skrzyczne. Ferie zaczynamy na Mazowszu dopiero od 07 lutego więc jeszcze przyjedziemy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Ferie zaczynamy na Mazowszu dopiero od 07 lutego więc jeszcze przyjedziemy .Aaaaaaa...... wszystko rozumiem. Dziękuję za ostrzeżenie... ;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JG77 Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Teraz są ceny karnetów wyższe niż w Szczyrku a dzisiaj to już trawa się pokazała ,zdecydowamie nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Teraz są ceny karnetów wyższe niż w Szczyrku a dzisiaj to już trawa się pokazała ,zdecydowamie nie warto.Sprawdziłem. Drożej będzie od 1 lutego i to tylko pod warunkiem, gdy w Wiśle nie przysługuje mi zniżka a Szczyrku jestem już emerytem.... ( 105 do 102 zl). Faktycznie cenią się..... Dla mnie kupowanie całodziennego na taką górkę jest bez sensu. 4 godz na okrągło i starczy. Jeszcze do pracy zdąże wrócic... ;-). Zakup wislańskiego skipassu w listopadzie daje te 4 godz za ok 50+ zł i możliwość nieinteresowania się niuansami cennika na konkretnej "stacji narciarskiej" ( tu raczej przystanku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 rok później... mig Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Pobudka "skoro swit", czyli przed 7... Miała być Czantoria, ale już o 830 parking pełny, więc pozostaje manewr awaryjny. Do centrum nawet nie próbowałem, skręt do Jawornika i do Hotelu Stok (dawniej Kiczera). Gdy był tam jeszcze orczyk zawsze można było liczyc na brak kolejek. Dzisiaj o dziwo tez... Fajny stok -chociaż krótki, ale jazda na okrągło, do 12 kolejek brak... lepsze to niz 20 min stania na popularniejszych górkach. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Polska Śląskie Kiczera - Wisła
paw1 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Czy ktoś był, jakie warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
se7 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Czy ktoś był, jakie warunki? Na Soszowie było ok. Warunki bardzo dobre. Z tego co widziałem z auta to niewiele osób na stoku - więc powinno być podobnie. Problemem jest odwilż i jak będzie to wyglądało w trakcie świąt trudno określić. Są kamery online to będziesz na bieżąco z pogodą i warunkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... paw1 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 miesiące temu... paw1 Napisano 4 Marca 2018 Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Bardzo fajnie przygotowany ośrodek. Obie trasy doskonałe. W niedziele bardzo tłoczno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 rok później... mig Napisano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Cos tam Marcin marudzi o braku zimy... jego strata. Kolejny fajny dzień na nartach. Tym razem trafiło na stok przy hotelu Stok, dawniej Kiczera, jeszcze dawniej ośrodek wczasowy KWK Walenty-Wawel. Jak widać ( fotki z ok. 1030) ludzi pełno, zdegradowany i muldziasty stok, a śniegu prawie brak.... :-) Rano twardo, choć nie lodowo. To co lubię. Górka niezbyt dluga ale z fajnym nachyleniem. Od 11 nieco cieplej. Jeżeli w czasie mazowieckich ferii Wisła jest pustawa to pewnie ludzie nie wierzą w zimę.... Brawo Marcin! Na fotce widoczek na oba Skrzyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JG77 Napisano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Cos tam Marcin marudzi o braku zimy... jego strata. Kolejny fajny dzień na nartach. Tym razem trafiło na stok przy hotelu Stok, dawniej Kiczera, jeszcze dawniej ośrodek wczasowy KWK Walenty-Wawel. Jak widać ( fotki z ok. 1030) ludzi pełno, zdegradowany i muldziasty stok, a śniegu prawie brak.... :-) Rano twardo, choć nie lodowo. To co lubię. Górka niezbyt dluga ale z fajnym nachyleniem. Od 11 nieco cieplej. Jeżeli w czasie mazowieckich ferii Wisła jest pustawa to pewnie ludzie nie wierzą w zimę.... Brawo Marcin! Na fotce widoczek na oba Skrzyczne.Jakoś też lubię tę górkę mała ale komfortowa i niezbyt drogo,fajna fotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plywak Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Kiedys osrodek nazywal sie Wawel-Jawor (polowa lat 80tych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Nie spotkałem się z tą nazwą, pewnie od nazwy ośrodka? W końcu Jawornik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plywak Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Nie spotkałem się z tą nazwą, pewnie od nazwy ośrodka? W końcu Jawornik... Z tego co tutaj napisali: "Obiekt o pierwotnej nazwie „Boża Wola” powstał około 1937 r. jako willa wypoczynkowa państwa Eskowskich z Chorzowa. Około 1950 r. budynek upaństwowiono i przekazano na dom wczasowy kopalni „Walenty - Wawel” z Rudy Śląskiej – od tego czasu willę nazywano „Wawelem”. Na przełomie 1994 i 1995 r. pensjonat został zburzony, a na jego miejscu stanął zupełnie nowy obiekt, również noszący nazwę „Wawel”, który połączono w jeden organizm z domem wczasowym „Jawor”. Obecnie oba budynki wchodzą w skład zespołu hotelowego „Stok”." https://fotopolska.e...sowy_Wawel.html wynika, że istniał też DW Jawor obok Wawela, możliwe, że w czasach gdy tam bywałem (jakieś lata 83-87), to też to było połączone, albo tak się tylko mówiło, niestety, ale już wszystkiego nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Nigdy tam nie byłem w tym czasie... tzn w domu wczasowym, bo na wyciąg zaglądałam... Dojazd pociągiem do Oblazca, potem z buta. Zawsze to było bliżej niż na Soszow..... ;-). A w DW Jawor byłem ale W Jaworzu k. Bielska. Dziękuję za opis i linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Jeżeli w czasie mazowieckich ferii Wisła jest pustawa to pewnie ludzie nie wierzą w zimę.... Brawo Marcin! Na fotce widoczek na oba Skrzyczne. Ferie zaczynamy na Mazowszu dopiero od 07 lutego więc jeszcze przyjedziemy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Ferie zaczynamy na Mazowszu dopiero od 07 lutego więc jeszcze przyjedziemy .Aaaaaaa...... wszystko rozumiem. Dziękuję za ostrzeżenie... ;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JG77 Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Teraz są ceny karnetów wyższe niż w Szczyrku a dzisiaj to już trawa się pokazała ,zdecydowamie nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Teraz są ceny karnetów wyższe niż w Szczyrku a dzisiaj to już trawa się pokazała ,zdecydowamie nie warto.Sprawdziłem. Drożej będzie od 1 lutego i to tylko pod warunkiem, gdy w Wiśle nie przysługuje mi zniżka a Szczyrku jestem już emerytem.... ( 105 do 102 zl). Faktycznie cenią się..... Dla mnie kupowanie całodziennego na taką górkę jest bez sensu. 4 godz na okrągło i starczy. Jeszcze do pracy zdąże wrócic... ;-). Zakup wislańskiego skipassu w listopadzie daje te 4 godz za ok 50+ zł i możliwość nieinteresowania się niuansami cennika na konkretnej "stacji narciarskiej" ( tu raczej przystanku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 rok później... mig Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Pobudka "skoro swit", czyli przed 7... Miała być Czantoria, ale już o 830 parking pełny, więc pozostaje manewr awaryjny. Do centrum nawet nie próbowałem, skręt do Jawornika i do Hotelu Stok (dawniej Kiczera). Gdy był tam jeszcze orczyk zawsze można było liczyc na brak kolejek. Dzisiaj o dziwo tez... Fajny stok -chociaż krótki, ale jazda na okrągło, do 12 kolejek brak... lepsze to niz 20 min stania na popularniejszych górkach. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Polska Śląskie Kiczera - Wisła
paw1 Napisano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paw1 Napisano 4 Marca 2018 Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Bardzo fajnie przygotowany ośrodek. Obie trasy doskonałe. W niedziele bardzo tłoczno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Cos tam Marcin marudzi o braku zimy... jego strata. Kolejny fajny dzień na nartach. Tym razem trafiło na stok przy hotelu Stok, dawniej Kiczera, jeszcze dawniej ośrodek wczasowy KWK Walenty-Wawel. Jak widać ( fotki z ok. 1030) ludzi pełno, zdegradowany i muldziasty stok, a śniegu prawie brak.... :-) Rano twardo, choć nie lodowo. To co lubię. Górka niezbyt dluga ale z fajnym nachyleniem. Od 11 nieco cieplej. Jeżeli w czasie mazowieckich ferii Wisła jest pustawa to pewnie ludzie nie wierzą w zimę.... Brawo Marcin! Na fotce widoczek na oba Skrzyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Cos tam Marcin marudzi o braku zimy... jego strata. Kolejny fajny dzień na nartach. Tym razem trafiło na stok przy hotelu Stok, dawniej Kiczera, jeszcze dawniej ośrodek wczasowy KWK Walenty-Wawel. Jak widać ( fotki z ok. 1030) ludzi pełno, zdegradowany i muldziasty stok, a śniegu prawie brak.... :-) Rano twardo, choć nie lodowo. To co lubię. Górka niezbyt dluga ale z fajnym nachyleniem. Od 11 nieco cieplej. Jeżeli w czasie mazowieckich ferii Wisła jest pustawa to pewnie ludzie nie wierzą w zimę.... Brawo Marcin! Na fotce widoczek na oba Skrzyczne.Jakoś też lubię tę górkę mała ale komfortowa i niezbyt drogo,fajna fotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Kiedys osrodek nazywal sie Wawel-Jawor (polowa lat 80tych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Nie spotkałem się z tą nazwą, pewnie od nazwy ośrodka? W końcu Jawornik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Nie spotkałem się z tą nazwą, pewnie od nazwy ośrodka? W końcu Jawornik... Z tego co tutaj napisali: "Obiekt o pierwotnej nazwie „Boża Wola” powstał około 1937 r. jako willa wypoczynkowa państwa Eskowskich z Chorzowa. Około 1950 r. budynek upaństwowiono i przekazano na dom wczasowy kopalni „Walenty - Wawel” z Rudy Śląskiej – od tego czasu willę nazywano „Wawelem”. Na przełomie 1994 i 1995 r. pensjonat został zburzony, a na jego miejscu stanął zupełnie nowy obiekt, również noszący nazwę „Wawel”, który połączono w jeden organizm z domem wczasowym „Jawor”. Obecnie oba budynki wchodzą w skład zespołu hotelowego „Stok”." https://fotopolska.e...sowy_Wawel.html wynika, że istniał też DW Jawor obok Wawela, możliwe, że w czasach gdy tam bywałem (jakieś lata 83-87), to też to było połączone, albo tak się tylko mówiło, niestety, ale już wszystkiego nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Nigdy tam nie byłem w tym czasie... tzn w domu wczasowym, bo na wyciąg zaglądałam... Dojazd pociągiem do Oblazca, potem z buta. Zawsze to było bliżej niż na Soszow..... ;-). A w DW Jawor byłem ale W Jaworzu k. Bielska. Dziękuję za opis i linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Jeżeli w czasie mazowieckich ferii Wisła jest pustawa to pewnie ludzie nie wierzą w zimę.... Brawo Marcin! Na fotce widoczek na oba Skrzyczne. Ferie zaczynamy na Mazowszu dopiero od 07 lutego więc jeszcze przyjedziemy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Ferie zaczynamy na Mazowszu dopiero od 07 lutego więc jeszcze przyjedziemy .Aaaaaaa...... wszystko rozumiem. Dziękuję za ostrzeżenie... ;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JG77 Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Teraz są ceny karnetów wyższe niż w Szczyrku a dzisiaj to już trawa się pokazała ,zdecydowamie nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Teraz są ceny karnetów wyższe niż w Szczyrku a dzisiaj to już trawa się pokazała ,zdecydowamie nie warto.Sprawdziłem. Drożej będzie od 1 lutego i to tylko pod warunkiem, gdy w Wiśle nie przysługuje mi zniżka a Szczyrku jestem już emerytem.... ( 105 do 102 zl). Faktycznie cenią się..... Dla mnie kupowanie całodziennego na taką górkę jest bez sensu. 4 godz na okrągło i starczy. Jeszcze do pracy zdąże wrócic... ;-). Zakup wislańskiego skipassu w listopadzie daje te 4 godz za ok 50+ zł i możliwość nieinteresowania się niuansami cennika na konkretnej "stacji narciarskiej" ( tu raczej przystanku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 rok później... mig Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Pobudka "skoro swit", czyli przed 7... Miała być Czantoria, ale już o 830 parking pełny, więc pozostaje manewr awaryjny. Do centrum nawet nie próbowałem, skręt do Jawornika i do Hotelu Stok (dawniej Kiczera). Gdy był tam jeszcze orczyk zawsze można było liczyc na brak kolejek. Dzisiaj o dziwo tez... Fajny stok -chociaż krótki, ale jazda na okrągło, do 12 kolejek brak... lepsze to niz 20 min stania na popularniejszych górkach. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
mig Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Nigdy tam nie byłem w tym czasie... tzn w domu wczasowym, bo na wyciąg zaglądałam... Dojazd pociągiem do Oblazca, potem z buta. Zawsze to było bliżej niż na Soszow..... ;-). A w DW Jawor byłem ale W Jaworzu k. Bielska. Dziękuję za opis i linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Jeżeli w czasie mazowieckich ferii Wisła jest pustawa to pewnie ludzie nie wierzą w zimę.... Brawo Marcin! Na fotce widoczek na oba Skrzyczne. Ferie zaczynamy na Mazowszu dopiero od 07 lutego więc jeszcze przyjedziemy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Ferie zaczynamy na Mazowszu dopiero od 07 lutego więc jeszcze przyjedziemy .Aaaaaaa...... wszystko rozumiem. Dziękuję za ostrzeżenie... ;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JG77 Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Teraz są ceny karnetów wyższe niż w Szczyrku a dzisiaj to już trawa się pokazała ,zdecydowamie nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Teraz są ceny karnetów wyższe niż w Szczyrku a dzisiaj to już trawa się pokazała ,zdecydowamie nie warto.Sprawdziłem. Drożej będzie od 1 lutego i to tylko pod warunkiem, gdy w Wiśle nie przysługuje mi zniżka a Szczyrku jestem już emerytem.... ( 105 do 102 zl). Faktycznie cenią się..... Dla mnie kupowanie całodziennego na taką górkę jest bez sensu. 4 godz na okrągło i starczy. Jeszcze do pracy zdąże wrócic... ;-). Zakup wislańskiego skipassu w listopadzie daje te 4 godz za ok 50+ zł i możliwość nieinteresowania się niuansami cennika na konkretnej "stacji narciarskiej" ( tu raczej przystanku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 rok później... mig Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Pobudka "skoro swit", czyli przed 7... Miała być Czantoria, ale już o 830 parking pełny, więc pozostaje manewr awaryjny. Do centrum nawet nie próbowałem, skręt do Jawornika i do Hotelu Stok (dawniej Kiczera). Gdy był tam jeszcze orczyk zawsze można było liczyc na brak kolejek. Dzisiaj o dziwo tez... Fajny stok -chociaż krótki, ale jazda na okrągło, do 12 kolejek brak... lepsze to niz 20 min stania na popularniejszych górkach. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
mig Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Ferie zaczynamy na Mazowszu dopiero od 07 lutego więc jeszcze przyjedziemy .Aaaaaaa...... wszystko rozumiem. Dziękuję za ostrzeżenie... ;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Teraz są ceny karnetów wyższe niż w Szczyrku a dzisiaj to już trawa się pokazała ,zdecydowamie nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Teraz są ceny karnetów wyższe niż w Szczyrku a dzisiaj to już trawa się pokazała ,zdecydowamie nie warto.Sprawdziłem. Drożej będzie od 1 lutego i to tylko pod warunkiem, gdy w Wiśle nie przysługuje mi zniżka a Szczyrku jestem już emerytem.... ( 105 do 102 zl). Faktycznie cenią się..... Dla mnie kupowanie całodziennego na taką górkę jest bez sensu. 4 godz na okrągło i starczy. Jeszcze do pracy zdąże wrócic... ;-). Zakup wislańskiego skipassu w listopadzie daje te 4 godz za ok 50+ zł i możliwość nieinteresowania się niuansami cennika na konkretnej "stacji narciarskiej" ( tu raczej przystanku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 13 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Pobudka "skoro swit", czyli przed 7... Miała być Czantoria, ale już o 830 parking pełny, więc pozostaje manewr awaryjny. Do centrum nawet nie próbowałem, skręt do Jawornika i do Hotelu Stok (dawniej Kiczera). Gdy był tam jeszcze orczyk zawsze można było liczyc na brak kolejek. Dzisiaj o dziwo tez... Fajny stok -chociaż krótki, ale jazda na okrągło, do 12 kolejek brak... lepsze to niz 20 min stania na popularniejszych górkach. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Przeglądaj
Cała aktywność