Administrator Napisano 3 Września 2007 Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Wisła - Kiczera Strona ośrodka: http://www.hotelstok.pl/wyciag.html Położenie między Ustroniem a Wisłą w dolinie Jawornika Dojazd z Ustronia do Wisły skręcamy w prawo przy stacji benzynowej-drogowskazy na hotel "stok" oraz stację narciarską "Soszów" Parkingi przy hotelu Stok,przy dolnej stacji wyciągu-obszerny, Miejscowości www.wisla.pl www.ustron.pl Noclegi http://www.wisla.pl/...hp3?a=200&t=008 www.rezerwacja-wisla.pl Trasy przy wyciągu orczykowym-760m-średnio trudna o śr.nachyleniu-27%,lecz 200m. końca trasy to wypłaszczenie,więc jest trochę stromiej, przy wyciągu dla dzieci i początkujących-180m Ceny http://www.hotelstok.pl/wyciag.html Kamera online (link do strony z kamerą online na stok) Aktualne warunki (link do strony z aktualnymi warunkami) Serwis narciarski (czy jest/są serwisy narciarskie, + można coś więcej ceny, godziny itp) Instruktorzy / Opieka nad dziećmi wypożyczalnia oraz szkółka narciarska przy dolnej stacji wyciągu Wyżywienie Karczma Góralska-może nie tanio,ale dobre żarełko,w stylowej scenerii z ładnym zapleczem-wc.korytarz ze stojakami na narty... Galeria zdjęć http://www.hotelstok.pl/zdwyciag.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snowblade'man Napisano 4 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 bardzo przyjemny stok-i najważniejsze-zasłyszane od narciarzy którzy tylko tam przyjeżdząja-że nigdy nie ma tłoku.... Jedyny minus-jak dla mnie-za wąska trasa zjazdowa..... Widziałem na co stać tamtejszych instruktórów szkółki "fun carvingowej" i jestem pod wrażeniem...... Rewelacyjna karczma-która kusi co niektórych do tego by wogóle nie pojawili się na stoku...... p.s zdjęcie z przed dwóch dni: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snowblade'man Napisano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Dzisiaj ponownie sie wybrałem.... na stronie zapowiadali trudne warunki-i tak raczej było... Na górze przetarcia z kamieniami,potem OK,lecz baardzo twardo-lód i grudy lodowe.... Do godz.11 ludzi nie za wiele,lecz potem dowaliło i trzeba było sie ewakuować gdyż nie była to jazda,lecz slalom między ludźmi-a w połowie stoku dodatkowe ograniczenie ze względu na niewystarczającą ilość śniegu. Oto kilka zdjęć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colina Napisano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 stok nawet, warunki dziś były trudne ale ta drewniana super karczma styl góralski kominek i ?????? potrawy kawa czy herbata podawane w plastikach to naprawde niepasuje nie tam!!!!!!!!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snowblade'man Napisano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 kawa czy herbata podawane w plastikach to naprawde niepasuje nie tam!!!!!!!!!! pozdrawiam to musiałaś źle trafić-bo ja miałem w filażance,a grzańca podanego w garnuszku.... Może dlatego,że dużo ludzi było...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voytheck Napisano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Witam! Dzisiaj byłem pierwszy raz na tym wyciągu. Wrażenie pozytywne, a nawet bardzo pozytywne. Może to też pogoda sprawiła że moje wrażenia sią OK. Na wyciągu byłem tuż przed 10:00 stok był przygotowany, twardy (ale to skutek sztucznego śniegu), trochę lodowych kamieni zwłaszcza od strony wyciągu. Stok fajny do treningu. Ludzi dzisiaj nie było za dużo. Na początku było zachmurzone i mglisto, później zrobiło się przepięknie, wyszło słoneczko i stok w miejscach nasłonecznionych zrobił się troszeczkę miększy. Do czasu mojegu wyjazdu z Kiczery po godz. 15:00 trasa cały czas utrzymywała się na dobrym poziomie, bez przetarć dziur czy muld. Infrastruktura bardzo dobra, fajna chatka z piwkiem (co prawda 6,00 zł za 0,5l a 0,3l za 5,00 zł - trochę drogo). Toalety czyściutkie, ciepłe i nowoczesne. Parking obszerny i płatny, ale co do ceny to da się wytrzymać (5,5 zł). Napewno jeszcze tam wrócę. Pozdrawiam Voytheck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Wypłoszony dzikim tłumem na Nowej Osadzie zajrzałem w niedzielę na ten stok (koło Hotelu Stok ). I po kolei: Karczma działa, dobrze żywi i poji. Jest wypożyczalnia - kije zostały w garażu wiec jak znalazł.. jakiś drobny serwis też pewnie sie da???? Nie wiem, nie próbowałem. Są instruktorzy. Jest rozległy parking z ustawiaczem (porządkowym wskazującym miejsce) i jeszcze znośna ceną 4 zł za kilka godzin. Jest wyciąg orczykowy. Jest drugie malutkie 'coś' dla dzieci na dolnym wypłaszczeniu. Ceny- pewnie jest cennik na stronie hotelu. Trasa przygotowana znośnie, bez przetarć. Po jednej stronie słabo 'pomielone' bryły lodu wielkości pięści - zapewne pozostałośc po odwilży, ale przejezdne. Ludzie- w porywach naliczyłem może ze 100 osób. Jazda bez kolejki w tym samym czasie gdy na Nowej Osadzie przed bramkami potężna 'buła'... Najezdziłęm sie przez 4 godz na tyle ze dopiero dzisiaj chodze swobodnie... Pierwsze koty za płoty... Załączone miniatury Użytkownik mig12345 edytował ten post 07 grudzień 2010 - 12:21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyGuÅ‚98 Napisano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Bardzo mi sie podoba ten system naśnieżania -nie zajmuje tyle miejsca co armatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian74 Napisano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Odwiedziłem Kiczerę wczoraj. Co prawda nie jest za długi i nudny jak flaki z olejem, ale spełnił wymagania na ten dzień. Plusy: - Zero kamieni - Mało ludzi - Dobrze dobrana przepustowość orczyka do możliwości stoku- czyli może i troszkę powoli kolejka się przesuwa ale za to na stoku luz. Pozdrawiam wszystkich współużytkowników ośrodka w dniu wczorajszym, którzy mimo małego tłoku na trasie nie mogli się powstrzymać i mijali ludzi niczym tyczki na slalomie :mad:. Na szczęście było ich tylko dwóch. Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Assassin Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Odwiedziłem Kiczerę wczoraj. Co prawda nie jest za długi i nudny jak flaki z olejem, ale spełnił wymagania na ten dzień. Plusy: - Zero kamieni - Mało ludzi - Dobrze dobrana przepustowość orczyka do możliwości stoku- czyli może i troszkę powoli kolejka się przesuwa ale za to na stoku luz. Pozdrawiam wszystkich współużytkowników ośrodka w dniu wczorajszym, którzy mimo małego tłoku na trasie nie mogli się powstrzymać i mijali ludzi niczym tyczki na slalomie :mad:. Na szczęście było ich tylko dwóch. Pozdr Marcin Też tam jeździliśmy w czwartek! Odczucia - poza obserwacją dotyczącą "slalomistów" - podobne. Mam nadzieję, że "pozdrowienia" nie dotyczą mnie. :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friski Napisano 7 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Ponownie Kiczera. Zastałem stok nieratrakowany (o czym zostałem uprzedzony w kasie) ale muld praktycznie nie było. Do do godziny około 10 stok twardy, zmrożony później lody popuściły i zapanowała odwilż w pełnej krasie (słoneczko i +10 st.C). Garstka ludzi na stoku - można szaleć do woli Uwaga dla wypożyczających: wypożyczalnia czynna od 9 (wyciąg od 8). Uwaga dla kierowców: przed południem pomimo że termometry wskazywały mocno dodatnią temperaturę droga do skrzyżowania w Wiśle miejscami zdradliwie oblodzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 30 Września 2011 Udostępnij Napisano 30 Września 2011 gdzieś, kiedyś, nie wiadomo gdzie usłyszałem, że ma tam byc budowane krzesło. Prawda czy fałsz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahu Napisano 30 Września 2011 Udostępnij Napisano 30 Września 2011 gdzieś, kiedyś, nie wiadomo gdzie usłyszałem, że ma tam byc budowane krzesło. Prawda czy fałsz? Krzeseł kilka tam stoi, nie umniejszając miejscu - bo bardzo je lubię - chyba nie za bardzo jest gdzie coś tam stawiać. Chociaż.. - stok w prywatnych rękach w całości - któż to wie.. . Nie takie cuda się działy na mniejszych górkach. Jeżeli tak będzie - właścicel na pewno będzie zadowolony - narciarsko miejscówka straci swój sens.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisaz Napisano 30 Września 2011 Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Wyciąg ma powstać na przyszły sezon, na razie wszystko jest w fazie "papierkowej". Niestety sprawa nie jest prosta z punktu widzenia ekologicznego. Tu troche do poczytania: www.bip.wisla.pl/plik.php?id=4901 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friski Napisano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Dzis dobre warunki na stoku i pusto; 35 zl za dopoludniowy karnet - czego chciec wiecej? Brrr... zeby tylko krzeselka nie postawili i ludzi sie nie najechalo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodex4 Napisano 6 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Do jakiego stoku pod względem trudności można porównać Kiczerę? Znam Nową Osadę, Soszów, Zagroń, no i Klepki? Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Poniwiec lub góra Cienkowa. Oczywiście chodzi o tromą czesć kiczery. - na dole jest >200m płaskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodex4 Napisano 6 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Dzięki, to sobie odpuszczę. Poniwca nie znam, ale czytałem, o Cienków znam (z widzenia) czyli w sumie dosyć ostro (jak na moje najmłodze dziecko i żonę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 6 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Niczego więcej nie trzeba jeżeli się chce rozjeździć w komfortowych warunkach,blisko,kulturalnie i ludzi nie za wiele (nie dotyczy niedzieli) ale klimatu górskiego czy wyzwań tam nie ma bo drzewa liściaste bez liści oczywiście a nie świerki pokryte białą warstwą zmrożonego puchu ,krajobrazów wszelakich brak a górka jednostajna i krótkawa ,nic złego w tym i na króciutki wypad na 3 godz.się nadaje .Porównywalnie z Nową Osadą chyba ciut krótsza i węższa ,ale jakiejś sadysfakcjii po przebytym dniu na Kiczerze nie mam ,może to ze mną jest coś nie tak ale jak nie mogę sobie poradzić z górą a takie lubię to tak długo ją młócę aż wymłócę i spoglądając ostatni raz na koniec z dołu trudno mi uwierzyć ,że dałem radę i to koncertowo ale ile mnie to kosztowało to tylko ja wiem o i takie "narty to lubię" a Kiczera cóż fajna górka ,dobrze że jest pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolomeus Napisano 17 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Dzisiaj po raz pierwszy odwiedziłem ten stok, jeździłem w godzinach 11.00 do 14.00. Jak na niedzielę (i ferrie woj. śląskiego) to ludzi nie wiele, do orczyka stało się góra 1-2min a po 12 bez kolejki (więc to duży plus), parking bezpłatny dojazd w zasadzie pod sam stok. Pod stokiem knajpa (ceny trochę wyższe niż pod innymi stokami ale to pewnie skierowane do gości hotelu). Na trasie sporo śniegu....i tu się kończą plusy....bo trasa o 11 wyglądała jakby w ogóle nie była ratrakowana(bardzo rozjeżdżona muldy itp.), więc nie wiem czy przez te 3h tak ją ludzie rozjeździli czy po prostu rzeczywiście nie była ratrakowana. Sama trasa dosyć wąska (jak widać zresztą na kamerce), co czasami pomimo nie wielkiej ilości osób jest przyczyną tłoku na stoku (szczególnie gdy pojawi się kilka osób uczących się wraz z instruktorami, lub "wężyk maluszków" jeżdżacy w poprzek stoku to zaczyna się slalom między nimi...). Trasa 2/3 długości to trasa czerwona ( na standard beskidziki nawet stroma ale w zasadzie bez jakichkolwiek załamań,ścianek itp czyli trochę nudno , 1/3 to trasa zielona i jazda na "krechę". Dla mnie jeśli tam ktoś ma ochotę jechać to najlepiej nastawić się na pierwszy karnet czasowy od 8 do 12 bo wcześniejszym upewnieniu się że trasa była ratrakowana wtedy jest szansa na dobrze przygotowany stok i nie wielką ilość osób.... Kończąc ... ponoć był pomysł zrobienia kanapy na tym stoku dla mnie pomysł chory, bo wtedy się ludzie na tej trasie pozabijają....no chyba, że taka stara i wolna 2ka ja na Palenicy....tylko jaki to ma sens...pierwszy raz chyba możemy być wdzięczni eko-terrorystom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Paradoksem jest to, że 'pracownieterrorystyczne' niewiele moga zaszkodzić modernizacji Kiczery, jeśli ta ograniczy się do wymiany istniejącego urządzenia wyciągowego..... Niestety, jak piszesz, postawienie tam czegos wydajniejszego będzie katastrofą dla tego stoku. JG77 - co nieco tam z górnej polanki widac.... , no i są przynajmniej 3 świerki.... ;) http://www.skiforum....ll=1#post323414 Użytkownik mig12345 edytował ten post 18 luty 2013 - 10:05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 18 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 jeździłem tam w młodości, w latach 80tych, wtedy wydawało mi się, że to potężna góra na fotkach teraz wygląda jakoś pierdółkowato kiedyś była tam jeszcze niebieska traska przez las, mają plany, żeby ja ponownie otworzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elan71 Napisano 18 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Niedaleko jest Soszów, który jest bardzo fajną stacją (nie licząc dojazdu i tłumów w szczycie sezonu). Są też dwa mniejsze stoki jak Rowienki i Czupel, na których bardzo rzadko panuje tłok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paw1 Napisano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Czy ktoś był na Kiczerach jakie warunki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paw1 Napisano 1 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Byłem dzisiaj, jeździłem od 8 30 do 10 30. Nie było kamieni trasa trochę miękka po 2h zrobiło sie grząsko. Pogoda bajka, ludzi mało. Szkoda że obsługa nie potrafi przygotować twardego stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi