KrzysiekK Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 26 minut temu, Kuba99 napisał: Nie wiedziałem, że na oślich łączkach można doznać takich ekstremalnych doznań.😁 I że jeszcze umiałem to gramatycznie opisać ... Prawda ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 27 minut temu, Kuba99 napisał: Nie wiedziałem, że na oślich łączkach można doznać takich ekstremalnych doznań.😁 Ty chyba tez nie jeździsz jakichś żlebów a rozumiem ze tez miewasz jakieś emocje? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plus82 Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 (edytowane) 15 godzin temu, KrzysiekK napisał: Może kilka wskazówek jak to pomaga na mgłe? Bez okularów, używanych w samochodzie, widzę teren nieco nieostro. Mgła to jeszcze pogarsza. Natężenie oświetlenia też jest ważne. W biurze projektwaliśmy nieraz oświetlenie. Normy przewidywały coraz większe natężenie, gdy praca była związana z czymś precyzyjnym. Ja szybko reaguję na zmiany śniegu, terenu i jak widzę dokładnie o wiele lepiej się mi jeździ. Poprostu się wybiera najlepsze miejscą do skrętu, jak na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=4yVYVtrWfxc Edytowane 15 Stycznia 2023 przez Plus82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 2 minuty temu, star napisał: Ty chyba tez nie jeździsz jakichś żlebów a rozumiem ze tez miewasz jakieś emocje? Ja myślę że grał w tych reklamach Red Bull'a 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 19 minut temu, Plus82 napisał: Bez okularów, używanych w samochodzie, widzę teren nieco nieostro. Mgła to jeszcze pogarsza. Natężenie oświetlenia też jest ważne. W biurze projektwaliśmy nieraz oświetlenie. Normy przewidywały coraz większe natężenie, gdy praca była związana z czymś precyzyjnym. Ja szybko reaguję na zmiany śniegu, terenu i jak widzę dokładnie o wiele lepiej się mi jeździ. Poprostu się wybiera najlepsze miejscą do skrętu, jak na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=4yVYVtrWfxc Plusie 🙂 mam takie coś w goglach: https://allegro.pl/oferta/uniwersalna-ramka-wkladka-korekcyjna-do-gogli-11466677041?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_zdrowie_hb_health_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=18003415406&gclid=CjwKCAiA5Y6eBhAbEiwA_2ZWISHQYrngI6DlnN9xnWR7xcpsO4F6N4SsHYerA0NVvnRPf8iPReLbTBoCQXQQAvD_BwE Mam astygmatyzm tak około 1 d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 59 minut temu, KrzysiekK napisał: Plusie 🙂 mam takie coś w goglach: https://allegro.pl/oferta/uniwersalna-ramka-wkladka-korekcyjna-do-gogli-11466677041?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_zdrowie_hb_health_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=18003415406&gclid=CjwKCAiA5Y6eBhAbEiwA_2ZWISHQYrngI6DlnN9xnWR7xcpsO4F6N4SsHYerA0NVvnRPf8iPReLbTBoCQXQQAvD_BwE Mam astygmatyzm tak około 1 d Lepiej gogle mieszczące standardowe okulary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 13 minut temu, mig napisał: Lepiej gogle mieszczące standardowe okulary. Mam ,,niemieszczące,, niestety 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 7 minut temu, KrzysiekK napisał: Mam ,,niemieszczące,, niestety 😕 Ja sobie powiedziałem .... Zero kasy więcej w narciarstwo. Mam niezłe buty, narty, kask i gogle. Spodnie też. Tyle. Dość. Poszło na to z 5 koła. Pora zacząć wydawać na naukę jazdy. 😉 I karnety 😉 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 6 godzin temu, KrzysiekK napisał: Ja sobie powiedziałem .... Zero kasy więcej w narciarstwo. Mam niezłe buty, narty, kask i gogle. Spodnie też. Tyle. Dość. Poszło na to z 5 koła. Jak na jeden sezon to i tak na bogato.... 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 A można było wydać na szkolenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 1 godzinę temu, mig napisał: Jak na jeden sezon to i tak na bogato.... 😀 Nie jeden... Proszę Cię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 9 godzin temu, mig napisał: Lepiej gogle mieszczące standardowe okulary. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 2 godziny temu, mig napisał: Jak na jeden sezon to i tak na bogato.... 😀 W porównaniu do roweru to i tak taniocha. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 (edytowane) 16 minut temu, Spiochu napisał: Dlaczego? 1.każde wkładki jakie miałem predzej czy poźniej parowały. By sie do nich dostać trzeba zdjąc gogle, odpiąc od kasku ew zdjąc kask i wytrzeć i założyć ponownie w odwrotnej kolejności. Na stoku kłopotliwe. Zaparowane okulary wymagają tylko podniesienia gogli i jest dostep. 2. mam (miałem kiedyś) taką wadę, że po zdjęciu gogli musiałbym zakładać okulary by cokolwiek zrobić... czyli i tak trzeba je zabierać. Edytowane 15 Stycznia 2023 przez mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Może lepiej soczewki niż okulary, na pewno nie zaparują. Pierwszego dnia na ostatnim wyjeździe była mgła, padał śnieg i generalnie wysoka wilgotność i jednej dziewczynie okulary pod goglami parowały cały czas co mocno utrudniało jazdę (warunki też nie pomagały) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 1 godzinę temu, brachol napisał: Może lepiej soczewki niż okulary, na pewno nie zaparują. Pierwszego dnia na ostatnim wyjeździe była mgła, padał śnieg i generalnie wysoka wilgotność i jednej dziewczynie okulary pod goglami parowały cały czas co mocno utrudniało jazdę (warunki też nie pomagały) Lepiej, ale niektórzy nie tolerują grzebania w oku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 1 godzinę temu, brachol napisał: Może lepiej soczewki niż okulary, na pewno nie zaparują. Pierwszego dnia na ostatnim wyjeździe była mgła, padał śnieg i generalnie wysoka wilgotność i jednej dziewczynie okulary pod goglami parowały cały czas co mocno utrudniało jazdę (warunki też nie pomagały) Dlatego mimo wady wzroku jeżdżę bez okularów 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 9 godzin temu, Spiochu napisał: W porównaniu do roweru to i tak taniocha. Cześć Chyba przesadzasz Piotrze. Oczywiście można wydać i 45000 na sam rower czy 11000 pln na same narty ale to jest objaw choroby lub po prostu ma się dużo kasy i wtedy nie boli. Ja mam mało i rower za 2850 pln serwisowany, myty i smarowany jeszcze nigdy mnie nie zawiódł (gum nie liczę). A ciuchy... sam wiesz - są szmateksy gdzie Rybelek kupuje mi praktycznie wszystko poza spodenkami rowerowymi i spodniami narciarskimi. Markowe rzeczy, praktycznie nowe za grosze. No na nartach dochodzą jeszcze buty. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 2 godziny temu, brachol napisał: Może lepiej soczewki niż okulary, na pewno nie zaparują. Pierwszego dnia na ostatnim wyjeździe była mgła, padał śnieg i generalnie wysoka wilgotność i jednej dziewczynie okulary pod goglami parowały cały czas co mocno utrudniało jazdę (warunki też nie pomagały) Cześć Amelka jeździ w soczewkach i problemem jest ich wywiewanie z oczu gdy pogoda jest dynamiczna a gogle się na chwilę zdejmie np. na wyciągu albo gdy się ruszy bez. Warto o tym pamiętać bo nie zawsze ma się zapas. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 2 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Chyba przesadzasz Piotrze. Oczywiście można wydać i 45000 na sam rower czy 11000 pln na same narty ale to jest objaw choroby lub po prostu ma się dużo kasy i wtedy nie boli. Ja mam mało i rower za 2850 pln serwisowany, myty i smarowany jeszcze nigdy mnie nie zawiódł (gum nie liczę). A ciuchy... sam wiesz - są szmateksy gdzie Rybelek kupuje mi praktycznie wszystko poza spodenkami rowerowymi i spodniami narciarskimi. Markowe rzeczy, praktycznie nowe za grosze. No na nartach dochodzą jeszcze buty. Pozdro Mam na myśli rower do jazdy grawitacyjnej czyi podobnej jak na nartach. Entery level to 10k, do tego regularny drogi serwis. Kask, gogle i komplet ochraniaczy to 2-3k. Buty też są potrzebne, choć kupisz sensowne za 400-500zł. Po polach możesz jeźdźić na czymkoliwek, ale w górach nie jest to ani sesnowne, ani bezpieczne. To tak jakbyś chciał się uczyć narciarsstwa na drewnianych deskach z wiązaniami kandachar. No przecież się dało i kiedyś wszyscy tak jeździli... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 2 godziny temu, grimson napisał: Dlatego mimo wady wzroku jeżdżę bez okularów 😀 Też tak robię. Z tym, że ja na codzień też nie noszę okularów (ani soczewek). Niestety prędzej czy później będę musiał zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Ja z kolei w soczewkach. Nie zdarzyło mi się wywianie, siedzą na oku jak wmurowane. Kiedyś w okularach pod goglami, ale parowały mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 3 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Chyba przesadzasz Piotrze. Oczywiście można wydać i 45000 na sam rower czy 11000 pln na same narty ale to jest objaw choroby lub po prostu ma się dużo kasy i wtedy nie boli. Ja mam mało i rower za 2850 pln serwisowany, myty i smarowany jeszcze nigdy mnie nie zawiódł (gum nie liczę). A ciuchy... sam wiesz - są szmateksy gdzie Rybelek kupuje mi praktycznie wszystko poza spodenkami rowerowymi i spodniami narciarskimi. Markowe rzeczy, praktycznie nowe za grosze. No na nartach dochodzą jeszcze buty. Pozdro ja mam krossa hexagona 5 za lekko ponad dwa koła ... sympatyczny na moje potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Teraz, KrzysiekK napisał: ja mam krossa hexagona 5 za lekko ponad dwa koła ... sympatyczny na moje potrzeby Ja mam do jazdy po górach jakiś aluminowy noname kupiony w amerykańskim PX w Sarajewie w 2005 za 100$. Nadal w niezłym stanie 🙂 . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Spiochu napisał: Mam na myśli rower do jazdy grawitacyjnej czyi podobnej jak na nartach. Entery level to 10k, do tego regularny drogi serwis. Kask, gogle i komplet ochraniaczy to 2-3k. Buty też są potrzebne, choć kupisz sensowne za 400-500zł. Po polach możesz jeźdźić na czymkoliwek, ale w górach nie jest to ani sesnowne, ani bezpieczne. To tak jakbyś chciał się uczyć narciarsstwa na drewnianych deskach z wiązaniami kandachar. No przecież się dało i kiedyś wszyscy tak jeździli... No niezbyt tak. W górach w okolicy bez problemu da się jeździć na byle czym, co zresztą robi większość tam jeżdżących. Twój sposób jazdy to raczej analogia do 'amatorskiego' DH na wydzielonej trasie i dedykowanym, profi sprzęcie i stroju. Edytowane 16 Stycznia 2023 przez mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi