Chertan Napisano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 W elementach "testów" ja widzę inną zaletę. Przeciętnie człowiek nie pojeździ na wielu nartach z wyższej półki. A jeszcze sporo nawet boi się, bo uchodzą za narty dla ekspertów. I wtedy pojeżdżenie na różnych nartach "eksperckich" pokazuje im, jak błądzili. Z resztą wyrażenie Gabrika "nie zabiła" fajnie to odzwierciedla. I tak powoli Twoja @Mitek mantra "kup najlepszą nartę na jaką cię stać", bardzo słuszna i wielokrotnie powielana przez różnych narciarzy, sprawdza się dla kolejnych pokoleń. A im więcej nart mam okazję spróbować, tym bardziej twierdzę, że dobra narta zawsze pojedzie fajnie, inaczej niż inna fajna, ale jest pewność i frajda. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Cześć !00% zgoda. Sam staram się od zawsze to robić i rodzić jeżeli to tylko możliwe zamienianie nart w każdej możliwej sytuacji. To bardzo edukacyjne i znakomicie wpływa na naszą uniwersalność. Uważam, że umiejętność automatycznej adaptacji techniki do innego sprzętu to jedna z podstawowych cech dobrego narciarza. Odnosząc się do ostatniego zdania to ja bym powiedział nawet, że teraz ciężko jest o złą nartę. Przekonałem się wielokrotnie, że nawet środek katalogowy nart popularnych to bardzo porządny sprzęt do amatorskiej jazdy, dający pewne oparcie i nawet w wielu wypadkach możliwość dość zaawansowanej jazdy. Niemożność w wielu wypadkach nie jest spowodowana złym sprzętem tylko jego totalnym zaniedbaniem. Na narcie tępej czy nieposmarowanej z białym przez totalne utlenienie ślizgiem niewiele się da zrobić bo nie jadą. Ale to nie ich (nart) wina, tylko opiekunów. Mówimy o amatorach oczywiście. Pozdrowienia 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 4 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 A takie są skutki, gdy jeździsz za skiforumowiczami i zapomniałeś, że włączyłeś apkę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plywak Napisano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 17 minut temu, Gabrik napisał: A takie są skutki, gdy jeździsz za skiforumowiczami i zapomniałeś, że włączyłeś apkę Widzę, że jest szansa na 130km w Białce. Jeżdżąc od 9 do 22 😄 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Odnosząc się do ostatniego zdania to ja bym powiedział nawet, że teraz ciężko jest o złą nartę. Pozdrowienia Dokładnie. Mnie sie już nawet testować nie chce. Wszystko jeździ tak samo, a bynajmniej biorąc dana nartę w łapę, wyginając ja, patrząc na taliowanie, wiem czego mogę sie po niej spodziewać. Ja i tak zawsze robię mój serwis, „coś niecos potłafie”, także opcja zje…go serwisu odpada. Na nast sezon kupuje najtańsza opcje jaka dorwę i jeżdżę. Nawet na ostatnim wyjeździe chłopaki proponowali swoje dechy na zamianke na próbę, odmawiałem, No nie chce mi sie 😄 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 11 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Jutro odbieram pilniczki diamentowe i będzie szykowanie nart na przetrwanie sezonu letniego (dopieszczenie krawędzi i smarowanko). Dziś było też mierzenie rolek i faktycznie, podobne to do zakupu butów narciarskich, co firma to inaczej na stopie leży, a ściślej, nie każda leży jak należy :). Dzięki Michałowi i Adamowi jestem już po pierwszych wywiadach w temacie ćwiczeń na rolkach pod narty i już szukam odpowiedniej pochyłości oraz planuje z Muzeum Wojska Polskiego wypożyczyć zbroję Zawiszy Czarnego. Wszystko tylko w jednym celu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) Jako, że większość sezon już zakończyła, a Autor wątku kupił narty to można pooglądać jak są robione w wolnej chwili między treningami na rolkach. Edytowane 12 Kwietnia 2022 przez brachol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 11 godzin temu, Gabrik napisał: Jutro odbieram pilniczki diamentowe i będzie szykowanie nart na przetrwanie sezonu letniego (dopieszczenie krawędzi i smarowanko). Dziś było też mierzenie rolek i faktycznie, podobne to do zakupu butów narciarskich, co firma to inaczej na stopie leży, a ściślej, nie każda leży jak należy :). Dzięki Michałowi i Adamowi jestem już po pierwszych wywiadach w temacie ćwiczeń na rolkach pod narty i już szukam odpowiedniej pochyłości oraz planuje z Muzeum Wojska Polskiego wypożyczyć zbroję Zawiszy Czarnego. Wszystko tylko w jednym celu... Zbroja może uniemożliwić przyjęcie odpowiedniego kąta angulacji, zatem Panie keflar, tylko keflar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 14 godzin temu, Gabrik napisał: Dziś było też mierzenie rolek i faktycznie, podobne to do zakupu butów narciarskich, co firma to inaczej na stopie leży, a ściślej, nie każda leży jak należy :). Dzięki Michałowi i Adamowi jestem już po pierwszych wywiadach w temacie ćwiczeń na rolkach pod narty i już szukam odpowiedniej pochyłości oraz planuje z Muzeum Wojska Polskiego wypożyczyć zbroję Zawiszy Czarnego. Wszystko tylko w jednym celu... Czekam na wątek "rolkarz z przebiegiem 48 godzin" 😉 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 W dniu 12.04.2022 o 13:20, zając napisał: Czekam na wątek "rolkarz z przebiegiem 48 godzin" 😉 A ja sobie myślę że należy pozostawić ta kwestię w tym wątku. Obiektywnie dowiemy się jak jazda na rolkach/ćwiczenia ukierunkowane pod narty wpłyną na poziom. Jestem dwa kroki do przodu bo wiem jak Paweł jeździ😜 . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 Star tu nie ma śmiacia się...ja przed chałupą (Paweł świadkiem jest) mam kawał fajnego asfaltu....pustego....do tego pachołki piłkarskie i wio...... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Adam ..DUCH napisał: Star tu nie ma śmiacia się...ja przed chałupą (Paweł świadkiem jest) mam kawał fajnego asfaltu....pustego....do tego pachołki piłkarskie i wio...... Adaś to się umie w życiu ustawić :)🙂 Pozdrawiam serdecznie :) 🙂 Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez KrzysiekK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 16 godzin temu, Adam ..DUCH napisał: Star tu nie ma śmiacia się...ja przed chałupą (Paweł świadkiem jest) mam kawał fajnego asfaltu....pustego....do tego pachołki piłkarskie i wio...... Jeździłem ciężko zahamować. Na łyżwach niby umiałem. Sstare czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 4 minuty temu, star napisał: Jeździłem ciężko zahamować. Na łyżwach niby umiałem. Sstare czasy. Jedziesz przykładowo na lewej. Prawa idzie do tyłu i ustawiasz ja pod kątem 90 stopni do jadącej lewej. Linia kół rolek tworzy literę T ... Chwilę trze, i stoisz. To zatrzymanie T-stop. Dla wprawniejszych hockey stop można sprobowac... Ja nie umiem, to ewolucja, gdzie ważna jest równowaga dynamiczna. Nauka tego to zwykle kilka upadków. Na asfalt. Średnio fajne.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 (edytowane) 3 minuty temu, KrzysiekK napisał: Jedziesz przykładowo na lewej. Prawa idzie do tyłu i ustawiasz ja pod kątem 90 stopni do jadącej lewej. Linia kół rolek tworzy literę T ... Chwilę trze, i stoisz. To zatrzymanie T-stop. Dla wprawniejszych hockey stop można sprobowac... Ja nie umiem, to ewolucja, gdzie ważna jest równowaga dynamiczna. Nauka tego to zwykle kilka upadków. Na asfalt. Średnio fajne.... ja miałem jakoś tak, ze podnieść przód i dociążyc tył tak hamowalem ps twoja metoda z t stop fajna Edytowane 14 Kwietnia 2022 przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 2 minuty temu, star napisał: ja miałem jakoś tak, ze podnieść przód i dociążyc tył tak hamowalem ps twoja metoda z t stop fajna Podnieść przód i cisnąć tyl to wtedy jak masz przykręcony ten śmieszny hamulec ... Ja to odkręcam bo na przekładance można się zabić .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 12 minut temu, KrzysiekK napisał: Podnieść przód i cisnąć tyl to wtedy jak masz przykręcony ten śmieszny hamulec ... Ja to odkręcam bo na przekładance można się zabić .. przekładanke pamietam z łyżew jedynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 9 minut temu, star napisał: przekładanke pamietam z łyżew jedynie Na rolkach identycznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, KrzysiekK napisał: Jedziesz przykładowo na lewej. Prawa idzie do tyłu i ustawiasz ja pod kątem 90 stopni do jadącej lewej. Linia kół rolek tworzy literę T ... Chwilę trze, i stoisz. To zatrzymanie T-stop. Dla wprawniejszych hockey stop można sprobowac... Ja nie umiem, to ewolucja, gdzie ważna jest równowaga dynamiczna. Nauka tego to zwykle kilka upadków. Na asfalt. Średnio fajne.... Takie hamowanie też wymaga balansu. Generalnie na rolkach coś tam się przemieszczam, wolę zdecydowanie na łyżwach - nic mi się nie kręci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Godzinę temu, brachol napisał: Takie hamowanie też wymaga balansu. Generalnie na rolkach coś tam się przemieszczam, wolę zdecydowanie na łyżwach - nic mi się nie kręci. A mi się kręci, w głowie, od jazdy w kółko. Za to na rolkach, pomimo kręcenia - się nie kręci…🤔 i hamuję „z oporu” póki co. To dziś jest ten dzień Gabrik’owego przymierzania… mieć, czy nie mieć będzie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 5 godzin temu, star napisał: Jeździłem ciężko zahamować. Na łyżwach niby umiałem. Sstare czasy. To jest tak że z łyżwami nie miałem żadnego problemu....pamiętam czasy liceum jak mnie koledzy wyciągnęli do Spodka (to czasy fascynacji NHL - transmisje w środku nocy) ...pamiętam jak koledzy zdziwko zrobili.....no jak pierwszy raz to jest niemożliwe.....możliwe bo jak się na deskach jeździ to to jest możliwe. Z rolkami mam duży opór ...raz że nie bawi mnie jazda na płaskim a dwa że jazda na pochyłym raczej połamie moje "stare" kości.....jak powiedział mi kiedyś Michał Bąk - Adam nie ma czasu kurcze nie ma czasu..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 7 hours ago, KrzysiekK said: Jedziesz przykładowo na lewej. Prawa idzie do tyłu i ustawiasz ja pod kątem 90 stopni do jadącej lewej. Linia kół rolek tworzy literę T ... Chwilę trze, i stoisz. To zatrzymanie T-stop. Dla wprawniejszych hockey stop można sprobowac... Ja nie umiem, to ewolucja, gdzie ważna jest równowaga dynamiczna. Nauka tego to zwykle kilka upadków. Na asfalt. Średnio fajne.... Jakby coś to najefektywniejszą metodą hamowania na rolkach jest niestety hamulec. Bez hamulca najskuteczniejszy jest powerslide i chyba warto go mieć w repertuarze. Nie widziałem żeby ktoś o tym wspominał na forum, więc wrzucam Wam pod rozwagę 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Godzinę temu, netmare napisał: Jakby coś to najefektywniejszą metodą hamowania na rolkach jest niestety hamulec. Bez hamulca najskuteczniejszy jest powerslide i chyba warto go mieć w repertuarze. Nie widziałem żeby ktoś o tym wspominał na forum, więc wrzucam Wam pod rozwagę 🙂 Dzięki... Oczywiście nie hockey stop a powerslide miałem na myśli ... Dziękuję @netmare 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 14 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 7 godzin temu, .Beata. napisał: A mi się kręci, w głowie, od jazdy w kółko. Za to na rolkach, pomimo kręcenia - się nie kręci…🤔 i hamuję „z oporu” póki co. To dziś jest ten dzień Gabrik’owego przymierzania… mieć, czy nie mieć będzie? Tak to dziś, pomierzone i jednak zszedłem do rozmiaru 42...całe szczęście znalazłem model gdzie skorupa trafiła się idealna dla mnie z długości, jak i objętości. Święta chciałem spędzić z rodziną w domu (ogólnie bardzo jestem rodzinny człowiek), więc rolki będę miał "dopiero" we środę najbliższą :) 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 10 godzin temu, Gabrik napisał: Tak to dziś, pomierzone i jednak zszedłem do rozmiaru 42...całe szczęście znalazłem model gdzie skorupa trafiła się idealna dla mnie z długości, jak i objętości. Święta chciałem spędzić z rodziną w domu (ogólnie bardzo jestem rodzinny człowiek), więc rolki będę miał "dopiero" we środę najbliższą 🙂 Spoko, pogoda i tak licha w te święta więc niewiele stracisz. P.S. Rodzinkę trzeba wkręcić w rolkowanie, to będziesz miał 2w1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi