kordiankw Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 „23.12.2021 Wiatr zepsuł zabawę Niestety warunki pogodowe okazały się mniej korzystne niż wczorajsze prognozy. Z powodu silego wiatru jesteśmy zmuszeni wstrzymać wszystkie wyciągi do odwołania. Jeśli warunki ulegną poprawieniu będziemy informować o następnych krokach. Na jutro również zapowiadany jest wiatr, dlatego proszę śledzić nasze komunikaty.” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 3 godziny temu, kordiankw napisał: „23.12.2021 Wiatr zepsuł zabawę Niestety warunki pogodowe okazały się mniej korzystne niż wczorajsze prognozy. Z powodu silego wiatru jesteśmy zmuszeni wstrzymać wszystkie wyciągi do odwołania. Jeśli warunki ulegną poprawieniu będziemy informować o następnych krokach. Na jutro również zapowiadany jest wiatr, dlatego proszę śledzić nasze komunikaty.” Jestem juz na miejscu. Niestety wieje na dole całkiem mocno, wyżej to pewnie głowę urywa. Wg prognozy icm.edu.pl powinno przestać wiać jutro do końca dnia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 BSA chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 5 godzin temu, Mikoski napisał: Ale co w zamian teraz wszyscy stoją pod Golgotą w gigantycznej kolejce . Bo lubią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Nawet za czasów Richtera to taki pan który zarządzał GAT był prezesem obecnie to TMR który kupował działki i grodził stoki płotami wyłączając połowę ośrodka na niekorzyść spółki którą kierował , tak jakoś wpisuje się w to co mamy obecnie nawet się dziwię że nie ma go w polityce. Wracając do początku nawet jak grodził to było otwarte więcej km tras jak teraz,nowi rezydenci Szczyrku mogą o tym nie wiedzieć i bić brawa jaki fajny ten TMR. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez Mikoski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Właśnie chciałem spytać/przypomnieć sobie jakim cudem Rychter miał nasnieżone trasy bez zbiorników. Wiele można było ówczesnemu Szczyrkowi zarzucić ale nie przygotowanie tras... Ale może napiszemy coś pozytywnego...? ;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Taka Szczyrkowska ciekawostka dla wieloletnich bywalców znana dla większości pewnie nie ,jak się robi interes życia, ten pan do dzisiaj trzepie kasiorę teraz od Słowaków. Chyba jest udziałowcem TMR w Szczyrku. https://www.skionline.pl/stacje/od-grodzenia-tras-do-kupna-osrodka,newsy,4454.html Edytowane 23 Grudnia 2021 przez Mikoski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Np... O ile dobrze pamiętam to kilka procent akcji Szczyrkowskiego ( nie całego TMR) należy wciąż do niego. Rychter grodzil jako p. Stanisław Rychter a walczył tak z Prezesem St. Rychterem. Czego nie rozumiesz...? ;-)) Ale przynajmniej walczył uczciwie. Bez dotacji z ministerstwa sportu... W sumie... cienias, do obecnej polityki nie nadaje się. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 (edytowane) 4 minuty temu, mig napisał: Np... O ile dobrze pamiętam to kilka procent akcji Szczyrkowskiego ( nie całego TMR) należy wciąż do niego. Rychter grodzil jako p. Stanisław Rychter a walczył tak z Prezesem St. Rychterem. Czego nie rozumiesz...? ;-)) Ale przynajmniej walczył uczciwie. Bez dotacji z ministerstwa sportu... W sumie... cienias, do polityki nie nadaje się. Richter nie Rychter mój brat sądził się z tym panem z SON i po kilku latach wygrał. Żeby napisać coś pozytywnego o moim ulubionym miejscu ...na razie nie znajduję. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez Mikoski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 2 godziny temu, kordiankw napisał: BSA chodzi. Patrzy ze ida nocne jazdy- działa oświetlenie stoku. Dziś nie nartuje, zaraz idę się zakolegowac z J.Daniels- tez jeździ na nartach, tylko ma czarne dechy z białym logo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 23 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Lokalny przewodnik: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 24 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 24 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 Zaktualizowali info, ze gondola dziś cały dzień jest wyłączona. W tej sytuacji uderzyć na SMR, COS czy BSA @kordiankw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 24 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 51 minut temu, grimson napisał: Zaktualizowali info, ze gondola dziś cały dzień jest wyłączona. W tej sytuacji uderzyć na SMR, COS czy BSA @kordiankw? COS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 24 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 Sprawdziłem na stronie i na COS działa jedynie kanapa od Mety do Hali. W takiej sytuacji zostaje BSA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 24 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 2 godziny temu, grimson napisał: Zaktualizowali info, ze gondola dziś cały dzień jest wyłączona. W tej sytuacji uderzyć na SMR, COS czy BSA @kordiankw? Jak wieje bardzo mocno - BSA. Jak mocno (za mocno dla gondoli), ale nie za mocno (walczą jeszcze z krzesłami) to COS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 24 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 Kilka fotek, tekst będzie wkrótce. Gondola działa, wybrałem SMR. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 24 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2021 Dziś gondola rano nieczynna z samego rana, ale potem ja odpalili. Na parkingu pod gondola…pustki, ponad połowa parkingu stała wolna. Oczywiście radość ze jest tak zacnie, stanąłem dyliżansem na pole position tuż przy kasie. Radość nie trwała długo jak przyszło zapłacić za karnet, 2 osoby dorosłe i córka 9 lat. Do wyboru: - karnet między 12 a 14 (dziś jazdy do 14 z okazji Wigilii) w cenie 99zl za osobę dorosła - karnet całodzienny, z jazdami do godz 14, w cenie 135zl za osobę dorosła Poniewaz na parkingu pojawiliśmy się o 11.10, to w złości zacisnąłem zeby i kupiłem karnety na cały dzień. Za 2 godz 20 min jazdy zapłaciłem 405zl z kaucja…. W Białce jest na bogato, na Czarnej Gorze tez nie tanio, ale w Szczyrku to tak jakby luksusowo. Pomijajac przypal finansowy, uderzyliśmy gondola na górę. Na gorze wicher świszcze nadal mocno i do tego mleko, stad decyzja ze zjeżdżamy w dol trasa nr 4 i nie pchamy się na Małe Skrzyczne bo tam to tylko będzie gorzej. I można się pogubić w tym mleku, w końcu to nasz pierwszy wyjazd do Szczyrku. Warun na trasie 4 zacny, mimo temp na lekkim plusie twardo pod narta, ratraki regularnie kursowały bokiem tras. Narciarzy na początku mało, po godz 12 to już wincyj. Mleko zaczęło się podnosić, pod koniec naszego nartowania we mgle tylko odcinek koło 400m w dol trasy nr4. Sporo jeżdżących off piste i skiturowcow. Widziałem kilka gleb na off piste. Generalnie wrazenia pozytywne. Jutro uderzamy ponownie, pogoda ma się poprawić, ma przyjść mróz i będzie twardo pod narta. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 25 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Dziś otwierają trasę nr 3. Na jutro zapowiadane slonce i temp w granicach -17 do -14 w ciągu dnia, może być grubo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 25 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2021 Dziś ciąg dalszy nartowania w Szczyrku. Od rana mróz, jakieś -3 do -4 st. Na parkingu aut już pełno, trzeba było zaparkować kawałek dalej. Ludzi więcej jak wczoraj, ale wszystko idzie na bieżąco, kolejek brak. Uderzyliśmy gondola na górę i od razu zjazd nowo otwarta trasa nr 3. Warun robi się bajeczny, lekki beton pod narta, brak odsypow, śniegu sporo. Mgła się rozchodzi, widoczność już lepsza, lekko pruszy śnieg. Potem moje damy stwierdziły ze jest zbyt zimno, wiec dalej smigalem sam. Już na większych prędkościach, na betonie krawędzie trzymały w GS bajecznie - dzięki manualnemu serwisowi u @widzewiak_z_gor Dzis gopr miał sporo pracy, widziałem jeden wyjazd na górę i jednego pacjenta z urazem kolana, a wszystko to w mniej jak 30 min. Jutro będzie bajecznie, zapowiadają slonce i mocno na minusie- trzeba na jutro założyć maskę, bo dzisiaj jak kończyłem przy temp -7 st miałem twarz cała czerwona 🙂 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Dziś mróz, slonce, tłumy i beton pod narta 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 51 minut temu, grimson napisał: Dziś mróz, slonce, tłumy i beton pod narta A przy wyjeździe bedą korki: bielsko.info: [FOTO] Płonie zabytkowy góralski dom w Szczyrku! Trwa akcja gaśnicza - Bielsko-Biała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Dziś ostani świąteczny dzień na nartach w Szczyrku. Od samego rana dawało po nerkach, o 7 rano było -16, co zapowiadało beton na stokach, brak odsypow i…frekwencję z okazji w końcu słonecznego dnia. Przeczucia mnie nie myliły, parkingi pełne i tylko dzięki fuksowi zaparkowalismy na parkingu niedaleko gondoli. Na miejscu kolejki do kas i kolejka do gondoli. Na pierwszy ogień ta pierwsza. Tu było ciekawie, bo okazało się ze sztuczny tłum przy kasach generują sprytni rodacy czekający, żeby kupić karnety od godz 13.00. Nadmienię tylko ze przy kasie stałem o 12.20. Widać idzie Nowy Ład i ludzie szukają dutków 🙂 Po odczekaniu w kolejce na gondole i kanapę zaczęło się jeżdżenie po betonie. Warun elegancki, brak odsypow, twardo, słonecznie i…tłoczno. Pół biedy ze mijaliśmy ekipę co ogarniała dwie lub jedna deskę. Problemem były torpedy idące na krechę w tłumie ludzi, lub bezkijkowcy- goryle z podobnym stylem jazdy. W żonę wjechał od tylu snowboardzista z innego kraju, cos tam przebąkiwał pod nosem po angielsku. Córce dwa razy dobrzy ludzie przejechali po nartach. No normalnie sam miód i malina. Pomijając w/w, było narciarsko bardzo dobrze. Warun idealny na sztywne narty z dobrze naostrzonymi krawędziami. Córka po raz pierwszy w miarę swobodnie zjeżdżała po bardziej stromych odcinkach, gdzie rok temu w podobnych warunkach bardziej walczyła o przeżycie. Teraz widać ile daje sprzęt na betonie. U mnie GS wywoływał banana na twarzy, tylko z R30 w takim tłumie nie było wiele okazji żeby zrobić kilka skrętów prawo- lewo xD. Jutro wracamy do domu, zostawiamy Szczyrk z mieszanymi uczuciami. Narciarsko jest bardzo Ok, długie trasy, fajne kanapy. Finansowo i parkingowo to już ośrodek dla ludzi o grubym portfelu i mocnych nerwach. Nie ma ośrodków idealnych, u mnie Szczyrk mimo wszystko to jedna z lepszych miejscówek na mapie w PL. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dany de Vino Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Podziwiam! Jak ty dałeś radę na gigantkach w tym tłumie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi