Administrator Napisano 3 Września 2007 Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Ośrodek Narciarski "Czyrna-Solisko" GAT S.A. jest największym kompleksem narciarskim w Polsce. Skupia 13 wyciągów orczykowych o łącznej długości 7800 m i zdolności przewozowej 8800 osób/h. Trasy narciarskie o łącznej długości 22 km są doskonale dostosowane do przeciętnego poziomu umiejętności większości narciarzy. Strona ośrodka: http://www.gat.pl/418.php Położenie środek Szczyrku w kierunku na przełęcz Salmopolską, tuż za ośrodkiem COS Skrzyczne Dojazd Parkingi wiele parkingów przy samych wyciągach, b. duża ilość miejsc parkingowych, ceny od 5 do 6 zł za wjazd Miejscowości Bielsko-Biała, Żywiec, Wisła w odległości nie większej niż 30 km. Noclegi duża baza noclegowa wokół ośrodka, ceny zróżnicowane Trasy http://www.gat.pl/69.php Ceny http://www.gat.pl/344.php Kamera online http://www.gat.pl/pogoda/szczyrk.php Aktualne warunki http://www.gat.pl/70.php Serwis narciarski wiele serwisów przy wyciągu w tym fischer Instruktorzy / Opieka nad dziećmi duży wybór Wyżywienie bardzo dobre przy wyciągach, ceny umiarkowane Galeria zdjęć http://www.gat.pl/ga...rrDir=./Szczyrk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kodnam Napisano 19 Września 2007 Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Witam. Do niewątpliwych zalet tego postkomunistycznego ośrodka można zaliczyć sporą ilość tras o różnym stopniu trudności (ponad 20km tras od zielonych do czarnych) oraz ładne widoczki. Natomiast stwierdzam, iż dla właścicieli (zarządu) GAT-u ważna jest chyba tylko kasa - znikome inwestycje, niesamowite kolejki, dodatkowo t.zw. bramki komercyjne - dla tych, którzy chcą krócej stać w kolejce - płacą podwójnie, urywające się orczyki, nie włączanie 2 wyciągów, tylko jednego, bo zdaniem obsługi kolejka jest jeszcze nie aż tak długa, niesamowicie wyboista trasa pod orczykiem w Czyrnej na której już niejeden się wykoleił, dodatkowo po wyjeździe na górę czuć ją niesamowicie w nogach, trasa często słabo przygotowana (wyratrajkowana) nawet rano przy otwarciu! Beznadziejny, zabłocony parking (dodatkowo płatny 5zł), zawsze przeładowany - trzeba czekać, aż zwolni sie miejsce, dojazd do parkingu fatalny. Jednym słowem infrastruktura i obsługa delikatnie mówiąc do bani. A w związku z brakiem konkurencji w tych okolicach podejście do narciarzy przez ogólnie mówiąc GAT skutkuje występowaniem "mankamentów" opisanych powyżej. Podejście bardzo krótkowzroczne i nie profesjonalne. Jeśli tak dalej pójdzie, to prędzej czy później to kompleks GAT-u nie wytrzymując konkurencji np. Białki Tatrzańskiej i innych ośrodków które powstają i zapewne powstaną, pójdzie w zapomnienie. Ale mam nadzieję, że ktoś się w końcu opamięta, bo szkoda byłoby zmarnować stworzone już trasy, dość dobrze wykorzystujące potencjał tej góry. Ja mimo tych mankamentów i tak tam jężdże - głównie z powodu bliskości (ok. 75km). Kto nie był niech pojedzie i wyrobi sobie swoje zdanie. Uwaga! Warto być tam rano na otwarcie o godz. 8.00, bo później to jest tylko stanie w kolejkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kodnam Napisano 2 Października 2007 Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Witaj. Kwestia GAT-u też jest dla mnie bulwersująca i żywo mnie interesuje, natomiast póki co nie mam żadnych świeżych wieści na temat modernizacji tego ośrodka. Wątek zmian w ośrodku jest poruszany tutaj: http://www.skiforum....read.php?t=8475 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki Napisano 2 Października 2007 Udostępnij Napisano 2 Października 2007 kodman - jestem ze Sczyrku i do tego co napisłem na stronie którą podajesz dodam tylko tyle - tak to jest gdy w domu rządzi Ci ktoś zupełnie obcy - nigdy nie bedzie dobrze a co do niedalekiego otwarcia sezonu w GAT - cie to tylko wróżka wie. Jak co roku gdy spadnie śnieg to dopiero wtedy będzie wiadomo czy będzie tam można pojeździć!!!!!!!!! Dla pocieszenia jeśli będę coś wiedział na 100% napiszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snowblade'man Napisano 14 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 "Gliwicka Agencja Turystyczna (tel. 033/ 817-87-40) - jeżeli warunki pogodowe pozwolą od soboty tj. 17.11 prawdopodobnie ruszą "Pośrednie"" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turim Napisano 31 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Jak dla mnie to nie marzenie tylko scenarjusz nadobry film fantastyczny. Pozdrawiam:) hehe dobrze powiedziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki Napisano 31 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 ologaw - narciarza nie zabiło:) ale faktycznie mogło się skończyć różnie, a co do Twojej wizji tras i wyciągów w Szczyrku, no cóż każdy z Nas jeżdżących na nartach chciałby aby tak było, ale póki co to sfera marzeń i chyba prędko nie do zrealizowania:( ale może giedyś się ziści;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommer91 Napisano 1 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 W to zrealizowanie wątpię. Chyba musiałaby to wszystko wykupić kotelnica, bo ona chyba najszybciej się teraz rozwija i buduje 1 krzesełko na 1-2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius Napisano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Czy ośrodek Czyrna-Solisko jest wogóle czynny w tym sezonie? Jak z warunkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kulikowski Napisano 31 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Wykaz tras narciarskich: http://szczyrk.gat.pl/69.php © http://www.gat.pl Mapa © http://www.szczyrk.pl Mój ulubiony ośrodek narciarski Tu się nauczyłem jazdy na nartach. Niestety, od kilku lat "schodzi na psy" :mad: Dlatego teraz wybieram inne ośrodki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommer91 Napisano 31 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Ta mapa to trochę nieaktualna i nie pokazuje faktycznego stanu rzeczy. Po prostu jak każdy wie ogromna ilość tras jest zamknięta. Działa tylko Skrzyczne i trasy 8,9,10,11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milana Napisano 21 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Jak myślicie, a może macie jakieś info na temat przyszłego sezonu w Szczyrku, mam na myśli GAT. Czy jest jakaś szansa na porozumienie ? Czy już na zawsze Szczyrk będzie "okrojony" ? Może troche za bardzo wybiegam w czasie, ale psuje mi to humor, bo bardzo lubiłam jeździc do Szczyrku. Jestem z Łodzi i dla mnie nawet pod względem dojazdu nie można było nrzekać. A w tej sytuacji ??? W tym roku miałam "dać się namówić" na Bieńkulę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommer91 Napisano 21 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Sprawa jest całkowicie otwarta, jednak jakoś nie mogę uwierzyć w dogadanie. Musiałby nastąpić cud (za rządów Tuska ma się zdarzyć, więc czekamy:)). Trzeba mieć jednak nadzieję, że wreszcie będzie jakaś chęć inwestycji po stronie GAT (tego chcą właściciele działek z tego co wiem), albo cały ten GAT zostanie sprywatyzowany (wtedy kasa się znajdzie napewno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkI-mAn Napisano 24 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 22.02 Piątek, krótki wypad do Szczyrku (Pośrednie). Sporo anglików i ruskich. 2 godzinki śmigania, czerwona w miare, niebieska i zielona przetarcia, a u góry mgła jak cholera.. Potem Golgota, trzeba było czekać aż ratraki zrobią swoje, potem jazda do późnich godzin Super!! ps. golgota ma spory zapas śniegu, myśle że wytrzymie te kilka dni ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milana Napisano 24 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 W związku z tym, że zima podobno przypomni nam o sobie na początku marca, może uda się jeszcze choć jeszcze raz w tym sezonie pośmigać na Golgocie. Kolega (post wcześniej) optymistycznie informuje o zapasie śniegu. To by było bardzo miłe. Mam takie życzenie na tą chwilę: aby wreszcie się dogadali, a wtedy ruszą wyciągi i może zaczną inwestować. Szczyrk zaczyna bardzo mocno odstawać od innych stacji narciarskich. Aż żal marnować taki potencjał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mati1981 Napisano 6 Marca 2008 Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Heja! Dziś na Golgocie warunki dobre i bardzo dobre, równo, dość twardo, momentami trochę lodu więc trzeba mieć narty dobrze przygotowane! Na Julianie warunki różne, od dobrych po trudne, trzeba uważać by nie wpaść na kamienie:eek: Na Pośrednim warunki dobre. W nocy trochę dośnieżyli, więc można było dość fajnie pośmigać, a jeszcze ta piekna pogoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przenio Napisano 11 Marca 2008 Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Cóż, Szczyrk na narciarskiej mapie Polski zaczyna zanikać... I to nawet nie powoli. Szkoda, bo i potencjał tego miejsca jest ogromny i region piękny. Do Szczyrku zacząłem jeździć dwadzieścia kilka lat temu, ale przestałem. Na około 35km tras w tym sezonie było dostępnych ok. 5km... Wierzę, że ludzie jakoś się tam dogadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommer91 Napisano 11 Marca 2008 Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Wtedy to nawet te orczyki by nie przeszkadzały przy takiej ilości tras . Jeszcze po tak długiej przerwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milana Napisano 29 Września 2008 Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Miejmy nadzieję, że z tym dnem to strzał w 10 ... Ja też mam tam fajne miejsce do spania, a knajpka "Pod rudym kotem" na Julianach na trasie 9 - po prostu bajka, coś pieknego. Wiecie o którym miejscu mówię? ... No i wczoraj podali w Faktach, że w tym roku wszystkie wyciągi w Szczyrku ruszą ... Mówili nawet o tym, że narciarzy chcą dopieszczać, ciekawe jak ? Oby tylko nie były to obiecanki - cacanki, poczekam jeszcze troszkę i rezerwuję kwatery na Sylwestra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morcin 25 Napisano 29 Września 2008 Udostępnij Napisano 29 Września 2008 ... Mówili nawet o tym, że narciarzy chcą dopieszczać, ciekawe jak ? Witam ! Niech nas nie pieszczą . Oni nie wiedzą co to znaczy. Może "dopiszczeć" . Tak,do piszczenia ,to mogą sprowokować. Niech TYLKO ruszą . To będzie sukces prawdziwy . W kwestii śniegu,śladem Mirka i Bzyka , obie dłonie składam i proszę o śnieg . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abstinent Napisano 29 Września 2008 Udostępnij Napisano 29 Września 2008 W końcu się dogadali:D http://www.beskidy24...a-narciarze.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 30 Września 2008 Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Cześć! Ale się ucieszyłem!!! Żeby jeszcze zaczęli inwestycje od sztucznego naśnieżania tras 1, 2 i 4 i poszerzenia tras 1 i 2. A poza tym połączyli w jeden system Gat i COS na Skrzycznem. Tam też by się parę inwestycji przydało. O krzesłach nie wspominam, bo to oczywiste, ale w drugiej kolejności!!! Przede wszystkim niech naprawdę ruszą, bo do końca nie wierzę. :mad: Pozdrawiam. Tadek. Użytkownik Tadeusz T edytował ten post 30 wrzesień 2008 - 21:40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milana Napisano 5 Października 2008 Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Paciorek zmówiony. Jak tak dalej będzie szło z tymi modlitwami to sroga zima się zapowiada Oby do zimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 7 Października 2008 Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Cześć!!!Chyba jestem jasnowidzem! Tydzień temu napisałem:" A poza tym połączyli w jeden system Gat i COS na Skrzycznem. "A dzisiaj czytam w komunikacie z linku podanego przez ksieski1st:"W skład spółki weszłyby: ON Czyrna-Solisko, wydzielony majątek Centralnego Ośrodka Sportu, w formie wyciągu krzesłkowego na Skrzyczne wraz z trasami zjazdowymi oraz skocznia w Wiśle Malince, tworząc nową stację narciarską w Beskidach."To do modlitwy o śnieg musimy dodać modlitwę o to, żeby Skarbowi Państwa się nie odwidziało. Bo raz (2 lata temu) właśnie tak było. Ale może tym razem będzie dobrze. Pozdrawiam radośnie wszystkich fanów Szczyrku! Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki Napisano 9 Października 2008 Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Tadeusz - nie bądż aż takim "optymistą" tym razem się uda i Szczyrk zostanie stolicą tego Białego Szaleństwa;) zresztą, zawsze był tylko trochę podupadłą!!!!!;)Pozdrawiam Marek Użytkownik marecki edytował ten post 09 październik 2008 - 19:07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi