Jasiek. Napisano 26 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Dziś w Ankogel zeszły 3 lawiny w tym jedna na nartostradę! 3 miejscami 4 stopień zagrożenia lawinowego! Jazda w takim terenie to nie żarty, plecak antylawinowy i ABC w plecaku to podstawa bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 26 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Dziś w Ankogel zeszły 3 lawiny w tym jedna na nartostradę! 3 miejscami 4 stopień zagrożenia lawinowego! Jazda w takim terenie to nie żarty, plecak antylawinowy i ABC w plecaku to podstawa bezpieczeństwa. Przy czwórce praktycznie się nie jeździ. Podstawą bezpieczeństwa nie jest ABC czy plecak tylko dobra ocena sytuacji. To tak jakbyś stwierdził, że posiadanie kasku to podstawa bezpieczeństwa w jeździe z dużą prędkością w lesie. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 ... Podstawą bezpieczeństwa nie jest ABC czy plecak tylko dobra ocena sytuacji... Pozdro Wiesiek Przed każdym sezonem zimowym to zdanie powinno być przypominane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Przed każdym sezonem zimowym to zdanie powinno być przypominane. Dla kibicow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Czytałem wczoraj, że pierwszą ruszyli narciarze jeżdżący off, druga zeszła już na trasę i kilkadziesiąt osób przeszukiwało lawinowisko. Jadę 1.01 zobaczę jak tam jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Andermatt - podobnie ... w zwiazku z tym : pytanie do bywalcow Alp - czy kiedykolwiek rano slyszeliscie odglosy wybuchow w gorach??? Zwlaszcza w Andermatt ewidentnie zwalil sie nawis, ktory p[owinien byc zauwazony przez Ski Patrol I bezpiecznie odstrzelony przed otwarciem tras………. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Andermatt - podobnie ... w zwiazku z tym : pytanie do bywalcow Alp - czy kiedykolwiek rano slyszeliscie odglosy wybuchow w gorach??? Zwlaszcza w Andermatt ewidentnie zwalil sie nawis, ktory p[owinien byc zauwazony przez Ski Patrol I bezpiecznie odstrzelony przed otwarciem tras………. Kuba! Jeśli chodzi o odstrzeliwanie lawin `to w Alpach to standard. Powiem więcej w takim Ischgl zainstalowane są dziesiątki zautomatyzowanych dział hukowych (szczególnie na Greitspitze - na każdej grani). I czasem słychać kanonadę. Jeszcze większe wrażenie robią lawiny gdy schodzą samoistnie. Kiedyś jak byliśmy pod Grossvenedigerem to schodziły tak co 5 min (a w komunikacie było 1 - to pokazuje, że nie warto podchodzić do tego automatycznie). To w Szwajcarii to było na Oberalppass - tam faktycznie wisi szerokie strome zbocze. Jak tam jeździłem to po opadzie Szwajcarzy to zamykali (chyba nawet pociąg nie chodził, nie było połączenia Sedrun - Andermatt) Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 27 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Przy czwórce praktycznie się nie jeździ. Podstawą bezpieczeństwa nie jest ABC czy plecak tylko dobra ocena sytuacji. To tak jakbyś stwierdził, że posiadanie kasku to podstawa bezpieczeństwa w jeździe z dużą prędkością w lesie. Pozdro Wiesiek To miało być tylko info ku przestrodze! Na Molltalera i Ankogel w tym sezonie jest wiele ludzi z sezonówki TMRu którzy traktują freeride jak na Chopku a to inna bajka. Ocena sytuacji, o tak! ale... Jak wyjeżdżasz na free to chyba masz ze sobą sprzęt dzięki któremu możesz pomóc koledze. Pewnie masz też plecak antylawinowy (a nie ten z piwem). Nie wiem czy śledzisz ale na Chopku w tym roku już dwóch przycwaniakowało i jeden już jest +ś.p. a drugi który sam się wydostał, nie mógł mu pomóc bo nie mieli ze sobą nic! Ja może nie jestem tak wprawionym w jeździe pozatrasowej jak Ty ale uwierz mam respekt przed górami i wiele razy zostałem na trasach choć plany były zdecydowanie inne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Lawiny w Ankogel
Baltazar Gabka Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 ... Podstawą bezpieczeństwa nie jest ABC czy plecak tylko dobra ocena sytuacji... Pozdro Wiesiek Przed każdym sezonem zimowym to zdanie powinno być przypominane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Przed każdym sezonem zimowym to zdanie powinno być przypominane. Dla kibicow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... robertdr Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Czytałem wczoraj, że pierwszą ruszyli narciarze jeżdżący off, druga zeszła już na trasę i kilkadziesiąt osób przeszukiwało lawinowisko. Jadę 1.01 zobaczę jak tam jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Andermatt - podobnie ... w zwiazku z tym : pytanie do bywalcow Alp - czy kiedykolwiek rano slyszeliscie odglosy wybuchow w gorach??? Zwlaszcza w Andermatt ewidentnie zwalil sie nawis, ktory p[owinien byc zauwazony przez Ski Patrol I bezpiecznie odstrzelony przed otwarciem tras………. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Andermatt - podobnie ... w zwiazku z tym : pytanie do bywalcow Alp - czy kiedykolwiek rano slyszeliscie odglosy wybuchow w gorach??? Zwlaszcza w Andermatt ewidentnie zwalil sie nawis, ktory p[owinien byc zauwazony przez Ski Patrol I bezpiecznie odstrzelony przed otwarciem tras………. Kuba! Jeśli chodzi o odstrzeliwanie lawin `to w Alpach to standard. Powiem więcej w takim Ischgl zainstalowane są dziesiątki zautomatyzowanych dział hukowych (szczególnie na Greitspitze - na każdej grani). I czasem słychać kanonadę. Jeszcze większe wrażenie robią lawiny gdy schodzą samoistnie. Kiedyś jak byliśmy pod Grossvenedigerem to schodziły tak co 5 min (a w komunikacie było 1 - to pokazuje, że nie warto podchodzić do tego automatycznie). To w Szwajcarii to było na Oberalppass - tam faktycznie wisi szerokie strome zbocze. Jak tam jeździłem to po opadzie Szwajcarzy to zamykali (chyba nawet pociąg nie chodził, nie było połączenia Sedrun - Andermatt) Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 27 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Przy czwórce praktycznie się nie jeździ. Podstawą bezpieczeństwa nie jest ABC czy plecak tylko dobra ocena sytuacji. To tak jakbyś stwierdził, że posiadanie kasku to podstawa bezpieczeństwa w jeździe z dużą prędkością w lesie. Pozdro Wiesiek To miało być tylko info ku przestrodze! Na Molltalera i Ankogel w tym sezonie jest wiele ludzi z sezonówki TMRu którzy traktują freeride jak na Chopku a to inna bajka. Ocena sytuacji, o tak! ale... Jak wyjeżdżasz na free to chyba masz ze sobą sprzęt dzięki któremu możesz pomóc koledze. Pewnie masz też plecak antylawinowy (a nie ten z piwem). Nie wiem czy śledzisz ale na Chopku w tym roku już dwóch przycwaniakowało i jeden już jest +ś.p. a drugi który sam się wydostał, nie mógł mu pomóc bo nie mieli ze sobą nic! Ja może nie jestem tak wprawionym w jeździe pozatrasowej jak Ty ale uwierz mam respekt przed górami i wiele razy zostałem na trasach choć plany były zdecydowanie inne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
fredowski Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Przed każdym sezonem zimowym to zdanie powinno być przypominane. Dla kibicow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertdr Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Czytałem wczoraj, że pierwszą ruszyli narciarze jeżdżący off, druga zeszła już na trasę i kilkadziesiąt osób przeszukiwało lawinowisko. Jadę 1.01 zobaczę jak tam jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Andermatt - podobnie ... w zwiazku z tym : pytanie do bywalcow Alp - czy kiedykolwiek rano slyszeliscie odglosy wybuchow w gorach??? Zwlaszcza w Andermatt ewidentnie zwalil sie nawis, ktory p[owinien byc zauwazony przez Ski Patrol I bezpiecznie odstrzelony przed otwarciem tras………. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 27 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Andermatt - podobnie ... w zwiazku z tym : pytanie do bywalcow Alp - czy kiedykolwiek rano slyszeliscie odglosy wybuchow w gorach??? Zwlaszcza w Andermatt ewidentnie zwalil sie nawis, ktory p[owinien byc zauwazony przez Ski Patrol I bezpiecznie odstrzelony przed otwarciem tras………. Kuba! Jeśli chodzi o odstrzeliwanie lawin `to w Alpach to standard. Powiem więcej w takim Ischgl zainstalowane są dziesiątki zautomatyzowanych dział hukowych (szczególnie na Greitspitze - na każdej grani). I czasem słychać kanonadę. Jeszcze większe wrażenie robią lawiny gdy schodzą samoistnie. Kiedyś jak byliśmy pod Grossvenedigerem to schodziły tak co 5 min (a w komunikacie było 1 - to pokazuje, że nie warto podchodzić do tego automatycznie). To w Szwajcarii to było na Oberalppass - tam faktycznie wisi szerokie strome zbocze. Jak tam jeździłem to po opadzie Szwajcarzy to zamykali (chyba nawet pociąg nie chodził, nie było połączenia Sedrun - Andermatt) Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 27 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Przy czwórce praktycznie się nie jeździ. Podstawą bezpieczeństwa nie jest ABC czy plecak tylko dobra ocena sytuacji. To tak jakbyś stwierdził, że posiadanie kasku to podstawa bezpieczeństwa w jeździe z dużą prędkością w lesie. Pozdro Wiesiek To miało być tylko info ku przestrodze! Na Molltalera i Ankogel w tym sezonie jest wiele ludzi z sezonówki TMRu którzy traktują freeride jak na Chopku a to inna bajka. Ocena sytuacji, o tak! ale... Jak wyjeżdżasz na free to chyba masz ze sobą sprzęt dzięki któremu możesz pomóc koledze. Pewnie masz też plecak antylawinowy (a nie ten z piwem). Nie wiem czy śledzisz ale na Chopku w tym roku już dwóch przycwaniakowało i jeden już jest +ś.p. a drugi który sam się wydostał, nie mógł mu pomóc bo nie mieli ze sobą nic! Ja może nie jestem tak wprawionym w jeździe pozatrasowej jak Ty ale uwierz mam respekt przed górami i wiele razy zostałem na trasach choć plany były zdecydowanie inne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Jasiek. Napisano 27 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Przy czwórce praktycznie się nie jeździ. Podstawą bezpieczeństwa nie jest ABC czy plecak tylko dobra ocena sytuacji. To tak jakbyś stwierdził, że posiadanie kasku to podstawa bezpieczeństwa w jeździe z dużą prędkością w lesie. Pozdro Wiesiek To miało być tylko info ku przestrodze! Na Molltalera i Ankogel w tym sezonie jest wiele ludzi z sezonówki TMRu którzy traktują freeride jak na Chopku a to inna bajka. Ocena sytuacji, o tak! ale... Jak wyjeżdżasz na free to chyba masz ze sobą sprzęt dzięki któremu możesz pomóc koledze. Pewnie masz też plecak antylawinowy (a nie ten z piwem). Nie wiem czy śledzisz ale na Chopku w tym roku już dwóch przycwaniakowało i jeden już jest +ś.p. a drugi który sam się wydostał, nie mógł mu pomóc bo nie mieli ze sobą nic! Ja może nie jestem tak wprawionym w jeździe pozatrasowej jak Ty ale uwierz mam respekt przed górami i wiele razy zostałem na trasach choć plany były zdecydowanie inne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi