Marcos73 Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Cze A tak mniej więcej wygląda profil górki. Nie ma to tamto. Lewa część obrazka od połowy. pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 2 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Chętnie podłączę się z małą gastronomią. Mam dobrego kucharza... Pozdro Ja także, z tym że ja to raczej chciałbym jako konsument, a nie kucharz ... Ale mam niezłe nalewki, tu mogę honory czynić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 2 minuty temu, Kaem napisał: Ja także, z tym że ja to raczej chciałbym jako konsument, a nie kucharz ... Ale mam niezłe nalewki, tu mogę honory czynić. Cze Do jedzenia i picia to wszyscy, a budować to nie ma kto 😉 pzdr. Ale zapraszam wszystkich chętnych - może już na przyszły sezon. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 23 minuty temu, Marcos73 napisał: Cze Do jedzenia i picia to wszyscy, a budować to nie ma kto 😉 pzdr. Ale zapraszam wszystkich chętnych - może już na przyszły sezon. Marku tu nie chodzi i złośliwość ......ale ciśnie się na usta: i tak od lat 10. Ale trzymam kciuki dodając iż 20 km dalej równie w bólach rodzi się kolejna stacja narciarska i być może jedyna w Polsce międzynarodowa???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 1 minutę temu, Adam ..DUCH napisał: Marku tu nie chodzi i złośliwość ......ale ciśnie się na usta: i tak od lat 10. Ale trzymam kciuki dodając iż 20 km dalej równie w bólach rodzi się kolejna stacja narciarska i być może jedyna w Polsce międzynarodowa???? Cze A o której myślisz stacji? Pilsko? pozdrawiam ps. Polok też tam chyba jest, ale z Zasadą to chyba nie będzie pogrywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 42 minuty temu, Marcos73 napisał: Cze Do jedzenia i picia to wszyscy, a budować to nie ma kto 😉 pzdr. Ale zapraszam wszystkich chętnych - może już na przyszły sezon. Cześć Ja zgłaszałem właśnie chęć do pracy a nie do jedzenia czy picia. Gdyby wszystkie sprawy proceduralno-finansowe były załatwione zgłaszam się do pracy jako pierwszy, nie żartuję. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 20 minut temu, Marcos73 napisał: Cze A o której myślisz stacji? Pilsko? pozdrawiam ps. Polok też tam chyba jest, ale z Zasadą to chyba nie będzie pogrywał. To już wśród niektórych użytkowników nie jest tajemnicą - grupa PINGWINA praktycznie w większości wykupiła tereny narciarskie dawnej stacji narciarskiej Zwardoń Bór i Skalanka - dwie kanapy 6 i 4 + małe wyciągi szkoleniowe na dole a od strony słowackiej dawny SKI Serafinov trzy wyciągi. Zobaczymy, inwestycję blokuje jedna włascicielka terenu która posiada strategiczną działkę na skalance. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 19 minut temu, Mitek napisał: Cześć Ja zgłaszałem właśnie chęć do pracy a nie do jedzenia czy picia. Gdyby wszystkie sprawy proceduralno-finansowe były załatwione zgłaszam się do pracy jako pierwszy, nie żartuję. Pozdro Mitku, Ty o ON, a tu idzie o parapetówkę u Marka 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 W Zwardoniu (Skalanka) mimo wszystko nie wyciśnie się zbyt wiele ze 150m przewyższenia - Żabnica pod tym względem to jednak gigant (tereny narciarskie na wys. 530-1000m n.p.m.): Zdjęcia satelitarne i tak nie są zbyt często aktualizowane - być może obecnie wygląda to już tak: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 @koliber Tu nie chodzi o to aby cokolwiek "wyciskać". Tu chodzi o to aby wreszcie coś ruszyło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 5 minut temu, Adam ..DUCH napisał: @koliber Tu nie chodzi o to aby cokolwiek "wyciskać". Tu chodzi o to aby wreszcie coś ruszyło. Cze Dokładnie, bo bazę noclegową Zwardoń ma dużo lepszą niż Żabnica. Tam jest gdzie spać. Na Skalance parę razy byłem za młodego - te po słowackiej stronie - to nie wiem - ale jak córka była mała to chyba byliśmy parę razy za granicą zaraz chyba po lewej stronie to było, za mytem chyba - ale nie wiem czy o to chodzi. Bór - to pierwsze słyszę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 (edytowane) No tak, Żabnica to raczej dla 1-dniowych turystów. Ale czy ktoś będzie jechał aż po samą granicę, mając mnóstwo ośrodków w Wiśle, Istebnej itd? A kawałek za granicą mając Wielką Raczę? Edytowane 10 Listopada 2022 przez koliber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 8 minut temu, koliber napisał: No tak, Żabnica to raczej dla 1-dniowych turystów. Ale czy ktoś będzie jechał aż po samą granicę, mając mnóstwo ośrodków w Wiśle, Istebnej itd? A kawałek za granicą mając Wielką Raczę? No właśnie że będzie bo 1 od Katowic będzie jechał praktycznie dwoma pasami na parking, 2 bo pociąg z Katowic ma stacje 100 metrów od parkingu i 200 m od pierwszego wyciągu (seravinov). Na tym właśnie wygrała dolina wisły - transfer pod same wyciągi z dużych aglomeracji. Na tym też wygra żabnica pod warunkiem uruchomienia ski busów z WGórki. Nie będzie jechał na Pilsko bo ok 40 km terzeba robić przez wieś i szukać miejsca parkingowego, nie na W. raczę bo drogo, nie na mosty u Jablunkowa bo daleko. Żabnica ma fenomenalny potencjał. Pamiętajmy jednak że w grę wchodzą także pewne indywidualne rozgrywki......ot takie lokalne..Żabnica to nie Zwardoń tu nie wystarczy 12 mln a raczej 10x więcej jak nie więcej to raz dwa niepewność rynku. Ja trzymam kciuki i to mocno ale znam realia. Na piwo do Marka wstąpię ale na wyciągi w przyszłym roku bym nie liczył. I na koniec czy Żabnica na 1 dzień - absolutnie nie, w skali całościowej to ośrodek wielodniowy będzie. Sam zobacz fenomen istebnej - dwie kanapy a ile ludzi a trzeba przeskoczyć Ochodzitą z jednej a Kubalonkę z drugiej???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 14 minut temu, Adam ..DUCH napisał: I na koniec czy Żabnica na 1 dzień - absolutnie nie, w skali całościowej to ośrodek wielodniowy będzie. Sam zobacz fenomen istebnej - dwie kanapy a ile ludzi a trzeba przeskoczyć Ochodzitą z jednej a Kubalonkę z drugiej???? Cze Adam Powstanie wyciągu w Żabnicy - spowoduje, że szybciutko coś się wymyśli, potrzeba jest matka wynalazków. Węgierska Górka ma bardzo dużą bazę noclegową, która w zimie nie jest oblegana. Sąsiednie przysiółki moment wie rozbudują. Ogromne inwestycje jednak rozbiją się na pojedynczych gospodarzy (zaplecze noclegowe), o to bym się nie martwił. Istebna - świetny przykład, byłem tam parę lat temu na sylwestra (tygodniowy pobyt) - spałem vis a vis Zagronia, w tym roku chciałem tam pojechać - zapomnij, wszystko zajęte w "normalnej" cenie. Funkcjonuje bardzo dobrze. Do tego baseny i już ludzie przyjeżdżają. Domki na wynajem powstają jak grzyby po deszczu. Kręci się. W Zwardoniu też by wie przydał taki kop, szczególnie że Duży Rachowiec leży odłogiem i aż się prosi o rewitalizację. Teren rekreacji sportowej - gotowiec. Może kiedyś. To co pisałeś - to słyszałem o Skalance ale nic bardziej konkretnego - co i kto. Może Pingwin jak to weźmie to coś się ruszy. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 3 godziny temu, moruniek napisał: @yoss ? Pudło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 5 godzin temu, Adam ..DUCH napisał: ... Sam zobacz fenomen istebnej - dwie kanapy a ile ludzi a trzeba przeskoczyć Ochodzitą z jednej a Kubalonkę z drugiej???? Można jeszcze jechać koło Zameczku Prezydenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Godzinę temu, moruniek napisał: Można jeszcze jechać koło Zameczku Prezydenta. No to punkt obowiązkowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 10 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 52 minuty temu, Adam ..DUCH napisał: No to punkt obowiązkowy Na kawę na tarasie z widokiem na jezioro. Latem polecam ten wariant na rower. Dobry sprawdzian kondycji. A jw zimie? Jeszcze niedawno były porzadne zimy i na dole tabliczka - droga nieprzejezdna.... teraz bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 11 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 12 godzin temu, moruniek napisał: Można jeszcze jechać koło Zameczku Prezydenta. Ten zameczek jest zajefajny, byłem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 11 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 1 godzinę temu, Gabrik napisał: Ten zameczek jest zajefajny, byłem pod wrażeniem Tam jest jeszcze fajna trasa wzdłuż Jeziora (zalewu) Wisła Czarne. Idziesz przez zaporę wodną, przez teren RZGW i ścieżką widokową. Polecam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 11 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 2 godziny temu, Gabrik napisał: Ten zameczek jest zajefajny, byłem pod wrażeniem I ceny w hotelu całkiem znośne jak na Wisłę. Na Zloty Gton można też dojechać z od zalewu przez Stecowkę... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grab Napisano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 W dniu 18.09.2019 o 11:04, Adam ..DUCH napisał: Nie jest to lokalizacja świeża gdyż jak pewnie starzy wyjadacze pamiętają w tamtym miejscu znajdował się wyciąg narciarski wyposażony w silnik spalinowy. Dzień dobry. Czy ktoś może ma zdjęcia związane z tym wyciągiem? Pytam, gdyż mam do tego miejsca ogromny sentyment. W 1986 roku miałem 16 lat i uczyłem się tu jeździć na nartach. Z kumplami jeździliśmy rannym pociągiem z Katowic do Węgierskiej Górki, a potem piechotą do Żabnicy (bo w weekendy o dogodnej porze nie jeździł żaden PKS). Pamiętam, że do wyciągu od szosy trzeba się było przedzierać wąskimi ścieżkami między chatami mieszkańców. Trasy były dwie: jedna bliżej wyciągu (bardziej stroma) i druga dłuższa od wyciągu na prawo. Wśród pamiątek mam 10-przejazdowy karnet na ten wyciąg (wykonany na bazie tekturowego biletu kolejowego). Niestety zdołałem wtedy zrobić tylko jeden przejazd, gdyż złamałem nartę i ok. godz. 9 musiałem wracać do Katowic. Pzdr Grab 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi