FerraEnzo Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Wkg nie grzesz proszę. Wewnętrzna ma być lekka na ile to możliwe. Koniec tematu, fizyka za tym stoi. http://www.effective..._the_Inside_Ski http://www.effective..._the_Inside_Ski Wort kiedy zmieniłeś zdanie co do wewnętrznej? Tak diametralnie? Bo swego czasu opisywałeś sytuacje, w których jazda na wewnętrznej jest dopuszczalna. Nie chcę manipulować więc dodam, że zawsze pisałeś w kontekście jazdy zawodniczej, nie swobodnej. Nikt nie każe trzymać w powietrzu, ale zawodnicy nadal podnoszą wewnętrzną (np. Vlhova, Ligety). Bardzo dobrze to widać nawet w TV. Edit. Kuba tu masz z ładnym amerykańskim akcentem: 1:18 i 2:20 z innej perspektywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Wort kiedy zmieniłeś zdanie co do wewnętrznej? Tak diametralnie? Bo swego czasu opisywałeś sytuacje, w których jazda na wewnętrznej jest dopuszczalna. Nie chcę manipulować więc dodam, że zawsze pisałeś w kontekście jazdy zawodniczej, nie swobodnej. Od kiedy zrozumiałem, że na wewnętrznej jedzie się instynktownie a mało świadomie, bo mimo wszystko zawodnicy często/gęsto jej używają. Ponadto temat był o wewnętrznej to niby o czym miałem pisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 sTALE CZEKAM na definicje - w koncu jest to pozycja w plaszczyznie strzalkowej (widok z boku) czy horyzontalnej (widok "zlotu ptaka") - bez zdefiniowania problem nie mozna danego problem omawiac - proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 będąc na śniegu się rozjeżdżają, na śniegu...................... A jak koniecznie dokładnie wg. płaszczyzn to wg. horyzontalnej i strzałkowej bo jedna narta jest zawsze wyżej z wyjątkiem płaskiego, bo na płaskim to tylko horyzontalnie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Albo traktujemy dyskusje merytorycznie ( iwtedy MUSIMY okreslic o czym dyskutujemy) albo darujmy sobie czas I przeznaczmy go na inne aktywnosci.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Albo traktujemy dyskusje merytorycznie ( iwtedy MUSIMY okreslic o czym dyskutujemy) albo darujmy sobie czas I przeznaczmy go na inne aktywnosci.. Jakoś wszyscy dyskutanci wiedzą o czym mowa z wyjątkiem jednego......., wytłumaczyłem Ci dokładnie nawet z uwzględnieniem spadku, możesz chyba już się wypowiedzieć w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Wkg nie grzesz proszę. Wewnętrzna ma być lekka na ile to możliwe. Koniec tematu, fizyka za tym stoi. : )) Co do fizyki to może zostawmy ale opierając się na artykule z twojego linka: http://www.effective..._the_Inside_Ski Może ja nie umiem patrzeć ale co powiesz o wewnętrznej na klatkach: 1-2 i potem 8-11 ? Dociska obie. Mylę się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Jeszcze jeden ciekawy filmik w amerykanckim klimacie https://www.youtube....h?v=qkS8Emi93Ls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 : )) Co do fizyki to może zostawmy ale opierając się na artykule z twojego linka: http://www.effective..._the_Inside_Ski Może ja nie umiem patrzeć ale co powiesz o wewnętrznej na klatkach: 1-2 i potem 8-11 ? Dociska obie. Mylę się ? 1-2 to już początek przejścia do kolejnego skrętu. 8-11 wewnętrzna krawędziuje więc jakiś ciężar na niej opiera, ale stoi na zewnętrznej. A 11 to już maksymalne obciążenie zewnętrznej. Zobacz jak jest wygięta, to narta GS o promieniu 35m... Nie myśl o wewnętrznej jak o piątym kole u wozu, jakiś ciężar zawsze na niej będzie ale jeździ się z zewnętrznej na zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Hilly_billy Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 No dobra, a wracając do tematu i kwestii nomenklatury. Cały czas obowiązuje "strażnik muld", czy mam zmieniać plakietkę na "strażnik garbów"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 No dobra, a wracając do tematu i kwestii nomenklatury. Cały czas obowiązuje "strażnik muld", czy mam zmieniać plakietkę na "strażnik garbów"? Jest specjalizacja. Część strażników garbow, część strażników dziur. Trzeba się określić. Wszystkiego naraz nie upilnujesz;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 1-2 to już początek przejścia do kolejnego skrętu. 8-11 wewnętrzna krawędziuje więc jakiś ciężar na niej opiera, ale stoi na zewnętrznej. A 11 to już maksymalne obciążenie zewnętrznej. Zobacz jak jest wygięta, to narta GS o promieniu 35m... Nie myśl o wewnętrznej jak o piątym kole u wozu, jakiś ciężar zawsze na niej będzie ale jeździ się z zewnętrznej na zewnętrzną. Szczerze mówiąc to ja nie rozumiem do czego pijesz. Właśnie (przeczytaj uważnie moje posty) pisałem, że pracuję nad dociążeniem wewnętrznej bo mam tendencję do nadmiernego odciążania w skręcie - tak jest przecież najwygodniej - trzymam ją prawie w powietrzu a to poważny błąd. Traktując ją jak piąte koło u wozu. Nie powinno się tak robić - jak słusznie zauważyłeś - z wielu względów. Nobody's perfect. Co w tym niezrozumiałego ? To, że przy zmianie krawędzi jest odciążona to oczywiste (to jest właśnie fizyka ) - piszę cały czas o skręcie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Jest specjalizacja. Część strażników garbow, część strażników dziur. Trzeba się określić. Wszystkiego naraz nie upilnujesz;-) Grunt to pilnować swoich dziurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... filinator Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 https://www.facebook...31840456854790/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Co myślisz o ustawieniu zewnętrznej względem biodra, wg. mnie pięta buta powinna być bardziej z tyłu względnie równo z biodrem, proporcjonalne do nachylenia stoku, w wizerunku będzie widać tak nielubiany wykrok. Oczywiście w trakcie prowadzenia skrętu narta zewnętrzna wyrównuje się z wewnętrzną. Tylko tak wg. mnie jest możliwe centralne względnie przednie dociśnięcie zewnętrznej. Poniżej stromo więc ekstremalnie, mocno to widać. w1.PNG Ps. Jeszcze jedno zdjęcie bo zaraz będzie mowa o jakiejś paralaksie itp. bzdety. Jedyne co może być złudne, to tylko to, że patrząc z boku może się wydawać, że zawodnik w tym momencie jest na tyłach w szczególności gdy jeszcze obniży sylwetkę. A tak nie jest, ustawiony jest centralnie/przednio na zewnętrznej narcie. Wydaje mi się ze mówimy o dwóch różnych rzeczach albo temat się zmienił. Dla mnie V to jak już pisałem odwrotny pług. To o co teraz pytasz to czy górna narta powinna być bardziej wysunięta od dolnej ? Bo to dla mnie ma całkowite inne znaczenie . To dla mnie nie jest V. Pierwsze zdjęcie jest trochu zamazane ,ale widzę prawidłowość na drugim tez. Dolna narta na której się jedzie w większość ( w zaleznosci od zakrawedziowanie narty) powinna być cofnięta przed i po lini spadku stoku. Nie wiem czy o to chodziło. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Dolna narta na której się jedzie w większość ( w zaleznosci od zakrawedziowanie narty) powinna być cofnięta przed i po lini spadku stoku. Nie wiem czy o to chodziło. Pozdrowienia Tak, mniej więcej o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Na wątku same tuzy więc proszę nie róbcie sobie jaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Filinator linkowal Ligety'ego, tak jest obciążona... w 1%:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Według mnie narta wewnętrzna jest obciążona. Ile ? Jest zbyt dużo czynników. Myśle ze pomiędzy ( realistycznie )25/30% a już wiemy ze 1%. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Według mnie narta wewnętrzna jest obciążona. Ile ? Jest zbyt dużo czynników. Myśle ze pomiędzy ( realistycznie )25/30% a już wiemy ze 1%. Pozdrowienia Dzięki serdeczne za odpowiedź ! Tak mniej więcej myślę, choć już zaczynałem się obawiać, że jestem wielbłądem : ) Myślę tu o jeździe w różnych warunkach - także poza trasą, na muldach, odsypach - na tyczkach prawie nie jeżdżę. Muszę jeszcze rozkminić o co chodzi z ta V-ką ... pewnie będę musiał się sfilmować bo tak to sobie można gdybać. Wyobrażam sobie. że przy wyjściu z dynamicznego skrętu gdy zupełnie odciążam wewnętrzną może się coś takiego zdarzyć - trochę jak przy odepchnięciu z zewnętrznej do łyżwy - że wtedy wewnętrzna odejdzie ale czy to taki wielki błąd ? Jeżeli pozwolisz to jeszcze wrócę do tego jak zobaczę u siebie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Ktoś mnie kiedyś obrażał jako trola!!! a teraz sam jest pożywką trola! dyskutujecie na bzdurnym tematem od sierpnia! szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 , że jestem wielbłądem : ) Muszę jeszcze rozkminić o co chodzi z ta V-ką ... pewnie będę musiał się sfilmować bo tak to sobie można gdybać. Wyobrażam sobie. że przy wyjściu z dynamicznego skrętu gdy zupełnie odciążam wewnętrzną może się coś takiego zdarzyć - trochę jak przy odepchnięciu z zewnętrznej do łyżwy - że wtedy wewnętrzna odejdzie ale czy to taki wielki błąd ? Jeżeli pozwolisz to jeszcze wrócę do tego jak zobaczę u siebie ... . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Przecież ja z Tobą nie dyskutowałem "Powiedz mi skąd TY czerpiesz wiedzę na te wszystkie tematy, o których piszesz, masz jakiś almanach mądrości wszelakiej czy co? " Wyraziłeś podziw (bo rozumiem, że to nie miała być uszczypliwość), to było miłe, dziękuję serdecznie a potem zapytałem kogoś, kto umie jeździć na nartach. Mam kompetentną odpowiedź i jest super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Nie to że bym się czepiał ale twoje wnioski wypływają że tak powiem z czapki czy z prowadzonych szkoleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 19 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Muldy czy garby? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
jan koval Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 sTALE CZEKAM na definicje - w koncu jest to pozycja w plaszczyznie strzalkowej (widok z boku) czy horyzontalnej (widok "zlotu ptaka") - bez zdefiniowania problem nie mozna danego problem omawiac - proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 będąc na śniegu się rozjeżdżają, na śniegu...................... A jak koniecznie dokładnie wg. płaszczyzn to wg. horyzontalnej i strzałkowej bo jedna narta jest zawsze wyżej z wyjątkiem płaskiego, bo na płaskim to tylko horyzontalnie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Albo traktujemy dyskusje merytorycznie ( iwtedy MUSIMY okreslic o czym dyskutujemy) albo darujmy sobie czas I przeznaczmy go na inne aktywnosci.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Albo traktujemy dyskusje merytorycznie ( iwtedy MUSIMY okreslic o czym dyskutujemy) albo darujmy sobie czas I przeznaczmy go na inne aktywnosci.. Jakoś wszyscy dyskutanci wiedzą o czym mowa z wyjątkiem jednego......., wytłumaczyłem Ci dokładnie nawet z uwzględnieniem spadku, możesz chyba już się wypowiedzieć w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Wkg nie grzesz proszę. Wewnętrzna ma być lekka na ile to możliwe. Koniec tematu, fizyka za tym stoi. : )) Co do fizyki to może zostawmy ale opierając się na artykule z twojego linka: http://www.effective..._the_Inside_Ski Może ja nie umiem patrzeć ale co powiesz o wewnętrznej na klatkach: 1-2 i potem 8-11 ? Dociska obie. Mylę się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Jeszcze jeden ciekawy filmik w amerykanckim klimacie https://www.youtube....h?v=qkS8Emi93Ls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 : )) Co do fizyki to może zostawmy ale opierając się na artykule z twojego linka: http://www.effective..._the_Inside_Ski Może ja nie umiem patrzeć ale co powiesz o wewnętrznej na klatkach: 1-2 i potem 8-11 ? Dociska obie. Mylę się ? 1-2 to już początek przejścia do kolejnego skrętu. 8-11 wewnętrzna krawędziuje więc jakiś ciężar na niej opiera, ale stoi na zewnętrznej. A 11 to już maksymalne obciążenie zewnętrznej. Zobacz jak jest wygięta, to narta GS o promieniu 35m... Nie myśl o wewnętrznej jak o piątym kole u wozu, jakiś ciężar zawsze na niej będzie ale jeździ się z zewnętrznej na zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Hilly_billy Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 No dobra, a wracając do tematu i kwestii nomenklatury. Cały czas obowiązuje "strażnik muld", czy mam zmieniać plakietkę na "strażnik garbów"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 No dobra, a wracając do tematu i kwestii nomenklatury. Cały czas obowiązuje "strażnik muld", czy mam zmieniać plakietkę na "strażnik garbów"? Jest specjalizacja. Część strażników garbow, część strażników dziur. Trzeba się określić. Wszystkiego naraz nie upilnujesz;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 1-2 to już początek przejścia do kolejnego skrętu. 8-11 wewnętrzna krawędziuje więc jakiś ciężar na niej opiera, ale stoi na zewnętrznej. A 11 to już maksymalne obciążenie zewnętrznej. Zobacz jak jest wygięta, to narta GS o promieniu 35m... Nie myśl o wewnętrznej jak o piątym kole u wozu, jakiś ciężar zawsze na niej będzie ale jeździ się z zewnętrznej na zewnętrzną. Szczerze mówiąc to ja nie rozumiem do czego pijesz. Właśnie (przeczytaj uważnie moje posty) pisałem, że pracuję nad dociążeniem wewnętrznej bo mam tendencję do nadmiernego odciążania w skręcie - tak jest przecież najwygodniej - trzymam ją prawie w powietrzu a to poważny błąd. Traktując ją jak piąte koło u wozu. Nie powinno się tak robić - jak słusznie zauważyłeś - z wielu względów. Nobody's perfect. Co w tym niezrozumiałego ? To, że przy zmianie krawędzi jest odciążona to oczywiste (to jest właśnie fizyka ) - piszę cały czas o skręcie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Jest specjalizacja. Część strażników garbow, część strażników dziur. Trzeba się określić. Wszystkiego naraz nie upilnujesz;-) Grunt to pilnować swoich dziurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... filinator Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 https://www.facebook...31840456854790/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Co myślisz o ustawieniu zewnętrznej względem biodra, wg. mnie pięta buta powinna być bardziej z tyłu względnie równo z biodrem, proporcjonalne do nachylenia stoku, w wizerunku będzie widać tak nielubiany wykrok. Oczywiście w trakcie prowadzenia skrętu narta zewnętrzna wyrównuje się z wewnętrzną. Tylko tak wg. mnie jest możliwe centralne względnie przednie dociśnięcie zewnętrznej. Poniżej stromo więc ekstremalnie, mocno to widać. w1.PNG Ps. Jeszcze jedno zdjęcie bo zaraz będzie mowa o jakiejś paralaksie itp. bzdety. Jedyne co może być złudne, to tylko to, że patrząc z boku może się wydawać, że zawodnik w tym momencie jest na tyłach w szczególności gdy jeszcze obniży sylwetkę. A tak nie jest, ustawiony jest centralnie/przednio na zewnętrznej narcie. Wydaje mi się ze mówimy o dwóch różnych rzeczach albo temat się zmienił. Dla mnie V to jak już pisałem odwrotny pług. To o co teraz pytasz to czy górna narta powinna być bardziej wysunięta od dolnej ? Bo to dla mnie ma całkowite inne znaczenie . To dla mnie nie jest V. Pierwsze zdjęcie jest trochu zamazane ,ale widzę prawidłowość na drugim tez. Dolna narta na której się jedzie w większość ( w zaleznosci od zakrawedziowanie narty) powinna być cofnięta przed i po lini spadku stoku. Nie wiem czy o to chodziło. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Dolna narta na której się jedzie w większość ( w zaleznosci od zakrawedziowanie narty) powinna być cofnięta przed i po lini spadku stoku. Nie wiem czy o to chodziło. Pozdrowienia Tak, mniej więcej o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Na wątku same tuzy więc proszę nie róbcie sobie jaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Filinator linkowal Ligety'ego, tak jest obciążona... w 1%:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Według mnie narta wewnętrzna jest obciążona. Ile ? Jest zbyt dużo czynników. Myśle ze pomiędzy ( realistycznie )25/30% a już wiemy ze 1%. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Według mnie narta wewnętrzna jest obciążona. Ile ? Jest zbyt dużo czynników. Myśle ze pomiędzy ( realistycznie )25/30% a już wiemy ze 1%. Pozdrowienia Dzięki serdeczne za odpowiedź ! Tak mniej więcej myślę, choć już zaczynałem się obawiać, że jestem wielbłądem : ) Myślę tu o jeździe w różnych warunkach - także poza trasą, na muldach, odsypach - na tyczkach prawie nie jeżdżę. Muszę jeszcze rozkminić o co chodzi z ta V-ką ... pewnie będę musiał się sfilmować bo tak to sobie można gdybać. Wyobrażam sobie. że przy wyjściu z dynamicznego skrętu gdy zupełnie odciążam wewnętrzną może się coś takiego zdarzyć - trochę jak przy odepchnięciu z zewnętrznej do łyżwy - że wtedy wewnętrzna odejdzie ale czy to taki wielki błąd ? Jeżeli pozwolisz to jeszcze wrócę do tego jak zobaczę u siebie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Ktoś mnie kiedyś obrażał jako trola!!! a teraz sam jest pożywką trola! dyskutujecie na bzdurnym tematem od sierpnia! szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 , że jestem wielbłądem : ) Muszę jeszcze rozkminić o co chodzi z ta V-ką ... pewnie będę musiał się sfilmować bo tak to sobie można gdybać. Wyobrażam sobie. że przy wyjściu z dynamicznego skrętu gdy zupełnie odciążam wewnętrzną może się coś takiego zdarzyć - trochę jak przy odepchnięciu z zewnętrznej do łyżwy - że wtedy wewnętrzna odejdzie ale czy to taki wielki błąd ? Jeżeli pozwolisz to jeszcze wrócę do tego jak zobaczę u siebie ... . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Przecież ja z Tobą nie dyskutowałem "Powiedz mi skąd TY czerpiesz wiedzę na te wszystkie tematy, o których piszesz, masz jakiś almanach mądrości wszelakiej czy co? " Wyraziłeś podziw (bo rozumiem, że to nie miała być uszczypliwość), to było miłe, dziękuję serdecznie a potem zapytałem kogoś, kto umie jeździć na nartach. Mam kompetentną odpowiedź i jest super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Nie to że bym się czepiał ale twoje wnioski wypływają że tak powiem z czapki czy z prowadzonych szkoleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 19 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Muldy czy garby? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Wkg nie grzesz proszę. Wewnętrzna ma być lekka na ile to możliwe. Koniec tematu, fizyka za tym stoi. : )) Co do fizyki to może zostawmy ale opierając się na artykule z twojego linka: http://www.effective..._the_Inside_Ski Może ja nie umiem patrzeć ale co powiesz o wewnętrznej na klatkach: 1-2 i potem 8-11 ? Dociska obie. Mylę się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Jeszcze jeden ciekawy filmik w amerykanckim klimacie https://www.youtube....h?v=qkS8Emi93Ls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 : )) Co do fizyki to może zostawmy ale opierając się na artykule z twojego linka: http://www.effective..._the_Inside_Ski Może ja nie umiem patrzeć ale co powiesz o wewnętrznej na klatkach: 1-2 i potem 8-11 ? Dociska obie. Mylę się ? 1-2 to już początek przejścia do kolejnego skrętu. 8-11 wewnętrzna krawędziuje więc jakiś ciężar na niej opiera, ale stoi na zewnętrznej. A 11 to już maksymalne obciążenie zewnętrznej. Zobacz jak jest wygięta, to narta GS o promieniu 35m... Nie myśl o wewnętrznej jak o piątym kole u wozu, jakiś ciężar zawsze na niej będzie ale jeździ się z zewnętrznej na zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Hilly_billy Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 No dobra, a wracając do tematu i kwestii nomenklatury. Cały czas obowiązuje "strażnik muld", czy mam zmieniać plakietkę na "strażnik garbów"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 No dobra, a wracając do tematu i kwestii nomenklatury. Cały czas obowiązuje "strażnik muld", czy mam zmieniać plakietkę na "strażnik garbów"? Jest specjalizacja. Część strażników garbow, część strażników dziur. Trzeba się określić. Wszystkiego naraz nie upilnujesz;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 1-2 to już początek przejścia do kolejnego skrętu. 8-11 wewnętrzna krawędziuje więc jakiś ciężar na niej opiera, ale stoi na zewnętrznej. A 11 to już maksymalne obciążenie zewnętrznej. Zobacz jak jest wygięta, to narta GS o promieniu 35m... Nie myśl o wewnętrznej jak o piątym kole u wozu, jakiś ciężar zawsze na niej będzie ale jeździ się z zewnętrznej na zewnętrzną. Szczerze mówiąc to ja nie rozumiem do czego pijesz. Właśnie (przeczytaj uważnie moje posty) pisałem, że pracuję nad dociążeniem wewnętrznej bo mam tendencję do nadmiernego odciążania w skręcie - tak jest przecież najwygodniej - trzymam ją prawie w powietrzu a to poważny błąd. Traktując ją jak piąte koło u wozu. Nie powinno się tak robić - jak słusznie zauważyłeś - z wielu względów. Nobody's perfect. Co w tym niezrozumiałego ? To, że przy zmianie krawędzi jest odciążona to oczywiste (to jest właśnie fizyka ) - piszę cały czas o skręcie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Jest specjalizacja. Część strażników garbow, część strażników dziur. Trzeba się określić. Wszystkiego naraz nie upilnujesz;-) Grunt to pilnować swoich dziurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... filinator Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 https://www.facebook...31840456854790/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Co myślisz o ustawieniu zewnętrznej względem biodra, wg. mnie pięta buta powinna być bardziej z tyłu względnie równo z biodrem, proporcjonalne do nachylenia stoku, w wizerunku będzie widać tak nielubiany wykrok. Oczywiście w trakcie prowadzenia skrętu narta zewnętrzna wyrównuje się z wewnętrzną. Tylko tak wg. mnie jest możliwe centralne względnie przednie dociśnięcie zewnętrznej. Poniżej stromo więc ekstremalnie, mocno to widać. w1.PNG Ps. Jeszcze jedno zdjęcie bo zaraz będzie mowa o jakiejś paralaksie itp. bzdety. Jedyne co może być złudne, to tylko to, że patrząc z boku może się wydawać, że zawodnik w tym momencie jest na tyłach w szczególności gdy jeszcze obniży sylwetkę. A tak nie jest, ustawiony jest centralnie/przednio na zewnętrznej narcie. Wydaje mi się ze mówimy o dwóch różnych rzeczach albo temat się zmienił. Dla mnie V to jak już pisałem odwrotny pług. To o co teraz pytasz to czy górna narta powinna być bardziej wysunięta od dolnej ? Bo to dla mnie ma całkowite inne znaczenie . To dla mnie nie jest V. Pierwsze zdjęcie jest trochu zamazane ,ale widzę prawidłowość na drugim tez. Dolna narta na której się jedzie w większość ( w zaleznosci od zakrawedziowanie narty) powinna być cofnięta przed i po lini spadku stoku. Nie wiem czy o to chodziło. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Dolna narta na której się jedzie w większość ( w zaleznosci od zakrawedziowanie narty) powinna być cofnięta przed i po lini spadku stoku. Nie wiem czy o to chodziło. Pozdrowienia Tak, mniej więcej o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Na wątku same tuzy więc proszę nie róbcie sobie jaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Filinator linkowal Ligety'ego, tak jest obciążona... w 1%:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Według mnie narta wewnętrzna jest obciążona. Ile ? Jest zbyt dużo czynników. Myśle ze pomiędzy ( realistycznie )25/30% a już wiemy ze 1%. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Według mnie narta wewnętrzna jest obciążona. Ile ? Jest zbyt dużo czynników. Myśle ze pomiędzy ( realistycznie )25/30% a już wiemy ze 1%. Pozdrowienia Dzięki serdeczne za odpowiedź ! Tak mniej więcej myślę, choć już zaczynałem się obawiać, że jestem wielbłądem : ) Myślę tu o jeździe w różnych warunkach - także poza trasą, na muldach, odsypach - na tyczkach prawie nie jeżdżę. Muszę jeszcze rozkminić o co chodzi z ta V-ką ... pewnie będę musiał się sfilmować bo tak to sobie można gdybać. Wyobrażam sobie. że przy wyjściu z dynamicznego skrętu gdy zupełnie odciążam wewnętrzną może się coś takiego zdarzyć - trochę jak przy odepchnięciu z zewnętrznej do łyżwy - że wtedy wewnętrzna odejdzie ale czy to taki wielki błąd ? Jeżeli pozwolisz to jeszcze wrócę do tego jak zobaczę u siebie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Ktoś mnie kiedyś obrażał jako trola!!! a teraz sam jest pożywką trola! dyskutujecie na bzdurnym tematem od sierpnia! szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 , że jestem wielbłądem : ) Muszę jeszcze rozkminić o co chodzi z ta V-ką ... pewnie będę musiał się sfilmować bo tak to sobie można gdybać. Wyobrażam sobie. że przy wyjściu z dynamicznego skrętu gdy zupełnie odciążam wewnętrzną może się coś takiego zdarzyć - trochę jak przy odepchnięciu z zewnętrznej do łyżwy - że wtedy wewnętrzna odejdzie ale czy to taki wielki błąd ? Jeżeli pozwolisz to jeszcze wrócę do tego jak zobaczę u siebie ... . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Przecież ja z Tobą nie dyskutowałem "Powiedz mi skąd TY czerpiesz wiedzę na te wszystkie tematy, o których piszesz, masz jakiś almanach mądrości wszelakiej czy co? " Wyraziłeś podziw (bo rozumiem, że to nie miała być uszczypliwość), to było miłe, dziękuję serdecznie a potem zapytałem kogoś, kto umie jeździć na nartach. Mam kompetentną odpowiedź i jest super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Nie to że bym się czepiał ale twoje wnioski wypływają że tak powiem z czapki czy z prowadzonych szkoleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 19 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Muldy czy garby? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Jeszcze jeden ciekawy filmik w amerykanckim klimacie https://www.youtube....h?v=qkS8Emi93Ls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 : )) Co do fizyki to może zostawmy ale opierając się na artykule z twojego linka: http://www.effective..._the_Inside_Ski Może ja nie umiem patrzeć ale co powiesz o wewnętrznej na klatkach: 1-2 i potem 8-11 ? Dociska obie. Mylę się ? 1-2 to już początek przejścia do kolejnego skrętu. 8-11 wewnętrzna krawędziuje więc jakiś ciężar na niej opiera, ale stoi na zewnętrznej. A 11 to już maksymalne obciążenie zewnętrznej. Zobacz jak jest wygięta, to narta GS o promieniu 35m... Nie myśl o wewnętrznej jak o piątym kole u wozu, jakiś ciężar zawsze na niej będzie ale jeździ się z zewnętrznej na zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Hilly_billy Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 No dobra, a wracając do tematu i kwestii nomenklatury. Cały czas obowiązuje "strażnik muld", czy mam zmieniać plakietkę na "strażnik garbów"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 No dobra, a wracając do tematu i kwestii nomenklatury. Cały czas obowiązuje "strażnik muld", czy mam zmieniać plakietkę na "strażnik garbów"? Jest specjalizacja. Część strażników garbow, część strażników dziur. Trzeba się określić. Wszystkiego naraz nie upilnujesz;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 1-2 to już początek przejścia do kolejnego skrętu. 8-11 wewnętrzna krawędziuje więc jakiś ciężar na niej opiera, ale stoi na zewnętrznej. A 11 to już maksymalne obciążenie zewnętrznej. Zobacz jak jest wygięta, to narta GS o promieniu 35m... Nie myśl o wewnętrznej jak o piątym kole u wozu, jakiś ciężar zawsze na niej będzie ale jeździ się z zewnętrznej na zewnętrzną. Szczerze mówiąc to ja nie rozumiem do czego pijesz. Właśnie (przeczytaj uważnie moje posty) pisałem, że pracuję nad dociążeniem wewnętrznej bo mam tendencję do nadmiernego odciążania w skręcie - tak jest przecież najwygodniej - trzymam ją prawie w powietrzu a to poważny błąd. Traktując ją jak piąte koło u wozu. Nie powinno się tak robić - jak słusznie zauważyłeś - z wielu względów. Nobody's perfect. Co w tym niezrozumiałego ? To, że przy zmianie krawędzi jest odciążona to oczywiste (to jest właśnie fizyka ) - piszę cały czas o skręcie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Jest specjalizacja. Część strażników garbow, część strażników dziur. Trzeba się określić. Wszystkiego naraz nie upilnujesz;-) Grunt to pilnować swoich dziurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... filinator Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 https://www.facebook...31840456854790/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Co myślisz o ustawieniu zewnętrznej względem biodra, wg. mnie pięta buta powinna być bardziej z tyłu względnie równo z biodrem, proporcjonalne do nachylenia stoku, w wizerunku będzie widać tak nielubiany wykrok. Oczywiście w trakcie prowadzenia skrętu narta zewnętrzna wyrównuje się z wewnętrzną. Tylko tak wg. mnie jest możliwe centralne względnie przednie dociśnięcie zewnętrznej. Poniżej stromo więc ekstremalnie, mocno to widać. w1.PNG Ps. Jeszcze jedno zdjęcie bo zaraz będzie mowa o jakiejś paralaksie itp. bzdety. Jedyne co może być złudne, to tylko to, że patrząc z boku może się wydawać, że zawodnik w tym momencie jest na tyłach w szczególności gdy jeszcze obniży sylwetkę. A tak nie jest, ustawiony jest centralnie/przednio na zewnętrznej narcie. Wydaje mi się ze mówimy o dwóch różnych rzeczach albo temat się zmienił. Dla mnie V to jak już pisałem odwrotny pług. To o co teraz pytasz to czy górna narta powinna być bardziej wysunięta od dolnej ? Bo to dla mnie ma całkowite inne znaczenie . To dla mnie nie jest V. Pierwsze zdjęcie jest trochu zamazane ,ale widzę prawidłowość na drugim tez. Dolna narta na której się jedzie w większość ( w zaleznosci od zakrawedziowanie narty) powinna być cofnięta przed i po lini spadku stoku. Nie wiem czy o to chodziło. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Dolna narta na której się jedzie w większość ( w zaleznosci od zakrawedziowanie narty) powinna być cofnięta przed i po lini spadku stoku. Nie wiem czy o to chodziło. Pozdrowienia Tak, mniej więcej o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Na wątku same tuzy więc proszę nie róbcie sobie jaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Filinator linkowal Ligety'ego, tak jest obciążona... w 1%:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Według mnie narta wewnętrzna jest obciążona. Ile ? Jest zbyt dużo czynników. Myśle ze pomiędzy ( realistycznie )25/30% a już wiemy ze 1%. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Według mnie narta wewnętrzna jest obciążona. Ile ? Jest zbyt dużo czynników. Myśle ze pomiędzy ( realistycznie )25/30% a już wiemy ze 1%. Pozdrowienia Dzięki serdeczne za odpowiedź ! Tak mniej więcej myślę, choć już zaczynałem się obawiać, że jestem wielbłądem : ) Myślę tu o jeździe w różnych warunkach - także poza trasą, na muldach, odsypach - na tyczkach prawie nie jeżdżę. Muszę jeszcze rozkminić o co chodzi z ta V-ką ... pewnie będę musiał się sfilmować bo tak to sobie można gdybać. Wyobrażam sobie. że przy wyjściu z dynamicznego skrętu gdy zupełnie odciążam wewnętrzną może się coś takiego zdarzyć - trochę jak przy odepchnięciu z zewnętrznej do łyżwy - że wtedy wewnętrzna odejdzie ale czy to taki wielki błąd ? Jeżeli pozwolisz to jeszcze wrócę do tego jak zobaczę u siebie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Ktoś mnie kiedyś obrażał jako trola!!! a teraz sam jest pożywką trola! dyskutujecie na bzdurnym tematem od sierpnia! szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 , że jestem wielbłądem : ) Muszę jeszcze rozkminić o co chodzi z ta V-ką ... pewnie będę musiał się sfilmować bo tak to sobie można gdybać. Wyobrażam sobie. że przy wyjściu z dynamicznego skrętu gdy zupełnie odciążam wewnętrzną może się coś takiego zdarzyć - trochę jak przy odepchnięciu z zewnętrznej do łyżwy - że wtedy wewnętrzna odejdzie ale czy to taki wielki błąd ? Jeżeli pozwolisz to jeszcze wrócę do tego jak zobaczę u siebie ... . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Przecież ja z Tobą nie dyskutowałem "Powiedz mi skąd TY czerpiesz wiedzę na te wszystkie tematy, o których piszesz, masz jakiś almanach mądrości wszelakiej czy co? " Wyraziłeś podziw (bo rozumiem, że to nie miała być uszczypliwość), to było miłe, dziękuję serdecznie a potem zapytałem kogoś, kto umie jeździć na nartach. Mam kompetentną odpowiedź i jest super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Nie to że bym się czepiał ale twoje wnioski wypływają że tak powiem z czapki czy z prowadzonych szkoleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 19 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Muldy czy garby? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Hilly_billy Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 No dobra, a wracając do tematu i kwestii nomenklatury. Cały czas obowiązuje "strażnik muld", czy mam zmieniać plakietkę na "strażnik garbów"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 No dobra, a wracając do tematu i kwestii nomenklatury. Cały czas obowiązuje "strażnik muld", czy mam zmieniać plakietkę na "strażnik garbów"? Jest specjalizacja. Część strażników garbow, część strażników dziur. Trzeba się określić. Wszystkiego naraz nie upilnujesz;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 1-2 to już początek przejścia do kolejnego skrętu. 8-11 wewnętrzna krawędziuje więc jakiś ciężar na niej opiera, ale stoi na zewnętrznej. A 11 to już maksymalne obciążenie zewnętrznej. Zobacz jak jest wygięta, to narta GS o promieniu 35m... Nie myśl o wewnętrznej jak o piątym kole u wozu, jakiś ciężar zawsze na niej będzie ale jeździ się z zewnętrznej na zewnętrzną. Szczerze mówiąc to ja nie rozumiem do czego pijesz. Właśnie (przeczytaj uważnie moje posty) pisałem, że pracuję nad dociążeniem wewnętrznej bo mam tendencję do nadmiernego odciążania w skręcie - tak jest przecież najwygodniej - trzymam ją prawie w powietrzu a to poważny błąd. Traktując ją jak piąte koło u wozu. Nie powinno się tak robić - jak słusznie zauważyłeś - z wielu względów. Nobody's perfect. Co w tym niezrozumiałego ? To, że przy zmianie krawędzi jest odciążona to oczywiste (to jest właśnie fizyka ) - piszę cały czas o skręcie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Jest specjalizacja. Część strażników garbow, część strażników dziur. Trzeba się określić. Wszystkiego naraz nie upilnujesz;-) Grunt to pilnować swoich dziurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... filinator Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 https://www.facebook...31840456854790/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Co myślisz o ustawieniu zewnętrznej względem biodra, wg. mnie pięta buta powinna być bardziej z tyłu względnie równo z biodrem, proporcjonalne do nachylenia stoku, w wizerunku będzie widać tak nielubiany wykrok. Oczywiście w trakcie prowadzenia skrętu narta zewnętrzna wyrównuje się z wewnętrzną. Tylko tak wg. mnie jest możliwe centralne względnie przednie dociśnięcie zewnętrznej. Poniżej stromo więc ekstremalnie, mocno to widać. w1.PNG Ps. Jeszcze jedno zdjęcie bo zaraz będzie mowa o jakiejś paralaksie itp. bzdety. Jedyne co może być złudne, to tylko to, że patrząc z boku może się wydawać, że zawodnik w tym momencie jest na tyłach w szczególności gdy jeszcze obniży sylwetkę. A tak nie jest, ustawiony jest centralnie/przednio na zewnętrznej narcie. Wydaje mi się ze mówimy o dwóch różnych rzeczach albo temat się zmienił. Dla mnie V to jak już pisałem odwrotny pług. To o co teraz pytasz to czy górna narta powinna być bardziej wysunięta od dolnej ? Bo to dla mnie ma całkowite inne znaczenie . To dla mnie nie jest V. Pierwsze zdjęcie jest trochu zamazane ,ale widzę prawidłowość na drugim tez. Dolna narta na której się jedzie w większość ( w zaleznosci od zakrawedziowanie narty) powinna być cofnięta przed i po lini spadku stoku. Nie wiem czy o to chodziło. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Dolna narta na której się jedzie w większość ( w zaleznosci od zakrawedziowanie narty) powinna być cofnięta przed i po lini spadku stoku. Nie wiem czy o to chodziło. Pozdrowienia Tak, mniej więcej o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Na wątku same tuzy więc proszę nie róbcie sobie jaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Filinator linkowal Ligety'ego, tak jest obciążona... w 1%:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Według mnie narta wewnętrzna jest obciążona. Ile ? Jest zbyt dużo czynników. Myśle ze pomiędzy ( realistycznie )25/30% a już wiemy ze 1%. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Według mnie narta wewnętrzna jest obciążona. Ile ? Jest zbyt dużo czynników. Myśle ze pomiędzy ( realistycznie )25/30% a już wiemy ze 1%. Pozdrowienia Dzięki serdeczne za odpowiedź ! Tak mniej więcej myślę, choć już zaczynałem się obawiać, że jestem wielbłądem : ) Myślę tu o jeździe w różnych warunkach - także poza trasą, na muldach, odsypach - na tyczkach prawie nie jeżdżę. Muszę jeszcze rozkminić o co chodzi z ta V-ką ... pewnie będę musiał się sfilmować bo tak to sobie można gdybać. Wyobrażam sobie. że przy wyjściu z dynamicznego skrętu gdy zupełnie odciążam wewnętrzną może się coś takiego zdarzyć - trochę jak przy odepchnięciu z zewnętrznej do łyżwy - że wtedy wewnętrzna odejdzie ale czy to taki wielki błąd ? Jeżeli pozwolisz to jeszcze wrócę do tego jak zobaczę u siebie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Ktoś mnie kiedyś obrażał jako trola!!! a teraz sam jest pożywką trola! dyskutujecie na bzdurnym tematem od sierpnia! szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 , że jestem wielbłądem : ) Muszę jeszcze rozkminić o co chodzi z ta V-ką ... pewnie będę musiał się sfilmować bo tak to sobie można gdybać. Wyobrażam sobie. że przy wyjściu z dynamicznego skrętu gdy zupełnie odciążam wewnętrzną może się coś takiego zdarzyć - trochę jak przy odepchnięciu z zewnętrznej do łyżwy - że wtedy wewnętrzna odejdzie ale czy to taki wielki błąd ? Jeżeli pozwolisz to jeszcze wrócę do tego jak zobaczę u siebie ... . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Przecież ja z Tobą nie dyskutowałem "Powiedz mi skąd TY czerpiesz wiedzę na te wszystkie tematy, o których piszesz, masz jakiś almanach mądrości wszelakiej czy co? " Wyraziłeś podziw (bo rozumiem, że to nie miała być uszczypliwość), to było miłe, dziękuję serdecznie a potem zapytałem kogoś, kto umie jeździć na nartach. Mam kompetentną odpowiedź i jest super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Nie to że bym się czepiał ale twoje wnioski wypływają że tak powiem z czapki czy z prowadzonych szkoleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 19 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Muldy czy garby? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Jest specjalizacja. Część strażników garbow, część strażników dziur. Trzeba się określić. Wszystkiego naraz nie upilnujesz;-) Grunt to pilnować swoich dziurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... filinator Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 https://www.facebook...31840456854790/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Co myślisz o ustawieniu zewnętrznej względem biodra, wg. mnie pięta buta powinna być bardziej z tyłu względnie równo z biodrem, proporcjonalne do nachylenia stoku, w wizerunku będzie widać tak nielubiany wykrok. Oczywiście w trakcie prowadzenia skrętu narta zewnętrzna wyrównuje się z wewnętrzną. Tylko tak wg. mnie jest możliwe centralne względnie przednie dociśnięcie zewnętrznej. Poniżej stromo więc ekstremalnie, mocno to widać. w1.PNG Ps. Jeszcze jedno zdjęcie bo zaraz będzie mowa o jakiejś paralaksie itp. bzdety. Jedyne co może być złudne, to tylko to, że patrząc z boku może się wydawać, że zawodnik w tym momencie jest na tyłach w szczególności gdy jeszcze obniży sylwetkę. A tak nie jest, ustawiony jest centralnie/przednio na zewnętrznej narcie. Wydaje mi się ze mówimy o dwóch różnych rzeczach albo temat się zmienił. Dla mnie V to jak już pisałem odwrotny pług. To o co teraz pytasz to czy górna narta powinna być bardziej wysunięta od dolnej ? Bo to dla mnie ma całkowite inne znaczenie . To dla mnie nie jest V. Pierwsze zdjęcie jest trochu zamazane ,ale widzę prawidłowość na drugim tez. Dolna narta na której się jedzie w większość ( w zaleznosci od zakrawedziowanie narty) powinna być cofnięta przed i po lini spadku stoku. Nie wiem czy o to chodziło. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Dolna narta na której się jedzie w większość ( w zaleznosci od zakrawedziowanie narty) powinna być cofnięta przed i po lini spadku stoku. Nie wiem czy o to chodziło. Pozdrowienia Tak, mniej więcej o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Na wątku same tuzy więc proszę nie róbcie sobie jaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Filinator linkowal Ligety'ego, tak jest obciążona... w 1%:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Według mnie narta wewnętrzna jest obciążona. Ile ? Jest zbyt dużo czynników. Myśle ze pomiędzy ( realistycznie )25/30% a już wiemy ze 1%. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Według mnie narta wewnętrzna jest obciążona. Ile ? Jest zbyt dużo czynników. Myśle ze pomiędzy ( realistycznie )25/30% a już wiemy ze 1%. Pozdrowienia Dzięki serdeczne za odpowiedź ! Tak mniej więcej myślę, choć już zaczynałem się obawiać, że jestem wielbłądem : ) Myślę tu o jeździe w różnych warunkach - także poza trasą, na muldach, odsypach - na tyczkach prawie nie jeżdżę. Muszę jeszcze rozkminić o co chodzi z ta V-ką ... pewnie będę musiał się sfilmować bo tak to sobie można gdybać. Wyobrażam sobie. że przy wyjściu z dynamicznego skrętu gdy zupełnie odciążam wewnętrzną może się coś takiego zdarzyć - trochę jak przy odepchnięciu z zewnętrznej do łyżwy - że wtedy wewnętrzna odejdzie ale czy to taki wielki błąd ? Jeżeli pozwolisz to jeszcze wrócę do tego jak zobaczę u siebie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Ktoś mnie kiedyś obrażał jako trola!!! a teraz sam jest pożywką trola! dyskutujecie na bzdurnym tematem od sierpnia! szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 , że jestem wielbłądem : ) Muszę jeszcze rozkminić o co chodzi z ta V-ką ... pewnie będę musiał się sfilmować bo tak to sobie można gdybać. Wyobrażam sobie. że przy wyjściu z dynamicznego skrętu gdy zupełnie odciążam wewnętrzną może się coś takiego zdarzyć - trochę jak przy odepchnięciu z zewnętrznej do łyżwy - że wtedy wewnętrzna odejdzie ale czy to taki wielki błąd ? Jeżeli pozwolisz to jeszcze wrócę do tego jak zobaczę u siebie ... . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Przecież ja z Tobą nie dyskutowałem "Powiedz mi skąd TY czerpiesz wiedzę na te wszystkie tematy, o których piszesz, masz jakiś almanach mądrości wszelakiej czy co? " Wyraziłeś podziw (bo rozumiem, że to nie miała być uszczypliwość), to było miłe, dziękuję serdecznie a potem zapytałem kogoś, kto umie jeździć na nartach. Mam kompetentną odpowiedź i jest super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Nie to że bym się czepiał ale twoje wnioski wypływają że tak powiem z czapki czy z prowadzonych szkoleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 19 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Muldy czy garby? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
filinator Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 https://www.facebook...31840456854790/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Co myślisz o ustawieniu zewnętrznej względem biodra, wg. mnie pięta buta powinna być bardziej z tyłu względnie równo z biodrem, proporcjonalne do nachylenia stoku, w wizerunku będzie widać tak nielubiany wykrok. Oczywiście w trakcie prowadzenia skrętu narta zewnętrzna wyrównuje się z wewnętrzną. Tylko tak wg. mnie jest możliwe centralne względnie przednie dociśnięcie zewnętrznej. Poniżej stromo więc ekstremalnie, mocno to widać. w1.PNG Ps. Jeszcze jedno zdjęcie bo zaraz będzie mowa o jakiejś paralaksie itp. bzdety. Jedyne co może być złudne, to tylko to, że patrząc z boku może się wydawać, że zawodnik w tym momencie jest na tyłach w szczególności gdy jeszcze obniży sylwetkę. A tak nie jest, ustawiony jest centralnie/przednio na zewnętrznej narcie. Wydaje mi się ze mówimy o dwóch różnych rzeczach albo temat się zmienił. Dla mnie V to jak już pisałem odwrotny pług. To o co teraz pytasz to czy górna narta powinna być bardziej wysunięta od dolnej ? Bo to dla mnie ma całkowite inne znaczenie . To dla mnie nie jest V. Pierwsze zdjęcie jest trochu zamazane ,ale widzę prawidłowość na drugim tez. Dolna narta na której się jedzie w większość ( w zaleznosci od zakrawedziowanie narty) powinna być cofnięta przed i po lini spadku stoku. Nie wiem czy o to chodziło. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Dolna narta na której się jedzie w większość ( w zaleznosci od zakrawedziowanie narty) powinna być cofnięta przed i po lini spadku stoku. Nie wiem czy o to chodziło. Pozdrowienia Tak, mniej więcej o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Na wątku same tuzy więc proszę nie róbcie sobie jaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Filinator linkowal Ligety'ego, tak jest obciążona... w 1%:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Według mnie narta wewnętrzna jest obciążona. Ile ? Jest zbyt dużo czynników. Myśle ze pomiędzy ( realistycznie )25/30% a już wiemy ze 1%. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Według mnie narta wewnętrzna jest obciążona. Ile ? Jest zbyt dużo czynników. Myśle ze pomiędzy ( realistycznie )25/30% a już wiemy ze 1%. Pozdrowienia Dzięki serdeczne za odpowiedź ! Tak mniej więcej myślę, choć już zaczynałem się obawiać, że jestem wielbłądem : ) Myślę tu o jeździe w różnych warunkach - także poza trasą, na muldach, odsypach - na tyczkach prawie nie jeżdżę. Muszę jeszcze rozkminić o co chodzi z ta V-ką ... pewnie będę musiał się sfilmować bo tak to sobie można gdybać. Wyobrażam sobie. że przy wyjściu z dynamicznego skrętu gdy zupełnie odciążam wewnętrzną może się coś takiego zdarzyć - trochę jak przy odepchnięciu z zewnętrznej do łyżwy - że wtedy wewnętrzna odejdzie ale czy to taki wielki błąd ? Jeżeli pozwolisz to jeszcze wrócę do tego jak zobaczę u siebie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Ktoś mnie kiedyś obrażał jako trola!!! a teraz sam jest pożywką trola! dyskutujecie na bzdurnym tematem od sierpnia! szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 , że jestem wielbłądem : ) Muszę jeszcze rozkminić o co chodzi z ta V-ką ... pewnie będę musiał się sfilmować bo tak to sobie można gdybać. Wyobrażam sobie. że przy wyjściu z dynamicznego skrętu gdy zupełnie odciążam wewnętrzną może się coś takiego zdarzyć - trochę jak przy odepchnięciu z zewnętrznej do łyżwy - że wtedy wewnętrzna odejdzie ale czy to taki wielki błąd ? Jeżeli pozwolisz to jeszcze wrócę do tego jak zobaczę u siebie ... . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Przecież ja z Tobą nie dyskutowałem "Powiedz mi skąd TY czerpiesz wiedzę na te wszystkie tematy, o których piszesz, masz jakiś almanach mądrości wszelakiej czy co? " Wyraziłeś podziw (bo rozumiem, że to nie miała być uszczypliwość), to było miłe, dziękuję serdecznie a potem zapytałem kogoś, kto umie jeździć na nartach. Mam kompetentną odpowiedź i jest super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Nie to że bym się czepiał ale twoje wnioski wypływają że tak powiem z czapki czy z prowadzonych szkoleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 19 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Muldy czy garby?
Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Na wątku same tuzy więc proszę nie róbcie sobie jaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Filinator linkowal Ligety'ego, tak jest obciążona... w 1%:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 @Psmok - muszę zapytać bo mi już tu mieszają w głowie Rozumiem, że w samym skręcie, gdy promień skrętu jest najmniejszy, jedziemy ciasno (na przykład jak na fotce powyżej) jedziemy na obu nartach ? Wewnętrzna jest oczywiście mniej obciążona - wynika to raczej nie z fizyki a z fizjologii i geometrii (kat ugięcia w stawie kolanowym) - ale jest obciążona ? Dobrze rozumiem czy się mylę ? Według mnie narta wewnętrzna jest obciążona. Ile ? Jest zbyt dużo czynników. Myśle ze pomiędzy ( realistycznie )25/30% a już wiemy ze 1%. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Według mnie narta wewnętrzna jest obciążona. Ile ? Jest zbyt dużo czynników. Myśle ze pomiędzy ( realistycznie )25/30% a już wiemy ze 1%. Pozdrowienia Dzięki serdeczne za odpowiedź ! Tak mniej więcej myślę, choć już zaczynałem się obawiać, że jestem wielbłądem : ) Myślę tu o jeździe w różnych warunkach - także poza trasą, na muldach, odsypach - na tyczkach prawie nie jeżdżę. Muszę jeszcze rozkminić o co chodzi z ta V-ką ... pewnie będę musiał się sfilmować bo tak to sobie można gdybać. Wyobrażam sobie. że przy wyjściu z dynamicznego skrętu gdy zupełnie odciążam wewnętrzną może się coś takiego zdarzyć - trochę jak przy odepchnięciu z zewnętrznej do łyżwy - że wtedy wewnętrzna odejdzie ale czy to taki wielki błąd ? Jeżeli pozwolisz to jeszcze wrócę do tego jak zobaczę u siebie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Ktoś mnie kiedyś obrażał jako trola!!! a teraz sam jest pożywką trola! dyskutujecie na bzdurnym tematem od sierpnia! szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 , że jestem wielbłądem : ) Muszę jeszcze rozkminić o co chodzi z ta V-ką ... pewnie będę musiał się sfilmować bo tak to sobie można gdybać. Wyobrażam sobie. że przy wyjściu z dynamicznego skrętu gdy zupełnie odciążam wewnętrzną może się coś takiego zdarzyć - trochę jak przy odepchnięciu z zewnętrznej do łyżwy - że wtedy wewnętrzna odejdzie ale czy to taki wielki błąd ? Jeżeli pozwolisz to jeszcze wrócę do tego jak zobaczę u siebie ... . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Przecież ja z Tobą nie dyskutowałem "Powiedz mi skąd TY czerpiesz wiedzę na te wszystkie tematy, o których piszesz, masz jakiś almanach mądrości wszelakiej czy co? " Wyraziłeś podziw (bo rozumiem, że to nie miała być uszczypliwość), to było miłe, dziękuję serdecznie a potem zapytałem kogoś, kto umie jeździć na nartach. Mam kompetentną odpowiedź i jest super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Nie to że bym się czepiał ale twoje wnioski wypływają że tak powiem z czapki czy z prowadzonych szkoleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 19 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Muldy czy garby?
Jasiek. Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Ktoś mnie kiedyś obrażał jako trola!!! a teraz sam jest pożywką trola! dyskutujecie na bzdurnym tematem od sierpnia! szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 , że jestem wielbłądem : ) Muszę jeszcze rozkminić o co chodzi z ta V-ką ... pewnie będę musiał się sfilmować bo tak to sobie można gdybać. Wyobrażam sobie. że przy wyjściu z dynamicznego skrętu gdy zupełnie odciążam wewnętrzną może się coś takiego zdarzyć - trochę jak przy odepchnięciu z zewnętrznej do łyżwy - że wtedy wewnętrzna odejdzie ale czy to taki wielki błąd ? Jeżeli pozwolisz to jeszcze wrócę do tego jak zobaczę u siebie ... . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Przecież ja z Tobą nie dyskutowałem "Powiedz mi skąd TY czerpiesz wiedzę na te wszystkie tematy, o których piszesz, masz jakiś almanach mądrości wszelakiej czy co? " Wyraziłeś podziw (bo rozumiem, że to nie miała być uszczypliwość), to było miłe, dziękuję serdecznie a potem zapytałem kogoś, kto umie jeździć na nartach. Mam kompetentną odpowiedź i jest super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Nie to że bym się czepiał ale twoje wnioski wypływają że tak powiem z czapki czy z prowadzonych szkoleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 19 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
wkg Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Przecież ja z Tobą nie dyskutowałem "Powiedz mi skąd TY czerpiesz wiedzę na te wszystkie tematy, o których piszesz, masz jakiś almanach mądrości wszelakiej czy co? " Wyraziłeś podziw (bo rozumiem, że to nie miała być uszczypliwość), to było miłe, dziękuję serdecznie a potem zapytałem kogoś, kto umie jeździć na nartach. Mam kompetentną odpowiedź i jest super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Nie to że bym się czepiał ale twoje wnioski wypływają że tak powiem z czapki czy z prowadzonych szkoleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 14 15 16 17 18 19 20 21 Dalej Strona 19 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Adam ..DUCH Napisano 20 Września 2019 Udostępnij Napisano 20 Września 2019 . V-ka robi się gdy właśnie zbyt mocno dociążysz nartę wewnętrzną, kończę dyskusje z Tobą bo nie wiem ile razy trzeba powtórzyć. Pisanie o średnim nacisku narty wewnętrznej jest wyłącznie poglądowo/teoretyczne bo zbyt dużo zmiennych wchodzi w grę zarówno względem czasu i wartości, w istocie może ono wynosić od zera do 100% w różnym czasie gdy zachodzi taka potrzeba. Nie to że bym się czepiał ale twoje wnioski wypływają że tak powiem z czapki czy z prowadzonych szkoleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi