Adam ..DUCH Napisano 13 Września 2019 Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Witam Ponieważ muldy to mój jeden ulubionych tematów . Praktycznie nieco opanowany(passe), z konieczności. To powiem tak -zalecano, aby starać się jeździć w maksymalnym stopniu przez "przełęcze" między garbami. Wtedy amplituda ruchu góra-dół(czy też odwrotnie) się zmniejsza a to jest główny powód męczenia się. Tylko, że te "przełęcze" nie są w linii prostej. Trzeba je dojrzeć, odpowiednio wcześnie zareagować(antycypacja). Starałem się, ale się okazało, że trzeba być jeszcze szybszym w nóżkach. Aczkolwiek nie są ruchy obszerne. Takie nieraz drgnięcia kolanami. Na zawodach w tej dyscyplinie muldy i garby są regularne, co ułatwia skręty, gdy się wpadnie w ich rytm. W rzeczywistości na stoku tak nie ma. Widzi się przed sobą "pole"kopczyków, ale gdzie się skręci, to decyzja zapada, gdy się jest dziesięć, piętnaście metrów przed muldą czy garbem. Rada jest dobra, tylko możliwa w realizacji dla takich, co już nieźle sobie radzą na muldach. Ale oni raczej o tym dobrze wiedzą. Pozdrawiam Permanentna kontrrotacja...to tak gwoli sprostowania...pies macha ogonem lub też ogon macha psem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 13 Września 2019 Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Chodziło mi o sytuacje z filmiku niżej15.55 sek. oczywiście na filmiku jest to celowe działanie Poniżej skręt treningowe , tutaj zawodnik za wszelką cene chce utrzymać zewnętrzną , "trzymając biodro w ryzach", prędkość zbyt mała stąd musi szeroko ale dzięki temu widać lepiej o co cho.s1.PNG s2.PNG s3.PNG s4.PNG s5.PNG Fotki słabej jakości. Goryl troszkę jest i za wysoko zewnętrzna ręka...no chyba że docisnąć chce wtedy ok. Ale goryl za duży..ot sportowa maniera ale widać że smyk temat ogarnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 PSmok-u muldy bajecznie robisz (bez względu na opis - zbyt skomplikowany)...wracają wspomnienia z Golgoty, Bieńkuli a zwłaszcza z czarnej 7-emki Pilsko. Ten chyba trzeci film...lekko rozciągnięty śmig...fajnie (mało powiedziane) to wygląda ale jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne...no chyba że jest to wprawka w muldy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 Panowie, jezeli nie jezdzicie po muldach to o nich nie piszcie. Ogolnie jezdzi sie na 2 nartach. W niektorych warunkach jak muldy, prawie wszystkie miekkie sniegi, narta wewnetrzna/zewnetrzna jako wazny czynnik jazdy nie wystepuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 Fotki słabej jakości. Goryl troszkę jest i za wysoko zewnętrzna ręka...no chyba że docisnąć chce wtedy ok. Ale goryl za duży..ot sportowa maniera ale widać że smyk temat ogarnia To jest niejaka Shiffrin M. powszechnie uważa się, że raczej umie jeździć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jacek-1210 Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 To jest niejaka Shiffrin M. powszechnie uważa się, że raczej umie jeździć . To przede wszystkim dowód, że najlepszemu można na nartach pstryknąć ciulową fotkę i pokazywać: oooo, jak on fatalnie jeździ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 To przede wszystkim dowód, że najlepszemu można na nartach pstryknąć ciulową fotkę i pokazywać: oooo, jak on fatalnie jeździ To w głównej mierze zależy dla kogo, umieściłem to jako wzór doskonałego ustawienia , dla uczących się zawsze o wiele bardziej interesująca jest "zawodnicza kuchnia" niż gotowy "produkt". Każdy człowiek po przeniesieniu ciężaru do przodu opiera się na nodze wykrocznej(czyt. narta wewn.), robi tak już od momentu kiedy nauczył się chodzić, natomiast umocowanie narciarza na nartach i działające siły umożliwiają dociążenie zakrocznej(czyt. narty zewnętrznej), to jest najtrudniejsze i nawet zawodnicy PŚ muszą nad tym mocno pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 , natomiast umocowanie narciarza na nartach i działające siły umożliwiają dociążenie zakrocznej(czyt. narty zewnętrznej), to jest najtrudniejsze i nawet zawodnicy PŚ muszą nad tym mocno pracować. No to mam plan na najbliższe 10 lat jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 PSmok-u muldy bajecznie robisz (bez względu na opis - zbyt skomplikowany)...wracają wspomnienia z Golgoty, Bieńkuli a zwłaszcza z czarnej 7-emki Pilsko. Ten chyba trzeci film...lekko rozciągnięty śmig...fajnie (mało powiedziane) to wygląda ale jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne...no chyba że jest to wprawka w muldy.. Przepraszam Adamie, a nie lepiej w zimie coś... PSmok wprowadził pewien "spokój" na tym forum Pielęgnujmy go. Na przykład jak Ten Mitek chociażby Czy ktoś tu jeszcze czuje blusa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Przepraszam Adamie, a nie lepiej w zimie coś... PSmok wprowadził pewien "spokój" na tym forum Pielęgnujmy go. Na przykład jak Ten Mitek chociażby Czy ktoś tu jeszcze czuje blusa ... Nie rozumiem. Czyli co ? Nie piszemy, nie spieramy się, nie dyskutujemy na forum ? To do czego to forum ma służyć ? Piszemy tylko z zimę ? W zimę jeździ się na nartach, a nie pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Bo do sporu trzeba conajmniej dwóch, choć trochę równorzędnych narciarzy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Rozumiem, że to przytyk do mnie. Z PSmokiem się nie spierałem. Nikt inny nie pokazał tu swoich umiejętności w jeździe po muldach. Nie uważam, że jakoś bardzo jestem nierównorzędny z pozostałymi tu piszącymi. Dla mnie ilość dni w życiu na stoku nie jest wyznacznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 PSmok-u muldy bajecznie robisz (bez względu na opis - zbyt skomplikowany)...wracają wspomnienia z Golgoty, Bieńkuli a zwłaszcza z czarnej 7-emki Pilsko. Ten chyba trzeci film...lekko rozciągnięty śmig...fajnie (mało powiedziane) to wygląda ale jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne...no chyba że jest to wprawka w muldy.. Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Nie wiem co miał na myśli Adam, ale Twoja technika (film ze śmigiem na równej trasie) jest inna, niż to co zwykle widzimy w pokazach śmigu, Jest bardzo podobna, do tego co prezentujesz na muldach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Nie wiem co miał na myśli Adam, ale Twoja technika (film ze śmigiem na równej trasie) jest inna, niż to co zwykle widzimy w pokazach śmigu, Jest bardzo podobna, do tego co prezentujesz na muldach. A czy jest możliwość żebyś napisał jaka i wczym jest różnica. Jak u was wyglada śmig ( może jakiś film , aby to zobaczyć). Mechanicznie czy jeździsz muldy , krótki skręt czy dłuższy nie powinno być różnicy. Ale tak jak powiedziałem wcześniej, co kraj to obyczaj. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 W programie nauczania narciarstwa SITN 2013 śmig opisano tak jak na załączonym obrazku. Ślad może być hamujący albo ślizgowy. Jest tu dowolność. Przykłady śmigu w wykonaniu instruktorów SITN Od 12 minuty https://youtu.be/UWhNbuf6ZDg?t=722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Ja to ujmę tak. Jak dla mnie jest to najlepsze jak dotąd wykonanie śmigu jakie widziałem na forumowych filmach a przynajmniej jest najbardziej zbliżone do filozofii narciarstwa jaką ja uznaję. Płynne połączenie techniki klasycznej z możliwościami skrętnymi współczesnych nart. Tu nie ma szukania kątów, a... czegoś tam jest czysta intuicyjna, b. rytmiczna i techniczna jazda. Pytasz o co mi chodzi - wydaje mi się że po inicjacji wchodząc w fazę sterowania po przekroczeniu linii spadku stoku wchodzisz w skręt z nadmiernie obciążona wewnętrzna nartą ( bardziej może z równomiernie obciążonymi nartami) co skutkuje i to widać w dolnej części przejazdu niewielką V-ką. Być może jest to przyzwyczajenie z muld lub jazdy terenowej. Ot taka niewielka kosmetyczna wada. Z tym "niewybaczalne" to oczywiście żartobliwie przesadziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 W programie nauczania narciarstwa SITN 2013 śmig opisano tak jak na załączonym obrazku. Ślad może być hamujący albo ślizgowy. Jest tu dowolność. smig1.jpg Przykłady śmigu w wykonaniu instruktorów SITN Od 12 minuty https://youtu.be/UWhNbuf6ZDg?t=722 Opis żenujący a o filmach nr 1,2,4 pozwolisz że nie będę się wypowiadał. Pan Tadeusz oczywiście 1 liga. PS nasz ekspert od muld w swoim śmigu jednocześnie zostawia ślad ześlizgowy, hamujacy a na końcu dokłada cięty - tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 A czy jest możliwość żebyś napisał jaka i wczym jest różnica. Jak u was wyglada śmig ( może jakiś film , aby to zobaczyć). Mechanicznie czy jeździsz muldy , krótki skręt czy dłuższy nie powinno być różnicy. Ale tak jak powiedziałem wcześniej, co kraj to obyczaj. Pozdrowienia Smig jest jeden. PSmok jedzie smigiem i nie nalezy do tego dorabiac teori. Trzyma rytm, czestotliwosc skretow wystarczajaca. Jazda smigiem po muldach jest najtrudniejsz a. Patrz i ucz sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Opis żenujący a o filmach nr 1,2,4 pozwolisz że nie będę się wypowiadał. Pan Tadeusz oczywiście 1 liga. PS nasz ekspert od muld w swoim śmigu jednocześnie zostawia ślad ześlizgowy, hamujacy a na końcu dokłada cięty - tak ma być Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? 1. to śmig z przeciwskretu i gdyby to było napisane to było by ok. 4. Cały program nauczania 2005 do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Ja to ujmę tak. Jak dla mnie jest to najlepsze jak dotąd wykonanie śmigu jakie widziałem na forumowych filmach a przynajmniej jest najbardziej zbliżone do filozofii narciarstwa jaką ja uznaję. Płynne połączenie techniki klasycznej z możliwościami skrętnymi współczesnych nart. Tu nie ma szukania kątów, a... czegoś tam jest czysta intuicyjna, b. rytmiczna i techniczna jazda. Pytasz o co mi chodzi - wydaje mi się że po inicjacji wchodząc w fazę sterowania po przekroczeniu linii spadku stoku wchodzisz w skręt z nadmiernie obciążona wewnętrzna nartą ( bardziej może z równomiernie obciążonymi nartami) co skutkuje i to widać w dolnej części przejazdu niewielką V-ką. Być może jest to przyzwyczajenie z muld lub jazdy terenowej. Ot taka niewielka kosmetyczna wada. Z tym "niewybaczalne" to oczywiście żartobliwie przesadziłem. Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Dla mnie zarówno w 1 jak i 4 jest śmig jak w mordę strzelił ,mniej więcej taki sam od 50lat bez kozery Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Przeciwskret uzywa sie w kazdym krotkim skrecie na stromym zboczu. Ma za zadanie wspomagac wyjscie w gore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Jeżeli w mniejszym lub większym stopniu cię zdenerwowałem to przepraszam zwłaszcza że twoje wpisy traktuję bardzo poważnie i czerpię z nich sporo wiedzy tak aby nie być stokowym wyłudzaczem. Owszem irytuję mnie twoje zbyt skomplikowane słownictwo oraz wrzutki anglojezyczne i tak przyznam się zrobiłem sobie bekę. Kursant no cóż nie zrozumie tych stwierdzeń i trzeba mu to łopatologicznie wrzucić do głowy, tak że angulacja mi się nie przyda. Co do analizy jazdy PSmoka - podtrzymuję swoje zdanie - świetna jazda z niewielką naleciałością - spokojnie może robić za film instruktażowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Dalej Strona 15 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Muldy czy garby? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
jacek-1210 Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 To jest niejaka Shiffrin M. powszechnie uważa się, że raczej umie jeździć . To przede wszystkim dowód, że najlepszemu można na nartach pstryknąć ciulową fotkę i pokazywać: oooo, jak on fatalnie jeździ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 To przede wszystkim dowód, że najlepszemu można na nartach pstryknąć ciulową fotkę i pokazywać: oooo, jak on fatalnie jeździ To w głównej mierze zależy dla kogo, umieściłem to jako wzór doskonałego ustawienia , dla uczących się zawsze o wiele bardziej interesująca jest "zawodnicza kuchnia" niż gotowy "produkt". Każdy człowiek po przeniesieniu ciężaru do przodu opiera się na nodze wykrocznej(czyt. narta wewn.), robi tak już od momentu kiedy nauczył się chodzić, natomiast umocowanie narciarza na nartach i działające siły umożliwiają dociążenie zakrocznej(czyt. narty zewnętrznej), to jest najtrudniejsze i nawet zawodnicy PŚ muszą nad tym mocno pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 , natomiast umocowanie narciarza na nartach i działające siły umożliwiają dociążenie zakrocznej(czyt. narty zewnętrznej), to jest najtrudniejsze i nawet zawodnicy PŚ muszą nad tym mocno pracować. No to mam plan na najbliższe 10 lat jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 PSmok-u muldy bajecznie robisz (bez względu na opis - zbyt skomplikowany)...wracają wspomnienia z Golgoty, Bieńkuli a zwłaszcza z czarnej 7-emki Pilsko. Ten chyba trzeci film...lekko rozciągnięty śmig...fajnie (mało powiedziane) to wygląda ale jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne...no chyba że jest to wprawka w muldy.. Przepraszam Adamie, a nie lepiej w zimie coś... PSmok wprowadził pewien "spokój" na tym forum Pielęgnujmy go. Na przykład jak Ten Mitek chociażby Czy ktoś tu jeszcze czuje blusa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Przepraszam Adamie, a nie lepiej w zimie coś... PSmok wprowadził pewien "spokój" na tym forum Pielęgnujmy go. Na przykład jak Ten Mitek chociażby Czy ktoś tu jeszcze czuje blusa ... Nie rozumiem. Czyli co ? Nie piszemy, nie spieramy się, nie dyskutujemy na forum ? To do czego to forum ma służyć ? Piszemy tylko z zimę ? W zimę jeździ się na nartach, a nie pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Bo do sporu trzeba conajmniej dwóch, choć trochę równorzędnych narciarzy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Rozumiem, że to przytyk do mnie. Z PSmokiem się nie spierałem. Nikt inny nie pokazał tu swoich umiejętności w jeździe po muldach. Nie uważam, że jakoś bardzo jestem nierównorzędny z pozostałymi tu piszącymi. Dla mnie ilość dni w życiu na stoku nie jest wyznacznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 PSmok-u muldy bajecznie robisz (bez względu na opis - zbyt skomplikowany)...wracają wspomnienia z Golgoty, Bieńkuli a zwłaszcza z czarnej 7-emki Pilsko. Ten chyba trzeci film...lekko rozciągnięty śmig...fajnie (mało powiedziane) to wygląda ale jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne...no chyba że jest to wprawka w muldy.. Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Nie wiem co miał na myśli Adam, ale Twoja technika (film ze śmigiem na równej trasie) jest inna, niż to co zwykle widzimy w pokazach śmigu, Jest bardzo podobna, do tego co prezentujesz na muldach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Nie wiem co miał na myśli Adam, ale Twoja technika (film ze śmigiem na równej trasie) jest inna, niż to co zwykle widzimy w pokazach śmigu, Jest bardzo podobna, do tego co prezentujesz na muldach. A czy jest możliwość żebyś napisał jaka i wczym jest różnica. Jak u was wyglada śmig ( może jakiś film , aby to zobaczyć). Mechanicznie czy jeździsz muldy , krótki skręt czy dłuższy nie powinno być różnicy. Ale tak jak powiedziałem wcześniej, co kraj to obyczaj. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 W programie nauczania narciarstwa SITN 2013 śmig opisano tak jak na załączonym obrazku. Ślad może być hamujący albo ślizgowy. Jest tu dowolność. Przykłady śmigu w wykonaniu instruktorów SITN Od 12 minuty https://youtu.be/UWhNbuf6ZDg?t=722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Ja to ujmę tak. Jak dla mnie jest to najlepsze jak dotąd wykonanie śmigu jakie widziałem na forumowych filmach a przynajmniej jest najbardziej zbliżone do filozofii narciarstwa jaką ja uznaję. Płynne połączenie techniki klasycznej z możliwościami skrętnymi współczesnych nart. Tu nie ma szukania kątów, a... czegoś tam jest czysta intuicyjna, b. rytmiczna i techniczna jazda. Pytasz o co mi chodzi - wydaje mi się że po inicjacji wchodząc w fazę sterowania po przekroczeniu linii spadku stoku wchodzisz w skręt z nadmiernie obciążona wewnętrzna nartą ( bardziej może z równomiernie obciążonymi nartami) co skutkuje i to widać w dolnej części przejazdu niewielką V-ką. Być może jest to przyzwyczajenie z muld lub jazdy terenowej. Ot taka niewielka kosmetyczna wada. Z tym "niewybaczalne" to oczywiście żartobliwie przesadziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 W programie nauczania narciarstwa SITN 2013 śmig opisano tak jak na załączonym obrazku. Ślad może być hamujący albo ślizgowy. Jest tu dowolność. smig1.jpg Przykłady śmigu w wykonaniu instruktorów SITN Od 12 minuty https://youtu.be/UWhNbuf6ZDg?t=722 Opis żenujący a o filmach nr 1,2,4 pozwolisz że nie będę się wypowiadał. Pan Tadeusz oczywiście 1 liga. PS nasz ekspert od muld w swoim śmigu jednocześnie zostawia ślad ześlizgowy, hamujacy a na końcu dokłada cięty - tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 A czy jest możliwość żebyś napisał jaka i wczym jest różnica. Jak u was wyglada śmig ( może jakiś film , aby to zobaczyć). Mechanicznie czy jeździsz muldy , krótki skręt czy dłuższy nie powinno być różnicy. Ale tak jak powiedziałem wcześniej, co kraj to obyczaj. Pozdrowienia Smig jest jeden. PSmok jedzie smigiem i nie nalezy do tego dorabiac teori. Trzyma rytm, czestotliwosc skretow wystarczajaca. Jazda smigiem po muldach jest najtrudniejsz a. Patrz i ucz sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Opis żenujący a o filmach nr 1,2,4 pozwolisz że nie będę się wypowiadał. Pan Tadeusz oczywiście 1 liga. PS nasz ekspert od muld w swoim śmigu jednocześnie zostawia ślad ześlizgowy, hamujacy a na końcu dokłada cięty - tak ma być Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? 1. to śmig z przeciwskretu i gdyby to było napisane to było by ok. 4. Cały program nauczania 2005 do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Ja to ujmę tak. Jak dla mnie jest to najlepsze jak dotąd wykonanie śmigu jakie widziałem na forumowych filmach a przynajmniej jest najbardziej zbliżone do filozofii narciarstwa jaką ja uznaję. Płynne połączenie techniki klasycznej z możliwościami skrętnymi współczesnych nart. Tu nie ma szukania kątów, a... czegoś tam jest czysta intuicyjna, b. rytmiczna i techniczna jazda. Pytasz o co mi chodzi - wydaje mi się że po inicjacji wchodząc w fazę sterowania po przekroczeniu linii spadku stoku wchodzisz w skręt z nadmiernie obciążona wewnętrzna nartą ( bardziej może z równomiernie obciążonymi nartami) co skutkuje i to widać w dolnej części przejazdu niewielką V-ką. Być może jest to przyzwyczajenie z muld lub jazdy terenowej. Ot taka niewielka kosmetyczna wada. Z tym "niewybaczalne" to oczywiście żartobliwie przesadziłem. Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Dla mnie zarówno w 1 jak i 4 jest śmig jak w mordę strzelił ,mniej więcej taki sam od 50lat bez kozery Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Przeciwskret uzywa sie w kazdym krotkim skrecie na stromym zboczu. Ma za zadanie wspomagac wyjscie w gore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Jeżeli w mniejszym lub większym stopniu cię zdenerwowałem to przepraszam zwłaszcza że twoje wpisy traktuję bardzo poważnie i czerpię z nich sporo wiedzy tak aby nie być stokowym wyłudzaczem. Owszem irytuję mnie twoje zbyt skomplikowane słownictwo oraz wrzutki anglojezyczne i tak przyznam się zrobiłem sobie bekę. Kursant no cóż nie zrozumie tych stwierdzeń i trzeba mu to łopatologicznie wrzucić do głowy, tak że angulacja mi się nie przyda. Co do analizy jazdy PSmoka - podtrzymuję swoje zdanie - świetna jazda z niewielką naleciałością - spokojnie może robić za film instruktażowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Dalej Strona 15 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Muldy czy garby? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
wort Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 To przede wszystkim dowód, że najlepszemu można na nartach pstryknąć ciulową fotkę i pokazywać: oooo, jak on fatalnie jeździ To w głównej mierze zależy dla kogo, umieściłem to jako wzór doskonałego ustawienia , dla uczących się zawsze o wiele bardziej interesująca jest "zawodnicza kuchnia" niż gotowy "produkt". Każdy człowiek po przeniesieniu ciężaru do przodu opiera się na nodze wykrocznej(czyt. narta wewn.), robi tak już od momentu kiedy nauczył się chodzić, natomiast umocowanie narciarza na nartach i działające siły umożliwiają dociążenie zakrocznej(czyt. narty zewnętrznej), to jest najtrudniejsze i nawet zawodnicy PŚ muszą nad tym mocno pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 , natomiast umocowanie narciarza na nartach i działające siły umożliwiają dociążenie zakrocznej(czyt. narty zewnętrznej), to jest najtrudniejsze i nawet zawodnicy PŚ muszą nad tym mocno pracować. No to mam plan na najbliższe 10 lat jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 PSmok-u muldy bajecznie robisz (bez względu na opis - zbyt skomplikowany)...wracają wspomnienia z Golgoty, Bieńkuli a zwłaszcza z czarnej 7-emki Pilsko. Ten chyba trzeci film...lekko rozciągnięty śmig...fajnie (mało powiedziane) to wygląda ale jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne...no chyba że jest to wprawka w muldy.. Przepraszam Adamie, a nie lepiej w zimie coś... PSmok wprowadził pewien "spokój" na tym forum Pielęgnujmy go. Na przykład jak Ten Mitek chociażby Czy ktoś tu jeszcze czuje blusa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Przepraszam Adamie, a nie lepiej w zimie coś... PSmok wprowadził pewien "spokój" na tym forum Pielęgnujmy go. Na przykład jak Ten Mitek chociażby Czy ktoś tu jeszcze czuje blusa ... Nie rozumiem. Czyli co ? Nie piszemy, nie spieramy się, nie dyskutujemy na forum ? To do czego to forum ma służyć ? Piszemy tylko z zimę ? W zimę jeździ się na nartach, a nie pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Bo do sporu trzeba conajmniej dwóch, choć trochę równorzędnych narciarzy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Rozumiem, że to przytyk do mnie. Z PSmokiem się nie spierałem. Nikt inny nie pokazał tu swoich umiejętności w jeździe po muldach. Nie uważam, że jakoś bardzo jestem nierównorzędny z pozostałymi tu piszącymi. Dla mnie ilość dni w życiu na stoku nie jest wyznacznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 PSmok-u muldy bajecznie robisz (bez względu na opis - zbyt skomplikowany)...wracają wspomnienia z Golgoty, Bieńkuli a zwłaszcza z czarnej 7-emki Pilsko. Ten chyba trzeci film...lekko rozciągnięty śmig...fajnie (mało powiedziane) to wygląda ale jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne...no chyba że jest to wprawka w muldy.. Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Nie wiem co miał na myśli Adam, ale Twoja technika (film ze śmigiem na równej trasie) jest inna, niż to co zwykle widzimy w pokazach śmigu, Jest bardzo podobna, do tego co prezentujesz na muldach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Nie wiem co miał na myśli Adam, ale Twoja technika (film ze śmigiem na równej trasie) jest inna, niż to co zwykle widzimy w pokazach śmigu, Jest bardzo podobna, do tego co prezentujesz na muldach. A czy jest możliwość żebyś napisał jaka i wczym jest różnica. Jak u was wyglada śmig ( może jakiś film , aby to zobaczyć). Mechanicznie czy jeździsz muldy , krótki skręt czy dłuższy nie powinno być różnicy. Ale tak jak powiedziałem wcześniej, co kraj to obyczaj. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 W programie nauczania narciarstwa SITN 2013 śmig opisano tak jak na załączonym obrazku. Ślad może być hamujący albo ślizgowy. Jest tu dowolność. Przykłady śmigu w wykonaniu instruktorów SITN Od 12 minuty https://youtu.be/UWhNbuf6ZDg?t=722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Ja to ujmę tak. Jak dla mnie jest to najlepsze jak dotąd wykonanie śmigu jakie widziałem na forumowych filmach a przynajmniej jest najbardziej zbliżone do filozofii narciarstwa jaką ja uznaję. Płynne połączenie techniki klasycznej z możliwościami skrętnymi współczesnych nart. Tu nie ma szukania kątów, a... czegoś tam jest czysta intuicyjna, b. rytmiczna i techniczna jazda. Pytasz o co mi chodzi - wydaje mi się że po inicjacji wchodząc w fazę sterowania po przekroczeniu linii spadku stoku wchodzisz w skręt z nadmiernie obciążona wewnętrzna nartą ( bardziej może z równomiernie obciążonymi nartami) co skutkuje i to widać w dolnej części przejazdu niewielką V-ką. Być może jest to przyzwyczajenie z muld lub jazdy terenowej. Ot taka niewielka kosmetyczna wada. Z tym "niewybaczalne" to oczywiście żartobliwie przesadziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 W programie nauczania narciarstwa SITN 2013 śmig opisano tak jak na załączonym obrazku. Ślad może być hamujący albo ślizgowy. Jest tu dowolność. smig1.jpg Przykłady śmigu w wykonaniu instruktorów SITN Od 12 minuty https://youtu.be/UWhNbuf6ZDg?t=722 Opis żenujący a o filmach nr 1,2,4 pozwolisz że nie będę się wypowiadał. Pan Tadeusz oczywiście 1 liga. PS nasz ekspert od muld w swoim śmigu jednocześnie zostawia ślad ześlizgowy, hamujacy a na końcu dokłada cięty - tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 A czy jest możliwość żebyś napisał jaka i wczym jest różnica. Jak u was wyglada śmig ( może jakiś film , aby to zobaczyć). Mechanicznie czy jeździsz muldy , krótki skręt czy dłuższy nie powinno być różnicy. Ale tak jak powiedziałem wcześniej, co kraj to obyczaj. Pozdrowienia Smig jest jeden. PSmok jedzie smigiem i nie nalezy do tego dorabiac teori. Trzyma rytm, czestotliwosc skretow wystarczajaca. Jazda smigiem po muldach jest najtrudniejsz a. Patrz i ucz sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Opis żenujący a o filmach nr 1,2,4 pozwolisz że nie będę się wypowiadał. Pan Tadeusz oczywiście 1 liga. PS nasz ekspert od muld w swoim śmigu jednocześnie zostawia ślad ześlizgowy, hamujacy a na końcu dokłada cięty - tak ma być Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? 1. to śmig z przeciwskretu i gdyby to było napisane to było by ok. 4. Cały program nauczania 2005 do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Ja to ujmę tak. Jak dla mnie jest to najlepsze jak dotąd wykonanie śmigu jakie widziałem na forumowych filmach a przynajmniej jest najbardziej zbliżone do filozofii narciarstwa jaką ja uznaję. Płynne połączenie techniki klasycznej z możliwościami skrętnymi współczesnych nart. Tu nie ma szukania kątów, a... czegoś tam jest czysta intuicyjna, b. rytmiczna i techniczna jazda. Pytasz o co mi chodzi - wydaje mi się że po inicjacji wchodząc w fazę sterowania po przekroczeniu linii spadku stoku wchodzisz w skręt z nadmiernie obciążona wewnętrzna nartą ( bardziej może z równomiernie obciążonymi nartami) co skutkuje i to widać w dolnej części przejazdu niewielką V-ką. Być może jest to przyzwyczajenie z muld lub jazdy terenowej. Ot taka niewielka kosmetyczna wada. Z tym "niewybaczalne" to oczywiście żartobliwie przesadziłem. Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Dla mnie zarówno w 1 jak i 4 jest śmig jak w mordę strzelił ,mniej więcej taki sam od 50lat bez kozery Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Przeciwskret uzywa sie w kazdym krotkim skrecie na stromym zboczu. Ma za zadanie wspomagac wyjscie w gore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Jeżeli w mniejszym lub większym stopniu cię zdenerwowałem to przepraszam zwłaszcza że twoje wpisy traktuję bardzo poważnie i czerpię z nich sporo wiedzy tak aby nie być stokowym wyłudzaczem. Owszem irytuję mnie twoje zbyt skomplikowane słownictwo oraz wrzutki anglojezyczne i tak przyznam się zrobiłem sobie bekę. Kursant no cóż nie zrozumie tych stwierdzeń i trzeba mu to łopatologicznie wrzucić do głowy, tak że angulacja mi się nie przyda. Co do analizy jazdy PSmoka - podtrzymuję swoje zdanie - świetna jazda z niewielką naleciałością - spokojnie może robić za film instruktażowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Dalej Strona 15 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Muldy czy garby? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Spiochu Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 , natomiast umocowanie narciarza na nartach i działające siły umożliwiają dociążenie zakrocznej(czyt. narty zewnętrznej), to jest najtrudniejsze i nawet zawodnicy PŚ muszą nad tym mocno pracować. No to mam plan na najbliższe 10 lat jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baltazar Gabka Napisano 14 Września 2019 Udostępnij Napisano 14 Września 2019 PSmok-u muldy bajecznie robisz (bez względu na opis - zbyt skomplikowany)...wracają wspomnienia z Golgoty, Bieńkuli a zwłaszcza z czarnej 7-emki Pilsko. Ten chyba trzeci film...lekko rozciągnięty śmig...fajnie (mało powiedziane) to wygląda ale jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne...no chyba że jest to wprawka w muldy.. Przepraszam Adamie, a nie lepiej w zimie coś... PSmok wprowadził pewien "spokój" na tym forum Pielęgnujmy go. Na przykład jak Ten Mitek chociażby Czy ktoś tu jeszcze czuje blusa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Przepraszam Adamie, a nie lepiej w zimie coś... PSmok wprowadził pewien "spokój" na tym forum Pielęgnujmy go. Na przykład jak Ten Mitek chociażby Czy ktoś tu jeszcze czuje blusa ... Nie rozumiem. Czyli co ? Nie piszemy, nie spieramy się, nie dyskutujemy na forum ? To do czego to forum ma służyć ? Piszemy tylko z zimę ? W zimę jeździ się na nartach, a nie pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Bo do sporu trzeba conajmniej dwóch, choć trochę równorzędnych narciarzy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Rozumiem, że to przytyk do mnie. Z PSmokiem się nie spierałem. Nikt inny nie pokazał tu swoich umiejętności w jeździe po muldach. Nie uważam, że jakoś bardzo jestem nierównorzędny z pozostałymi tu piszącymi. Dla mnie ilość dni w życiu na stoku nie jest wyznacznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 PSmok-u muldy bajecznie robisz (bez względu na opis - zbyt skomplikowany)...wracają wspomnienia z Golgoty, Bieńkuli a zwłaszcza z czarnej 7-emki Pilsko. Ten chyba trzeci film...lekko rozciągnięty śmig...fajnie (mało powiedziane) to wygląda ale jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne...no chyba że jest to wprawka w muldy.. Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Nie wiem co miał na myśli Adam, ale Twoja technika (film ze śmigiem na równej trasie) jest inna, niż to co zwykle widzimy w pokazach śmigu, Jest bardzo podobna, do tego co prezentujesz na muldach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Nie wiem co miał na myśli Adam, ale Twoja technika (film ze śmigiem na równej trasie) jest inna, niż to co zwykle widzimy w pokazach śmigu, Jest bardzo podobna, do tego co prezentujesz na muldach. A czy jest możliwość żebyś napisał jaka i wczym jest różnica. Jak u was wyglada śmig ( może jakiś film , aby to zobaczyć). Mechanicznie czy jeździsz muldy , krótki skręt czy dłuższy nie powinno być różnicy. Ale tak jak powiedziałem wcześniej, co kraj to obyczaj. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 W programie nauczania narciarstwa SITN 2013 śmig opisano tak jak na załączonym obrazku. Ślad może być hamujący albo ślizgowy. Jest tu dowolność. Przykłady śmigu w wykonaniu instruktorów SITN Od 12 minuty https://youtu.be/UWhNbuf6ZDg?t=722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Ja to ujmę tak. Jak dla mnie jest to najlepsze jak dotąd wykonanie śmigu jakie widziałem na forumowych filmach a przynajmniej jest najbardziej zbliżone do filozofii narciarstwa jaką ja uznaję. Płynne połączenie techniki klasycznej z możliwościami skrętnymi współczesnych nart. Tu nie ma szukania kątów, a... czegoś tam jest czysta intuicyjna, b. rytmiczna i techniczna jazda. Pytasz o co mi chodzi - wydaje mi się że po inicjacji wchodząc w fazę sterowania po przekroczeniu linii spadku stoku wchodzisz w skręt z nadmiernie obciążona wewnętrzna nartą ( bardziej może z równomiernie obciążonymi nartami) co skutkuje i to widać w dolnej części przejazdu niewielką V-ką. Być może jest to przyzwyczajenie z muld lub jazdy terenowej. Ot taka niewielka kosmetyczna wada. Z tym "niewybaczalne" to oczywiście żartobliwie przesadziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 W programie nauczania narciarstwa SITN 2013 śmig opisano tak jak na załączonym obrazku. Ślad może być hamujący albo ślizgowy. Jest tu dowolność. smig1.jpg Przykłady śmigu w wykonaniu instruktorów SITN Od 12 minuty https://youtu.be/UWhNbuf6ZDg?t=722 Opis żenujący a o filmach nr 1,2,4 pozwolisz że nie będę się wypowiadał. Pan Tadeusz oczywiście 1 liga. PS nasz ekspert od muld w swoim śmigu jednocześnie zostawia ślad ześlizgowy, hamujacy a na końcu dokłada cięty - tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 A czy jest możliwość żebyś napisał jaka i wczym jest różnica. Jak u was wyglada śmig ( może jakiś film , aby to zobaczyć). Mechanicznie czy jeździsz muldy , krótki skręt czy dłuższy nie powinno być różnicy. Ale tak jak powiedziałem wcześniej, co kraj to obyczaj. Pozdrowienia Smig jest jeden. PSmok jedzie smigiem i nie nalezy do tego dorabiac teori. Trzyma rytm, czestotliwosc skretow wystarczajaca. Jazda smigiem po muldach jest najtrudniejsz a. Patrz i ucz sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Opis żenujący a o filmach nr 1,2,4 pozwolisz że nie będę się wypowiadał. Pan Tadeusz oczywiście 1 liga. PS nasz ekspert od muld w swoim śmigu jednocześnie zostawia ślad ześlizgowy, hamujacy a na końcu dokłada cięty - tak ma być Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? 1. to śmig z przeciwskretu i gdyby to było napisane to było by ok. 4. Cały program nauczania 2005 do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Ja to ujmę tak. Jak dla mnie jest to najlepsze jak dotąd wykonanie śmigu jakie widziałem na forumowych filmach a przynajmniej jest najbardziej zbliżone do filozofii narciarstwa jaką ja uznaję. Płynne połączenie techniki klasycznej z możliwościami skrętnymi współczesnych nart. Tu nie ma szukania kątów, a... czegoś tam jest czysta intuicyjna, b. rytmiczna i techniczna jazda. Pytasz o co mi chodzi - wydaje mi się że po inicjacji wchodząc w fazę sterowania po przekroczeniu linii spadku stoku wchodzisz w skręt z nadmiernie obciążona wewnętrzna nartą ( bardziej może z równomiernie obciążonymi nartami) co skutkuje i to widać w dolnej części przejazdu niewielką V-ką. Być może jest to przyzwyczajenie z muld lub jazdy terenowej. Ot taka niewielka kosmetyczna wada. Z tym "niewybaczalne" to oczywiście żartobliwie przesadziłem. Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Dla mnie zarówno w 1 jak i 4 jest śmig jak w mordę strzelił ,mniej więcej taki sam od 50lat bez kozery Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Przeciwskret uzywa sie w kazdym krotkim skrecie na stromym zboczu. Ma za zadanie wspomagac wyjscie w gore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Jeżeli w mniejszym lub większym stopniu cię zdenerwowałem to przepraszam zwłaszcza że twoje wpisy traktuję bardzo poważnie i czerpię z nich sporo wiedzy tak aby nie być stokowym wyłudzaczem. Owszem irytuję mnie twoje zbyt skomplikowane słownictwo oraz wrzutki anglojezyczne i tak przyznam się zrobiłem sobie bekę. Kursant no cóż nie zrozumie tych stwierdzeń i trzeba mu to łopatologicznie wrzucić do głowy, tak że angulacja mi się nie przyda. Co do analizy jazdy PSmoka - podtrzymuję swoje zdanie - świetna jazda z niewielką naleciałością - spokojnie może robić za film instruktażowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Dalej Strona 15 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Muldy czy garby? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
polm Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Przepraszam Adamie, a nie lepiej w zimie coś... PSmok wprowadził pewien "spokój" na tym forum Pielęgnujmy go. Na przykład jak Ten Mitek chociażby Czy ktoś tu jeszcze czuje blusa ... Nie rozumiem. Czyli co ? Nie piszemy, nie spieramy się, nie dyskutujemy na forum ? To do czego to forum ma służyć ? Piszemy tylko z zimę ? W zimę jeździ się na nartach, a nie pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Bo do sporu trzeba conajmniej dwóch, choć trochę równorzędnych narciarzy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Rozumiem, że to przytyk do mnie. Z PSmokiem się nie spierałem. Nikt inny nie pokazał tu swoich umiejętności w jeździe po muldach. Nie uważam, że jakoś bardzo jestem nierównorzędny z pozostałymi tu piszącymi. Dla mnie ilość dni w życiu na stoku nie jest wyznacznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 PSmok-u muldy bajecznie robisz (bez względu na opis - zbyt skomplikowany)...wracają wspomnienia z Golgoty, Bieńkuli a zwłaszcza z czarnej 7-emki Pilsko. Ten chyba trzeci film...lekko rozciągnięty śmig...fajnie (mało powiedziane) to wygląda ale jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne...no chyba że jest to wprawka w muldy.. Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Nie wiem co miał na myśli Adam, ale Twoja technika (film ze śmigiem na równej trasie) jest inna, niż to co zwykle widzimy w pokazach śmigu, Jest bardzo podobna, do tego co prezentujesz na muldach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Nie wiem co miał na myśli Adam, ale Twoja technika (film ze śmigiem na równej trasie) jest inna, niż to co zwykle widzimy w pokazach śmigu, Jest bardzo podobna, do tego co prezentujesz na muldach. A czy jest możliwość żebyś napisał jaka i wczym jest różnica. Jak u was wyglada śmig ( może jakiś film , aby to zobaczyć). Mechanicznie czy jeździsz muldy , krótki skręt czy dłuższy nie powinno być różnicy. Ale tak jak powiedziałem wcześniej, co kraj to obyczaj. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 W programie nauczania narciarstwa SITN 2013 śmig opisano tak jak na załączonym obrazku. Ślad może być hamujący albo ślizgowy. Jest tu dowolność. Przykłady śmigu w wykonaniu instruktorów SITN Od 12 minuty https://youtu.be/UWhNbuf6ZDg?t=722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Ja to ujmę tak. Jak dla mnie jest to najlepsze jak dotąd wykonanie śmigu jakie widziałem na forumowych filmach a przynajmniej jest najbardziej zbliżone do filozofii narciarstwa jaką ja uznaję. Płynne połączenie techniki klasycznej z możliwościami skrętnymi współczesnych nart. Tu nie ma szukania kątów, a... czegoś tam jest czysta intuicyjna, b. rytmiczna i techniczna jazda. Pytasz o co mi chodzi - wydaje mi się że po inicjacji wchodząc w fazę sterowania po przekroczeniu linii spadku stoku wchodzisz w skręt z nadmiernie obciążona wewnętrzna nartą ( bardziej może z równomiernie obciążonymi nartami) co skutkuje i to widać w dolnej części przejazdu niewielką V-ką. Być może jest to przyzwyczajenie z muld lub jazdy terenowej. Ot taka niewielka kosmetyczna wada. Z tym "niewybaczalne" to oczywiście żartobliwie przesadziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 W programie nauczania narciarstwa SITN 2013 śmig opisano tak jak na załączonym obrazku. Ślad może być hamujący albo ślizgowy. Jest tu dowolność. smig1.jpg Przykłady śmigu w wykonaniu instruktorów SITN Od 12 minuty https://youtu.be/UWhNbuf6ZDg?t=722 Opis żenujący a o filmach nr 1,2,4 pozwolisz że nie będę się wypowiadał. Pan Tadeusz oczywiście 1 liga. PS nasz ekspert od muld w swoim śmigu jednocześnie zostawia ślad ześlizgowy, hamujacy a na końcu dokłada cięty - tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 A czy jest możliwość żebyś napisał jaka i wczym jest różnica. Jak u was wyglada śmig ( może jakiś film , aby to zobaczyć). Mechanicznie czy jeździsz muldy , krótki skręt czy dłuższy nie powinno być różnicy. Ale tak jak powiedziałem wcześniej, co kraj to obyczaj. Pozdrowienia Smig jest jeden. PSmok jedzie smigiem i nie nalezy do tego dorabiac teori. Trzyma rytm, czestotliwosc skretow wystarczajaca. Jazda smigiem po muldach jest najtrudniejsz a. Patrz i ucz sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Opis żenujący a o filmach nr 1,2,4 pozwolisz że nie będę się wypowiadał. Pan Tadeusz oczywiście 1 liga. PS nasz ekspert od muld w swoim śmigu jednocześnie zostawia ślad ześlizgowy, hamujacy a na końcu dokłada cięty - tak ma być Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? 1. to śmig z przeciwskretu i gdyby to było napisane to było by ok. 4. Cały program nauczania 2005 do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Ja to ujmę tak. Jak dla mnie jest to najlepsze jak dotąd wykonanie śmigu jakie widziałem na forumowych filmach a przynajmniej jest najbardziej zbliżone do filozofii narciarstwa jaką ja uznaję. Płynne połączenie techniki klasycznej z możliwościami skrętnymi współczesnych nart. Tu nie ma szukania kątów, a... czegoś tam jest czysta intuicyjna, b. rytmiczna i techniczna jazda. Pytasz o co mi chodzi - wydaje mi się że po inicjacji wchodząc w fazę sterowania po przekroczeniu linii spadku stoku wchodzisz w skręt z nadmiernie obciążona wewnętrzna nartą ( bardziej może z równomiernie obciążonymi nartami) co skutkuje i to widać w dolnej części przejazdu niewielką V-ką. Być może jest to przyzwyczajenie z muld lub jazdy terenowej. Ot taka niewielka kosmetyczna wada. Z tym "niewybaczalne" to oczywiście żartobliwie przesadziłem. Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Dla mnie zarówno w 1 jak i 4 jest śmig jak w mordę strzelił ,mniej więcej taki sam od 50lat bez kozery Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Przeciwskret uzywa sie w kazdym krotkim skrecie na stromym zboczu. Ma za zadanie wspomagac wyjscie w gore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Jeżeli w mniejszym lub większym stopniu cię zdenerwowałem to przepraszam zwłaszcza że twoje wpisy traktuję bardzo poważnie i czerpię z nich sporo wiedzy tak aby nie być stokowym wyłudzaczem. Owszem irytuję mnie twoje zbyt skomplikowane słownictwo oraz wrzutki anglojezyczne i tak przyznam się zrobiłem sobie bekę. Kursant no cóż nie zrozumie tych stwierdzeń i trzeba mu to łopatologicznie wrzucić do głowy, tak że angulacja mi się nie przyda. Co do analizy jazdy PSmoka - podtrzymuję swoje zdanie - świetna jazda z niewielką naleciałością - spokojnie może robić za film instruktażowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Dalej Strona 15 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Muldy czy garby? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mig Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Bo do sporu trzeba conajmniej dwóch, choć trochę równorzędnych narciarzy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polm Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Rozumiem, że to przytyk do mnie. Z PSmokiem się nie spierałem. Nikt inny nie pokazał tu swoich umiejętności w jeździe po muldach. Nie uważam, że jakoś bardzo jestem nierównorzędny z pozostałymi tu piszącymi. Dla mnie ilość dni w życiu na stoku nie jest wyznacznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 PSmok-u muldy bajecznie robisz (bez względu na opis - zbyt skomplikowany)...wracają wspomnienia z Golgoty, Bieńkuli a zwłaszcza z czarnej 7-emki Pilsko. Ten chyba trzeci film...lekko rozciągnięty śmig...fajnie (mało powiedziane) to wygląda ale jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne...no chyba że jest to wprawka w muldy.. Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 15 Września 2019 Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Nie wiem co miał na myśli Adam, ale Twoja technika (film ze śmigiem na równej trasie) jest inna, niż to co zwykle widzimy w pokazach śmigu, Jest bardzo podobna, do tego co prezentujesz na muldach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PSmok Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Nie wiem co miał na myśli Adam, ale Twoja technika (film ze śmigiem na równej trasie) jest inna, niż to co zwykle widzimy w pokazach śmigu, Jest bardzo podobna, do tego co prezentujesz na muldach. A czy jest możliwość żebyś napisał jaka i wczym jest różnica. Jak u was wyglada śmig ( może jakiś film , aby to zobaczyć). Mechanicznie czy jeździsz muldy , krótki skręt czy dłuższy nie powinno być różnicy. Ale tak jak powiedziałem wcześniej, co kraj to obyczaj. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 W programie nauczania narciarstwa SITN 2013 śmig opisano tak jak na załączonym obrazku. Ślad może być hamujący albo ślizgowy. Jest tu dowolność. Przykłady śmigu w wykonaniu instruktorów SITN Od 12 minuty https://youtu.be/UWhNbuf6ZDg?t=722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Ja to ujmę tak. Jak dla mnie jest to najlepsze jak dotąd wykonanie śmigu jakie widziałem na forumowych filmach a przynajmniej jest najbardziej zbliżone do filozofii narciarstwa jaką ja uznaję. Płynne połączenie techniki klasycznej z możliwościami skrętnymi współczesnych nart. Tu nie ma szukania kątów, a... czegoś tam jest czysta intuicyjna, b. rytmiczna i techniczna jazda. Pytasz o co mi chodzi - wydaje mi się że po inicjacji wchodząc w fazę sterowania po przekroczeniu linii spadku stoku wchodzisz w skręt z nadmiernie obciążona wewnętrzna nartą ( bardziej może z równomiernie obciążonymi nartami) co skutkuje i to widać w dolnej części przejazdu niewielką V-ką. Być może jest to przyzwyczajenie z muld lub jazdy terenowej. Ot taka niewielka kosmetyczna wada. Z tym "niewybaczalne" to oczywiście żartobliwie przesadziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 W programie nauczania narciarstwa SITN 2013 śmig opisano tak jak na załączonym obrazku. Ślad może być hamujący albo ślizgowy. Jest tu dowolność. smig1.jpg Przykłady śmigu w wykonaniu instruktorów SITN Od 12 minuty https://youtu.be/UWhNbuf6ZDg?t=722 Opis żenujący a o filmach nr 1,2,4 pozwolisz że nie będę się wypowiadał. Pan Tadeusz oczywiście 1 liga. PS nasz ekspert od muld w swoim śmigu jednocześnie zostawia ślad ześlizgowy, hamujacy a na końcu dokłada cięty - tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 A czy jest możliwość żebyś napisał jaka i wczym jest różnica. Jak u was wyglada śmig ( może jakiś film , aby to zobaczyć). Mechanicznie czy jeździsz muldy , krótki skręt czy dłuższy nie powinno być różnicy. Ale tak jak powiedziałem wcześniej, co kraj to obyczaj. Pozdrowienia Smig jest jeden. PSmok jedzie smigiem i nie nalezy do tego dorabiac teori. Trzyma rytm, czestotliwosc skretow wystarczajaca. Jazda smigiem po muldach jest najtrudniejsz a. Patrz i ucz sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Opis żenujący a o filmach nr 1,2,4 pozwolisz że nie będę się wypowiadał. Pan Tadeusz oczywiście 1 liga. PS nasz ekspert od muld w swoim śmigu jednocześnie zostawia ślad ześlizgowy, hamujacy a na końcu dokłada cięty - tak ma być Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? 1. to śmig z przeciwskretu i gdyby to było napisane to było by ok. 4. Cały program nauczania 2005 do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Ja to ujmę tak. Jak dla mnie jest to najlepsze jak dotąd wykonanie śmigu jakie widziałem na forumowych filmach a przynajmniej jest najbardziej zbliżone do filozofii narciarstwa jaką ja uznaję. Płynne połączenie techniki klasycznej z możliwościami skrętnymi współczesnych nart. Tu nie ma szukania kątów, a... czegoś tam jest czysta intuicyjna, b. rytmiczna i techniczna jazda. Pytasz o co mi chodzi - wydaje mi się że po inicjacji wchodząc w fazę sterowania po przekroczeniu linii spadku stoku wchodzisz w skręt z nadmiernie obciążona wewnętrzna nartą ( bardziej może z równomiernie obciążonymi nartami) co skutkuje i to widać w dolnej części przejazdu niewielką V-ką. Być może jest to przyzwyczajenie z muld lub jazdy terenowej. Ot taka niewielka kosmetyczna wada. Z tym "niewybaczalne" to oczywiście żartobliwie przesadziłem. Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Dla mnie zarówno w 1 jak i 4 jest śmig jak w mordę strzelił ,mniej więcej taki sam od 50lat bez kozery Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Przeciwskret uzywa sie w kazdym krotkim skrecie na stromym zboczu. Ma za zadanie wspomagac wyjscie w gore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Jeżeli w mniejszym lub większym stopniu cię zdenerwowałem to przepraszam zwłaszcza że twoje wpisy traktuję bardzo poważnie i czerpię z nich sporo wiedzy tak aby nie być stokowym wyłudzaczem. Owszem irytuję mnie twoje zbyt skomplikowane słownictwo oraz wrzutki anglojezyczne i tak przyznam się zrobiłem sobie bekę. Kursant no cóż nie zrozumie tych stwierdzeń i trzeba mu to łopatologicznie wrzucić do głowy, tak że angulacja mi się nie przyda. Co do analizy jazdy PSmoka - podtrzymuję swoje zdanie - świetna jazda z niewielką naleciałością - spokojnie może robić za film instruktażowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Dalej Strona 15 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Muldy czy garby? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
PSmok Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Nie wiem co miał na myśli Adam, ale Twoja technika (film ze śmigiem na równej trasie) jest inna, niż to co zwykle widzimy w pokazach śmigu, Jest bardzo podobna, do tego co prezentujesz na muldach. A czy jest możliwość żebyś napisał jaka i wczym jest różnica. Jak u was wyglada śmig ( może jakiś film , aby to zobaczyć). Mechanicznie czy jeździsz muldy , krótki skręt czy dłuższy nie powinno być różnicy. Ale tak jak powiedziałem wcześniej, co kraj to obyczaj. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polm Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 W programie nauczania narciarstwa SITN 2013 śmig opisano tak jak na załączonym obrazku. Ślad może być hamujący albo ślizgowy. Jest tu dowolność. Przykłady śmigu w wykonaniu instruktorów SITN Od 12 minuty https://youtu.be/UWhNbuf6ZDg?t=722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Nigdy nie miałem okazji jeździć po tych trasach. Będąc jeszcze w GOPR moim poligonem do jazdy była Babia Góra ( rekord połowa lipca). Nie rozumie co masz na myśli „ jak dla mnie podcięcie skrętu z dwóch nóg jest niewybaczalne” I jak się to odnosi do techniki jazdy ? Pozdrowienia Ja to ujmę tak. Jak dla mnie jest to najlepsze jak dotąd wykonanie śmigu jakie widziałem na forumowych filmach a przynajmniej jest najbardziej zbliżone do filozofii narciarstwa jaką ja uznaję. Płynne połączenie techniki klasycznej z możliwościami skrętnymi współczesnych nart. Tu nie ma szukania kątów, a... czegoś tam jest czysta intuicyjna, b. rytmiczna i techniczna jazda. Pytasz o co mi chodzi - wydaje mi się że po inicjacji wchodząc w fazę sterowania po przekroczeniu linii spadku stoku wchodzisz w skręt z nadmiernie obciążona wewnętrzna nartą ( bardziej może z równomiernie obciążonymi nartami) co skutkuje i to widać w dolnej części przejazdu niewielką V-ką. Być może jest to przyzwyczajenie z muld lub jazdy terenowej. Ot taka niewielka kosmetyczna wada. Z tym "niewybaczalne" to oczywiście żartobliwie przesadziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 W programie nauczania narciarstwa SITN 2013 śmig opisano tak jak na załączonym obrazku. Ślad może być hamujący albo ślizgowy. Jest tu dowolność. smig1.jpg Przykłady śmigu w wykonaniu instruktorów SITN Od 12 minuty https://youtu.be/UWhNbuf6ZDg?t=722 Opis żenujący a o filmach nr 1,2,4 pozwolisz że nie będę się wypowiadał. Pan Tadeusz oczywiście 1 liga. PS nasz ekspert od muld w swoim śmigu jednocześnie zostawia ślad ześlizgowy, hamujacy a na końcu dokłada cięty - tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 A czy jest możliwość żebyś napisał jaka i wczym jest różnica. Jak u was wyglada śmig ( może jakiś film , aby to zobaczyć). Mechanicznie czy jeździsz muldy , krótki skręt czy dłuższy nie powinno być różnicy. Ale tak jak powiedziałem wcześniej, co kraj to obyczaj. Pozdrowienia Smig jest jeden. PSmok jedzie smigiem i nie nalezy do tego dorabiac teori. Trzyma rytm, czestotliwosc skretow wystarczajaca. Jazda smigiem po muldach jest najtrudniejsz a. Patrz i ucz sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Opis żenujący a o filmach nr 1,2,4 pozwolisz że nie będę się wypowiadał. Pan Tadeusz oczywiście 1 liga. PS nasz ekspert od muld w swoim śmigu jednocześnie zostawia ślad ześlizgowy, hamujacy a na końcu dokłada cięty - tak ma być Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? 1. to śmig z przeciwskretu i gdyby to było napisane to było by ok. 4. Cały program nauczania 2005 do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Ja to ujmę tak. Jak dla mnie jest to najlepsze jak dotąd wykonanie śmigu jakie widziałem na forumowych filmach a przynajmniej jest najbardziej zbliżone do filozofii narciarstwa jaką ja uznaję. Płynne połączenie techniki klasycznej z możliwościami skrętnymi współczesnych nart. Tu nie ma szukania kątów, a... czegoś tam jest czysta intuicyjna, b. rytmiczna i techniczna jazda. Pytasz o co mi chodzi - wydaje mi się że po inicjacji wchodząc w fazę sterowania po przekroczeniu linii spadku stoku wchodzisz w skręt z nadmiernie obciążona wewnętrzna nartą ( bardziej może z równomiernie obciążonymi nartami) co skutkuje i to widać w dolnej części przejazdu niewielką V-ką. Być może jest to przyzwyczajenie z muld lub jazdy terenowej. Ot taka niewielka kosmetyczna wada. Z tym "niewybaczalne" to oczywiście żartobliwie przesadziłem. Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Dla mnie zarówno w 1 jak i 4 jest śmig jak w mordę strzelił ,mniej więcej taki sam od 50lat bez kozery Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Przeciwskret uzywa sie w kazdym krotkim skrecie na stromym zboczu. Ma za zadanie wspomagac wyjscie w gore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Jeżeli w mniejszym lub większym stopniu cię zdenerwowałem to przepraszam zwłaszcza że twoje wpisy traktuję bardzo poważnie i czerpię z nich sporo wiedzy tak aby nie być stokowym wyłudzaczem. Owszem irytuję mnie twoje zbyt skomplikowane słownictwo oraz wrzutki anglojezyczne i tak przyznam się zrobiłem sobie bekę. Kursant no cóż nie zrozumie tych stwierdzeń i trzeba mu to łopatologicznie wrzucić do głowy, tak że angulacja mi się nie przyda. Co do analizy jazdy PSmoka - podtrzymuję swoje zdanie - świetna jazda z niewielką naleciałością - spokojnie może robić za film instruktażowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Dalej Strona 15 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Muldy czy garby? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 W programie nauczania narciarstwa SITN 2013 śmig opisano tak jak na załączonym obrazku. Ślad może być hamujący albo ślizgowy. Jest tu dowolność. smig1.jpg Przykłady śmigu w wykonaniu instruktorów SITN Od 12 minuty https://youtu.be/UWhNbuf6ZDg?t=722 Opis żenujący a o filmach nr 1,2,4 pozwolisz że nie będę się wypowiadał. Pan Tadeusz oczywiście 1 liga. PS nasz ekspert od muld w swoim śmigu jednocześnie zostawia ślad ześlizgowy, hamujacy a na końcu dokłada cięty - tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 A czy jest możliwość żebyś napisał jaka i wczym jest różnica. Jak u was wyglada śmig ( może jakiś film , aby to zobaczyć). Mechanicznie czy jeździsz muldy , krótki skręt czy dłuższy nie powinno być różnicy. Ale tak jak powiedziałem wcześniej, co kraj to obyczaj. Pozdrowienia Smig jest jeden. PSmok jedzie smigiem i nie nalezy do tego dorabiac teori. Trzyma rytm, czestotliwosc skretow wystarczajaca. Jazda smigiem po muldach jest najtrudniejsz a. Patrz i ucz sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Opis żenujący a o filmach nr 1,2,4 pozwolisz że nie będę się wypowiadał. Pan Tadeusz oczywiście 1 liga. PS nasz ekspert od muld w swoim śmigu jednocześnie zostawia ślad ześlizgowy, hamujacy a na końcu dokłada cięty - tak ma być Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? 1. to śmig z przeciwskretu i gdyby to było napisane to było by ok. 4. Cały program nauczania 2005 do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Ja to ujmę tak. Jak dla mnie jest to najlepsze jak dotąd wykonanie śmigu jakie widziałem na forumowych filmach a przynajmniej jest najbardziej zbliżone do filozofii narciarstwa jaką ja uznaję. Płynne połączenie techniki klasycznej z możliwościami skrętnymi współczesnych nart. Tu nie ma szukania kątów, a... czegoś tam jest czysta intuicyjna, b. rytmiczna i techniczna jazda. Pytasz o co mi chodzi - wydaje mi się że po inicjacji wchodząc w fazę sterowania po przekroczeniu linii spadku stoku wchodzisz w skręt z nadmiernie obciążona wewnętrzna nartą ( bardziej może z równomiernie obciążonymi nartami) co skutkuje i to widać w dolnej części przejazdu niewielką V-ką. Być może jest to przyzwyczajenie z muld lub jazdy terenowej. Ot taka niewielka kosmetyczna wada. Z tym "niewybaczalne" to oczywiście żartobliwie przesadziłem. Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Dla mnie zarówno w 1 jak i 4 jest śmig jak w mordę strzelił ,mniej więcej taki sam od 50lat bez kozery Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Przeciwskret uzywa sie w kazdym krotkim skrecie na stromym zboczu. Ma za zadanie wspomagac wyjscie w gore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Jeżeli w mniejszym lub większym stopniu cię zdenerwowałem to przepraszam zwłaszcza że twoje wpisy traktuję bardzo poważnie i czerpię z nich sporo wiedzy tak aby nie być stokowym wyłudzaczem. Owszem irytuję mnie twoje zbyt skomplikowane słownictwo oraz wrzutki anglojezyczne i tak przyznam się zrobiłem sobie bekę. Kursant no cóż nie zrozumie tych stwierdzeń i trzeba mu to łopatologicznie wrzucić do głowy, tak że angulacja mi się nie przyda. Co do analizy jazdy PSmoka - podtrzymuję swoje zdanie - świetna jazda z niewielką naleciałością - spokojnie może robić za film instruktażowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Dalej Strona 15 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Muldy czy garby? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 A czy jest możliwość żebyś napisał jaka i wczym jest różnica. Jak u was wyglada śmig ( może jakiś film , aby to zobaczyć). Mechanicznie czy jeździsz muldy , krótki skręt czy dłuższy nie powinno być różnicy. Ale tak jak powiedziałem wcześniej, co kraj to obyczaj. Pozdrowienia Smig jest jeden. PSmok jedzie smigiem i nie nalezy do tego dorabiac teori. Trzyma rytm, czestotliwosc skretow wystarczajaca. Jazda smigiem po muldach jest najtrudniejsz a. Patrz i ucz sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Opis żenujący a o filmach nr 1,2,4 pozwolisz że nie będę się wypowiadał. Pan Tadeusz oczywiście 1 liga. PS nasz ekspert od muld w swoim śmigu jednocześnie zostawia ślad ześlizgowy, hamujacy a na końcu dokłada cięty - tak ma być Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? 1. to śmig z przeciwskretu i gdyby to było napisane to było by ok. 4. Cały program nauczania 2005 do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Ja to ujmę tak. Jak dla mnie jest to najlepsze jak dotąd wykonanie śmigu jakie widziałem na forumowych filmach a przynajmniej jest najbardziej zbliżone do filozofii narciarstwa jaką ja uznaję. Płynne połączenie techniki klasycznej z możliwościami skrętnymi współczesnych nart. Tu nie ma szukania kątów, a... czegoś tam jest czysta intuicyjna, b. rytmiczna i techniczna jazda. Pytasz o co mi chodzi - wydaje mi się że po inicjacji wchodząc w fazę sterowania po przekroczeniu linii spadku stoku wchodzisz w skręt z nadmiernie obciążona wewnętrzna nartą ( bardziej może z równomiernie obciążonymi nartami) co skutkuje i to widać w dolnej części przejazdu niewielką V-ką. Być może jest to przyzwyczajenie z muld lub jazdy terenowej. Ot taka niewielka kosmetyczna wada. Z tym "niewybaczalne" to oczywiście żartobliwie przesadziłem. Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Dla mnie zarówno w 1 jak i 4 jest śmig jak w mordę strzelił ,mniej więcej taki sam od 50lat bez kozery Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Przeciwskret uzywa sie w kazdym krotkim skrecie na stromym zboczu. Ma za zadanie wspomagac wyjscie w gore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Jeżeli w mniejszym lub większym stopniu cię zdenerwowałem to przepraszam zwłaszcza że twoje wpisy traktuję bardzo poważnie i czerpię z nich sporo wiedzy tak aby nie być stokowym wyłudzaczem. Owszem irytuję mnie twoje zbyt skomplikowane słownictwo oraz wrzutki anglojezyczne i tak przyznam się zrobiłem sobie bekę. Kursant no cóż nie zrozumie tych stwierdzeń i trzeba mu to łopatologicznie wrzucić do głowy, tak że angulacja mi się nie przyda. Co do analizy jazdy PSmoka - podtrzymuję swoje zdanie - świetna jazda z niewielką naleciałością - spokojnie może robić za film instruktażowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Dalej Strona 15 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Muldy czy garby?
Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Na 2 filmiku jadą uczący się amatorzy więc jadą co potrafią, ale co złego widzisz w filmie 1 i 4? 1. to śmig z przeciwskretu i gdyby to było napisane to było by ok. 4. Cały program nauczania 2005 do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Ja to ujmę tak. Jak dla mnie jest to najlepsze jak dotąd wykonanie śmigu jakie widziałem na forumowych filmach a przynajmniej jest najbardziej zbliżone do filozofii narciarstwa jaką ja uznaję. Płynne połączenie techniki klasycznej z możliwościami skrętnymi współczesnych nart. Tu nie ma szukania kątów, a... czegoś tam jest czysta intuicyjna, b. rytmiczna i techniczna jazda. Pytasz o co mi chodzi - wydaje mi się że po inicjacji wchodząc w fazę sterowania po przekroczeniu linii spadku stoku wchodzisz w skręt z nadmiernie obciążona wewnętrzna nartą ( bardziej może z równomiernie obciążonymi nartami) co skutkuje i to widać w dolnej części przejazdu niewielką V-ką. Być może jest to przyzwyczajenie z muld lub jazdy terenowej. Ot taka niewielka kosmetyczna wada. Z tym "niewybaczalne" to oczywiście żartobliwie przesadziłem. Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Dla mnie zarówno w 1 jak i 4 jest śmig jak w mordę strzelił ,mniej więcej taki sam od 50lat bez kozery Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Przeciwskret uzywa sie w kazdym krotkim skrecie na stromym zboczu. Ma za zadanie wspomagac wyjscie w gore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Jeżeli w mniejszym lub większym stopniu cię zdenerwowałem to przepraszam zwłaszcza że twoje wpisy traktuję bardzo poważnie i czerpię z nich sporo wiedzy tak aby nie być stokowym wyłudzaczem. Owszem irytuję mnie twoje zbyt skomplikowane słownictwo oraz wrzutki anglojezyczne i tak przyznam się zrobiłem sobie bekę. Kursant no cóż nie zrozumie tych stwierdzeń i trzeba mu to łopatologicznie wrzucić do głowy, tak że angulacja mi się nie przyda. Co do analizy jazdy PSmoka - podtrzymuję swoje zdanie - świetna jazda z niewielką naleciałością - spokojnie może robić za film instruktażowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Dalej Strona 15 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Muldy czy garby?
FerraEnzo Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Ja to ujmę tak. Jak dla mnie jest to najlepsze jak dotąd wykonanie śmigu jakie widziałem na forumowych filmach a przynajmniej jest najbardziej zbliżone do filozofii narciarstwa jaką ja uznaję. Płynne połączenie techniki klasycznej z możliwościami skrętnymi współczesnych nart. Tu nie ma szukania kątów, a... czegoś tam jest czysta intuicyjna, b. rytmiczna i techniczna jazda. Pytasz o co mi chodzi - wydaje mi się że po inicjacji wchodząc w fazę sterowania po przekroczeniu linii spadku stoku wchodzisz w skręt z nadmiernie obciążona wewnętrzna nartą ( bardziej może z równomiernie obciążonymi nartami) co skutkuje i to widać w dolnej części przejazdu niewielką V-ką. Być może jest to przyzwyczajenie z muld lub jazdy terenowej. Ot taka niewielka kosmetyczna wada. Z tym "niewybaczalne" to oczywiście żartobliwie przesadziłem. Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Dla mnie zarówno w 1 jak i 4 jest śmig jak w mordę strzelił ,mniej więcej taki sam od 50lat bez kozery Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Przeciwskret uzywa sie w kazdym krotkim skrecie na stromym zboczu. Ma za zadanie wspomagac wyjscie w gore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Jeżeli w mniejszym lub większym stopniu cię zdenerwowałem to przepraszam zwłaszcza że twoje wpisy traktuję bardzo poważnie i czerpię z nich sporo wiedzy tak aby nie być stokowym wyłudzaczem. Owszem irytuję mnie twoje zbyt skomplikowane słownictwo oraz wrzutki anglojezyczne i tak przyznam się zrobiłem sobie bekę. Kursant no cóż nie zrozumie tych stwierdzeń i trzeba mu to łopatologicznie wrzucić do głowy, tak że angulacja mi się nie przyda. Co do analizy jazdy PSmoka - podtrzymuję swoje zdanie - świetna jazda z niewielką naleciałością - spokojnie może robić za film instruktażowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Dalej Strona 15 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
wort Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Dla mnie zarówno w 1 jak i 4 jest śmig jak w mordę strzelił ,mniej więcej taki sam od 50lat bez kozery Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Przeciwskret uzywa sie w kazdym krotkim skrecie na stromym zboczu. Ma za zadanie wspomagac wyjscie w gore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 16 Września 2019 Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Angulacja, z ang. angulation. Zapamiętaj przyda Ci się z kursantami. Udało Ci się...wkurwiłeś mnie. Dwa męskie słowa, odpierdziel się w końcu. Popatrz na swoją jazdę i zastanów się czy masz mandat by przy każdej lepszej okazji wbijać mi szpilę?! A różnica między nami jest taka, że TY ADASIU bierzesz od ludzi kasę. Jeśli uczysz ich w taki sposób jak opisałeś jazdę Smoka to ociera się to o wyłudzenie, a w najlepszym wypadku wprowadzenie w błąd w celu zarobkowym. Opieranie się na wewnętrznej, v'ka, podcięcie z dwóch, a idź pan... Podpowiem Ci. Wewnętrzna jest tam leciutka jak piórko, a co dokładnie z nią robi niech sam autor napisze, może w końcu trafi do głowy. Jeżeli w mniejszym lub większym stopniu cię zdenerwowałem to przepraszam zwłaszcza że twoje wpisy traktuję bardzo poważnie i czerpię z nich sporo wiedzy tak aby nie być stokowym wyłudzaczem. Owszem irytuję mnie twoje zbyt skomplikowane słownictwo oraz wrzutki anglojezyczne i tak przyznam się zrobiłem sobie bekę. Kursant no cóż nie zrozumie tych stwierdzeń i trzeba mu to łopatologicznie wrzucić do głowy, tak że angulacja mi się nie przyda. Co do analizy jazdy PSmoka - podtrzymuję swoje zdanie - świetna jazda z niewielką naleciałością - spokojnie może robić za film instruktażowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Dalej Strona 15 z 21 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi