wort Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 A innych zanieczyszczeń ? Nikt się nie czaruje - takie są fakty. Stąd CNG. Nawiasem - realna różnica to 9 LPG vs 6 ON Dziwne masz podejście z jednej strony proponujesz zaślepić EGR a teraz widzę czystej krwi ekolog................ Hm różnica 3l? to raczej różnica w relacji benzyna/ON w wypadku LPG raz większe spalanie LPG względem benzyny ponadto dodatkowo i tak musisz tankować benzyne więc realnie stosunek spalania benzyny i LPG względem ON będzie jak pisałem 10l do 5l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 978 Dodano 5 l Ostatniej odpowiedzi 1 r Top użytkownicy w tym temacie 77 47 115 253 Popularne dni 9 Gru 48 23 Maj 37 17 Kwi 35 21 Paź 34 Top użytkownicy w tym temacie Spiochu 77 odpowiedzi Mitek 47 odpowiedzi wkg 115 odpowiedzi star 253 odpowiedzi Popularne dni 9 Gru 2019 48 odpowiedzi 23 Maj 2019 37 odpowiedzi 17 Kwi 2020 35 odpowiedzi 21 Paź 2020 34 odpowiedzi Dodane grafiki Mitek Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ależ oczywiście, dlaczego nie ? Taksówkarze to robią i w Toyotach i w Ioniqach. Czytaj uważnie - ekologia. A cena jest bardzo istotna. Dla Ciebie auto jest czymś bardzo emocjonalnym - na jego posiadaniu, wiedzy o nim budujesz swoją wartość - to pobrzmiewa w egzaltowanych postach. Są jednak ludzie którzy do zagadnienia podchodzą racjonalnie a do wyboru paliwa tak jak do wyboru ułożenia bębna w pralce - bez większych emocji Cześć Zakładasz, że gaz jest czysty jak rozumiem... Dla mnie samochód jest czymś emocjonalnym... skąd to wytrzasnąłeś??? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Nie piszę o regulacjach europejskich tylko o ekologii Zobacz sobie kolor oleju po 20 tkm auta na gaz i auta na benzynę. Albo poczytaj do czego się spala jedno i drugie. LPG ( propan-butan) powstaje jako produkt uboczny rafinacji ropy czy wydobyciu metanu. Wymogi ekologii i ekonomii decydują, że trzeba go jakoś zużyć. Można napędzać nim silniki samochodowe lub ugotować obiad. Ekologiczny LPG ( mniej zanieczyszczeń w procesie spalania) powstaje przy produkcji nieekologicznej jak piszesz, benzyny. Nie możemy mówić, że używanie LPG jest ekologiczne a używanie benzyny nie. Można by pomyśleć o ekologiczności samochodu napędzanego metanem ( gazem ziemnym, ale trzeba go jakoś sprężyć a to też są koszty), jeżeli przyjmiemy, że wydobycie gazu ziemnego jest ekologiczne a wydobycie ropy nie. Nie wiem jak wygląda olej po 20 kkm, zmieniam wcześniej, zgodnie z zaleceniami producenta silnika. Olej w silnikach Hondy, ostatnio silniki R20, zawsze wyglądał dobrze i nie było potrzeby dolewania oleju. Ekologię rozumiem jako szanowanie dostępnych nam źródeł energii. Jeżdżę dostępnym mi samochodem ekologicznie. To Honda Accord 2.0 benzyna, z automatyczną skrzynia biegów. Średnie spalanie na dystansie 4600 km. Jazda na trasie, jazda na tempomacie, autostrady niemieckie( zakorkowane), francuskie, trochę dróg lokalnych. Nie jechałem szybciej niż 130 km/h, w Niemczech nie dało się, we Francji nie wolno. Nieekologiczne są SUV-y mają dużą powierzchnię czołową i dużo palą. Mam porównanie Accord/CRV, ten sam silnik i skrzynia. Ten sam kierowca. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 A na Złotym już jeżdżą, chyba się wybiorę https://zlotygron.webcamera.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 A na Złotym już jeżdżą, chyba się wybiorę https://zlotygron.webcamera.pl/Niestety w deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Cześć Zakładasz, że gaz jest czysty jak rozumiem... Dla mnie samochód jest czymś emocjonalnym... skąd to wytrzasnąłeś??? Pozdrowienia Gaz spalając się na pewno daje czystsze produkty niż benzyna. To oczywiste. Z twojego słownictwa - jest bardzo charakterystyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Jest oczywiste ze wyższa temperatura spalania to więcej tlenków azotu.... ( chyba że mierzą to handlarze instalacji gazowej) reszta.... zależy kto i jak bada ( np. w jakim zakresie pracy silnika, jaki czas próby i kilkadziesiąt innych czynnikow) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawe skąd azot w C3H8 i C4H10 To jedno z najczystszych paliw. Zanieczyszczenia to głównie woda i siarka w śladowych ilościach używana do "zasmradzania" LPG ze względów bezpieczeństwa. Siadaj, trzy na szynach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Gaz spalając się na pewno daje czystsze produkty niż benzyna. To oczywiste. Z twojego słownictwa - jest bardzo charakterystyczne. Cześć Nie myślałem o spalinach tylko o czystości samego gazu. Pogadam ze specjalistami od paliw jak będę miał okazje bo temat ciekawy a w sieci same niewiarygodne artykuły. Twoja interpretacja jest całkowicie błędna w tym wypadku. Samochód ma być sprawny dlatego przy nim nic nie robię, nie grzebię, nie modyfikuję bo się na tym nie znam podobnie jak wy, koledzy. Obecny samochód kupiłem nawet nim nie jeżdżąc - wszystkie jeżdżą podobnie, kwestia adaptacji techniki jazdy. Doczytałem dokładnie posty - jeżeli chciałeś mnie obrazić to wyjątkowo Ci się udało. Brawo, bo niełatwo mnie dotknąć. Bardzo proszę, nie myl ekologii z ochrona środowiska. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawe skąd azot w C3H8 i C4H10 To jedno z najczystszych paliw. Zanieczyszczenia to głównie woda i siarka w śladowych ilościach używana do "zasmradzania" LPG ze względów bezpieczeństwa. Siadaj, trzy na szynach A o azocie w powietrzu Ty słyszał? owszem benzyna i ON mają jeszcze swój własny, dlatego przyjmuje się, że emisja tlenków azotu jest większa z tych ostatnich Ps. Badania emisji NO są laboratoryjne, tego co zmajstruje gazownik w instalacji LPG w konkretnym samochodzie nikt nie bada, a zmajstruje tak, żeby się dobrze i ekonomicznie jeździło mając tlenki azotu w głębokim poważaniu. To właśnie działający EGR ma spowolnić spalanie jednocześnie obniżyć temp. spalania przez to obniżyć ilość tlenków azotu w spalinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawe skąd azot w C3H8 i C4H10 To jedno z najczystszych paliw. Zanieczyszczenia to głównie woda i siarka w śladowych ilościach używana do "zasmradzania" LPG ze względów bezpieczeństwa. Siadaj, trzy na szynach Przeważnie z powietrza. Siadaj dwoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Z tut postow wynika,. ze mimo, ze LPG jest "bezpieczne" to nie mozna wjechac takim samochodem do parking zamknietego….. czy tez dlatego, ze "bezpieczne"? I, jak sie domyslam miedzy wierszami, nie powinno sie LPG parkowac w garazu przydomowym - czy to tez dlatego, ze te samochody sa "bezpieczne"?.... skoro takie samochody maja same zalety, to chyba producenci aut sa idiotami, bo gdyby nimi nie byli , to przeciez traca pieniadze lezace na ulicy : Z czytej zasady handlowania I robienia pieniedzy wynika bowiem to , ze powinni produkowac GLOWNIE LPG a nie benzyne czy Diesel'a A wiec wyloze pytanie lopatol;ogicznie: jakie sa MINUSY takiej instalacji??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Z czytej zasady handlowania I robienia pieniedzy wynika bowiem to , ze powinni produkowac GLOWNIE LPG a nie benzyne czy Diesel'a Janie, gdzie Ty widziałeś tą czystą zasadę handlowaniai robienia pieniędzy? Bądź trochę poważniejszy.... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Majka..4.2 w korkach nawet yaris tdi poprzedniej generacji nie da rady a to najoszczędniejsze małe auto 4-cylindrowe. zdjęcie tablicy wystarczy? Mogę zrobić, ale dopiero jutro, bo dzisiaj wracam do domu już po zmroku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Kiedyś było takie autko Daihatsu Charade - litrowy diesel - chyba nawet produkowało paliwo Sprawdzałaś przy dystrybutorze ? Mi regularnie komputer zaniża o 0,5 L : ) Niezależnie - 4,2 to świetny wynik ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Kiedyś było takie autko Daihatsu Charade - litrowy diesel - chyba nawet produkowało paliwo Sprawdzałaś przy dystrybutorze ? Mi regularnie komputer zaniża o 0,5 L : ) Niezależnie - 4,2 to świetny wynik ! a dajże Ty spokój. Podjeżdżam, sprawdzam, czy odpowiedni szlauch biorę i wlewam. Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km I faktycznie tyle przejeżdżasz? Bo u mnie tez napisane jest do następnego tankowania około 1000 km, ale przejeżdżam w porywach 700-750 no maks 800 km. Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód jest zatankowanie pod korek, wyzerowanie przebiegu tymczasowego, wyjeżdżenie zbiornika, znowu zatankowanie pod korek i po spisaniu ile weszło litrów i ile km przejechaliśmy policzenie ile spalił na 100 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 a dajże Ty spokój. Podjeżdżam, sprawdzam, czy odpowiedni szlauch biorę i wlewam. Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km No i to jest słuszne podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód ..... Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cmon :-) Pisałem to w kontekście, aby maks kilka razy tak sprawdzić, a nie za każdym razem się upewniać ile samochód pali. Choć dla mnie to i tak niewielki problem, bo praktycznie zawsze tankuje pod korek i kasuję licznik dystansu - ot tak z przyzwyczajenia:-) Ale nie chce mi się już liczyć, bo różnice mam na poziomie 0,5l-1l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a To normalne wyższa temperatura spalania zmniejsza emisje sadzy , która zapycha dpf przy okazji powstaje więcej dużo bardziej toksycznych tlenków azotu, którym trujesz otoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. No a co ja napisałem, tak lepiej się spala i sadzy mniej bo jest wyższa temperatura spalania, problem w tym, że przy wyższej temperaturze spalania powstaje więcej tlenków azotu. Nie promuj tutaj zatykania EGR-ów bo to jest tak bzdurne, że nawet pisać mi się nie chce, masz radość z zatkanego EGR ok. już to wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Pisałeś o temperaturze a ja o zawartości tlenu - czytaj uważnie. Zresztą - czytaj jak chcesz ... w sumie mało mi to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Dalej Strona 18 z 40 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Przebieg × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Mitek Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ależ oczywiście, dlaczego nie ? Taksówkarze to robią i w Toyotach i w Ioniqach. Czytaj uważnie - ekologia. A cena jest bardzo istotna. Dla Ciebie auto jest czymś bardzo emocjonalnym - na jego posiadaniu, wiedzy o nim budujesz swoją wartość - to pobrzmiewa w egzaltowanych postach. Są jednak ludzie którzy do zagadnienia podchodzą racjonalnie a do wyboru paliwa tak jak do wyboru ułożenia bębna w pralce - bez większych emocji Cześć Zakładasz, że gaz jest czysty jak rozumiem... Dla mnie samochód jest czymś emocjonalnym... skąd to wytrzasnąłeś??? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Nie piszę o regulacjach europejskich tylko o ekologii Zobacz sobie kolor oleju po 20 tkm auta na gaz i auta na benzynę. Albo poczytaj do czego się spala jedno i drugie. LPG ( propan-butan) powstaje jako produkt uboczny rafinacji ropy czy wydobyciu metanu. Wymogi ekologii i ekonomii decydują, że trzeba go jakoś zużyć. Można napędzać nim silniki samochodowe lub ugotować obiad. Ekologiczny LPG ( mniej zanieczyszczeń w procesie spalania) powstaje przy produkcji nieekologicznej jak piszesz, benzyny. Nie możemy mówić, że używanie LPG jest ekologiczne a używanie benzyny nie. Można by pomyśleć o ekologiczności samochodu napędzanego metanem ( gazem ziemnym, ale trzeba go jakoś sprężyć a to też są koszty), jeżeli przyjmiemy, że wydobycie gazu ziemnego jest ekologiczne a wydobycie ropy nie. Nie wiem jak wygląda olej po 20 kkm, zmieniam wcześniej, zgodnie z zaleceniami producenta silnika. Olej w silnikach Hondy, ostatnio silniki R20, zawsze wyglądał dobrze i nie było potrzeby dolewania oleju. Ekologię rozumiem jako szanowanie dostępnych nam źródeł energii. Jeżdżę dostępnym mi samochodem ekologicznie. To Honda Accord 2.0 benzyna, z automatyczną skrzynia biegów. Średnie spalanie na dystansie 4600 km. Jazda na trasie, jazda na tempomacie, autostrady niemieckie( zakorkowane), francuskie, trochę dróg lokalnych. Nie jechałem szybciej niż 130 km/h, w Niemczech nie dało się, we Francji nie wolno. Nieekologiczne są SUV-y mają dużą powierzchnię czołową i dużo palą. Mam porównanie Accord/CRV, ten sam silnik i skrzynia. Ten sam kierowca. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 A na Złotym już jeżdżą, chyba się wybiorę https://zlotygron.webcamera.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 A na Złotym już jeżdżą, chyba się wybiorę https://zlotygron.webcamera.pl/Niestety w deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Cześć Zakładasz, że gaz jest czysty jak rozumiem... Dla mnie samochód jest czymś emocjonalnym... skąd to wytrzasnąłeś??? Pozdrowienia Gaz spalając się na pewno daje czystsze produkty niż benzyna. To oczywiste. Z twojego słownictwa - jest bardzo charakterystyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Jest oczywiste ze wyższa temperatura spalania to więcej tlenków azotu.... ( chyba że mierzą to handlarze instalacji gazowej) reszta.... zależy kto i jak bada ( np. w jakim zakresie pracy silnika, jaki czas próby i kilkadziesiąt innych czynnikow) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawe skąd azot w C3H8 i C4H10 To jedno z najczystszych paliw. Zanieczyszczenia to głównie woda i siarka w śladowych ilościach używana do "zasmradzania" LPG ze względów bezpieczeństwa. Siadaj, trzy na szynach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Gaz spalając się na pewno daje czystsze produkty niż benzyna. To oczywiste. Z twojego słownictwa - jest bardzo charakterystyczne. Cześć Nie myślałem o spalinach tylko o czystości samego gazu. Pogadam ze specjalistami od paliw jak będę miał okazje bo temat ciekawy a w sieci same niewiarygodne artykuły. Twoja interpretacja jest całkowicie błędna w tym wypadku. Samochód ma być sprawny dlatego przy nim nic nie robię, nie grzebię, nie modyfikuję bo się na tym nie znam podobnie jak wy, koledzy. Obecny samochód kupiłem nawet nim nie jeżdżąc - wszystkie jeżdżą podobnie, kwestia adaptacji techniki jazdy. Doczytałem dokładnie posty - jeżeli chciałeś mnie obrazić to wyjątkowo Ci się udało. Brawo, bo niełatwo mnie dotknąć. Bardzo proszę, nie myl ekologii z ochrona środowiska. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawe skąd azot w C3H8 i C4H10 To jedno z najczystszych paliw. Zanieczyszczenia to głównie woda i siarka w śladowych ilościach używana do "zasmradzania" LPG ze względów bezpieczeństwa. Siadaj, trzy na szynach A o azocie w powietrzu Ty słyszał? owszem benzyna i ON mają jeszcze swój własny, dlatego przyjmuje się, że emisja tlenków azotu jest większa z tych ostatnich Ps. Badania emisji NO są laboratoryjne, tego co zmajstruje gazownik w instalacji LPG w konkretnym samochodzie nikt nie bada, a zmajstruje tak, żeby się dobrze i ekonomicznie jeździło mając tlenki azotu w głębokim poważaniu. To właśnie działający EGR ma spowolnić spalanie jednocześnie obniżyć temp. spalania przez to obniżyć ilość tlenków azotu w spalinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawe skąd azot w C3H8 i C4H10 To jedno z najczystszych paliw. Zanieczyszczenia to głównie woda i siarka w śladowych ilościach używana do "zasmradzania" LPG ze względów bezpieczeństwa. Siadaj, trzy na szynach Przeważnie z powietrza. Siadaj dwoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Z tut postow wynika,. ze mimo, ze LPG jest "bezpieczne" to nie mozna wjechac takim samochodem do parking zamknietego….. czy tez dlatego, ze "bezpieczne"? I, jak sie domyslam miedzy wierszami, nie powinno sie LPG parkowac w garazu przydomowym - czy to tez dlatego, ze te samochody sa "bezpieczne"?.... skoro takie samochody maja same zalety, to chyba producenci aut sa idiotami, bo gdyby nimi nie byli , to przeciez traca pieniadze lezace na ulicy : Z czytej zasady handlowania I robienia pieniedzy wynika bowiem to , ze powinni produkowac GLOWNIE LPG a nie benzyne czy Diesel'a A wiec wyloze pytanie lopatol;ogicznie: jakie sa MINUSY takiej instalacji??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Z czytej zasady handlowania I robienia pieniedzy wynika bowiem to , ze powinni produkowac GLOWNIE LPG a nie benzyne czy Diesel'a Janie, gdzie Ty widziałeś tą czystą zasadę handlowaniai robienia pieniędzy? Bądź trochę poważniejszy.... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Majka..4.2 w korkach nawet yaris tdi poprzedniej generacji nie da rady a to najoszczędniejsze małe auto 4-cylindrowe. zdjęcie tablicy wystarczy? Mogę zrobić, ale dopiero jutro, bo dzisiaj wracam do domu już po zmroku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Kiedyś było takie autko Daihatsu Charade - litrowy diesel - chyba nawet produkowało paliwo Sprawdzałaś przy dystrybutorze ? Mi regularnie komputer zaniża o 0,5 L : ) Niezależnie - 4,2 to świetny wynik ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Kiedyś było takie autko Daihatsu Charade - litrowy diesel - chyba nawet produkowało paliwo Sprawdzałaś przy dystrybutorze ? Mi regularnie komputer zaniża o 0,5 L : ) Niezależnie - 4,2 to świetny wynik ! a dajże Ty spokój. Podjeżdżam, sprawdzam, czy odpowiedni szlauch biorę i wlewam. Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km I faktycznie tyle przejeżdżasz? Bo u mnie tez napisane jest do następnego tankowania około 1000 km, ale przejeżdżam w porywach 700-750 no maks 800 km. Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód jest zatankowanie pod korek, wyzerowanie przebiegu tymczasowego, wyjeżdżenie zbiornika, znowu zatankowanie pod korek i po spisaniu ile weszło litrów i ile km przejechaliśmy policzenie ile spalił na 100 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 a dajże Ty spokój. Podjeżdżam, sprawdzam, czy odpowiedni szlauch biorę i wlewam. Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km No i to jest słuszne podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód ..... Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cmon :-) Pisałem to w kontekście, aby maks kilka razy tak sprawdzić, a nie za każdym razem się upewniać ile samochód pali. Choć dla mnie to i tak niewielki problem, bo praktycznie zawsze tankuje pod korek i kasuję licznik dystansu - ot tak z przyzwyczajenia:-) Ale nie chce mi się już liczyć, bo różnice mam na poziomie 0,5l-1l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a To normalne wyższa temperatura spalania zmniejsza emisje sadzy , która zapycha dpf przy okazji powstaje więcej dużo bardziej toksycznych tlenków azotu, którym trujesz otoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. No a co ja napisałem, tak lepiej się spala i sadzy mniej bo jest wyższa temperatura spalania, problem w tym, że przy wyższej temperaturze spalania powstaje więcej tlenków azotu. Nie promuj tutaj zatykania EGR-ów bo to jest tak bzdurne, że nawet pisać mi się nie chce, masz radość z zatkanego EGR ok. już to wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Pisałeś o temperaturze a ja o zawartości tlenu - czytaj uważnie. Zresztą - czytaj jak chcesz ... w sumie mało mi to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Dalej Strona 18 z 40 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Przebieg × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Maciej S Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Nie piszę o regulacjach europejskich tylko o ekologii Zobacz sobie kolor oleju po 20 tkm auta na gaz i auta na benzynę. Albo poczytaj do czego się spala jedno i drugie. LPG ( propan-butan) powstaje jako produkt uboczny rafinacji ropy czy wydobyciu metanu. Wymogi ekologii i ekonomii decydują, że trzeba go jakoś zużyć. Można napędzać nim silniki samochodowe lub ugotować obiad. Ekologiczny LPG ( mniej zanieczyszczeń w procesie spalania) powstaje przy produkcji nieekologicznej jak piszesz, benzyny. Nie możemy mówić, że używanie LPG jest ekologiczne a używanie benzyny nie. Można by pomyśleć o ekologiczności samochodu napędzanego metanem ( gazem ziemnym, ale trzeba go jakoś sprężyć a to też są koszty), jeżeli przyjmiemy, że wydobycie gazu ziemnego jest ekologiczne a wydobycie ropy nie. Nie wiem jak wygląda olej po 20 kkm, zmieniam wcześniej, zgodnie z zaleceniami producenta silnika. Olej w silnikach Hondy, ostatnio silniki R20, zawsze wyglądał dobrze i nie było potrzeby dolewania oleju. Ekologię rozumiem jako szanowanie dostępnych nam źródeł energii. Jeżdżę dostępnym mi samochodem ekologicznie. To Honda Accord 2.0 benzyna, z automatyczną skrzynia biegów. Średnie spalanie na dystansie 4600 km. Jazda na trasie, jazda na tempomacie, autostrady niemieckie( zakorkowane), francuskie, trochę dróg lokalnych. Nie jechałem szybciej niż 130 km/h, w Niemczech nie dało się, we Francji nie wolno. Nieekologiczne są SUV-y mają dużą powierzchnię czołową i dużo palą. Mam porównanie Accord/CRV, ten sam silnik i skrzynia. Ten sam kierowca. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 A na Złotym już jeżdżą, chyba się wybiorę https://zlotygron.webcamera.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 A na Złotym już jeżdżą, chyba się wybiorę https://zlotygron.webcamera.pl/Niestety w deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Cześć Zakładasz, że gaz jest czysty jak rozumiem... Dla mnie samochód jest czymś emocjonalnym... skąd to wytrzasnąłeś??? Pozdrowienia Gaz spalając się na pewno daje czystsze produkty niż benzyna. To oczywiste. Z twojego słownictwa - jest bardzo charakterystyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Jest oczywiste ze wyższa temperatura spalania to więcej tlenków azotu.... ( chyba że mierzą to handlarze instalacji gazowej) reszta.... zależy kto i jak bada ( np. w jakim zakresie pracy silnika, jaki czas próby i kilkadziesiąt innych czynnikow) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawe skąd azot w C3H8 i C4H10 To jedno z najczystszych paliw. Zanieczyszczenia to głównie woda i siarka w śladowych ilościach używana do "zasmradzania" LPG ze względów bezpieczeństwa. Siadaj, trzy na szynach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Gaz spalając się na pewno daje czystsze produkty niż benzyna. To oczywiste. Z twojego słownictwa - jest bardzo charakterystyczne. Cześć Nie myślałem o spalinach tylko o czystości samego gazu. Pogadam ze specjalistami od paliw jak będę miał okazje bo temat ciekawy a w sieci same niewiarygodne artykuły. Twoja interpretacja jest całkowicie błędna w tym wypadku. Samochód ma być sprawny dlatego przy nim nic nie robię, nie grzebię, nie modyfikuję bo się na tym nie znam podobnie jak wy, koledzy. Obecny samochód kupiłem nawet nim nie jeżdżąc - wszystkie jeżdżą podobnie, kwestia adaptacji techniki jazdy. Doczytałem dokładnie posty - jeżeli chciałeś mnie obrazić to wyjątkowo Ci się udało. Brawo, bo niełatwo mnie dotknąć. Bardzo proszę, nie myl ekologii z ochrona środowiska. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawe skąd azot w C3H8 i C4H10 To jedno z najczystszych paliw. Zanieczyszczenia to głównie woda i siarka w śladowych ilościach używana do "zasmradzania" LPG ze względów bezpieczeństwa. Siadaj, trzy na szynach A o azocie w powietrzu Ty słyszał? owszem benzyna i ON mają jeszcze swój własny, dlatego przyjmuje się, że emisja tlenków azotu jest większa z tych ostatnich Ps. Badania emisji NO są laboratoryjne, tego co zmajstruje gazownik w instalacji LPG w konkretnym samochodzie nikt nie bada, a zmajstruje tak, żeby się dobrze i ekonomicznie jeździło mając tlenki azotu w głębokim poważaniu. To właśnie działający EGR ma spowolnić spalanie jednocześnie obniżyć temp. spalania przez to obniżyć ilość tlenków azotu w spalinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawe skąd azot w C3H8 i C4H10 To jedno z najczystszych paliw. Zanieczyszczenia to głównie woda i siarka w śladowych ilościach używana do "zasmradzania" LPG ze względów bezpieczeństwa. Siadaj, trzy na szynach Przeważnie z powietrza. Siadaj dwoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Z tut postow wynika,. ze mimo, ze LPG jest "bezpieczne" to nie mozna wjechac takim samochodem do parking zamknietego….. czy tez dlatego, ze "bezpieczne"? I, jak sie domyslam miedzy wierszami, nie powinno sie LPG parkowac w garazu przydomowym - czy to tez dlatego, ze te samochody sa "bezpieczne"?.... skoro takie samochody maja same zalety, to chyba producenci aut sa idiotami, bo gdyby nimi nie byli , to przeciez traca pieniadze lezace na ulicy : Z czytej zasady handlowania I robienia pieniedzy wynika bowiem to , ze powinni produkowac GLOWNIE LPG a nie benzyne czy Diesel'a A wiec wyloze pytanie lopatol;ogicznie: jakie sa MINUSY takiej instalacji??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Z czytej zasady handlowania I robienia pieniedzy wynika bowiem to , ze powinni produkowac GLOWNIE LPG a nie benzyne czy Diesel'a Janie, gdzie Ty widziałeś tą czystą zasadę handlowaniai robienia pieniędzy? Bądź trochę poważniejszy.... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Majka..4.2 w korkach nawet yaris tdi poprzedniej generacji nie da rady a to najoszczędniejsze małe auto 4-cylindrowe. zdjęcie tablicy wystarczy? Mogę zrobić, ale dopiero jutro, bo dzisiaj wracam do domu już po zmroku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Kiedyś było takie autko Daihatsu Charade - litrowy diesel - chyba nawet produkowało paliwo Sprawdzałaś przy dystrybutorze ? Mi regularnie komputer zaniża o 0,5 L : ) Niezależnie - 4,2 to świetny wynik ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Kiedyś było takie autko Daihatsu Charade - litrowy diesel - chyba nawet produkowało paliwo Sprawdzałaś przy dystrybutorze ? Mi regularnie komputer zaniża o 0,5 L : ) Niezależnie - 4,2 to świetny wynik ! a dajże Ty spokój. Podjeżdżam, sprawdzam, czy odpowiedni szlauch biorę i wlewam. Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km I faktycznie tyle przejeżdżasz? Bo u mnie tez napisane jest do następnego tankowania około 1000 km, ale przejeżdżam w porywach 700-750 no maks 800 km. Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód jest zatankowanie pod korek, wyzerowanie przebiegu tymczasowego, wyjeżdżenie zbiornika, znowu zatankowanie pod korek i po spisaniu ile weszło litrów i ile km przejechaliśmy policzenie ile spalił na 100 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 a dajże Ty spokój. Podjeżdżam, sprawdzam, czy odpowiedni szlauch biorę i wlewam. Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km No i to jest słuszne podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód ..... Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cmon :-) Pisałem to w kontekście, aby maks kilka razy tak sprawdzić, a nie za każdym razem się upewniać ile samochód pali. Choć dla mnie to i tak niewielki problem, bo praktycznie zawsze tankuje pod korek i kasuję licznik dystansu - ot tak z przyzwyczajenia:-) Ale nie chce mi się już liczyć, bo różnice mam na poziomie 0,5l-1l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a To normalne wyższa temperatura spalania zmniejsza emisje sadzy , która zapycha dpf przy okazji powstaje więcej dużo bardziej toksycznych tlenków azotu, którym trujesz otoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. No a co ja napisałem, tak lepiej się spala i sadzy mniej bo jest wyższa temperatura spalania, problem w tym, że przy wyższej temperaturze spalania powstaje więcej tlenków azotu. Nie promuj tutaj zatykania EGR-ów bo to jest tak bzdurne, że nawet pisać mi się nie chce, masz radość z zatkanego EGR ok. już to wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Pisałeś o temperaturze a ja o zawartości tlenu - czytaj uważnie. Zresztą - czytaj jak chcesz ... w sumie mało mi to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Dalej Strona 18 z 40 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Przebieg × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
wort Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 A na Złotym już jeżdżą, chyba się wybiorę https://zlotygron.webcamera.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 A na Złotym już jeżdżą, chyba się wybiorę https://zlotygron.webcamera.pl/Niestety w deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Cześć Zakładasz, że gaz jest czysty jak rozumiem... Dla mnie samochód jest czymś emocjonalnym... skąd to wytrzasnąłeś??? Pozdrowienia Gaz spalając się na pewno daje czystsze produkty niż benzyna. To oczywiste. Z twojego słownictwa - jest bardzo charakterystyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Jest oczywiste ze wyższa temperatura spalania to więcej tlenków azotu.... ( chyba że mierzą to handlarze instalacji gazowej) reszta.... zależy kto i jak bada ( np. w jakim zakresie pracy silnika, jaki czas próby i kilkadziesiąt innych czynnikow) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawe skąd azot w C3H8 i C4H10 To jedno z najczystszych paliw. Zanieczyszczenia to głównie woda i siarka w śladowych ilościach używana do "zasmradzania" LPG ze względów bezpieczeństwa. Siadaj, trzy na szynach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Gaz spalając się na pewno daje czystsze produkty niż benzyna. To oczywiste. Z twojego słownictwa - jest bardzo charakterystyczne. Cześć Nie myślałem o spalinach tylko o czystości samego gazu. Pogadam ze specjalistami od paliw jak będę miał okazje bo temat ciekawy a w sieci same niewiarygodne artykuły. Twoja interpretacja jest całkowicie błędna w tym wypadku. Samochód ma być sprawny dlatego przy nim nic nie robię, nie grzebię, nie modyfikuję bo się na tym nie znam podobnie jak wy, koledzy. Obecny samochód kupiłem nawet nim nie jeżdżąc - wszystkie jeżdżą podobnie, kwestia adaptacji techniki jazdy. Doczytałem dokładnie posty - jeżeli chciałeś mnie obrazić to wyjątkowo Ci się udało. Brawo, bo niełatwo mnie dotknąć. Bardzo proszę, nie myl ekologii z ochrona środowiska. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawe skąd azot w C3H8 i C4H10 To jedno z najczystszych paliw. Zanieczyszczenia to głównie woda i siarka w śladowych ilościach używana do "zasmradzania" LPG ze względów bezpieczeństwa. Siadaj, trzy na szynach A o azocie w powietrzu Ty słyszał? owszem benzyna i ON mają jeszcze swój własny, dlatego przyjmuje się, że emisja tlenków azotu jest większa z tych ostatnich Ps. Badania emisji NO są laboratoryjne, tego co zmajstruje gazownik w instalacji LPG w konkretnym samochodzie nikt nie bada, a zmajstruje tak, żeby się dobrze i ekonomicznie jeździło mając tlenki azotu w głębokim poważaniu. To właśnie działający EGR ma spowolnić spalanie jednocześnie obniżyć temp. spalania przez to obniżyć ilość tlenków azotu w spalinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawe skąd azot w C3H8 i C4H10 To jedno z najczystszych paliw. Zanieczyszczenia to głównie woda i siarka w śladowych ilościach używana do "zasmradzania" LPG ze względów bezpieczeństwa. Siadaj, trzy na szynach Przeważnie z powietrza. Siadaj dwoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Z tut postow wynika,. ze mimo, ze LPG jest "bezpieczne" to nie mozna wjechac takim samochodem do parking zamknietego….. czy tez dlatego, ze "bezpieczne"? I, jak sie domyslam miedzy wierszami, nie powinno sie LPG parkowac w garazu przydomowym - czy to tez dlatego, ze te samochody sa "bezpieczne"?.... skoro takie samochody maja same zalety, to chyba producenci aut sa idiotami, bo gdyby nimi nie byli , to przeciez traca pieniadze lezace na ulicy : Z czytej zasady handlowania I robienia pieniedzy wynika bowiem to , ze powinni produkowac GLOWNIE LPG a nie benzyne czy Diesel'a A wiec wyloze pytanie lopatol;ogicznie: jakie sa MINUSY takiej instalacji??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Z czytej zasady handlowania I robienia pieniedzy wynika bowiem to , ze powinni produkowac GLOWNIE LPG a nie benzyne czy Diesel'a Janie, gdzie Ty widziałeś tą czystą zasadę handlowaniai robienia pieniędzy? Bądź trochę poważniejszy.... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Majka..4.2 w korkach nawet yaris tdi poprzedniej generacji nie da rady a to najoszczędniejsze małe auto 4-cylindrowe. zdjęcie tablicy wystarczy? Mogę zrobić, ale dopiero jutro, bo dzisiaj wracam do domu już po zmroku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Kiedyś było takie autko Daihatsu Charade - litrowy diesel - chyba nawet produkowało paliwo Sprawdzałaś przy dystrybutorze ? Mi regularnie komputer zaniża o 0,5 L : ) Niezależnie - 4,2 to świetny wynik ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Kiedyś było takie autko Daihatsu Charade - litrowy diesel - chyba nawet produkowało paliwo Sprawdzałaś przy dystrybutorze ? Mi regularnie komputer zaniża o 0,5 L : ) Niezależnie - 4,2 to świetny wynik ! a dajże Ty spokój. Podjeżdżam, sprawdzam, czy odpowiedni szlauch biorę i wlewam. Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km I faktycznie tyle przejeżdżasz? Bo u mnie tez napisane jest do następnego tankowania około 1000 km, ale przejeżdżam w porywach 700-750 no maks 800 km. Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód jest zatankowanie pod korek, wyzerowanie przebiegu tymczasowego, wyjeżdżenie zbiornika, znowu zatankowanie pod korek i po spisaniu ile weszło litrów i ile km przejechaliśmy policzenie ile spalił na 100 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 a dajże Ty spokój. Podjeżdżam, sprawdzam, czy odpowiedni szlauch biorę i wlewam. Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km No i to jest słuszne podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód ..... Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cmon :-) Pisałem to w kontekście, aby maks kilka razy tak sprawdzić, a nie za każdym razem się upewniać ile samochód pali. Choć dla mnie to i tak niewielki problem, bo praktycznie zawsze tankuje pod korek i kasuję licznik dystansu - ot tak z przyzwyczajenia:-) Ale nie chce mi się już liczyć, bo różnice mam na poziomie 0,5l-1l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a To normalne wyższa temperatura spalania zmniejsza emisje sadzy , która zapycha dpf przy okazji powstaje więcej dużo bardziej toksycznych tlenków azotu, którym trujesz otoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. No a co ja napisałem, tak lepiej się spala i sadzy mniej bo jest wyższa temperatura spalania, problem w tym, że przy wyższej temperaturze spalania powstaje więcej tlenków azotu. Nie promuj tutaj zatykania EGR-ów bo to jest tak bzdurne, że nawet pisać mi się nie chce, masz radość z zatkanego EGR ok. już to wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Pisałeś o temperaturze a ja o zawartości tlenu - czytaj uważnie. Zresztą - czytaj jak chcesz ... w sumie mało mi to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Dalej Strona 18 z 40 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Przebieg × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Jest oczywiste ze wyższa temperatura spalania to więcej tlenków azotu.... ( chyba że mierzą to handlarze instalacji gazowej) reszta.... zależy kto i jak bada ( np. w jakim zakresie pracy silnika, jaki czas próby i kilkadziesiąt innych czynnikow) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawe skąd azot w C3H8 i C4H10 To jedno z najczystszych paliw. Zanieczyszczenia to głównie woda i siarka w śladowych ilościach używana do "zasmradzania" LPG ze względów bezpieczeństwa. Siadaj, trzy na szynach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Gaz spalając się na pewno daje czystsze produkty niż benzyna. To oczywiste. Z twojego słownictwa - jest bardzo charakterystyczne. Cześć Nie myślałem o spalinach tylko o czystości samego gazu. Pogadam ze specjalistami od paliw jak będę miał okazje bo temat ciekawy a w sieci same niewiarygodne artykuły. Twoja interpretacja jest całkowicie błędna w tym wypadku. Samochód ma być sprawny dlatego przy nim nic nie robię, nie grzebię, nie modyfikuję bo się na tym nie znam podobnie jak wy, koledzy. Obecny samochód kupiłem nawet nim nie jeżdżąc - wszystkie jeżdżą podobnie, kwestia adaptacji techniki jazdy. Doczytałem dokładnie posty - jeżeli chciałeś mnie obrazić to wyjątkowo Ci się udało. Brawo, bo niełatwo mnie dotknąć. Bardzo proszę, nie myl ekologii z ochrona środowiska. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawe skąd azot w C3H8 i C4H10 To jedno z najczystszych paliw. Zanieczyszczenia to głównie woda i siarka w śladowych ilościach używana do "zasmradzania" LPG ze względów bezpieczeństwa. Siadaj, trzy na szynach A o azocie w powietrzu Ty słyszał? owszem benzyna i ON mają jeszcze swój własny, dlatego przyjmuje się, że emisja tlenków azotu jest większa z tych ostatnich Ps. Badania emisji NO są laboratoryjne, tego co zmajstruje gazownik w instalacji LPG w konkretnym samochodzie nikt nie bada, a zmajstruje tak, żeby się dobrze i ekonomicznie jeździło mając tlenki azotu w głębokim poważaniu. To właśnie działający EGR ma spowolnić spalanie jednocześnie obniżyć temp. spalania przez to obniżyć ilość tlenków azotu w spalinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawe skąd azot w C3H8 i C4H10 To jedno z najczystszych paliw. Zanieczyszczenia to głównie woda i siarka w śladowych ilościach używana do "zasmradzania" LPG ze względów bezpieczeństwa. Siadaj, trzy na szynach Przeważnie z powietrza. Siadaj dwoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Z tut postow wynika,. ze mimo, ze LPG jest "bezpieczne" to nie mozna wjechac takim samochodem do parking zamknietego….. czy tez dlatego, ze "bezpieczne"? I, jak sie domyslam miedzy wierszami, nie powinno sie LPG parkowac w garazu przydomowym - czy to tez dlatego, ze te samochody sa "bezpieczne"?.... skoro takie samochody maja same zalety, to chyba producenci aut sa idiotami, bo gdyby nimi nie byli , to przeciez traca pieniadze lezace na ulicy : Z czytej zasady handlowania I robienia pieniedzy wynika bowiem to , ze powinni produkowac GLOWNIE LPG a nie benzyne czy Diesel'a A wiec wyloze pytanie lopatol;ogicznie: jakie sa MINUSY takiej instalacji??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Z czytej zasady handlowania I robienia pieniedzy wynika bowiem to , ze powinni produkowac GLOWNIE LPG a nie benzyne czy Diesel'a Janie, gdzie Ty widziałeś tą czystą zasadę handlowaniai robienia pieniędzy? Bądź trochę poważniejszy.... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Majka..4.2 w korkach nawet yaris tdi poprzedniej generacji nie da rady a to najoszczędniejsze małe auto 4-cylindrowe. zdjęcie tablicy wystarczy? Mogę zrobić, ale dopiero jutro, bo dzisiaj wracam do domu już po zmroku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Kiedyś było takie autko Daihatsu Charade - litrowy diesel - chyba nawet produkowało paliwo Sprawdzałaś przy dystrybutorze ? Mi regularnie komputer zaniża o 0,5 L : ) Niezależnie - 4,2 to świetny wynik ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Kiedyś było takie autko Daihatsu Charade - litrowy diesel - chyba nawet produkowało paliwo Sprawdzałaś przy dystrybutorze ? Mi regularnie komputer zaniża o 0,5 L : ) Niezależnie - 4,2 to świetny wynik ! a dajże Ty spokój. Podjeżdżam, sprawdzam, czy odpowiedni szlauch biorę i wlewam. Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km I faktycznie tyle przejeżdżasz? Bo u mnie tez napisane jest do następnego tankowania około 1000 km, ale przejeżdżam w porywach 700-750 no maks 800 km. Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód jest zatankowanie pod korek, wyzerowanie przebiegu tymczasowego, wyjeżdżenie zbiornika, znowu zatankowanie pod korek i po spisaniu ile weszło litrów i ile km przejechaliśmy policzenie ile spalił na 100 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 a dajże Ty spokój. Podjeżdżam, sprawdzam, czy odpowiedni szlauch biorę i wlewam. Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km No i to jest słuszne podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód ..... Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cmon :-) Pisałem to w kontekście, aby maks kilka razy tak sprawdzić, a nie za każdym razem się upewniać ile samochód pali. Choć dla mnie to i tak niewielki problem, bo praktycznie zawsze tankuje pod korek i kasuję licznik dystansu - ot tak z przyzwyczajenia:-) Ale nie chce mi się już liczyć, bo różnice mam na poziomie 0,5l-1l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a To normalne wyższa temperatura spalania zmniejsza emisje sadzy , która zapycha dpf przy okazji powstaje więcej dużo bardziej toksycznych tlenków azotu, którym trujesz otoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. No a co ja napisałem, tak lepiej się spala i sadzy mniej bo jest wyższa temperatura spalania, problem w tym, że przy wyższej temperaturze spalania powstaje więcej tlenków azotu. Nie promuj tutaj zatykania EGR-ów bo to jest tak bzdurne, że nawet pisać mi się nie chce, masz radość z zatkanego EGR ok. już to wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Pisałeś o temperaturze a ja o zawartości tlenu - czytaj uważnie. Zresztą - czytaj jak chcesz ... w sumie mało mi to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Dalej Strona 18 z 40 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Przebieg × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
wort Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawe skąd azot w C3H8 i C4H10 To jedno z najczystszych paliw. Zanieczyszczenia to głównie woda i siarka w śladowych ilościach używana do "zasmradzania" LPG ze względów bezpieczeństwa. Siadaj, trzy na szynach A o azocie w powietrzu Ty słyszał? owszem benzyna i ON mają jeszcze swój własny, dlatego przyjmuje się, że emisja tlenków azotu jest większa z tych ostatnich Ps. Badania emisji NO są laboratoryjne, tego co zmajstruje gazownik w instalacji LPG w konkretnym samochodzie nikt nie bada, a zmajstruje tak, żeby się dobrze i ekonomicznie jeździło mając tlenki azotu w głębokim poważaniu. To właśnie działający EGR ma spowolnić spalanie jednocześnie obniżyć temp. spalania przez to obniżyć ilość tlenków azotu w spalinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawe skąd azot w C3H8 i C4H10 To jedno z najczystszych paliw. Zanieczyszczenia to głównie woda i siarka w śladowych ilościach używana do "zasmradzania" LPG ze względów bezpieczeństwa. Siadaj, trzy na szynach Przeważnie z powietrza. Siadaj dwoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Z tut postow wynika,. ze mimo, ze LPG jest "bezpieczne" to nie mozna wjechac takim samochodem do parking zamknietego….. czy tez dlatego, ze "bezpieczne"? I, jak sie domyslam miedzy wierszami, nie powinno sie LPG parkowac w garazu przydomowym - czy to tez dlatego, ze te samochody sa "bezpieczne"?.... skoro takie samochody maja same zalety, to chyba producenci aut sa idiotami, bo gdyby nimi nie byli , to przeciez traca pieniadze lezace na ulicy : Z czytej zasady handlowania I robienia pieniedzy wynika bowiem to , ze powinni produkowac GLOWNIE LPG a nie benzyne czy Diesel'a A wiec wyloze pytanie lopatol;ogicznie: jakie sa MINUSY takiej instalacji??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Z czytej zasady handlowania I robienia pieniedzy wynika bowiem to , ze powinni produkowac GLOWNIE LPG a nie benzyne czy Diesel'a Janie, gdzie Ty widziałeś tą czystą zasadę handlowaniai robienia pieniędzy? Bądź trochę poważniejszy.... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Majka..4.2 w korkach nawet yaris tdi poprzedniej generacji nie da rady a to najoszczędniejsze małe auto 4-cylindrowe. zdjęcie tablicy wystarczy? Mogę zrobić, ale dopiero jutro, bo dzisiaj wracam do domu już po zmroku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Kiedyś było takie autko Daihatsu Charade - litrowy diesel - chyba nawet produkowało paliwo Sprawdzałaś przy dystrybutorze ? Mi regularnie komputer zaniża o 0,5 L : ) Niezależnie - 4,2 to świetny wynik ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Kiedyś było takie autko Daihatsu Charade - litrowy diesel - chyba nawet produkowało paliwo Sprawdzałaś przy dystrybutorze ? Mi regularnie komputer zaniża o 0,5 L : ) Niezależnie - 4,2 to świetny wynik ! a dajże Ty spokój. Podjeżdżam, sprawdzam, czy odpowiedni szlauch biorę i wlewam. Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km I faktycznie tyle przejeżdżasz? Bo u mnie tez napisane jest do następnego tankowania około 1000 km, ale przejeżdżam w porywach 700-750 no maks 800 km. Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód jest zatankowanie pod korek, wyzerowanie przebiegu tymczasowego, wyjeżdżenie zbiornika, znowu zatankowanie pod korek i po spisaniu ile weszło litrów i ile km przejechaliśmy policzenie ile spalił na 100 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 a dajże Ty spokój. Podjeżdżam, sprawdzam, czy odpowiedni szlauch biorę i wlewam. Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km No i to jest słuszne podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód ..... Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cmon :-) Pisałem to w kontekście, aby maks kilka razy tak sprawdzić, a nie za każdym razem się upewniać ile samochód pali. Choć dla mnie to i tak niewielki problem, bo praktycznie zawsze tankuje pod korek i kasuję licznik dystansu - ot tak z przyzwyczajenia:-) Ale nie chce mi się już liczyć, bo różnice mam na poziomie 0,5l-1l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a To normalne wyższa temperatura spalania zmniejsza emisje sadzy , która zapycha dpf przy okazji powstaje więcej dużo bardziej toksycznych tlenków azotu, którym trujesz otoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. No a co ja napisałem, tak lepiej się spala i sadzy mniej bo jest wyższa temperatura spalania, problem w tym, że przy wyższej temperaturze spalania powstaje więcej tlenków azotu. Nie promuj tutaj zatykania EGR-ów bo to jest tak bzdurne, że nawet pisać mi się nie chce, masz radość z zatkanego EGR ok. już to wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Pisałeś o temperaturze a ja o zawartości tlenu - czytaj uważnie. Zresztą - czytaj jak chcesz ... w sumie mało mi to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Dalej Strona 18 z 40 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Przebieg × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Ciekawe skąd azot w C3H8 i C4H10 To jedno z najczystszych paliw. Zanieczyszczenia to głównie woda i siarka w śladowych ilościach używana do "zasmradzania" LPG ze względów bezpieczeństwa. Siadaj, trzy na szynach Przeważnie z powietrza. Siadaj dwoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Z tut postow wynika,. ze mimo, ze LPG jest "bezpieczne" to nie mozna wjechac takim samochodem do parking zamknietego….. czy tez dlatego, ze "bezpieczne"? I, jak sie domyslam miedzy wierszami, nie powinno sie LPG parkowac w garazu przydomowym - czy to tez dlatego, ze te samochody sa "bezpieczne"?.... skoro takie samochody maja same zalety, to chyba producenci aut sa idiotami, bo gdyby nimi nie byli , to przeciez traca pieniadze lezace na ulicy : Z czytej zasady handlowania I robienia pieniedzy wynika bowiem to , ze powinni produkowac GLOWNIE LPG a nie benzyne czy Diesel'a A wiec wyloze pytanie lopatol;ogicznie: jakie sa MINUSY takiej instalacji??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Z czytej zasady handlowania I robienia pieniedzy wynika bowiem to , ze powinni produkowac GLOWNIE LPG a nie benzyne czy Diesel'a Janie, gdzie Ty widziałeś tą czystą zasadę handlowaniai robienia pieniędzy? Bądź trochę poważniejszy.... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajkaW Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Majka..4.2 w korkach nawet yaris tdi poprzedniej generacji nie da rady a to najoszczędniejsze małe auto 4-cylindrowe. zdjęcie tablicy wystarczy? Mogę zrobić, ale dopiero jutro, bo dzisiaj wracam do domu już po zmroku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Kiedyś było takie autko Daihatsu Charade - litrowy diesel - chyba nawet produkowało paliwo Sprawdzałaś przy dystrybutorze ? Mi regularnie komputer zaniża o 0,5 L : ) Niezależnie - 4,2 to świetny wynik ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Kiedyś było takie autko Daihatsu Charade - litrowy diesel - chyba nawet produkowało paliwo Sprawdzałaś przy dystrybutorze ? Mi regularnie komputer zaniża o 0,5 L : ) Niezależnie - 4,2 to świetny wynik ! a dajże Ty spokój. Podjeżdżam, sprawdzam, czy odpowiedni szlauch biorę i wlewam. Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km I faktycznie tyle przejeżdżasz? Bo u mnie tez napisane jest do następnego tankowania około 1000 km, ale przejeżdżam w porywach 700-750 no maks 800 km. Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód jest zatankowanie pod korek, wyzerowanie przebiegu tymczasowego, wyjeżdżenie zbiornika, znowu zatankowanie pod korek i po spisaniu ile weszło litrów i ile km przejechaliśmy policzenie ile spalił na 100 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 a dajże Ty spokój. Podjeżdżam, sprawdzam, czy odpowiedni szlauch biorę i wlewam. Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km No i to jest słuszne podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód ..... Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cmon :-) Pisałem to w kontekście, aby maks kilka razy tak sprawdzić, a nie za każdym razem się upewniać ile samochód pali. Choć dla mnie to i tak niewielki problem, bo praktycznie zawsze tankuje pod korek i kasuję licznik dystansu - ot tak z przyzwyczajenia:-) Ale nie chce mi się już liczyć, bo różnice mam na poziomie 0,5l-1l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a To normalne wyższa temperatura spalania zmniejsza emisje sadzy , która zapycha dpf przy okazji powstaje więcej dużo bardziej toksycznych tlenków azotu, którym trujesz otoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. No a co ja napisałem, tak lepiej się spala i sadzy mniej bo jest wyższa temperatura spalania, problem w tym, że przy wyższej temperaturze spalania powstaje więcej tlenków azotu. Nie promuj tutaj zatykania EGR-ów bo to jest tak bzdurne, że nawet pisać mi się nie chce, masz radość z zatkanego EGR ok. już to wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Pisałeś o temperaturze a ja o zawartości tlenu - czytaj uważnie. Zresztą - czytaj jak chcesz ... w sumie mało mi to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Dalej Strona 18 z 40 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Przebieg × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Kiedyś było takie autko Daihatsu Charade - litrowy diesel - chyba nawet produkowało paliwo Sprawdzałaś przy dystrybutorze ? Mi regularnie komputer zaniża o 0,5 L : ) Niezależnie - 4,2 to świetny wynik ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajkaW Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Kiedyś było takie autko Daihatsu Charade - litrowy diesel - chyba nawet produkowało paliwo Sprawdzałaś przy dystrybutorze ? Mi regularnie komputer zaniża o 0,5 L : ) Niezależnie - 4,2 to świetny wynik ! a dajże Ty spokój. Podjeżdżam, sprawdzam, czy odpowiedni szlauch biorę i wlewam. Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km I faktycznie tyle przejeżdżasz? Bo u mnie tez napisane jest do następnego tankowania około 1000 km, ale przejeżdżam w porywach 700-750 no maks 800 km. Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód jest zatankowanie pod korek, wyzerowanie przebiegu tymczasowego, wyjeżdżenie zbiornika, znowu zatankowanie pod korek i po spisaniu ile weszło litrów i ile km przejechaliśmy policzenie ile spalił na 100 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 a dajże Ty spokój. Podjeżdżam, sprawdzam, czy odpowiedni szlauch biorę i wlewam. Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km No i to jest słuszne podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód ..... Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cmon :-) Pisałem to w kontekście, aby maks kilka razy tak sprawdzić, a nie za każdym razem się upewniać ile samochód pali. Choć dla mnie to i tak niewielki problem, bo praktycznie zawsze tankuje pod korek i kasuję licznik dystansu - ot tak z przyzwyczajenia:-) Ale nie chce mi się już liczyć, bo różnice mam na poziomie 0,5l-1l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a To normalne wyższa temperatura spalania zmniejsza emisje sadzy , która zapycha dpf przy okazji powstaje więcej dużo bardziej toksycznych tlenków azotu, którym trujesz otoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. No a co ja napisałem, tak lepiej się spala i sadzy mniej bo jest wyższa temperatura spalania, problem w tym, że przy wyższej temperaturze spalania powstaje więcej tlenków azotu. Nie promuj tutaj zatykania EGR-ów bo to jest tak bzdurne, że nawet pisać mi się nie chce, masz radość z zatkanego EGR ok. już to wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Pisałeś o temperaturze a ja o zawartości tlenu - czytaj uważnie. Zresztą - czytaj jak chcesz ... w sumie mało mi to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Dalej Strona 18 z 40 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Przebieg × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km I faktycznie tyle przejeżdżasz? Bo u mnie tez napisane jest do następnego tankowania około 1000 km, ale przejeżdżam w porywach 700-750 no maks 800 km. Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód jest zatankowanie pod korek, wyzerowanie przebiegu tymczasowego, wyjeżdżenie zbiornika, znowu zatankowanie pod korek i po spisaniu ile weszło litrów i ile km przejechaliśmy policzenie ile spalił na 100 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 a dajże Ty spokój. Podjeżdżam, sprawdzam, czy odpowiedni szlauch biorę i wlewam. Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km No i to jest słuszne podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód ..... Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cmon :-) Pisałem to w kontekście, aby maks kilka razy tak sprawdzić, a nie za każdym razem się upewniać ile samochód pali. Choć dla mnie to i tak niewielki problem, bo praktycznie zawsze tankuje pod korek i kasuję licznik dystansu - ot tak z przyzwyczajenia:-) Ale nie chce mi się już liczyć, bo różnice mam na poziomie 0,5l-1l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a To normalne wyższa temperatura spalania zmniejsza emisje sadzy , która zapycha dpf przy okazji powstaje więcej dużo bardziej toksycznych tlenków azotu, którym trujesz otoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. No a co ja napisałem, tak lepiej się spala i sadzy mniej bo jest wyższa temperatura spalania, problem w tym, że przy wyższej temperaturze spalania powstaje więcej tlenków azotu. Nie promuj tutaj zatykania EGR-ów bo to jest tak bzdurne, że nawet pisać mi się nie chce, masz radość z zatkanego EGR ok. już to wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Pisałeś o temperaturze a ja o zawartości tlenu - czytaj uważnie. Zresztą - czytaj jak chcesz ... w sumie mało mi to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Dalej Strona 18 z 40 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Przebieg × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 a dajże Ty spokój. Podjeżdżam, sprawdzam, czy odpowiedni szlauch biorę i wlewam. Po zatankowaniu "pisze", że do następnego tankowania np 1050km No i to jest słuszne podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód ..... Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cmon :-) Pisałem to w kontekście, aby maks kilka razy tak sprawdzić, a nie za każdym razem się upewniać ile samochód pali. Choć dla mnie to i tak niewielki problem, bo praktycznie zawsze tankuje pod korek i kasuję licznik dystansu - ot tak z przyzwyczajenia:-) Ale nie chce mi się już liczyć, bo różnice mam na poziomie 0,5l-1l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a To normalne wyższa temperatura spalania zmniejsza emisje sadzy , która zapycha dpf przy okazji powstaje więcej dużo bardziej toksycznych tlenków azotu, którym trujesz otoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. No a co ja napisałem, tak lepiej się spala i sadzy mniej bo jest wyższa temperatura spalania, problem w tym, że przy wyższej temperaturze spalania powstaje więcej tlenków azotu. Nie promuj tutaj zatykania EGR-ów bo to jest tak bzdurne, że nawet pisać mi się nie chce, masz radość z zatkanego EGR ok. już to wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Pisałeś o temperaturze a ja o zawartości tlenu - czytaj uważnie. Zresztą - czytaj jak chcesz ... w sumie mało mi to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Dalej Strona 18 z 40 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Przebieg × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Stąd uważam, że najpewniejszym sposobem policzenia ile pali samochód ..... Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cmon :-) Pisałem to w kontekście, aby maks kilka razy tak sprawdzić, a nie za każdym razem się upewniać ile samochód pali. Choć dla mnie to i tak niewielki problem, bo praktycznie zawsze tankuje pod korek i kasuję licznik dystansu - ot tak z przyzwyczajenia:-) Ale nie chce mi się już liczyć, bo różnice mam na poziomie 0,5l-1l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a To normalne wyższa temperatura spalania zmniejsza emisje sadzy , która zapycha dpf przy okazji powstaje więcej dużo bardziej toksycznych tlenków azotu, którym trujesz otoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. No a co ja napisałem, tak lepiej się spala i sadzy mniej bo jest wyższa temperatura spalania, problem w tym, że przy wyższej temperaturze spalania powstaje więcej tlenków azotu. Nie promuj tutaj zatykania EGR-ów bo to jest tak bzdurne, że nawet pisać mi się nie chce, masz radość z zatkanego EGR ok. już to wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Pisałeś o temperaturze a ja o zawartości tlenu - czytaj uważnie. Zresztą - czytaj jak chcesz ... w sumie mało mi to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Dalej Strona 18 z 40 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Przebieg
cyniczny Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Jeżeli komuś chce się bawić Ja kiedyś wpisywałem tankowania w spritmonitor.de. Swoją drogą warto sobie zobaczyć przed zakupem ile auta palą - tam ludzie wpisują każde tankowanie. Mi się już odechciało. Ale jeden ciekawy wniosek z tego wypłynął - na "lepszym" paliwie typu Verva oba auta - a nawpisywałem się tego z 300 000 km paliły zawsze więcej. Na pewno nie jest to błąd. Cmon :-) Pisałem to w kontekście, aby maks kilka razy tak sprawdzić, a nie za każdym razem się upewniać ile samochód pali. Choć dla mnie to i tak niewielki problem, bo praktycznie zawsze tankuje pod korek i kasuję licznik dystansu - ot tak z przyzwyczajenia:-) Ale nie chce mi się już liczyć, bo różnice mam na poziomie 0,5l-1l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a To normalne wyższa temperatura spalania zmniejsza emisje sadzy , która zapycha dpf przy okazji powstaje więcej dużo bardziej toksycznych tlenków azotu, którym trujesz otoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. No a co ja napisałem, tak lepiej się spala i sadzy mniej bo jest wyższa temperatura spalania, problem w tym, że przy wyższej temperaturze spalania powstaje więcej tlenków azotu. Nie promuj tutaj zatykania EGR-ów bo to jest tak bzdurne, że nawet pisać mi się nie chce, masz radość z zatkanego EGR ok. już to wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Pisałeś o temperaturze a ja o zawartości tlenu - czytaj uważnie. Zresztą - czytaj jak chcesz ... w sumie mało mi to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Dalej Strona 18 z 40 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Off Topic Hyde Park Przebieg
wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też to sprawdzam właściwie z takiej inżynierskiej ciekawości. Z innych ciekawostek - po zatkaniu EGR-a przestał mi się przepalać DPF. To znaczy może i nie przestał ale o ile przedtem przepalał mi się regularnie co kilkaset km, to teraz od dawna już nie mogę wychwycić tego momentu. Pewnie znacznie rzadziej i krócej. Niech mi ktoś powie o ekologicznym działaniu EGR-a To normalne wyższa temperatura spalania zmniejsza emisje sadzy , która zapycha dpf przy okazji powstaje więcej dużo bardziej toksycznych tlenków azotu, którym trujesz otoczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. No a co ja napisałem, tak lepiej się spala i sadzy mniej bo jest wyższa temperatura spalania, problem w tym, że przy wyższej temperaturze spalania powstaje więcej tlenków azotu. Nie promuj tutaj zatykania EGR-ów bo to jest tak bzdurne, że nawet pisać mi się nie chce, masz radość z zatkanego EGR ok. już to wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Pisałeś o temperaturze a ja o zawartości tlenu - czytaj uważnie. Zresztą - czytaj jak chcesz ... w sumie mało mi to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Dalej Strona 18 z 40 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Nie. Dopływ tlenu (ograniczony zawsze zawodnym EGR-em) powoduje lepsze spalanie ON. No a co ja napisałem, tak lepiej się spala i sadzy mniej bo jest wyższa temperatura spalania, problem w tym, że przy wyższej temperaturze spalania powstaje więcej tlenków azotu. Nie promuj tutaj zatykania EGR-ów bo to jest tak bzdurne, że nawet pisać mi się nie chce, masz radość z zatkanego EGR ok. już to wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Pisałeś o temperaturze a ja o zawartości tlenu - czytaj uważnie. Zresztą - czytaj jak chcesz ... w sumie mało mi to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Dalej Strona 18 z 40 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
wkg Napisano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Pisałeś o temperaturze a ja o zawartości tlenu - czytaj uważnie. Zresztą - czytaj jak chcesz ... w sumie mało mi to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi