polm Napisano 4 Marca 2021 Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Ja nic nie porównuje. Odnoszę się do wypowiedzi rzekomego Pana, ze tu cytat „tak porządnie nart się już nie robi” - czyli recznie. Logiczne jest, ze w serwisach gdzie jest kupa luda nikt nie będzie dłubał recznie, a zwykłemu Kowalskiemu taki serwis będzie odpowiadał. Ja czuje różnice między ręcznym a maszyna. I czasem wrzucam narty na maszynę bo muszę, ale i tak zawsze poprawiam recznie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk A to "Trzeba te nowinki podrzucic serwisantom robiącym dechy zawodnikom w PS, może biedni zbladzili i dłubią recznie zamiast dać na maszynkę do tego Pana " To nie jest porównanie ? Może nie porównanie, tylko lekka ironia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 55 Dodano 5 l Ostatniej odpowiedzi 2 l Top użytkownicy w tym temacie 4 4 5 19 Popularne dni 4 Mar 15 27 Lis 7 18 Mar 6 31 Mar 5 Top użytkownicy w tym temacie polm 4 odpowiedzi nikon255 4 odpowiedzi star 5 odpowiedzi Gabrik 19 odpowiedzi Popularne dni 4 Mar 2021 15 odpowiedzi 27 Lis 2020 7 odpowiedzi 18 Mar 2019 6 odpowiedzi 31 Mar 2019 5 odpowiedzi Popularne posty Dany de Vino 5 Marca 2021 Gabrik, nie daj się wkręcać serwisantom w jakiś "super duper serwis". Nie masz jak wykorzystać jego skutków. Na twoim etapie (jak piszesz - początkujący ) to nie jest ci do niczego potrzebne. Ostre kr star 25 Lutego 2022 Był wątek o nartach zamorski taki autor ojciec założyciel z fajnym nickiem ale go znaleźć nie mogę. Pochwałę się, komplecik prawie, od mastera tego 32 kupione po drodze. Dwa dni na razie. Gabrik 6 Listopada 2021 Dzisiaj darmowe Salomon Scrambel 77W 165 poszły na serwis. Na nartach jeździł kiedyś mój kolega (nie był świadom, że to woman). Z racji, że córa pierwszy raz na tygodniowy wyjazd jedzie, pokalkul Dodane grafiki Jasiek. Napisano 4 Marca 2021 Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Nooo maszynka dla odważnych przypomina mi maszynkę elektro do noży Jestem tradycjonalistą, idę ostrzyć Redstery na sobotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 5 Marca 2021 Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 Gabrik, nie daj się wkręcać serwisantom w jakiś "super duper serwis". Nie masz jak wykorzystać jego skutków. Na twoim etapie (jak piszesz - początkujący ) to nie jest ci do niczego potrzebne. Ostre krawędzie przydadzą ci się dopiero jak zaczniesz jeździć skrętem ciętym (czyli na krawędziach) i to w specyficznych warunkach np.: po zlodzonych lub "betonowych" stokach lub na tyczkach. W każdych "normalnych" warunkach, to jest jazda rekreacyjna po przygotowanym lub nieprzygotowanym stoku jakaś kosmiczna ostrość krawędzi nie jest ci do niczego potrzebna. Uczysz się i na tym etapie jeździsz "ześlizgiem" i bardzo słusznie. Następne etapy przyjdą później, masz na to czas. Smarowanie też ogarnij sam i do tego również nie potrzebujesz jakiś specjalnych smarów. Normalny "ogólnowojskowy" i żelazko w zupełności wystarczy (nie walczysz na zawodach o ułamki sekund). Jak ci tu ktoś pisał: ciesz się jazdą i używaj życia na nartach! Ostrzenie krawędzi też da się samemu ogarnąć, tyle że w to trzeba zainwestować kilka stówek na sprzęt (dość szybko się zwraca i jaka wygoda!). Maszyny zużywają bardzo dużo krawędzi i narty ci na długo nie wystarczą. Przy ostrzeniu ręcznym zużywasz tyle krawędzi (metalu) ile trzeba i ani trochę więcej. Ja unikam maszyn za jednym wyjątkiem: jak potrzebuję splanować spody to przy okazji robią "podniesienie" krawędzi od strony ślizgu (twoje Atomici nie były jeszcze przeze mnie planowane więc ślizgi mają fabryczną grubość). Pozdr. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 8 miesięcy temu... Gabrik Napisano 6 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Dzisiaj darmowe Salomon Scrambel 77W 165 poszły na serwis. Na nartach jeździł kiedyś mój kolega (nie był świadom, że to woman). Z racji, że córa pierwszy raz na tygodniowy wyjazd jedzie, pokalkulowałem, że lepiej niech kupi nowe buty, zamiast wydać kasę na wypożyczenie zestawu deski+buty. Salomony i tak stały, więc na ten wyjazd powinny dać radę. Ich stan jest bardzo dobry ( jedynie ślizg na taśmie ponoć był szlifowany), krawędzi dużo. Zatem postanowiłem kompleksowo - poszło podniesienie 0.7/88, nowa strukturka. Jak po tym wyjeździe złapie już max bakcyla, będę konsultował czy szukać desek dla niej, czy może te Salomony jeszcze będą na jakiś czas ok. Swoją drogą w zimie 2019 dałem je w Kamieńsku szwagierce (jakieś 172 wzrost) ale tak uwierzyła w info z wypo o krótkich nartach, że mentalnie je skreśliła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 miesiące temu... star Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Był wątek o nartach zamorski taki autor ojciec założyciel z fajnym nickiem ale go znaleźć nie mogę. Pochwałę się, komplecik prawie, od mastera tego 32 kupione po drodze. Dwa dni na razie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Znalazłem deski, nie deseczki, hilly billy taki nick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 3 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Jasiek. Napisano 4 Marca 2021 Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Nooo maszynka dla odważnych przypomina mi maszynkę elektro do noży Jestem tradycjonalistą, idę ostrzyć Redstery na sobotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dany de Vino Napisano 5 Marca 2021 Udostępnij Napisano 5 Marca 2021 Gabrik, nie daj się wkręcać serwisantom w jakiś "super duper serwis". Nie masz jak wykorzystać jego skutków. Na twoim etapie (jak piszesz - początkujący ) to nie jest ci do niczego potrzebne. Ostre krawędzie przydadzą ci się dopiero jak zaczniesz jeździć skrętem ciętym (czyli na krawędziach) i to w specyficznych warunkach np.: po zlodzonych lub "betonowych" stokach lub na tyczkach. W każdych "normalnych" warunkach, to jest jazda rekreacyjna po przygotowanym lub nieprzygotowanym stoku jakaś kosmiczna ostrość krawędzi nie jest ci do niczego potrzebna. Uczysz się i na tym etapie jeździsz "ześlizgiem" i bardzo słusznie. Następne etapy przyjdą później, masz na to czas. Smarowanie też ogarnij sam i do tego również nie potrzebujesz jakiś specjalnych smarów. Normalny "ogólnowojskowy" i żelazko w zupełności wystarczy (nie walczysz na zawodach o ułamki sekund). Jak ci tu ktoś pisał: ciesz się jazdą i używaj życia na nartach! Ostrzenie krawędzi też da się samemu ogarnąć, tyle że w to trzeba zainwestować kilka stówek na sprzęt (dość szybko się zwraca i jaka wygoda!). Maszyny zużywają bardzo dużo krawędzi i narty ci na długo nie wystarczą. Przy ostrzeniu ręcznym zużywasz tyle krawędzi (metalu) ile trzeba i ani trochę więcej. Ja unikam maszyn za jednym wyjątkiem: jak potrzebuję splanować spody to przy okazji robią "podniesienie" krawędzi od strony ślizgu (twoje Atomici nie były jeszcze przeze mnie planowane więc ślizgi mają fabryczną grubość). Pozdr. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 6 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Dzisiaj darmowe Salomon Scrambel 77W 165 poszły na serwis. Na nartach jeździł kiedyś mój kolega (nie był świadom, że to woman). Z racji, że córa pierwszy raz na tygodniowy wyjazd jedzie, pokalkulowałem, że lepiej niech kupi nowe buty, zamiast wydać kasę na wypożyczenie zestawu deski+buty. Salomony i tak stały, więc na ten wyjazd powinny dać radę. Ich stan jest bardzo dobry ( jedynie ślizg na taśmie ponoć był szlifowany), krawędzi dużo. Zatem postanowiłem kompleksowo - poszło podniesienie 0.7/88, nowa strukturka. Jak po tym wyjeździe złapie już max bakcyla, będę konsultował czy szukać desek dla niej, czy może te Salomony jeszcze będą na jakiś czas ok. Swoją drogą w zimie 2019 dałem je w Kamieńsku szwagierce (jakieś 172 wzrost) ale tak uwierzyła w info z wypo o krótkich nartach, że mentalnie je skreśliła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Był wątek o nartach zamorski taki autor ojciec założyciel z fajnym nickiem ale go znaleźć nie mogę. Pochwałę się, komplecik prawie, od mastera tego 32 kupione po drodze. Dwa dni na razie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 25 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Znalazłem deski, nie deseczki, hilly billy taki nick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi