zajÄ…c Napisano 6 Marca 2019 Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Ale się nudzicie, a ja w tym czasie pół godziny gimnastyki (teraz to się nazywa pilates) + rozciąganie (teraz to się nazywa streczing) A tak serio w skarpetkach na tych piłkach / przyrządach stoicie? Przecież to się stopy ślizgają... na boso trzeba to może się da na 1 nodze nawet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 6 Marca 2019 Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Ale się nudzicie, a ja w tym czasie pół godziny gimnastyki (teraz to się nazywa pilates) + rozciąganie (teraz to się nazywa streczing) A tak serio w skarpetkach na tych piłkach / przyrządach stoicie? Przecież to się stopy ślizgają... na boso trzeba to może się da na 1 nodze nawet? Na boso na bosu? Brawo MU! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Diakon Napisano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Ale się nudzicie, a ja w tym czasie pół godziny gimnastyki (teraz to się nazywa pilates) + rozciąganie (teraz to się nazywa streczing) A tak serio w skarpetkach na tych piłkach / przyrządach stoicie? Przecież to się stopy ślizgają... na boso trzeba to może się da na 1 nodze nawet?chyba to kwestia wprawy i czasu, bez skarpetki troche sie postoi. bosiku. Obejrzyj film „Instruktor narciarstwa Taeusz Skowroński "Być w gazie "” w YouTubehttps://youtu.be/hFleu766AqM to podzowiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 6 Marca 2019 Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Przy myciu zębów, spadłem ok. 6 razy, bo się wiercę. Na jednej nodze nie da rady ustac, bez podpórek. To słabo. W butach narciarskich przy zamkniętych oczach jest trudniej. Chodzi o stanie na jednej nodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 chyba to kwestia wprawy i czasu, bez skarpetki troche sie postoi. bosiku. Obejrzyj film „Instruktor narciarstwa Taeusz Skowroński "Być w gazie "” w YouTubehttps://youtu.be/hFleu766AqM to podzowiam ! „Gaz” polega głównie na podkręcaniu prędkości filmu Bardzo dobra forma, siła i ćwiczenia- ....A w praktyce „wolniejsze” jest bardziej skuteczne. Jak już się znudzi, to mogę zapodać parę utrudnień na brzuszki. TRX - taśmy- rewelacja- korzystam tylko przy ścianie i pewne opcje nie wchodzą w grę!! Bo głową muru nie przebijesz!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Diakon Napisano 7 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Przygotowanie fizyczne przed sezonem jest tak samo ważne jest nasmarowanie i naostrzenie nart... codziennie 30 min, choćby szybszy spacer. Pozdrawiam Czołem. 1/2 godziny to codziennie do pracy chodzę, w dwie strony. Rano szybciej niz po .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Diakon Napisano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Czołem. 1/2 godziny to codziennie do pracy chodzę, w dwie strony. Rano szybciej niz po .. Codziennie nie da rady cwiczyć, potzrebna jest regeneracja, ja odpoczywam 2 dni po cwiczeniach. Inaczej czuć zmeczenie. Po kóleczku na podlodze wczoraj, dzisiaj są zakwasy w dolnej czeseci brzucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 ... .zaraz zaraz... Zakwasy w dolnej części brzucha od kółeczka..... na podłodze ? No, no...nie mogę sobie tego wyobrazić? Pomoc na zakwasy to tylko aktywny umiarkowany wysiłek. Codziennie nie da rady cwiczyć, potzrebna jest regeneracja, ja odpoczywam 2 dni po cwiczeniach. Inaczej czuć zmeczenie. Po kóleczku na podlodze wczoraj, dzisiaj są zakwasy w dolnej czeseci brzucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 ... .zaraz zaraz... Zakwasy w dolnej części brzucha od kółeczka..... na podłodze ? No, no...nie mogę sobie tego wyobrazić? Pomoc na zakwasy to tylko aktywny umiarkowany wysiłek. Rozciąganie, basen... siostro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 chyba to kwestia wprawy i czasu, bez skarpetki troche sie postoi.bosiku.Obejrzyj film „Instruktor narciarstwa Taeusz Skowroński "Być w gazie "” w YouTubehttps://youtu.be/hFleu766AqMto podzowiam !WitamMusiał być na niezłym gazie. Nawet uwzględniając przyspieszenie filmu. I on to codziennie robi? Jak leje w jesieni to też? Wielkie wrażenie zrobiło na mnie to podciąganie. I jeszcze z ciężarkiem, w pobliżu magazynu jednokomórkowców.Uchodziłem w biurze i w tzw. szerokiej rodzinie za tzw. faceta sportowego. Ćwiczę, co prawda, od czasu do czasu. Przykładem było codziennie, przez miesiąc, wykuwanie młotkiem murarskim dziury w ziemi, pod dwa zbiorniki na zużytą wodę. Pozycje miałem bardzo różne. Nogi wzmacniałem pchając taczkę z urobkiem. Wszystkie te prace były jednak przeraźliwie wolne. Ale bez tego, tej szybkości, jak u pana Tadzia, nie da się tak ładnie jeździć jak on.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Diakon Napisano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 ... .zaraz zaraz... Zakwasy w dolnej części brzucha od kółeczka..... na podłodze ? No, no...nie mogę sobie tego wyobrazić? Pomoc na zakwasy to tylko aktywny umiarkowany wysiłek. Zakwasy są dlatego, że to inne cwiczenie niz wczesciej - plank i wznosy nóg, Takie urozmaicenie co jakis czas. Wszystko się nudzi. No a chwilami to chyba jeżdzimy jak pan Tadzio, mam nadzieję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Diakon Napisano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 .... dzisiaj kolejna próba balansu porannego.... Taki luźny dysk jak na Twoim zdjęciu Diakon-czerwony - mój czarny Jedna noga na chybotku druga na wannie i przysiady- bułgarskie ( bulgarian split squat?)https://youtu.be/Ksz5rkmBuTA Jak już się poczuje pewniej to dodam szczoteczkę i zamykanie oczu. Najbardziej niewygodna była krawędź wanny. Pozdrawiam Znam bułgarski, przyznaję malo stosuję. Na piłce-to podziwiam. Sprubuję. Ostatnio do cwiczeń dodalem np. sciaganie linki wyciagu, proste ręce. To jakby na nartach kijkami sie odpychać, albo chwytać talezyk wyciagu, który niejednokrotnie szarpie. Podstawa u mnie to wykroki, sklony i przysiady z hantlami. I to kóleczko na brzuch, juz nie mam zakwasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 13 Marca 2019 Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 TO CO opisujesz to zupelnie inna kategoria cwiczen.. przysiady na Bosu czy innym podobnym sprzecie zawieraja duzo cwiczen balansujacych.. w dodatku wymagaja wiekszej sily I koordynacji przeprowadz taka probe : sprobuj , ile kg mozesz podniesc na tzw "biceps". zanotuj max wynik powtorz to samo stojac na Bpsu I zauwaz roznice (warunek: nie mozn podrzucac konczyn gornych ruchem tulowia - tulow musi byc pionowy cay czas.... BTW : nie wiem skad sie wzial termin "bulgarskie prysiady" bo jet to technika znana od dawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 13 Marca 2019 Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 .. poszukaj : Angel Spassov i geneza nazwy stanie się jasna. Przy okazji ciekawe spojrzenie na temat pomieszania proporcji treningu siłowego z "cyrkowym" (określenie za autorem artykułu) i krótko o możliwych konsekwencjach w sposób dość przystępny. https://www.facebook...30293457033865/ Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Diakon Napisano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 .. poszukaj : Angel Spassov i geneza nazwy stanie się jasna. Przy okazji ciekawe spojrzenie na temat pomieszania proporcji treningu siłowego z "cyrkowym" (określenie za autorem artykułu) i krótko o możliwych konsekwencjach w sposób dość przystępny.https://www.facebook...30293457033865/ Pozdrawiam, M. Jakos intuicyjnie nie wierzę w te badania, że jak to ! cwiczenia rownoważne nie zabezpieczaja przed kontuzjami? (oczwiscie posrednio), bo chyba wzmacniają miesnie ì wiezadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 nic nie zabezpiecza - proprioception training ZMNIEJSZA ryzyko ACL-a : czy Twoja intuicja sie zgadza czy nie…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 BTW : nie wiem skad sie wzial termin "bulgarskie prysiady" bo jet to technika znana od dawna Z bułgarskich ćwiczeń najbardziej znany jest cios młotkowy-hammerfist potocznie nazywany „Bułgarem” . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 .. ćwiczenia priopriocepcyjne są częścią rehabilitacji po urazie/rekonstrukcji ACL. Nie oznacza to,że mogą czemuś zapobiec. Trening osoby zdrowej a rehabilitacja to dwa różne tematy. Lektura dodatkowa,nieco poszerzona : http://www.kinesport...-oparciu-o-ebm/ .. od razu dodam, że na treningach korzystam z ćwiczeń priopriocepcyjnych i nie jestem ich przeciwnikiem - tyle,że nie zastąpią one treningu mięśniowego czy plyometrii - stanowią uzupełnienie/dodatek bez związku z zapobieganiem ACL. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 spytam wprost = jakie masz wyksztalcenie - bo Ja nie pisze z Googla tylko to jest moj zawod - wiec nie ppieprz czegos, co nie jest poparte badaniami poza tym myslisz pojecia: "zapobieganie" vs "zmniejszenie ryzyka", a to ZUPELNIE inna kategoria w medycynie I w nauce.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Ja właśnie uskuteczniam ćwiczenia w sali i na basenie pod okiem doświadczonych rehabilitantów. Dp tego siarka i laser. Mam stąd wyjść jak młódka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Ja właśnie uskuteczniam ćwiczenia w sali i na basenie pod okiem doświadczonych rehabilitantów. Dp tego siarka i laser. Mam stąd wyjść jak młódka:) Masaż by się przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Masaż by się przydał. Mam, na sali, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Mam, na sali, To rozumiem. Ci masażysci... znaczy fizjoterapeuci, nie mylić z rehabilitantami, ponoć cudeńka, tymi mocnymi, dużymi i ciepłymi rękoma potrafią wyczyniać... przynajmniej tak mi opowiada moja druga połówka:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Kierunkowe .. a swoją drogą muszę nad sobą popracować, skoro nie dostrzegłeś, że w 100% się z Tobą zgadzam . Powtórzę się : W 100% się zgadzam, że ćwiczenia priopriocepcyjne nie zapobiegają urazom ACL - też zapewne 100% zgody, prawidłowo wykonywane ograniczają ryzyko kontuzji. Na ile się zgadzamy nie wiem : ćwiczenia priopriocepcyjne doskonale uzupełniają plan treningowy lecz innych form treningu nie zastąpią. Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Marxx74 Dzięki za ten link -jest całkiem użyteczny http://www.kinesport...-oparciu-o-ebm/ To moja rehabilitacja tak wyglądała i większość ćwiczeń- przysiadów skoków - odbywało się przed lustrem, żeby kontrolować koślawość kolana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 2 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Zdrowie Trening przed i w sezonie a jazda rekreacyjna
Diakon Napisano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Ale się nudzicie, a ja w tym czasie pół godziny gimnastyki (teraz to się nazywa pilates) + rozciąganie (teraz to się nazywa streczing) A tak serio w skarpetkach na tych piłkach / przyrządach stoicie? Przecież to się stopy ślizgają... na boso trzeba to może się da na 1 nodze nawet?chyba to kwestia wprawy i czasu, bez skarpetki troche sie postoi. bosiku. Obejrzyj film „Instruktor narciarstwa Taeusz Skowroński "Być w gazie "” w YouTubehttps://youtu.be/hFleu766AqM to podzowiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polm Napisano 6 Marca 2019 Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Przy myciu zębów, spadłem ok. 6 razy, bo się wiercę. Na jednej nodze nie da rady ustac, bez podpórek. To słabo. W butach narciarskich przy zamkniętych oczach jest trudniej. Chodzi o stanie na jednej nodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 chyba to kwestia wprawy i czasu, bez skarpetki troche sie postoi. bosiku. Obejrzyj film „Instruktor narciarstwa Taeusz Skowroński "Być w gazie "” w YouTubehttps://youtu.be/hFleu766AqM to podzowiam ! „Gaz” polega głównie na podkręcaniu prędkości filmu Bardzo dobra forma, siła i ćwiczenia- ....A w praktyce „wolniejsze” jest bardziej skuteczne. Jak już się znudzi, to mogę zapodać parę utrudnień na brzuszki. TRX - taśmy- rewelacja- korzystam tylko przy ścianie i pewne opcje nie wchodzą w grę!! Bo głową muru nie przebijesz!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Diakon Napisano 7 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Przygotowanie fizyczne przed sezonem jest tak samo ważne jest nasmarowanie i naostrzenie nart... codziennie 30 min, choćby szybszy spacer. Pozdrawiam Czołem. 1/2 godziny to codziennie do pracy chodzę, w dwie strony. Rano szybciej niz po .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Diakon Napisano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Czołem. 1/2 godziny to codziennie do pracy chodzę, w dwie strony. Rano szybciej niz po .. Codziennie nie da rady cwiczyć, potzrebna jest regeneracja, ja odpoczywam 2 dni po cwiczeniach. Inaczej czuć zmeczenie. Po kóleczku na podlodze wczoraj, dzisiaj są zakwasy w dolnej czeseci brzucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 ... .zaraz zaraz... Zakwasy w dolnej części brzucha od kółeczka..... na podłodze ? No, no...nie mogę sobie tego wyobrazić? Pomoc na zakwasy to tylko aktywny umiarkowany wysiłek. Codziennie nie da rady cwiczyć, potzrebna jest regeneracja, ja odpoczywam 2 dni po cwiczeniach. Inaczej czuć zmeczenie. Po kóleczku na podlodze wczoraj, dzisiaj są zakwasy w dolnej czeseci brzucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 ... .zaraz zaraz... Zakwasy w dolnej części brzucha od kółeczka..... na podłodze ? No, no...nie mogę sobie tego wyobrazić? Pomoc na zakwasy to tylko aktywny umiarkowany wysiłek. Rozciąganie, basen... siostro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 chyba to kwestia wprawy i czasu, bez skarpetki troche sie postoi.bosiku.Obejrzyj film „Instruktor narciarstwa Taeusz Skowroński "Być w gazie "” w YouTubehttps://youtu.be/hFleu766AqMto podzowiam !WitamMusiał być na niezłym gazie. Nawet uwzględniając przyspieszenie filmu. I on to codziennie robi? Jak leje w jesieni to też? Wielkie wrażenie zrobiło na mnie to podciąganie. I jeszcze z ciężarkiem, w pobliżu magazynu jednokomórkowców.Uchodziłem w biurze i w tzw. szerokiej rodzinie za tzw. faceta sportowego. Ćwiczę, co prawda, od czasu do czasu. Przykładem było codziennie, przez miesiąc, wykuwanie młotkiem murarskim dziury w ziemi, pod dwa zbiorniki na zużytą wodę. Pozycje miałem bardzo różne. Nogi wzmacniałem pchając taczkę z urobkiem. Wszystkie te prace były jednak przeraźliwie wolne. Ale bez tego, tej szybkości, jak u pana Tadzia, nie da się tak ładnie jeździć jak on.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Diakon Napisano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 ... .zaraz zaraz... Zakwasy w dolnej części brzucha od kółeczka..... na podłodze ? No, no...nie mogę sobie tego wyobrazić? Pomoc na zakwasy to tylko aktywny umiarkowany wysiłek. Zakwasy są dlatego, że to inne cwiczenie niz wczesciej - plank i wznosy nóg, Takie urozmaicenie co jakis czas. Wszystko się nudzi. No a chwilami to chyba jeżdzimy jak pan Tadzio, mam nadzieję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Diakon Napisano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 .... dzisiaj kolejna próba balansu porannego.... Taki luźny dysk jak na Twoim zdjęciu Diakon-czerwony - mój czarny Jedna noga na chybotku druga na wannie i przysiady- bułgarskie ( bulgarian split squat?)https://youtu.be/Ksz5rkmBuTA Jak już się poczuje pewniej to dodam szczoteczkę i zamykanie oczu. Najbardziej niewygodna była krawędź wanny. Pozdrawiam Znam bułgarski, przyznaję malo stosuję. Na piłce-to podziwiam. Sprubuję. Ostatnio do cwiczeń dodalem np. sciaganie linki wyciagu, proste ręce. To jakby na nartach kijkami sie odpychać, albo chwytać talezyk wyciagu, który niejednokrotnie szarpie. Podstawa u mnie to wykroki, sklony i przysiady z hantlami. I to kóleczko na brzuch, juz nie mam zakwasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 13 Marca 2019 Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 TO CO opisujesz to zupelnie inna kategoria cwiczen.. przysiady na Bosu czy innym podobnym sprzecie zawieraja duzo cwiczen balansujacych.. w dodatku wymagaja wiekszej sily I koordynacji przeprowadz taka probe : sprobuj , ile kg mozesz podniesc na tzw "biceps". zanotuj max wynik powtorz to samo stojac na Bpsu I zauwaz roznice (warunek: nie mozn podrzucac konczyn gornych ruchem tulowia - tulow musi byc pionowy cay czas.... BTW : nie wiem skad sie wzial termin "bulgarskie prysiady" bo jet to technika znana od dawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 13 Marca 2019 Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 .. poszukaj : Angel Spassov i geneza nazwy stanie się jasna. Przy okazji ciekawe spojrzenie na temat pomieszania proporcji treningu siłowego z "cyrkowym" (określenie za autorem artykułu) i krótko o możliwych konsekwencjach w sposób dość przystępny. https://www.facebook...30293457033865/ Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Diakon Napisano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 .. poszukaj : Angel Spassov i geneza nazwy stanie się jasna. Przy okazji ciekawe spojrzenie na temat pomieszania proporcji treningu siłowego z "cyrkowym" (określenie za autorem artykułu) i krótko o możliwych konsekwencjach w sposób dość przystępny.https://www.facebook...30293457033865/ Pozdrawiam, M. Jakos intuicyjnie nie wierzę w te badania, że jak to ! cwiczenia rownoważne nie zabezpieczaja przed kontuzjami? (oczwiscie posrednio), bo chyba wzmacniają miesnie ì wiezadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 nic nie zabezpiecza - proprioception training ZMNIEJSZA ryzyko ACL-a : czy Twoja intuicja sie zgadza czy nie…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 BTW : nie wiem skad sie wzial termin "bulgarskie prysiady" bo jet to technika znana od dawna Z bułgarskich ćwiczeń najbardziej znany jest cios młotkowy-hammerfist potocznie nazywany „Bułgarem” . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 .. ćwiczenia priopriocepcyjne są częścią rehabilitacji po urazie/rekonstrukcji ACL. Nie oznacza to,że mogą czemuś zapobiec. Trening osoby zdrowej a rehabilitacja to dwa różne tematy. Lektura dodatkowa,nieco poszerzona : http://www.kinesport...-oparciu-o-ebm/ .. od razu dodam, że na treningach korzystam z ćwiczeń priopriocepcyjnych i nie jestem ich przeciwnikiem - tyle,że nie zastąpią one treningu mięśniowego czy plyometrii - stanowią uzupełnienie/dodatek bez związku z zapobieganiem ACL. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 spytam wprost = jakie masz wyksztalcenie - bo Ja nie pisze z Googla tylko to jest moj zawod - wiec nie ppieprz czegos, co nie jest poparte badaniami poza tym myslisz pojecia: "zapobieganie" vs "zmniejszenie ryzyka", a to ZUPELNIE inna kategoria w medycynie I w nauce.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Ja właśnie uskuteczniam ćwiczenia w sali i na basenie pod okiem doświadczonych rehabilitantów. Dp tego siarka i laser. Mam stąd wyjść jak młódka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Ja właśnie uskuteczniam ćwiczenia w sali i na basenie pod okiem doświadczonych rehabilitantów. Dp tego siarka i laser. Mam stąd wyjść jak młódka:) Masaż by się przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Masaż by się przydał. Mam, na sali, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Mam, na sali, To rozumiem. Ci masażysci... znaczy fizjoterapeuci, nie mylić z rehabilitantami, ponoć cudeńka, tymi mocnymi, dużymi i ciepłymi rękoma potrafią wyczyniać... przynajmniej tak mi opowiada moja druga połówka:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Kierunkowe .. a swoją drogą muszę nad sobą popracować, skoro nie dostrzegłeś, że w 100% się z Tobą zgadzam . Powtórzę się : W 100% się zgadzam, że ćwiczenia priopriocepcyjne nie zapobiegają urazom ACL - też zapewne 100% zgody, prawidłowo wykonywane ograniczają ryzyko kontuzji. Na ile się zgadzamy nie wiem : ćwiczenia priopriocepcyjne doskonale uzupełniają plan treningowy lecz innych form treningu nie zastąpią. Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Marxx74 Dzięki za ten link -jest całkiem użyteczny http://www.kinesport...-oparciu-o-ebm/ To moja rehabilitacja tak wyglądała i większość ćwiczeń- przysiadów skoków - odbywało się przed lustrem, żeby kontrolować koślawość kolana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 2 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Zdrowie Trening przed i w sezonie a jazda rekreacyjna
Joanna Sm Napisano 7 Marca 2019 Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 chyba to kwestia wprawy i czasu, bez skarpetki troche sie postoi. bosiku. Obejrzyj film „Instruktor narciarstwa Taeusz Skowroński "Być w gazie "” w YouTubehttps://youtu.be/hFleu766AqM to podzowiam ! „Gaz” polega głównie na podkręcaniu prędkości filmu Bardzo dobra forma, siła i ćwiczenia- ....A w praktyce „wolniejsze” jest bardziej skuteczne. Jak już się znudzi, to mogę zapodać parę utrudnień na brzuszki. TRX - taśmy- rewelacja- korzystam tylko przy ścianie i pewne opcje nie wchodzą w grę!! Bo głową muru nie przebijesz!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diakon Napisano 7 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Przygotowanie fizyczne przed sezonem jest tak samo ważne jest nasmarowanie i naostrzenie nart... codziennie 30 min, choćby szybszy spacer. Pozdrawiam Czołem. 1/2 godziny to codziennie do pracy chodzę, w dwie strony. Rano szybciej niz po .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Diakon Napisano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Czołem. 1/2 godziny to codziennie do pracy chodzę, w dwie strony. Rano szybciej niz po .. Codziennie nie da rady cwiczyć, potzrebna jest regeneracja, ja odpoczywam 2 dni po cwiczeniach. Inaczej czuć zmeczenie. Po kóleczku na podlodze wczoraj, dzisiaj są zakwasy w dolnej czeseci brzucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 ... .zaraz zaraz... Zakwasy w dolnej części brzucha od kółeczka..... na podłodze ? No, no...nie mogę sobie tego wyobrazić? Pomoc na zakwasy to tylko aktywny umiarkowany wysiłek. Codziennie nie da rady cwiczyć, potzrebna jest regeneracja, ja odpoczywam 2 dni po cwiczeniach. Inaczej czuć zmeczenie. Po kóleczku na podlodze wczoraj, dzisiaj są zakwasy w dolnej czeseci brzucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 ... .zaraz zaraz... Zakwasy w dolnej części brzucha od kółeczka..... na podłodze ? No, no...nie mogę sobie tego wyobrazić? Pomoc na zakwasy to tylko aktywny umiarkowany wysiłek. Rozciąganie, basen... siostro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 chyba to kwestia wprawy i czasu, bez skarpetki troche sie postoi.bosiku.Obejrzyj film „Instruktor narciarstwa Taeusz Skowroński "Być w gazie "” w YouTubehttps://youtu.be/hFleu766AqMto podzowiam !WitamMusiał być na niezłym gazie. Nawet uwzględniając przyspieszenie filmu. I on to codziennie robi? Jak leje w jesieni to też? Wielkie wrażenie zrobiło na mnie to podciąganie. I jeszcze z ciężarkiem, w pobliżu magazynu jednokomórkowców.Uchodziłem w biurze i w tzw. szerokiej rodzinie za tzw. faceta sportowego. Ćwiczę, co prawda, od czasu do czasu. Przykładem było codziennie, przez miesiąc, wykuwanie młotkiem murarskim dziury w ziemi, pod dwa zbiorniki na zużytą wodę. Pozycje miałem bardzo różne. Nogi wzmacniałem pchając taczkę z urobkiem. Wszystkie te prace były jednak przeraźliwie wolne. Ale bez tego, tej szybkości, jak u pana Tadzia, nie da się tak ładnie jeździć jak on.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Diakon Napisano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 ... .zaraz zaraz... Zakwasy w dolnej części brzucha od kółeczka..... na podłodze ? No, no...nie mogę sobie tego wyobrazić? Pomoc na zakwasy to tylko aktywny umiarkowany wysiłek. Zakwasy są dlatego, że to inne cwiczenie niz wczesciej - plank i wznosy nóg, Takie urozmaicenie co jakis czas. Wszystko się nudzi. No a chwilami to chyba jeżdzimy jak pan Tadzio, mam nadzieję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Diakon Napisano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 .... dzisiaj kolejna próba balansu porannego.... Taki luźny dysk jak na Twoim zdjęciu Diakon-czerwony - mój czarny Jedna noga na chybotku druga na wannie i przysiady- bułgarskie ( bulgarian split squat?)https://youtu.be/Ksz5rkmBuTA Jak już się poczuje pewniej to dodam szczoteczkę i zamykanie oczu. Najbardziej niewygodna była krawędź wanny. Pozdrawiam Znam bułgarski, przyznaję malo stosuję. Na piłce-to podziwiam. Sprubuję. Ostatnio do cwiczeń dodalem np. sciaganie linki wyciagu, proste ręce. To jakby na nartach kijkami sie odpychać, albo chwytać talezyk wyciagu, który niejednokrotnie szarpie. Podstawa u mnie to wykroki, sklony i przysiady z hantlami. I to kóleczko na brzuch, juz nie mam zakwasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 13 Marca 2019 Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 TO CO opisujesz to zupelnie inna kategoria cwiczen.. przysiady na Bosu czy innym podobnym sprzecie zawieraja duzo cwiczen balansujacych.. w dodatku wymagaja wiekszej sily I koordynacji przeprowadz taka probe : sprobuj , ile kg mozesz podniesc na tzw "biceps". zanotuj max wynik powtorz to samo stojac na Bpsu I zauwaz roznice (warunek: nie mozn podrzucac konczyn gornych ruchem tulowia - tulow musi byc pionowy cay czas.... BTW : nie wiem skad sie wzial termin "bulgarskie prysiady" bo jet to technika znana od dawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 13 Marca 2019 Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 .. poszukaj : Angel Spassov i geneza nazwy stanie się jasna. Przy okazji ciekawe spojrzenie na temat pomieszania proporcji treningu siłowego z "cyrkowym" (określenie za autorem artykułu) i krótko o możliwych konsekwencjach w sposób dość przystępny. https://www.facebook...30293457033865/ Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Diakon Napisano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 .. poszukaj : Angel Spassov i geneza nazwy stanie się jasna. Przy okazji ciekawe spojrzenie na temat pomieszania proporcji treningu siłowego z "cyrkowym" (określenie za autorem artykułu) i krótko o możliwych konsekwencjach w sposób dość przystępny.https://www.facebook...30293457033865/ Pozdrawiam, M. Jakos intuicyjnie nie wierzę w te badania, że jak to ! cwiczenia rownoważne nie zabezpieczaja przed kontuzjami? (oczwiscie posrednio), bo chyba wzmacniają miesnie ì wiezadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 nic nie zabezpiecza - proprioception training ZMNIEJSZA ryzyko ACL-a : czy Twoja intuicja sie zgadza czy nie…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 BTW : nie wiem skad sie wzial termin "bulgarskie prysiady" bo jet to technika znana od dawna Z bułgarskich ćwiczeń najbardziej znany jest cios młotkowy-hammerfist potocznie nazywany „Bułgarem” . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 .. ćwiczenia priopriocepcyjne są częścią rehabilitacji po urazie/rekonstrukcji ACL. Nie oznacza to,że mogą czemuś zapobiec. Trening osoby zdrowej a rehabilitacja to dwa różne tematy. Lektura dodatkowa,nieco poszerzona : http://www.kinesport...-oparciu-o-ebm/ .. od razu dodam, że na treningach korzystam z ćwiczeń priopriocepcyjnych i nie jestem ich przeciwnikiem - tyle,że nie zastąpią one treningu mięśniowego czy plyometrii - stanowią uzupełnienie/dodatek bez związku z zapobieganiem ACL. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 spytam wprost = jakie masz wyksztalcenie - bo Ja nie pisze z Googla tylko to jest moj zawod - wiec nie ppieprz czegos, co nie jest poparte badaniami poza tym myslisz pojecia: "zapobieganie" vs "zmniejszenie ryzyka", a to ZUPELNIE inna kategoria w medycynie I w nauce.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Ja właśnie uskuteczniam ćwiczenia w sali i na basenie pod okiem doświadczonych rehabilitantów. Dp tego siarka i laser. Mam stąd wyjść jak młódka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Ja właśnie uskuteczniam ćwiczenia w sali i na basenie pod okiem doświadczonych rehabilitantów. Dp tego siarka i laser. Mam stąd wyjść jak młódka:) Masaż by się przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Masaż by się przydał. Mam, na sali, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Mam, na sali, To rozumiem. Ci masażysci... znaczy fizjoterapeuci, nie mylić z rehabilitantami, ponoć cudeńka, tymi mocnymi, dużymi i ciepłymi rękoma potrafią wyczyniać... przynajmniej tak mi opowiada moja druga połówka:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Kierunkowe .. a swoją drogą muszę nad sobą popracować, skoro nie dostrzegłeś, że w 100% się z Tobą zgadzam . Powtórzę się : W 100% się zgadzam, że ćwiczenia priopriocepcyjne nie zapobiegają urazom ACL - też zapewne 100% zgody, prawidłowo wykonywane ograniczają ryzyko kontuzji. Na ile się zgadzamy nie wiem : ćwiczenia priopriocepcyjne doskonale uzupełniają plan treningowy lecz innych form treningu nie zastąpią. Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Marxx74 Dzięki za ten link -jest całkiem użyteczny http://www.kinesport...-oparciu-o-ebm/ To moja rehabilitacja tak wyglądała i większość ćwiczeń- przysiadów skoków - odbywało się przed lustrem, żeby kontrolować koślawość kolana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 2 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
Diakon Napisano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Czołem. 1/2 godziny to codziennie do pracy chodzę, w dwie strony. Rano szybciej niz po .. Codziennie nie da rady cwiczyć, potzrebna jest regeneracja, ja odpoczywam 2 dni po cwiczeniach. Inaczej czuć zmeczenie. Po kóleczku na podlodze wczoraj, dzisiaj są zakwasy w dolnej czeseci brzucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joanna Sm Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 ... .zaraz zaraz... Zakwasy w dolnej części brzucha od kółeczka..... na podłodze ? No, no...nie mogę sobie tego wyobrazić? Pomoc na zakwasy to tylko aktywny umiarkowany wysiłek. Codziennie nie da rady cwiczyć, potzrebna jest regeneracja, ja odpoczywam 2 dni po cwiczeniach. Inaczej czuć zmeczenie. Po kóleczku na podlodze wczoraj, dzisiaj są zakwasy w dolnej czeseci brzucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 ... .zaraz zaraz... Zakwasy w dolnej części brzucha od kółeczka..... na podłodze ? No, no...nie mogę sobie tego wyobrazić? Pomoc na zakwasy to tylko aktywny umiarkowany wysiłek. Rozciąganie, basen... siostro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Veteran Napisano 9 Marca 2019 Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 chyba to kwestia wprawy i czasu, bez skarpetki troche sie postoi.bosiku.Obejrzyj film „Instruktor narciarstwa Taeusz Skowroński "Być w gazie "” w YouTubehttps://youtu.be/hFleu766AqMto podzowiam !WitamMusiał być na niezłym gazie. Nawet uwzględniając przyspieszenie filmu. I on to codziennie robi? Jak leje w jesieni to też? Wielkie wrażenie zrobiło na mnie to podciąganie. I jeszcze z ciężarkiem, w pobliżu magazynu jednokomórkowców.Uchodziłem w biurze i w tzw. szerokiej rodzinie za tzw. faceta sportowego. Ćwiczę, co prawda, od czasu do czasu. Przykładem było codziennie, przez miesiąc, wykuwanie młotkiem murarskim dziury w ziemi, pod dwa zbiorniki na zużytą wodę. Pozycje miałem bardzo różne. Nogi wzmacniałem pchając taczkę z urobkiem. Wszystkie te prace były jednak przeraźliwie wolne. Ale bez tego, tej szybkości, jak u pana Tadzia, nie da się tak ładnie jeździć jak on.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diakon Napisano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 ... .zaraz zaraz... Zakwasy w dolnej części brzucha od kółeczka..... na podłodze ? No, no...nie mogę sobie tego wyobrazić? Pomoc na zakwasy to tylko aktywny umiarkowany wysiłek. Zakwasy są dlatego, że to inne cwiczenie niz wczesciej - plank i wznosy nóg, Takie urozmaicenie co jakis czas. Wszystko się nudzi. No a chwilami to chyba jeżdzimy jak pan Tadzio, mam nadzieję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diakon Napisano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 .... dzisiaj kolejna próba balansu porannego.... Taki luźny dysk jak na Twoim zdjęciu Diakon-czerwony - mój czarny Jedna noga na chybotku druga na wannie i przysiady- bułgarskie ( bulgarian split squat?)https://youtu.be/Ksz5rkmBuTA Jak już się poczuje pewniej to dodam szczoteczkę i zamykanie oczu. Najbardziej niewygodna była krawędź wanny. Pozdrawiam Znam bułgarski, przyznaję malo stosuję. Na piłce-to podziwiam. Sprubuję. Ostatnio do cwiczeń dodalem np. sciaganie linki wyciagu, proste ręce. To jakby na nartach kijkami sie odpychać, albo chwytać talezyk wyciagu, który niejednokrotnie szarpie. Podstawa u mnie to wykroki, sklony i przysiady z hantlami. I to kóleczko na brzuch, juz nie mam zakwasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 13 Marca 2019 Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 TO CO opisujesz to zupelnie inna kategoria cwiczen.. przysiady na Bosu czy innym podobnym sprzecie zawieraja duzo cwiczen balansujacych.. w dodatku wymagaja wiekszej sily I koordynacji przeprowadz taka probe : sprobuj , ile kg mozesz podniesc na tzw "biceps". zanotuj max wynik powtorz to samo stojac na Bpsu I zauwaz roznice (warunek: nie mozn podrzucac konczyn gornych ruchem tulowia - tulow musi byc pionowy cay czas.... BTW : nie wiem skad sie wzial termin "bulgarskie prysiady" bo jet to technika znana od dawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74 Napisano 13 Marca 2019 Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 .. poszukaj : Angel Spassov i geneza nazwy stanie się jasna. Przy okazji ciekawe spojrzenie na temat pomieszania proporcji treningu siłowego z "cyrkowym" (określenie za autorem artykułu) i krótko o możliwych konsekwencjach w sposób dość przystępny. https://www.facebook...30293457033865/ Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diakon Napisano 13 Marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 .. poszukaj : Angel Spassov i geneza nazwy stanie się jasna. Przy okazji ciekawe spojrzenie na temat pomieszania proporcji treningu siłowego z "cyrkowym" (określenie za autorem artykułu) i krótko o możliwych konsekwencjach w sposób dość przystępny.https://www.facebook...30293457033865/ Pozdrawiam, M. Jakos intuicyjnie nie wierzę w te badania, że jak to ! cwiczenia rownoważne nie zabezpieczaja przed kontuzjami? (oczwiscie posrednio), bo chyba wzmacniają miesnie ì wiezadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 nic nie zabezpiecza - proprioception training ZMNIEJSZA ryzyko ACL-a : czy Twoja intuicja sie zgadza czy nie…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 BTW : nie wiem skad sie wzial termin "bulgarskie prysiady" bo jet to technika znana od dawna Z bułgarskich ćwiczeń najbardziej znany jest cios młotkowy-hammerfist potocznie nazywany „Bułgarem” . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74 Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 .. ćwiczenia priopriocepcyjne są częścią rehabilitacji po urazie/rekonstrukcji ACL. Nie oznacza to,że mogą czemuś zapobiec. Trening osoby zdrowej a rehabilitacja to dwa różne tematy. Lektura dodatkowa,nieco poszerzona : http://www.kinesport...-oparciu-o-ebm/ .. od razu dodam, że na treningach korzystam z ćwiczeń priopriocepcyjnych i nie jestem ich przeciwnikiem - tyle,że nie zastąpią one treningu mięśniowego czy plyometrii - stanowią uzupełnienie/dodatek bez związku z zapobieganiem ACL. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 spytam wprost = jakie masz wyksztalcenie - bo Ja nie pisze z Googla tylko to jest moj zawod - wiec nie ppieprz czegos, co nie jest poparte badaniami poza tym myslisz pojecia: "zapobieganie" vs "zmniejszenie ryzyka", a to ZUPELNIE inna kategoria w medycynie I w nauce.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajkaW Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Ja właśnie uskuteczniam ćwiczenia w sali i na basenie pod okiem doświadczonych rehabilitantów. Dp tego siarka i laser. Mam stąd wyjść jak młódka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Ja właśnie uskuteczniam ćwiczenia w sali i na basenie pod okiem doświadczonych rehabilitantów. Dp tego siarka i laser. Mam stąd wyjść jak młódka:) Masaż by się przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajkaW Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Masaż by się przydał. Mam, na sali, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Mam, na sali, To rozumiem. Ci masażysci... znaczy fizjoterapeuci, nie mylić z rehabilitantami, ponoć cudeńka, tymi mocnymi, dużymi i ciepłymi rękoma potrafią wyczyniać... przynajmniej tak mi opowiada moja druga połówka:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Kierunkowe .. a swoją drogą muszę nad sobą popracować, skoro nie dostrzegłeś, że w 100% się z Tobą zgadzam . Powtórzę się : W 100% się zgadzam, że ćwiczenia priopriocepcyjne nie zapobiegają urazom ACL - też zapewne 100% zgody, prawidłowo wykonywane ograniczają ryzyko kontuzji. Na ile się zgadzamy nie wiem : ćwiczenia priopriocepcyjne doskonale uzupełniają plan treningowy lecz innych form treningu nie zastąpią. Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Joanna Sm Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Marxx74 Dzięki za ten link -jest całkiem użyteczny http://www.kinesport...-oparciu-o-ebm/ To moja rehabilitacja tak wyglądała i większość ćwiczeń- przysiadów skoków - odbywało się przed lustrem, żeby kontrolować koślawość kolana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 2 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
star Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Mam, na sali, To rozumiem. Ci masażysci... znaczy fizjoterapeuci, nie mylić z rehabilitantami, ponoć cudeńka, tymi mocnymi, dużymi i ciepłymi rękoma potrafią wyczyniać... przynajmniej tak mi opowiada moja druga połówka:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74 Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Kierunkowe .. a swoją drogą muszę nad sobą popracować, skoro nie dostrzegłeś, że w 100% się z Tobą zgadzam . Powtórzę się : W 100% się zgadzam, że ćwiczenia priopriocepcyjne nie zapobiegają urazom ACL - też zapewne 100% zgody, prawidłowo wykonywane ograniczają ryzyko kontuzji. Na ile się zgadzamy nie wiem : ćwiczenia priopriocepcyjne doskonale uzupełniają plan treningowy lecz innych form treningu nie zastąpią. Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joanna Sm Napisano 14 Marca 2019 Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Marxx74 Dzięki za ten link -jest całkiem użyteczny http://www.kinesport...-oparciu-o-ebm/ To moja rehabilitacja tak wyglądała i większość ćwiczeń- przysiadów skoków - odbywało się przed lustrem, żeby kontrolować koślawość kolana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Przeglądaj
Cała aktywność