merman Napisano 21 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 jak myślicie da radę na kasprowym pośmigać w długi weekend majowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Veteran Napisano 22 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 jak myślicie da radę na kasprowym pośmigać w długi weekend majowy?WitamCo roku tam jest jakieś śmiganie. Sam osobiście śmigałem z piętnaście lat. Ale to było dawno temu. Zakończenie sezonu na Kasprowym, to była taka tradycja w Polsce, młody człowieku. O Alpach narciarze wiedzieli tylko tyle, co z geografii. Śnieg się kończył na nartostradzie z Goryczkowej. Brudny śnieg z trawą, ziemią. Więc ludziska myli narty w potoczku, zanurzając całe do bystrej wody. Po tym myciu zarzucali na ramię i dziarskim krokiem w rozpiętych(rozsznurowanych) butach narciarskich, maszerowali dzielnie całe dwa kilometry do Kuźnic. Gdzie na nich czekał autobus, nie wiadomo dlaczego dzisiaj nazwany "ogórek". Z ogórkiem nie miał nic wspólnego. Była to duża, mocna bryka na kilkadziesiąt chłopa, produkowana w Jelczu. Teraz z Kuźnic jeżdżą podobno super busy. Nie orientuję się, ponieważ ostatni raz na Kasprowym byłem z żoną nieco wcześniej, niż w święto majowe, w kwietniu. Sporo lat temu. Nie należy się łamać. Ponieważ często zima sobie przypominała o sobie pod koniec kwietnia. I zdarzało mi się, że na moich deskach dało się dojechać do Ronda, po chodniku. Nie byłbym pewien, czy w tym okresie ktoś nie dojechał kiedyś aż na same Krupówki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merman Napisano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Witam Co roku tam jest jakieś śmiganie. Sam osobiście śmigałem z piętnaście lat. Ale to było dawno temu. Zakończenie sezonu na Kasprowym, to była taka tradycja w Polsce, młody człowieku. O Alpach narciarze wiedzieli tylko tyle, co z geografii. Śnieg się kończył na nartostradzie z Goryczkowej. Brudny śnieg z trawą, ziemią. Więc ludziska myli narty w potoczku, zanurzając całe do bystrej wody. Po tym myciu zarzucali na ramię i dziarskim krokiem w rozpiętych(rozsznurowanych) butach narciarskich, maszerowali dzielnie całe dwa kilometry do Kuźnic. Gdzie na nich czekał autobus, nie wiadomo dlaczego dzisiaj nazwany "ogórek". Z ogórkiem nie miał nic wspólnego. Była to duża, mocna bryka na kilkadziesiąt chłopa, produkowana w Jelczu. Teraz z Kuźnic jeżdżą podobno super busy. Nie orientuję się, ponieważ ostatni raz na Kasprowym byłem z żoną nieco wcześniej, niż w święto majowe, w kwietniu. Sporo lat temu. Nie należy się łamać. Ponieważ często zima sobie przypominała o sobie pod koniec kwietnia. I zdarzało mi się, że na moich deskach dało się dojechać do Ronda, po chodniku. Nie byłbym pewien, czy w tym okresie ktoś nie dojechał kiedyś aż na same Krupówki. Pozdrawiam dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 22 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Gdzie na nich czekał autobus, nie wiadomo dlaczego dzisiaj nazwany "ogórek". Z ogórkiem nie miał nic wspólnego. Miał - wyoblony kształt. No chyba, że to był inny autobus. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 22 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Jeżdziłem takim, ale jeszcze był z przyczepą, też w niej jeździłem i było dwóch konduktorów. Boże, ale te latka lecą, choć czuję się na 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 22 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Miał - wyoblony kształt. No chyba, że to był inny autobus. PozdroWiesiekWitamDomyślałem się. "Ogórki" w Zakopanem miały kosze z tyłu. Jak się miało lepsze narty, to należało stać z tyłu autobusu i zawsze wysiadać na każdym przystanku. Inaczej narty mogły nie dojechać do dworca autobusowego. A i tak zdarzały się nie zawinione pomyłki.Kierowcy tych autobusów to byli mistrzowie kierownicy. Szczególnie w zimie. Świetnie sobie radzili na garbatych od lodu ulicach i drogach wokół Zakopanego. To nie były dzisiejsze gładziutkie i posypane solą jezdnie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 jak myślicie da radę na kasprowym pośmigać w długi weekend majowy? Nie wiem jak w tym roku, ale w przyszłym wygląda na to, że już nie: „TPN wypowiedział umowę na korzystanie z terenów narciarskich na Kasprowym. Czy to możliwe, żeby aktualny sezon był ostatnim, w którym narciarzom wolno będzie zawitać na Kasprowy Wierch? Nie jest to jeszcze przesądzone, aczkolwiek taki scenariusz wydaje się całkiem prawdopodobny. Tatrzański Park Narodowy w lipcu 2018 roku wypowiedział PKL umowę na korzystanie z terenów w Kotle Gąsienicowym i Goryczkowym - czytamy na stronie zakopane.naszemiasto.pl. W środę 20 lutego 2019 roku przed Sądem Rejonowym w Nowym Sączu odbyło się posiedzenie w tej sprawie. TPN złożył wniosek przeciwko PKL - domagając się od spółki ponad 2 mln złotych za korzystanie z przestrzeni powietrznej, w której porusza się wagonik z turystami na Kasprowy. Postępowanie dotyczy też rozstrzygnięcia, do kogo należy ziemia pod podporami kolejek. Na razie rozprawa nie przyniosła rozstrzygnięcia. Zwrócono jednak uwagę na to, że w lipcu 2018 roku została Polskim Kolejom Linowym wypowiedziana umowa na korzystanie z terenów w Kotle Goryczkowym i Gąsienicowym oraz nartostrady do Kuźnic. PKL ma prawo do korzystania z nich jedynie do połowy aktualnego roku. TPN nie chce jednak całkowicie likwidować tras narciarskich w rejonie Kasprowego Wierchu. Prawdopodobnie wejdzie w życie nowa umowa dotycząca granic i terenów, jakie zostaną udostępnione.” http://portaltatrzan...npGHNc6OUxbpNjQ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Ręce opadają. A niech już zamkną wszytko w tym Zakopanem. Gubałówka zamknięta, nosal zamknięty, teraz Kasprowy. Chyba władze są zdania że otwarcie galerii handlowej na Krupówkach zrekompensuje te straty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sirom Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Ręce opadają. A niech już zamkną wszytko w tym Zakopanem. Gubałówka zamknięta, nosal zamknięty, teraz Kasprowy. Chyba władze są zdania że otwarcie galerii handlowej na Krupówkach zrekompensuje te straty... pewnie zrekompensuje. W Zakopanem właściwie nie ma już gdzie jeździć. Pomijam paórek zwany Kasprowym - dwie krótkie ray plus dojazdówki do Kuźnic - i to za niemałe pieniądze. NIe pamiętam, kiedy tam byłe ostatni raz - choć córce obiecałem, że kiedyś tam pojedziemy - choć raz chce tam być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 pewnie zrekompensuje. W Zakopanem właściwie nie ma już gdzie jeździć. Pomijam paórek zwany Kasprowym - dwie krótkie ray plus dojazdówki do Kuźnic - i to za niemałe pieniądze. NIe pamiętam, kiedy tam byłe ostatni raz - choć córce obiecałem, że kiedyś tam pojedziemy - choć raz chce tam być Ale to " Święta Góra" . Nie wierzą, że nie masz z nią ekscytujących wspomnień. "Zacofane" to zupełnie inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 jak myślicie da radę na kasprowym pośmigać w długi weekend majowy? Teraz to wróżenie z fusów. Zwykle się daje, w tym roku jest sporo śniegu. Dwa lata temu najlepszy opad roku był 24.4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sirom Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Ale to " Święta Góra" . Nie wierzą, że nie masz z nią ekscytujących wspomnień. "Zacofane" to zupełnie inna bajka. Oczywiście że mam (choćby pierwszy raz widok początku Gąsienicowej - a nie byłem jeszcze wtedy w Aplach) - dlatego i tylko dlatego zabiorę tam córkę (w sumie była kilkanaście razy w Alpach i ani raz na Kasprowym ). Ona "niestety" już wchodziła z nami latem Kotłem Gąsienicowym, więc to wrażenie pierwszego razu w zimie będzie już inne Ale nie czarujmy się - jak się pojedzie kiedyś "Tam", to już "Tutaj" robi inne wrażenie. A kolejki do wyciągu w weekendy (a tylko wtedy na razie mogę ja tam zabrać) niespecjalnie zachęcają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Super. Wyłazi całe niechlujstwo inwestycji w tym rejonie. Od kolejki w końcu lat 30tych(prawie samowola), przez wyciągi na komunistycznych papierach (czyli zadnych), do obecnego bałaganu i opłaty za korzystanie z powietrza. Może zreszta tak lepiej.... Ja już tam byłem a nartach przed 40 laty i wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Teraz to wróżenie z fusów.Zwykle się daje, w tym roku jest sporo śniegu.Niedawno najlepszy opad roku był 24.4WitamNo to może coś z historii.Pierwszy maj 1968 r. Rano jeszcze leżę sobie na wyrku w Księżówce(nieco niżej ścieżki jak się wchodziło na Halę Gąsienicową z Karczmiska). Przez radio leci speech tow. Gomułki na defiladzie w Warszawie. Na Kasprowym słońce, przez kilka bez cienia chmurki. I 330 cm cudownego puchu. Za to twarze po jednym dniu opuchnięte. Proszę nie pytać głupio-gdzie Dermosan!. Sytuację uratował mały ręcznik. Sprytnie przymocowany do głowy z otworami na oczy i czubek nosa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Gdzie na narty? Gdzie na narty? kasprowy maj × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Wujot Napisano 22 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Gdzie na nich czekał autobus, nie wiadomo dlaczego dzisiaj nazwany "ogórek". Z ogórkiem nie miał nic wspólnego. Miał - wyoblony kształt. No chyba, że to był inny autobus. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 22 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Jeżdziłem takim, ale jeszcze był z przyczepą, też w niej jeździłem i było dwóch konduktorów. Boże, ale te latka lecą, choć czuję się na 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 22 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Miał - wyoblony kształt. No chyba, że to był inny autobus. PozdroWiesiekWitamDomyślałem się. "Ogórki" w Zakopanem miały kosze z tyłu. Jak się miało lepsze narty, to należało stać z tyłu autobusu i zawsze wysiadać na każdym przystanku. Inaczej narty mogły nie dojechać do dworca autobusowego. A i tak zdarzały się nie zawinione pomyłki.Kierowcy tych autobusów to byli mistrzowie kierownicy. Szczególnie w zimie. Świetnie sobie radzili na garbatych od lodu ulicach i drogach wokół Zakopanego. To nie były dzisiejsze gładziutkie i posypane solą jezdnie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 jak myślicie da radę na kasprowym pośmigać w długi weekend majowy? Nie wiem jak w tym roku, ale w przyszłym wygląda na to, że już nie: „TPN wypowiedział umowę na korzystanie z terenów narciarskich na Kasprowym. Czy to możliwe, żeby aktualny sezon był ostatnim, w którym narciarzom wolno będzie zawitać na Kasprowy Wierch? Nie jest to jeszcze przesądzone, aczkolwiek taki scenariusz wydaje się całkiem prawdopodobny. Tatrzański Park Narodowy w lipcu 2018 roku wypowiedział PKL umowę na korzystanie z terenów w Kotle Gąsienicowym i Goryczkowym - czytamy na stronie zakopane.naszemiasto.pl. W środę 20 lutego 2019 roku przed Sądem Rejonowym w Nowym Sączu odbyło się posiedzenie w tej sprawie. TPN złożył wniosek przeciwko PKL - domagając się od spółki ponad 2 mln złotych za korzystanie z przestrzeni powietrznej, w której porusza się wagonik z turystami na Kasprowy. Postępowanie dotyczy też rozstrzygnięcia, do kogo należy ziemia pod podporami kolejek. Na razie rozprawa nie przyniosła rozstrzygnięcia. Zwrócono jednak uwagę na to, że w lipcu 2018 roku została Polskim Kolejom Linowym wypowiedziana umowa na korzystanie z terenów w Kotle Goryczkowym i Gąsienicowym oraz nartostrady do Kuźnic. PKL ma prawo do korzystania z nich jedynie do połowy aktualnego roku. TPN nie chce jednak całkowicie likwidować tras narciarskich w rejonie Kasprowego Wierchu. Prawdopodobnie wejdzie w życie nowa umowa dotycząca granic i terenów, jakie zostaną udostępnione.” http://portaltatrzan...npGHNc6OUxbpNjQ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Ręce opadają. A niech już zamkną wszytko w tym Zakopanem. Gubałówka zamknięta, nosal zamknięty, teraz Kasprowy. Chyba władze są zdania że otwarcie galerii handlowej na Krupówkach zrekompensuje te straty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sirom Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Ręce opadają. A niech już zamkną wszytko w tym Zakopanem. Gubałówka zamknięta, nosal zamknięty, teraz Kasprowy. Chyba władze są zdania że otwarcie galerii handlowej na Krupówkach zrekompensuje te straty... pewnie zrekompensuje. W Zakopanem właściwie nie ma już gdzie jeździć. Pomijam paórek zwany Kasprowym - dwie krótkie ray plus dojazdówki do Kuźnic - i to za niemałe pieniądze. NIe pamiętam, kiedy tam byłe ostatni raz - choć córce obiecałem, że kiedyś tam pojedziemy - choć raz chce tam być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 pewnie zrekompensuje. W Zakopanem właściwie nie ma już gdzie jeździć. Pomijam paórek zwany Kasprowym - dwie krótkie ray plus dojazdówki do Kuźnic - i to za niemałe pieniądze. NIe pamiętam, kiedy tam byłe ostatni raz - choć córce obiecałem, że kiedyś tam pojedziemy - choć raz chce tam być Ale to " Święta Góra" . Nie wierzą, że nie masz z nią ekscytujących wspomnień. "Zacofane" to zupełnie inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 jak myślicie da radę na kasprowym pośmigać w długi weekend majowy? Teraz to wróżenie z fusów. Zwykle się daje, w tym roku jest sporo śniegu. Dwa lata temu najlepszy opad roku był 24.4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sirom Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Ale to " Święta Góra" . Nie wierzą, że nie masz z nią ekscytujących wspomnień. "Zacofane" to zupełnie inna bajka. Oczywiście że mam (choćby pierwszy raz widok początku Gąsienicowej - a nie byłem jeszcze wtedy w Aplach) - dlatego i tylko dlatego zabiorę tam córkę (w sumie była kilkanaście razy w Alpach i ani raz na Kasprowym ). Ona "niestety" już wchodziła z nami latem Kotłem Gąsienicowym, więc to wrażenie pierwszego razu w zimie będzie już inne Ale nie czarujmy się - jak się pojedzie kiedyś "Tam", to już "Tutaj" robi inne wrażenie. A kolejki do wyciągu w weekendy (a tylko wtedy na razie mogę ja tam zabrać) niespecjalnie zachęcają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Super. Wyłazi całe niechlujstwo inwestycji w tym rejonie. Od kolejki w końcu lat 30tych(prawie samowola), przez wyciągi na komunistycznych papierach (czyli zadnych), do obecnego bałaganu i opłaty za korzystanie z powietrza. Może zreszta tak lepiej.... Ja już tam byłem a nartach przed 40 laty i wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Teraz to wróżenie z fusów.Zwykle się daje, w tym roku jest sporo śniegu.Niedawno najlepszy opad roku był 24.4WitamNo to może coś z historii.Pierwszy maj 1968 r. Rano jeszcze leżę sobie na wyrku w Księżówce(nieco niżej ścieżki jak się wchodziło na Halę Gąsienicową z Karczmiska). Przez radio leci speech tow. Gomułki na defiladzie w Warszawie. Na Kasprowym słońce, przez kilka bez cienia chmurki. I 330 cm cudownego puchu. Za to twarze po jednym dniu opuchnięte. Proszę nie pytać głupio-gdzie Dermosan!. Sytuację uratował mały ręcznik. Sprytnie przymocowany do głowy z otworami na oczy i czubek nosa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Gdzie na narty? Gdzie na narty? kasprowy maj × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
labas Napisano 22 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Jeżdziłem takim, ale jeszcze był z przyczepą, też w niej jeździłem i było dwóch konduktorów. Boże, ale te latka lecą, choć czuję się na 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Veteran Napisano 22 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Miał - wyoblony kształt. No chyba, że to był inny autobus. PozdroWiesiekWitamDomyślałem się. "Ogórki" w Zakopanem miały kosze z tyłu. Jak się miało lepsze narty, to należało stać z tyłu autobusu i zawsze wysiadać na każdym przystanku. Inaczej narty mogły nie dojechać do dworca autobusowego. A i tak zdarzały się nie zawinione pomyłki.Kierowcy tych autobusów to byli mistrzowie kierownicy. Szczególnie w zimie. Świetnie sobie radzili na garbatych od lodu ulicach i drogach wokół Zakopanego. To nie były dzisiejsze gładziutkie i posypane solą jezdnie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 jak myślicie da radę na kasprowym pośmigać w długi weekend majowy? Nie wiem jak w tym roku, ale w przyszłym wygląda na to, że już nie: „TPN wypowiedział umowę na korzystanie z terenów narciarskich na Kasprowym. Czy to możliwe, żeby aktualny sezon był ostatnim, w którym narciarzom wolno będzie zawitać na Kasprowy Wierch? Nie jest to jeszcze przesądzone, aczkolwiek taki scenariusz wydaje się całkiem prawdopodobny. Tatrzański Park Narodowy w lipcu 2018 roku wypowiedział PKL umowę na korzystanie z terenów w Kotle Gąsienicowym i Goryczkowym - czytamy na stronie zakopane.naszemiasto.pl. W środę 20 lutego 2019 roku przed Sądem Rejonowym w Nowym Sączu odbyło się posiedzenie w tej sprawie. TPN złożył wniosek przeciwko PKL - domagając się od spółki ponad 2 mln złotych za korzystanie z przestrzeni powietrznej, w której porusza się wagonik z turystami na Kasprowy. Postępowanie dotyczy też rozstrzygnięcia, do kogo należy ziemia pod podporami kolejek. Na razie rozprawa nie przyniosła rozstrzygnięcia. Zwrócono jednak uwagę na to, że w lipcu 2018 roku została Polskim Kolejom Linowym wypowiedziana umowa na korzystanie z terenów w Kotle Goryczkowym i Gąsienicowym oraz nartostrady do Kuźnic. PKL ma prawo do korzystania z nich jedynie do połowy aktualnego roku. TPN nie chce jednak całkowicie likwidować tras narciarskich w rejonie Kasprowego Wierchu. Prawdopodobnie wejdzie w życie nowa umowa dotycząca granic i terenów, jakie zostaną udostępnione.” http://portaltatrzan...npGHNc6OUxbpNjQ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubad7 Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Ręce opadają. A niech już zamkną wszytko w tym Zakopanem. Gubałówka zamknięta, nosal zamknięty, teraz Kasprowy. Chyba władze są zdania że otwarcie galerii handlowej na Krupówkach zrekompensuje te straty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirom Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Ręce opadają. A niech już zamkną wszytko w tym Zakopanem. Gubałówka zamknięta, nosal zamknięty, teraz Kasprowy. Chyba władze są zdania że otwarcie galerii handlowej na Krupówkach zrekompensuje te straty... pewnie zrekompensuje. W Zakopanem właściwie nie ma już gdzie jeździć. Pomijam paórek zwany Kasprowym - dwie krótkie ray plus dojazdówki do Kuźnic - i to za niemałe pieniądze. NIe pamiętam, kiedy tam byłe ostatni raz - choć córce obiecałem, że kiedyś tam pojedziemy - choć raz chce tam być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 pewnie zrekompensuje. W Zakopanem właściwie nie ma już gdzie jeździć. Pomijam paórek zwany Kasprowym - dwie krótkie ray plus dojazdówki do Kuźnic - i to za niemałe pieniądze. NIe pamiętam, kiedy tam byłe ostatni raz - choć córce obiecałem, że kiedyś tam pojedziemy - choć raz chce tam być Ale to " Święta Góra" . Nie wierzą, że nie masz z nią ekscytujących wspomnień. "Zacofane" to zupełnie inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 jak myślicie da radę na kasprowym pośmigać w długi weekend majowy? Teraz to wróżenie z fusów. Zwykle się daje, w tym roku jest sporo śniegu. Dwa lata temu najlepszy opad roku był 24.4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sirom Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Ale to " Święta Góra" . Nie wierzą, że nie masz z nią ekscytujących wspomnień. "Zacofane" to zupełnie inna bajka. Oczywiście że mam (choćby pierwszy raz widok początku Gąsienicowej - a nie byłem jeszcze wtedy w Aplach) - dlatego i tylko dlatego zabiorę tam córkę (w sumie była kilkanaście razy w Alpach i ani raz na Kasprowym ). Ona "niestety" już wchodziła z nami latem Kotłem Gąsienicowym, więc to wrażenie pierwszego razu w zimie będzie już inne Ale nie czarujmy się - jak się pojedzie kiedyś "Tam", to już "Tutaj" robi inne wrażenie. A kolejki do wyciągu w weekendy (a tylko wtedy na razie mogę ja tam zabrać) niespecjalnie zachęcają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Super. Wyłazi całe niechlujstwo inwestycji w tym rejonie. Od kolejki w końcu lat 30tych(prawie samowola), przez wyciągi na komunistycznych papierach (czyli zadnych), do obecnego bałaganu i opłaty za korzystanie z powietrza. Może zreszta tak lepiej.... Ja już tam byłem a nartach przed 40 laty i wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Teraz to wróżenie z fusów.Zwykle się daje, w tym roku jest sporo śniegu.Niedawno najlepszy opad roku był 24.4WitamNo to może coś z historii.Pierwszy maj 1968 r. Rano jeszcze leżę sobie na wyrku w Księżówce(nieco niżej ścieżki jak się wchodziło na Halę Gąsienicową z Karczmiska). Przez radio leci speech tow. Gomułki na defiladzie w Warszawie. Na Kasprowym słońce, przez kilka bez cienia chmurki. I 330 cm cudownego puchu. Za to twarze po jednym dniu opuchnięte. Proszę nie pytać głupio-gdzie Dermosan!. Sytuację uratował mały ręcznik. Sprytnie przymocowany do głowy z otworami na oczy i czubek nosa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Gdzie na narty? Gdzie na narty? kasprowy maj
Harpia Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 pewnie zrekompensuje. W Zakopanem właściwie nie ma już gdzie jeździć. Pomijam paórek zwany Kasprowym - dwie krótkie ray plus dojazdówki do Kuźnic - i to za niemałe pieniądze. NIe pamiętam, kiedy tam byłe ostatni raz - choć córce obiecałem, że kiedyś tam pojedziemy - choć raz chce tam być Ale to " Święta Góra" . Nie wierzą, że nie masz z nią ekscytujących wspomnień. "Zacofane" to zupełnie inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 jak myślicie da radę na kasprowym pośmigać w długi weekend majowy? Teraz to wróżenie z fusów. Zwykle się daje, w tym roku jest sporo śniegu. Dwa lata temu najlepszy opad roku był 24.4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sirom Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Ale to " Święta Góra" . Nie wierzą, że nie masz z nią ekscytujących wspomnień. "Zacofane" to zupełnie inna bajka. Oczywiście że mam (choćby pierwszy raz widok początku Gąsienicowej - a nie byłem jeszcze wtedy w Aplach) - dlatego i tylko dlatego zabiorę tam córkę (w sumie była kilkanaście razy w Alpach i ani raz na Kasprowym ). Ona "niestety" już wchodziła z nami latem Kotłem Gąsienicowym, więc to wrażenie pierwszego razu w zimie będzie już inne Ale nie czarujmy się - jak się pojedzie kiedyś "Tam", to już "Tutaj" robi inne wrażenie. A kolejki do wyciągu w weekendy (a tylko wtedy na razie mogę ja tam zabrać) niespecjalnie zachęcają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Super. Wyłazi całe niechlujstwo inwestycji w tym rejonie. Od kolejki w końcu lat 30tych(prawie samowola), przez wyciągi na komunistycznych papierach (czyli zadnych), do obecnego bałaganu i opłaty za korzystanie z powietrza. Może zreszta tak lepiej.... Ja już tam byłem a nartach przed 40 laty i wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Teraz to wróżenie z fusów.Zwykle się daje, w tym roku jest sporo śniegu.Niedawno najlepszy opad roku był 24.4WitamNo to może coś z historii.Pierwszy maj 1968 r. Rano jeszcze leżę sobie na wyrku w Księżówce(nieco niżej ścieżki jak się wchodziło na Halę Gąsienicową z Karczmiska). Przez radio leci speech tow. Gomułki na defiladzie w Warszawie. Na Kasprowym słońce, przez kilka bez cienia chmurki. I 330 cm cudownego puchu. Za to twarze po jednym dniu opuchnięte. Proszę nie pytać głupio-gdzie Dermosan!. Sytuację uratował mały ręcznik. Sprytnie przymocowany do głowy z otworami na oczy i czubek nosa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Gdzie na narty? Gdzie na narty? kasprowy maj
AndRand Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 jak myślicie da radę na kasprowym pośmigać w długi weekend majowy? Teraz to wróżenie z fusów. Zwykle się daje, w tym roku jest sporo śniegu. Dwa lata temu najlepszy opad roku był 24.4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sirom Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Ale to " Święta Góra" . Nie wierzą, że nie masz z nią ekscytujących wspomnień. "Zacofane" to zupełnie inna bajka. Oczywiście że mam (choćby pierwszy raz widok początku Gąsienicowej - a nie byłem jeszcze wtedy w Aplach) - dlatego i tylko dlatego zabiorę tam córkę (w sumie była kilkanaście razy w Alpach i ani raz na Kasprowym ). Ona "niestety" już wchodziła z nami latem Kotłem Gąsienicowym, więc to wrażenie pierwszego razu w zimie będzie już inne Ale nie czarujmy się - jak się pojedzie kiedyś "Tam", to już "Tutaj" robi inne wrażenie. A kolejki do wyciągu w weekendy (a tylko wtedy na razie mogę ja tam zabrać) niespecjalnie zachęcają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Super. Wyłazi całe niechlujstwo inwestycji w tym rejonie. Od kolejki w końcu lat 30tych(prawie samowola), przez wyciągi na komunistycznych papierach (czyli zadnych), do obecnego bałaganu i opłaty za korzystanie z powietrza. Może zreszta tak lepiej.... Ja już tam byłem a nartach przed 40 laty i wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Teraz to wróżenie z fusów.Zwykle się daje, w tym roku jest sporo śniegu.Niedawno najlepszy opad roku był 24.4WitamNo to może coś z historii.Pierwszy maj 1968 r. Rano jeszcze leżę sobie na wyrku w Księżówce(nieco niżej ścieżki jak się wchodziło na Halę Gąsienicową z Karczmiska). Przez radio leci speech tow. Gomułki na defiladzie w Warszawie. Na Kasprowym słońce, przez kilka bez cienia chmurki. I 330 cm cudownego puchu. Za to twarze po jednym dniu opuchnięte. Proszę nie pytać głupio-gdzie Dermosan!. Sytuację uratował mały ręcznik. Sprytnie przymocowany do głowy z otworami na oczy i czubek nosa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
sirom Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Ale to " Święta Góra" . Nie wierzą, że nie masz z nią ekscytujących wspomnień. "Zacofane" to zupełnie inna bajka. Oczywiście że mam (choćby pierwszy raz widok początku Gąsienicowej - a nie byłem jeszcze wtedy w Aplach) - dlatego i tylko dlatego zabiorę tam córkę (w sumie była kilkanaście razy w Alpach i ani raz na Kasprowym ). Ona "niestety" już wchodziła z nami latem Kotłem Gąsienicowym, więc to wrażenie pierwszego razu w zimie będzie już inne Ale nie czarujmy się - jak się pojedzie kiedyś "Tam", to już "Tutaj" robi inne wrażenie. A kolejki do wyciągu w weekendy (a tylko wtedy na razie mogę ja tam zabrać) niespecjalnie zachęcają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Super. Wyłazi całe niechlujstwo inwestycji w tym rejonie. Od kolejki w końcu lat 30tych(prawie samowola), przez wyciągi na komunistycznych papierach (czyli zadnych), do obecnego bałaganu i opłaty za korzystanie z powietrza. Może zreszta tak lepiej.... Ja już tam byłem a nartach przed 40 laty i wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Teraz to wróżenie z fusów.Zwykle się daje, w tym roku jest sporo śniegu.Niedawno najlepszy opad roku był 24.4WitamNo to może coś z historii.Pierwszy maj 1968 r. Rano jeszcze leżę sobie na wyrku w Księżówce(nieco niżej ścieżki jak się wchodziło na Halę Gąsienicową z Karczmiska). Przez radio leci speech tow. Gomułki na defiladzie w Warszawie. Na Kasprowym słońce, przez kilka bez cienia chmurki. I 330 cm cudownego puchu. Za to twarze po jednym dniu opuchnięte. Proszę nie pytać głupio-gdzie Dermosan!. Sytuację uratował mały ręcznik. Sprytnie przymocowany do głowy z otworami na oczy i czubek nosa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
mig Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Super. Wyłazi całe niechlujstwo inwestycji w tym rejonie. Od kolejki w końcu lat 30tych(prawie samowola), przez wyciągi na komunistycznych papierach (czyli zadnych), do obecnego bałaganu i opłaty za korzystanie z powietrza. Może zreszta tak lepiej.... Ja już tam byłem a nartach przed 40 laty i wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Veteran Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Teraz to wróżenie z fusów.Zwykle się daje, w tym roku jest sporo śniegu.Niedawno najlepszy opad roku był 24.4WitamNo to może coś z historii.Pierwszy maj 1968 r. Rano jeszcze leżę sobie na wyrku w Księżówce(nieco niżej ścieżki jak się wchodziło na Halę Gąsienicową z Karczmiska). Przez radio leci speech tow. Gomułki na defiladzie w Warszawie. Na Kasprowym słońce, przez kilka bez cienia chmurki. I 330 cm cudownego puchu. Za to twarze po jednym dniu opuchnięte. Proszę nie pytać głupio-gdzie Dermosan!. Sytuację uratował mały ręcznik. Sprytnie przymocowany do głowy z otworami na oczy i czubek nosa.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi