Veteran Napisano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Witam W temacie "stopy w butach..." rozpisywałem się o tym co chcę osiągnąć. I na jakie trudności napotykam. Było dużo o szczegółach może niejasnych(terminologia). Więc może jaśniej.... Co mnie chwilowo zajmuje, spróbuję wyjaśnić na przykładzie filmów. Jeden to z sieci. Drugi to mój przejazd na dole Mosornego. Z przed ok. pięciu lat. Narty miałem wtedy Voekl SL Racing 160 cm. Ten mój film jest stosunkowo dobry i widać mnie w pewnym momencie z boku. Co się mi wtedy nie podobało w mojej jeździe: -zbyt blisko narty. Wewnętrzna się zjeżdżała z zewnętrzną(rysy na butach) i w pewnym momencie "blokowała" pochylenie nogi zewnętrznej, -zbyt opuszczona prawa ręka w skręcie. I zbyt pochylona linia barków. Powinienem ją bardziej wypoziomować. -pewna sztywność jazdy. -szybkość jazdy, częstość skrętów, ich pogłębienie(podkręcenie), -większe wychylenie w przód torsu, w momencie zmiany krawędzi. Pracowałem nad poszerzeniem nart. Nad opadającą ręką. Nad wychyleniem w przód, szczególnie, gdy było twardo. Jakieś postępy były. Zmieniłem jednak narty z powodu kolana. Są dłuższe o 18 cm, szersze o 8 mm pod butem, z rokerem. Teraz mnie bardziej interesuje styl, jaki reprezentują moi chwilowi "idole". Tors nisko. Nie "wyciągać" go szybko w górę, tylko w bok. Skręty z natury dłuższe, ale z przyzwoitą szybkością. Na gładkim stoku i z dobrym śniegiem. Jednakowe zakrawędziowanie obu nart. Bardzo płynne wejście w przeciwny łuk(bez pewnego zwolnienia). Jazda angażująca jak najmniej sił. Nie rezygnuję też z krótszych skrętów, czy jeździe w dotychczasowym stylu. Miesza się to w praktyce. Pozdrawiam Załączone pliki marcowa zima 058.mpg 3,62 MB 203 Ilość pobrań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndRand Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Jak kogoś znudzą gładkie stoki z dobrym śniegiem, oraz nie wnikają czy powinni zapiąć klamry na 3 czy 4 rowek to polecam dla własnego rozwoju: - stara szkoła - zakuć, zdać, zapomnieć (tak się już nie jeździ!!! podobno...) - oraz to samo na trochę nowocześniejszych nartach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi