markiz69 Napisano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 No niestety ale zaoszczędzisz kasę to w kolejnym pojeździsz więcej. I tak przez lato przechleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 279 Dodano 5 l Ostatniej odpowiedzi 5 l Top użytkownicy w tym temacie 23 21 33 21 Popularne dni 29 Sty 76 25 Sty 43 27 Sty 31 28 Sty 30 Top użytkownicy w tym temacie wkg 23 odpowiedzi Harpia 21 odpowiedzi polm 33 odpowiedzi star 21 odpowiedzi Popularne dni 29 Sty 2019 76 odpowiedzi 25 Sty 2019 43 odpowiedzi 27 Sty 2019 31 odpowiedzi 28 Sty 2019 30 odpowiedzi polm Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Witam Wydawało się mi, że dość dokładnie wyjaśniłem, to co miałem na myśli. Ale widzę, że ciągle są ze mną kłopoty. Sezon- to liczba dni. Dzień to liczba skrętów i kilometry przejechane wężykiem. Towarzystwo, to szkolący(instruktorzy, trenerzy, miejsce szkolenia). Otoczenie to wszystko razem. Znam problem "stania" w miejscu, nawet "cofania" się. Ślepych uliczek. Jeszcze dochodzi problem kondycji, sztywności itp. Pozdrawiam Nieszczęśliwie wyszło, tylko pierwszy werset kierowałem do Ciebie. Reszta była o mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Jestes pewny, ze wiesz co znaczy "pojscie do przodu" Mozna sie uczyc latami i nie opanowac w stopniu wystarczajacym brakujacej ewolucji narciarskiej. Wtedy uzywa sie wytrycha pt. "stare nawyki wychodza". Wiekszosc tu piszacych jest tak przeteoretyzowana, ze ma a nawet musi miec trudnosci z praktyka narciarska. (nazwales sie teoretykiem). Wracajac do "pojscia do przodu" ktore jest tylko czescia balansu przod tyl i jako samo wystepowac nie powinno. Potrzebne jest opanowanie calej sekwencji w/w balansu. ps. wlasnie przeczytalem. Cytuje: "pisałeś o podnoszeniu piętki narty zewnętrznej w czasie skrętu (a więc tej narty, na której akurat stoję) i o to właśnie pytałem. Domyślam się, że chodzi o jakieś maksymalne wychylenie/włożenie biodra wraz z obniżeniem pozycji (zejście niżej z doopą)". Dla mnie proste ale dla piszacego raczej nie. Nie wiem czy wiem do końca. Ciągle się uczę. Teoretycznie wiem, praktycznie napisałem, że ze 30 dni potrzebuję, żeby przestało być sztucznie i 30 żeby weszło w krew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Mi się teraz ze strachu umiejętności pogorszyły. Jeżdżę sobie ze świeżą kontuzją barku, z resztą nabytą w kretyński sposób na nartach, w związku z czym cały czas mam z tyłu głowy "byle się znowu nie wypier*****". No i to się przekłada na wyraźnie gorszą niż normalnie jazdę, bom usztywniony, szczególnie zaraz po założeniu nart. I to na oślej łączce taki efekt, a co to dopiero będzie na większej górce. Uhuhu. Spioch ma rację. Bark jest ciężko rehabilitować. Jeśli to stożek rotatorów to urwiesz sobie do reszty jeden z tych 2 mięśni i będziesz musiał mieć operację. Miałem ten problem i dlatego się mądrzę. Było to dawno ale lęk dalej odczuwam przed skrzyżowaniem się dziobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Im dłużej jeżdżę, więcej nart ujeżdżam i patrzę na innych którzy wybierają narty tym bardziej dochodzę do wniosku, że to doradzanie jest bardzo trudne : )) Zakładając, że na stok IMHO: 1) Na nartach dla początkujących się nie znam - tu powinien doradzić instruktor. Jeden tydzień z dobrym instruktorem na początku oszczędzi lat męczarni i duuuużo pieniędzy. Tylko jak poznać dobrego nie umiejąc jeszcze jeździć ? 3) Narty dla zaawansowanych powinni sobie dobierać sami zaawansowani. 2) Narty dla średnio zaawansowanych to - w zależności od wagi, wytrenowania i ambicji: pierwsza lub druga sklepowa slalomka: np. odpowiednio: Volkl Racetiger SL, Head WC i.SL, Fisher WC SC lub Volkl Racetiger SC, Head Supershape (raczej i.Speed lub i.Magnum - nie szersza). Ta druga sklepowa slalomka może być dłuższa. Dlaczego slalomki ? Bo średnio zaawansowany szlifuje jazdę na krawędziach na coraz bardziej nachylonych stokach a łatwiej pojechać "slalomką" szerszym skrętem niż gigantową nartą ciasnym. Gigantowa jest szybsza a przez to mniej bezpieczna dla jeżdżącego i współjeżdżących. Dlaczego nie AM ? Bo szkoda kasy, czasu i atłasu na gorszą nartę skoro można mieć lepszą. Lepiej kupić lepszą z zeszłego roku lub sprzed 2 lat niż jakieś plastykowe niewiadomoco. Marka nie jest obojętna ale przez net doradzenie raczej nie jest możliwe. W ostatnim tygodniu jeździłem z ciekawości na Fisherach WC SC i na Volklach SL. Te drugie znacznie bardziej mi podeszły. Co do Fisherów zrozumiałem, dlaczego wielu ludzi mówi na nie "Fisherki". Ale czy moje wrażenia przełożą się na wrażenia kogoś o innych nawykach, innej technice, poziomie jazdy i oczekiwaniach ? Nie sądzę. Dodatkowo bardzo mało jest ludzi którzy co sezon, dwa objeżdżają narty większości producentów (nawet danej klasy narty) i maja wiedzę którą umieją się skutecznie podzielić. Wiem, np., że Atomiki, Rossignole czy Elany mają rzeszę zadowolonych użytkowników ale ja np. od Atomików trzymam się z daleka bo kiedyś wyrywały się wiązania, na Rossignole jestem obrażony bo kiedyś kupiłem jakiś kiepski wypust i nie umiałem się z nimi latami dogadać a Elanów nie znam. Ale czy teraz te opinie mogą mieć dla kogokolwiek jakieś znaczenie ? Nie sadzę ; )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 2) Narty dla średnio zaawansowanych to - w zależności od wagi, wytrenowania i ambicji: pierwsza lub druga sklepowa slalomka: np. odpowiednio: Volkl Racetiger SL, Head WC i.SL, Fisher WC SC lub Volkl Racetiger SC, Head Supershape (raczej i.Speed lub i.Magnum - nie szersza). Ta druga sklepowa slalomka może być dłuższa. Head i.Magnum to jest slalomka? Bo w niektórych sklepach widze ją w kategorii AM, w innych AR: https://trojansport....019-prd-12.html Ja się w tych oznaczeniach naprawdę gubię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Bo w tych oznaczeniach się nie da już połapać. Ma dużo cech slalomki tylko, że jest mniej wymagająca. A w sumie taka narta ale nieco poszerzona to właśnie jest AR czyli AM bo to właściwie to samo ; ))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Właśnie o to chciałem zapytać czyli różnice między AR, a AM... bo chyba też sprzedawcy traktują to jako to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Bo to nic nie znaczy ! AR czyli allround to znaczy : "najtańszy kundel", AM czyli allmountain to znaczy: "trochę poszerzona, z rockerem i nieco mniej skundlona". W opisach wiekszości nart AR i AM duży nacisk kładzie sie np. na szatę graficzną. Przeciez AM czyli allmountain to narta która zjedzie z każdej góry. A więc odpowiednik niegdysiejszej "Big Mountain", jakieś twarde freeride może Mantra, może Majesty Dirty Bear - coś długiego, raczej szerokiego, z solidnym camberem i rockerem. Na przygotowanej trasie też pójdzie na krawędziach. Szkoda czasu na zastanawianie się ... w wątku dla średniozaawansowanych odpuszczamy GS i SL FIS oraz RD (komórki) a więc w tym kontekście I.SL to slalomka i.Speed to druga slalomka a i.Magnum to poszerzana druga slalomka czyli AM na której można jeździć na okrągło bez zmęczenia czyli AR : DDDD Jest jeszcze i.SLR ale nie mam pojęcia co to za narta, do tego tańsza od Supershapea : / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bruner79 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Bo to nic nie znaczy ! AR czyli allround to znaczy : "najtańszy kundel", AM czyli allmountain to znaczy: "trochę poszerzona, z rockerem i nieco mniej skundlona". W opisach wiekszości nart AR i AM duży nacisk kładzie sie np. na szatę graficzną. Przeciez AM czyli allmountain to narta która zjedzie z każdej góry. A więc odpowiednik niegdysiejszej "Big Mountain", jakieś twarde freeride może Mantra, może Majesty Dirty Bear - coś długiego, raczej szerokiego, z solidnym camberem i rockerem. Na przygotowanej trasie też pójdzie na krawędziach. Szkoda czasu na zastanawianie się ... w wątku dla średniozaawansowanych odpuszczamy GS i SL FIS oraz RD (komórki) a więc w tym kontekście I.SL to slalomka i.Speed to druga slalomka a i.Magnum to poszerzana druga slalomka czyli AM na której można jeździć na okrągło bez zmęczenia czyli AR : DDDD Jest jeszcze i.SLR ale nie mam pojęcia co to za narta, do tego tańsza od Supershapea : / Czekaj.. ispeed to druga slalomka?? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 No tak myślę ... a jak nie Supershape i.speed to co ? Druga sklepowa oczywiście ... DŁUGOŚĆ DZIÓB ŚRODEK PIĘTKA PROMIEŃ 163 123 68 103 12,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 i.SLR z tego co wyczytałem to taka slalomka "marketowa" dla mniej zaawansowanych, chyba bezpośredni konkuret dla najtańszego w kategorii - superiora SC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Z tego co widziałem to jeżdżą na niej głównie dzieci, staruszkowie i lekkie dziewczyny ale ja na na niej nie stałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 No tak myślę ... a jak nie Supershape i.speed to co ? Druga sklepowa oczywiście ... DŁUGOŚĆ DZIÓB ŚRODEK PIĘTKA PROMIEŃ 163 123 68 103 12,7 Supershape to zupełnie inna grupa (Performance). "Slalomki" masz w grupie Race. Nawet trzy : i.sl, i.slr, i.shape pro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Czyste jaja...... ;-) I dziwicie się, że ludzie dostają oczopląsu, gdy patrzą na ofertę nart w byle sklepiku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Supershape to zupełnie inna grupa (Performance). "Slalomki" masz w grupie Race. Nawet trzy : i.sl, i.slr, i.shape pro. Nie, no co Ty ; ) Co to w ogóle jest "Performance" ... jakieś wygibasy, teatry uliczne, jakiś wyjątkowo fikuśny slalom ? : ) Przecież SS i.speed jest bardziej dynamiczna, twardsza, nie mniej skrętna i oddaje energie od dwóch ostatnich które wymieniłeś. Chyba nawet bardziej. Co jest w niej mniej slalomowego za wyjątkiem miejsca na stronie producenta ? Jeden metr w promieniu ? : ))) Tzn tak z praktyki ... serio pytam. Oczywiście to wszystko n/t wypierdów umysłowych marketingowców i bajzlu (celowego bajzlu) w nazewnictwie i systematyzacji producentów. Głownie mi chodzi o to - odnosząc się do tematu wątku - że w mojej opinii dla średniozaawansowanych którzy chcą się dalej uczyć na trasie - jednak narta o charakterze slalomowym a nie gigantowym czy jakimś innym skrócie którego i tak nikt nie rozumie a w celu podbicia sprzedaży nawiązuje do nart zawodniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Czyste jaja...... ;-) I dziwicie się, że ludzie dostają oczopląsu, gdy patrzą na ofertę nart w byle sklepiku.... Ja się nie dziwię. Tak jak pisałem gubię się w tym, a naprawdę staram się to rozumieć. Mój tata jeździ na nartach od dziecka, ale jak z nim rozmawiam o typach nart, to patrzy na mnie jak na kosmitę... Dla niego narty dzielą się na dwie grupy: tanie i drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Taaaa ... tylko niestety tu jak z winami: cena nie przekłada się na jakość ; ( Już bardziej mi się podoba podział: slalomowe, gigantowe i kundle. A pozatrasowcy i tak sobie poradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Wszyscy (prawie) producenci pofłupieli z tym mnożeniem bytów, ale Head zawsze byłw tym mistrzem. Rządzi także w opisach - tam piankowa narta jest opisana jako w zasadzie FISowska .... Nie dziwię się osobom, które - bez znajomości sprzętu - dostają głupawki .... Są jeszcze tacy producenci, którzy sprawy stawiają prosto .... https://www.kaestle....odukte/skis/#mx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Przecież SS i.speed jest bardziej dynamiczna, twardsza, nie mniej skrętna i oddaje energie od dwóch ostatnich które wymieniłeś. Chyba nawet bardziej. Co jest w niej mniej slalomowego za wyjątkiem miejsca na stronie producenta ? Jeden metr w promieniu ? : ))) Tzn tak z praktyki ... serio pytam. Z tego co widziałem to jeżdżą na niej głównie dzieci, staruszkowie i lekkie dziewczyny ale ja na na niej nie stałem. Ja też na niej nie stałem, więc się nie wypowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Bo to ma by określenie pejoratywne. W odniesieniu do psów jest niestosowne, bo kundelki sa mądre, wierne i kochane ale skundlona narta to skundlona narta. I absolutnie nie jest wielotrasowa ani wielorasowa bo nie jest na trasy a do rasy jej daleko jakiejkolwiek. Tak, zdecydowanie dałoby się odróżnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bruner79 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Zasada jest prosta. Jak drut. Sl - 165cm. Performance - najlepiej na wzrost. Ss ispeed najlepiej się sprawdzi w długości na wzrost. To nie sl. To nie stało nawet kolo sl. Chodzi o dobór odpowiedniej długości. Chcesz sl? Kup sl. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Eeeetam .... Nie ma SS na wzrost bo kończą się na 177. Mit o SL 165 cm jest kompletnie bez sensu. Ta sama narta dla faceta 162cm wzrostu i 60 kg wagi jak dla chłopa 192 cm i 110 kg wagi ? Bo co, bo to SL ? Herezje i bajki z krainy mchu i paproci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Hehhe .... Ja akurat SL 165cm, SS i.Magnum 170cm, GS 185cm przy wzroście 176cm : ) Ale i.Speed 165cm też było fajnie, tyle, że bardziej skrętnie i mniej stabilnie. Zresztą nie warto się spierać która z drugich "slalomek" jest bardziej druga a która właściwie już "Performace" (choć np Head nie ma czegos takiego). Dla średniozaawansowanych krótki promień, nie za twarda, sztywna poprzecznie i tyle wg mojej opinii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Dalej Strona 6 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy dobor nart na powaznie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
polm Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Witam Wydawało się mi, że dość dokładnie wyjaśniłem, to co miałem na myśli. Ale widzę, że ciągle są ze mną kłopoty. Sezon- to liczba dni. Dzień to liczba skrętów i kilometry przejechane wężykiem. Towarzystwo, to szkolący(instruktorzy, trenerzy, miejsce szkolenia). Otoczenie to wszystko razem. Znam problem "stania" w miejscu, nawet "cofania" się. Ślepych uliczek. Jeszcze dochodzi problem kondycji, sztywności itp. Pozdrawiam Nieszczęśliwie wyszło, tylko pierwszy werset kierowałem do Ciebie. Reszta była o mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Jestes pewny, ze wiesz co znaczy "pojscie do przodu" Mozna sie uczyc latami i nie opanowac w stopniu wystarczajacym brakujacej ewolucji narciarskiej. Wtedy uzywa sie wytrycha pt. "stare nawyki wychodza". Wiekszosc tu piszacych jest tak przeteoretyzowana, ze ma a nawet musi miec trudnosci z praktyka narciarska. (nazwales sie teoretykiem). Wracajac do "pojscia do przodu" ktore jest tylko czescia balansu przod tyl i jako samo wystepowac nie powinno. Potrzebne jest opanowanie calej sekwencji w/w balansu. ps. wlasnie przeczytalem. Cytuje: "pisałeś o podnoszeniu piętki narty zewnętrznej w czasie skrętu (a więc tej narty, na której akurat stoję) i o to właśnie pytałem. Domyślam się, że chodzi o jakieś maksymalne wychylenie/włożenie biodra wraz z obniżeniem pozycji (zejście niżej z doopą)". Dla mnie proste ale dla piszacego raczej nie. Nie wiem czy wiem do końca. Ciągle się uczę. Teoretycznie wiem, praktycznie napisałem, że ze 30 dni potrzebuję, żeby przestało być sztucznie i 30 żeby weszło w krew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Mi się teraz ze strachu umiejętności pogorszyły. Jeżdżę sobie ze świeżą kontuzją barku, z resztą nabytą w kretyński sposób na nartach, w związku z czym cały czas mam z tyłu głowy "byle się znowu nie wypier*****". No i to się przekłada na wyraźnie gorszą niż normalnie jazdę, bom usztywniony, szczególnie zaraz po założeniu nart. I to na oślej łączce taki efekt, a co to dopiero będzie na większej górce. Uhuhu. Spioch ma rację. Bark jest ciężko rehabilitować. Jeśli to stożek rotatorów to urwiesz sobie do reszty jeden z tych 2 mięśni i będziesz musiał mieć operację. Miałem ten problem i dlatego się mądrzę. Było to dawno ale lęk dalej odczuwam przed skrzyżowaniem się dziobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Im dłużej jeżdżę, więcej nart ujeżdżam i patrzę na innych którzy wybierają narty tym bardziej dochodzę do wniosku, że to doradzanie jest bardzo trudne : )) Zakładając, że na stok IMHO: 1) Na nartach dla początkujących się nie znam - tu powinien doradzić instruktor. Jeden tydzień z dobrym instruktorem na początku oszczędzi lat męczarni i duuuużo pieniędzy. Tylko jak poznać dobrego nie umiejąc jeszcze jeździć ? 3) Narty dla zaawansowanych powinni sobie dobierać sami zaawansowani. 2) Narty dla średnio zaawansowanych to - w zależności od wagi, wytrenowania i ambicji: pierwsza lub druga sklepowa slalomka: np. odpowiednio: Volkl Racetiger SL, Head WC i.SL, Fisher WC SC lub Volkl Racetiger SC, Head Supershape (raczej i.Speed lub i.Magnum - nie szersza). Ta druga sklepowa slalomka może być dłuższa. Dlaczego slalomki ? Bo średnio zaawansowany szlifuje jazdę na krawędziach na coraz bardziej nachylonych stokach a łatwiej pojechać "slalomką" szerszym skrętem niż gigantową nartą ciasnym. Gigantowa jest szybsza a przez to mniej bezpieczna dla jeżdżącego i współjeżdżących. Dlaczego nie AM ? Bo szkoda kasy, czasu i atłasu na gorszą nartę skoro można mieć lepszą. Lepiej kupić lepszą z zeszłego roku lub sprzed 2 lat niż jakieś plastykowe niewiadomoco. Marka nie jest obojętna ale przez net doradzenie raczej nie jest możliwe. W ostatnim tygodniu jeździłem z ciekawości na Fisherach WC SC i na Volklach SL. Te drugie znacznie bardziej mi podeszły. Co do Fisherów zrozumiałem, dlaczego wielu ludzi mówi na nie "Fisherki". Ale czy moje wrażenia przełożą się na wrażenia kogoś o innych nawykach, innej technice, poziomie jazdy i oczekiwaniach ? Nie sądzę. Dodatkowo bardzo mało jest ludzi którzy co sezon, dwa objeżdżają narty większości producentów (nawet danej klasy narty) i maja wiedzę którą umieją się skutecznie podzielić. Wiem, np., że Atomiki, Rossignole czy Elany mają rzeszę zadowolonych użytkowników ale ja np. od Atomików trzymam się z daleka bo kiedyś wyrywały się wiązania, na Rossignole jestem obrażony bo kiedyś kupiłem jakiś kiepski wypust i nie umiałem się z nimi latami dogadać a Elanów nie znam. Ale czy teraz te opinie mogą mieć dla kogokolwiek jakieś znaczenie ? Nie sadzę ; )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 2) Narty dla średnio zaawansowanych to - w zależności od wagi, wytrenowania i ambicji: pierwsza lub druga sklepowa slalomka: np. odpowiednio: Volkl Racetiger SL, Head WC i.SL, Fisher WC SC lub Volkl Racetiger SC, Head Supershape (raczej i.Speed lub i.Magnum - nie szersza). Ta druga sklepowa slalomka może być dłuższa. Head i.Magnum to jest slalomka? Bo w niektórych sklepach widze ją w kategorii AM, w innych AR: https://trojansport....019-prd-12.html Ja się w tych oznaczeniach naprawdę gubię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Bo w tych oznaczeniach się nie da już połapać. Ma dużo cech slalomki tylko, że jest mniej wymagająca. A w sumie taka narta ale nieco poszerzona to właśnie jest AR czyli AM bo to właściwie to samo ; ))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Właśnie o to chciałem zapytać czyli różnice między AR, a AM... bo chyba też sprzedawcy traktują to jako to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Bo to nic nie znaczy ! AR czyli allround to znaczy : "najtańszy kundel", AM czyli allmountain to znaczy: "trochę poszerzona, z rockerem i nieco mniej skundlona". W opisach wiekszości nart AR i AM duży nacisk kładzie sie np. na szatę graficzną. Przeciez AM czyli allmountain to narta która zjedzie z każdej góry. A więc odpowiednik niegdysiejszej "Big Mountain", jakieś twarde freeride może Mantra, może Majesty Dirty Bear - coś długiego, raczej szerokiego, z solidnym camberem i rockerem. Na przygotowanej trasie też pójdzie na krawędziach. Szkoda czasu na zastanawianie się ... w wątku dla średniozaawansowanych odpuszczamy GS i SL FIS oraz RD (komórki) a więc w tym kontekście I.SL to slalomka i.Speed to druga slalomka a i.Magnum to poszerzana druga slalomka czyli AM na której można jeździć na okrągło bez zmęczenia czyli AR : DDDD Jest jeszcze i.SLR ale nie mam pojęcia co to za narta, do tego tańsza od Supershapea : / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bruner79 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Bo to nic nie znaczy ! AR czyli allround to znaczy : "najtańszy kundel", AM czyli allmountain to znaczy: "trochę poszerzona, z rockerem i nieco mniej skundlona". W opisach wiekszości nart AR i AM duży nacisk kładzie sie np. na szatę graficzną. Przeciez AM czyli allmountain to narta która zjedzie z każdej góry. A więc odpowiednik niegdysiejszej "Big Mountain", jakieś twarde freeride może Mantra, może Majesty Dirty Bear - coś długiego, raczej szerokiego, z solidnym camberem i rockerem. Na przygotowanej trasie też pójdzie na krawędziach. Szkoda czasu na zastanawianie się ... w wątku dla średniozaawansowanych odpuszczamy GS i SL FIS oraz RD (komórki) a więc w tym kontekście I.SL to slalomka i.Speed to druga slalomka a i.Magnum to poszerzana druga slalomka czyli AM na której można jeździć na okrągło bez zmęczenia czyli AR : DDDD Jest jeszcze i.SLR ale nie mam pojęcia co to za narta, do tego tańsza od Supershapea : / Czekaj.. ispeed to druga slalomka?? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 No tak myślę ... a jak nie Supershape i.speed to co ? Druga sklepowa oczywiście ... DŁUGOŚĆ DZIÓB ŚRODEK PIĘTKA PROMIEŃ 163 123 68 103 12,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 i.SLR z tego co wyczytałem to taka slalomka "marketowa" dla mniej zaawansowanych, chyba bezpośredni konkuret dla najtańszego w kategorii - superiora SC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Z tego co widziałem to jeżdżą na niej głównie dzieci, staruszkowie i lekkie dziewczyny ale ja na na niej nie stałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 No tak myślę ... a jak nie Supershape i.speed to co ? Druga sklepowa oczywiście ... DŁUGOŚĆ DZIÓB ŚRODEK PIĘTKA PROMIEŃ 163 123 68 103 12,7 Supershape to zupełnie inna grupa (Performance). "Slalomki" masz w grupie Race. Nawet trzy : i.sl, i.slr, i.shape pro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Czyste jaja...... ;-) I dziwicie się, że ludzie dostają oczopląsu, gdy patrzą na ofertę nart w byle sklepiku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Supershape to zupełnie inna grupa (Performance). "Slalomki" masz w grupie Race. Nawet trzy : i.sl, i.slr, i.shape pro. Nie, no co Ty ; ) Co to w ogóle jest "Performance" ... jakieś wygibasy, teatry uliczne, jakiś wyjątkowo fikuśny slalom ? : ) Przecież SS i.speed jest bardziej dynamiczna, twardsza, nie mniej skrętna i oddaje energie od dwóch ostatnich które wymieniłeś. Chyba nawet bardziej. Co jest w niej mniej slalomowego za wyjątkiem miejsca na stronie producenta ? Jeden metr w promieniu ? : ))) Tzn tak z praktyki ... serio pytam. Oczywiście to wszystko n/t wypierdów umysłowych marketingowców i bajzlu (celowego bajzlu) w nazewnictwie i systematyzacji producentów. Głownie mi chodzi o to - odnosząc się do tematu wątku - że w mojej opinii dla średniozaawansowanych którzy chcą się dalej uczyć na trasie - jednak narta o charakterze slalomowym a nie gigantowym czy jakimś innym skrócie którego i tak nikt nie rozumie a w celu podbicia sprzedaży nawiązuje do nart zawodniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Czyste jaja...... ;-) I dziwicie się, że ludzie dostają oczopląsu, gdy patrzą na ofertę nart w byle sklepiku.... Ja się nie dziwię. Tak jak pisałem gubię się w tym, a naprawdę staram się to rozumieć. Mój tata jeździ na nartach od dziecka, ale jak z nim rozmawiam o typach nart, to patrzy na mnie jak na kosmitę... Dla niego narty dzielą się na dwie grupy: tanie i drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Taaaa ... tylko niestety tu jak z winami: cena nie przekłada się na jakość ; ( Już bardziej mi się podoba podział: slalomowe, gigantowe i kundle. A pozatrasowcy i tak sobie poradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Wszyscy (prawie) producenci pofłupieli z tym mnożeniem bytów, ale Head zawsze byłw tym mistrzem. Rządzi także w opisach - tam piankowa narta jest opisana jako w zasadzie FISowska .... Nie dziwię się osobom, które - bez znajomości sprzętu - dostają głupawki .... Są jeszcze tacy producenci, którzy sprawy stawiają prosto .... https://www.kaestle....odukte/skis/#mx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Przecież SS i.speed jest bardziej dynamiczna, twardsza, nie mniej skrętna i oddaje energie od dwóch ostatnich które wymieniłeś. Chyba nawet bardziej. Co jest w niej mniej slalomowego za wyjątkiem miejsca na stronie producenta ? Jeden metr w promieniu ? : ))) Tzn tak z praktyki ... serio pytam. Z tego co widziałem to jeżdżą na niej głównie dzieci, staruszkowie i lekkie dziewczyny ale ja na na niej nie stałem. Ja też na niej nie stałem, więc się nie wypowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Bo to ma by określenie pejoratywne. W odniesieniu do psów jest niestosowne, bo kundelki sa mądre, wierne i kochane ale skundlona narta to skundlona narta. I absolutnie nie jest wielotrasowa ani wielorasowa bo nie jest na trasy a do rasy jej daleko jakiejkolwiek. Tak, zdecydowanie dałoby się odróżnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bruner79 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Zasada jest prosta. Jak drut. Sl - 165cm. Performance - najlepiej na wzrost. Ss ispeed najlepiej się sprawdzi w długości na wzrost. To nie sl. To nie stało nawet kolo sl. Chodzi o dobór odpowiedniej długości. Chcesz sl? Kup sl. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Eeeetam .... Nie ma SS na wzrost bo kończą się na 177. Mit o SL 165 cm jest kompletnie bez sensu. Ta sama narta dla faceta 162cm wzrostu i 60 kg wagi jak dla chłopa 192 cm i 110 kg wagi ? Bo co, bo to SL ? Herezje i bajki z krainy mchu i paproci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Hehhe .... Ja akurat SL 165cm, SS i.Magnum 170cm, GS 185cm przy wzroście 176cm : ) Ale i.Speed 165cm też było fajnie, tyle, że bardziej skrętnie i mniej stabilnie. Zresztą nie warto się spierać która z drugich "slalomek" jest bardziej druga a która właściwie już "Performace" (choć np Head nie ma czegos takiego). Dla średniozaawansowanych krótki promień, nie za twarda, sztywna poprzecznie i tyle wg mojej opinii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Dalej Strona 6 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy dobor nart na powaznie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
polm Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Jestes pewny, ze wiesz co znaczy "pojscie do przodu" Mozna sie uczyc latami i nie opanowac w stopniu wystarczajacym brakujacej ewolucji narciarskiej. Wtedy uzywa sie wytrycha pt. "stare nawyki wychodza". Wiekszosc tu piszacych jest tak przeteoretyzowana, ze ma a nawet musi miec trudnosci z praktyka narciarska. (nazwales sie teoretykiem). Wracajac do "pojscia do przodu" ktore jest tylko czescia balansu przod tyl i jako samo wystepowac nie powinno. Potrzebne jest opanowanie calej sekwencji w/w balansu. ps. wlasnie przeczytalem. Cytuje: "pisałeś o podnoszeniu piętki narty zewnętrznej w czasie skrętu (a więc tej narty, na której akurat stoję) i o to właśnie pytałem. Domyślam się, że chodzi o jakieś maksymalne wychylenie/włożenie biodra wraz z obniżeniem pozycji (zejście niżej z doopą)". Dla mnie proste ale dla piszacego raczej nie. Nie wiem czy wiem do końca. Ciągle się uczę. Teoretycznie wiem, praktycznie napisałem, że ze 30 dni potrzebuję, żeby przestało być sztucznie i 30 żeby weszło w krew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Mi się teraz ze strachu umiejętności pogorszyły. Jeżdżę sobie ze świeżą kontuzją barku, z resztą nabytą w kretyński sposób na nartach, w związku z czym cały czas mam z tyłu głowy "byle się znowu nie wypier*****". No i to się przekłada na wyraźnie gorszą niż normalnie jazdę, bom usztywniony, szczególnie zaraz po założeniu nart. I to na oślej łączce taki efekt, a co to dopiero będzie na większej górce. Uhuhu. Spioch ma rację. Bark jest ciężko rehabilitować. Jeśli to stożek rotatorów to urwiesz sobie do reszty jeden z tych 2 mięśni i będziesz musiał mieć operację. Miałem ten problem i dlatego się mądrzę. Było to dawno ale lęk dalej odczuwam przed skrzyżowaniem się dziobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Im dłużej jeżdżę, więcej nart ujeżdżam i patrzę na innych którzy wybierają narty tym bardziej dochodzę do wniosku, że to doradzanie jest bardzo trudne : )) Zakładając, że na stok IMHO: 1) Na nartach dla początkujących się nie znam - tu powinien doradzić instruktor. Jeden tydzień z dobrym instruktorem na początku oszczędzi lat męczarni i duuuużo pieniędzy. Tylko jak poznać dobrego nie umiejąc jeszcze jeździć ? 3) Narty dla zaawansowanych powinni sobie dobierać sami zaawansowani. 2) Narty dla średnio zaawansowanych to - w zależności od wagi, wytrenowania i ambicji: pierwsza lub druga sklepowa slalomka: np. odpowiednio: Volkl Racetiger SL, Head WC i.SL, Fisher WC SC lub Volkl Racetiger SC, Head Supershape (raczej i.Speed lub i.Magnum - nie szersza). Ta druga sklepowa slalomka może być dłuższa. Dlaczego slalomki ? Bo średnio zaawansowany szlifuje jazdę na krawędziach na coraz bardziej nachylonych stokach a łatwiej pojechać "slalomką" szerszym skrętem niż gigantową nartą ciasnym. Gigantowa jest szybsza a przez to mniej bezpieczna dla jeżdżącego i współjeżdżących. Dlaczego nie AM ? Bo szkoda kasy, czasu i atłasu na gorszą nartę skoro można mieć lepszą. Lepiej kupić lepszą z zeszłego roku lub sprzed 2 lat niż jakieś plastykowe niewiadomoco. Marka nie jest obojętna ale przez net doradzenie raczej nie jest możliwe. W ostatnim tygodniu jeździłem z ciekawości na Fisherach WC SC i na Volklach SL. Te drugie znacznie bardziej mi podeszły. Co do Fisherów zrozumiałem, dlaczego wielu ludzi mówi na nie "Fisherki". Ale czy moje wrażenia przełożą się na wrażenia kogoś o innych nawykach, innej technice, poziomie jazdy i oczekiwaniach ? Nie sądzę. Dodatkowo bardzo mało jest ludzi którzy co sezon, dwa objeżdżają narty większości producentów (nawet danej klasy narty) i maja wiedzę którą umieją się skutecznie podzielić. Wiem, np., że Atomiki, Rossignole czy Elany mają rzeszę zadowolonych użytkowników ale ja np. od Atomików trzymam się z daleka bo kiedyś wyrywały się wiązania, na Rossignole jestem obrażony bo kiedyś kupiłem jakiś kiepski wypust i nie umiałem się z nimi latami dogadać a Elanów nie znam. Ale czy teraz te opinie mogą mieć dla kogokolwiek jakieś znaczenie ? Nie sadzę ; )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 2) Narty dla średnio zaawansowanych to - w zależności od wagi, wytrenowania i ambicji: pierwsza lub druga sklepowa slalomka: np. odpowiednio: Volkl Racetiger SL, Head WC i.SL, Fisher WC SC lub Volkl Racetiger SC, Head Supershape (raczej i.Speed lub i.Magnum - nie szersza). Ta druga sklepowa slalomka może być dłuższa. Head i.Magnum to jest slalomka? Bo w niektórych sklepach widze ją w kategorii AM, w innych AR: https://trojansport....019-prd-12.html Ja się w tych oznaczeniach naprawdę gubię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Bo w tych oznaczeniach się nie da już połapać. Ma dużo cech slalomki tylko, że jest mniej wymagająca. A w sumie taka narta ale nieco poszerzona to właśnie jest AR czyli AM bo to właściwie to samo ; ))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Właśnie o to chciałem zapytać czyli różnice między AR, a AM... bo chyba też sprzedawcy traktują to jako to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Bo to nic nie znaczy ! AR czyli allround to znaczy : "najtańszy kundel", AM czyli allmountain to znaczy: "trochę poszerzona, z rockerem i nieco mniej skundlona". W opisach wiekszości nart AR i AM duży nacisk kładzie sie np. na szatę graficzną. Przeciez AM czyli allmountain to narta która zjedzie z każdej góry. A więc odpowiednik niegdysiejszej "Big Mountain", jakieś twarde freeride może Mantra, może Majesty Dirty Bear - coś długiego, raczej szerokiego, z solidnym camberem i rockerem. Na przygotowanej trasie też pójdzie na krawędziach. Szkoda czasu na zastanawianie się ... w wątku dla średniozaawansowanych odpuszczamy GS i SL FIS oraz RD (komórki) a więc w tym kontekście I.SL to slalomka i.Speed to druga slalomka a i.Magnum to poszerzana druga slalomka czyli AM na której można jeździć na okrągło bez zmęczenia czyli AR : DDDD Jest jeszcze i.SLR ale nie mam pojęcia co to za narta, do tego tańsza od Supershapea : / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bruner79 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Bo to nic nie znaczy ! AR czyli allround to znaczy : "najtańszy kundel", AM czyli allmountain to znaczy: "trochę poszerzona, z rockerem i nieco mniej skundlona". W opisach wiekszości nart AR i AM duży nacisk kładzie sie np. na szatę graficzną. Przeciez AM czyli allmountain to narta która zjedzie z każdej góry. A więc odpowiednik niegdysiejszej "Big Mountain", jakieś twarde freeride może Mantra, może Majesty Dirty Bear - coś długiego, raczej szerokiego, z solidnym camberem i rockerem. Na przygotowanej trasie też pójdzie na krawędziach. Szkoda czasu na zastanawianie się ... w wątku dla średniozaawansowanych odpuszczamy GS i SL FIS oraz RD (komórki) a więc w tym kontekście I.SL to slalomka i.Speed to druga slalomka a i.Magnum to poszerzana druga slalomka czyli AM na której można jeździć na okrągło bez zmęczenia czyli AR : DDDD Jest jeszcze i.SLR ale nie mam pojęcia co to za narta, do tego tańsza od Supershapea : / Czekaj.. ispeed to druga slalomka?? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 No tak myślę ... a jak nie Supershape i.speed to co ? Druga sklepowa oczywiście ... DŁUGOŚĆ DZIÓB ŚRODEK PIĘTKA PROMIEŃ 163 123 68 103 12,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 i.SLR z tego co wyczytałem to taka slalomka "marketowa" dla mniej zaawansowanych, chyba bezpośredni konkuret dla najtańszego w kategorii - superiora SC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Z tego co widziałem to jeżdżą na niej głównie dzieci, staruszkowie i lekkie dziewczyny ale ja na na niej nie stałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 No tak myślę ... a jak nie Supershape i.speed to co ? Druga sklepowa oczywiście ... DŁUGOŚĆ DZIÓB ŚRODEK PIĘTKA PROMIEŃ 163 123 68 103 12,7 Supershape to zupełnie inna grupa (Performance). "Slalomki" masz w grupie Race. Nawet trzy : i.sl, i.slr, i.shape pro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Czyste jaja...... ;-) I dziwicie się, że ludzie dostają oczopląsu, gdy patrzą na ofertę nart w byle sklepiku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Supershape to zupełnie inna grupa (Performance). "Slalomki" masz w grupie Race. Nawet trzy : i.sl, i.slr, i.shape pro. Nie, no co Ty ; ) Co to w ogóle jest "Performance" ... jakieś wygibasy, teatry uliczne, jakiś wyjątkowo fikuśny slalom ? : ) Przecież SS i.speed jest bardziej dynamiczna, twardsza, nie mniej skrętna i oddaje energie od dwóch ostatnich które wymieniłeś. Chyba nawet bardziej. Co jest w niej mniej slalomowego za wyjątkiem miejsca na stronie producenta ? Jeden metr w promieniu ? : ))) Tzn tak z praktyki ... serio pytam. Oczywiście to wszystko n/t wypierdów umysłowych marketingowców i bajzlu (celowego bajzlu) w nazewnictwie i systematyzacji producentów. Głownie mi chodzi o to - odnosząc się do tematu wątku - że w mojej opinii dla średniozaawansowanych którzy chcą się dalej uczyć na trasie - jednak narta o charakterze slalomowym a nie gigantowym czy jakimś innym skrócie którego i tak nikt nie rozumie a w celu podbicia sprzedaży nawiązuje do nart zawodniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Czyste jaja...... ;-) I dziwicie się, że ludzie dostają oczopląsu, gdy patrzą na ofertę nart w byle sklepiku.... Ja się nie dziwię. Tak jak pisałem gubię się w tym, a naprawdę staram się to rozumieć. Mój tata jeździ na nartach od dziecka, ale jak z nim rozmawiam o typach nart, to patrzy na mnie jak na kosmitę... Dla niego narty dzielą się na dwie grupy: tanie i drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Taaaa ... tylko niestety tu jak z winami: cena nie przekłada się na jakość ; ( Już bardziej mi się podoba podział: slalomowe, gigantowe i kundle. A pozatrasowcy i tak sobie poradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Wszyscy (prawie) producenci pofłupieli z tym mnożeniem bytów, ale Head zawsze byłw tym mistrzem. Rządzi także w opisach - tam piankowa narta jest opisana jako w zasadzie FISowska .... Nie dziwię się osobom, które - bez znajomości sprzętu - dostają głupawki .... Są jeszcze tacy producenci, którzy sprawy stawiają prosto .... https://www.kaestle....odukte/skis/#mx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Przecież SS i.speed jest bardziej dynamiczna, twardsza, nie mniej skrętna i oddaje energie od dwóch ostatnich które wymieniłeś. Chyba nawet bardziej. Co jest w niej mniej slalomowego za wyjątkiem miejsca na stronie producenta ? Jeden metr w promieniu ? : ))) Tzn tak z praktyki ... serio pytam. Z tego co widziałem to jeżdżą na niej głównie dzieci, staruszkowie i lekkie dziewczyny ale ja na na niej nie stałem. Ja też na niej nie stałem, więc się nie wypowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Bo to ma by określenie pejoratywne. W odniesieniu do psów jest niestosowne, bo kundelki sa mądre, wierne i kochane ale skundlona narta to skundlona narta. I absolutnie nie jest wielotrasowa ani wielorasowa bo nie jest na trasy a do rasy jej daleko jakiejkolwiek. Tak, zdecydowanie dałoby się odróżnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bruner79 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Zasada jest prosta. Jak drut. Sl - 165cm. Performance - najlepiej na wzrost. Ss ispeed najlepiej się sprawdzi w długości na wzrost. To nie sl. To nie stało nawet kolo sl. Chodzi o dobór odpowiedniej długości. Chcesz sl? Kup sl. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Eeeetam .... Nie ma SS na wzrost bo kończą się na 177. Mit o SL 165 cm jest kompletnie bez sensu. Ta sama narta dla faceta 162cm wzrostu i 60 kg wagi jak dla chłopa 192 cm i 110 kg wagi ? Bo co, bo to SL ? Herezje i bajki z krainy mchu i paproci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Hehhe .... Ja akurat SL 165cm, SS i.Magnum 170cm, GS 185cm przy wzroście 176cm : ) Ale i.Speed 165cm też było fajnie, tyle, że bardziej skrętnie i mniej stabilnie. Zresztą nie warto się spierać która z drugich "slalomek" jest bardziej druga a która właściwie już "Performace" (choć np Head nie ma czegos takiego). Dla średniozaawansowanych krótki promień, nie za twarda, sztywna poprzecznie i tyle wg mojej opinii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Dalej Strona 6 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy dobor nart na powaznie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
polm Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Mi się teraz ze strachu umiejętności pogorszyły. Jeżdżę sobie ze świeżą kontuzją barku, z resztą nabytą w kretyński sposób na nartach, w związku z czym cały czas mam z tyłu głowy "byle się znowu nie wypier*****". No i to się przekłada na wyraźnie gorszą niż normalnie jazdę, bom usztywniony, szczególnie zaraz po założeniu nart. I to na oślej łączce taki efekt, a co to dopiero będzie na większej górce. Uhuhu. Spioch ma rację. Bark jest ciężko rehabilitować. Jeśli to stożek rotatorów to urwiesz sobie do reszty jeden z tych 2 mięśni i będziesz musiał mieć operację. Miałem ten problem i dlatego się mądrzę. Było to dawno ale lęk dalej odczuwam przed skrzyżowaniem się dziobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Im dłużej jeżdżę, więcej nart ujeżdżam i patrzę na innych którzy wybierają narty tym bardziej dochodzę do wniosku, że to doradzanie jest bardzo trudne : )) Zakładając, że na stok IMHO: 1) Na nartach dla początkujących się nie znam - tu powinien doradzić instruktor. Jeden tydzień z dobrym instruktorem na początku oszczędzi lat męczarni i duuuużo pieniędzy. Tylko jak poznać dobrego nie umiejąc jeszcze jeździć ? 3) Narty dla zaawansowanych powinni sobie dobierać sami zaawansowani. 2) Narty dla średnio zaawansowanych to - w zależności od wagi, wytrenowania i ambicji: pierwsza lub druga sklepowa slalomka: np. odpowiednio: Volkl Racetiger SL, Head WC i.SL, Fisher WC SC lub Volkl Racetiger SC, Head Supershape (raczej i.Speed lub i.Magnum - nie szersza). Ta druga sklepowa slalomka może być dłuższa. Dlaczego slalomki ? Bo średnio zaawansowany szlifuje jazdę na krawędziach na coraz bardziej nachylonych stokach a łatwiej pojechać "slalomką" szerszym skrętem niż gigantową nartą ciasnym. Gigantowa jest szybsza a przez to mniej bezpieczna dla jeżdżącego i współjeżdżących. Dlaczego nie AM ? Bo szkoda kasy, czasu i atłasu na gorszą nartę skoro można mieć lepszą. Lepiej kupić lepszą z zeszłego roku lub sprzed 2 lat niż jakieś plastykowe niewiadomoco. Marka nie jest obojętna ale przez net doradzenie raczej nie jest możliwe. W ostatnim tygodniu jeździłem z ciekawości na Fisherach WC SC i na Volklach SL. Te drugie znacznie bardziej mi podeszły. Co do Fisherów zrozumiałem, dlaczego wielu ludzi mówi na nie "Fisherki". Ale czy moje wrażenia przełożą się na wrażenia kogoś o innych nawykach, innej technice, poziomie jazdy i oczekiwaniach ? Nie sądzę. Dodatkowo bardzo mało jest ludzi którzy co sezon, dwa objeżdżają narty większości producentów (nawet danej klasy narty) i maja wiedzę którą umieją się skutecznie podzielić. Wiem, np., że Atomiki, Rossignole czy Elany mają rzeszę zadowolonych użytkowników ale ja np. od Atomików trzymam się z daleka bo kiedyś wyrywały się wiązania, na Rossignole jestem obrażony bo kiedyś kupiłem jakiś kiepski wypust i nie umiałem się z nimi latami dogadać a Elanów nie znam. Ale czy teraz te opinie mogą mieć dla kogokolwiek jakieś znaczenie ? Nie sadzę ; )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 2) Narty dla średnio zaawansowanych to - w zależności od wagi, wytrenowania i ambicji: pierwsza lub druga sklepowa slalomka: np. odpowiednio: Volkl Racetiger SL, Head WC i.SL, Fisher WC SC lub Volkl Racetiger SC, Head Supershape (raczej i.Speed lub i.Magnum - nie szersza). Ta druga sklepowa slalomka może być dłuższa. Head i.Magnum to jest slalomka? Bo w niektórych sklepach widze ją w kategorii AM, w innych AR: https://trojansport....019-prd-12.html Ja się w tych oznaczeniach naprawdę gubię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Bo w tych oznaczeniach się nie da już połapać. Ma dużo cech slalomki tylko, że jest mniej wymagająca. A w sumie taka narta ale nieco poszerzona to właśnie jest AR czyli AM bo to właściwie to samo ; ))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Właśnie o to chciałem zapytać czyli różnice między AR, a AM... bo chyba też sprzedawcy traktują to jako to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Bo to nic nie znaczy ! AR czyli allround to znaczy : "najtańszy kundel", AM czyli allmountain to znaczy: "trochę poszerzona, z rockerem i nieco mniej skundlona". W opisach wiekszości nart AR i AM duży nacisk kładzie sie np. na szatę graficzną. Przeciez AM czyli allmountain to narta która zjedzie z każdej góry. A więc odpowiednik niegdysiejszej "Big Mountain", jakieś twarde freeride może Mantra, może Majesty Dirty Bear - coś długiego, raczej szerokiego, z solidnym camberem i rockerem. Na przygotowanej trasie też pójdzie na krawędziach. Szkoda czasu na zastanawianie się ... w wątku dla średniozaawansowanych odpuszczamy GS i SL FIS oraz RD (komórki) a więc w tym kontekście I.SL to slalomka i.Speed to druga slalomka a i.Magnum to poszerzana druga slalomka czyli AM na której można jeździć na okrągło bez zmęczenia czyli AR : DDDD Jest jeszcze i.SLR ale nie mam pojęcia co to za narta, do tego tańsza od Supershapea : / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bruner79 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Bo to nic nie znaczy ! AR czyli allround to znaczy : "najtańszy kundel", AM czyli allmountain to znaczy: "trochę poszerzona, z rockerem i nieco mniej skundlona". W opisach wiekszości nart AR i AM duży nacisk kładzie sie np. na szatę graficzną. Przeciez AM czyli allmountain to narta która zjedzie z każdej góry. A więc odpowiednik niegdysiejszej "Big Mountain", jakieś twarde freeride może Mantra, może Majesty Dirty Bear - coś długiego, raczej szerokiego, z solidnym camberem i rockerem. Na przygotowanej trasie też pójdzie na krawędziach. Szkoda czasu na zastanawianie się ... w wątku dla średniozaawansowanych odpuszczamy GS i SL FIS oraz RD (komórki) a więc w tym kontekście I.SL to slalomka i.Speed to druga slalomka a i.Magnum to poszerzana druga slalomka czyli AM na której można jeździć na okrągło bez zmęczenia czyli AR : DDDD Jest jeszcze i.SLR ale nie mam pojęcia co to za narta, do tego tańsza od Supershapea : / Czekaj.. ispeed to druga slalomka?? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 No tak myślę ... a jak nie Supershape i.speed to co ? Druga sklepowa oczywiście ... DŁUGOŚĆ DZIÓB ŚRODEK PIĘTKA PROMIEŃ 163 123 68 103 12,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 i.SLR z tego co wyczytałem to taka slalomka "marketowa" dla mniej zaawansowanych, chyba bezpośredni konkuret dla najtańszego w kategorii - superiora SC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Z tego co widziałem to jeżdżą na niej głównie dzieci, staruszkowie i lekkie dziewczyny ale ja na na niej nie stałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 No tak myślę ... a jak nie Supershape i.speed to co ? Druga sklepowa oczywiście ... DŁUGOŚĆ DZIÓB ŚRODEK PIĘTKA PROMIEŃ 163 123 68 103 12,7 Supershape to zupełnie inna grupa (Performance). "Slalomki" masz w grupie Race. Nawet trzy : i.sl, i.slr, i.shape pro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Czyste jaja...... ;-) I dziwicie się, że ludzie dostają oczopląsu, gdy patrzą na ofertę nart w byle sklepiku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Supershape to zupełnie inna grupa (Performance). "Slalomki" masz w grupie Race. Nawet trzy : i.sl, i.slr, i.shape pro. Nie, no co Ty ; ) Co to w ogóle jest "Performance" ... jakieś wygibasy, teatry uliczne, jakiś wyjątkowo fikuśny slalom ? : ) Przecież SS i.speed jest bardziej dynamiczna, twardsza, nie mniej skrętna i oddaje energie od dwóch ostatnich które wymieniłeś. Chyba nawet bardziej. Co jest w niej mniej slalomowego za wyjątkiem miejsca na stronie producenta ? Jeden metr w promieniu ? : ))) Tzn tak z praktyki ... serio pytam. Oczywiście to wszystko n/t wypierdów umysłowych marketingowców i bajzlu (celowego bajzlu) w nazewnictwie i systematyzacji producentów. Głownie mi chodzi o to - odnosząc się do tematu wątku - że w mojej opinii dla średniozaawansowanych którzy chcą się dalej uczyć na trasie - jednak narta o charakterze slalomowym a nie gigantowym czy jakimś innym skrócie którego i tak nikt nie rozumie a w celu podbicia sprzedaży nawiązuje do nart zawodniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Czyste jaja...... ;-) I dziwicie się, że ludzie dostają oczopląsu, gdy patrzą na ofertę nart w byle sklepiku.... Ja się nie dziwię. Tak jak pisałem gubię się w tym, a naprawdę staram się to rozumieć. Mój tata jeździ na nartach od dziecka, ale jak z nim rozmawiam o typach nart, to patrzy na mnie jak na kosmitę... Dla niego narty dzielą się na dwie grupy: tanie i drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Taaaa ... tylko niestety tu jak z winami: cena nie przekłada się na jakość ; ( Już bardziej mi się podoba podział: slalomowe, gigantowe i kundle. A pozatrasowcy i tak sobie poradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Wszyscy (prawie) producenci pofłupieli z tym mnożeniem bytów, ale Head zawsze byłw tym mistrzem. Rządzi także w opisach - tam piankowa narta jest opisana jako w zasadzie FISowska .... Nie dziwię się osobom, które - bez znajomości sprzętu - dostają głupawki .... Są jeszcze tacy producenci, którzy sprawy stawiają prosto .... https://www.kaestle....odukte/skis/#mx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Przecież SS i.speed jest bardziej dynamiczna, twardsza, nie mniej skrętna i oddaje energie od dwóch ostatnich które wymieniłeś. Chyba nawet bardziej. Co jest w niej mniej slalomowego za wyjątkiem miejsca na stronie producenta ? Jeden metr w promieniu ? : ))) Tzn tak z praktyki ... serio pytam. Z tego co widziałem to jeżdżą na niej głównie dzieci, staruszkowie i lekkie dziewczyny ale ja na na niej nie stałem. Ja też na niej nie stałem, więc się nie wypowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Bo to ma by określenie pejoratywne. W odniesieniu do psów jest niestosowne, bo kundelki sa mądre, wierne i kochane ale skundlona narta to skundlona narta. I absolutnie nie jest wielotrasowa ani wielorasowa bo nie jest na trasy a do rasy jej daleko jakiejkolwiek. Tak, zdecydowanie dałoby się odróżnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bruner79 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Zasada jest prosta. Jak drut. Sl - 165cm. Performance - najlepiej na wzrost. Ss ispeed najlepiej się sprawdzi w długości na wzrost. To nie sl. To nie stało nawet kolo sl. Chodzi o dobór odpowiedniej długości. Chcesz sl? Kup sl. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Eeeetam .... Nie ma SS na wzrost bo kończą się na 177. Mit o SL 165 cm jest kompletnie bez sensu. Ta sama narta dla faceta 162cm wzrostu i 60 kg wagi jak dla chłopa 192 cm i 110 kg wagi ? Bo co, bo to SL ? Herezje i bajki z krainy mchu i paproci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Hehhe .... Ja akurat SL 165cm, SS i.Magnum 170cm, GS 185cm przy wzroście 176cm : ) Ale i.Speed 165cm też było fajnie, tyle, że bardziej skrętnie i mniej stabilnie. Zresztą nie warto się spierać która z drugich "slalomek" jest bardziej druga a która właściwie już "Performace" (choć np Head nie ma czegos takiego). Dla średniozaawansowanych krótki promień, nie za twarda, sztywna poprzecznie i tyle wg mojej opinii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Dalej Strona 6 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy dobor nart na powaznie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Im dłużej jeżdżę, więcej nart ujeżdżam i patrzę na innych którzy wybierają narty tym bardziej dochodzę do wniosku, że to doradzanie jest bardzo trudne : )) Zakładając, że na stok IMHO: 1) Na nartach dla początkujących się nie znam - tu powinien doradzić instruktor. Jeden tydzień z dobrym instruktorem na początku oszczędzi lat męczarni i duuuużo pieniędzy. Tylko jak poznać dobrego nie umiejąc jeszcze jeździć ? 3) Narty dla zaawansowanych powinni sobie dobierać sami zaawansowani. 2) Narty dla średnio zaawansowanych to - w zależności od wagi, wytrenowania i ambicji: pierwsza lub druga sklepowa slalomka: np. odpowiednio: Volkl Racetiger SL, Head WC i.SL, Fisher WC SC lub Volkl Racetiger SC, Head Supershape (raczej i.Speed lub i.Magnum - nie szersza). Ta druga sklepowa slalomka może być dłuższa. Dlaczego slalomki ? Bo średnio zaawansowany szlifuje jazdę na krawędziach na coraz bardziej nachylonych stokach a łatwiej pojechać "slalomką" szerszym skrętem niż gigantową nartą ciasnym. Gigantowa jest szybsza a przez to mniej bezpieczna dla jeżdżącego i współjeżdżących. Dlaczego nie AM ? Bo szkoda kasy, czasu i atłasu na gorszą nartę skoro można mieć lepszą. Lepiej kupić lepszą z zeszłego roku lub sprzed 2 lat niż jakieś plastykowe niewiadomoco. Marka nie jest obojętna ale przez net doradzenie raczej nie jest możliwe. W ostatnim tygodniu jeździłem z ciekawości na Fisherach WC SC i na Volklach SL. Te drugie znacznie bardziej mi podeszły. Co do Fisherów zrozumiałem, dlaczego wielu ludzi mówi na nie "Fisherki". Ale czy moje wrażenia przełożą się na wrażenia kogoś o innych nawykach, innej technice, poziomie jazdy i oczekiwaniach ? Nie sądzę. Dodatkowo bardzo mało jest ludzi którzy co sezon, dwa objeżdżają narty większości producentów (nawet danej klasy narty) i maja wiedzę którą umieją się skutecznie podzielić. Wiem, np., że Atomiki, Rossignole czy Elany mają rzeszę zadowolonych użytkowników ale ja np. od Atomików trzymam się z daleka bo kiedyś wyrywały się wiązania, na Rossignole jestem obrażony bo kiedyś kupiłem jakiś kiepski wypust i nie umiałem się z nimi latami dogadać a Elanów nie znam. Ale czy teraz te opinie mogą mieć dla kogokolwiek jakieś znaczenie ? Nie sadzę ; )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 2) Narty dla średnio zaawansowanych to - w zależności od wagi, wytrenowania i ambicji: pierwsza lub druga sklepowa slalomka: np. odpowiednio: Volkl Racetiger SL, Head WC i.SL, Fisher WC SC lub Volkl Racetiger SC, Head Supershape (raczej i.Speed lub i.Magnum - nie szersza). Ta druga sklepowa slalomka może być dłuższa. Head i.Magnum to jest slalomka? Bo w niektórych sklepach widze ją w kategorii AM, w innych AR: https://trojansport....019-prd-12.html Ja się w tych oznaczeniach naprawdę gubię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Bo w tych oznaczeniach się nie da już połapać. Ma dużo cech slalomki tylko, że jest mniej wymagająca. A w sumie taka narta ale nieco poszerzona to właśnie jest AR czyli AM bo to właściwie to samo ; ))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Właśnie o to chciałem zapytać czyli różnice między AR, a AM... bo chyba też sprzedawcy traktują to jako to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Bo to nic nie znaczy ! AR czyli allround to znaczy : "najtańszy kundel", AM czyli allmountain to znaczy: "trochę poszerzona, z rockerem i nieco mniej skundlona". W opisach wiekszości nart AR i AM duży nacisk kładzie sie np. na szatę graficzną. Przeciez AM czyli allmountain to narta która zjedzie z każdej góry. A więc odpowiednik niegdysiejszej "Big Mountain", jakieś twarde freeride może Mantra, może Majesty Dirty Bear - coś długiego, raczej szerokiego, z solidnym camberem i rockerem. Na przygotowanej trasie też pójdzie na krawędziach. Szkoda czasu na zastanawianie się ... w wątku dla średniozaawansowanych odpuszczamy GS i SL FIS oraz RD (komórki) a więc w tym kontekście I.SL to slalomka i.Speed to druga slalomka a i.Magnum to poszerzana druga slalomka czyli AM na której można jeździć na okrągło bez zmęczenia czyli AR : DDDD Jest jeszcze i.SLR ale nie mam pojęcia co to za narta, do tego tańsza od Supershapea : / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bruner79 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Bo to nic nie znaczy ! AR czyli allround to znaczy : "najtańszy kundel", AM czyli allmountain to znaczy: "trochę poszerzona, z rockerem i nieco mniej skundlona". W opisach wiekszości nart AR i AM duży nacisk kładzie sie np. na szatę graficzną. Przeciez AM czyli allmountain to narta która zjedzie z każdej góry. A więc odpowiednik niegdysiejszej "Big Mountain", jakieś twarde freeride może Mantra, może Majesty Dirty Bear - coś długiego, raczej szerokiego, z solidnym camberem i rockerem. Na przygotowanej trasie też pójdzie na krawędziach. Szkoda czasu na zastanawianie się ... w wątku dla średniozaawansowanych odpuszczamy GS i SL FIS oraz RD (komórki) a więc w tym kontekście I.SL to slalomka i.Speed to druga slalomka a i.Magnum to poszerzana druga slalomka czyli AM na której można jeździć na okrągło bez zmęczenia czyli AR : DDDD Jest jeszcze i.SLR ale nie mam pojęcia co to za narta, do tego tańsza od Supershapea : / Czekaj.. ispeed to druga slalomka?? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 No tak myślę ... a jak nie Supershape i.speed to co ? Druga sklepowa oczywiście ... DŁUGOŚĆ DZIÓB ŚRODEK PIĘTKA PROMIEŃ 163 123 68 103 12,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 i.SLR z tego co wyczytałem to taka slalomka "marketowa" dla mniej zaawansowanych, chyba bezpośredni konkuret dla najtańszego w kategorii - superiora SC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Z tego co widziałem to jeżdżą na niej głównie dzieci, staruszkowie i lekkie dziewczyny ale ja na na niej nie stałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 No tak myślę ... a jak nie Supershape i.speed to co ? Druga sklepowa oczywiście ... DŁUGOŚĆ DZIÓB ŚRODEK PIĘTKA PROMIEŃ 163 123 68 103 12,7 Supershape to zupełnie inna grupa (Performance). "Slalomki" masz w grupie Race. Nawet trzy : i.sl, i.slr, i.shape pro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Czyste jaja...... ;-) I dziwicie się, że ludzie dostają oczopląsu, gdy patrzą na ofertę nart w byle sklepiku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Supershape to zupełnie inna grupa (Performance). "Slalomki" masz w grupie Race. Nawet trzy : i.sl, i.slr, i.shape pro. Nie, no co Ty ; ) Co to w ogóle jest "Performance" ... jakieś wygibasy, teatry uliczne, jakiś wyjątkowo fikuśny slalom ? : ) Przecież SS i.speed jest bardziej dynamiczna, twardsza, nie mniej skrętna i oddaje energie od dwóch ostatnich które wymieniłeś. Chyba nawet bardziej. Co jest w niej mniej slalomowego za wyjątkiem miejsca na stronie producenta ? Jeden metr w promieniu ? : ))) Tzn tak z praktyki ... serio pytam. Oczywiście to wszystko n/t wypierdów umysłowych marketingowców i bajzlu (celowego bajzlu) w nazewnictwie i systematyzacji producentów. Głownie mi chodzi o to - odnosząc się do tematu wątku - że w mojej opinii dla średniozaawansowanych którzy chcą się dalej uczyć na trasie - jednak narta o charakterze slalomowym a nie gigantowym czy jakimś innym skrócie którego i tak nikt nie rozumie a w celu podbicia sprzedaży nawiązuje do nart zawodniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Czyste jaja...... ;-) I dziwicie się, że ludzie dostają oczopląsu, gdy patrzą na ofertę nart w byle sklepiku.... Ja się nie dziwię. Tak jak pisałem gubię się w tym, a naprawdę staram się to rozumieć. Mój tata jeździ na nartach od dziecka, ale jak z nim rozmawiam o typach nart, to patrzy na mnie jak na kosmitę... Dla niego narty dzielą się na dwie grupy: tanie i drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Taaaa ... tylko niestety tu jak z winami: cena nie przekłada się na jakość ; ( Już bardziej mi się podoba podział: slalomowe, gigantowe i kundle. A pozatrasowcy i tak sobie poradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Wszyscy (prawie) producenci pofłupieli z tym mnożeniem bytów, ale Head zawsze byłw tym mistrzem. Rządzi także w opisach - tam piankowa narta jest opisana jako w zasadzie FISowska .... Nie dziwię się osobom, które - bez znajomości sprzętu - dostają głupawki .... Są jeszcze tacy producenci, którzy sprawy stawiają prosto .... https://www.kaestle....odukte/skis/#mx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Przecież SS i.speed jest bardziej dynamiczna, twardsza, nie mniej skrętna i oddaje energie od dwóch ostatnich które wymieniłeś. Chyba nawet bardziej. Co jest w niej mniej slalomowego za wyjątkiem miejsca na stronie producenta ? Jeden metr w promieniu ? : ))) Tzn tak z praktyki ... serio pytam. Z tego co widziałem to jeżdżą na niej głównie dzieci, staruszkowie i lekkie dziewczyny ale ja na na niej nie stałem. Ja też na niej nie stałem, więc się nie wypowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Bo to ma by określenie pejoratywne. W odniesieniu do psów jest niestosowne, bo kundelki sa mądre, wierne i kochane ale skundlona narta to skundlona narta. I absolutnie nie jest wielotrasowa ani wielorasowa bo nie jest na trasy a do rasy jej daleko jakiejkolwiek. Tak, zdecydowanie dałoby się odróżnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bruner79 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Zasada jest prosta. Jak drut. Sl - 165cm. Performance - najlepiej na wzrost. Ss ispeed najlepiej się sprawdzi w długości na wzrost. To nie sl. To nie stało nawet kolo sl. Chodzi o dobór odpowiedniej długości. Chcesz sl? Kup sl. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Eeeetam .... Nie ma SS na wzrost bo kończą się na 177. Mit o SL 165 cm jest kompletnie bez sensu. Ta sama narta dla faceta 162cm wzrostu i 60 kg wagi jak dla chłopa 192 cm i 110 kg wagi ? Bo co, bo to SL ? Herezje i bajki z krainy mchu i paproci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Hehhe .... Ja akurat SL 165cm, SS i.Magnum 170cm, GS 185cm przy wzroście 176cm : ) Ale i.Speed 165cm też było fajnie, tyle, że bardziej skrętnie i mniej stabilnie. Zresztą nie warto się spierać która z drugich "slalomek" jest bardziej druga a która właściwie już "Performace" (choć np Head nie ma czegos takiego). Dla średniozaawansowanych krótki promień, nie za twarda, sztywna poprzecznie i tyle wg mojej opinii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Dalej Strona 6 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy dobor nart na powaznie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Bo w tych oznaczeniach się nie da już połapać. Ma dużo cech slalomki tylko, że jest mniej wymagająca. A w sumie taka narta ale nieco poszerzona to właśnie jest AR czyli AM bo to właściwie to samo ; ))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Właśnie o to chciałem zapytać czyli różnice między AR, a AM... bo chyba też sprzedawcy traktują to jako to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Bo to nic nie znaczy ! AR czyli allround to znaczy : "najtańszy kundel", AM czyli allmountain to znaczy: "trochę poszerzona, z rockerem i nieco mniej skundlona". W opisach wiekszości nart AR i AM duży nacisk kładzie sie np. na szatę graficzną. Przeciez AM czyli allmountain to narta która zjedzie z każdej góry. A więc odpowiednik niegdysiejszej "Big Mountain", jakieś twarde freeride może Mantra, może Majesty Dirty Bear - coś długiego, raczej szerokiego, z solidnym camberem i rockerem. Na przygotowanej trasie też pójdzie na krawędziach. Szkoda czasu na zastanawianie się ... w wątku dla średniozaawansowanych odpuszczamy GS i SL FIS oraz RD (komórki) a więc w tym kontekście I.SL to slalomka i.Speed to druga slalomka a i.Magnum to poszerzana druga slalomka czyli AM na której można jeździć na okrągło bez zmęczenia czyli AR : DDDD Jest jeszcze i.SLR ale nie mam pojęcia co to za narta, do tego tańsza od Supershapea : / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Bo to nic nie znaczy ! AR czyli allround to znaczy : "najtańszy kundel", AM czyli allmountain to znaczy: "trochę poszerzona, z rockerem i nieco mniej skundlona". W opisach wiekszości nart AR i AM duży nacisk kładzie sie np. na szatę graficzną. Przeciez AM czyli allmountain to narta która zjedzie z każdej góry. A więc odpowiednik niegdysiejszej "Big Mountain", jakieś twarde freeride może Mantra, może Majesty Dirty Bear - coś długiego, raczej szerokiego, z solidnym camberem i rockerem. Na przygotowanej trasie też pójdzie na krawędziach. Szkoda czasu na zastanawianie się ... w wątku dla średniozaawansowanych odpuszczamy GS i SL FIS oraz RD (komórki) a więc w tym kontekście I.SL to slalomka i.Speed to druga slalomka a i.Magnum to poszerzana druga slalomka czyli AM na której można jeździć na okrągło bez zmęczenia czyli AR : DDDD Jest jeszcze i.SLR ale nie mam pojęcia co to za narta, do tego tańsza od Supershapea : / Czekaj.. ispeed to druga slalomka?? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 No tak myślę ... a jak nie Supershape i.speed to co ? Druga sklepowa oczywiście ... DŁUGOŚĆ DZIÓB ŚRODEK PIĘTKA PROMIEŃ 163 123 68 103 12,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 i.SLR z tego co wyczytałem to taka slalomka "marketowa" dla mniej zaawansowanych, chyba bezpośredni konkuret dla najtańszego w kategorii - superiora SC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Z tego co widziałem to jeżdżą na niej głównie dzieci, staruszkowie i lekkie dziewczyny ale ja na na niej nie stałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 No tak myślę ... a jak nie Supershape i.speed to co ? Druga sklepowa oczywiście ... DŁUGOŚĆ DZIÓB ŚRODEK PIĘTKA PROMIEŃ 163 123 68 103 12,7 Supershape to zupełnie inna grupa (Performance). "Slalomki" masz w grupie Race. Nawet trzy : i.sl, i.slr, i.shape pro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Czyste jaja...... ;-) I dziwicie się, że ludzie dostają oczopląsu, gdy patrzą na ofertę nart w byle sklepiku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Supershape to zupełnie inna grupa (Performance). "Slalomki" masz w grupie Race. Nawet trzy : i.sl, i.slr, i.shape pro. Nie, no co Ty ; ) Co to w ogóle jest "Performance" ... jakieś wygibasy, teatry uliczne, jakiś wyjątkowo fikuśny slalom ? : ) Przecież SS i.speed jest bardziej dynamiczna, twardsza, nie mniej skrętna i oddaje energie od dwóch ostatnich które wymieniłeś. Chyba nawet bardziej. Co jest w niej mniej slalomowego za wyjątkiem miejsca na stronie producenta ? Jeden metr w promieniu ? : ))) Tzn tak z praktyki ... serio pytam. Oczywiście to wszystko n/t wypierdów umysłowych marketingowców i bajzlu (celowego bajzlu) w nazewnictwie i systematyzacji producentów. Głownie mi chodzi o to - odnosząc się do tematu wątku - że w mojej opinii dla średniozaawansowanych którzy chcą się dalej uczyć na trasie - jednak narta o charakterze slalomowym a nie gigantowym czy jakimś innym skrócie którego i tak nikt nie rozumie a w celu podbicia sprzedaży nawiązuje do nart zawodniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Czyste jaja...... ;-) I dziwicie się, że ludzie dostają oczopląsu, gdy patrzą na ofertę nart w byle sklepiku.... Ja się nie dziwię. Tak jak pisałem gubię się w tym, a naprawdę staram się to rozumieć. Mój tata jeździ na nartach od dziecka, ale jak z nim rozmawiam o typach nart, to patrzy na mnie jak na kosmitę... Dla niego narty dzielą się na dwie grupy: tanie i drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Taaaa ... tylko niestety tu jak z winami: cena nie przekłada się na jakość ; ( Już bardziej mi się podoba podział: slalomowe, gigantowe i kundle. A pozatrasowcy i tak sobie poradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Wszyscy (prawie) producenci pofłupieli z tym mnożeniem bytów, ale Head zawsze byłw tym mistrzem. Rządzi także w opisach - tam piankowa narta jest opisana jako w zasadzie FISowska .... Nie dziwię się osobom, które - bez znajomości sprzętu - dostają głupawki .... Są jeszcze tacy producenci, którzy sprawy stawiają prosto .... https://www.kaestle....odukte/skis/#mx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Przecież SS i.speed jest bardziej dynamiczna, twardsza, nie mniej skrętna i oddaje energie od dwóch ostatnich które wymieniłeś. Chyba nawet bardziej. Co jest w niej mniej slalomowego za wyjątkiem miejsca na stronie producenta ? Jeden metr w promieniu ? : ))) Tzn tak z praktyki ... serio pytam. Z tego co widziałem to jeżdżą na niej głównie dzieci, staruszkowie i lekkie dziewczyny ale ja na na niej nie stałem. Ja też na niej nie stałem, więc się nie wypowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Bo to ma by określenie pejoratywne. W odniesieniu do psów jest niestosowne, bo kundelki sa mądre, wierne i kochane ale skundlona narta to skundlona narta. I absolutnie nie jest wielotrasowa ani wielorasowa bo nie jest na trasy a do rasy jej daleko jakiejkolwiek. Tak, zdecydowanie dałoby się odróżnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bruner79 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Zasada jest prosta. Jak drut. Sl - 165cm. Performance - najlepiej na wzrost. Ss ispeed najlepiej się sprawdzi w długości na wzrost. To nie sl. To nie stało nawet kolo sl. Chodzi o dobór odpowiedniej długości. Chcesz sl? Kup sl. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Eeeetam .... Nie ma SS na wzrost bo kończą się na 177. Mit o SL 165 cm jest kompletnie bez sensu. Ta sama narta dla faceta 162cm wzrostu i 60 kg wagi jak dla chłopa 192 cm i 110 kg wagi ? Bo co, bo to SL ? Herezje i bajki z krainy mchu i paproci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Hehhe .... Ja akurat SL 165cm, SS i.Magnum 170cm, GS 185cm przy wzroście 176cm : ) Ale i.Speed 165cm też było fajnie, tyle, że bardziej skrętnie i mniej stabilnie. Zresztą nie warto się spierać która z drugich "slalomek" jest bardziej druga a która właściwie już "Performace" (choć np Head nie ma czegos takiego). Dla średniozaawansowanych krótki promień, nie za twarda, sztywna poprzecznie i tyle wg mojej opinii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Dalej Strona 6 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy dobor nart na powaznie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mig Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Czyste jaja...... ;-) I dziwicie się, że ludzie dostają oczopląsu, gdy patrzą na ofertę nart w byle sklepiku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Supershape to zupełnie inna grupa (Performance). "Slalomki" masz w grupie Race. Nawet trzy : i.sl, i.slr, i.shape pro. Nie, no co Ty ; ) Co to w ogóle jest "Performance" ... jakieś wygibasy, teatry uliczne, jakiś wyjątkowo fikuśny slalom ? : ) Przecież SS i.speed jest bardziej dynamiczna, twardsza, nie mniej skrętna i oddaje energie od dwóch ostatnich które wymieniłeś. Chyba nawet bardziej. Co jest w niej mniej slalomowego za wyjątkiem miejsca na stronie producenta ? Jeden metr w promieniu ? : ))) Tzn tak z praktyki ... serio pytam. Oczywiście to wszystko n/t wypierdów umysłowych marketingowców i bajzlu (celowego bajzlu) w nazewnictwie i systematyzacji producentów. Głownie mi chodzi o to - odnosząc się do tematu wątku - że w mojej opinii dla średniozaawansowanych którzy chcą się dalej uczyć na trasie - jednak narta o charakterze slalomowym a nie gigantowym czy jakimś innym skrócie którego i tak nikt nie rozumie a w celu podbicia sprzedaży nawiązuje do nart zawodniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Czyste jaja...... ;-) I dziwicie się, że ludzie dostają oczopląsu, gdy patrzą na ofertę nart w byle sklepiku.... Ja się nie dziwię. Tak jak pisałem gubię się w tym, a naprawdę staram się to rozumieć. Mój tata jeździ na nartach od dziecka, ale jak z nim rozmawiam o typach nart, to patrzy na mnie jak na kosmitę... Dla niego narty dzielą się na dwie grupy: tanie i drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Taaaa ... tylko niestety tu jak z winami: cena nie przekłada się na jakość ; ( Już bardziej mi się podoba podział: slalomowe, gigantowe i kundle. A pozatrasowcy i tak sobie poradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Wszyscy (prawie) producenci pofłupieli z tym mnożeniem bytów, ale Head zawsze byłw tym mistrzem. Rządzi także w opisach - tam piankowa narta jest opisana jako w zasadzie FISowska .... Nie dziwię się osobom, które - bez znajomości sprzętu - dostają głupawki .... Są jeszcze tacy producenci, którzy sprawy stawiają prosto .... https://www.kaestle....odukte/skis/#mx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Przecież SS i.speed jest bardziej dynamiczna, twardsza, nie mniej skrętna i oddaje energie od dwóch ostatnich które wymieniłeś. Chyba nawet bardziej. Co jest w niej mniej slalomowego za wyjątkiem miejsca na stronie producenta ? Jeden metr w promieniu ? : ))) Tzn tak z praktyki ... serio pytam. Z tego co widziałem to jeżdżą na niej głównie dzieci, staruszkowie i lekkie dziewczyny ale ja na na niej nie stałem. Ja też na niej nie stałem, więc się nie wypowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Bo to ma by określenie pejoratywne. W odniesieniu do psów jest niestosowne, bo kundelki sa mądre, wierne i kochane ale skundlona narta to skundlona narta. I absolutnie nie jest wielotrasowa ani wielorasowa bo nie jest na trasy a do rasy jej daleko jakiejkolwiek. Tak, zdecydowanie dałoby się odróżnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bruner79 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Zasada jest prosta. Jak drut. Sl - 165cm. Performance - najlepiej na wzrost. Ss ispeed najlepiej się sprawdzi w długości na wzrost. To nie sl. To nie stało nawet kolo sl. Chodzi o dobór odpowiedniej długości. Chcesz sl? Kup sl. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Eeeetam .... Nie ma SS na wzrost bo kończą się na 177. Mit o SL 165 cm jest kompletnie bez sensu. Ta sama narta dla faceta 162cm wzrostu i 60 kg wagi jak dla chłopa 192 cm i 110 kg wagi ? Bo co, bo to SL ? Herezje i bajki z krainy mchu i paproci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Hehhe .... Ja akurat SL 165cm, SS i.Magnum 170cm, GS 185cm przy wzroście 176cm : ) Ale i.Speed 165cm też było fajnie, tyle, że bardziej skrętnie i mniej stabilnie. Zresztą nie warto się spierać która z drugich "slalomek" jest bardziej druga a która właściwie już "Performace" (choć np Head nie ma czegos takiego). Dla średniozaawansowanych krótki promień, nie za twarda, sztywna poprzecznie i tyle wg mojej opinii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Dalej Strona 6 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy dobor nart na powaznie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
loockas Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Czyste jaja...... ;-) I dziwicie się, że ludzie dostają oczopląsu, gdy patrzą na ofertę nart w byle sklepiku.... Ja się nie dziwię. Tak jak pisałem gubię się w tym, a naprawdę staram się to rozumieć. Mój tata jeździ na nartach od dziecka, ale jak z nim rozmawiam o typach nart, to patrzy na mnie jak na kosmitę... Dla niego narty dzielą się na dwie grupy: tanie i drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Taaaa ... tylko niestety tu jak z winami: cena nie przekłada się na jakość ; ( Już bardziej mi się podoba podział: slalomowe, gigantowe i kundle. A pozatrasowcy i tak sobie poradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Wszyscy (prawie) producenci pofłupieli z tym mnożeniem bytów, ale Head zawsze byłw tym mistrzem. Rządzi także w opisach - tam piankowa narta jest opisana jako w zasadzie FISowska .... Nie dziwię się osobom, które - bez znajomości sprzętu - dostają głupawki .... Są jeszcze tacy producenci, którzy sprawy stawiają prosto .... https://www.kaestle....odukte/skis/#mx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Przecież SS i.speed jest bardziej dynamiczna, twardsza, nie mniej skrętna i oddaje energie od dwóch ostatnich które wymieniłeś. Chyba nawet bardziej. Co jest w niej mniej slalomowego za wyjątkiem miejsca na stronie producenta ? Jeden metr w promieniu ? : ))) Tzn tak z praktyki ... serio pytam. Z tego co widziałem to jeżdżą na niej głównie dzieci, staruszkowie i lekkie dziewczyny ale ja na na niej nie stałem. Ja też na niej nie stałem, więc się nie wypowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Bo to ma by określenie pejoratywne. W odniesieniu do psów jest niestosowne, bo kundelki sa mądre, wierne i kochane ale skundlona narta to skundlona narta. I absolutnie nie jest wielotrasowa ani wielorasowa bo nie jest na trasy a do rasy jej daleko jakiejkolwiek. Tak, zdecydowanie dałoby się odróżnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bruner79 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Zasada jest prosta. Jak drut. Sl - 165cm. Performance - najlepiej na wzrost. Ss ispeed najlepiej się sprawdzi w długości na wzrost. To nie sl. To nie stało nawet kolo sl. Chodzi o dobór odpowiedniej długości. Chcesz sl? Kup sl. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Eeeetam .... Nie ma SS na wzrost bo kończą się na 177. Mit o SL 165 cm jest kompletnie bez sensu. Ta sama narta dla faceta 162cm wzrostu i 60 kg wagi jak dla chłopa 192 cm i 110 kg wagi ? Bo co, bo to SL ? Herezje i bajki z krainy mchu i paproci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Hehhe .... Ja akurat SL 165cm, SS i.Magnum 170cm, GS 185cm przy wzroście 176cm : ) Ale i.Speed 165cm też było fajnie, tyle, że bardziej skrętnie i mniej stabilnie. Zresztą nie warto się spierać która z drugich "slalomek" jest bardziej druga a która właściwie już "Performace" (choć np Head nie ma czegos takiego). Dla średniozaawansowanych krótki promień, nie za twarda, sztywna poprzecznie i tyle wg mojej opinii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Dalej Strona 6 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy dobor nart na powaznie
wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Taaaa ... tylko niestety tu jak z winami: cena nie przekłada się na jakość ; ( Już bardziej mi się podoba podział: slalomowe, gigantowe i kundle. A pozatrasowcy i tak sobie poradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Wszyscy (prawie) producenci pofłupieli z tym mnożeniem bytów, ale Head zawsze byłw tym mistrzem. Rządzi także w opisach - tam piankowa narta jest opisana jako w zasadzie FISowska .... Nie dziwię się osobom, które - bez znajomości sprzętu - dostają głupawki .... Są jeszcze tacy producenci, którzy sprawy stawiają prosto .... https://www.kaestle....odukte/skis/#mx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Przecież SS i.speed jest bardziej dynamiczna, twardsza, nie mniej skrętna i oddaje energie od dwóch ostatnich które wymieniłeś. Chyba nawet bardziej. Co jest w niej mniej slalomowego za wyjątkiem miejsca na stronie producenta ? Jeden metr w promieniu ? : ))) Tzn tak z praktyki ... serio pytam. Z tego co widziałem to jeżdżą na niej głównie dzieci, staruszkowie i lekkie dziewczyny ale ja na na niej nie stałem. Ja też na niej nie stałem, więc się nie wypowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Bo to ma by określenie pejoratywne. W odniesieniu do psów jest niestosowne, bo kundelki sa mądre, wierne i kochane ale skundlona narta to skundlona narta. I absolutnie nie jest wielotrasowa ani wielorasowa bo nie jest na trasy a do rasy jej daleko jakiejkolwiek. Tak, zdecydowanie dałoby się odróżnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bruner79 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Zasada jest prosta. Jak drut. Sl - 165cm. Performance - najlepiej na wzrost. Ss ispeed najlepiej się sprawdzi w długości na wzrost. To nie sl. To nie stało nawet kolo sl. Chodzi o dobór odpowiedniej długości. Chcesz sl? Kup sl. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Eeeetam .... Nie ma SS na wzrost bo kończą się na 177. Mit o SL 165 cm jest kompletnie bez sensu. Ta sama narta dla faceta 162cm wzrostu i 60 kg wagi jak dla chłopa 192 cm i 110 kg wagi ? Bo co, bo to SL ? Herezje i bajki z krainy mchu i paproci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Hehhe .... Ja akurat SL 165cm, SS i.Magnum 170cm, GS 185cm przy wzroście 176cm : ) Ale i.Speed 165cm też było fajnie, tyle, że bardziej skrętnie i mniej stabilnie. Zresztą nie warto się spierać która z drugich "slalomek" jest bardziej druga a która właściwie już "Performace" (choć np Head nie ma czegos takiego). Dla średniozaawansowanych krótki promień, nie za twarda, sztywna poprzecznie i tyle wg mojej opinii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Dalej Strona 6 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy dobor nart na powaznie
wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Kundel jest pojęciem pejoratywnym. Dlaczego nie mówić narta wielorasowa? Jestem bardzo ciekaw, czy w ślepej próbie dałoby się odróżnić te poszczególne slalomki . Bo to ma by określenie pejoratywne. W odniesieniu do psów jest niestosowne, bo kundelki sa mądre, wierne i kochane ale skundlona narta to skundlona narta. I absolutnie nie jest wielotrasowa ani wielorasowa bo nie jest na trasy a do rasy jej daleko jakiejkolwiek. Tak, zdecydowanie dałoby się odróżnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Bruner79 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Zasada jest prosta. Jak drut. Sl - 165cm. Performance - najlepiej na wzrost. Ss ispeed najlepiej się sprawdzi w długości na wzrost. To nie sl. To nie stało nawet kolo sl. Chodzi o dobór odpowiedniej długości. Chcesz sl? Kup sl. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Eeeetam .... Nie ma SS na wzrost bo kończą się na 177. Mit o SL 165 cm jest kompletnie bez sensu. Ta sama narta dla faceta 162cm wzrostu i 60 kg wagi jak dla chłopa 192 cm i 110 kg wagi ? Bo co, bo to SL ? Herezje i bajki z krainy mchu i paproci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Hehhe .... Ja akurat SL 165cm, SS i.Magnum 170cm, GS 185cm przy wzroście 176cm : ) Ale i.Speed 165cm też było fajnie, tyle, że bardziej skrętnie i mniej stabilnie. Zresztą nie warto się spierać która z drugich "slalomek" jest bardziej druga a która właściwie już "Performace" (choć np Head nie ma czegos takiego). Dla średniozaawansowanych krótki promień, nie za twarda, sztywna poprzecznie i tyle wg mojej opinii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Dalej Strona 6 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Bruner79 Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Zasada jest prosta. Jak drut. Sl - 165cm. Performance - najlepiej na wzrost. Ss ispeed najlepiej się sprawdzi w długości na wzrost. To nie sl. To nie stało nawet kolo sl. Chodzi o dobór odpowiedniej długości. Chcesz sl? Kup sl. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Eeeetam .... Nie ma SS na wzrost bo kończą się na 177. Mit o SL 165 cm jest kompletnie bez sensu. Ta sama narta dla faceta 162cm wzrostu i 60 kg wagi jak dla chłopa 192 cm i 110 kg wagi ? Bo co, bo to SL ? Herezje i bajki z krainy mchu i paproci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Hehhe .... Ja akurat SL 165cm, SS i.Magnum 170cm, GS 185cm przy wzroście 176cm : ) Ale i.Speed 165cm też było fajnie, tyle, że bardziej skrętnie i mniej stabilnie. Zresztą nie warto się spierać która z drugich "slalomek" jest bardziej druga a która właściwie już "Performace" (choć np Head nie ma czegos takiego). Dla średniozaawansowanych krótki promień, nie za twarda, sztywna poprzecznie i tyle wg mojej opinii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi