yoss Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 To artykuł z 2009 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 30 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Jurek: mysle (na podstawie mojego szczatkowego juz jez niem) ze dobrze przetlumaczone, natomiast zbyt duzo w tym logicznego argumentowania nie ma.......... Mysle, ze np ta sekcja o wlasciwosci przodow wziela sie z tego, ze niektore narty pierwszej generacji do jazdy w puchu maily tendencje do naglego zaciesniania skretu - po prostu, po przekroczeniu pewnego nacisku, przednia lopata zginala sie bardziej niz dotychczas, nagle, niespodziewanie, co powodowalo trudnosci w prowadzeniu narty w glebokim na wiekszej szybkosci.. To by mialo sens.... Chociaz, jak sie czyta te wszystkie argumenty, zwlaszcza przetlumaczone nieudolnie z niemieckiego na jez ang, to noz sie otwiera: przypomnij sobie te wyjasnienia Markera o srubie dociskowej....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loockas Napisano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 @Spiochu @wkg Dziękuję Wam za cenne porady i namówienie mnie na wymianę nart. Wprawdzie Spiochu sugerował poczekać do końca sezonu, ale ja jestem z natury niecierpliwy. Narty wczoraj odebrałem, a dzisiaj już byłem na stoku je sprawdzić. Może to placebo, ale czuję się jakbym dostał kopa w tyłek i przeskoczył o dwa poziomy wyżej Naprawdę! Jazda dzisiaj była fantastyczna. Narty słuchały mnie od początku. Wprawdzie wciąż do idealnej jazdy daleko, ale nie mogę wyjść z podziwu jak zmieniło się moje panowanie nad skrętem. Lubię krótkie skręty i przy starych nartach odnosiłem wrażenie, że narta nie nadąża za moimi poleceniami. Pewnie bredzę, ale tak to czułem. Na tych fisherach kręcę jak głupi i narta robi to co chcę. Jest też bardziej zwrotna co spowodowało, że potrzebuję mniej miejsca na wykonanie tych samych czynności co wcześniej. Tak wiem, znowu bredzenie laika ale mam wrażenie, że w 3h na nowych nartach zrobiłem większy postęp niż przez miniony sezon. Porównanie stare vs nowe Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Na potwierdzenie tych słów, postaram się, przy najbliższej okazji, wykonać poglądowe zdjęcia rockerów w Deaconie. Słowo się rzekło. Rocker - tip and tail w Deacon 84 (narta, w mojej trasowej ocenie zupełnie bez wyrazu). Ale rocker dużo mniejszy niż w Brahmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Przypomnij w jakich warunkach jeździłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 W dzisiejszych Białczańskich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 W dzisiejszych Białczańskich . Sztruksik z rana? Wieczór na 1/2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Sztruksik z rana? Wieczór na 1/2? około 11, w miarę równo, raczej miękko. W wolnej chwili opiszę szerzej wszystkie testowane narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 2 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Z cyklu pokaż mi swój rocker a powiem ci jakim narciarzem jesteś. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 9 miesięcy temu... polm Napisano 12 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2019 Prawdę mówiąc całe szczęście. Wiem, że już tu nie piszesz ale pewnie zaglądasz, tu masz film odnośnie tego Twojego pitolenia na temat siły do ugięcia nart https://www.youtube....h?v=pzwCzFXCrNY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Wiem, że już tu nie piszesz ale pewnie zaglądasz, tu masz film odnośnie tego Twojego pitolenia na temat siły do ugięcia nart https://www.youtube....h?v=pzwCzFXCrNY Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. W tym, że wygięcie nart wymaga wielkiej siły. Opisałem, że zrobiłem to dłonią z Metronami B5 które były nartami bardzo twardymi i ciężkimi i na dodatek moje były krótkie. Z WRC Bllizarda to w ogóle można było zrobić to palcem bo są długie. Akurat sprawdzałem to na betonie w garażu dla mniej więcej 45 stopni. Dla większych kątów nie sprawdzałem, bo krawędzi nie da się wbić w beton i jest brak oparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. Cześć Jeżeli ktoś czegoś nie rozumiał to z pewnością nie Harpia. Znasz go, wiesz jak sobie radzi a pewnie też miałeś okazję skosztować trochę jego gigantycznej wiedzy, dotyczącej zachowania się nart, ich konstrukcji, wpływu konstrukcji na zachowanie itd. I nie jest to wiedza z YT tylko czysta praktyka. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 W tym, że wygięcie nart wymaga wielkiej siły. Opisałem, że zrobiłem to dłonią z Metronami B5 które były nartami bardzo twardymi i ciężkimi i na dodatek moje były krótkie. Z WRC Bllizarda to w ogóle można było zrobić to palcem bo są długie. Akurat sprawdzałem to na betonie w garażu dla mniej więcej 45 stopni. Dla większych kątów nie sprawdzałem, bo krawędzi nie da się wbić w beton i jest brak oparcia. A to dziwne bo tak jak Mitek pisze, Harpia jeździ bardzo dobrze i nieraz rozmawalismy na tematy narciarskie. Zawsze mówił z sensem i że tak powiem zgodnie ze sztuką. Z tym ugięciem narty też już były dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pakalolo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. hej, a jaki to jest "mit wczesnego nacisku"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Chyba chodzi o doginanie nart za wszelką cenę poprzez nacisk na języki we wczesnej fazie skrętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pakalolo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Chyba chodzi o doginanie nart za wszelką cenę poprzez nacisk na języki we wczesnej fazie skrętu. no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Tyle, że jak się przesadzi to narta staje ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Pogrubiony fragment - niestety wśród amatorów mało kto rozumie mechanikę skrętu, w sposób jaki opisałeś. Wczesne i wysokie zakrawędziowanie, o którym piszesz (przed linia spadku) to jest to czego chcemy. A nacisk przychodzi w dalszej części skrętu bo narta chce się wyprostować. A wiele osób (w tym trenerzy i instruktorzy), to co zachodzi w poszczególnych fazach skrętu interpretuje inaczej/odwrotnie. Każą robić wczesny nacisk na kłąb palucha i prostować zewnętrzną w celu zwiększenia nacisku. Jest to zabójcze dla mocnego zakrawędziowania, bo naciskana narta nie może być jednocześnie kładziona na krawędź - zakrawędziowanie nie może być pogłębiane. I tak powstaje tramwajarstwo. Oj ile ja się naciskałem na zewnętrzną a narty dalej nie chciały skręcać...na szczęście ten etap mam już za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 11 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy dobor nart na powaznie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Przypomnij w jakich warunkach jeździłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 W dzisiejszych Białczańskich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 W dzisiejszych Białczańskich . Sztruksik z rana? Wieczór na 1/2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 1 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Sztruksik z rana? Wieczór na 1/2? około 11, w miarę równo, raczej miękko. W wolnej chwili opiszę szerzej wszystkie testowane narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 2 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Z cyklu pokaż mi swój rocker a powiem ci jakim narciarzem jesteś. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 9 miesięcy temu... polm Napisano 12 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2019 Prawdę mówiąc całe szczęście. Wiem, że już tu nie piszesz ale pewnie zaglądasz, tu masz film odnośnie tego Twojego pitolenia na temat siły do ugięcia nart https://www.youtube....h?v=pzwCzFXCrNY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Wiem, że już tu nie piszesz ale pewnie zaglądasz, tu masz film odnośnie tego Twojego pitolenia na temat siły do ugięcia nart https://www.youtube....h?v=pzwCzFXCrNY Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. W tym, że wygięcie nart wymaga wielkiej siły. Opisałem, że zrobiłem to dłonią z Metronami B5 które były nartami bardzo twardymi i ciężkimi i na dodatek moje były krótkie. Z WRC Bllizarda to w ogóle można było zrobić to palcem bo są długie. Akurat sprawdzałem to na betonie w garażu dla mniej więcej 45 stopni. Dla większych kątów nie sprawdzałem, bo krawędzi nie da się wbić w beton i jest brak oparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. Cześć Jeżeli ktoś czegoś nie rozumiał to z pewnością nie Harpia. Znasz go, wiesz jak sobie radzi a pewnie też miałeś okazję skosztować trochę jego gigantycznej wiedzy, dotyczącej zachowania się nart, ich konstrukcji, wpływu konstrukcji na zachowanie itd. I nie jest to wiedza z YT tylko czysta praktyka. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 W tym, że wygięcie nart wymaga wielkiej siły. Opisałem, że zrobiłem to dłonią z Metronami B5 które były nartami bardzo twardymi i ciężkimi i na dodatek moje były krótkie. Z WRC Bllizarda to w ogóle można było zrobić to palcem bo są długie. Akurat sprawdzałem to na betonie w garażu dla mniej więcej 45 stopni. Dla większych kątów nie sprawdzałem, bo krawędzi nie da się wbić w beton i jest brak oparcia. A to dziwne bo tak jak Mitek pisze, Harpia jeździ bardzo dobrze i nieraz rozmawalismy na tematy narciarskie. Zawsze mówił z sensem i że tak powiem zgodnie ze sztuką. Z tym ugięciem narty też już były dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pakalolo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. hej, a jaki to jest "mit wczesnego nacisku"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Chyba chodzi o doginanie nart za wszelką cenę poprzez nacisk na języki we wczesnej fazie skrętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pakalolo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Chyba chodzi o doginanie nart za wszelką cenę poprzez nacisk na języki we wczesnej fazie skrętu. no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Tyle, że jak się przesadzi to narta staje ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Pogrubiony fragment - niestety wśród amatorów mało kto rozumie mechanikę skrętu, w sposób jaki opisałeś. Wczesne i wysokie zakrawędziowanie, o którym piszesz (przed linia spadku) to jest to czego chcemy. A nacisk przychodzi w dalszej części skrętu bo narta chce się wyprostować. A wiele osób (w tym trenerzy i instruktorzy), to co zachodzi w poszczególnych fazach skrętu interpretuje inaczej/odwrotnie. Każą robić wczesny nacisk na kłąb palucha i prostować zewnętrzną w celu zwiększenia nacisku. Jest to zabójcze dla mocnego zakrawędziowania, bo naciskana narta nie może być jednocześnie kładziona na krawędź - zakrawędziowanie nie może być pogłębiane. I tak powstaje tramwajarstwo. Oj ile ja się naciskałem na zewnętrzną a narty dalej nie chciały skręcać...na szczęście ten etap mam już za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 11 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy dobor nart na powaznie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 2 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2019 Z cyklu pokaż mi swój rocker a powiem ci jakim narciarzem jesteś. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polm Napisano 12 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2019 Prawdę mówiąc całe szczęście. Wiem, że już tu nie piszesz ale pewnie zaglądasz, tu masz film odnośnie tego Twojego pitolenia na temat siły do ugięcia nart https://www.youtube....h?v=pzwCzFXCrNY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Wiem, że już tu nie piszesz ale pewnie zaglądasz, tu masz film odnośnie tego Twojego pitolenia na temat siły do ugięcia nart https://www.youtube....h?v=pzwCzFXCrNY Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. W tym, że wygięcie nart wymaga wielkiej siły. Opisałem, że zrobiłem to dłonią z Metronami B5 które były nartami bardzo twardymi i ciężkimi i na dodatek moje były krótkie. Z WRC Bllizarda to w ogóle można było zrobić to palcem bo są długie. Akurat sprawdzałem to na betonie w garażu dla mniej więcej 45 stopni. Dla większych kątów nie sprawdzałem, bo krawędzi nie da się wbić w beton i jest brak oparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. Cześć Jeżeli ktoś czegoś nie rozumiał to z pewnością nie Harpia. Znasz go, wiesz jak sobie radzi a pewnie też miałeś okazję skosztować trochę jego gigantycznej wiedzy, dotyczącej zachowania się nart, ich konstrukcji, wpływu konstrukcji na zachowanie itd. I nie jest to wiedza z YT tylko czysta praktyka. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 W tym, że wygięcie nart wymaga wielkiej siły. Opisałem, że zrobiłem to dłonią z Metronami B5 które były nartami bardzo twardymi i ciężkimi i na dodatek moje były krótkie. Z WRC Bllizarda to w ogóle można było zrobić to palcem bo są długie. Akurat sprawdzałem to na betonie w garażu dla mniej więcej 45 stopni. Dla większych kątów nie sprawdzałem, bo krawędzi nie da się wbić w beton i jest brak oparcia. A to dziwne bo tak jak Mitek pisze, Harpia jeździ bardzo dobrze i nieraz rozmawalismy na tematy narciarskie. Zawsze mówił z sensem i że tak powiem zgodnie ze sztuką. Z tym ugięciem narty też już były dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pakalolo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. hej, a jaki to jest "mit wczesnego nacisku"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Chyba chodzi o doginanie nart za wszelką cenę poprzez nacisk na języki we wczesnej fazie skrętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pakalolo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Chyba chodzi o doginanie nart za wszelką cenę poprzez nacisk na języki we wczesnej fazie skrętu. no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Tyle, że jak się przesadzi to narta staje ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Pogrubiony fragment - niestety wśród amatorów mało kto rozumie mechanikę skrętu, w sposób jaki opisałeś. Wczesne i wysokie zakrawędziowanie, o którym piszesz (przed linia spadku) to jest to czego chcemy. A nacisk przychodzi w dalszej części skrętu bo narta chce się wyprostować. A wiele osób (w tym trenerzy i instruktorzy), to co zachodzi w poszczególnych fazach skrętu interpretuje inaczej/odwrotnie. Każą robić wczesny nacisk na kłąb palucha i prostować zewnętrzną w celu zwiększenia nacisku. Jest to zabójcze dla mocnego zakrawędziowania, bo naciskana narta nie może być jednocześnie kładziona na krawędź - zakrawędziowanie nie może być pogłębiane. I tak powstaje tramwajarstwo. Oj ile ja się naciskałem na zewnętrzną a narty dalej nie chciały skręcać...na szczęście ten etap mam już za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 11 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy dobor nart na powaznie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Wiem, że już tu nie piszesz ale pewnie zaglądasz, tu masz film odnośnie tego Twojego pitolenia na temat siły do ugięcia nart https://www.youtube....h?v=pzwCzFXCrNY Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. W tym, że wygięcie nart wymaga wielkiej siły. Opisałem, że zrobiłem to dłonią z Metronami B5 które były nartami bardzo twardymi i ciężkimi i na dodatek moje były krótkie. Z WRC Bllizarda to w ogóle można było zrobić to palcem bo są długie. Akurat sprawdzałem to na betonie w garażu dla mniej więcej 45 stopni. Dla większych kątów nie sprawdzałem, bo krawędzi nie da się wbić w beton i jest brak oparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. Cześć Jeżeli ktoś czegoś nie rozumiał to z pewnością nie Harpia. Znasz go, wiesz jak sobie radzi a pewnie też miałeś okazję skosztować trochę jego gigantycznej wiedzy, dotyczącej zachowania się nart, ich konstrukcji, wpływu konstrukcji na zachowanie itd. I nie jest to wiedza z YT tylko czysta praktyka. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 W tym, że wygięcie nart wymaga wielkiej siły. Opisałem, że zrobiłem to dłonią z Metronami B5 które były nartami bardzo twardymi i ciężkimi i na dodatek moje były krótkie. Z WRC Bllizarda to w ogóle można było zrobić to palcem bo są długie. Akurat sprawdzałem to na betonie w garażu dla mniej więcej 45 stopni. Dla większych kątów nie sprawdzałem, bo krawędzi nie da się wbić w beton i jest brak oparcia. A to dziwne bo tak jak Mitek pisze, Harpia jeździ bardzo dobrze i nieraz rozmawalismy na tematy narciarskie. Zawsze mówił z sensem i że tak powiem zgodnie ze sztuką. Z tym ugięciem narty też już były dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pakalolo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. hej, a jaki to jest "mit wczesnego nacisku"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Chyba chodzi o doginanie nart za wszelką cenę poprzez nacisk na języki we wczesnej fazie skrętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pakalolo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Chyba chodzi o doginanie nart za wszelką cenę poprzez nacisk na języki we wczesnej fazie skrętu. no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Tyle, że jak się przesadzi to narta staje ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Pogrubiony fragment - niestety wśród amatorów mało kto rozumie mechanikę skrętu, w sposób jaki opisałeś. Wczesne i wysokie zakrawędziowanie, o którym piszesz (przed linia spadku) to jest to czego chcemy. A nacisk przychodzi w dalszej części skrętu bo narta chce się wyprostować. A wiele osób (w tym trenerzy i instruktorzy), to co zachodzi w poszczególnych fazach skrętu interpretuje inaczej/odwrotnie. Każą robić wczesny nacisk na kłąb palucha i prostować zewnętrzną w celu zwiększenia nacisku. Jest to zabójcze dla mocnego zakrawędziowania, bo naciskana narta nie może być jednocześnie kładziona na krawędź - zakrawędziowanie nie może być pogłębiane. I tak powstaje tramwajarstwo. Oj ile ja się naciskałem na zewnętrzną a narty dalej nie chciały skręcać...na szczęście ten etap mam już za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 11 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy dobor nart na powaznie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
polm Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. W tym, że wygięcie nart wymaga wielkiej siły. Opisałem, że zrobiłem to dłonią z Metronami B5 które były nartami bardzo twardymi i ciężkimi i na dodatek moje były krótkie. Z WRC Bllizarda to w ogóle można było zrobić to palcem bo są długie. Akurat sprawdzałem to na betonie w garażu dla mniej więcej 45 stopni. Dla większych kątów nie sprawdzałem, bo krawędzi nie da się wbić w beton i jest brak oparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. Cześć Jeżeli ktoś czegoś nie rozumiał to z pewnością nie Harpia. Znasz go, wiesz jak sobie radzi a pewnie też miałeś okazję skosztować trochę jego gigantycznej wiedzy, dotyczącej zachowania się nart, ich konstrukcji, wpływu konstrukcji na zachowanie itd. I nie jest to wiedza z YT tylko czysta praktyka. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 W tym, że wygięcie nart wymaga wielkiej siły. Opisałem, że zrobiłem to dłonią z Metronami B5 które były nartami bardzo twardymi i ciężkimi i na dodatek moje były krótkie. Z WRC Bllizarda to w ogóle można było zrobić to palcem bo są długie. Akurat sprawdzałem to na betonie w garażu dla mniej więcej 45 stopni. Dla większych kątów nie sprawdzałem, bo krawędzi nie da się wbić w beton i jest brak oparcia. A to dziwne bo tak jak Mitek pisze, Harpia jeździ bardzo dobrze i nieraz rozmawalismy na tematy narciarskie. Zawsze mówił z sensem i że tak powiem zgodnie ze sztuką. Z tym ugięciem narty też już były dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pakalolo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. hej, a jaki to jest "mit wczesnego nacisku"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Chyba chodzi o doginanie nart za wszelką cenę poprzez nacisk na języki we wczesnej fazie skrętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pakalolo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Chyba chodzi o doginanie nart za wszelką cenę poprzez nacisk na języki we wczesnej fazie skrętu. no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Tyle, że jak się przesadzi to narta staje ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Pogrubiony fragment - niestety wśród amatorów mało kto rozumie mechanikę skrętu, w sposób jaki opisałeś. Wczesne i wysokie zakrawędziowanie, o którym piszesz (przed linia spadku) to jest to czego chcemy. A nacisk przychodzi w dalszej części skrętu bo narta chce się wyprostować. A wiele osób (w tym trenerzy i instruktorzy), to co zachodzi w poszczególnych fazach skrętu interpretuje inaczej/odwrotnie. Każą robić wczesny nacisk na kłąb palucha i prostować zewnętrzną w celu zwiększenia nacisku. Jest to zabójcze dla mocnego zakrawędziowania, bo naciskana narta nie może być jednocześnie kładziona na krawędź - zakrawędziowanie nie może być pogłębiane. I tak powstaje tramwajarstwo. Oj ile ja się naciskałem na zewnętrzną a narty dalej nie chciały skręcać...na szczęście ten etap mam już za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 11 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy dobor nart na powaznie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Mitek Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. Cześć Jeżeli ktoś czegoś nie rozumiał to z pewnością nie Harpia. Znasz go, wiesz jak sobie radzi a pewnie też miałeś okazję skosztować trochę jego gigantycznej wiedzy, dotyczącej zachowania się nart, ich konstrukcji, wpływu konstrukcji na zachowanie itd. I nie jest to wiedza z YT tylko czysta praktyka. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 W tym, że wygięcie nart wymaga wielkiej siły. Opisałem, że zrobiłem to dłonią z Metronami B5 które były nartami bardzo twardymi i ciężkimi i na dodatek moje były krótkie. Z WRC Bllizarda to w ogóle można było zrobić to palcem bo są długie. Akurat sprawdzałem to na betonie w garażu dla mniej więcej 45 stopni. Dla większych kątów nie sprawdzałem, bo krawędzi nie da się wbić w beton i jest brak oparcia. A to dziwne bo tak jak Mitek pisze, Harpia jeździ bardzo dobrze i nieraz rozmawalismy na tematy narciarskie. Zawsze mówił z sensem i że tak powiem zgodnie ze sztuką. Z tym ugięciem narty też już były dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pakalolo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. hej, a jaki to jest "mit wczesnego nacisku"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Chyba chodzi o doginanie nart za wszelką cenę poprzez nacisk na języki we wczesnej fazie skrętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pakalolo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Chyba chodzi o doginanie nart za wszelką cenę poprzez nacisk na języki we wczesnej fazie skrętu. no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Tyle, że jak się przesadzi to narta staje ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Pogrubiony fragment - niestety wśród amatorów mało kto rozumie mechanikę skrętu, w sposób jaki opisałeś. Wczesne i wysokie zakrawędziowanie, o którym piszesz (przed linia spadku) to jest to czego chcemy. A nacisk przychodzi w dalszej części skrętu bo narta chce się wyprostować. A wiele osób (w tym trenerzy i instruktorzy), to co zachodzi w poszczególnych fazach skrętu interpretuje inaczej/odwrotnie. Każą robić wczesny nacisk na kłąb palucha i prostować zewnętrzną w celu zwiększenia nacisku. Jest to zabójcze dla mocnego zakrawędziowania, bo naciskana narta nie może być jednocześnie kładziona na krawędź - zakrawędziowanie nie może być pogłębiane. I tak powstaje tramwajarstwo. Oj ile ja się naciskałem na zewnętrzną a narty dalej nie chciały skręcać...na szczęście ten etap mam już za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 11 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy dobor nart na powaznie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 W tym, że wygięcie nart wymaga wielkiej siły. Opisałem, że zrobiłem to dłonią z Metronami B5 które były nartami bardzo twardymi i ciężkimi i na dodatek moje były krótkie. Z WRC Bllizarda to w ogóle można było zrobić to palcem bo są długie. Akurat sprawdzałem to na betonie w garażu dla mniej więcej 45 stopni. Dla większych kątów nie sprawdzałem, bo krawędzi nie da się wbić w beton i jest brak oparcia. A to dziwne bo tak jak Mitek pisze, Harpia jeździ bardzo dobrze i nieraz rozmawalismy na tematy narciarskie. Zawsze mówił z sensem i że tak powiem zgodnie ze sztuką. Z tym ugięciem narty też już były dyskusje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pakalolo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. hej, a jaki to jest "mit wczesnego nacisku"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Chyba chodzi o doginanie nart za wszelką cenę poprzez nacisk na języki we wczesnej fazie skrętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pakalolo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Chyba chodzi o doginanie nart za wszelką cenę poprzez nacisk na języki we wczesnej fazie skrętu. no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Tyle, że jak się przesadzi to narta staje ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Pogrubiony fragment - niestety wśród amatorów mało kto rozumie mechanikę skrętu, w sposób jaki opisałeś. Wczesne i wysokie zakrawędziowanie, o którym piszesz (przed linia spadku) to jest to czego chcemy. A nacisk przychodzi w dalszej części skrętu bo narta chce się wyprostować. A wiele osób (w tym trenerzy i instruktorzy), to co zachodzi w poszczególnych fazach skrętu interpretuje inaczej/odwrotnie. Każą robić wczesny nacisk na kłąb palucha i prostować zewnętrzną w celu zwiększenia nacisku. Jest to zabójcze dla mocnego zakrawędziowania, bo naciskana narta nie może być jednocześnie kładziona na krawędź - zakrawędziowanie nie może być pogłębiane. I tak powstaje tramwajarstwo. Oj ile ja się naciskałem na zewnętrzną a narty dalej nie chciały skręcać...na szczęście ten etap mam już za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 11 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy dobor nart na powaznie
pakalolo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Fajny film, obala mit wczesnego nacisku. Lubie ten kanał, konkretny facet i mówi nie tylko o technice. Ps. A Harpia podobnie pisał; na wygięcie ma wpływ stopień zakrawędziowania. Nie wiem, w którym miejscu się nie rozumieliście. hej, a jaki to jest "mit wczesnego nacisku"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Chyba chodzi o doginanie nart za wszelką cenę poprzez nacisk na języki we wczesnej fazie skrętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... pakalolo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Chyba chodzi o doginanie nart za wszelką cenę poprzez nacisk na języki we wczesnej fazie skrętu. no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Tyle, że jak się przesadzi to narta staje ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Pogrubiony fragment - niestety wśród amatorów mało kto rozumie mechanikę skrętu, w sposób jaki opisałeś. Wczesne i wysokie zakrawędziowanie, o którym piszesz (przed linia spadku) to jest to czego chcemy. A nacisk przychodzi w dalszej części skrętu bo narta chce się wyprostować. A wiele osób (w tym trenerzy i instruktorzy), to co zachodzi w poszczególnych fazach skrętu interpretuje inaczej/odwrotnie. Każą robić wczesny nacisk na kłąb palucha i prostować zewnętrzną w celu zwiększenia nacisku. Jest to zabójcze dla mocnego zakrawędziowania, bo naciskana narta nie może być jednocześnie kładziona na krawędź - zakrawędziowanie nie może być pogłębiane. I tak powstaje tramwajarstwo. Oj ile ja się naciskałem na zewnętrzną a narty dalej nie chciały skręcać...na szczęście ten etap mam już za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 11 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy dobor nart na powaznie
wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Chyba chodzi o doginanie nart za wszelką cenę poprzez nacisk na języki we wczesnej fazie skrętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pakalolo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Chyba chodzi o doginanie nart za wszelką cenę poprzez nacisk na języki we wczesnej fazie skrętu. no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Tyle, że jak się przesadzi to narta staje ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Pogrubiony fragment - niestety wśród amatorów mało kto rozumie mechanikę skrętu, w sposób jaki opisałeś. Wczesne i wysokie zakrawędziowanie, o którym piszesz (przed linia spadku) to jest to czego chcemy. A nacisk przychodzi w dalszej części skrętu bo narta chce się wyprostować. A wiele osób (w tym trenerzy i instruktorzy), to co zachodzi w poszczególnych fazach skrętu interpretuje inaczej/odwrotnie. Każą robić wczesny nacisk na kłąb palucha i prostować zewnętrzną w celu zwiększenia nacisku. Jest to zabójcze dla mocnego zakrawędziowania, bo naciskana narta nie może być jednocześnie kładziona na krawędź - zakrawędziowanie nie może być pogłębiane. I tak powstaje tramwajarstwo. Oj ile ja się naciskałem na zewnętrzną a narty dalej nie chciały skręcać...na szczęście ten etap mam już za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 11 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
wkg Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Tyle, że jak się przesadzi to narta staje ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 19 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 no właśnie bo to bardzo ciekawe. Wczesny nacisk to raczej zwyczajowa nazwa przejścia z bardzo wysokim i wczesnym zakrawędziowaniem, nie bardzo rozumiem dlaczego to miał by być jakiś mit Z resztą, skoro doginanie narty jest efektem zwiększonego zakrawędziowania (a tak przeciez jest) to chyba wszystko ok ? Pogrubiony fragment - niestety wśród amatorów mało kto rozumie mechanikę skrętu, w sposób jaki opisałeś. Wczesne i wysokie zakrawędziowanie, o którym piszesz (przed linia spadku) to jest to czego chcemy. A nacisk przychodzi w dalszej części skrętu bo narta chce się wyprostować. A wiele osób (w tym trenerzy i instruktorzy), to co zachodzi w poszczególnych fazach skrętu interpretuje inaczej/odwrotnie. Każą robić wczesny nacisk na kłąb palucha i prostować zewnętrzną w celu zwiększenia nacisku. Jest to zabójcze dla mocnego zakrawędziowania, bo naciskana narta nie może być jednocześnie kładziona na krawędź - zakrawędziowanie nie może być pogłębiane. I tak powstaje tramwajarstwo. Oj ile ja się naciskałem na zewnętrzną a narty dalej nie chciały skręcać...na szczęście ten etap mam już za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 11 z 12 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi