kubad7 Napisano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Dobry wieczór, Niestety w tym roku rezerwując nocleg rozpędziłem się na tyle, ze nie sprawdziłem terminów ferii we Włoszech. No i nie mogło być inaczej...wypadają dokładnie w tygodniu, kiedy to będziemy w Val Gardenie (2-9.03). W związku z tym pytanie do osób, którym zdarzyło się jeździć po dużych włoskich ośrodkach w trakcie trwania ich ferii - jest się czego obawiać, czy raczej czekać na spokojnie i nie załamywać się? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobo Napisano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Dobry wieczór, Niestety w tym roku rezerwując nocleg rozpędziłem się na tyle, ze nie sprawdziłem terminów ferii we Włoszech. No i nie mogło być inaczej...wypadają dokładnie w tygodniu, kiedy to będziemy w Val Gardenie (2-9.03). W związku z tym pytanie do osób, którym zdarzyło się jeździć po dużych włoskich ośrodkach w trakcie trwania ich ferii - jest się czego obawiać, czy raczej czekać na spokojnie i nie załamywać się? Pozdrawiam! Nie będzie problemów z kolejkami do wyciągów, ale...więcej ludzi na stokach i większe prawdopodobieństwo korków na dojazdach jeśli będziesz mieszkał np w St.Ulrich i codziennie jeździł do Gardeny na parking Plan de Gralba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kubad7 Napisano 16 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Tyle dobrego, ze zawsze staram się bukować nocleg w miejscu, skąd dojdę na piechotę do wyciągu Miszkamy w centrum Selvy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... laryzbyszko Napisano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 W tej okolicy najgorzej jest w drugiej połowie lutego, kiedy ferie ma bardzo dużo krajów, m.in. praktycznie cała Skandynawia. W marcu powinno być lepiej, ale nie oczekiwałbym pustych stoków - w newralgicznych miejscach z pewnością będą pojawiać się kolejki. Ale tak to już jest w fajnych, dużych ośrodkach . Praktycznie nie da się załapać na termin "bez ludzi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 tygodnie później... Piskoor Napisano 12 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 W tej okolicy najgorzej jest w drugiej połowie lutego, kiedy ferie ma bardzo dużo krajów, m.in. praktycznie cała Skandynawia. W marcu powinno być lepiej, ale nie oczekiwałbym pustych stoków - w newralgicznych miejscach z pewnością będą pojawiać się kolejki. Ale tak to już jest w fajnych, dużych ośrodkach . Praktycznie nie da się załapać na termin "bez ludzi". Z mojego wieloletniego doświadczenia wynika iż, Duże ośrodki - w terminie polskich ferii a szczególnie warszawskich - jest dużo ludzi, co nie oznacza kolejek bo wyciągów też dużo. Nastawiać się na jazdę po pustych stokach nie ma co. Mniejsze ośrodki - dodatkowo zostały "odkryte" przez firmy organizujące wyjazdy "rodzinne" co zaowocowało tym iż w tym roku np w Pejo Polacy stanowili mniej więcej 90 % osób w ośrodku. Mam pewne obiekcje co do formy i organizacji tych wyjazdów - tak patrząc z boku, ale to temat na inny wątek Malutkie ośrodki - ja byłem w pierwszym tygodniu w Val Sarentino / Reinswald - i poza niedzielą kiedy było ciut więcej osób w pozostałe dni w ośrodku było może 30..może 40 osób - ale za to była Mikaela Schiffrin wraz z US Team, więc fotka z nią bezcenna :-) Wiele osób stosuje w wyborze ośrodka jako jedyne kryterium ilość tras / wyciągów..No i prestiż ( ach Sella Ronda ) Dla mnie to tylko jeden z wielu aspektów. Stąd też np jeżeli jest się w Val Gardenie - tłumy i kolejki są na wyciągach włączonych w skład Sella Ronda, a wyciąg tuz obok może być obłożony mniej o 90 % Tradycyjnie najmniej obleganymi miesiącami jest grudzień ( sam początek sezonu ) + druga połowa marca. Sugeruję jednak spojrzeć na mapę szerzej niż tylko na DolomitiSuperSki + Val di Sole + Livigno... Jest jeszcze mnóstwo innych ośrodków w których komfort na stoku może być znacznie większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
kubad7 Napisano 16 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Tyle dobrego, ze zawsze staram się bukować nocleg w miejscu, skąd dojdę na piechotę do wyciągu Miszkamy w centrum Selvy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laryzbyszko Napisano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 W tej okolicy najgorzej jest w drugiej połowie lutego, kiedy ferie ma bardzo dużo krajów, m.in. praktycznie cała Skandynawia. W marcu powinno być lepiej, ale nie oczekiwałbym pustych stoków - w newralgicznych miejscach z pewnością będą pojawiać się kolejki. Ale tak to już jest w fajnych, dużych ośrodkach . Praktycznie nie da się załapać na termin "bez ludzi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piskoor Napisano 12 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 W tej okolicy najgorzej jest w drugiej połowie lutego, kiedy ferie ma bardzo dużo krajów, m.in. praktycznie cała Skandynawia. W marcu powinno być lepiej, ale nie oczekiwałbym pustych stoków - w newralgicznych miejscach z pewnością będą pojawiać się kolejki. Ale tak to już jest w fajnych, dużych ośrodkach . Praktycznie nie da się załapać na termin "bez ludzi". Z mojego wieloletniego doświadczenia wynika iż, Duże ośrodki - w terminie polskich ferii a szczególnie warszawskich - jest dużo ludzi, co nie oznacza kolejek bo wyciągów też dużo. Nastawiać się na jazdę po pustych stokach nie ma co. Mniejsze ośrodki - dodatkowo zostały "odkryte" przez firmy organizujące wyjazdy "rodzinne" co zaowocowało tym iż w tym roku np w Pejo Polacy stanowili mniej więcej 90 % osób w ośrodku. Mam pewne obiekcje co do formy i organizacji tych wyjazdów - tak patrząc z boku, ale to temat na inny wątek Malutkie ośrodki - ja byłem w pierwszym tygodniu w Val Sarentino / Reinswald - i poza niedzielą kiedy było ciut więcej osób w pozostałe dni w ośrodku było może 30..może 40 osób - ale za to była Mikaela Schiffrin wraz z US Team, więc fotka z nią bezcenna :-) Wiele osób stosuje w wyborze ośrodka jako jedyne kryterium ilość tras / wyciągów..No i prestiż ( ach Sella Ronda ) Dla mnie to tylko jeden z wielu aspektów. Stąd też np jeżeli jest się w Val Gardenie - tłumy i kolejki są na wyciągach włączonych w skład Sella Ronda, a wyciąg tuz obok może być obłożony mniej o 90 % Tradycyjnie najmniej obleganymi miesiącami jest grudzień ( sam początek sezonu ) + druga połowa marca. Sugeruję jednak spojrzeć na mapę szerzej niż tylko na DolomitiSuperSki + Val di Sole + Livigno... Jest jeszcze mnóstwo innych ośrodków w których komfort na stoku może być znacznie większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi