a_senior Napisano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Mam tylko porównanie konkretnych nart slalomowych Volkla. Jedne są z "tip rocker" drugie bez. I bardzo widać różnicę pomiędzy nimi po przyłożeniu ślizgów. Te z "tip rockerem" rozchodzą się, niewiele, ale wyraźnie, mniej więcej od 35 cm licząc od góry (narty mają 170 cm dł.). Te bez rockera w ogóle się nie rozchodzą, nie licząc rzecz jasna samego dziobu. To nie są komórki. Podaje gołe fakty. Nie umiem powiedzieć jaki to ma wpływ na jazdę. Wydaje mi się, ale tylko wydaje, że ma niewielki wpływ na inicjację skrętu. Ułatwia ją. Na Volklach bez rockera jeździłem kilka lat, na tych z rockerem, zgoda - niewielkim, dopiero zaczynam jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 35cm to bardzo dużo jak na tip rocker . Nazwałbym go dosadniej i podziękował. Nie kupię takich nart Zwrócę jeszcze uwagę, że pytanie było o komórki Jestem niemal pewny, że w tej grupie nie znajdzie się nart z podniesieniem 35cm od dzioba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 2 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Sprawdziłem i myślę, że coś źle pomierzyłeś. 35 cm to jest w SL 165cm w zasadzie połowa odległości pomiędzy dziobem a przednim wiązaniem. Nie wierzę aby ktoś dziś robił takie SL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Co Ty wygadujesz? Nic nie rozumiem! Współczesna komórka SL 155 JEST MEGASTABILNA. Jest dla większości AMATORÓW SLALOMISTÓW lepszą opcją niż 165. 165 jest jest bardziej uniwersalna "na co dzień" ( zadziwiająco fajnie jeździ średnim skrętem) p.s. kto tu w ogóle pisał coś o długości ? Witam Czy AMATORÓW SLALOMISTÓW biorących udział w zawodach nie obowiązują przepisy FIS dotyczące długości nart ? .Tak dla przypomnienia niektórym - 155 to minimalna długość dla kobiet, 165 to minimalna dla mężczyzn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 W MPA nie obowiązują. Wielu panów jeździ na 155. Regulamin MPA. http://www.wnp.pzn.p...9_regulamin.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Sprawdziłem i myślę, że coś źle pomierzyłeś. 35 cm to jest w SL 165cm w zasadzie połowa odległości pomiędzy dziobem a przednim wiązaniem. Od końca dzioba do początku rozwarstwienia. Sprawdzę w domu, ale raczej się nie pomyliłem. Na początku to rozwarstwienie jest minimalne. Podaję link do filmiku, w którym Jeremy tłumaczy co i jak (już go kiedyś podawałem). O rockerze jest od 1.14 min. https://youtu.be/a9G9158JX3k Ten rocker jest nieduży. Gdyby jednak coś takiego pojawiło się w nartach bez rockera wyrzucilibyśmy je do... tzw. kosza. Volkl stosuje ten niewielki tip rocker w SL (i chyba w SC) co najmniej od dwóch sezonów. Czas pokaże czy to się utrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Zrobiłem zestawienie komórek SL 18/19 Dla mnie jednoznacznie wyjaśnia co to jest rocker w komórce SL nawet jak jest napis. Blizzard - Full camber Nordica - Full camber Volkl - Full camber Elan - Full camber Head - Rebel camber ( a co? czymś się trzeba wyróżnić ) Atomic - Active camber ( jak wyżej) Fischer - nie znalazłem informacji Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Masz rację, ale potem ktoś pytał o sklepowe SL i wątek, jak to zwykle bywa, się poszerzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... gajowy01 Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise Ekhmmm, chyba zabawne - to te same narty, czy mi ię zdaje? Atomic - Active camber ( jak wyżej) ...zapewne więc dla Salomona też coś innego "kreatywnego" wymyślili PS. co do Völkli FIS - nie ma i nie było nigdy AFAIK Nie umiem powiedzieć jaki to ma wpływ na jazdę. Wydaje mi się, ale tylko wydaje, że ma niewielki wpływ na inicjację skrętu. Ułatwia ją. Raczej utrudnia - utrudnia skręt cięty - narta "się mydli" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Deco79 Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Zrobiłem zestawienie komórek SL 18/19 Dla mnie jednoznacznie wyjaśnia co to jest rocker w komórce SL nawet jak jest napis. Blizzard - Full camber Nordica - Full camber Volkl - Full camber Elan - Full camber Head - Rebel camber ( a co? czymś się trzeba wyróżnić ) Atomic - Active camber ( jak wyżej) Fischer - nie znalazłem informacji Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise W przypadku Blizzarda to nawet sklepówki z grupy race są Full Camber i to przynajmniej od kilku lat jak nie od zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 3 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Ok. Dynastary z rockerem jadą, w przyszłym tygodniu przetestuję, opiszę wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Zastanawiam się jednak dlaczego tak poważna firma jak Volkl, w swoich pierwszych sklepowych slalomkach (SL) stosuje rocker. Niewielki, ale jednak. I to co najmniej od dwóch sezonów. Gdyby stosowała tylko w "drugich" slalomkach (SC), które mają bardziej AM geometrie (72 mm zamiast 68 pod butem), są bardziej wiotkie poprzecznie (sprawdziłem) byłoby to bardziej zrozumiałe. Ale w pierwszych? I gdyby coś było nie tak, firma by z rozwiązania zrezygnowała. Trudno wszystko tłumaczyć modą, bo taki rocker istnieje już dobrych kilka lat i zdążył się opatrzeć. A może to system UVO (w 18/19 działa również góra-dół), który likwiduje ew. drgania dziobów spowodowane rockerem? Sam w to nie wierzę. No więc co? A może jednak to naprawdę daje coś pozytywnego? Nawet w nartach slalomowych używanych głównie do jazdy rekreacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Co do latwosci skretu - nie mysle, ale na pewno ulatwia jazde w przewalonym,przemielonym sniegu To jest wg mnie jedyna zaleta early riser....albo min tip rocker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Prawdziwy rocker w komórkach nie występuje Dynki przyjechały, potwierdzam. Wrzucę w weekend zdjęcie. A tak w odniesieniu do sklepowych Racetiger Sl. Jak pisałem jeździłem na tych które ma a_senior, tylko 165 cm. Faktycznie rocker jest zauważalnie długi ale bardzo niski i miałem wrażenie, że o dziwo, raczej nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Zrobiłem zestawienie komórek SL 18/19 Dla mnie jednoznacznie wyjaśnia co to jest rocker w komórce SL nawet jak jest napis. Blizzard - Full camber Nordica - Full camber Volkl - Full camber Elan - Full camber Head - Rebel camber ( a co? czymś się trzeba wyróżnić ) Atomic - Active camber ( jak wyżej) Fischer - nie znalazłem informacji Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise Fischer - Full camberhttps://www.skionlin...ster,10147.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Zrobiłem zestawienie komórek SL 18/19 Dla mnie jednoznacznie wyjaśnia co to jest rocker w komórce SL nawet jak jest napis. Blizzard - Full camber Nordica - Full camber Volkl - Full camber Elan - Full camber Head - Rebel camber ( a co? czymś się trzeba wyróżnić ) Atomic - Active camber ( jak wyżej) Fischer - nie znalazłem informacji Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise Nordica ma rockera, nazywa się "dynamic race shovel", na dole strony jest ilustracja https://www.nordica....nn-sl-wc-plate/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Nordica ma rockera, nazywa się "dynamic race shovel", na dole strony jest ilustracja https://www.nordica....nn-sl-wc-plate/ Panie to nie rocker Jest tam info, że to full camber. Pochwal się jak będzie na Dynastarach, pewnie będziesz zachwycony. Edit. Teraz "doscrollowałem" na sam dół. Ta ostatnia grafika chyba nie dotyczy SL FIS'owskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Panie to nie rocker Jest tam info, że to full camber. Pochwal się jak będzie na Dynastarach, pewnie będziesz zachwycony. Edit. Teraz "doscrollowałem" na sam dół. Ta ostatnia grafika chyba nie dotyczy SL FIS'owskiej. To jest FISowska, ale może przez te 10mm rockera nie zepsuli całkiem narty . Nawet DH ma tego rockera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 To jest FISowska, ale może przez te 10mm rockera nie zepsuli całkiem narty . Nawet DH ma tego rockera. Ciekawe co ten a'la rocker ma dawać, zwłaszcza jeśli chodzi o nartę DH... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Podsumowując temat: Volkl Racetiger Speedwall SL 2013/2014 165 cm (full camber): DYNASTAR SPEED SL WC FIS 2017/2018 165 cm (EARLY RISE TIP ROCKER): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Podsumowując temat: Volkl Racetiger Speedwall SL 2013/2014 165 cm (full camber): DYNASTAR SPEED SL WC FIS 2017/2018 165 cm (EARLY RISE TIP ROCKER): Jaki wniosek z pomiarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Jaki wniosek z pomiarów? Jak widać, różnice pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... yoss Napisano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Dynki przetestowane. Jeden dzień w Kitzi (dosyć miękko, ale równo) i dzisiaj Myślenice (zmrożony, z domieszką sztucznego). Jestem zauroczony nartami. W porównaniu do sklepowych Racetigerów SL 13/14, twardsze (ale nieznacznie). Natomiast łatwość inicjacji skrętu, pewność i szybkość przechodzenia w następny - bajka. Równomiernie prowadzi skręt, mam wrażenie, że wybacza mniejsze błędy. Najlepsza narta race'owa na jakiej jeździłem. Dziękuję za zachętę - @moruniek i @harpia. Jeśli ktoś w miarę dobrze czuje się na sklepowej slalomce, może śmiało wskakiwać na komórkę. Naprawdę warto. Oczywiście z pewnością jeszcze długo (o ile kiedykolwiek ) nie wykorzystam jej potencjału, ale jeździ się zajebiście. Tutaj wrzucam poglądowo filmik z moją jazdą (szuranko na 180 cm kundlach ). Może dla kogoś będzie stanowił punkt odniesienia. Nie bać się komórek ! A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 No Następny .........wyprostowany Będę miał szerszą bramę do narciarskiego nieba Dobre narty są zawsze lepsze !!! Można ich nie wykorzystać ale dobra narta nawet "słabeuszom" nie przeszkadza w jeżdżeniu. Jeśli już to tylko pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Tylko ten nieszczęsny rocker Nawet early. Ja nie mam uwag co do jazdy. Bardzo ładna. Jakbym siebie widział dobrych kilka lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Rocker w komórkowych slalomkach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Harpia Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 W MPA nie obowiązują. Wielu panów jeździ na 155. Regulamin MPA. http://www.wnp.pzn.p...9_regulamin.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Sprawdziłem i myślę, że coś źle pomierzyłeś. 35 cm to jest w SL 165cm w zasadzie połowa odległości pomiędzy dziobem a przednim wiązaniem. Od końca dzioba do początku rozwarstwienia. Sprawdzę w domu, ale raczej się nie pomyliłem. Na początku to rozwarstwienie jest minimalne. Podaję link do filmiku, w którym Jeremy tłumaczy co i jak (już go kiedyś podawałem). O rockerze jest od 1.14 min. https://youtu.be/a9G9158JX3k Ten rocker jest nieduży. Gdyby jednak coś takiego pojawiło się w nartach bez rockera wyrzucilibyśmy je do... tzw. kosza. Volkl stosuje ten niewielki tip rocker w SL (i chyba w SC) co najmniej od dwóch sezonów. Czas pokaże czy to się utrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Zrobiłem zestawienie komórek SL 18/19 Dla mnie jednoznacznie wyjaśnia co to jest rocker w komórce SL nawet jak jest napis. Blizzard - Full camber Nordica - Full camber Volkl - Full camber Elan - Full camber Head - Rebel camber ( a co? czymś się trzeba wyróżnić ) Atomic - Active camber ( jak wyżej) Fischer - nie znalazłem informacji Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Masz rację, ale potem ktoś pytał o sklepowe SL i wątek, jak to zwykle bywa, się poszerzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... gajowy01 Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise Ekhmmm, chyba zabawne - to te same narty, czy mi ię zdaje? Atomic - Active camber ( jak wyżej) ...zapewne więc dla Salomona też coś innego "kreatywnego" wymyślili PS. co do Völkli FIS - nie ma i nie było nigdy AFAIK Nie umiem powiedzieć jaki to ma wpływ na jazdę. Wydaje mi się, ale tylko wydaje, że ma niewielki wpływ na inicjację skrętu. Ułatwia ją. Raczej utrudnia - utrudnia skręt cięty - narta "się mydli" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Deco79 Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Zrobiłem zestawienie komórek SL 18/19 Dla mnie jednoznacznie wyjaśnia co to jest rocker w komórce SL nawet jak jest napis. Blizzard - Full camber Nordica - Full camber Volkl - Full camber Elan - Full camber Head - Rebel camber ( a co? czymś się trzeba wyróżnić ) Atomic - Active camber ( jak wyżej) Fischer - nie znalazłem informacji Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise W przypadku Blizzarda to nawet sklepówki z grupy race są Full Camber i to przynajmniej od kilku lat jak nie od zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 3 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Ok. Dynastary z rockerem jadą, w przyszłym tygodniu przetestuję, opiszę wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Zastanawiam się jednak dlaczego tak poważna firma jak Volkl, w swoich pierwszych sklepowych slalomkach (SL) stosuje rocker. Niewielki, ale jednak. I to co najmniej od dwóch sezonów. Gdyby stosowała tylko w "drugich" slalomkach (SC), które mają bardziej AM geometrie (72 mm zamiast 68 pod butem), są bardziej wiotkie poprzecznie (sprawdziłem) byłoby to bardziej zrozumiałe. Ale w pierwszych? I gdyby coś było nie tak, firma by z rozwiązania zrezygnowała. Trudno wszystko tłumaczyć modą, bo taki rocker istnieje już dobrych kilka lat i zdążył się opatrzeć. A może to system UVO (w 18/19 działa również góra-dół), który likwiduje ew. drgania dziobów spowodowane rockerem? Sam w to nie wierzę. No więc co? A może jednak to naprawdę daje coś pozytywnego? Nawet w nartach slalomowych używanych głównie do jazdy rekreacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Co do latwosci skretu - nie mysle, ale na pewno ulatwia jazde w przewalonym,przemielonym sniegu To jest wg mnie jedyna zaleta early riser....albo min tip rocker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Prawdziwy rocker w komórkach nie występuje Dynki przyjechały, potwierdzam. Wrzucę w weekend zdjęcie. A tak w odniesieniu do sklepowych Racetiger Sl. Jak pisałem jeździłem na tych które ma a_senior, tylko 165 cm. Faktycznie rocker jest zauważalnie długi ale bardzo niski i miałem wrażenie, że o dziwo, raczej nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Zrobiłem zestawienie komórek SL 18/19 Dla mnie jednoznacznie wyjaśnia co to jest rocker w komórce SL nawet jak jest napis. Blizzard - Full camber Nordica - Full camber Volkl - Full camber Elan - Full camber Head - Rebel camber ( a co? czymś się trzeba wyróżnić ) Atomic - Active camber ( jak wyżej) Fischer - nie znalazłem informacji Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise Fischer - Full camberhttps://www.skionlin...ster,10147.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Zrobiłem zestawienie komórek SL 18/19 Dla mnie jednoznacznie wyjaśnia co to jest rocker w komórce SL nawet jak jest napis. Blizzard - Full camber Nordica - Full camber Volkl - Full camber Elan - Full camber Head - Rebel camber ( a co? czymś się trzeba wyróżnić ) Atomic - Active camber ( jak wyżej) Fischer - nie znalazłem informacji Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise Nordica ma rockera, nazywa się "dynamic race shovel", na dole strony jest ilustracja https://www.nordica....nn-sl-wc-plate/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Nordica ma rockera, nazywa się "dynamic race shovel", na dole strony jest ilustracja https://www.nordica....nn-sl-wc-plate/ Panie to nie rocker Jest tam info, że to full camber. Pochwal się jak będzie na Dynastarach, pewnie będziesz zachwycony. Edit. Teraz "doscrollowałem" na sam dół. Ta ostatnia grafika chyba nie dotyczy SL FIS'owskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Panie to nie rocker Jest tam info, że to full camber. Pochwal się jak będzie na Dynastarach, pewnie będziesz zachwycony. Edit. Teraz "doscrollowałem" na sam dół. Ta ostatnia grafika chyba nie dotyczy SL FIS'owskiej. To jest FISowska, ale może przez te 10mm rockera nie zepsuli całkiem narty . Nawet DH ma tego rockera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 To jest FISowska, ale może przez te 10mm rockera nie zepsuli całkiem narty . Nawet DH ma tego rockera. Ciekawe co ten a'la rocker ma dawać, zwłaszcza jeśli chodzi o nartę DH... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Podsumowując temat: Volkl Racetiger Speedwall SL 2013/2014 165 cm (full camber): DYNASTAR SPEED SL WC FIS 2017/2018 165 cm (EARLY RISE TIP ROCKER): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Podsumowując temat: Volkl Racetiger Speedwall SL 2013/2014 165 cm (full camber): DYNASTAR SPEED SL WC FIS 2017/2018 165 cm (EARLY RISE TIP ROCKER): Jaki wniosek z pomiarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Jaki wniosek z pomiarów? Jak widać, różnice pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... yoss Napisano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Dynki przetestowane. Jeden dzień w Kitzi (dosyć miękko, ale równo) i dzisiaj Myślenice (zmrożony, z domieszką sztucznego). Jestem zauroczony nartami. W porównaniu do sklepowych Racetigerów SL 13/14, twardsze (ale nieznacznie). Natomiast łatwość inicjacji skrętu, pewność i szybkość przechodzenia w następny - bajka. Równomiernie prowadzi skręt, mam wrażenie, że wybacza mniejsze błędy. Najlepsza narta race'owa na jakiej jeździłem. Dziękuję za zachętę - @moruniek i @harpia. Jeśli ktoś w miarę dobrze czuje się na sklepowej slalomce, może śmiało wskakiwać na komórkę. Naprawdę warto. Oczywiście z pewnością jeszcze długo (o ile kiedykolwiek ) nie wykorzystam jej potencjału, ale jeździ się zajebiście. Tutaj wrzucam poglądowo filmik z moją jazdą (szuranko na 180 cm kundlach ). Może dla kogoś będzie stanowił punkt odniesienia. Nie bać się komórek ! A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 No Następny .........wyprostowany Będę miał szerszą bramę do narciarskiego nieba Dobre narty są zawsze lepsze !!! Można ich nie wykorzystać ale dobra narta nawet "słabeuszom" nie przeszkadza w jeżdżeniu. Jeśli już to tylko pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Tylko ten nieszczęsny rocker Nawet early. Ja nie mam uwag co do jazdy. Bardzo ładna. Jakbym siebie widział dobrych kilka lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Rocker w komórkowych slalomkach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Harpia Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Zrobiłem zestawienie komórek SL 18/19 Dla mnie jednoznacznie wyjaśnia co to jest rocker w komórce SL nawet jak jest napis. Blizzard - Full camber Nordica - Full camber Volkl - Full camber Elan - Full camber Head - Rebel camber ( a co? czymś się trzeba wyróżnić ) Atomic - Active camber ( jak wyżej) Fischer - nie znalazłem informacji Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Masz rację, ale potem ktoś pytał o sklepowe SL i wątek, jak to zwykle bywa, się poszerzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... gajowy01 Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise Ekhmmm, chyba zabawne - to te same narty, czy mi ię zdaje? Atomic - Active camber ( jak wyżej) ...zapewne więc dla Salomona też coś innego "kreatywnego" wymyślili PS. co do Völkli FIS - nie ma i nie było nigdy AFAIK Nie umiem powiedzieć jaki to ma wpływ na jazdę. Wydaje mi się, ale tylko wydaje, że ma niewielki wpływ na inicjację skrętu. Ułatwia ją. Raczej utrudnia - utrudnia skręt cięty - narta "się mydli" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Deco79 Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Zrobiłem zestawienie komórek SL 18/19 Dla mnie jednoznacznie wyjaśnia co to jest rocker w komórce SL nawet jak jest napis. Blizzard - Full camber Nordica - Full camber Volkl - Full camber Elan - Full camber Head - Rebel camber ( a co? czymś się trzeba wyróżnić ) Atomic - Active camber ( jak wyżej) Fischer - nie znalazłem informacji Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise W przypadku Blizzarda to nawet sklepówki z grupy race są Full Camber i to przynajmniej od kilku lat jak nie od zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 3 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Ok. Dynastary z rockerem jadą, w przyszłym tygodniu przetestuję, opiszę wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Zastanawiam się jednak dlaczego tak poważna firma jak Volkl, w swoich pierwszych sklepowych slalomkach (SL) stosuje rocker. Niewielki, ale jednak. I to co najmniej od dwóch sezonów. Gdyby stosowała tylko w "drugich" slalomkach (SC), które mają bardziej AM geometrie (72 mm zamiast 68 pod butem), są bardziej wiotkie poprzecznie (sprawdziłem) byłoby to bardziej zrozumiałe. Ale w pierwszych? I gdyby coś było nie tak, firma by z rozwiązania zrezygnowała. Trudno wszystko tłumaczyć modą, bo taki rocker istnieje już dobrych kilka lat i zdążył się opatrzeć. A może to system UVO (w 18/19 działa również góra-dół), który likwiduje ew. drgania dziobów spowodowane rockerem? Sam w to nie wierzę. No więc co? A może jednak to naprawdę daje coś pozytywnego? Nawet w nartach slalomowych używanych głównie do jazdy rekreacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Co do latwosci skretu - nie mysle, ale na pewno ulatwia jazde w przewalonym,przemielonym sniegu To jest wg mnie jedyna zaleta early riser....albo min tip rocker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Prawdziwy rocker w komórkach nie występuje Dynki przyjechały, potwierdzam. Wrzucę w weekend zdjęcie. A tak w odniesieniu do sklepowych Racetiger Sl. Jak pisałem jeździłem na tych które ma a_senior, tylko 165 cm. Faktycznie rocker jest zauważalnie długi ale bardzo niski i miałem wrażenie, że o dziwo, raczej nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Zrobiłem zestawienie komórek SL 18/19 Dla mnie jednoznacznie wyjaśnia co to jest rocker w komórce SL nawet jak jest napis. Blizzard - Full camber Nordica - Full camber Volkl - Full camber Elan - Full camber Head - Rebel camber ( a co? czymś się trzeba wyróżnić ) Atomic - Active camber ( jak wyżej) Fischer - nie znalazłem informacji Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise Fischer - Full camberhttps://www.skionlin...ster,10147.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Zrobiłem zestawienie komórek SL 18/19 Dla mnie jednoznacznie wyjaśnia co to jest rocker w komórce SL nawet jak jest napis. Blizzard - Full camber Nordica - Full camber Volkl - Full camber Elan - Full camber Head - Rebel camber ( a co? czymś się trzeba wyróżnić ) Atomic - Active camber ( jak wyżej) Fischer - nie znalazłem informacji Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise Nordica ma rockera, nazywa się "dynamic race shovel", na dole strony jest ilustracja https://www.nordica....nn-sl-wc-plate/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Nordica ma rockera, nazywa się "dynamic race shovel", na dole strony jest ilustracja https://www.nordica....nn-sl-wc-plate/ Panie to nie rocker Jest tam info, że to full camber. Pochwal się jak będzie na Dynastarach, pewnie będziesz zachwycony. Edit. Teraz "doscrollowałem" na sam dół. Ta ostatnia grafika chyba nie dotyczy SL FIS'owskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Panie to nie rocker Jest tam info, że to full camber. Pochwal się jak będzie na Dynastarach, pewnie będziesz zachwycony. Edit. Teraz "doscrollowałem" na sam dół. Ta ostatnia grafika chyba nie dotyczy SL FIS'owskiej. To jest FISowska, ale może przez te 10mm rockera nie zepsuli całkiem narty . Nawet DH ma tego rockera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 To jest FISowska, ale może przez te 10mm rockera nie zepsuli całkiem narty . Nawet DH ma tego rockera. Ciekawe co ten a'la rocker ma dawać, zwłaszcza jeśli chodzi o nartę DH... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Podsumowując temat: Volkl Racetiger Speedwall SL 2013/2014 165 cm (full camber): DYNASTAR SPEED SL WC FIS 2017/2018 165 cm (EARLY RISE TIP ROCKER): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Podsumowując temat: Volkl Racetiger Speedwall SL 2013/2014 165 cm (full camber): DYNASTAR SPEED SL WC FIS 2017/2018 165 cm (EARLY RISE TIP ROCKER): Jaki wniosek z pomiarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Jaki wniosek z pomiarów? Jak widać, różnice pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... yoss Napisano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Dynki przetestowane. Jeden dzień w Kitzi (dosyć miękko, ale równo) i dzisiaj Myślenice (zmrożony, z domieszką sztucznego). Jestem zauroczony nartami. W porównaniu do sklepowych Racetigerów SL 13/14, twardsze (ale nieznacznie). Natomiast łatwość inicjacji skrętu, pewność i szybkość przechodzenia w następny - bajka. Równomiernie prowadzi skręt, mam wrażenie, że wybacza mniejsze błędy. Najlepsza narta race'owa na jakiej jeździłem. Dziękuję za zachętę - @moruniek i @harpia. Jeśli ktoś w miarę dobrze czuje się na sklepowej slalomce, może śmiało wskakiwać na komórkę. Naprawdę warto. Oczywiście z pewnością jeszcze długo (o ile kiedykolwiek ) nie wykorzystam jej potencjału, ale jeździ się zajebiście. Tutaj wrzucam poglądowo filmik z moją jazdą (szuranko na 180 cm kundlach ). Może dla kogoś będzie stanowił punkt odniesienia. Nie bać się komórek ! A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 No Następny .........wyprostowany Będę miał szerszą bramę do narciarskiego nieba Dobre narty są zawsze lepsze !!! Można ich nie wykorzystać ale dobra narta nawet "słabeuszom" nie przeszkadza w jeżdżeniu. Jeśli już to tylko pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Tylko ten nieszczęsny rocker Nawet early. Ja nie mam uwag co do jazdy. Bardzo ładna. Jakbym siebie widział dobrych kilka lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Rocker w komórkowych slalomkach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
gajowy01 Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise Ekhmmm, chyba zabawne - to te same narty, czy mi ię zdaje? Atomic - Active camber ( jak wyżej) ...zapewne więc dla Salomona też coś innego "kreatywnego" wymyślili PS. co do Völkli FIS - nie ma i nie było nigdy AFAIK Nie umiem powiedzieć jaki to ma wpływ na jazdę. Wydaje mi się, ale tylko wydaje, że ma niewielki wpływ na inicjację skrętu. Ułatwia ją. Raczej utrudnia - utrudnia skręt cięty - narta "się mydli" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco79 Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Zrobiłem zestawienie komórek SL 18/19 Dla mnie jednoznacznie wyjaśnia co to jest rocker w komórce SL nawet jak jest napis. Blizzard - Full camber Nordica - Full camber Volkl - Full camber Elan - Full camber Head - Rebel camber ( a co? czymś się trzeba wyróżnić ) Atomic - Active camber ( jak wyżej) Fischer - nie znalazłem informacji Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise W przypadku Blizzarda to nawet sklepówki z grupy race są Full Camber i to przynajmniej od kilku lat jak nie od zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 3 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Ok. Dynastary z rockerem jadą, w przyszłym tygodniu przetestuję, opiszę wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Zastanawiam się jednak dlaczego tak poważna firma jak Volkl, w swoich pierwszych sklepowych slalomkach (SL) stosuje rocker. Niewielki, ale jednak. I to co najmniej od dwóch sezonów. Gdyby stosowała tylko w "drugich" slalomkach (SC), które mają bardziej AM geometrie (72 mm zamiast 68 pod butem), są bardziej wiotkie poprzecznie (sprawdziłem) byłoby to bardziej zrozumiałe. Ale w pierwszych? I gdyby coś było nie tak, firma by z rozwiązania zrezygnowała. Trudno wszystko tłumaczyć modą, bo taki rocker istnieje już dobrych kilka lat i zdążył się opatrzeć. A może to system UVO (w 18/19 działa również góra-dół), który likwiduje ew. drgania dziobów spowodowane rockerem? Sam w to nie wierzę. No więc co? A może jednak to naprawdę daje coś pozytywnego? Nawet w nartach slalomowych używanych głównie do jazdy rekreacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Co do latwosci skretu - nie mysle, ale na pewno ulatwia jazde w przewalonym,przemielonym sniegu To jest wg mnie jedyna zaleta early riser....albo min tip rocker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Prawdziwy rocker w komórkach nie występuje Dynki przyjechały, potwierdzam. Wrzucę w weekend zdjęcie. A tak w odniesieniu do sklepowych Racetiger Sl. Jak pisałem jeździłem na tych które ma a_senior, tylko 165 cm. Faktycznie rocker jest zauważalnie długi ale bardzo niski i miałem wrażenie, że o dziwo, raczej nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Zrobiłem zestawienie komórek SL 18/19 Dla mnie jednoznacznie wyjaśnia co to jest rocker w komórce SL nawet jak jest napis. Blizzard - Full camber Nordica - Full camber Volkl - Full camber Elan - Full camber Head - Rebel camber ( a co? czymś się trzeba wyróżnić ) Atomic - Active camber ( jak wyżej) Fischer - nie znalazłem informacji Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise Fischer - Full camberhttps://www.skionlin...ster,10147.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Zrobiłem zestawienie komórek SL 18/19 Dla mnie jednoznacznie wyjaśnia co to jest rocker w komórce SL nawet jak jest napis. Blizzard - Full camber Nordica - Full camber Volkl - Full camber Elan - Full camber Head - Rebel camber ( a co? czymś się trzeba wyróżnić ) Atomic - Active camber ( jak wyżej) Fischer - nie znalazłem informacji Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise Nordica ma rockera, nazywa się "dynamic race shovel", na dole strony jest ilustracja https://www.nordica....nn-sl-wc-plate/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Nordica ma rockera, nazywa się "dynamic race shovel", na dole strony jest ilustracja https://www.nordica....nn-sl-wc-plate/ Panie to nie rocker Jest tam info, że to full camber. Pochwal się jak będzie na Dynastarach, pewnie będziesz zachwycony. Edit. Teraz "doscrollowałem" na sam dół. Ta ostatnia grafika chyba nie dotyczy SL FIS'owskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Panie to nie rocker Jest tam info, że to full camber. Pochwal się jak będzie na Dynastarach, pewnie będziesz zachwycony. Edit. Teraz "doscrollowałem" na sam dół. Ta ostatnia grafika chyba nie dotyczy SL FIS'owskiej. To jest FISowska, ale może przez te 10mm rockera nie zepsuli całkiem narty . Nawet DH ma tego rockera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 To jest FISowska, ale może przez te 10mm rockera nie zepsuli całkiem narty . Nawet DH ma tego rockera. Ciekawe co ten a'la rocker ma dawać, zwłaszcza jeśli chodzi o nartę DH... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Podsumowując temat: Volkl Racetiger Speedwall SL 2013/2014 165 cm (full camber): DYNASTAR SPEED SL WC FIS 2017/2018 165 cm (EARLY RISE TIP ROCKER): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Podsumowując temat: Volkl Racetiger Speedwall SL 2013/2014 165 cm (full camber): DYNASTAR SPEED SL WC FIS 2017/2018 165 cm (EARLY RISE TIP ROCKER): Jaki wniosek z pomiarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Jaki wniosek z pomiarów? Jak widać, różnice pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... yoss Napisano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Dynki przetestowane. Jeden dzień w Kitzi (dosyć miękko, ale równo) i dzisiaj Myślenice (zmrożony, z domieszką sztucznego). Jestem zauroczony nartami. W porównaniu do sklepowych Racetigerów SL 13/14, twardsze (ale nieznacznie). Natomiast łatwość inicjacji skrętu, pewność i szybkość przechodzenia w następny - bajka. Równomiernie prowadzi skręt, mam wrażenie, że wybacza mniejsze błędy. Najlepsza narta race'owa na jakiej jeździłem. Dziękuję za zachętę - @moruniek i @harpia. Jeśli ktoś w miarę dobrze czuje się na sklepowej slalomce, może śmiało wskakiwać na komórkę. Naprawdę warto. Oczywiście z pewnością jeszcze długo (o ile kiedykolwiek ) nie wykorzystam jej potencjału, ale jeździ się zajebiście. Tutaj wrzucam poglądowo filmik z moją jazdą (szuranko na 180 cm kundlach ). Może dla kogoś będzie stanowił punkt odniesienia. Nie bać się komórek ! A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 No Następny .........wyprostowany Będę miał szerszą bramę do narciarskiego nieba Dobre narty są zawsze lepsze !!! Można ich nie wykorzystać ale dobra narta nawet "słabeuszom" nie przeszkadza w jeżdżeniu. Jeśli już to tylko pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Tylko ten nieszczęsny rocker Nawet early. Ja nie mam uwag co do jazdy. Bardzo ładna. Jakbym siebie widział dobrych kilka lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Rocker w komórkowych slalomkach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Zrobiłem zestawienie komórek SL 18/19 Dla mnie jednoznacznie wyjaśnia co to jest rocker w komórce SL nawet jak jest napis. Blizzard - Full camber Nordica - Full camber Volkl - Full camber Elan - Full camber Head - Rebel camber ( a co? czymś się trzeba wyróżnić ) Atomic - Active camber ( jak wyżej) Fischer - nie znalazłem informacji Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise Fischer - Full camberhttps://www.skionlin...ster,10147.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Jeszcze raz przypominam, że pytanie dotyczyło nart FIS i tu Volkl wyraźnie podaje w opisie "full camber" Zrobiłem zestawienie komórek SL 18/19 Dla mnie jednoznacznie wyjaśnia co to jest rocker w komórce SL nawet jak jest napis. Blizzard - Full camber Nordica - Full camber Volkl - Full camber Elan - Full camber Head - Rebel camber ( a co? czymś się trzeba wyróżnić ) Atomic - Active camber ( jak wyżej) Fischer - nie znalazłem informacji Rossignol -On Trail rocker Dynastar - Early rise Nordica ma rockera, nazywa się "dynamic race shovel", na dole strony jest ilustracja https://www.nordica....nn-sl-wc-plate/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Nordica ma rockera, nazywa się "dynamic race shovel", na dole strony jest ilustracja https://www.nordica....nn-sl-wc-plate/ Panie to nie rocker Jest tam info, że to full camber. Pochwal się jak będzie na Dynastarach, pewnie będziesz zachwycony. Edit. Teraz "doscrollowałem" na sam dół. Ta ostatnia grafika chyba nie dotyczy SL FIS'owskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Panie to nie rocker Jest tam info, że to full camber. Pochwal się jak będzie na Dynastarach, pewnie będziesz zachwycony. Edit. Teraz "doscrollowałem" na sam dół. Ta ostatnia grafika chyba nie dotyczy SL FIS'owskiej. To jest FISowska, ale może przez te 10mm rockera nie zepsuli całkiem narty . Nawet DH ma tego rockera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 To jest FISowska, ale może przez te 10mm rockera nie zepsuli całkiem narty . Nawet DH ma tego rockera. Ciekawe co ten a'la rocker ma dawać, zwłaszcza jeśli chodzi o nartę DH... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Podsumowując temat: Volkl Racetiger Speedwall SL 2013/2014 165 cm (full camber): DYNASTAR SPEED SL WC FIS 2017/2018 165 cm (EARLY RISE TIP ROCKER): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Podsumowując temat: Volkl Racetiger Speedwall SL 2013/2014 165 cm (full camber): DYNASTAR SPEED SL WC FIS 2017/2018 165 cm (EARLY RISE TIP ROCKER): Jaki wniosek z pomiarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Jaki wniosek z pomiarów? Jak widać, różnice pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... yoss Napisano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Dynki przetestowane. Jeden dzień w Kitzi (dosyć miękko, ale równo) i dzisiaj Myślenice (zmrożony, z domieszką sztucznego). Jestem zauroczony nartami. W porównaniu do sklepowych Racetigerów SL 13/14, twardsze (ale nieznacznie). Natomiast łatwość inicjacji skrętu, pewność i szybkość przechodzenia w następny - bajka. Równomiernie prowadzi skręt, mam wrażenie, że wybacza mniejsze błędy. Najlepsza narta race'owa na jakiej jeździłem. Dziękuję za zachętę - @moruniek i @harpia. Jeśli ktoś w miarę dobrze czuje się na sklepowej slalomce, może śmiało wskakiwać na komórkę. Naprawdę warto. Oczywiście z pewnością jeszcze długo (o ile kiedykolwiek ) nie wykorzystam jej potencjału, ale jeździ się zajebiście. Tutaj wrzucam poglądowo filmik z moją jazdą (szuranko na 180 cm kundlach ). Może dla kogoś będzie stanowił punkt odniesienia. Nie bać się komórek ! A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 No Następny .........wyprostowany Będę miał szerszą bramę do narciarskiego nieba Dobre narty są zawsze lepsze !!! Można ich nie wykorzystać ale dobra narta nawet "słabeuszom" nie przeszkadza w jeżdżeniu. Jeśli już to tylko pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Tylko ten nieszczęsny rocker Nawet early. Ja nie mam uwag co do jazdy. Bardzo ładna. Jakbym siebie widział dobrych kilka lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Rocker w komórkowych slalomkach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
FerraEnzo Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Nordica ma rockera, nazywa się "dynamic race shovel", na dole strony jest ilustracja https://www.nordica....nn-sl-wc-plate/ Panie to nie rocker Jest tam info, że to full camber. Pochwal się jak będzie na Dynastarach, pewnie będziesz zachwycony. Edit. Teraz "doscrollowałem" na sam dół. Ta ostatnia grafika chyba nie dotyczy SL FIS'owskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Panie to nie rocker Jest tam info, że to full camber. Pochwal się jak będzie na Dynastarach, pewnie będziesz zachwycony. Edit. Teraz "doscrollowałem" na sam dół. Ta ostatnia grafika chyba nie dotyczy SL FIS'owskiej. To jest FISowska, ale może przez te 10mm rockera nie zepsuli całkiem narty . Nawet DH ma tego rockera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 To jest FISowska, ale może przez te 10mm rockera nie zepsuli całkiem narty . Nawet DH ma tego rockera. Ciekawe co ten a'la rocker ma dawać, zwłaszcza jeśli chodzi o nartę DH... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Podsumowując temat: Volkl Racetiger Speedwall SL 2013/2014 165 cm (full camber): DYNASTAR SPEED SL WC FIS 2017/2018 165 cm (EARLY RISE TIP ROCKER): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Podsumowując temat: Volkl Racetiger Speedwall SL 2013/2014 165 cm (full camber): DYNASTAR SPEED SL WC FIS 2017/2018 165 cm (EARLY RISE TIP ROCKER): Jaki wniosek z pomiarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Jaki wniosek z pomiarów? Jak widać, różnice pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... yoss Napisano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Dynki przetestowane. Jeden dzień w Kitzi (dosyć miękko, ale równo) i dzisiaj Myślenice (zmrożony, z domieszką sztucznego). Jestem zauroczony nartami. W porównaniu do sklepowych Racetigerów SL 13/14, twardsze (ale nieznacznie). Natomiast łatwość inicjacji skrętu, pewność i szybkość przechodzenia w następny - bajka. Równomiernie prowadzi skręt, mam wrażenie, że wybacza mniejsze błędy. Najlepsza narta race'owa na jakiej jeździłem. Dziękuję za zachętę - @moruniek i @harpia. Jeśli ktoś w miarę dobrze czuje się na sklepowej slalomce, może śmiało wskakiwać na komórkę. Naprawdę warto. Oczywiście z pewnością jeszcze długo (o ile kiedykolwiek ) nie wykorzystam jej potencjału, ale jeździ się zajebiście. Tutaj wrzucam poglądowo filmik z moją jazdą (szuranko na 180 cm kundlach ). Może dla kogoś będzie stanowił punkt odniesienia. Nie bać się komórek ! A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 No Następny .........wyprostowany Będę miał szerszą bramę do narciarskiego nieba Dobre narty są zawsze lepsze !!! Można ich nie wykorzystać ale dobra narta nawet "słabeuszom" nie przeszkadza w jeżdżeniu. Jeśli już to tylko pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Tylko ten nieszczęsny rocker Nawet early. Ja nie mam uwag co do jazdy. Bardzo ładna. Jakbym siebie widział dobrych kilka lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Rocker w komórkowych slalomkach × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
yoss Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Panie to nie rocker Jest tam info, że to full camber. Pochwal się jak będzie na Dynastarach, pewnie będziesz zachwycony. Edit. Teraz "doscrollowałem" na sam dół. Ta ostatnia grafika chyba nie dotyczy SL FIS'owskiej. To jest FISowska, ale może przez te 10mm rockera nie zepsuli całkiem narty . Nawet DH ma tego rockera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 To jest FISowska, ale może przez te 10mm rockera nie zepsuli całkiem narty . Nawet DH ma tego rockera. Ciekawe co ten a'la rocker ma dawać, zwłaszcza jeśli chodzi o nartę DH... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Podsumowując temat: Volkl Racetiger Speedwall SL 2013/2014 165 cm (full camber): DYNASTAR SPEED SL WC FIS 2017/2018 165 cm (EARLY RISE TIP ROCKER): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Podsumowując temat: Volkl Racetiger Speedwall SL 2013/2014 165 cm (full camber): DYNASTAR SPEED SL WC FIS 2017/2018 165 cm (EARLY RISE TIP ROCKER): Jaki wniosek z pomiarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Jaki wniosek z pomiarów? Jak widać, różnice pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... yoss Napisano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Dynki przetestowane. Jeden dzień w Kitzi (dosyć miękko, ale równo) i dzisiaj Myślenice (zmrożony, z domieszką sztucznego). Jestem zauroczony nartami. W porównaniu do sklepowych Racetigerów SL 13/14, twardsze (ale nieznacznie). Natomiast łatwość inicjacji skrętu, pewność i szybkość przechodzenia w następny - bajka. Równomiernie prowadzi skręt, mam wrażenie, że wybacza mniejsze błędy. Najlepsza narta race'owa na jakiej jeździłem. Dziękuję za zachętę - @moruniek i @harpia. Jeśli ktoś w miarę dobrze czuje się na sklepowej slalomce, może śmiało wskakiwać na komórkę. Naprawdę warto. Oczywiście z pewnością jeszcze długo (o ile kiedykolwiek ) nie wykorzystam jej potencjału, ale jeździ się zajebiście. Tutaj wrzucam poglądowo filmik z moją jazdą (szuranko na 180 cm kundlach ). Może dla kogoś będzie stanowił punkt odniesienia. Nie bać się komórek ! A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 No Następny .........wyprostowany Będę miał szerszą bramę do narciarskiego nieba Dobre narty są zawsze lepsze !!! Można ich nie wykorzystać ale dobra narta nawet "słabeuszom" nie przeszkadza w jeżdżeniu. Jeśli już to tylko pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Tylko ten nieszczęsny rocker Nawet early. Ja nie mam uwag co do jazdy. Bardzo ładna. Jakbym siebie widział dobrych kilka lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Rocker w komórkowych slalomkach
FerraEnzo Napisano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 To jest FISowska, ale może przez te 10mm rockera nie zepsuli całkiem narty . Nawet DH ma tego rockera. Ciekawe co ten a'la rocker ma dawać, zwłaszcza jeśli chodzi o nartę DH... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Podsumowując temat: Volkl Racetiger Speedwall SL 2013/2014 165 cm (full camber): DYNASTAR SPEED SL WC FIS 2017/2018 165 cm (EARLY RISE TIP ROCKER): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Podsumowując temat: Volkl Racetiger Speedwall SL 2013/2014 165 cm (full camber): DYNASTAR SPEED SL WC FIS 2017/2018 165 cm (EARLY RISE TIP ROCKER): Jaki wniosek z pomiarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... yoss Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Jaki wniosek z pomiarów? Jak widać, różnice pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... yoss Napisano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Dynki przetestowane. Jeden dzień w Kitzi (dosyć miękko, ale równo) i dzisiaj Myślenice (zmrożony, z domieszką sztucznego). Jestem zauroczony nartami. W porównaniu do sklepowych Racetigerów SL 13/14, twardsze (ale nieznacznie). Natomiast łatwość inicjacji skrętu, pewność i szybkość przechodzenia w następny - bajka. Równomiernie prowadzi skręt, mam wrażenie, że wybacza mniejsze błędy. Najlepsza narta race'owa na jakiej jeździłem. Dziękuję za zachętę - @moruniek i @harpia. Jeśli ktoś w miarę dobrze czuje się na sklepowej slalomce, może śmiało wskakiwać na komórkę. Naprawdę warto. Oczywiście z pewnością jeszcze długo (o ile kiedykolwiek ) nie wykorzystam jej potencjału, ale jeździ się zajebiście. Tutaj wrzucam poglądowo filmik z moją jazdą (szuranko na 180 cm kundlach ). Może dla kogoś będzie stanowił punkt odniesienia. Nie bać się komórek ! A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 No Następny .........wyprostowany Będę miał szerszą bramę do narciarskiego nieba Dobre narty są zawsze lepsze !!! Można ich nie wykorzystać ale dobra narta nawet "słabeuszom" nie przeszkadza w jeżdżeniu. Jeśli już to tylko pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Tylko ten nieszczęsny rocker Nawet early. Ja nie mam uwag co do jazdy. Bardzo ładna. Jakbym siebie widział dobrych kilka lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Rocker w komórkowych slalomkach
yoss Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Podsumowując temat: Volkl Racetiger Speedwall SL 2013/2014 165 cm (full camber): DYNASTAR SPEED SL WC FIS 2017/2018 165 cm (EARLY RISE TIP ROCKER): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Podsumowując temat: Volkl Racetiger Speedwall SL 2013/2014 165 cm (full camber): DYNASTAR SPEED SL WC FIS 2017/2018 165 cm (EARLY RISE TIP ROCKER): Jaki wniosek z pomiarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Jaki wniosek z pomiarów? Jak widać, różnice pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... yoss Napisano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Dynki przetestowane. Jeden dzień w Kitzi (dosyć miękko, ale równo) i dzisiaj Myślenice (zmrożony, z domieszką sztucznego). Jestem zauroczony nartami. W porównaniu do sklepowych Racetigerów SL 13/14, twardsze (ale nieznacznie). Natomiast łatwość inicjacji skrętu, pewność i szybkość przechodzenia w następny - bajka. Równomiernie prowadzi skręt, mam wrażenie, że wybacza mniejsze błędy. Najlepsza narta race'owa na jakiej jeździłem. Dziękuję za zachętę - @moruniek i @harpia. Jeśli ktoś w miarę dobrze czuje się na sklepowej slalomce, może śmiało wskakiwać na komórkę. Naprawdę warto. Oczywiście z pewnością jeszcze długo (o ile kiedykolwiek ) nie wykorzystam jej potencjału, ale jeździ się zajebiście. Tutaj wrzucam poglądowo filmik z moją jazdą (szuranko na 180 cm kundlach ). Może dla kogoś będzie stanowił punkt odniesienia. Nie bać się komórek ! A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 No Następny .........wyprostowany Będę miał szerszą bramę do narciarskiego nieba Dobre narty są zawsze lepsze !!! Można ich nie wykorzystać ale dobra narta nawet "słabeuszom" nie przeszkadza w jeżdżeniu. Jeśli już to tylko pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Tylko ten nieszczęsny rocker Nawet early. Ja nie mam uwag co do jazdy. Bardzo ładna. Jakbym siebie widział dobrych kilka lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
yoss Napisano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Dynki przetestowane. Jeden dzień w Kitzi (dosyć miękko, ale równo) i dzisiaj Myślenice (zmrożony, z domieszką sztucznego). Jestem zauroczony nartami. W porównaniu do sklepowych Racetigerów SL 13/14, twardsze (ale nieznacznie). Natomiast łatwość inicjacji skrętu, pewność i szybkość przechodzenia w następny - bajka. Równomiernie prowadzi skręt, mam wrażenie, że wybacza mniejsze błędy. Najlepsza narta race'owa na jakiej jeździłem. Dziękuję za zachętę - @moruniek i @harpia. Jeśli ktoś w miarę dobrze czuje się na sklepowej slalomce, może śmiało wskakiwać na komórkę. Naprawdę warto. Oczywiście z pewnością jeszcze długo (o ile kiedykolwiek ) nie wykorzystam jej potencjału, ale jeździ się zajebiście. Tutaj wrzucam poglądowo filmik z moją jazdą (szuranko na 180 cm kundlach ). Może dla kogoś będzie stanowił punkt odniesienia. Nie bać się komórek ! A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 No Następny .........wyprostowany Będę miał szerszą bramę do narciarskiego nieba Dobre narty są zawsze lepsze !!! Można ich nie wykorzystać ale dobra narta nawet "słabeuszom" nie przeszkadza w jeżdżeniu. Jeśli już to tylko pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 A za uwagi i wskazówki dotyczące jazdy będę oczywiście bardzo wdzięczny. Tylko ten nieszczęsny rocker Nawet early. Ja nie mam uwag co do jazdy. Bardzo ładna. Jakbym siebie widział dobrych kilka lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 2 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi