AndRand Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Możesz rozwinąć swoją myśl ? - nie rozumiem co chciałeś przekazać. Kolega chciał przekazać, że dzięki powszechnej jeździe na krawędzi mamy stoki w dobrym stanie przez prawie pół dnia, podczas gdy na przykład na Słowacji szurają i po 2 godzinach wszędzie w stromszych miejscach są muldy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Niektórzy potrzebują zaklęć na stokach +40° (to jest filmik z cyklu Steep Turns), żeby w ogóle ruszyć z miejsca. To jest pomoc jak mają problem by zakręcić, a miejsca zwykle mało. W sumie bardzo fajny sposób, nigdy tak nie próbowałem : ) Jak się zbliżało do 40 stopni przy sporej ekspozycji to zawsze obskokami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 O tym mówisz? Ja jestem w stanie wiele zrozumieć i wiele tolerować ale są pewne granice których nie przekraczam. Skrętu z poszeżenia kątowego nie wolno stosować na stokach o średnim i dużym nachyleniu. To jest skręt przyśpieszający a nie oporowy. W każdej chwili i na każdym stoku jestem w stanie to udowodnić. Ta ewolucja w chwili obecnej jest jedynie ćwiczeniem a nie odrębną ewolucją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 W sumie bardzo fajny sposób, nigdy tak nie próbowałem : ) Jak się zbliżało do 40 stopni przy sporej ekspozycji to zawsze obskokami ... Ja obskoków nie używam bo są niepotrzebnie męczące i w zasadzie potrzebne tylko na 3-metrowej szerokości żleb Ale narty to taka specyfika, że im więcej technik się zna i umie - tym lepiej. https://www.skiforum...trach/?p=617376 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Nie pomogę ci na twoje deficyty. Co jest powodem że zareagowałeś tak nerwowo ?. Jeżeli coś piszesz to pisz tak abyśmy, ja oraz inni, zrozumieli jaką myśl chcesz przekazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 To co robisz na stromym i z ekspozycją ? Ja widzę wady obskoków ale jakoś zawsze tak jeździłem. Skrętu z poszeżenia kątowego nie wolno stosować na stokach o średnim i dużym nachyleniu. To jest skręt przyśpieszający a nie oporowy. Tak jak teraz patrzę na ten filmik to masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 To co robisz na stromym i z ekspozycją ? Ja widzę wady obskoków ale jakoś zawsze tak jeździłem. Tam masz powyżej - Braquage&Pivoting - nie wiem jaki jest polski termin Ja jestem w stanie wiele zrozumieć i wiele tolerować ale są pewne granice których nie przekraczam. Skrętu z poszeżenia kątowego nie wolno stosować na stokach o średnim i dużym nachyleniu. To jest skręt przyśpieszający a nie oporowy. Nie chodzi o to, żeby był oporowy tylko by narty jak najkrócej były w linii stoku - wtedy mniej nabiorą prędkości. Tak rozumiem tę dostawkę. Sam tego zakrętu nie polecam (wrzuciłem dla wizualizacji terminów) - musi być zerowa prędkość albo trzeba dostawiać z ześlizgiem, przez co nie jest fool-proof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 To co robisz na stromym i z ekspozycją ? Ja widzę wady obskoków ale jakoś zawsze tak jeździłem. Tak jak teraz patrzę na ten filmik to masz rację. Śmig oporowy, przeciw skręt. W dziale fajne filmy dałem kanał. Pewien japończyk daje niezły pokaz w trawersie na lodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Tam masz powyżej - Braquage&Pivoting - nie wiem jaki jest polski termin Nie chodzi o to, żeby był oporowy tylko by narty jak najkrócej były w linii stoku - wtedy mniej nabiorą prędkości. Tak rozumiem tę dostawkę. Sam tego zakrętu nie polecam (wrzuciłem dla wizualizacji terminów) - musi być zerowa prędkość albo trzeba dostawiać z ześlizgiem, przez co nie jest fool-proof. Ja powiem krótko. Nie wolno na stromym i tyle. Nie wolno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 No co Ty???Naprawdę?Stromo jest wtedy jak stojąc prosto możesz się ręką oprzeć o ścianę - to jest stromo (ok. 50°)Od 40° stromo się dopiero zaczyna I ten film to były porady na Steep Turns, więc nie ma co analizować szczegółów palce-piętki z przykładu na oślej łączce bo ten zakręt do czego innego służy.Ktoś tu wspominał, że się przydaje na stromym - tak, przydaje się choć można się bez niego obyć. Ja w zasadzie używam tylko tego, nawet w wąskich miejscach nie mam potrzeby obskoków czy dostawek:No czyli wracamy do tego co napisał lobo, swoje dodał Adam i po temacie. O braquage pisałem z dwa sezony temu, ale nikt się nie przejął.Ps. 45° to pionowa ściana.Od 50° byś odpadł. Nie myl stopni z procentami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 No czyli wracamy do tego co napisał lobo, swoje dodał Adam i po temacie. O braquage pisałem z dwa sezony temu, ale nikt się nie przejął. Ps. 45° to pionowa ściana. Od 50° byś odpadł. Nie myl stopni z procentami! Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Młody i ambitny;-)https://www.skiforum...dnosci-zjazdow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 O tym mówisz? dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Ja powiem krótko. Nie wolno na stromym i tyle. Nie wolno.... hmmmm, a kto mi zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Na pewno się przydaje dla szukającego bezpieczeństwa. Ja staram się w stromym terenie utrzymywać niską pozycję więc raczej "obskok" ale poprzez wyważone zejście w dół, grawitacja robi swoje więc przerzucenie nart pod tyłkiem jest łatwe, najważniejszy jest timing i pilnowanie właściwej pozycji: frontem do linii spadku i prostopadle do powierzchni stoku. Zwróć uwagę na końcówkę filmiku, teren staje się nierówny i tak różowo już nie jest a zejście w dół jest techniką uniwersalną, skuteczną w każdym terenie a już szczególnie na stromym i dodatkowo zmuldzonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej S. Przeciwskret jest ewolucja konczaca skret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej imienniku, a czy to nie jest po prostu skręt z poszerzenia kątowego? Drutobrody (zajebista ksywa) ma raczej rację. Tam jest phantom ale ta noga jest już nową wewnętrzną. 3:00 - stoi na lewej, odstawia prawą, która automatycznie staje się "nową" zewnętrzną. A lewą, "nową" wewnętrzną, wykonuje phantom (ledwo zauważalny), czyli na mały palec. Cały czas prym wiedzie wewnętrzna, którą musi dostawić i przechylić na mały palec inaczej by się wy***ał dostawiając. Tak to jest skręt z poszerzenia kątowego. Ciągle nie przeczytałeś Narciarstwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 JAK bede mial dostep do PC gdzie moge copy/paste to sie odniose do kilku postow : tak na szybko : od 50 STOPNI sciany JESZCZE sie nie odpada, chociaz jest cholerine stromo…. Kazdy STOPIEN pow trzydziestu, to juz powazna roznica…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Przejdź na sinusy jak w rowerze : ) Tangens to przereklamowana sprawa Nie mam pojęcia jak by to normalnie pomierzyć : ) 45 stopni to piekielnie stromo szczególnie jak spora ekspozycja. Jak jest się gdzie zatrzymać to po prostu stromo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) sie wywroci, sie podniesie ps. mnie podnosila pewna holka i nawet narty przywiozla;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 8 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Adam ..DUCH Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 O tym mówisz? Ja jestem w stanie wiele zrozumieć i wiele tolerować ale są pewne granice których nie przekraczam. Skrętu z poszeżenia kątowego nie wolno stosować na stokach o średnim i dużym nachyleniu. To jest skręt przyśpieszający a nie oporowy. W każdej chwili i na każdym stoku jestem w stanie to udowodnić. Ta ewolucja w chwili obecnej jest jedynie ćwiczeniem a nie odrębną ewolucją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndRand Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 W sumie bardzo fajny sposób, nigdy tak nie próbowałem : ) Jak się zbliżało do 40 stopni przy sporej ekspozycji to zawsze obskokami ... Ja obskoków nie używam bo są niepotrzebnie męczące i w zasadzie potrzebne tylko na 3-metrowej szerokości żleb Ale narty to taka specyfika, że im więcej technik się zna i umie - tym lepiej. https://www.skiforum...trach/?p=617376 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Nie pomogę ci na twoje deficyty. Co jest powodem że zareagowałeś tak nerwowo ?. Jeżeli coś piszesz to pisz tak abyśmy, ja oraz inni, zrozumieli jaką myśl chcesz przekazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 To co robisz na stromym i z ekspozycją ? Ja widzę wady obskoków ale jakoś zawsze tak jeździłem. Skrętu z poszeżenia kątowego nie wolno stosować na stokach o średnim i dużym nachyleniu. To jest skręt przyśpieszający a nie oporowy. Tak jak teraz patrzę na ten filmik to masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 To co robisz na stromym i z ekspozycją ? Ja widzę wady obskoków ale jakoś zawsze tak jeździłem. Tam masz powyżej - Braquage&Pivoting - nie wiem jaki jest polski termin Ja jestem w stanie wiele zrozumieć i wiele tolerować ale są pewne granice których nie przekraczam. Skrętu z poszeżenia kątowego nie wolno stosować na stokach o średnim i dużym nachyleniu. To jest skręt przyśpieszający a nie oporowy. Nie chodzi o to, żeby był oporowy tylko by narty jak najkrócej były w linii stoku - wtedy mniej nabiorą prędkości. Tak rozumiem tę dostawkę. Sam tego zakrętu nie polecam (wrzuciłem dla wizualizacji terminów) - musi być zerowa prędkość albo trzeba dostawiać z ześlizgiem, przez co nie jest fool-proof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 To co robisz na stromym i z ekspozycją ? Ja widzę wady obskoków ale jakoś zawsze tak jeździłem. Tak jak teraz patrzę na ten filmik to masz rację. Śmig oporowy, przeciw skręt. W dziale fajne filmy dałem kanał. Pewien japończyk daje niezły pokaz w trawersie na lodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Tam masz powyżej - Braquage&Pivoting - nie wiem jaki jest polski termin Nie chodzi o to, żeby był oporowy tylko by narty jak najkrócej były w linii stoku - wtedy mniej nabiorą prędkości. Tak rozumiem tę dostawkę. Sam tego zakrętu nie polecam (wrzuciłem dla wizualizacji terminów) - musi być zerowa prędkość albo trzeba dostawiać z ześlizgiem, przez co nie jest fool-proof. Ja powiem krótko. Nie wolno na stromym i tyle. Nie wolno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 No co Ty???Naprawdę?Stromo jest wtedy jak stojąc prosto możesz się ręką oprzeć o ścianę - to jest stromo (ok. 50°)Od 40° stromo się dopiero zaczyna I ten film to były porady na Steep Turns, więc nie ma co analizować szczegółów palce-piętki z przykładu na oślej łączce bo ten zakręt do czego innego służy.Ktoś tu wspominał, że się przydaje na stromym - tak, przydaje się choć można się bez niego obyć. Ja w zasadzie używam tylko tego, nawet w wąskich miejscach nie mam potrzeby obskoków czy dostawek:No czyli wracamy do tego co napisał lobo, swoje dodał Adam i po temacie. O braquage pisałem z dwa sezony temu, ale nikt się nie przejął.Ps. 45° to pionowa ściana.Od 50° byś odpadł. Nie myl stopni z procentami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 No czyli wracamy do tego co napisał lobo, swoje dodał Adam i po temacie. O braquage pisałem z dwa sezony temu, ale nikt się nie przejął. Ps. 45° to pionowa ściana. Od 50° byś odpadł. Nie myl stopni z procentami! Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Młody i ambitny;-)https://www.skiforum...dnosci-zjazdow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 O tym mówisz? dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Ja powiem krótko. Nie wolno na stromym i tyle. Nie wolno.... hmmmm, a kto mi zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Na pewno się przydaje dla szukającego bezpieczeństwa. Ja staram się w stromym terenie utrzymywać niską pozycję więc raczej "obskok" ale poprzez wyważone zejście w dół, grawitacja robi swoje więc przerzucenie nart pod tyłkiem jest łatwe, najważniejszy jest timing i pilnowanie właściwej pozycji: frontem do linii spadku i prostopadle do powierzchni stoku. Zwróć uwagę na końcówkę filmiku, teren staje się nierówny i tak różowo już nie jest a zejście w dół jest techniką uniwersalną, skuteczną w każdym terenie a już szczególnie na stromym i dodatkowo zmuldzonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej S. Przeciwskret jest ewolucja konczaca skret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej imienniku, a czy to nie jest po prostu skręt z poszerzenia kątowego? Drutobrody (zajebista ksywa) ma raczej rację. Tam jest phantom ale ta noga jest już nową wewnętrzną. 3:00 - stoi na lewej, odstawia prawą, która automatycznie staje się "nową" zewnętrzną. A lewą, "nową" wewnętrzną, wykonuje phantom (ledwo zauważalny), czyli na mały palec. Cały czas prym wiedzie wewnętrzna, którą musi dostawić i przechylić na mały palec inaczej by się wy***ał dostawiając. Tak to jest skręt z poszerzenia kątowego. Ciągle nie przeczytałeś Narciarstwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 JAK bede mial dostep do PC gdzie moge copy/paste to sie odniose do kilku postow : tak na szybko : od 50 STOPNI sciany JESZCZE sie nie odpada, chociaz jest cholerine stromo…. Kazdy STOPIEN pow trzydziestu, to juz powazna roznica…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Przejdź na sinusy jak w rowerze : ) Tangens to przereklamowana sprawa Nie mam pojęcia jak by to normalnie pomierzyć : ) 45 stopni to piekielnie stromo szczególnie jak spora ekspozycja. Jak jest się gdzie zatrzymać to po prostu stromo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) sie wywroci, sie podniesie ps. mnie podnosila pewna holka i nawet narty przywiozla;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 8 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mlodzio Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Nie pomogę ci na twoje deficyty. Co jest powodem że zareagowałeś tak nerwowo ?. Jeżeli coś piszesz to pisz tak abyśmy, ja oraz inni, zrozumieli jaką myśl chcesz przekazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 To co robisz na stromym i z ekspozycją ? Ja widzę wady obskoków ale jakoś zawsze tak jeździłem. Skrętu z poszeżenia kątowego nie wolno stosować na stokach o średnim i dużym nachyleniu. To jest skręt przyśpieszający a nie oporowy. Tak jak teraz patrzę na ten filmik to masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 To co robisz na stromym i z ekspozycją ? Ja widzę wady obskoków ale jakoś zawsze tak jeździłem. Tam masz powyżej - Braquage&Pivoting - nie wiem jaki jest polski termin Ja jestem w stanie wiele zrozumieć i wiele tolerować ale są pewne granice których nie przekraczam. Skrętu z poszeżenia kątowego nie wolno stosować na stokach o średnim i dużym nachyleniu. To jest skręt przyśpieszający a nie oporowy. Nie chodzi o to, żeby był oporowy tylko by narty jak najkrócej były w linii stoku - wtedy mniej nabiorą prędkości. Tak rozumiem tę dostawkę. Sam tego zakrętu nie polecam (wrzuciłem dla wizualizacji terminów) - musi być zerowa prędkość albo trzeba dostawiać z ześlizgiem, przez co nie jest fool-proof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 To co robisz na stromym i z ekspozycją ? Ja widzę wady obskoków ale jakoś zawsze tak jeździłem. Tak jak teraz patrzę na ten filmik to masz rację. Śmig oporowy, przeciw skręt. W dziale fajne filmy dałem kanał. Pewien japończyk daje niezły pokaz w trawersie na lodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Tam masz powyżej - Braquage&Pivoting - nie wiem jaki jest polski termin Nie chodzi o to, żeby był oporowy tylko by narty jak najkrócej były w linii stoku - wtedy mniej nabiorą prędkości. Tak rozumiem tę dostawkę. Sam tego zakrętu nie polecam (wrzuciłem dla wizualizacji terminów) - musi być zerowa prędkość albo trzeba dostawiać z ześlizgiem, przez co nie jest fool-proof. Ja powiem krótko. Nie wolno na stromym i tyle. Nie wolno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 No co Ty???Naprawdę?Stromo jest wtedy jak stojąc prosto możesz się ręką oprzeć o ścianę - to jest stromo (ok. 50°)Od 40° stromo się dopiero zaczyna I ten film to były porady na Steep Turns, więc nie ma co analizować szczegółów palce-piętki z przykładu na oślej łączce bo ten zakręt do czego innego służy.Ktoś tu wspominał, że się przydaje na stromym - tak, przydaje się choć można się bez niego obyć. Ja w zasadzie używam tylko tego, nawet w wąskich miejscach nie mam potrzeby obskoków czy dostawek:No czyli wracamy do tego co napisał lobo, swoje dodał Adam i po temacie. O braquage pisałem z dwa sezony temu, ale nikt się nie przejął.Ps. 45° to pionowa ściana.Od 50° byś odpadł. Nie myl stopni z procentami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 No czyli wracamy do tego co napisał lobo, swoje dodał Adam i po temacie. O braquage pisałem z dwa sezony temu, ale nikt się nie przejął. Ps. 45° to pionowa ściana. Od 50° byś odpadł. Nie myl stopni z procentami! Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Młody i ambitny;-)https://www.skiforum...dnosci-zjazdow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 O tym mówisz? dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Ja powiem krótko. Nie wolno na stromym i tyle. Nie wolno.... hmmmm, a kto mi zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Na pewno się przydaje dla szukającego bezpieczeństwa. Ja staram się w stromym terenie utrzymywać niską pozycję więc raczej "obskok" ale poprzez wyważone zejście w dół, grawitacja robi swoje więc przerzucenie nart pod tyłkiem jest łatwe, najważniejszy jest timing i pilnowanie właściwej pozycji: frontem do linii spadku i prostopadle do powierzchni stoku. Zwróć uwagę na końcówkę filmiku, teren staje się nierówny i tak różowo już nie jest a zejście w dół jest techniką uniwersalną, skuteczną w każdym terenie a już szczególnie na stromym i dodatkowo zmuldzonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej S. Przeciwskret jest ewolucja konczaca skret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej imienniku, a czy to nie jest po prostu skręt z poszerzenia kątowego? Drutobrody (zajebista ksywa) ma raczej rację. Tam jest phantom ale ta noga jest już nową wewnętrzną. 3:00 - stoi na lewej, odstawia prawą, która automatycznie staje się "nową" zewnętrzną. A lewą, "nową" wewnętrzną, wykonuje phantom (ledwo zauważalny), czyli na mały palec. Cały czas prym wiedzie wewnętrzna, którą musi dostawić i przechylić na mały palec inaczej by się wy***ał dostawiając. Tak to jest skręt z poszerzenia kątowego. Ciągle nie przeczytałeś Narciarstwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 JAK bede mial dostep do PC gdzie moge copy/paste to sie odniose do kilku postow : tak na szybko : od 50 STOPNI sciany JESZCZE sie nie odpada, chociaz jest cholerine stromo…. Kazdy STOPIEN pow trzydziestu, to juz powazna roznica…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Przejdź na sinusy jak w rowerze : ) Tangens to przereklamowana sprawa Nie mam pojęcia jak by to normalnie pomierzyć : ) 45 stopni to piekielnie stromo szczególnie jak spora ekspozycja. Jak jest się gdzie zatrzymać to po prostu stromo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) sie wywroci, sie podniesie ps. mnie podnosila pewna holka i nawet narty przywiozla;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 8 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
wkg Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 To co robisz na stromym i z ekspozycją ? Ja widzę wady obskoków ale jakoś zawsze tak jeździłem. Skrętu z poszeżenia kątowego nie wolno stosować na stokach o średnim i dużym nachyleniu. To jest skręt przyśpieszający a nie oporowy. Tak jak teraz patrzę na ten filmik to masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 To co robisz na stromym i z ekspozycją ? Ja widzę wady obskoków ale jakoś zawsze tak jeździłem. Tam masz powyżej - Braquage&Pivoting - nie wiem jaki jest polski termin Ja jestem w stanie wiele zrozumieć i wiele tolerować ale są pewne granice których nie przekraczam. Skrętu z poszeżenia kątowego nie wolno stosować na stokach o średnim i dużym nachyleniu. To jest skręt przyśpieszający a nie oporowy. Nie chodzi o to, żeby był oporowy tylko by narty jak najkrócej były w linii stoku - wtedy mniej nabiorą prędkości. Tak rozumiem tę dostawkę. Sam tego zakrętu nie polecam (wrzuciłem dla wizualizacji terminów) - musi być zerowa prędkość albo trzeba dostawiać z ześlizgiem, przez co nie jest fool-proof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 To co robisz na stromym i z ekspozycją ? Ja widzę wady obskoków ale jakoś zawsze tak jeździłem. Tak jak teraz patrzę na ten filmik to masz rację. Śmig oporowy, przeciw skręt. W dziale fajne filmy dałem kanał. Pewien japończyk daje niezły pokaz w trawersie na lodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Tam masz powyżej - Braquage&Pivoting - nie wiem jaki jest polski termin Nie chodzi o to, żeby był oporowy tylko by narty jak najkrócej były w linii stoku - wtedy mniej nabiorą prędkości. Tak rozumiem tę dostawkę. Sam tego zakrętu nie polecam (wrzuciłem dla wizualizacji terminów) - musi być zerowa prędkość albo trzeba dostawiać z ześlizgiem, przez co nie jest fool-proof. Ja powiem krótko. Nie wolno na stromym i tyle. Nie wolno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 No co Ty???Naprawdę?Stromo jest wtedy jak stojąc prosto możesz się ręką oprzeć o ścianę - to jest stromo (ok. 50°)Od 40° stromo się dopiero zaczyna I ten film to były porady na Steep Turns, więc nie ma co analizować szczegółów palce-piętki z przykładu na oślej łączce bo ten zakręt do czego innego służy.Ktoś tu wspominał, że się przydaje na stromym - tak, przydaje się choć można się bez niego obyć. Ja w zasadzie używam tylko tego, nawet w wąskich miejscach nie mam potrzeby obskoków czy dostawek:No czyli wracamy do tego co napisał lobo, swoje dodał Adam i po temacie. O braquage pisałem z dwa sezony temu, ale nikt się nie przejął.Ps. 45° to pionowa ściana.Od 50° byś odpadł. Nie myl stopni z procentami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 No czyli wracamy do tego co napisał lobo, swoje dodał Adam i po temacie. O braquage pisałem z dwa sezony temu, ale nikt się nie przejął. Ps. 45° to pionowa ściana. Od 50° byś odpadł. Nie myl stopni z procentami! Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Młody i ambitny;-)https://www.skiforum...dnosci-zjazdow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 O tym mówisz? dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Ja powiem krótko. Nie wolno na stromym i tyle. Nie wolno.... hmmmm, a kto mi zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Na pewno się przydaje dla szukającego bezpieczeństwa. Ja staram się w stromym terenie utrzymywać niską pozycję więc raczej "obskok" ale poprzez wyważone zejście w dół, grawitacja robi swoje więc przerzucenie nart pod tyłkiem jest łatwe, najważniejszy jest timing i pilnowanie właściwej pozycji: frontem do linii spadku i prostopadle do powierzchni stoku. Zwróć uwagę na końcówkę filmiku, teren staje się nierówny i tak różowo już nie jest a zejście w dół jest techniką uniwersalną, skuteczną w każdym terenie a już szczególnie na stromym i dodatkowo zmuldzonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej S. Przeciwskret jest ewolucja konczaca skret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej imienniku, a czy to nie jest po prostu skręt z poszerzenia kątowego? Drutobrody (zajebista ksywa) ma raczej rację. Tam jest phantom ale ta noga jest już nową wewnętrzną. 3:00 - stoi na lewej, odstawia prawą, która automatycznie staje się "nową" zewnętrzną. A lewą, "nową" wewnętrzną, wykonuje phantom (ledwo zauważalny), czyli na mały palec. Cały czas prym wiedzie wewnętrzna, którą musi dostawić i przechylić na mały palec inaczej by się wy***ał dostawiając. Tak to jest skręt z poszerzenia kątowego. Ciągle nie przeczytałeś Narciarstwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 JAK bede mial dostep do PC gdzie moge copy/paste to sie odniose do kilku postow : tak na szybko : od 50 STOPNI sciany JESZCZE sie nie odpada, chociaz jest cholerine stromo…. Kazdy STOPIEN pow trzydziestu, to juz powazna roznica…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Przejdź na sinusy jak w rowerze : ) Tangens to przereklamowana sprawa Nie mam pojęcia jak by to normalnie pomierzyć : ) 45 stopni to piekielnie stromo szczególnie jak spora ekspozycja. Jak jest się gdzie zatrzymać to po prostu stromo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) sie wywroci, sie podniesie ps. mnie podnosila pewna holka i nawet narty przywiozla;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 8 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
AndRand Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 To co robisz na stromym i z ekspozycją ? Ja widzę wady obskoków ale jakoś zawsze tak jeździłem. Tam masz powyżej - Braquage&Pivoting - nie wiem jaki jest polski termin Ja jestem w stanie wiele zrozumieć i wiele tolerować ale są pewne granice których nie przekraczam. Skrętu z poszeżenia kątowego nie wolno stosować na stokach o średnim i dużym nachyleniu. To jest skręt przyśpieszający a nie oporowy. Nie chodzi o to, żeby był oporowy tylko by narty jak najkrócej były w linii stoku - wtedy mniej nabiorą prędkości. Tak rozumiem tę dostawkę. Sam tego zakrętu nie polecam (wrzuciłem dla wizualizacji terminów) - musi być zerowa prędkość albo trzeba dostawiać z ześlizgiem, przez co nie jest fool-proof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 To co robisz na stromym i z ekspozycją ? Ja widzę wady obskoków ale jakoś zawsze tak jeździłem. Tak jak teraz patrzę na ten filmik to masz rację. Śmig oporowy, przeciw skręt. W dziale fajne filmy dałem kanał. Pewien japończyk daje niezły pokaz w trawersie na lodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Tam masz powyżej - Braquage&Pivoting - nie wiem jaki jest polski termin Nie chodzi o to, żeby był oporowy tylko by narty jak najkrócej były w linii stoku - wtedy mniej nabiorą prędkości. Tak rozumiem tę dostawkę. Sam tego zakrętu nie polecam (wrzuciłem dla wizualizacji terminów) - musi być zerowa prędkość albo trzeba dostawiać z ześlizgiem, przez co nie jest fool-proof. Ja powiem krótko. Nie wolno na stromym i tyle. Nie wolno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 No co Ty???Naprawdę?Stromo jest wtedy jak stojąc prosto możesz się ręką oprzeć o ścianę - to jest stromo (ok. 50°)Od 40° stromo się dopiero zaczyna I ten film to były porady na Steep Turns, więc nie ma co analizować szczegółów palce-piętki z przykładu na oślej łączce bo ten zakręt do czego innego służy.Ktoś tu wspominał, że się przydaje na stromym - tak, przydaje się choć można się bez niego obyć. Ja w zasadzie używam tylko tego, nawet w wąskich miejscach nie mam potrzeby obskoków czy dostawek:No czyli wracamy do tego co napisał lobo, swoje dodał Adam i po temacie. O braquage pisałem z dwa sezony temu, ale nikt się nie przejął.Ps. 45° to pionowa ściana.Od 50° byś odpadł. Nie myl stopni z procentami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 No czyli wracamy do tego co napisał lobo, swoje dodał Adam i po temacie. O braquage pisałem z dwa sezony temu, ale nikt się nie przejął. Ps. 45° to pionowa ściana. Od 50° byś odpadł. Nie myl stopni z procentami! Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Młody i ambitny;-)https://www.skiforum...dnosci-zjazdow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 O tym mówisz? dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Ja powiem krótko. Nie wolno na stromym i tyle. Nie wolno.... hmmmm, a kto mi zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Na pewno się przydaje dla szukającego bezpieczeństwa. Ja staram się w stromym terenie utrzymywać niską pozycję więc raczej "obskok" ale poprzez wyważone zejście w dół, grawitacja robi swoje więc przerzucenie nart pod tyłkiem jest łatwe, najważniejszy jest timing i pilnowanie właściwej pozycji: frontem do linii spadku i prostopadle do powierzchni stoku. Zwróć uwagę na końcówkę filmiku, teren staje się nierówny i tak różowo już nie jest a zejście w dół jest techniką uniwersalną, skuteczną w każdym terenie a już szczególnie na stromym i dodatkowo zmuldzonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej S. Przeciwskret jest ewolucja konczaca skret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej imienniku, a czy to nie jest po prostu skręt z poszerzenia kątowego? Drutobrody (zajebista ksywa) ma raczej rację. Tam jest phantom ale ta noga jest już nową wewnętrzną. 3:00 - stoi na lewej, odstawia prawą, która automatycznie staje się "nową" zewnętrzną. A lewą, "nową" wewnętrzną, wykonuje phantom (ledwo zauważalny), czyli na mały palec. Cały czas prym wiedzie wewnętrzna, którą musi dostawić i przechylić na mały palec inaczej by się wy***ał dostawiając. Tak to jest skręt z poszerzenia kątowego. Ciągle nie przeczytałeś Narciarstwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 JAK bede mial dostep do PC gdzie moge copy/paste to sie odniose do kilku postow : tak na szybko : od 50 STOPNI sciany JESZCZE sie nie odpada, chociaz jest cholerine stromo…. Kazdy STOPIEN pow trzydziestu, to juz powazna roznica…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Przejdź na sinusy jak w rowerze : ) Tangens to przereklamowana sprawa Nie mam pojęcia jak by to normalnie pomierzyć : ) 45 stopni to piekielnie stromo szczególnie jak spora ekspozycja. Jak jest się gdzie zatrzymać to po prostu stromo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) sie wywroci, sie podniesie ps. mnie podnosila pewna holka i nawet narty przywiozla;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 8 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Adam ..DUCH Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 To co robisz na stromym i z ekspozycją ? Ja widzę wady obskoków ale jakoś zawsze tak jeździłem. Tak jak teraz patrzę na ten filmik to masz rację. Śmig oporowy, przeciw skręt. W dziale fajne filmy dałem kanał. Pewien japończyk daje niezły pokaz w trawersie na lodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 24 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Tam masz powyżej - Braquage&Pivoting - nie wiem jaki jest polski termin Nie chodzi o to, żeby był oporowy tylko by narty jak najkrócej były w linii stoku - wtedy mniej nabiorą prędkości. Tak rozumiem tę dostawkę. Sam tego zakrętu nie polecam (wrzuciłem dla wizualizacji terminów) - musi być zerowa prędkość albo trzeba dostawiać z ześlizgiem, przez co nie jest fool-proof. Ja powiem krótko. Nie wolno na stromym i tyle. Nie wolno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 No co Ty???Naprawdę?Stromo jest wtedy jak stojąc prosto możesz się ręką oprzeć o ścianę - to jest stromo (ok. 50°)Od 40° stromo się dopiero zaczyna I ten film to były porady na Steep Turns, więc nie ma co analizować szczegółów palce-piętki z przykładu na oślej łączce bo ten zakręt do czego innego służy.Ktoś tu wspominał, że się przydaje na stromym - tak, przydaje się choć można się bez niego obyć. Ja w zasadzie używam tylko tego, nawet w wąskich miejscach nie mam potrzeby obskoków czy dostawek:No czyli wracamy do tego co napisał lobo, swoje dodał Adam i po temacie. O braquage pisałem z dwa sezony temu, ale nikt się nie przejął.Ps. 45° to pionowa ściana.Od 50° byś odpadł. Nie myl stopni z procentami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndRand Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 No czyli wracamy do tego co napisał lobo, swoje dodał Adam i po temacie. O braquage pisałem z dwa sezony temu, ale nikt się nie przejął. Ps. 45° to pionowa ściana. Od 50° byś odpadł. Nie myl stopni z procentami! Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Młody i ambitny;-)https://www.skiforum...dnosci-zjazdow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 O tym mówisz? dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Ja powiem krótko. Nie wolno na stromym i tyle. Nie wolno.... hmmmm, a kto mi zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Na pewno się przydaje dla szukającego bezpieczeństwa. Ja staram się w stromym terenie utrzymywać niską pozycję więc raczej "obskok" ale poprzez wyważone zejście w dół, grawitacja robi swoje więc przerzucenie nart pod tyłkiem jest łatwe, najważniejszy jest timing i pilnowanie właściwej pozycji: frontem do linii spadku i prostopadle do powierzchni stoku. Zwróć uwagę na końcówkę filmiku, teren staje się nierówny i tak różowo już nie jest a zejście w dół jest techniką uniwersalną, skuteczną w każdym terenie a już szczególnie na stromym i dodatkowo zmuldzonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej S. Przeciwskret jest ewolucja konczaca skret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej imienniku, a czy to nie jest po prostu skręt z poszerzenia kątowego? Drutobrody (zajebista ksywa) ma raczej rację. Tam jest phantom ale ta noga jest już nową wewnętrzną. 3:00 - stoi na lewej, odstawia prawą, która automatycznie staje się "nową" zewnętrzną. A lewą, "nową" wewnętrzną, wykonuje phantom (ledwo zauważalny), czyli na mały palec. Cały czas prym wiedzie wewnętrzna, którą musi dostawić i przechylić na mały palec inaczej by się wy***ał dostawiając. Tak to jest skręt z poszerzenia kątowego. Ciągle nie przeczytałeś Narciarstwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 JAK bede mial dostep do PC gdzie moge copy/paste to sie odniose do kilku postow : tak na szybko : od 50 STOPNI sciany JESZCZE sie nie odpada, chociaz jest cholerine stromo…. Kazdy STOPIEN pow trzydziestu, to juz powazna roznica…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Przejdź na sinusy jak w rowerze : ) Tangens to przereklamowana sprawa Nie mam pojęcia jak by to normalnie pomierzyć : ) 45 stopni to piekielnie stromo szczególnie jak spora ekspozycja. Jak jest się gdzie zatrzymać to po prostu stromo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) sie wywroci, sie podniesie ps. mnie podnosila pewna holka i nawet narty przywiozla;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 8 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Młody i ambitny;-)https://www.skiforum...dnosci-zjazdow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 O tym mówisz? dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Ja powiem krótko. Nie wolno na stromym i tyle. Nie wolno.... hmmmm, a kto mi zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Na pewno się przydaje dla szukającego bezpieczeństwa. Ja staram się w stromym terenie utrzymywać niską pozycję więc raczej "obskok" ale poprzez wyważone zejście w dół, grawitacja robi swoje więc przerzucenie nart pod tyłkiem jest łatwe, najważniejszy jest timing i pilnowanie właściwej pozycji: frontem do linii spadku i prostopadle do powierzchni stoku. Zwróć uwagę na końcówkę filmiku, teren staje się nierówny i tak różowo już nie jest a zejście w dół jest techniką uniwersalną, skuteczną w każdym terenie a już szczególnie na stromym i dodatkowo zmuldzonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej S. Przeciwskret jest ewolucja konczaca skret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej imienniku, a czy to nie jest po prostu skręt z poszerzenia kątowego? Drutobrody (zajebista ksywa) ma raczej rację. Tam jest phantom ale ta noga jest już nową wewnętrzną. 3:00 - stoi na lewej, odstawia prawą, która automatycznie staje się "nową" zewnętrzną. A lewą, "nową" wewnętrzną, wykonuje phantom (ledwo zauważalny), czyli na mały palec. Cały czas prym wiedzie wewnętrzna, którą musi dostawić i przechylić na mały palec inaczej by się wy***ał dostawiając. Tak to jest skręt z poszerzenia kątowego. Ciągle nie przeczytałeś Narciarstwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 JAK bede mial dostep do PC gdzie moge copy/paste to sie odniose do kilku postow : tak na szybko : od 50 STOPNI sciany JESZCZE sie nie odpada, chociaz jest cholerine stromo…. Kazdy STOPIEN pow trzydziestu, to juz powazna roznica…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Przejdź na sinusy jak w rowerze : ) Tangens to przereklamowana sprawa Nie mam pojęcia jak by to normalnie pomierzyć : ) 45 stopni to piekielnie stromo szczególnie jak spora ekspozycja. Jak jest się gdzie zatrzymać to po prostu stromo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) sie wywroci, sie podniesie ps. mnie podnosila pewna holka i nawet narty przywiozla;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 8 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Ja powiem krótko. Nie wolno na stromym i tyle. Nie wolno.... hmmmm, a kto mi zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Na pewno się przydaje dla szukającego bezpieczeństwa. Ja staram się w stromym terenie utrzymywać niską pozycję więc raczej "obskok" ale poprzez wyważone zejście w dół, grawitacja robi swoje więc przerzucenie nart pod tyłkiem jest łatwe, najważniejszy jest timing i pilnowanie właściwej pozycji: frontem do linii spadku i prostopadle do powierzchni stoku. Zwróć uwagę na końcówkę filmiku, teren staje się nierówny i tak różowo już nie jest a zejście w dół jest techniką uniwersalną, skuteczną w każdym terenie a już szczególnie na stromym i dodatkowo zmuldzonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej S. Przeciwskret jest ewolucja konczaca skret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej imienniku, a czy to nie jest po prostu skręt z poszerzenia kątowego? Drutobrody (zajebista ksywa) ma raczej rację. Tam jest phantom ale ta noga jest już nową wewnętrzną. 3:00 - stoi na lewej, odstawia prawą, która automatycznie staje się "nową" zewnętrzną. A lewą, "nową" wewnętrzną, wykonuje phantom (ledwo zauważalny), czyli na mały palec. Cały czas prym wiedzie wewnętrzna, którą musi dostawić i przechylić na mały palec inaczej by się wy***ał dostawiając. Tak to jest skręt z poszerzenia kątowego. Ciągle nie przeczytałeś Narciarstwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 JAK bede mial dostep do PC gdzie moge copy/paste to sie odniose do kilku postow : tak na szybko : od 50 STOPNI sciany JESZCZE sie nie odpada, chociaz jest cholerine stromo…. Kazdy STOPIEN pow trzydziestu, to juz powazna roznica…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Przejdź na sinusy jak w rowerze : ) Tangens to przereklamowana sprawa Nie mam pojęcia jak by to normalnie pomierzyć : ) 45 stopni to piekielnie stromo szczególnie jak spora ekspozycja. Jak jest się gdzie zatrzymać to po prostu stromo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) sie wywroci, sie podniesie ps. mnie podnosila pewna holka i nawet narty przywiozla;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 8 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Młody jesteś, nie wiesz, że na takich ścianach się jeździ steep turns. Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Na pewno się przydaje dla szukającego bezpieczeństwa. Ja staram się w stromym terenie utrzymywać niską pozycję więc raczej "obskok" ale poprzez wyważone zejście w dół, grawitacja robi swoje więc przerzucenie nart pod tyłkiem jest łatwe, najważniejszy jest timing i pilnowanie właściwej pozycji: frontem do linii spadku i prostopadle do powierzchni stoku. Zwróć uwagę na końcówkę filmiku, teren staje się nierówny i tak różowo już nie jest a zejście w dół jest techniką uniwersalną, skuteczną w każdym terenie a już szczególnie na stromym i dodatkowo zmuldzonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej S. Przeciwskret jest ewolucja konczaca skret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej imienniku, a czy to nie jest po prostu skręt z poszerzenia kątowego? Drutobrody (zajebista ksywa) ma raczej rację. Tam jest phantom ale ta noga jest już nową wewnętrzną. 3:00 - stoi na lewej, odstawia prawą, która automatycznie staje się "nową" zewnętrzną. A lewą, "nową" wewnętrzną, wykonuje phantom (ledwo zauważalny), czyli na mały palec. Cały czas prym wiedzie wewnętrzna, którą musi dostawić i przechylić na mały palec inaczej by się wy***ał dostawiając. Tak to jest skręt z poszerzenia kątowego. Ciągle nie przeczytałeś Narciarstwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 JAK bede mial dostep do PC gdzie moge copy/paste to sie odniose do kilku postow : tak na szybko : od 50 STOPNI sciany JESZCZE sie nie odpada, chociaz jest cholerine stromo…. Kazdy STOPIEN pow trzydziestu, to juz powazna roznica…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Przejdź na sinusy jak w rowerze : ) Tangens to przereklamowana sprawa Nie mam pojęcia jak by to normalnie pomierzyć : ) 45 stopni to piekielnie stromo szczególnie jak spora ekspozycja. Jak jest się gdzie zatrzymać to po prostu stromo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) sie wywroci, sie podniesie ps. mnie podnosila pewna holka i nawet narty przywiozla;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 8 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
lobo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Na pewno się przydaje dla szukającego bezpieczeństwa. Ja staram się w stromym terenie utrzymywać niską pozycję więc raczej "obskok" ale poprzez wyważone zejście w dół, grawitacja robi swoje więc przerzucenie nart pod tyłkiem jest łatwe, najważniejszy jest timing i pilnowanie właściwej pozycji: frontem do linii spadku i prostopadle do powierzchni stoku. Zwróć uwagę na końcówkę filmiku, teren staje się nierówny i tak różowo już nie jest a zejście w dół jest techniką uniwersalną, skuteczną w każdym terenie a już szczególnie na stromym i dodatkowo zmuldzonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej S. Przeciwskret jest ewolucja konczaca skret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej imienniku, a czy to nie jest po prostu skręt z poszerzenia kątowego? Drutobrody (zajebista ksywa) ma raczej rację. Tam jest phantom ale ta noga jest już nową wewnętrzną. 3:00 - stoi na lewej, odstawia prawą, która automatycznie staje się "nową" zewnętrzną. A lewą, "nową" wewnętrzną, wykonuje phantom (ledwo zauważalny), czyli na mały palec. Cały czas prym wiedzie wewnętrzna, którą musi dostawić i przechylić na mały palec inaczej by się wy***ał dostawiając. Tak to jest skręt z poszerzenia kątowego. Ciągle nie przeczytałeś Narciarstwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 JAK bede mial dostep do PC gdzie moge copy/paste to sie odniose do kilku postow : tak na szybko : od 50 STOPNI sciany JESZCZE sie nie odpada, chociaz jest cholerine stromo…. Kazdy STOPIEN pow trzydziestu, to juz powazna roznica…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Przejdź na sinusy jak w rowerze : ) Tangens to przereklamowana sprawa Nie mam pojęcia jak by to normalnie pomierzyć : ) 45 stopni to piekielnie stromo szczególnie jak spora ekspozycja. Jak jest się gdzie zatrzymać to po prostu stromo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) sie wywroci, sie podniesie ps. mnie podnosila pewna holka i nawet narty przywiozla;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 8 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
fredowski Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej S. Przeciwskret jest ewolucja konczaca skret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Maciej imienniku, a czy to nie jest po prostu skręt z poszerzenia kątowego? Drutobrody (zajebista ksywa) ma raczej rację. Tam jest phantom ale ta noga jest już nową wewnętrzną. 3:00 - stoi na lewej, odstawia prawą, która automatycznie staje się "nową" zewnętrzną. A lewą, "nową" wewnętrzną, wykonuje phantom (ledwo zauważalny), czyli na mały palec. Cały czas prym wiedzie wewnętrzna, którą musi dostawić i przechylić na mały palec inaczej by się wy***ał dostawiając. Tak to jest skręt z poszerzenia kątowego. Ciągle nie przeczytałeś Narciarstwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 JAK bede mial dostep do PC gdzie moge copy/paste to sie odniose do kilku postow : tak na szybko : od 50 STOPNI sciany JESZCZE sie nie odpada, chociaz jest cholerine stromo…. Kazdy STOPIEN pow trzydziestu, to juz powazna roznica…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Przejdź na sinusy jak w rowerze : ) Tangens to przereklamowana sprawa Nie mam pojęcia jak by to normalnie pomierzyć : ) 45 stopni to piekielnie stromo szczególnie jak spora ekspozycja. Jak jest się gdzie zatrzymać to po prostu stromo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) sie wywroci, sie podniesie ps. mnie podnosila pewna holka i nawet narty przywiozla;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 8 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
jan koval Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 JAK bede mial dostep do PC gdzie moge copy/paste to sie odniose do kilku postow : tak na szybko : od 50 STOPNI sciany JESZCZE sie nie odpada, chociaz jest cholerine stromo…. Kazdy STOPIEN pow trzydziestu, to juz powazna roznica…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Już nie taki młody. Ja jeżdżę tylko na oślich łączkach flat turns. Miałem na myśli pochylenie według miary tangesowej. Tam 45° to 100% nachylenia. (przewyższenie/odległość w poziomie)*100% Po prostu w % jest łatwiej, można nawet w głowie policzyć znając długość trasy i przewyższenie. Będzie to średnie nachylenie, ale będzie. By podać pochylenie w stopniach, dobrze byłoby to jakoś zmierzyć. Dlatego nie lubię gdy ktoś podaje nachylenie w stopniach, jest mało precyzyjne Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Nie lubisz ( ja też nie), a podajesz. No i 45st to dopiero 'połowa ściany' (#296)...... Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Przejdź na sinusy jak w rowerze : ) Tangens to przereklamowana sprawa Nie mam pojęcia jak by to normalnie pomierzyć : ) 45 stopni to piekielnie stromo szczególnie jak spora ekspozycja. Jak jest się gdzie zatrzymać to po prostu stromo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) sie wywroci, sie podniesie ps. mnie podnosila pewna holka i nawet narty przywiozla;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 8 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving
star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 dokładnie mi o to chodziło. Na stromym, zwłaszcza pierwszy skręt, potem już leci Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajkaW Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Zapomniałaś wtrącić w ostatnie zdanie słowo "się";-) staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Przejdź na sinusy jak w rowerze : ) Tangens to przereklamowana sprawa Nie mam pojęcia jak by to normalnie pomierzyć : ) 45 stopni to piekielnie stromo szczególnie jak spora ekspozycja. Jak jest się gdzie zatrzymać to po prostu stromo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) sie wywroci, sie podniesie ps. mnie podnosila pewna holka i nawet narty przywiozla;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 8 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving
wkg Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Racja, pomieszałem. Po prostu według tangesa wszystko >45 stopni wyrażone w % będzie >100%. Co nie oznacza, że 45 stopni to pion. Sorry! Przejdź na sinusy jak w rowerze : ) Tangens to przereklamowana sprawa Nie mam pojęcia jak by to normalnie pomierzyć : ) 45 stopni to piekielnie stromo szczególnie jak spora ekspozycja. Jak jest się gdzie zatrzymać to po prostu stromo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) sie wywroci, sie podniesie ps. mnie podnosila pewna holka i nawet narty przywiozla;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 8 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
star Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 staram się tego nie robić, bo kto mnie później podniesie? )) sie wywroci, sie podniesie ps. mnie podnosila pewna holka i nawet narty przywiozla;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 8 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi