fredowski Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Też nie rozumiem, taka nijaka tą narta, jak to z wszystkimi rzeczami, które mają być do wszystkiego Taka wspolczesnosc. Kazdy (oprocz mnie) chwali to co posiada. Ten(oprocz mnie) co nie posiada to najczesciej gani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 221 Dodano 5 l Ostatniej odpowiedzi 4 l Top użytkownicy w tym temacie 19 18 24 20 Popularne dni 6 Sty 25 3 Mar 24 25 Lis 20 28 Lut 20 Top użytkownicy w tym temacie Mitek 19 odpowiedzi FerraEnzo 18 odpowiedzi Gabrik 24 odpowiedzi Diakon 20 odpowiedzi Popularne dni 6 Sty 2019 25 odpowiedzi 3 Mar 2019 24 odpowiedzi 25 Lis 2019 20 odpowiedzi 28 Lut 2019 20 odpowiedzi Maciej S Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Geometria narty nie determinuje możliwości wykonania którejś z technik a jedynie może coś ułatwić. A ja nie potrafię pojechać w skos stoku trawersem na krawędzi bez ześlizgu od czasu jak kupiłem taliowane narty Wyuczają tego na tz.stopniu podstawowym a ja nie umiem, skręcam i skręcam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 A ja nie potrafię pojechać w skos stoku trawersem na krawędzi bez ześlizgu od czasu jak kupiłem taliowane narty Wyuczają tego na tz.stopniu podstawowym a ja nie umiem, skręcam i skręcam. Bo masz, kurna, krzywe giry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 A ja nie potrafię pojechać w skos stoku trawersem na krawędzi bez ześlizgu od czasu jak kupiłem taliowane narty Wyuczają tego na tz.stopniu podstawowym a ja nie umiem, skręcam i skręcam. Witam Nie żartuję z Twoich nóg! Ale jak pojedziesz na jednej narcie. Na początku odstokowej, to spróbuj poruszać kolanem do stoku i od stoku. Może ci się uda pojechać prosto. Nie będzie to też jazda tylko na krawędzi. Jak ci się uda na samej krawędzi(2 mm metalu!) pojechać prosto(stok musi być ekstremalnie twardy), to czapka narciarska z głowy! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Witam Nie żartuję z Twoich nóg! Ale jak pojedziesz na jednej narcie. Na początku odstokowej, to spróbuj poruszać kolanem do stoku i od stoku. Może ci się uda pojechać prosto. Nie będzie to też jazda tylko na krawędzi. Jak ci się uda na samej krawędzi(2 mm metalu!) pojechać prosto(stok musi być ekstremalnie twardy), to czapka narciarska z głowy! Pozdrawiam Veteranie to był żarcik: na krawędzi nie da się pojechać z trawersem, zawsze wyjdzie skręt do stoku, tylko ołówki jechały prosto. Na taliowanej narcie trzeba ześlizgiem albo skręcamy pod stok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Bo masz, kurna, krzywe giry Nie krzywe giry tylko krzywe narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Deco79 Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie krzywe giry tylko krzywe narty. Jedno nie wyklucza drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Veteranie to był żarcik: na krawędzi nie da się pojechać z trawersem, zawsze wyjdzie skręt do stoku, tylko ołówki jechały prosto. Na taliowanej narcie trzeba ześlizgiem albo skręcamy pod stok. Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 W teorii wyjdzie skret pod stok. Jak pojdziemy na narty to pojedziemy w skos stoku bez zeslizgu. Robmy to odwrotnie tz. idzmy na narty, postawmy sobie zadanie i jezeli jest nie do wykonania to wtedy podyskutujmy tu na forum z tymi ktorzy tez to probowali. To akurat sie sie czesto wykonuje, chocby pokazac bliskim osobom cwiczenie jazdy na dolnej narcie, tak waznej w tym sporcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. Pozdrowienia Masz na myśli tor jazdy ale girlanda jako ewolucja ( dawne czasy) to nie nie rodzaj ześlizgu. ( girlandy: oporowe, skoczne, odchyleniowe) choć w sumie nie istotne, czy chodziło o tor jazdy czy o technikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Maciej o takich ewolucjach piszesz? Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Maciej o takich ewolucjach piszesz? W Polsce wyuczano girland jakieś 35 lat temu, dostępnymi wtedy technikami. Była wstępem do skrętu odstokowego. Następnie ewolucja zniknęła a pojęcia używano do określenia toru jazdy, jechano różnymi technikami. ( taki wątek historyczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. A trułem, żeby nie pić na stoku bo równowaga wysiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. PozdrowieniaMniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Masz na myśli tor jazdy ale girlanda jako ewolucja ( dawne czasy) to nie nie rodzaj ześlizgu. ( girlandy: oporowe, skoczne, odchyleniowe) choć w sumie nie istotne, czy chodziło o tor jazdy czy o technikę. Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Mniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Witam Girlandy można jechać na dwóch nartach. Ale też można na jednej. Szczególnie odstokowej. Na przystkowej też można próbować i zobaczyć co z tego wychodzi. Np. przejście w skręt od stoku. Można się bawić w takie próby nudząc się jazdą na stoku. Na dowolnych nartach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cześć No bo taka jest?była zawsze definicja książkowa girlandy. Ja pamiętam, że na kursie na PI ćwiczone były girlandy jako ewolucja ale nie jako dominanta. Zresztą jakie by one nie były jest to znakomite ćwiczenie zapoczątkowania skrętu (jakiegokolwiek) i skrętu dostokowego - podstawowego elementu prowadzącego do dobrej fazy sterowania. Myślę - śladem tego co piszesz o tym, że szkoda, że nie ma girland w programach - że każdy szanujący się instruktor ma/powinien mieć je w swoim arsenale ćwiczeń. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cześc Prawda jest taka, że ogólny poziom kursantów spadł bardzo zdecydowanie przy wzroście zdawalności zwłaszcza na kursach poza Sitn. Jako, że kiedyś był to element mojej pracy, obecnie też, z przyzwyczajenia, obserwuję instruktorów na stoku i czasami jest mi po prostu wstyd. Pozdrowienia Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Poziom oświaty ogólnie poleciał w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Rozumiem że... nie doceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A czy pierwsza litera nazwy tej szkoły to S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Maciej S Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Geometria narty nie determinuje możliwości wykonania którejś z technik a jedynie może coś ułatwić. A ja nie potrafię pojechać w skos stoku trawersem na krawędzi bez ześlizgu od czasu jak kupiłem taliowane narty Wyuczają tego na tz.stopniu podstawowym a ja nie umiem, skręcam i skręcam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lobo Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 A ja nie potrafię pojechać w skos stoku trawersem na krawędzi bez ześlizgu od czasu jak kupiłem taliowane narty Wyuczają tego na tz.stopniu podstawowym a ja nie umiem, skręcam i skręcam. Bo masz, kurna, krzywe giry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 A ja nie potrafię pojechać w skos stoku trawersem na krawędzi bez ześlizgu od czasu jak kupiłem taliowane narty Wyuczają tego na tz.stopniu podstawowym a ja nie umiem, skręcam i skręcam. Witam Nie żartuję z Twoich nóg! Ale jak pojedziesz na jednej narcie. Na początku odstokowej, to spróbuj poruszać kolanem do stoku i od stoku. Może ci się uda pojechać prosto. Nie będzie to też jazda tylko na krawędzi. Jak ci się uda na samej krawędzi(2 mm metalu!) pojechać prosto(stok musi być ekstremalnie twardy), to czapka narciarska z głowy! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Witam Nie żartuję z Twoich nóg! Ale jak pojedziesz na jednej narcie. Na początku odstokowej, to spróbuj poruszać kolanem do stoku i od stoku. Może ci się uda pojechać prosto. Nie będzie to też jazda tylko na krawędzi. Jak ci się uda na samej krawędzi(2 mm metalu!) pojechać prosto(stok musi być ekstremalnie twardy), to czapka narciarska z głowy! Pozdrawiam Veteranie to był żarcik: na krawędzi nie da się pojechać z trawersem, zawsze wyjdzie skręt do stoku, tylko ołówki jechały prosto. Na taliowanej narcie trzeba ześlizgiem albo skręcamy pod stok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Bo masz, kurna, krzywe giry Nie krzywe giry tylko krzywe narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Deco79 Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie krzywe giry tylko krzywe narty. Jedno nie wyklucza drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Veteranie to był żarcik: na krawędzi nie da się pojechać z trawersem, zawsze wyjdzie skręt do stoku, tylko ołówki jechały prosto. Na taliowanej narcie trzeba ześlizgiem albo skręcamy pod stok. Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 W teorii wyjdzie skret pod stok. Jak pojdziemy na narty to pojedziemy w skos stoku bez zeslizgu. Robmy to odwrotnie tz. idzmy na narty, postawmy sobie zadanie i jezeli jest nie do wykonania to wtedy podyskutujmy tu na forum z tymi ktorzy tez to probowali. To akurat sie sie czesto wykonuje, chocby pokazac bliskim osobom cwiczenie jazdy na dolnej narcie, tak waznej w tym sporcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. Pozdrowienia Masz na myśli tor jazdy ale girlanda jako ewolucja ( dawne czasy) to nie nie rodzaj ześlizgu. ( girlandy: oporowe, skoczne, odchyleniowe) choć w sumie nie istotne, czy chodziło o tor jazdy czy o technikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Maciej o takich ewolucjach piszesz? Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Maciej o takich ewolucjach piszesz? W Polsce wyuczano girland jakieś 35 lat temu, dostępnymi wtedy technikami. Była wstępem do skrętu odstokowego. Następnie ewolucja zniknęła a pojęcia używano do określenia toru jazdy, jechano różnymi technikami. ( taki wątek historyczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. A trułem, żeby nie pić na stoku bo równowaga wysiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. PozdrowieniaMniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Masz na myśli tor jazdy ale girlanda jako ewolucja ( dawne czasy) to nie nie rodzaj ześlizgu. ( girlandy: oporowe, skoczne, odchyleniowe) choć w sumie nie istotne, czy chodziło o tor jazdy czy o technikę. Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Mniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Witam Girlandy można jechać na dwóch nartach. Ale też można na jednej. Szczególnie odstokowej. Na przystkowej też można próbować i zobaczyć co z tego wychodzi. Np. przejście w skręt od stoku. Można się bawić w takie próby nudząc się jazdą na stoku. Na dowolnych nartach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cześć No bo taka jest?była zawsze definicja książkowa girlandy. Ja pamiętam, że na kursie na PI ćwiczone były girlandy jako ewolucja ale nie jako dominanta. Zresztą jakie by one nie były jest to znakomite ćwiczenie zapoczątkowania skrętu (jakiegokolwiek) i skrętu dostokowego - podstawowego elementu prowadzącego do dobrej fazy sterowania. Myślę - śladem tego co piszesz o tym, że szkoda, że nie ma girland w programach - że każdy szanujący się instruktor ma/powinien mieć je w swoim arsenale ćwiczeń. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cześc Prawda jest taka, że ogólny poziom kursantów spadł bardzo zdecydowanie przy wzroście zdawalności zwłaszcza na kursach poza Sitn. Jako, że kiedyś był to element mojej pracy, obecnie też, z przyzwyczajenia, obserwuję instruktorów na stoku i czasami jest mi po prostu wstyd. Pozdrowienia Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Poziom oświaty ogólnie poleciał w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Rozumiem że... nie doceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A czy pierwsza litera nazwy tej szkoły to S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Veteran Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 A ja nie potrafię pojechać w skos stoku trawersem na krawędzi bez ześlizgu od czasu jak kupiłem taliowane narty Wyuczają tego na tz.stopniu podstawowym a ja nie umiem, skręcam i skręcam. Witam Nie żartuję z Twoich nóg! Ale jak pojedziesz na jednej narcie. Na początku odstokowej, to spróbuj poruszać kolanem do stoku i od stoku. Może ci się uda pojechać prosto. Nie będzie to też jazda tylko na krawędzi. Jak ci się uda na samej krawędzi(2 mm metalu!) pojechać prosto(stok musi być ekstremalnie twardy), to czapka narciarska z głowy! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Witam Nie żartuję z Twoich nóg! Ale jak pojedziesz na jednej narcie. Na początku odstokowej, to spróbuj poruszać kolanem do stoku i od stoku. Może ci się uda pojechać prosto. Nie będzie to też jazda tylko na krawędzi. Jak ci się uda na samej krawędzi(2 mm metalu!) pojechać prosto(stok musi być ekstremalnie twardy), to czapka narciarska z głowy! Pozdrawiam Veteranie to był żarcik: na krawędzi nie da się pojechać z trawersem, zawsze wyjdzie skręt do stoku, tylko ołówki jechały prosto. Na taliowanej narcie trzeba ześlizgiem albo skręcamy pod stok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Bo masz, kurna, krzywe giry Nie krzywe giry tylko krzywe narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Deco79 Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie krzywe giry tylko krzywe narty. Jedno nie wyklucza drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Veteranie to był żarcik: na krawędzi nie da się pojechać z trawersem, zawsze wyjdzie skręt do stoku, tylko ołówki jechały prosto. Na taliowanej narcie trzeba ześlizgiem albo skręcamy pod stok. Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 W teorii wyjdzie skret pod stok. Jak pojdziemy na narty to pojedziemy w skos stoku bez zeslizgu. Robmy to odwrotnie tz. idzmy na narty, postawmy sobie zadanie i jezeli jest nie do wykonania to wtedy podyskutujmy tu na forum z tymi ktorzy tez to probowali. To akurat sie sie czesto wykonuje, chocby pokazac bliskim osobom cwiczenie jazdy na dolnej narcie, tak waznej w tym sporcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. Pozdrowienia Masz na myśli tor jazdy ale girlanda jako ewolucja ( dawne czasy) to nie nie rodzaj ześlizgu. ( girlandy: oporowe, skoczne, odchyleniowe) choć w sumie nie istotne, czy chodziło o tor jazdy czy o technikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Maciej o takich ewolucjach piszesz? Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Maciej o takich ewolucjach piszesz? W Polsce wyuczano girland jakieś 35 lat temu, dostępnymi wtedy technikami. Była wstępem do skrętu odstokowego. Następnie ewolucja zniknęła a pojęcia używano do określenia toru jazdy, jechano różnymi technikami. ( taki wątek historyczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. A trułem, żeby nie pić na stoku bo równowaga wysiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. PozdrowieniaMniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Masz na myśli tor jazdy ale girlanda jako ewolucja ( dawne czasy) to nie nie rodzaj ześlizgu. ( girlandy: oporowe, skoczne, odchyleniowe) choć w sumie nie istotne, czy chodziło o tor jazdy czy o technikę. Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Mniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Witam Girlandy można jechać na dwóch nartach. Ale też można na jednej. Szczególnie odstokowej. Na przystkowej też można próbować i zobaczyć co z tego wychodzi. Np. przejście w skręt od stoku. Można się bawić w takie próby nudząc się jazdą na stoku. Na dowolnych nartach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cześć No bo taka jest?była zawsze definicja książkowa girlandy. Ja pamiętam, że na kursie na PI ćwiczone były girlandy jako ewolucja ale nie jako dominanta. Zresztą jakie by one nie były jest to znakomite ćwiczenie zapoczątkowania skrętu (jakiegokolwiek) i skrętu dostokowego - podstawowego elementu prowadzącego do dobrej fazy sterowania. Myślę - śladem tego co piszesz o tym, że szkoda, że nie ma girland w programach - że każdy szanujący się instruktor ma/powinien mieć je w swoim arsenale ćwiczeń. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cześc Prawda jest taka, że ogólny poziom kursantów spadł bardzo zdecydowanie przy wzroście zdawalności zwłaszcza na kursach poza Sitn. Jako, że kiedyś był to element mojej pracy, obecnie też, z przyzwyczajenia, obserwuję instruktorów na stoku i czasami jest mi po prostu wstyd. Pozdrowienia Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Poziom oświaty ogólnie poleciał w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Rozumiem że... nie doceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A czy pierwsza litera nazwy tej szkoły to S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Maciej S Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Witam Nie żartuję z Twoich nóg! Ale jak pojedziesz na jednej narcie. Na początku odstokowej, to spróbuj poruszać kolanem do stoku i od stoku. Może ci się uda pojechać prosto. Nie będzie to też jazda tylko na krawędzi. Jak ci się uda na samej krawędzi(2 mm metalu!) pojechać prosto(stok musi być ekstremalnie twardy), to czapka narciarska z głowy! Pozdrawiam Veteranie to był żarcik: na krawędzi nie da się pojechać z trawersem, zawsze wyjdzie skręt do stoku, tylko ołówki jechały prosto. Na taliowanej narcie trzeba ześlizgiem albo skręcamy pod stok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Bo masz, kurna, krzywe giry Nie krzywe giry tylko krzywe narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Deco79 Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie krzywe giry tylko krzywe narty. Jedno nie wyklucza drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Veteranie to był żarcik: na krawędzi nie da się pojechać z trawersem, zawsze wyjdzie skręt do stoku, tylko ołówki jechały prosto. Na taliowanej narcie trzeba ześlizgiem albo skręcamy pod stok. Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 W teorii wyjdzie skret pod stok. Jak pojdziemy na narty to pojedziemy w skos stoku bez zeslizgu. Robmy to odwrotnie tz. idzmy na narty, postawmy sobie zadanie i jezeli jest nie do wykonania to wtedy podyskutujmy tu na forum z tymi ktorzy tez to probowali. To akurat sie sie czesto wykonuje, chocby pokazac bliskim osobom cwiczenie jazdy na dolnej narcie, tak waznej w tym sporcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. Pozdrowienia Masz na myśli tor jazdy ale girlanda jako ewolucja ( dawne czasy) to nie nie rodzaj ześlizgu. ( girlandy: oporowe, skoczne, odchyleniowe) choć w sumie nie istotne, czy chodziło o tor jazdy czy o technikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Maciej o takich ewolucjach piszesz? Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Maciej o takich ewolucjach piszesz? W Polsce wyuczano girland jakieś 35 lat temu, dostępnymi wtedy technikami. Była wstępem do skrętu odstokowego. Następnie ewolucja zniknęła a pojęcia używano do określenia toru jazdy, jechano różnymi technikami. ( taki wątek historyczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. A trułem, żeby nie pić na stoku bo równowaga wysiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. PozdrowieniaMniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Masz na myśli tor jazdy ale girlanda jako ewolucja ( dawne czasy) to nie nie rodzaj ześlizgu. ( girlandy: oporowe, skoczne, odchyleniowe) choć w sumie nie istotne, czy chodziło o tor jazdy czy o technikę. Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Mniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Witam Girlandy można jechać na dwóch nartach. Ale też można na jednej. Szczególnie odstokowej. Na przystkowej też można próbować i zobaczyć co z tego wychodzi. Np. przejście w skręt od stoku. Można się bawić w takie próby nudząc się jazdą na stoku. Na dowolnych nartach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cześć No bo taka jest?była zawsze definicja książkowa girlandy. Ja pamiętam, że na kursie na PI ćwiczone były girlandy jako ewolucja ale nie jako dominanta. Zresztą jakie by one nie były jest to znakomite ćwiczenie zapoczątkowania skrętu (jakiegokolwiek) i skrętu dostokowego - podstawowego elementu prowadzącego do dobrej fazy sterowania. Myślę - śladem tego co piszesz o tym, że szkoda, że nie ma girland w programach - że każdy szanujący się instruktor ma/powinien mieć je w swoim arsenale ćwiczeń. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cześc Prawda jest taka, że ogólny poziom kursantów spadł bardzo zdecydowanie przy wzroście zdawalności zwłaszcza na kursach poza Sitn. Jako, że kiedyś był to element mojej pracy, obecnie też, z przyzwyczajenia, obserwuję instruktorów na stoku i czasami jest mi po prostu wstyd. Pozdrowienia Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Poziom oświaty ogólnie poleciał w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Rozumiem że... nie doceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A czy pierwsza litera nazwy tej szkoły to S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Maciej S Napisano 5 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Bo masz, kurna, krzywe giry Nie krzywe giry tylko krzywe narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Deco79 Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie krzywe giry tylko krzywe narty. Jedno nie wyklucza drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Veteranie to był żarcik: na krawędzi nie da się pojechać z trawersem, zawsze wyjdzie skręt do stoku, tylko ołówki jechały prosto. Na taliowanej narcie trzeba ześlizgiem albo skręcamy pod stok. Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 W teorii wyjdzie skret pod stok. Jak pojdziemy na narty to pojedziemy w skos stoku bez zeslizgu. Robmy to odwrotnie tz. idzmy na narty, postawmy sobie zadanie i jezeli jest nie do wykonania to wtedy podyskutujmy tu na forum z tymi ktorzy tez to probowali. To akurat sie sie czesto wykonuje, chocby pokazac bliskim osobom cwiczenie jazdy na dolnej narcie, tak waznej w tym sporcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. Pozdrowienia Masz na myśli tor jazdy ale girlanda jako ewolucja ( dawne czasy) to nie nie rodzaj ześlizgu. ( girlandy: oporowe, skoczne, odchyleniowe) choć w sumie nie istotne, czy chodziło o tor jazdy czy o technikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Maciej o takich ewolucjach piszesz? Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Maciej o takich ewolucjach piszesz? W Polsce wyuczano girland jakieś 35 lat temu, dostępnymi wtedy technikami. Była wstępem do skrętu odstokowego. Następnie ewolucja zniknęła a pojęcia używano do określenia toru jazdy, jechano różnymi technikami. ( taki wątek historyczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. A trułem, żeby nie pić na stoku bo równowaga wysiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. PozdrowieniaMniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Masz na myśli tor jazdy ale girlanda jako ewolucja ( dawne czasy) to nie nie rodzaj ześlizgu. ( girlandy: oporowe, skoczne, odchyleniowe) choć w sumie nie istotne, czy chodziło o tor jazdy czy o technikę. Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Mniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Witam Girlandy można jechać na dwóch nartach. Ale też można na jednej. Szczególnie odstokowej. Na przystkowej też można próbować i zobaczyć co z tego wychodzi. Np. przejście w skręt od stoku. Można się bawić w takie próby nudząc się jazdą na stoku. Na dowolnych nartach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cześć No bo taka jest?była zawsze definicja książkowa girlandy. Ja pamiętam, że na kursie na PI ćwiczone były girlandy jako ewolucja ale nie jako dominanta. Zresztą jakie by one nie były jest to znakomite ćwiczenie zapoczątkowania skrętu (jakiegokolwiek) i skrętu dostokowego - podstawowego elementu prowadzącego do dobrej fazy sterowania. Myślę - śladem tego co piszesz o tym, że szkoda, że nie ma girland w programach - że każdy szanujący się instruktor ma/powinien mieć je w swoim arsenale ćwiczeń. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cześc Prawda jest taka, że ogólny poziom kursantów spadł bardzo zdecydowanie przy wzroście zdawalności zwłaszcza na kursach poza Sitn. Jako, że kiedyś był to element mojej pracy, obecnie też, z przyzwyczajenia, obserwuję instruktorów na stoku i czasami jest mi po prostu wstyd. Pozdrowienia Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Poziom oświaty ogólnie poleciał w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Rozumiem że... nie doceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A czy pierwsza litera nazwy tej szkoły to S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Deco79 Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie krzywe giry tylko krzywe narty. Jedno nie wyklucza drugiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Veteranie to był żarcik: na krawędzi nie da się pojechać z trawersem, zawsze wyjdzie skręt do stoku, tylko ołówki jechały prosto. Na taliowanej narcie trzeba ześlizgiem albo skręcamy pod stok. Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 W teorii wyjdzie skret pod stok. Jak pojdziemy na narty to pojedziemy w skos stoku bez zeslizgu. Robmy to odwrotnie tz. idzmy na narty, postawmy sobie zadanie i jezeli jest nie do wykonania to wtedy podyskutujmy tu na forum z tymi ktorzy tez to probowali. To akurat sie sie czesto wykonuje, chocby pokazac bliskim osobom cwiczenie jazdy na dolnej narcie, tak waznej w tym sporcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. Pozdrowienia Masz na myśli tor jazdy ale girlanda jako ewolucja ( dawne czasy) to nie nie rodzaj ześlizgu. ( girlandy: oporowe, skoczne, odchyleniowe) choć w sumie nie istotne, czy chodziło o tor jazdy czy o technikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Maciej o takich ewolucjach piszesz? Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Maciej o takich ewolucjach piszesz? W Polsce wyuczano girland jakieś 35 lat temu, dostępnymi wtedy technikami. Była wstępem do skrętu odstokowego. Następnie ewolucja zniknęła a pojęcia używano do określenia toru jazdy, jechano różnymi technikami. ( taki wątek historyczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. A trułem, żeby nie pić na stoku bo równowaga wysiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. PozdrowieniaMniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Masz na myśli tor jazdy ale girlanda jako ewolucja ( dawne czasy) to nie nie rodzaj ześlizgu. ( girlandy: oporowe, skoczne, odchyleniowe) choć w sumie nie istotne, czy chodziło o tor jazdy czy o technikę. Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Mniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Witam Girlandy można jechać na dwóch nartach. Ale też można na jednej. Szczególnie odstokowej. Na przystkowej też można próbować i zobaczyć co z tego wychodzi. Np. przejście w skręt od stoku. Można się bawić w takie próby nudząc się jazdą na stoku. Na dowolnych nartach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cześć No bo taka jest?była zawsze definicja książkowa girlandy. Ja pamiętam, że na kursie na PI ćwiczone były girlandy jako ewolucja ale nie jako dominanta. Zresztą jakie by one nie były jest to znakomite ćwiczenie zapoczątkowania skrętu (jakiegokolwiek) i skrętu dostokowego - podstawowego elementu prowadzącego do dobrej fazy sterowania. Myślę - śladem tego co piszesz o tym, że szkoda, że nie ma girland w programach - że każdy szanujący się instruktor ma/powinien mieć je w swoim arsenale ćwiczeń. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cześc Prawda jest taka, że ogólny poziom kursantów spadł bardzo zdecydowanie przy wzroście zdawalności zwłaszcza na kursach poza Sitn. Jako, że kiedyś był to element mojej pracy, obecnie też, z przyzwyczajenia, obserwuję instruktorów na stoku i czasami jest mi po prostu wstyd. Pozdrowienia Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Poziom oświaty ogólnie poleciał w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Rozumiem że... nie doceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A czy pierwsza litera nazwy tej szkoły to S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
fredowski Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 W teorii wyjdzie skret pod stok. Jak pojdziemy na narty to pojedziemy w skos stoku bez zeslizgu. Robmy to odwrotnie tz. idzmy na narty, postawmy sobie zadanie i jezeli jest nie do wykonania to wtedy podyskutujmy tu na forum z tymi ktorzy tez to probowali. To akurat sie sie czesto wykonuje, chocby pokazac bliskim osobom cwiczenie jazdy na dolnej narcie, tak waznej w tym sporcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. Pozdrowienia Masz na myśli tor jazdy ale girlanda jako ewolucja ( dawne czasy) to nie nie rodzaj ześlizgu. ( girlandy: oporowe, skoczne, odchyleniowe) choć w sumie nie istotne, czy chodziło o tor jazdy czy o technikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Maciej o takich ewolucjach piszesz? Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Maciej o takich ewolucjach piszesz? W Polsce wyuczano girland jakieś 35 lat temu, dostępnymi wtedy technikami. Była wstępem do skrętu odstokowego. Następnie ewolucja zniknęła a pojęcia używano do określenia toru jazdy, jechano różnymi technikami. ( taki wątek historyczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. A trułem, żeby nie pić na stoku bo równowaga wysiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. PozdrowieniaMniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Masz na myśli tor jazdy ale girlanda jako ewolucja ( dawne czasy) to nie nie rodzaj ześlizgu. ( girlandy: oporowe, skoczne, odchyleniowe) choć w sumie nie istotne, czy chodziło o tor jazdy czy o technikę. Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Mniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Witam Girlandy można jechać na dwóch nartach. Ale też można na jednej. Szczególnie odstokowej. Na przystkowej też można próbować i zobaczyć co z tego wychodzi. Np. przejście w skręt od stoku. Można się bawić w takie próby nudząc się jazdą na stoku. Na dowolnych nartach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cześć No bo taka jest?była zawsze definicja książkowa girlandy. Ja pamiętam, że na kursie na PI ćwiczone były girlandy jako ewolucja ale nie jako dominanta. Zresztą jakie by one nie były jest to znakomite ćwiczenie zapoczątkowania skrętu (jakiegokolwiek) i skrętu dostokowego - podstawowego elementu prowadzącego do dobrej fazy sterowania. Myślę - śladem tego co piszesz o tym, że szkoda, że nie ma girland w programach - że każdy szanujący się instruktor ma/powinien mieć je w swoim arsenale ćwiczeń. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cześc Prawda jest taka, że ogólny poziom kursantów spadł bardzo zdecydowanie przy wzroście zdawalności zwłaszcza na kursach poza Sitn. Jako, że kiedyś był to element mojej pracy, obecnie też, z przyzwyczajenia, obserwuję instruktorów na stoku i czasami jest mi po prostu wstyd. Pozdrowienia Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Poziom oświaty ogólnie poleciał w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Rozumiem że... nie doceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A czy pierwsza litera nazwy tej szkoły to S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Maciej o takich ewolucjach piszesz? Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Maciej o takich ewolucjach piszesz? W Polsce wyuczano girland jakieś 35 lat temu, dostępnymi wtedy technikami. Była wstępem do skrętu odstokowego. Następnie ewolucja zniknęła a pojęcia używano do określenia toru jazdy, jechano różnymi technikami. ( taki wątek historyczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. A trułem, żeby nie pić na stoku bo równowaga wysiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. PozdrowieniaMniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Masz na myśli tor jazdy ale girlanda jako ewolucja ( dawne czasy) to nie nie rodzaj ześlizgu. ( girlandy: oporowe, skoczne, odchyleniowe) choć w sumie nie istotne, czy chodziło o tor jazdy czy o technikę. Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Mniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Witam Girlandy można jechać na dwóch nartach. Ale też można na jednej. Szczególnie odstokowej. Na przystkowej też można próbować i zobaczyć co z tego wychodzi. Np. przejście w skręt od stoku. Można się bawić w takie próby nudząc się jazdą na stoku. Na dowolnych nartach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cześć No bo taka jest?była zawsze definicja książkowa girlandy. Ja pamiętam, że na kursie na PI ćwiczone były girlandy jako ewolucja ale nie jako dominanta. Zresztą jakie by one nie były jest to znakomite ćwiczenie zapoczątkowania skrętu (jakiegokolwiek) i skrętu dostokowego - podstawowego elementu prowadzącego do dobrej fazy sterowania. Myślę - śladem tego co piszesz o tym, że szkoda, że nie ma girland w programach - że każdy szanujący się instruktor ma/powinien mieć je w swoim arsenale ćwiczeń. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cześc Prawda jest taka, że ogólny poziom kursantów spadł bardzo zdecydowanie przy wzroście zdawalności zwłaszcza na kursach poza Sitn. Jako, że kiedyś był to element mojej pracy, obecnie też, z przyzwyczajenia, obserwuję instruktorów na stoku i czasami jest mi po prostu wstyd. Pozdrowienia Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Poziom oświaty ogólnie poleciał w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Rozumiem że... nie doceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A czy pierwsza litera nazwy tej szkoły to S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. A trułem, żeby nie pić na stoku bo równowaga wysiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Cześć W praktyce zawsze wyjdzie jakiś rodzaj girlandy. Chyba, że na GS to wtedy łatwiej jechać ześlizgiem. PozdrowieniaMniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Pytanie do instruktorów, czy powszechne jest żeby kandydat do stopnia PI nie umiał wykonać skrętu ciętego dostokowego? Widziałem ostatnio w Krynicy i średnio im to szło, przewracali się podjeżdżając pod stok. Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Masz na myśli tor jazdy ale girlanda jako ewolucja ( dawne czasy) to nie nie rodzaj ześlizgu. ( girlandy: oporowe, skoczne, odchyleniowe) choć w sumie nie istotne, czy chodziło o tor jazdy czy o technikę. Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Mniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Witam Girlandy można jechać na dwóch nartach. Ale też można na jednej. Szczególnie odstokowej. Na przystkowej też można próbować i zobaczyć co z tego wychodzi. Np. przejście w skręt od stoku. Można się bawić w takie próby nudząc się jazdą na stoku. Na dowolnych nartach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cześć No bo taka jest?była zawsze definicja książkowa girlandy. Ja pamiętam, że na kursie na PI ćwiczone były girlandy jako ewolucja ale nie jako dominanta. Zresztą jakie by one nie były jest to znakomite ćwiczenie zapoczątkowania skrętu (jakiegokolwiek) i skrętu dostokowego - podstawowego elementu prowadzącego do dobrej fazy sterowania. Myślę - śladem tego co piszesz o tym, że szkoda, że nie ma girland w programach - że każdy szanujący się instruktor ma/powinien mieć je w swoim arsenale ćwiczeń. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cześc Prawda jest taka, że ogólny poziom kursantów spadł bardzo zdecydowanie przy wzroście zdawalności zwłaszcza na kursach poza Sitn. Jako, że kiedyś był to element mojej pracy, obecnie też, z przyzwyczajenia, obserwuję instruktorów na stoku i czasami jest mi po prostu wstyd. Pozdrowienia Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Poziom oświaty ogólnie poleciał w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Rozumiem że... nie doceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A czy pierwsza litera nazwy tej szkoły to S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Masz na myśli tor jazdy ale girlanda jako ewolucja ( dawne czasy) to nie nie rodzaj ześlizgu. ( girlandy: oporowe, skoczne, odchyleniowe) choć w sumie nie istotne, czy chodziło o tor jazdy czy o technikę. Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Mniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Witam Girlandy można jechać na dwóch nartach. Ale też można na jednej. Szczególnie odstokowej. Na przystkowej też można próbować i zobaczyć co z tego wychodzi. Np. przejście w skręt od stoku. Można się bawić w takie próby nudząc się jazdą na stoku. Na dowolnych nartach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cześć No bo taka jest?była zawsze definicja książkowa girlandy. Ja pamiętam, że na kursie na PI ćwiczone były girlandy jako ewolucja ale nie jako dominanta. Zresztą jakie by one nie były jest to znakomite ćwiczenie zapoczątkowania skrętu (jakiegokolwiek) i skrętu dostokowego - podstawowego elementu prowadzącego do dobrej fazy sterowania. Myślę - śladem tego co piszesz o tym, że szkoda, że nie ma girland w programach - że każdy szanujący się instruktor ma/powinien mieć je w swoim arsenale ćwiczeń. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cześc Prawda jest taka, że ogólny poziom kursantów spadł bardzo zdecydowanie przy wzroście zdawalności zwłaszcza na kursach poza Sitn. Jako, że kiedyś był to element mojej pracy, obecnie też, z przyzwyczajenia, obserwuję instruktorów na stoku i czasami jest mi po prostu wstyd. Pozdrowienia Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Poziom oświaty ogólnie poleciał w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Rozumiem że... nie doceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A czy pierwsza litera nazwy tej szkoły to S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Veteran Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Mniej więcej. Przy odrobinie wprawy uslizg dziobow będzie ciut większy niż tylu i slad wyjdzie jak od linijki.... Girlanda to seria skretow bez przejścia linii spadku. Technika dowolna. Bardzo użyteczne ćwiczenie do odzwyczajenia od tramwajarstwa. Witam Girlandy można jechać na dwóch nartach. Ale też można na jednej. Szczególnie odstokowej. Na przystkowej też można próbować i zobaczyć co z tego wychodzi. Np. przejście w skręt od stoku. Można się bawić w takie próby nudząc się jazdą na stoku. Na dowolnych nartach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cześć No bo taka jest?była zawsze definicja książkowa girlandy. Ja pamiętam, że na kursie na PI ćwiczone były girlandy jako ewolucja ale nie jako dominanta. Zresztą jakie by one nie były jest to znakomite ćwiczenie zapoczątkowania skrętu (jakiegokolwiek) i skrętu dostokowego - podstawowego elementu prowadzącego do dobrej fazy sterowania. Myślę - śladem tego co piszesz o tym, że szkoda, że nie ma girland w programach - że każdy szanujący się instruktor ma/powinien mieć je w swoim arsenale ćwiczeń. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cześc Prawda jest taka, że ogólny poziom kursantów spadł bardzo zdecydowanie przy wzroście zdawalności zwłaszcza na kursach poza Sitn. Jako, że kiedyś był to element mojej pracy, obecnie też, z przyzwyczajenia, obserwuję instruktorów na stoku i czasami jest mi po prostu wstyd. Pozdrowienia Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Poziom oświaty ogólnie poleciał w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Rozumiem że... nie doceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A czy pierwsza litera nazwy tej szkoły to S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
FerraEnzo Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Wykonanie skretu dostokowego moze byc utrudnione kiedy: 1. Stok jest za plaski (im wolniejsza jazda tym trudniej utrzymac rownowage). 2. Gdy ma byc zakonczony bardzo wysoko ca 17 godz. (zegar fredowskiego) Czy widziales przejazd wykladowcy?, czy slyszales jakie zadania postawil kandydatom I koronne pytanie czy w tym samym miejscu wykonales poprawnie skret dostokowy? Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cześć No bo taka jest?była zawsze definicja książkowa girlandy. Ja pamiętam, że na kursie na PI ćwiczone były girlandy jako ewolucja ale nie jako dominanta. Zresztą jakie by one nie były jest to znakomite ćwiczenie zapoczątkowania skrętu (jakiegokolwiek) i skrętu dostokowego - podstawowego elementu prowadzącego do dobrej fazy sterowania. Myślę - śladem tego co piszesz o tym, że szkoda, że nie ma girland w programach - że każdy szanujący się instruktor ma/powinien mieć je w swoim arsenale ćwiczeń. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cześc Prawda jest taka, że ogólny poziom kursantów spadł bardzo zdecydowanie przy wzroście zdawalności zwłaszcza na kursach poza Sitn. Jako, że kiedyś był to element mojej pracy, obecnie też, z przyzwyczajenia, obserwuję instruktorów na stoku i czasami jest mi po prostu wstyd. Pozdrowienia Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Poziom oświaty ogólnie poleciał w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Rozumiem że... nie doceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A czy pierwsza litera nazwy tej szkoły to S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Maciej S Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Czy uważasz, że moim zdaniem girlanda to rodzaj ześlizgu??? Maćku nie przeceniaj się kosztem innych! Girlanda - jako termin - nie ma nic wspólnego z techniką raczej z torem jazdy - Michał zdefiniował girlandę w sposób modelowy. Pozdrowienia Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cześć No bo taka jest?była zawsze definicja książkowa girlandy. Ja pamiętam, że na kursie na PI ćwiczone były girlandy jako ewolucja ale nie jako dominanta. Zresztą jakie by one nie były jest to znakomite ćwiczenie zapoczątkowania skrętu (jakiegokolwiek) i skrętu dostokowego - podstawowego elementu prowadzącego do dobrej fazy sterowania. Myślę - śladem tego co piszesz o tym, że szkoda, że nie ma girland w programach - że każdy szanujący się instruktor ma/powinien mieć je w swoim arsenale ćwiczeń. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cześc Prawda jest taka, że ogólny poziom kursantów spadł bardzo zdecydowanie przy wzroście zdawalności zwłaszcza na kursach poza Sitn. Jako, że kiedyś był to element mojej pracy, obecnie też, z przyzwyczajenia, obserwuję instruktorów na stoku i czasami jest mi po prostu wstyd. Pozdrowienia Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Poziom oświaty ogólnie poleciał w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Rozumiem że... nie doceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A czy pierwsza litera nazwy tej szkoły to S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie girlanda to nie ześlizg, trochę niezgrabnie napisałem, przepraszam. Tyle, że kiedyś określenie girlanda łączono z określoną techniką jej wykonania Pewnie zupełnie niepotrzebnie to robiono , wystarczyło określić tor jazdy). Nie przypominam sobie występowania girlandy w programach nauczania od tamtego czasu. A szkoda. Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Cześć No bo taka jest?była zawsze definicja książkowa girlandy. Ja pamiętam, że na kursie na PI ćwiczone były girlandy jako ewolucja ale nie jako dominanta. Zresztą jakie by one nie były jest to znakomite ćwiczenie zapoczątkowania skrętu (jakiegokolwiek) i skrętu dostokowego - podstawowego elementu prowadzącego do dobrej fazy sterowania. Myślę - śladem tego co piszesz o tym, że szkoda, że nie ma girland w programach - że każdy szanujący się instruktor ma/powinien mieć je w swoim arsenale ćwiczeń. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajkaW Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cześc Prawda jest taka, że ogólny poziom kursantów spadł bardzo zdecydowanie przy wzroście zdawalności zwłaszcza na kursach poza Sitn. Jako, że kiedyś był to element mojej pracy, obecnie też, z przyzwyczajenia, obserwuję instruktorów na stoku i czasami jest mi po prostu wstyd. Pozdrowienia Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Poziom oświaty ogólnie poleciał w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Rozumiem że... nie doceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A czy pierwsza litera nazwy tej szkoły to S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving
MajkaW Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie było bardzo płasko (pierwsza ""ścianka"" na Słotwinach Arenie) ale bardzo wolno. Widziałem przejazd wykładowcy, bardzo ładnie to robił. Mógł im nakazać kończyć skręt "upadkiem"? Nie znam Twojego zegara. Jadąc w linii spadku stoku 6 masz za plecami a 12 przed sobą? Jeśli tak to oni ledwo zbliżali się do 16. Tak wykonywałem tam skręt dostokowy wielokrotnie. Nie wywracałem się bo jechałem na zew. Wew tylko pilnuję żeby sukcesywnie krawędziować i skracam (zginam w stawach) żeby nie wyjeżdżała zbytnio gdy podjeżdżam pod stok. Co by nie być gołosłownym w nast. weekend mogę nagrać filmik z tego miejsca. Zastanawiam się nad takim kursem tak żeby się sprawdzić. dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cześc Prawda jest taka, że ogólny poziom kursantów spadł bardzo zdecydowanie przy wzroście zdawalności zwłaszcza na kursach poza Sitn. Jako, że kiedyś był to element mojej pracy, obecnie też, z przyzwyczajenia, obserwuję instruktorów na stoku i czasami jest mi po prostu wstyd. Pozdrowienia Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Poziom oświaty ogólnie poleciał w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Rozumiem że... nie doceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A czy pierwsza litera nazwy tej szkoły to S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Śmig,skręt równoległy NW,carving
Mitek Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 dobry wykładowca zamarkuje wszystko co chce, pewnie udawał, że stoi na dwóch nartach a stał tylko na dolnej. A kursanci sie walą Na kurs zawsze warto iść, sprowadzą na ziemię jak zbytnio ufamy we własne umiejętności:) Cześc Prawda jest taka, że ogólny poziom kursantów spadł bardzo zdecydowanie przy wzroście zdawalności zwłaszcza na kursach poza Sitn. Jako, że kiedyś był to element mojej pracy, obecnie też, z przyzwyczajenia, obserwuję instruktorów na stoku i czasami jest mi po prostu wstyd. Pozdrowienia Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Poziom oświaty ogólnie poleciał w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Rozumiem że... nie doceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A czy pierwsza litera nazwy tej szkoły to S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Poziom oświaty ogólnie poleciał w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baltazar Gabka Napisano 6 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Definicja Michała bardzo mi się podoba. Wszystkich , których przeceniłem moją wypowiedzą serdecznie przepraszam ! Rozumiem że... nie doceniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A czy pierwsza litera nazwy tej szkoły to S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Gabrik Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 A czy pierwsza litera nazwy tej szkoły to S??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi