mariusz-net Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Witam, Syn jeździ dobrze (w skali forumowej coś między 8 i 9), jest wysportowany i rozsądny... i chce spróbować pojeździć na nartach do giganta. Teraz jeździ na Head Supershape 150 cm (z zeszłego roku). Wzrost 156 cm, waga 42-43 kg. W wypożyczalni znalazłem Racetiger GS 170 cm (R18) i Atomic G9 170 cm (17,6) - modele raczej dla dorosłych (wiem, wiem to nie rasowe gigantki). No i tu pojawia się pytanie - czy mu je wypożyczyć czy jednak poszukać czegoś dla juniora (waga!)? Jakby dobrze mu się jeździło to w przyszłym roku byłby z głowy problem z wyborem. Dodam tylko, że jeździmy we Włoszech, wiec jest gdzie wykorzystać, Pozdrawiam, Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Witam, Syn jeździ dobrze (w skali forumowej coś między 8 i 9), jest wysportowany i rozsądny... i chce spróbować pojeździć na nartach do giganta. Teraz jeździ na Head Supershape 150 cm (z zeszłego roku). Wzrost 156 cm, waga 42-43 kg. W wypożyczalni znalazłem Racetiger GS 170 cm (R18) i Atomic G9 170 cm (17,6) - modele raczej dla dorosłych (wiem, wiem to nie rasowe gigantki). No i tu pojawia się pytanie - czy mu je wypożyczyć czy jednak poszukać czegoś dla juniora (waga!)? Jakby dobrze mu się jeździło to w przyszłym roku byłby z głowy problem z wyborem. Dodam tylko, że jeździmy we Włoszech, wiec jest gdzie wykorzystać, Pozdrawiam, Mariusz Niech spróbuje. Zawsze będzie to ciekawe doświadczenie. Dzieciaki z powodzeniem jeżdżą na SG 185m R27+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Niech spróbuje. Zawsze będzie to ciekawe doświadczenie. Dzieciaki z powodzeniem jeżdżą na SG 185m R27+ Kurde ... liczyłem, że mi/jemu wybijecie to z głowy i będę miał spokojny dzień zamiast zawału :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Kurde ... liczyłem, że mi/jemu wybijecie to z głowy i będę miał spokojny dzień zamiast zawału :-) Trzeba podejmować wyzwania żeby się doskonalić. Jak nie teraz to kiedy? Poza tym jak napisałeś, że jeździ tak na 8/9. Ja to rozumiem jako ścisła czołówka polski w jego grupie wiekowej. Gdyby tak było to pewnie miałby już wiele startów w GS i SG za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Kurde ... liczyłem, że mi/jemu wybijecie to z głowy i będę miał spokojny dzień zamiast zawału :-) Cześć Skoro piszesz 8-9 to znaczy, ze jest to wysoki poziom dziecięcego zawodnika. Taki zawodnik zaczyna szkolenia od GS a dopiero później rozszerza szkolenie o SL. A może to Tobie wydaje się tylko, że jest tak dobrze? Realizm jest ważny. Tu masz dość przeciętnego 9-latka, nie zawodnika, tak mniej więcej poziom około 6 może 7: Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Poza tym jak napisałeś, że jeździ tak na 8/9. Ja to rozumiem jako ścisła czołówka polski w jego grupie wiekowej. Gdyby tak było to pewnie miałby już wiele startów w GS i SG za sobą. Użyłem skali forumowej (wyraźnie to zaznaczając). Tam nic o zawodnikach nie ma. Młody na zawody nie jeździ bo narty tylko dla przyjemności. Ocena uszczegółowiona w poście o filmiku od Mietka. Wiem, że cieżko uwierzyć ale młody szybko łapie - po 6 godzinach na surfingu trener dał mu profesjonalną i zabrał na duże fale, naprawdę duże. Na windserfingu po 3 godzinach pływał już sam. To samo z żaglówką, rowerem, a nawet tańcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Cześć, nie wsadzałbym jednak dziecka na dorosłą GS (niska waga dziecka, organizm w fazie wzrostu, inna masa mięśniowa, ścięgna itp.), zdecydowanie doradzałbym spróbowania juniorskiej GS (komórki) - (inne wiązanie, inna waga i konstrukcja narty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Mój syn właśnie wyrósł z GS juniorskich 175 cm (Fischer WC). Będę je wystawiała na dniach, na razie nie mam fotek, ani opisów, ale narty są w bardzo dobrym stanie. Jakbyś był zainteresowany, daj znać na priv. To ten model: https://www.amazon.d...4/dp/B00MP3MXFA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Witam, Syn jeździ dobrze (w skali forumowej coś między 8 i 9), jest wysportowany i rozsądny... i chce spróbować pojeździć na nartach do giganta. Teraz jeździ na Head Supershape 150 cm (z zeszłego roku). Wzrost 156 cm, waga 42-43 kg. W wypożyczalni znalazłem Racetiger GS 170 cm (R18) i Atomic G9 170 cm (17,6) - modele raczej dla dorosłych (wiem, wiem to nie rasowe gigantki). No i tu pojawia się pytanie - czy mu je wypożyczyć czy jednak poszukać czegoś dla juniora (waga!)? Jakby dobrze mu się jeździło to w przyszłym roku byłby z głowy problem z wyborem. Dodam tylko, że jeździmy we Włoszech, wiec jest gdzie wykorzystać, Pozdrawiam, Mariusz Dzieciak jest lekki, przy takim przewyższeniu gorzej działają bezpieczniki w wiązaniach, łatwiej ukręcić nogę, nie warto ryzykować. Jeśli jesteś ciekawy odpowiedzi , napiszę Ci, że pewno dałby radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 To ja ci odpowiem tak trochę przewrotnie - tak z własnego przykładu - Karolek - (masz ją w stopce) swoją "dorosłą" przygodę z nartami (po wcześniejszym zdecydowanym wycofaniu nart taliowanych) zaczęła na takim sprzęcie: https://www.skionlin...2-jr,610.html 20 cm od wzrostu (uwierz niejednego młodego juniora do dzisiaj ta deska rozkłada na kolana), jak się objeździła to następne były (jeszcze dla dziecka): https://www.skionline.pl/sprzet/narty,03-04,atomic,sl-9,588.html na wzrost - dorosłe slalomki. Dzisiaj nie pyta jaką mam kupić nartę. Daj chłopakowi skosztować wiatru we włosach (ja bym tak zrobił) jest tylko jeden warunek - musi dobrze - świadomie jeździć na nartach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Cześć A jak Ty jeździsz. Nie obraź się ale pytam bo chodzi o kwestie oceny jazdy innych a tu trzeba mieć doświadczenie jakieś? Jeżeli jeździ porównywalnie to niech jeździ na czym chce. GS o długości 170cm to właśnie juniorski GS i taką mu wypożycz albo inaczej załatw i niech się adoptuje. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 21 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Ja jeżdże słabiej. Wypożyczyłem mu Racetigery GS 165 z 2013/2014 bo udało się takie znaleść. Adaptacja trwała 1 zjazd :-) Śmigał na nich cały dzień. Twierdzi, że jest super stabilna (cyt: "tato nie ważne czy lód, mulda, czy szybko ta narta trzyma i nie podskakuje"). Rzeczywiście szedł jak po szynach w pozycji zjazdowej bo podglądał jak uczą zawodników. Skręty ślizgami tylko żeby przychamować przed grupkami ludzi, ślepymi zakretami i przewyszeniami - żeby zobaczyć czy nie siedzi snowbordzista - uraz po snowparku). Jedynie przy dojściach do wyciągów i gondolek narzekał na długość i wagę. No i teraz mam kłopot numer 2 bo już nie chce swoich obecnych :-) Dzięki za rady. Ps. Mogłem mu wziąść te 170. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Czy pozwolić na GS 12 latkowi? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mariusz-net Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Niech spróbuje. Zawsze będzie to ciekawe doświadczenie. Dzieciaki z powodzeniem jeżdżą na SG 185m R27+ Kurde ... liczyłem, że mi/jemu wybijecie to z głowy i będę miał spokojny dzień zamiast zawału :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Kurde ... liczyłem, że mi/jemu wybijecie to z głowy i będę miał spokojny dzień zamiast zawału :-) Trzeba podejmować wyzwania żeby się doskonalić. Jak nie teraz to kiedy? Poza tym jak napisałeś, że jeździ tak na 8/9. Ja to rozumiem jako ścisła czołówka polski w jego grupie wiekowej. Gdyby tak było to pewnie miałby już wiele startów w GS i SG za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Kurde ... liczyłem, że mi/jemu wybijecie to z głowy i będę miał spokojny dzień zamiast zawału :-) Cześć Skoro piszesz 8-9 to znaczy, ze jest to wysoki poziom dziecięcego zawodnika. Taki zawodnik zaczyna szkolenia od GS a dopiero później rozszerza szkolenie o SL. A może to Tobie wydaje się tylko, że jest tak dobrze? Realizm jest ważny. Tu masz dość przeciętnego 9-latka, nie zawodnika, tak mniej więcej poziom około 6 może 7: Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Poza tym jak napisałeś, że jeździ tak na 8/9. Ja to rozumiem jako ścisła czołówka polski w jego grupie wiekowej. Gdyby tak było to pewnie miałby już wiele startów w GS i SG za sobą. Użyłem skali forumowej (wyraźnie to zaznaczając). Tam nic o zawodnikach nie ma. Młody na zawody nie jeździ bo narty tylko dla przyjemności. Ocena uszczegółowiona w poście o filmiku od Mietka. Wiem, że cieżko uwierzyć ale młody szybko łapie - po 6 godzinach na surfingu trener dał mu profesjonalną i zabrał na duże fale, naprawdę duże. Na windserfingu po 3 godzinach pływał już sam. To samo z żaglówką, rowerem, a nawet tańcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Cześć, nie wsadzałbym jednak dziecka na dorosłą GS (niska waga dziecka, organizm w fazie wzrostu, inna masa mięśniowa, ścięgna itp.), zdecydowanie doradzałbym spróbowania juniorskiej GS (komórki) - (inne wiązanie, inna waga i konstrukcja narty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Mój syn właśnie wyrósł z GS juniorskich 175 cm (Fischer WC). Będę je wystawiała na dniach, na razie nie mam fotek, ani opisów, ale narty są w bardzo dobrym stanie. Jakbyś był zainteresowany, daj znać na priv. To ten model: https://www.amazon.d...4/dp/B00MP3MXFA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Witam, Syn jeździ dobrze (w skali forumowej coś między 8 i 9), jest wysportowany i rozsądny... i chce spróbować pojeździć na nartach do giganta. Teraz jeździ na Head Supershape 150 cm (z zeszłego roku). Wzrost 156 cm, waga 42-43 kg. W wypożyczalni znalazłem Racetiger GS 170 cm (R18) i Atomic G9 170 cm (17,6) - modele raczej dla dorosłych (wiem, wiem to nie rasowe gigantki). No i tu pojawia się pytanie - czy mu je wypożyczyć czy jednak poszukać czegoś dla juniora (waga!)? Jakby dobrze mu się jeździło to w przyszłym roku byłby z głowy problem z wyborem. Dodam tylko, że jeździmy we Włoszech, wiec jest gdzie wykorzystać, Pozdrawiam, Mariusz Dzieciak jest lekki, przy takim przewyższeniu gorzej działają bezpieczniki w wiązaniach, łatwiej ukręcić nogę, nie warto ryzykować. Jeśli jesteś ciekawy odpowiedzi , napiszę Ci, że pewno dałby radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 To ja ci odpowiem tak trochę przewrotnie - tak z własnego przykładu - Karolek - (masz ją w stopce) swoją "dorosłą" przygodę z nartami (po wcześniejszym zdecydowanym wycofaniu nart taliowanych) zaczęła na takim sprzęcie: https://www.skionlin...2-jr,610.html 20 cm od wzrostu (uwierz niejednego młodego juniora do dzisiaj ta deska rozkłada na kolana), jak się objeździła to następne były (jeszcze dla dziecka): https://www.skionline.pl/sprzet/narty,03-04,atomic,sl-9,588.html na wzrost - dorosłe slalomki. Dzisiaj nie pyta jaką mam kupić nartę. Daj chłopakowi skosztować wiatru we włosach (ja bym tak zrobił) jest tylko jeden warunek - musi dobrze - świadomie jeździć na nartach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Cześć A jak Ty jeździsz. Nie obraź się ale pytam bo chodzi o kwestie oceny jazdy innych a tu trzeba mieć doświadczenie jakieś? Jeżeli jeździ porównywalnie to niech jeździ na czym chce. GS o długości 170cm to właśnie juniorski GS i taką mu wypożycz albo inaczej załatw i niech się adoptuje. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 21 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Ja jeżdże słabiej. Wypożyczyłem mu Racetigery GS 165 z 2013/2014 bo udało się takie znaleść. Adaptacja trwała 1 zjazd :-) Śmigał na nich cały dzień. Twierdzi, że jest super stabilna (cyt: "tato nie ważne czy lód, mulda, czy szybko ta narta trzyma i nie podskakuje"). Rzeczywiście szedł jak po szynach w pozycji zjazdowej bo podglądał jak uczą zawodników. Skręty ślizgami tylko żeby przychamować przed grupkami ludzi, ślepymi zakretami i przewyszeniami - żeby zobaczyć czy nie siedzi snowbordzista - uraz po snowparku). Jedynie przy dojściach do wyciągów i gondolek narzekał na długość i wagę. No i teraz mam kłopot numer 2 bo już nie chce swoich obecnych :-) Dzięki za rady. Ps. Mogłem mu wziąść te 170. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Czy pozwolić na GS 12 latkowi? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Spiochu Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Kurde ... liczyłem, że mi/jemu wybijecie to z głowy i będę miał spokojny dzień zamiast zawału :-) Trzeba podejmować wyzwania żeby się doskonalić. Jak nie teraz to kiedy? Poza tym jak napisałeś, że jeździ tak na 8/9. Ja to rozumiem jako ścisła czołówka polski w jego grupie wiekowej. Gdyby tak było to pewnie miałby już wiele startów w GS i SG za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Kurde ... liczyłem, że mi/jemu wybijecie to z głowy i będę miał spokojny dzień zamiast zawału :-) Cześć Skoro piszesz 8-9 to znaczy, ze jest to wysoki poziom dziecięcego zawodnika. Taki zawodnik zaczyna szkolenia od GS a dopiero później rozszerza szkolenie o SL. A może to Tobie wydaje się tylko, że jest tak dobrze? Realizm jest ważny. Tu masz dość przeciętnego 9-latka, nie zawodnika, tak mniej więcej poziom około 6 może 7: Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Poza tym jak napisałeś, że jeździ tak na 8/9. Ja to rozumiem jako ścisła czołówka polski w jego grupie wiekowej. Gdyby tak było to pewnie miałby już wiele startów w GS i SG za sobą. Użyłem skali forumowej (wyraźnie to zaznaczając). Tam nic o zawodnikach nie ma. Młody na zawody nie jeździ bo narty tylko dla przyjemności. Ocena uszczegółowiona w poście o filmiku od Mietka. Wiem, że cieżko uwierzyć ale młody szybko łapie - po 6 godzinach na surfingu trener dał mu profesjonalną i zabrał na duże fale, naprawdę duże. Na windserfingu po 3 godzinach pływał już sam. To samo z żaglówką, rowerem, a nawet tańcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Cześć, nie wsadzałbym jednak dziecka na dorosłą GS (niska waga dziecka, organizm w fazie wzrostu, inna masa mięśniowa, ścięgna itp.), zdecydowanie doradzałbym spróbowania juniorskiej GS (komórki) - (inne wiązanie, inna waga i konstrukcja narty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Mój syn właśnie wyrósł z GS juniorskich 175 cm (Fischer WC). Będę je wystawiała na dniach, na razie nie mam fotek, ani opisów, ale narty są w bardzo dobrym stanie. Jakbyś był zainteresowany, daj znać na priv. To ten model: https://www.amazon.d...4/dp/B00MP3MXFA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Witam, Syn jeździ dobrze (w skali forumowej coś między 8 i 9), jest wysportowany i rozsądny... i chce spróbować pojeździć na nartach do giganta. Teraz jeździ na Head Supershape 150 cm (z zeszłego roku). Wzrost 156 cm, waga 42-43 kg. W wypożyczalni znalazłem Racetiger GS 170 cm (R18) i Atomic G9 170 cm (17,6) - modele raczej dla dorosłych (wiem, wiem to nie rasowe gigantki). No i tu pojawia się pytanie - czy mu je wypożyczyć czy jednak poszukać czegoś dla juniora (waga!)? Jakby dobrze mu się jeździło to w przyszłym roku byłby z głowy problem z wyborem. Dodam tylko, że jeździmy we Włoszech, wiec jest gdzie wykorzystać, Pozdrawiam, Mariusz Dzieciak jest lekki, przy takim przewyższeniu gorzej działają bezpieczniki w wiązaniach, łatwiej ukręcić nogę, nie warto ryzykować. Jeśli jesteś ciekawy odpowiedzi , napiszę Ci, że pewno dałby radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 To ja ci odpowiem tak trochę przewrotnie - tak z własnego przykładu - Karolek - (masz ją w stopce) swoją "dorosłą" przygodę z nartami (po wcześniejszym zdecydowanym wycofaniu nart taliowanych) zaczęła na takim sprzęcie: https://www.skionlin...2-jr,610.html 20 cm od wzrostu (uwierz niejednego młodego juniora do dzisiaj ta deska rozkłada na kolana), jak się objeździła to następne były (jeszcze dla dziecka): https://www.skionline.pl/sprzet/narty,03-04,atomic,sl-9,588.html na wzrost - dorosłe slalomki. Dzisiaj nie pyta jaką mam kupić nartę. Daj chłopakowi skosztować wiatru we włosach (ja bym tak zrobił) jest tylko jeden warunek - musi dobrze - świadomie jeździć na nartach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Cześć A jak Ty jeździsz. Nie obraź się ale pytam bo chodzi o kwestie oceny jazdy innych a tu trzeba mieć doświadczenie jakieś? Jeżeli jeździ porównywalnie to niech jeździ na czym chce. GS o długości 170cm to właśnie juniorski GS i taką mu wypożycz albo inaczej załatw i niech się adoptuje. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 21 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Ja jeżdże słabiej. Wypożyczyłem mu Racetigery GS 165 z 2013/2014 bo udało się takie znaleść. Adaptacja trwała 1 zjazd :-) Śmigał na nich cały dzień. Twierdzi, że jest super stabilna (cyt: "tato nie ważne czy lód, mulda, czy szybko ta narta trzyma i nie podskakuje"). Rzeczywiście szedł jak po szynach w pozycji zjazdowej bo podglądał jak uczą zawodników. Skręty ślizgami tylko żeby przychamować przed grupkami ludzi, ślepymi zakretami i przewyszeniami - żeby zobaczyć czy nie siedzi snowbordzista - uraz po snowparku). Jedynie przy dojściach do wyciągów i gondolek narzekał na długość i wagę. No i teraz mam kłopot numer 2 bo już nie chce swoich obecnych :-) Dzięki za rady. Ps. Mogłem mu wziąść te 170. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Czy pozwolić na GS 12 latkowi? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Mitek Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Kurde ... liczyłem, że mi/jemu wybijecie to z głowy i będę miał spokojny dzień zamiast zawału :-) Cześć Skoro piszesz 8-9 to znaczy, ze jest to wysoki poziom dziecięcego zawodnika. Taki zawodnik zaczyna szkolenia od GS a dopiero później rozszerza szkolenie o SL. A może to Tobie wydaje się tylko, że jest tak dobrze? Realizm jest ważny. Tu masz dość przeciętnego 9-latka, nie zawodnika, tak mniej więcej poziom około 6 może 7: Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Poza tym jak napisałeś, że jeździ tak na 8/9. Ja to rozumiem jako ścisła czołówka polski w jego grupie wiekowej. Gdyby tak było to pewnie miałby już wiele startów w GS i SG za sobą. Użyłem skali forumowej (wyraźnie to zaznaczając). Tam nic o zawodnikach nie ma. Młody na zawody nie jeździ bo narty tylko dla przyjemności. Ocena uszczegółowiona w poście o filmiku od Mietka. Wiem, że cieżko uwierzyć ale młody szybko łapie - po 6 godzinach na surfingu trener dał mu profesjonalną i zabrał na duże fale, naprawdę duże. Na windserfingu po 3 godzinach pływał już sam. To samo z żaglówką, rowerem, a nawet tańcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Cześć, nie wsadzałbym jednak dziecka na dorosłą GS (niska waga dziecka, organizm w fazie wzrostu, inna masa mięśniowa, ścięgna itp.), zdecydowanie doradzałbym spróbowania juniorskiej GS (komórki) - (inne wiązanie, inna waga i konstrukcja narty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Mój syn właśnie wyrósł z GS juniorskich 175 cm (Fischer WC). Będę je wystawiała na dniach, na razie nie mam fotek, ani opisów, ale narty są w bardzo dobrym stanie. Jakbyś był zainteresowany, daj znać na priv. To ten model: https://www.amazon.d...4/dp/B00MP3MXFA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Witam, Syn jeździ dobrze (w skali forumowej coś między 8 i 9), jest wysportowany i rozsądny... i chce spróbować pojeździć na nartach do giganta. Teraz jeździ na Head Supershape 150 cm (z zeszłego roku). Wzrost 156 cm, waga 42-43 kg. W wypożyczalni znalazłem Racetiger GS 170 cm (R18) i Atomic G9 170 cm (17,6) - modele raczej dla dorosłych (wiem, wiem to nie rasowe gigantki). No i tu pojawia się pytanie - czy mu je wypożyczyć czy jednak poszukać czegoś dla juniora (waga!)? Jakby dobrze mu się jeździło to w przyszłym roku byłby z głowy problem z wyborem. Dodam tylko, że jeździmy we Włoszech, wiec jest gdzie wykorzystać, Pozdrawiam, Mariusz Dzieciak jest lekki, przy takim przewyższeniu gorzej działają bezpieczniki w wiązaniach, łatwiej ukręcić nogę, nie warto ryzykować. Jeśli jesteś ciekawy odpowiedzi , napiszę Ci, że pewno dałby radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 To ja ci odpowiem tak trochę przewrotnie - tak z własnego przykładu - Karolek - (masz ją w stopce) swoją "dorosłą" przygodę z nartami (po wcześniejszym zdecydowanym wycofaniu nart taliowanych) zaczęła na takim sprzęcie: https://www.skionlin...2-jr,610.html 20 cm od wzrostu (uwierz niejednego młodego juniora do dzisiaj ta deska rozkłada na kolana), jak się objeździła to następne były (jeszcze dla dziecka): https://www.skionline.pl/sprzet/narty,03-04,atomic,sl-9,588.html na wzrost - dorosłe slalomki. Dzisiaj nie pyta jaką mam kupić nartę. Daj chłopakowi skosztować wiatru we włosach (ja bym tak zrobił) jest tylko jeden warunek - musi dobrze - świadomie jeździć na nartach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Cześć A jak Ty jeździsz. Nie obraź się ale pytam bo chodzi o kwestie oceny jazdy innych a tu trzeba mieć doświadczenie jakieś? Jeżeli jeździ porównywalnie to niech jeździ na czym chce. GS o długości 170cm to właśnie juniorski GS i taką mu wypożycz albo inaczej załatw i niech się adoptuje. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 21 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Ja jeżdże słabiej. Wypożyczyłem mu Racetigery GS 165 z 2013/2014 bo udało się takie znaleść. Adaptacja trwała 1 zjazd :-) Śmigał na nich cały dzień. Twierdzi, że jest super stabilna (cyt: "tato nie ważne czy lód, mulda, czy szybko ta narta trzyma i nie podskakuje"). Rzeczywiście szedł jak po szynach w pozycji zjazdowej bo podglądał jak uczą zawodników. Skręty ślizgami tylko żeby przychamować przed grupkami ludzi, ślepymi zakretami i przewyszeniami - żeby zobaczyć czy nie siedzi snowbordzista - uraz po snowparku). Jedynie przy dojściach do wyciągów i gondolek narzekał na długość i wagę. No i teraz mam kłopot numer 2 bo już nie chce swoich obecnych :-) Dzięki za rady. Ps. Mogłem mu wziąść te 170. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Czy pozwolić na GS 12 latkowi? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mariusz-net Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz-net Napisano 20 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Poza tym jak napisałeś, że jeździ tak na 8/9. Ja to rozumiem jako ścisła czołówka polski w jego grupie wiekowej. Gdyby tak było to pewnie miałby już wiele startów w GS i SG za sobą. Użyłem skali forumowej (wyraźnie to zaznaczając). Tam nic o zawodnikach nie ma. Młody na zawody nie jeździ bo narty tylko dla przyjemności. Ocena uszczegółowiona w poście o filmiku od Mietka. Wiem, że cieżko uwierzyć ale młody szybko łapie - po 6 godzinach na surfingu trener dał mu profesjonalną i zabrał na duże fale, naprawdę duże. Na windserfingu po 3 godzinach pływał już sam. To samo z żaglówką, rowerem, a nawet tańcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Cześć, nie wsadzałbym jednak dziecka na dorosłą GS (niska waga dziecka, organizm w fazie wzrostu, inna masa mięśniowa, ścięgna itp.), zdecydowanie doradzałbym spróbowania juniorskiej GS (komórki) - (inne wiązanie, inna waga i konstrukcja narty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Mój syn właśnie wyrósł z GS juniorskich 175 cm (Fischer WC). Będę je wystawiała na dniach, na razie nie mam fotek, ani opisów, ale narty są w bardzo dobrym stanie. Jakbyś był zainteresowany, daj znać na priv. To ten model: https://www.amazon.d...4/dp/B00MP3MXFA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Witam, Syn jeździ dobrze (w skali forumowej coś między 8 i 9), jest wysportowany i rozsądny... i chce spróbować pojeździć na nartach do giganta. Teraz jeździ na Head Supershape 150 cm (z zeszłego roku). Wzrost 156 cm, waga 42-43 kg. W wypożyczalni znalazłem Racetiger GS 170 cm (R18) i Atomic G9 170 cm (17,6) - modele raczej dla dorosłych (wiem, wiem to nie rasowe gigantki). No i tu pojawia się pytanie - czy mu je wypożyczyć czy jednak poszukać czegoś dla juniora (waga!)? Jakby dobrze mu się jeździło to w przyszłym roku byłby z głowy problem z wyborem. Dodam tylko, że jeździmy we Włoszech, wiec jest gdzie wykorzystać, Pozdrawiam, Mariusz Dzieciak jest lekki, przy takim przewyższeniu gorzej działają bezpieczniki w wiązaniach, łatwiej ukręcić nogę, nie warto ryzykować. Jeśli jesteś ciekawy odpowiedzi , napiszę Ci, że pewno dałby radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 To ja ci odpowiem tak trochę przewrotnie - tak z własnego przykładu - Karolek - (masz ją w stopce) swoją "dorosłą" przygodę z nartami (po wcześniejszym zdecydowanym wycofaniu nart taliowanych) zaczęła na takim sprzęcie: https://www.skionlin...2-jr,610.html 20 cm od wzrostu (uwierz niejednego młodego juniora do dzisiaj ta deska rozkłada na kolana), jak się objeździła to następne były (jeszcze dla dziecka): https://www.skionline.pl/sprzet/narty,03-04,atomic,sl-9,588.html na wzrost - dorosłe slalomki. Dzisiaj nie pyta jaką mam kupić nartę. Daj chłopakowi skosztować wiatru we włosach (ja bym tak zrobił) jest tylko jeden warunek - musi dobrze - świadomie jeździć na nartach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Cześć A jak Ty jeździsz. Nie obraź się ale pytam bo chodzi o kwestie oceny jazdy innych a tu trzeba mieć doświadczenie jakieś? Jeżeli jeździ porównywalnie to niech jeździ na czym chce. GS o długości 170cm to właśnie juniorski GS i taką mu wypożycz albo inaczej załatw i niech się adoptuje. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 21 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Ja jeżdże słabiej. Wypożyczyłem mu Racetigery GS 165 z 2013/2014 bo udało się takie znaleść. Adaptacja trwała 1 zjazd :-) Śmigał na nich cały dzień. Twierdzi, że jest super stabilna (cyt: "tato nie ważne czy lód, mulda, czy szybko ta narta trzyma i nie podskakuje"). Rzeczywiście szedł jak po szynach w pozycji zjazdowej bo podglądał jak uczą zawodników. Skręty ślizgami tylko żeby przychamować przed grupkami ludzi, ślepymi zakretami i przewyszeniami - żeby zobaczyć czy nie siedzi snowbordzista - uraz po snowparku). Jedynie przy dojściach do wyciągów i gondolek narzekał na długość i wagę. No i teraz mam kłopot numer 2 bo już nie chce swoich obecnych :-) Dzięki za rady. Ps. Mogłem mu wziąść te 170. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Czy pozwolić na GS 12 latkowi?
Estka Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Mój syn właśnie wyrósł z GS juniorskich 175 cm (Fischer WC). Będę je wystawiała na dniach, na razie nie mam fotek, ani opisów, ale narty są w bardzo dobrym stanie. Jakbyś był zainteresowany, daj znać na priv. To ten model: https://www.amazon.d...4/dp/B00MP3MXFA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Witam, Syn jeździ dobrze (w skali forumowej coś między 8 i 9), jest wysportowany i rozsądny... i chce spróbować pojeździć na nartach do giganta. Teraz jeździ na Head Supershape 150 cm (z zeszłego roku). Wzrost 156 cm, waga 42-43 kg. W wypożyczalni znalazłem Racetiger GS 170 cm (R18) i Atomic G9 170 cm (17,6) - modele raczej dla dorosłych (wiem, wiem to nie rasowe gigantki). No i tu pojawia się pytanie - czy mu je wypożyczyć czy jednak poszukać czegoś dla juniora (waga!)? Jakby dobrze mu się jeździło to w przyszłym roku byłby z głowy problem z wyborem. Dodam tylko, że jeździmy we Włoszech, wiec jest gdzie wykorzystać, Pozdrawiam, Mariusz Dzieciak jest lekki, przy takim przewyższeniu gorzej działają bezpieczniki w wiązaniach, łatwiej ukręcić nogę, nie warto ryzykować. Jeśli jesteś ciekawy odpowiedzi , napiszę Ci, że pewno dałby radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 To ja ci odpowiem tak trochę przewrotnie - tak z własnego przykładu - Karolek - (masz ją w stopce) swoją "dorosłą" przygodę z nartami (po wcześniejszym zdecydowanym wycofaniu nart taliowanych) zaczęła na takim sprzęcie: https://www.skionlin...2-jr,610.html 20 cm od wzrostu (uwierz niejednego młodego juniora do dzisiaj ta deska rozkłada na kolana), jak się objeździła to następne były (jeszcze dla dziecka): https://www.skionline.pl/sprzet/narty,03-04,atomic,sl-9,588.html na wzrost - dorosłe slalomki. Dzisiaj nie pyta jaką mam kupić nartę. Daj chłopakowi skosztować wiatru we włosach (ja bym tak zrobił) jest tylko jeden warunek - musi dobrze - świadomie jeździć na nartach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Cześć A jak Ty jeździsz. Nie obraź się ale pytam bo chodzi o kwestie oceny jazdy innych a tu trzeba mieć doświadczenie jakieś? Jeżeli jeździ porównywalnie to niech jeździ na czym chce. GS o długości 170cm to właśnie juniorski GS i taką mu wypożycz albo inaczej załatw i niech się adoptuje. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 21 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Ja jeżdże słabiej. Wypożyczyłem mu Racetigery GS 165 z 2013/2014 bo udało się takie znaleść. Adaptacja trwała 1 zjazd :-) Śmigał na nich cały dzień. Twierdzi, że jest super stabilna (cyt: "tato nie ważne czy lód, mulda, czy szybko ta narta trzyma i nie podskakuje"). Rzeczywiście szedł jak po szynach w pozycji zjazdowej bo podglądał jak uczą zawodników. Skręty ślizgami tylko żeby przychamować przed grupkami ludzi, ślepymi zakretami i przewyszeniami - żeby zobaczyć czy nie siedzi snowbordzista - uraz po snowparku). Jedynie przy dojściach do wyciągów i gondolek narzekał na długość i wagę. No i teraz mam kłopot numer 2 bo już nie chce swoich obecnych :-) Dzięki za rady. Ps. Mogłem mu wziąść te 170. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
Adam ..DUCH Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 To ja ci odpowiem tak trochę przewrotnie - tak z własnego przykładu - Karolek - (masz ją w stopce) swoją "dorosłą" przygodę z nartami (po wcześniejszym zdecydowanym wycofaniu nart taliowanych) zaczęła na takim sprzęcie: https://www.skionlin...2-jr,610.html 20 cm od wzrostu (uwierz niejednego młodego juniora do dzisiaj ta deska rozkłada na kolana), jak się objeździła to następne były (jeszcze dla dziecka): https://www.skionline.pl/sprzet/narty,03-04,atomic,sl-9,588.html na wzrost - dorosłe slalomki. Dzisiaj nie pyta jaką mam kupić nartę. Daj chłopakowi skosztować wiatru we włosach (ja bym tak zrobił) jest tylko jeden warunek - musi dobrze - świadomie jeździć na nartach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Ocena według skali/opisu forumowej, bez ściemy, czy jakiegoś wydaje mi się. Tam nic o zawodnikach nie ma. Jeśli brać porównanie z tym filmikiem od Ciebie to jeździ porównywalnie. Wiec według tej skali niech bedzie 6-7. Cześć A jak Ty jeździsz. Nie obraź się ale pytam bo chodzi o kwestie oceny jazdy innych a tu trzeba mieć doświadczenie jakieś? Jeżeli jeździ porównywalnie to niech jeździ na czym chce. GS o długości 170cm to właśnie juniorski GS i taką mu wypożycz albo inaczej załatw i niech się adoptuje. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mariusz-net Napisano 21 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Ja jeżdże słabiej. Wypożyczyłem mu Racetigery GS 165 z 2013/2014 bo udało się takie znaleść. Adaptacja trwała 1 zjazd :-) Śmigał na nich cały dzień. Twierdzi, że jest super stabilna (cyt: "tato nie ważne czy lód, mulda, czy szybko ta narta trzyma i nie podskakuje"). Rzeczywiście szedł jak po szynach w pozycji zjazdowej bo podglądał jak uczą zawodników. Skręty ślizgami tylko żeby przychamować przed grupkami ludzi, ślepymi zakretami i przewyszeniami - żeby zobaczyć czy nie siedzi snowbordzista - uraz po snowparku). Jedynie przy dojściach do wyciągów i gondolek narzekał na długość i wagę. No i teraz mam kłopot numer 2 bo już nie chce swoich obecnych :-) Dzięki za rady. Ps. Mogłem mu wziąść te 170. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
mariusz-net Napisano 21 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Ja jeżdże słabiej. Wypożyczyłem mu Racetigery GS 165 z 2013/2014 bo udało się takie znaleść. Adaptacja trwała 1 zjazd :-) Śmigał na nich cały dzień. Twierdzi, że jest super stabilna (cyt: "tato nie ważne czy lód, mulda, czy szybko ta narta trzyma i nie podskakuje"). Rzeczywiście szedł jak po szynach w pozycji zjazdowej bo podglądał jak uczą zawodników. Skręty ślizgami tylko żeby przychamować przed grupkami ludzi, ślepymi zakretami i przewyszeniami - żeby zobaczyć czy nie siedzi snowbordzista - uraz po snowparku). Jedynie przy dojściach do wyciągów i gondolek narzekał na długość i wagę. No i teraz mam kłopot numer 2 bo już nie chce swoich obecnych :-) Dzięki za rady. Ps. Mogłem mu wziąść te 170. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi