Mitek Napisano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 No i jestem już po pierwszym szusowaniu w Białce Tatrzańskiej na nowym sprzęcie. Narty Volkl RTM 75is + buty Nordica Sportmachine 100. Pierwsza godzina była ciężka. To raczej narty prowadziły mnie, a nie ja narty Na szczęście później było coraz lepiej. Muszę przyznać, że narty są stabilne przy wysokich prędkościach, chociaż nie wiem, co dla zaawansowanych narciarzy oznaczają duże prędkości Moja dochodziła do 60 km/h. Jeszcze czasami mam problemy z techniką i sterowaniem, ale to już są rzeczy, które trzeba dopracować. Podsumowując, sprzęt jest ok, szusowanie daje duży frajdy. Kolejnym razem biorę instruktora, który poradzi jak pracować nad techniką jazdy. Cześć Super i ciesz się zabawą na nartach. Bardzo dobry zakup. I jeszcze... Prędkość nie jest wykładnikiem czegokolwiek na nartach zwłaszcza w normalnym ruchu narciarskim więc otrzeźwiej. Na razie jeszcze nic na nartach nie umiesz i szkoda by było odebrać sobie szansę nauczenia się porządnej jazdy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 76 Dodano 5 l Ostatniej odpowiedzi 5 l Top użytkownicy w tym temacie 10 6 12 15 Popularne dni 9 Gru 39 6 Gru 10 5 Gru 9 10 Gru 8 Top użytkownicy w tym temacie Harpia 10 odpowiedzi Veteran 6 odpowiedzi star 12 odpowiedzi kerad85 15 odpowiedzi Popularne dni 9 Gru 2018 39 odpowiedzi 6 Gru 2018 10 odpowiedzi 5 Gru 2018 9 odpowiedzi 10 Gru 2018 8 odpowiedzi wkg Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Warto zauważyć, że większośc producentów nie trzyma się kurczowo w jakiś sposób określanych długości. Za radą Harpii wlazłem na stronę Elana i wypełniłem uczciwie kwestionariusz - wyszło, że optymalne dla mnie byłyby Amphibio 14 Ti w długości 172 (mam 175), ale jest tam też adnotacja: recommended lenght -15/0 cm. Drugi wybór elanowego poradnika to model SL Fusion, gdzie wskazno 165. i znów, w pozycji recommended lenght jest notka: -20 /-5 cm W trzecim przypadku, obniżyłem wcześniej wklepane parametry (poza wzrostem i płcią) i okazało się że kalkulator wytypował dla mnie narty Explore 10 Ti / 168 lub Explore 8 Ti / 176, przy czym w obu tych modelach recommended lenght to: -15/-5 cm. Jeśli ten przykład jest reprezentatywny, to okazuje się że Elan wcale nie zaleca nart zbyt krótkich . Moim zdaniem, to nasi polscy narciarze widząc narty dłuższe jak wzrost -15 traktują je jako długie lub nawet bardzo długie ... Mi wyszło dokładnie tak samo ; ) Olałbym te rady producentów - z oczywistych względów doradzają narty, które na pierwszy rzut oka dadzą efekt WOW a potem niech się dzieje wola boska i skrzypce : ) Albo takie, na których mają dobre marże. Trochę tak, jak producenci aut którzy zalecają wymianę oleju po 30 000 km - niskie koszty eksploatacji. Po gwarancji wybuchają silniki ale wtedy to już wina kierowcy : D Moda się zmieni i będą zalecać co innego. Producenci natomiast powinni przysiąść fałdów i zamiast marketingowego bełkotu porządnie opisać narty które produkują. Bo trudno traktować poważnie to co wypisują ; ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
wkg Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Warto zauważyć, że większośc producentów nie trzyma się kurczowo w jakiś sposób określanych długości. Za radą Harpii wlazłem na stronę Elana i wypełniłem uczciwie kwestionariusz - wyszło, że optymalne dla mnie byłyby Amphibio 14 Ti w długości 172 (mam 175), ale jest tam też adnotacja: recommended lenght -15/0 cm. Drugi wybór elanowego poradnika to model SL Fusion, gdzie wskazno 165. i znów, w pozycji recommended lenght jest notka: -20 /-5 cm W trzecim przypadku, obniżyłem wcześniej wklepane parametry (poza wzrostem i płcią) i okazało się że kalkulator wytypował dla mnie narty Explore 10 Ti / 168 lub Explore 8 Ti / 176, przy czym w obu tych modelach recommended lenght to: -15/-5 cm. Jeśli ten przykład jest reprezentatywny, to okazuje się że Elan wcale nie zaleca nart zbyt krótkich . Moim zdaniem, to nasi polscy narciarze widząc narty dłuższe jak wzrost -15 traktują je jako długie lub nawet bardzo długie ... Mi wyszło dokładnie tak samo ; ) Olałbym te rady producentów - z oczywistych względów doradzają narty, które na pierwszy rzut oka dadzą efekt WOW a potem niech się dzieje wola boska i skrzypce : ) Albo takie, na których mają dobre marże. Trochę tak, jak producenci aut którzy zalecają wymianę oleju po 30 000 km - niskie koszty eksploatacji. Po gwarancji wybuchają silniki ale wtedy to już wina kierowcy : D Moda się zmieni i będą zalecać co innego. Producenci natomiast powinni przysiąść fałdów i zamiast marketingowego bełkotu porządnie opisać narty które produkują. Bo trudno traktować poważnie to co wypisują ; ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi