Harpia Napisano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Już kiedyś czytałem. To nowatorska metoda szkolenia. Fredzio jechał z tyłu i pokazywał temu z przodu jak się jeździ. Miałeś pokazać, że umiesz się zatrzymać? Melduję wykonanie zadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iven Napisano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Jakie to wszystko ,co się tu dzieje od parunastu postów , jest takie nasze polskie . Jeden drugiemu próbuje udowodnić ,że jest lepszym narciarzem ( gdzieś już było ...kierowcą , kochankiem ..itp ) Myślę ,że wszystkie te tematy były poruszane dziesiątki razy i niestety temat poruszony "n-ty" raz musi zboczyć na "koleiny" lub jak kto woli na "offpiste". Wracając do tematu nie jestem orłem , aleee każdy wyjazd narciarski zaczynam od ćwiczeń jazdy na jednej narcie ...pomału im dłużej i stabilniej tym lepiej . Gdzieś mi się obiło o uszy lub ćwiczyłem to którymś z kolegów z forum , że poprawia równowagę na nartach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Jakie to wszystko ,co się tu dzieje od parunastu postów , jest takie nasze polskie . Jeden drugiemu próbuje udowodnić ,że jest lepszym narciarzem ( gdzieś już było ...kierowcą , kochankiem ..itp ) Myślę ,że wszystkie te tematy były poruszane dziesiątki razy i niestety temat poruszony "n-ty" raz musi zboczyć na "koleiny" lub jak kto woli na "offpiste". Wracając do tematu nie jestem orłem , aleee każdy wyjazd narciarski zaczynam od ćwiczeń jazdy na jednej narcie ...pomału im dłużej i stabilniej tym lepiej . Gdzieś mi się obiło o uszy lub ćwiczyłem to którymś z kolegów z forum , że poprawia równowagę na nartach Bardzo sluszne uwagi. 1. Gdyby moglo byc jeden na jeden to wcale by sie nie zaczelo. ale przeciwko hordzie to chetnie... 2. Jazda na jednej narcie jest trudniejsza, Nie napisales o rozgrzewce bo to oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Kochani Narciarze, zamiast się kłócić i wyprowadzać siebie z równowagi, pomagajcie sobie na stoku. Zawsze znajdzie się ktoś lepszy czy gorszy. Najważniejsza w tym wszystkim jest właśnie Miłość do Gór, przyrody, Nart, szacunek dla drugiego Człowieka.Trudno szanować człowieka, który w prawie każdym poście imputuje ci, że jesteś potomkiem NKWD przywiezionym na radzieckich czołgach. Określenie "trep" mnie nie rusza bo w swoim środowisku też tak o sobie mówimy. Nie pozwolę natomiast by jakiś gastarbeiter szargał pamięć mego dziadka, który po Bitwie nad Bzurą trafił do obozu jenieckiego i spędził w niewoli pięć lat. Kolega "narcyz" zadzierając ze mną, chyba nie przeczytał dewizy która jest w mojej stopce i którą kieruję się w życiu. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Ale tu TYLKO JEDEN próbuje wmówić innym, że jedynie on umie jeździć na dodatek obrażając pozostałych. Nie zauważyłem aby inni się upierali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Jakie to wszystko ,co się tu dzieje od parunastu postów , jest takie nasze polskie . Normalnie dyskutowaliśmy o równowadze ale nasz dziadziuś jak zwykle musiał odreagować frustrację.... Ten Ci się podoba? Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 W temacie rownowagi...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Zwolennikom czysto wyciętych zakrętów życzę stoków gładkich jak stół. Bo na muldach trudniej utrzymać równowagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Witam W temacie czerwonych kurtek i równowagi. Tu równowaga była w początkowym stadium. Pozdrawiam Załączone pliki MOV00125.MPG 1,37 MB 212 Ilość pobrań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Hej, możesz sprecyzować co masz na myśli mówiąc o tych komplikacjach ?. No i co masz na myśli mówiąc o naturalności i sztuczności w jeździe na nartach ? No faktycznie moja wypowiedź nie była precyzyjna. Chodzi mi o naturalność w kontekście wszelkich prawideł jazdy na nartach a w zasadzie konkretnie stosowanie środków adekwatnych do zaistniałej sytuacji. Popatrz, w telemarku uwalniamy wewnętrzna nartę cofając pod siebie pietę i w tej technice jest to całkowicie naturalne. W narciarstwie alpejskim ruch skrętny stóp powoduje powstanie wykrocznej i jest to całkowicie naturalne - pozwala zachować równowagę - wszelkie działania związane z siłowym jest chowaniem a także celowym jej wsuwaniem jest właśnie sztucznością. "Wkładanie biodra" - no podstawowym celem tej czynności jest równoważenie powstającej siły odśrodkowej co kolei pozwala wykonać dynamiczny ostry skręt, wkładanie biodra w sytuacji gdy nie jest to konieczne to waśnie sztuczność o której pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 ... Chodzi mi o naturalność w kontekście wszelkich prawideł jazdy na nartach a w zasadzie konkretnie stosowanie środków adekwatnych do zaistniałej sytuacji. ... ... W narciarstwie alpejskim ruch skrętny stóp powoduje powstanie wykrocznej i jest to całkowicie naturalne - pozwala zachować równowagę - wszelkie działania związane z siłowym jest chowaniem a także celowym jej wsuwaniem jest właśnie sztucznością. "Wkładanie biodra" - no podstawowym celem tej czynności jest równoważenie powstającej siły odśrodkowej co kolei pozwala wykonać dynamiczny ostry skręt, wkładanie biodra w sytuacji gdy nie jest to konieczne to waśnie sztuczność o której pisałem. także jestem zwolennikiem naturalności np: gdy ktoś pyta jak szeroko nogi to odpowiadam daj im (nogom i biodrom) szansę znaleźć swoją naturalną pozycję - wykonaj w butach narciarskich kilka swobodnych podskoków patrząc w przestrzeń a potem spójrz jak szeroko lądujesz butami - spróbuj barkiem przepchnąć np. ścianę, napierając na nią, a nogi i biodra same ustawią się tak jak powinny bo ludzie to jednak nie klony i każdy ma swój indywidualny układ ruchu im mniej myślenia o ciele tym ciało staje się bardziej samodzielne w adaptowaniu do sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomKur Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 No faktycznie moja wypowiedź nie była precyzyjna. Chodzi mi o naturalność w kontekście wszelkich prawideł jazdy na nartach a w zasadzie konkretnie stosowanie środków adekwatnych do zaistniałej sytuacji. Popatrz, w telemarku uwalniamy wewnętrzna nartę cofając pod siebie pietę i w tej technice jest to całkowicie naturalne. W narciarstwie alpejskim ruch skrętny stóp powoduje powstanie wykrocznej i jest to całkowicie naturalne - pozwala zachować równowagę - wszelkie działania związane z siłowym jest chowaniem a także celowym jej wsuwaniem jest właśnie sztucznością. "Wkładanie biodra" - no podstawowym celem tej czynności jest równoważenie powstającej siły odśrodkowej co kolei pozwala wykonać dynamiczny ostry skręt, wkładanie biodra w sytuacji gdy nie jest to konieczne to waśnie sztuczność o której pisałem. Hej, dzięki Adam za odpowiedź - już myślałem, że moje pytania programowo nie podlegają odpowiedziom. Dla mnie telemark jest kwintesencją nienaturalności - takich ruchów jak w tej technice nie wykonujemy praktycznie nigdy. Dla mnie w ogóle jazda na nartach jest nienaturalna - już pisałem dlaczego. Ucząc się techniki - "nieprawidłowej" lub "prawidłowej" oswajamy się niejako z tą nienaturalnością. A trenując dużo przyzwyczajamy nasze ciało i mózg do tego stanu na tyle, że zaczynamy mieć "naturalne" odruchy narciarskie. "Komplikacje", o których wspomniałeś to wedle mojego przypuszczenia właśnie te "prawidłowe" wg. mnie odruchy, które próbuję sobie przyswoić. To ta "prawidłowa" wg mnie technika - nie mająca nic wspólnego z naturalnością - tak jak narciarstwo nie ma nic wspólnego z naturalnością aktywności fizycznej człowieka. Ale kończąc już tą przydługą pisaninę - to tylko moje bajania, nikogo nie chcę do nich przekonywać ani namawiać. Wiele dróg prowadzi do Rzymu - moja niekoniecznie jest najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Hej, Ale kończąc już tą przydługą pisaninę - to tylko moje bajania, nikogo nie chcę do nich przekonywać ani namawiać. Wiele dróg prowadzi do Rzymu - moja niekoniecznie jest najlepsza. Czemu bajanie - bardzo ciekawe dosyć podejście do tematu - oczywiście przyjmuje je do wiadomości ale się z nim nie zgadzam. Teoria b. fajna i można ją całkiem przyzwoicie rozwijać. Już to sobie wyobrażam - kilku szacownych panów, kilka probiotyków i całkiem naturalnie do łóżka brniemy na czworakach bo w sumie to jedyna "naturalność " - cała reszta to już walka z fizyką która robi wszystko aby sprowadzać na do parteru. Widzisz dla mnie telemark (podobnie zresztą skituring) jest kwintesencją narciarstwa zarówno z wizualnego jak i technicznego punktu widzenia. Narciarstwo to pierwotna forma aktywności ruchowej (rzut oszczepem także) i puki co mamy większe doświadczenia z poruszaniem się po śniegu z uwolnioną naturalnie piętą niż z sztucznie skutą wiązaniami do nart. Tak się teraz zastanawiam kiedy w moim przypadku nastąpiło pełne oswojenie się z zachowaniem równowagi na nartach. Na przełomie SP i LO dysponowałem butami firmy Koflach - buty 1 klamrowe b. wysokie niemalże pod kolana - nie trzeba się było męczyć wystarczyło oprzeć goleń o cholewkę + 2m deski i wszystko było ok. Następne były San Marco po ojcu - 5 klamrowe halbki tuż za kostkę - reszty tłumaczyć nie muszę - teraz mogę jeździć w rozpiętych butach - tak masz rację naturalność wymaga nauki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomKur Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Czemu bajanie - bardzo ciekawe dosyć podejście do tematu - oczywiście przyjmuje je do wiadomości ale się z nim nie zgadzam. Teoria b. fajna i można ją całkiem przyzwoicie rozwijać. Już to sobie wyobrażam - kilku szacownych panów, kilka probiotyków i całkiem naturalnie do łóżka brniemy na czworakach bo w sumie to jedyna "naturalność " - cała reszta to już walka z fizyką która robi wszystko aby sprowadzać na do parteru. Widzisz dla mnie telemark (podobnie zresztą skituring) jest kwintesencją narciarstwa zarówno z wizualnego jak i technicznego punktu widzenia. Narciarstwo to pierwotna forma aktywności ruchowej (rzut oszczepem także) i puki co mamy większe doświadczenia z poruszaniem się po śniegu z uwolnioną naturalnie piętą niż z sztucznie skutą wiązaniami do nart. Tak się teraz zastanawiam kiedy w moim przypadku nastąpiło pełne oswojenie się z zachowaniem równowagi na nartach. Na przełomie SP i LO dysponowałem butami firmy Koflach - buty 1 klamrowe b. wysokie niemalże pod kolana - nie trzeba się było męczyć wystarczyło oprzeć goleń o cholewkę + 2m deski i wszystko było ok. Następne były San Marco po ojcu - 5 klamrowe halbki tuż za kostkę - reszty tłumaczyć nie muszę - teraz mogę jeździć w rozpiętych butach - tak masz rację naturalność wymaga nauki Hej Adam, mam wrażenie, że nie do końca się rozumiemy. Ale nic w tym złego, ja szanuję Twoje poglądy i podejście do narciarstwa. To w końcu tylko nasze hobby i ma sprawiać radość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Hej Adam, mam wrażenie, że nie do końca się rozumiemy. Ale nic w tym złego, ja szanuję Twoje poglądy i podejście do narciarstwa. To w końcu tylko nasze hobby i ma sprawiać radość. Akurat w wypadku Adama to nie tylko hobby. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 miesiąc temu... Marxx74 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Przez ostatnie kilka dni miałem okazję obserwować gwałtowny rozkwit miłości Młodej do telemarku i pierwsze kilka dni z tematem. Sam wolną piętę preferuję raczej na podejściu, ale co zrobić. W kontekście merytorycznej części tej dyskusji - w opinii dzieciaka nie obciążonego przesadnym bagażem teorii zabawa w "równowagę i taniec" zdecydowanie ląduje po stronie telemarku plus komentarz "fajne i naturalne". Jestem bardzo daleki od propagowania tele , ale uniwersalność na nartach to inny temat. Odnośnie równowagi samej w sobie - częstym błędem (alpejskie) jest próba utrzymania równowagi statycznej - czasem kończy się przesztywnieniem, czasem nie naturalnym układem rąk .. Swoboda na nartach - w moim odczuciu - obejmuje zrozumienie, że równowaga statyczna w układzie stricte dynamicznym nie występuje. Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Dlugo juz funkcjonuje termin "rownowaga chwiejna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Czyli na nartach po prostu i bez cudowania: równowaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Pojęcia równowagi chwiejnej nie użyłem celowo - intuicyjnie pasuje ale prowadzi w złą stronę .. równowaga na nartach jest raczej wypadkową sił podlegających nieustannej zmianie a więc czucia ciała, terenu i zmiennych, działających na układ sił. Stąd duże ryzyko rozumienia przez początkujących - na dowolnym etapie nauki - wskazówek sylwetkowych bez zrozumienia towarzyszącej części dynamicznej. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Violet Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Przez ostatnie kilka dni miałem okazję obserwować gwałtowny rozkwit miłości Młodej do telemarku i pierwsze kilka dni z tematem. Sam wolną piętę preferuję raczej na podejściu, ale co zrobić. W kontekście merytorycznej części tej dyskusji - w opinii dzieciaka nie obciążonego przesadnym bagażem teorii zabawa w "równowagę i taniec" zdecydowanie ląduje po stronie telemarku plus komentarz "fajne i naturalne". Jestem bardzo daleki od propagowania tele , ale uniwersalność na nartach to inny temat. Odnośnie równowagi samej w sobie - częstym błędem (alpejskie) jest próba utrzymania równowagi statycznej - czasem kończy się przesztywnieniem, czasem nie naturalnym układem rąk .. Swoboda na nartach - w moim odczuciu - obejmuje zrozumienie, że równowaga statyczna w układzie stricte dynamicznym nie występuje. Pozdrawiam, M. To ja robię dokładnie odwrotnie - noga niżej stoku jest cofnięta i na niej opiera się ciężar. Czy to źle? Nikt mnie nie uczył tak jeździć, generalnie lekcje z instruktorem miałam dwie - jedna to nauka upadania na totalnych resztkach sniegu, druga rok później - pług, skręty płużne itp. Do reszty doszłam sama obserwując innych narciarzy, oglądając filmiki i pamiętając uwagi forumowiczów na stoku (pamiętne "a dlaczego jeździsz bez rąk"). Generalnie tematem zainteresowałam się, bo szukam lopatologicznych instrukcji i filmików, które pozwola mi lepiej jeździć z mniejszym obciązeniem dla kolan, bioder i kręgosłupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 To ja robię dokładnie odwrotnie - noga niżej stoku jest cofnięta i na niej opiera się ciężar. Czy to źle? :D to próby telemarkowe, bardzo ładne zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Dokładnie - to telemark i bardziej chodziło mi o równowagę. Tu może wyraźniej widać nieporadną walkę o stabilność : https://youtube.com/watch?=eqgl-LbdP2M M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 https://youtu.be/eqgl-LbdP2M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 Dalej Strona 7 z 8 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Jak panować nad równowagą na nartach, × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
kordiankw Napisano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Kochani Narciarze, zamiast się kłócić i wyprowadzać siebie z równowagi, pomagajcie sobie na stoku. Zawsze znajdzie się ktoś lepszy czy gorszy. Najważniejsza w tym wszystkim jest właśnie Miłość do Gór, przyrody, Nart, szacunek dla drugiego Człowieka.Trudno szanować człowieka, który w prawie każdym poście imputuje ci, że jesteś potomkiem NKWD przywiezionym na radzieckich czołgach. Określenie "trep" mnie nie rusza bo w swoim środowisku też tak o sobie mówimy. Nie pozwolę natomiast by jakiś gastarbeiter szargał pamięć mego dziadka, który po Bitwie nad Bzurą trafił do obozu jenieckiego i spędził w niewoli pięć lat. Kolega "narcyz" zadzierając ze mną, chyba nie przeczytał dewizy która jest w mojej stopce i którą kieruję się w życiu. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Ale tu TYLKO JEDEN próbuje wmówić innym, że jedynie on umie jeździć na dodatek obrażając pozostałych. Nie zauważyłem aby inni się upierali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Jakie to wszystko ,co się tu dzieje od parunastu postów , jest takie nasze polskie . Normalnie dyskutowaliśmy o równowadze ale nasz dziadziuś jak zwykle musiał odreagować frustrację.... Ten Ci się podoba? Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 W temacie rownowagi...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndRand Napisano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Zwolennikom czysto wyciętych zakrętów życzę stoków gładkich jak stół. Bo na muldach trudniej utrzymać równowagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Veteran Napisano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Witam W temacie czerwonych kurtek i równowagi. Tu równowaga była w początkowym stadium. Pozdrawiam Załączone pliki MOV00125.MPG 1,37 MB 212 Ilość pobrań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Hej, możesz sprecyzować co masz na myśli mówiąc o tych komplikacjach ?. No i co masz na myśli mówiąc o naturalności i sztuczności w jeździe na nartach ? No faktycznie moja wypowiedź nie była precyzyjna. Chodzi mi o naturalność w kontekście wszelkich prawideł jazdy na nartach a w zasadzie konkretnie stosowanie środków adekwatnych do zaistniałej sytuacji. Popatrz, w telemarku uwalniamy wewnętrzna nartę cofając pod siebie pietę i w tej technice jest to całkowicie naturalne. W narciarstwie alpejskim ruch skrętny stóp powoduje powstanie wykrocznej i jest to całkowicie naturalne - pozwala zachować równowagę - wszelkie działania związane z siłowym jest chowaniem a także celowym jej wsuwaniem jest właśnie sztucznością. "Wkładanie biodra" - no podstawowym celem tej czynności jest równoważenie powstającej siły odśrodkowej co kolei pozwala wykonać dynamiczny ostry skręt, wkładanie biodra w sytuacji gdy nie jest to konieczne to waśnie sztuczność o której pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 ... Chodzi mi o naturalność w kontekście wszelkich prawideł jazdy na nartach a w zasadzie konkretnie stosowanie środków adekwatnych do zaistniałej sytuacji. ... ... W narciarstwie alpejskim ruch skrętny stóp powoduje powstanie wykrocznej i jest to całkowicie naturalne - pozwala zachować równowagę - wszelkie działania związane z siłowym jest chowaniem a także celowym jej wsuwaniem jest właśnie sztucznością. "Wkładanie biodra" - no podstawowym celem tej czynności jest równoważenie powstającej siły odśrodkowej co kolei pozwala wykonać dynamiczny ostry skręt, wkładanie biodra w sytuacji gdy nie jest to konieczne to waśnie sztuczność o której pisałem. także jestem zwolennikiem naturalności np: gdy ktoś pyta jak szeroko nogi to odpowiadam daj im (nogom i biodrom) szansę znaleźć swoją naturalną pozycję - wykonaj w butach narciarskich kilka swobodnych podskoków patrząc w przestrzeń a potem spójrz jak szeroko lądujesz butami - spróbuj barkiem przepchnąć np. ścianę, napierając na nią, a nogi i biodra same ustawią się tak jak powinny bo ludzie to jednak nie klony i każdy ma swój indywidualny układ ruchu im mniej myślenia o ciele tym ciało staje się bardziej samodzielne w adaptowaniu do sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomKur Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 No faktycznie moja wypowiedź nie była precyzyjna. Chodzi mi o naturalność w kontekście wszelkich prawideł jazdy na nartach a w zasadzie konkretnie stosowanie środków adekwatnych do zaistniałej sytuacji. Popatrz, w telemarku uwalniamy wewnętrzna nartę cofając pod siebie pietę i w tej technice jest to całkowicie naturalne. W narciarstwie alpejskim ruch skrętny stóp powoduje powstanie wykrocznej i jest to całkowicie naturalne - pozwala zachować równowagę - wszelkie działania związane z siłowym jest chowaniem a także celowym jej wsuwaniem jest właśnie sztucznością. "Wkładanie biodra" - no podstawowym celem tej czynności jest równoważenie powstającej siły odśrodkowej co kolei pozwala wykonać dynamiczny ostry skręt, wkładanie biodra w sytuacji gdy nie jest to konieczne to waśnie sztuczność o której pisałem. Hej, dzięki Adam za odpowiedź - już myślałem, że moje pytania programowo nie podlegają odpowiedziom. Dla mnie telemark jest kwintesencją nienaturalności - takich ruchów jak w tej technice nie wykonujemy praktycznie nigdy. Dla mnie w ogóle jazda na nartach jest nienaturalna - już pisałem dlaczego. Ucząc się techniki - "nieprawidłowej" lub "prawidłowej" oswajamy się niejako z tą nienaturalnością. A trenując dużo przyzwyczajamy nasze ciało i mózg do tego stanu na tyle, że zaczynamy mieć "naturalne" odruchy narciarskie. "Komplikacje", o których wspomniałeś to wedle mojego przypuszczenia właśnie te "prawidłowe" wg. mnie odruchy, które próbuję sobie przyswoić. To ta "prawidłowa" wg mnie technika - nie mająca nic wspólnego z naturalnością - tak jak narciarstwo nie ma nic wspólnego z naturalnością aktywności fizycznej człowieka. Ale kończąc już tą przydługą pisaninę - to tylko moje bajania, nikogo nie chcę do nich przekonywać ani namawiać. Wiele dróg prowadzi do Rzymu - moja niekoniecznie jest najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Hej, Ale kończąc już tą przydługą pisaninę - to tylko moje bajania, nikogo nie chcę do nich przekonywać ani namawiać. Wiele dróg prowadzi do Rzymu - moja niekoniecznie jest najlepsza. Czemu bajanie - bardzo ciekawe dosyć podejście do tematu - oczywiście przyjmuje je do wiadomości ale się z nim nie zgadzam. Teoria b. fajna i można ją całkiem przyzwoicie rozwijać. Już to sobie wyobrażam - kilku szacownych panów, kilka probiotyków i całkiem naturalnie do łóżka brniemy na czworakach bo w sumie to jedyna "naturalność " - cała reszta to już walka z fizyką która robi wszystko aby sprowadzać na do parteru. Widzisz dla mnie telemark (podobnie zresztą skituring) jest kwintesencją narciarstwa zarówno z wizualnego jak i technicznego punktu widzenia. Narciarstwo to pierwotna forma aktywności ruchowej (rzut oszczepem także) i puki co mamy większe doświadczenia z poruszaniem się po śniegu z uwolnioną naturalnie piętą niż z sztucznie skutą wiązaniami do nart. Tak się teraz zastanawiam kiedy w moim przypadku nastąpiło pełne oswojenie się z zachowaniem równowagi na nartach. Na przełomie SP i LO dysponowałem butami firmy Koflach - buty 1 klamrowe b. wysokie niemalże pod kolana - nie trzeba się było męczyć wystarczyło oprzeć goleń o cholewkę + 2m deski i wszystko było ok. Następne były San Marco po ojcu - 5 klamrowe halbki tuż za kostkę - reszty tłumaczyć nie muszę - teraz mogę jeździć w rozpiętych butach - tak masz rację naturalność wymaga nauki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomKur Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Czemu bajanie - bardzo ciekawe dosyć podejście do tematu - oczywiście przyjmuje je do wiadomości ale się z nim nie zgadzam. Teoria b. fajna i można ją całkiem przyzwoicie rozwijać. Już to sobie wyobrażam - kilku szacownych panów, kilka probiotyków i całkiem naturalnie do łóżka brniemy na czworakach bo w sumie to jedyna "naturalność " - cała reszta to już walka z fizyką która robi wszystko aby sprowadzać na do parteru. Widzisz dla mnie telemark (podobnie zresztą skituring) jest kwintesencją narciarstwa zarówno z wizualnego jak i technicznego punktu widzenia. Narciarstwo to pierwotna forma aktywności ruchowej (rzut oszczepem także) i puki co mamy większe doświadczenia z poruszaniem się po śniegu z uwolnioną naturalnie piętą niż z sztucznie skutą wiązaniami do nart. Tak się teraz zastanawiam kiedy w moim przypadku nastąpiło pełne oswojenie się z zachowaniem równowagi na nartach. Na przełomie SP i LO dysponowałem butami firmy Koflach - buty 1 klamrowe b. wysokie niemalże pod kolana - nie trzeba się było męczyć wystarczyło oprzeć goleń o cholewkę + 2m deski i wszystko było ok. Następne były San Marco po ojcu - 5 klamrowe halbki tuż za kostkę - reszty tłumaczyć nie muszę - teraz mogę jeździć w rozpiętych butach - tak masz rację naturalność wymaga nauki Hej Adam, mam wrażenie, że nie do końca się rozumiemy. Ale nic w tym złego, ja szanuję Twoje poglądy i podejście do narciarstwa. To w końcu tylko nasze hobby i ma sprawiać radość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Hej Adam, mam wrażenie, że nie do końca się rozumiemy. Ale nic w tym złego, ja szanuję Twoje poglądy i podejście do narciarstwa. To w końcu tylko nasze hobby i ma sprawiać radość. Akurat w wypadku Adama to nie tylko hobby. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 miesiąc temu... Marxx74 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Przez ostatnie kilka dni miałem okazję obserwować gwałtowny rozkwit miłości Młodej do telemarku i pierwsze kilka dni z tematem. Sam wolną piętę preferuję raczej na podejściu, ale co zrobić. W kontekście merytorycznej części tej dyskusji - w opinii dzieciaka nie obciążonego przesadnym bagażem teorii zabawa w "równowagę i taniec" zdecydowanie ląduje po stronie telemarku plus komentarz "fajne i naturalne". Jestem bardzo daleki od propagowania tele , ale uniwersalność na nartach to inny temat. Odnośnie równowagi samej w sobie - częstym błędem (alpejskie) jest próba utrzymania równowagi statycznej - czasem kończy się przesztywnieniem, czasem nie naturalnym układem rąk .. Swoboda na nartach - w moim odczuciu - obejmuje zrozumienie, że równowaga statyczna w układzie stricte dynamicznym nie występuje. Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Dlugo juz funkcjonuje termin "rownowaga chwiejna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Czyli na nartach po prostu i bez cudowania: równowaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Pojęcia równowagi chwiejnej nie użyłem celowo - intuicyjnie pasuje ale prowadzi w złą stronę .. równowaga na nartach jest raczej wypadkową sił podlegających nieustannej zmianie a więc czucia ciała, terenu i zmiennych, działających na układ sił. Stąd duże ryzyko rozumienia przez początkujących - na dowolnym etapie nauki - wskazówek sylwetkowych bez zrozumienia towarzyszącej części dynamicznej. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Violet Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Przez ostatnie kilka dni miałem okazję obserwować gwałtowny rozkwit miłości Młodej do telemarku i pierwsze kilka dni z tematem. Sam wolną piętę preferuję raczej na podejściu, ale co zrobić. W kontekście merytorycznej części tej dyskusji - w opinii dzieciaka nie obciążonego przesadnym bagażem teorii zabawa w "równowagę i taniec" zdecydowanie ląduje po stronie telemarku plus komentarz "fajne i naturalne". Jestem bardzo daleki od propagowania tele , ale uniwersalność na nartach to inny temat. Odnośnie równowagi samej w sobie - częstym błędem (alpejskie) jest próba utrzymania równowagi statycznej - czasem kończy się przesztywnieniem, czasem nie naturalnym układem rąk .. Swoboda na nartach - w moim odczuciu - obejmuje zrozumienie, że równowaga statyczna w układzie stricte dynamicznym nie występuje. Pozdrawiam, M. To ja robię dokładnie odwrotnie - noga niżej stoku jest cofnięta i na niej opiera się ciężar. Czy to źle? Nikt mnie nie uczył tak jeździć, generalnie lekcje z instruktorem miałam dwie - jedna to nauka upadania na totalnych resztkach sniegu, druga rok później - pług, skręty płużne itp. Do reszty doszłam sama obserwując innych narciarzy, oglądając filmiki i pamiętając uwagi forumowiczów na stoku (pamiętne "a dlaczego jeździsz bez rąk"). Generalnie tematem zainteresowałam się, bo szukam lopatologicznych instrukcji i filmików, które pozwola mi lepiej jeździć z mniejszym obciązeniem dla kolan, bioder i kręgosłupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 To ja robię dokładnie odwrotnie - noga niżej stoku jest cofnięta i na niej opiera się ciężar. Czy to źle? :D to próby telemarkowe, bardzo ładne zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Dokładnie - to telemark i bardziej chodziło mi o równowagę. Tu może wyraźniej widać nieporadną walkę o stabilność : https://youtube.com/watch?=eqgl-LbdP2M M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 https://youtu.be/eqgl-LbdP2M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 Dalej Strona 7 z 8 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Jak panować nad równowagą na nartach, × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mlodzio Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 ... Chodzi mi o naturalność w kontekście wszelkich prawideł jazdy na nartach a w zasadzie konkretnie stosowanie środków adekwatnych do zaistniałej sytuacji. ... ... W narciarstwie alpejskim ruch skrętny stóp powoduje powstanie wykrocznej i jest to całkowicie naturalne - pozwala zachować równowagę - wszelkie działania związane z siłowym jest chowaniem a także celowym jej wsuwaniem jest właśnie sztucznością. "Wkładanie biodra" - no podstawowym celem tej czynności jest równoważenie powstającej siły odśrodkowej co kolei pozwala wykonać dynamiczny ostry skręt, wkładanie biodra w sytuacji gdy nie jest to konieczne to waśnie sztuczność o której pisałem. także jestem zwolennikiem naturalności np: gdy ktoś pyta jak szeroko nogi to odpowiadam daj im (nogom i biodrom) szansę znaleźć swoją naturalną pozycję - wykonaj w butach narciarskich kilka swobodnych podskoków patrząc w przestrzeń a potem spójrz jak szeroko lądujesz butami - spróbuj barkiem przepchnąć np. ścianę, napierając na nią, a nogi i biodra same ustawią się tak jak powinny bo ludzie to jednak nie klony i każdy ma swój indywidualny układ ruchu im mniej myślenia o ciele tym ciało staje się bardziej samodzielne w adaptowaniu do sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomKur Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 No faktycznie moja wypowiedź nie była precyzyjna. Chodzi mi o naturalność w kontekście wszelkich prawideł jazdy na nartach a w zasadzie konkretnie stosowanie środków adekwatnych do zaistniałej sytuacji. Popatrz, w telemarku uwalniamy wewnętrzna nartę cofając pod siebie pietę i w tej technice jest to całkowicie naturalne. W narciarstwie alpejskim ruch skrętny stóp powoduje powstanie wykrocznej i jest to całkowicie naturalne - pozwala zachować równowagę - wszelkie działania związane z siłowym jest chowaniem a także celowym jej wsuwaniem jest właśnie sztucznością. "Wkładanie biodra" - no podstawowym celem tej czynności jest równoważenie powstającej siły odśrodkowej co kolei pozwala wykonać dynamiczny ostry skręt, wkładanie biodra w sytuacji gdy nie jest to konieczne to waśnie sztuczność o której pisałem. Hej, dzięki Adam za odpowiedź - już myślałem, że moje pytania programowo nie podlegają odpowiedziom. Dla mnie telemark jest kwintesencją nienaturalności - takich ruchów jak w tej technice nie wykonujemy praktycznie nigdy. Dla mnie w ogóle jazda na nartach jest nienaturalna - już pisałem dlaczego. Ucząc się techniki - "nieprawidłowej" lub "prawidłowej" oswajamy się niejako z tą nienaturalnością. A trenując dużo przyzwyczajamy nasze ciało i mózg do tego stanu na tyle, że zaczynamy mieć "naturalne" odruchy narciarskie. "Komplikacje", o których wspomniałeś to wedle mojego przypuszczenia właśnie te "prawidłowe" wg. mnie odruchy, które próbuję sobie przyswoić. To ta "prawidłowa" wg mnie technika - nie mająca nic wspólnego z naturalnością - tak jak narciarstwo nie ma nic wspólnego z naturalnością aktywności fizycznej człowieka. Ale kończąc już tą przydługą pisaninę - to tylko moje bajania, nikogo nie chcę do nich przekonywać ani namawiać. Wiele dróg prowadzi do Rzymu - moja niekoniecznie jest najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Hej, Ale kończąc już tą przydługą pisaninę - to tylko moje bajania, nikogo nie chcę do nich przekonywać ani namawiać. Wiele dróg prowadzi do Rzymu - moja niekoniecznie jest najlepsza. Czemu bajanie - bardzo ciekawe dosyć podejście do tematu - oczywiście przyjmuje je do wiadomości ale się z nim nie zgadzam. Teoria b. fajna i można ją całkiem przyzwoicie rozwijać. Już to sobie wyobrażam - kilku szacownych panów, kilka probiotyków i całkiem naturalnie do łóżka brniemy na czworakach bo w sumie to jedyna "naturalność " - cała reszta to już walka z fizyką która robi wszystko aby sprowadzać na do parteru. Widzisz dla mnie telemark (podobnie zresztą skituring) jest kwintesencją narciarstwa zarówno z wizualnego jak i technicznego punktu widzenia. Narciarstwo to pierwotna forma aktywności ruchowej (rzut oszczepem także) i puki co mamy większe doświadczenia z poruszaniem się po śniegu z uwolnioną naturalnie piętą niż z sztucznie skutą wiązaniami do nart. Tak się teraz zastanawiam kiedy w moim przypadku nastąpiło pełne oswojenie się z zachowaniem równowagi na nartach. Na przełomie SP i LO dysponowałem butami firmy Koflach - buty 1 klamrowe b. wysokie niemalże pod kolana - nie trzeba się było męczyć wystarczyło oprzeć goleń o cholewkę + 2m deski i wszystko było ok. Następne były San Marco po ojcu - 5 klamrowe halbki tuż za kostkę - reszty tłumaczyć nie muszę - teraz mogę jeździć w rozpiętych butach - tak masz rację naturalność wymaga nauki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomKur Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Czemu bajanie - bardzo ciekawe dosyć podejście do tematu - oczywiście przyjmuje je do wiadomości ale się z nim nie zgadzam. Teoria b. fajna i można ją całkiem przyzwoicie rozwijać. Już to sobie wyobrażam - kilku szacownych panów, kilka probiotyków i całkiem naturalnie do łóżka brniemy na czworakach bo w sumie to jedyna "naturalność " - cała reszta to już walka z fizyką która robi wszystko aby sprowadzać na do parteru. Widzisz dla mnie telemark (podobnie zresztą skituring) jest kwintesencją narciarstwa zarówno z wizualnego jak i technicznego punktu widzenia. Narciarstwo to pierwotna forma aktywności ruchowej (rzut oszczepem także) i puki co mamy większe doświadczenia z poruszaniem się po śniegu z uwolnioną naturalnie piętą niż z sztucznie skutą wiązaniami do nart. Tak się teraz zastanawiam kiedy w moim przypadku nastąpiło pełne oswojenie się z zachowaniem równowagi na nartach. Na przełomie SP i LO dysponowałem butami firmy Koflach - buty 1 klamrowe b. wysokie niemalże pod kolana - nie trzeba się było męczyć wystarczyło oprzeć goleń o cholewkę + 2m deski i wszystko było ok. Następne były San Marco po ojcu - 5 klamrowe halbki tuż za kostkę - reszty tłumaczyć nie muszę - teraz mogę jeździć w rozpiętych butach - tak masz rację naturalność wymaga nauki Hej Adam, mam wrażenie, że nie do końca się rozumiemy. Ale nic w tym złego, ja szanuję Twoje poglądy i podejście do narciarstwa. To w końcu tylko nasze hobby i ma sprawiać radość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Hej Adam, mam wrażenie, że nie do końca się rozumiemy. Ale nic w tym złego, ja szanuję Twoje poglądy i podejście do narciarstwa. To w końcu tylko nasze hobby i ma sprawiać radość. Akurat w wypadku Adama to nie tylko hobby. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 miesiąc temu... Marxx74 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Przez ostatnie kilka dni miałem okazję obserwować gwałtowny rozkwit miłości Młodej do telemarku i pierwsze kilka dni z tematem. Sam wolną piętę preferuję raczej na podejściu, ale co zrobić. W kontekście merytorycznej części tej dyskusji - w opinii dzieciaka nie obciążonego przesadnym bagażem teorii zabawa w "równowagę i taniec" zdecydowanie ląduje po stronie telemarku plus komentarz "fajne i naturalne". Jestem bardzo daleki od propagowania tele , ale uniwersalność na nartach to inny temat. Odnośnie równowagi samej w sobie - częstym błędem (alpejskie) jest próba utrzymania równowagi statycznej - czasem kończy się przesztywnieniem, czasem nie naturalnym układem rąk .. Swoboda na nartach - w moim odczuciu - obejmuje zrozumienie, że równowaga statyczna w układzie stricte dynamicznym nie występuje. Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Dlugo juz funkcjonuje termin "rownowaga chwiejna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Czyli na nartach po prostu i bez cudowania: równowaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Pojęcia równowagi chwiejnej nie użyłem celowo - intuicyjnie pasuje ale prowadzi w złą stronę .. równowaga na nartach jest raczej wypadkową sił podlegających nieustannej zmianie a więc czucia ciała, terenu i zmiennych, działających na układ sił. Stąd duże ryzyko rozumienia przez początkujących - na dowolnym etapie nauki - wskazówek sylwetkowych bez zrozumienia towarzyszącej części dynamicznej. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Violet Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Przez ostatnie kilka dni miałem okazję obserwować gwałtowny rozkwit miłości Młodej do telemarku i pierwsze kilka dni z tematem. Sam wolną piętę preferuję raczej na podejściu, ale co zrobić. W kontekście merytorycznej części tej dyskusji - w opinii dzieciaka nie obciążonego przesadnym bagażem teorii zabawa w "równowagę i taniec" zdecydowanie ląduje po stronie telemarku plus komentarz "fajne i naturalne". Jestem bardzo daleki od propagowania tele , ale uniwersalność na nartach to inny temat. Odnośnie równowagi samej w sobie - częstym błędem (alpejskie) jest próba utrzymania równowagi statycznej - czasem kończy się przesztywnieniem, czasem nie naturalnym układem rąk .. Swoboda na nartach - w moim odczuciu - obejmuje zrozumienie, że równowaga statyczna w układzie stricte dynamicznym nie występuje. Pozdrawiam, M. To ja robię dokładnie odwrotnie - noga niżej stoku jest cofnięta i na niej opiera się ciężar. Czy to źle? Nikt mnie nie uczył tak jeździć, generalnie lekcje z instruktorem miałam dwie - jedna to nauka upadania na totalnych resztkach sniegu, druga rok później - pług, skręty płużne itp. Do reszty doszłam sama obserwując innych narciarzy, oglądając filmiki i pamiętając uwagi forumowiczów na stoku (pamiętne "a dlaczego jeździsz bez rąk"). Generalnie tematem zainteresowałam się, bo szukam lopatologicznych instrukcji i filmików, które pozwola mi lepiej jeździć z mniejszym obciązeniem dla kolan, bioder i kręgosłupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 To ja robię dokładnie odwrotnie - noga niżej stoku jest cofnięta i na niej opiera się ciężar. Czy to źle? :D to próby telemarkowe, bardzo ładne zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Dokładnie - to telemark i bardziej chodziło mi o równowagę. Tu może wyraźniej widać nieporadną walkę o stabilność : https://youtube.com/watch?=eqgl-LbdP2M M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 https://youtu.be/eqgl-LbdP2M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 Dalej Strona 7 z 8 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Jak panować nad równowagą na nartach, × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
TomKur Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 No faktycznie moja wypowiedź nie była precyzyjna. Chodzi mi o naturalność w kontekście wszelkich prawideł jazdy na nartach a w zasadzie konkretnie stosowanie środków adekwatnych do zaistniałej sytuacji. Popatrz, w telemarku uwalniamy wewnętrzna nartę cofając pod siebie pietę i w tej technice jest to całkowicie naturalne. W narciarstwie alpejskim ruch skrętny stóp powoduje powstanie wykrocznej i jest to całkowicie naturalne - pozwala zachować równowagę - wszelkie działania związane z siłowym jest chowaniem a także celowym jej wsuwaniem jest właśnie sztucznością. "Wkładanie biodra" - no podstawowym celem tej czynności jest równoważenie powstającej siły odśrodkowej co kolei pozwala wykonać dynamiczny ostry skręt, wkładanie biodra w sytuacji gdy nie jest to konieczne to waśnie sztuczność o której pisałem. Hej, dzięki Adam za odpowiedź - już myślałem, że moje pytania programowo nie podlegają odpowiedziom. Dla mnie telemark jest kwintesencją nienaturalności - takich ruchów jak w tej technice nie wykonujemy praktycznie nigdy. Dla mnie w ogóle jazda na nartach jest nienaturalna - już pisałem dlaczego. Ucząc się techniki - "nieprawidłowej" lub "prawidłowej" oswajamy się niejako z tą nienaturalnością. A trenując dużo przyzwyczajamy nasze ciało i mózg do tego stanu na tyle, że zaczynamy mieć "naturalne" odruchy narciarskie. "Komplikacje", o których wspomniałeś to wedle mojego przypuszczenia właśnie te "prawidłowe" wg. mnie odruchy, które próbuję sobie przyswoić. To ta "prawidłowa" wg mnie technika - nie mająca nic wspólnego z naturalnością - tak jak narciarstwo nie ma nic wspólnego z naturalnością aktywności fizycznej człowieka. Ale kończąc już tą przydługą pisaninę - to tylko moje bajania, nikogo nie chcę do nich przekonywać ani namawiać. Wiele dróg prowadzi do Rzymu - moja niekoniecznie jest najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Hej, Ale kończąc już tą przydługą pisaninę - to tylko moje bajania, nikogo nie chcę do nich przekonywać ani namawiać. Wiele dróg prowadzi do Rzymu - moja niekoniecznie jest najlepsza. Czemu bajanie - bardzo ciekawe dosyć podejście do tematu - oczywiście przyjmuje je do wiadomości ale się z nim nie zgadzam. Teoria b. fajna i można ją całkiem przyzwoicie rozwijać. Już to sobie wyobrażam - kilku szacownych panów, kilka probiotyków i całkiem naturalnie do łóżka brniemy na czworakach bo w sumie to jedyna "naturalność " - cała reszta to już walka z fizyką która robi wszystko aby sprowadzać na do parteru. Widzisz dla mnie telemark (podobnie zresztą skituring) jest kwintesencją narciarstwa zarówno z wizualnego jak i technicznego punktu widzenia. Narciarstwo to pierwotna forma aktywności ruchowej (rzut oszczepem także) i puki co mamy większe doświadczenia z poruszaniem się po śniegu z uwolnioną naturalnie piętą niż z sztucznie skutą wiązaniami do nart. Tak się teraz zastanawiam kiedy w moim przypadku nastąpiło pełne oswojenie się z zachowaniem równowagi na nartach. Na przełomie SP i LO dysponowałem butami firmy Koflach - buty 1 klamrowe b. wysokie niemalże pod kolana - nie trzeba się było męczyć wystarczyło oprzeć goleń o cholewkę + 2m deski i wszystko było ok. Następne były San Marco po ojcu - 5 klamrowe halbki tuż za kostkę - reszty tłumaczyć nie muszę - teraz mogę jeździć w rozpiętych butach - tak masz rację naturalność wymaga nauki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomKur Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Czemu bajanie - bardzo ciekawe dosyć podejście do tematu - oczywiście przyjmuje je do wiadomości ale się z nim nie zgadzam. Teoria b. fajna i można ją całkiem przyzwoicie rozwijać. Już to sobie wyobrażam - kilku szacownych panów, kilka probiotyków i całkiem naturalnie do łóżka brniemy na czworakach bo w sumie to jedyna "naturalność " - cała reszta to już walka z fizyką która robi wszystko aby sprowadzać na do parteru. Widzisz dla mnie telemark (podobnie zresztą skituring) jest kwintesencją narciarstwa zarówno z wizualnego jak i technicznego punktu widzenia. Narciarstwo to pierwotna forma aktywności ruchowej (rzut oszczepem także) i puki co mamy większe doświadczenia z poruszaniem się po śniegu z uwolnioną naturalnie piętą niż z sztucznie skutą wiązaniami do nart. Tak się teraz zastanawiam kiedy w moim przypadku nastąpiło pełne oswojenie się z zachowaniem równowagi na nartach. Na przełomie SP i LO dysponowałem butami firmy Koflach - buty 1 klamrowe b. wysokie niemalże pod kolana - nie trzeba się było męczyć wystarczyło oprzeć goleń o cholewkę + 2m deski i wszystko było ok. Następne były San Marco po ojcu - 5 klamrowe halbki tuż za kostkę - reszty tłumaczyć nie muszę - teraz mogę jeździć w rozpiętych butach - tak masz rację naturalność wymaga nauki Hej Adam, mam wrażenie, że nie do końca się rozumiemy. Ale nic w tym złego, ja szanuję Twoje poglądy i podejście do narciarstwa. To w końcu tylko nasze hobby i ma sprawiać radość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Hej Adam, mam wrażenie, że nie do końca się rozumiemy. Ale nic w tym złego, ja szanuję Twoje poglądy i podejście do narciarstwa. To w końcu tylko nasze hobby i ma sprawiać radość. Akurat w wypadku Adama to nie tylko hobby. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 miesiąc temu... Marxx74 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Przez ostatnie kilka dni miałem okazję obserwować gwałtowny rozkwit miłości Młodej do telemarku i pierwsze kilka dni z tematem. Sam wolną piętę preferuję raczej na podejściu, ale co zrobić. W kontekście merytorycznej części tej dyskusji - w opinii dzieciaka nie obciążonego przesadnym bagażem teorii zabawa w "równowagę i taniec" zdecydowanie ląduje po stronie telemarku plus komentarz "fajne i naturalne". Jestem bardzo daleki od propagowania tele , ale uniwersalność na nartach to inny temat. Odnośnie równowagi samej w sobie - częstym błędem (alpejskie) jest próba utrzymania równowagi statycznej - czasem kończy się przesztywnieniem, czasem nie naturalnym układem rąk .. Swoboda na nartach - w moim odczuciu - obejmuje zrozumienie, że równowaga statyczna w układzie stricte dynamicznym nie występuje. Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Dlugo juz funkcjonuje termin "rownowaga chwiejna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Czyli na nartach po prostu i bez cudowania: równowaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Pojęcia równowagi chwiejnej nie użyłem celowo - intuicyjnie pasuje ale prowadzi w złą stronę .. równowaga na nartach jest raczej wypadkową sił podlegających nieustannej zmianie a więc czucia ciała, terenu i zmiennych, działających na układ sił. Stąd duże ryzyko rozumienia przez początkujących - na dowolnym etapie nauki - wskazówek sylwetkowych bez zrozumienia towarzyszącej części dynamicznej. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Violet Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Przez ostatnie kilka dni miałem okazję obserwować gwałtowny rozkwit miłości Młodej do telemarku i pierwsze kilka dni z tematem. Sam wolną piętę preferuję raczej na podejściu, ale co zrobić. W kontekście merytorycznej części tej dyskusji - w opinii dzieciaka nie obciążonego przesadnym bagażem teorii zabawa w "równowagę i taniec" zdecydowanie ląduje po stronie telemarku plus komentarz "fajne i naturalne". Jestem bardzo daleki od propagowania tele , ale uniwersalność na nartach to inny temat. Odnośnie równowagi samej w sobie - częstym błędem (alpejskie) jest próba utrzymania równowagi statycznej - czasem kończy się przesztywnieniem, czasem nie naturalnym układem rąk .. Swoboda na nartach - w moim odczuciu - obejmuje zrozumienie, że równowaga statyczna w układzie stricte dynamicznym nie występuje. Pozdrawiam, M. To ja robię dokładnie odwrotnie - noga niżej stoku jest cofnięta i na niej opiera się ciężar. Czy to źle? Nikt mnie nie uczył tak jeździć, generalnie lekcje z instruktorem miałam dwie - jedna to nauka upadania na totalnych resztkach sniegu, druga rok później - pług, skręty płużne itp. Do reszty doszłam sama obserwując innych narciarzy, oglądając filmiki i pamiętając uwagi forumowiczów na stoku (pamiętne "a dlaczego jeździsz bez rąk"). Generalnie tematem zainteresowałam się, bo szukam lopatologicznych instrukcji i filmików, które pozwola mi lepiej jeździć z mniejszym obciązeniem dla kolan, bioder i kręgosłupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 To ja robię dokładnie odwrotnie - noga niżej stoku jest cofnięta i na niej opiera się ciężar. Czy to źle? :D to próby telemarkowe, bardzo ładne zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Dokładnie - to telemark i bardziej chodziło mi o równowagę. Tu może wyraźniej widać nieporadną walkę o stabilność : https://youtube.com/watch?=eqgl-LbdP2M M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 https://youtu.be/eqgl-LbdP2M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 Dalej Strona 7 z 8 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Jak panować nad równowagą na nartach, × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Adam ..DUCH Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Hej, Ale kończąc już tą przydługą pisaninę - to tylko moje bajania, nikogo nie chcę do nich przekonywać ani namawiać. Wiele dróg prowadzi do Rzymu - moja niekoniecznie jest najlepsza. Czemu bajanie - bardzo ciekawe dosyć podejście do tematu - oczywiście przyjmuje je do wiadomości ale się z nim nie zgadzam. Teoria b. fajna i można ją całkiem przyzwoicie rozwijać. Już to sobie wyobrażam - kilku szacownych panów, kilka probiotyków i całkiem naturalnie do łóżka brniemy na czworakach bo w sumie to jedyna "naturalność " - cała reszta to już walka z fizyką która robi wszystko aby sprowadzać na do parteru. Widzisz dla mnie telemark (podobnie zresztą skituring) jest kwintesencją narciarstwa zarówno z wizualnego jak i technicznego punktu widzenia. Narciarstwo to pierwotna forma aktywności ruchowej (rzut oszczepem także) i puki co mamy większe doświadczenia z poruszaniem się po śniegu z uwolnioną naturalnie piętą niż z sztucznie skutą wiązaniami do nart. Tak się teraz zastanawiam kiedy w moim przypadku nastąpiło pełne oswojenie się z zachowaniem równowagi na nartach. Na przełomie SP i LO dysponowałem butami firmy Koflach - buty 1 klamrowe b. wysokie niemalże pod kolana - nie trzeba się było męczyć wystarczyło oprzeć goleń o cholewkę + 2m deski i wszystko było ok. Następne były San Marco po ojcu - 5 klamrowe halbki tuż za kostkę - reszty tłumaczyć nie muszę - teraz mogę jeździć w rozpiętych butach - tak masz rację naturalność wymaga nauki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomKur Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Czemu bajanie - bardzo ciekawe dosyć podejście do tematu - oczywiście przyjmuje je do wiadomości ale się z nim nie zgadzam. Teoria b. fajna i można ją całkiem przyzwoicie rozwijać. Już to sobie wyobrażam - kilku szacownych panów, kilka probiotyków i całkiem naturalnie do łóżka brniemy na czworakach bo w sumie to jedyna "naturalność " - cała reszta to już walka z fizyką która robi wszystko aby sprowadzać na do parteru. Widzisz dla mnie telemark (podobnie zresztą skituring) jest kwintesencją narciarstwa zarówno z wizualnego jak i technicznego punktu widzenia. Narciarstwo to pierwotna forma aktywności ruchowej (rzut oszczepem także) i puki co mamy większe doświadczenia z poruszaniem się po śniegu z uwolnioną naturalnie piętą niż z sztucznie skutą wiązaniami do nart. Tak się teraz zastanawiam kiedy w moim przypadku nastąpiło pełne oswojenie się z zachowaniem równowagi na nartach. Na przełomie SP i LO dysponowałem butami firmy Koflach - buty 1 klamrowe b. wysokie niemalże pod kolana - nie trzeba się było męczyć wystarczyło oprzeć goleń o cholewkę + 2m deski i wszystko było ok. Następne były San Marco po ojcu - 5 klamrowe halbki tuż za kostkę - reszty tłumaczyć nie muszę - teraz mogę jeździć w rozpiętych butach - tak masz rację naturalność wymaga nauki Hej Adam, mam wrażenie, że nie do końca się rozumiemy. Ale nic w tym złego, ja szanuję Twoje poglądy i podejście do narciarstwa. To w końcu tylko nasze hobby i ma sprawiać radość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Hej Adam, mam wrażenie, że nie do końca się rozumiemy. Ale nic w tym złego, ja szanuję Twoje poglądy i podejście do narciarstwa. To w końcu tylko nasze hobby i ma sprawiać radość. Akurat w wypadku Adama to nie tylko hobby. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 miesiąc temu... Marxx74 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Przez ostatnie kilka dni miałem okazję obserwować gwałtowny rozkwit miłości Młodej do telemarku i pierwsze kilka dni z tematem. Sam wolną piętę preferuję raczej na podejściu, ale co zrobić. W kontekście merytorycznej części tej dyskusji - w opinii dzieciaka nie obciążonego przesadnym bagażem teorii zabawa w "równowagę i taniec" zdecydowanie ląduje po stronie telemarku plus komentarz "fajne i naturalne". Jestem bardzo daleki od propagowania tele , ale uniwersalność na nartach to inny temat. Odnośnie równowagi samej w sobie - częstym błędem (alpejskie) jest próba utrzymania równowagi statycznej - czasem kończy się przesztywnieniem, czasem nie naturalnym układem rąk .. Swoboda na nartach - w moim odczuciu - obejmuje zrozumienie, że równowaga statyczna w układzie stricte dynamicznym nie występuje. Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Dlugo juz funkcjonuje termin "rownowaga chwiejna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Czyli na nartach po prostu i bez cudowania: równowaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Pojęcia równowagi chwiejnej nie użyłem celowo - intuicyjnie pasuje ale prowadzi w złą stronę .. równowaga na nartach jest raczej wypadkową sił podlegających nieustannej zmianie a więc czucia ciała, terenu i zmiennych, działających na układ sił. Stąd duże ryzyko rozumienia przez początkujących - na dowolnym etapie nauki - wskazówek sylwetkowych bez zrozumienia towarzyszącej części dynamicznej. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Violet Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Przez ostatnie kilka dni miałem okazję obserwować gwałtowny rozkwit miłości Młodej do telemarku i pierwsze kilka dni z tematem. Sam wolną piętę preferuję raczej na podejściu, ale co zrobić. W kontekście merytorycznej części tej dyskusji - w opinii dzieciaka nie obciążonego przesadnym bagażem teorii zabawa w "równowagę i taniec" zdecydowanie ląduje po stronie telemarku plus komentarz "fajne i naturalne". Jestem bardzo daleki od propagowania tele , ale uniwersalność na nartach to inny temat. Odnośnie równowagi samej w sobie - częstym błędem (alpejskie) jest próba utrzymania równowagi statycznej - czasem kończy się przesztywnieniem, czasem nie naturalnym układem rąk .. Swoboda na nartach - w moim odczuciu - obejmuje zrozumienie, że równowaga statyczna w układzie stricte dynamicznym nie występuje. Pozdrawiam, M. To ja robię dokładnie odwrotnie - noga niżej stoku jest cofnięta i na niej opiera się ciężar. Czy to źle? Nikt mnie nie uczył tak jeździć, generalnie lekcje z instruktorem miałam dwie - jedna to nauka upadania na totalnych resztkach sniegu, druga rok później - pług, skręty płużne itp. Do reszty doszłam sama obserwując innych narciarzy, oglądając filmiki i pamiętając uwagi forumowiczów na stoku (pamiętne "a dlaczego jeździsz bez rąk"). Generalnie tematem zainteresowałam się, bo szukam lopatologicznych instrukcji i filmików, które pozwola mi lepiej jeździć z mniejszym obciązeniem dla kolan, bioder i kręgosłupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 To ja robię dokładnie odwrotnie - noga niżej stoku jest cofnięta i na niej opiera się ciężar. Czy to źle? :D to próby telemarkowe, bardzo ładne zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Dokładnie - to telemark i bardziej chodziło mi o równowagę. Tu może wyraźniej widać nieporadną walkę o stabilność : https://youtube.com/watch?=eqgl-LbdP2M M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 https://youtu.be/eqgl-LbdP2M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 Dalej Strona 7 z 8 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Jak panować nad równowagą na nartach, × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
TomKur Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Czemu bajanie - bardzo ciekawe dosyć podejście do tematu - oczywiście przyjmuje je do wiadomości ale się z nim nie zgadzam. Teoria b. fajna i można ją całkiem przyzwoicie rozwijać. Już to sobie wyobrażam - kilku szacownych panów, kilka probiotyków i całkiem naturalnie do łóżka brniemy na czworakach bo w sumie to jedyna "naturalność " - cała reszta to już walka z fizyką która robi wszystko aby sprowadzać na do parteru. Widzisz dla mnie telemark (podobnie zresztą skituring) jest kwintesencją narciarstwa zarówno z wizualnego jak i technicznego punktu widzenia. Narciarstwo to pierwotna forma aktywności ruchowej (rzut oszczepem także) i puki co mamy większe doświadczenia z poruszaniem się po śniegu z uwolnioną naturalnie piętą niż z sztucznie skutą wiązaniami do nart. Tak się teraz zastanawiam kiedy w moim przypadku nastąpiło pełne oswojenie się z zachowaniem równowagi na nartach. Na przełomie SP i LO dysponowałem butami firmy Koflach - buty 1 klamrowe b. wysokie niemalże pod kolana - nie trzeba się było męczyć wystarczyło oprzeć goleń o cholewkę + 2m deski i wszystko było ok. Następne były San Marco po ojcu - 5 klamrowe halbki tuż za kostkę - reszty tłumaczyć nie muszę - teraz mogę jeździć w rozpiętych butach - tak masz rację naturalność wymaga nauki Hej Adam, mam wrażenie, że nie do końca się rozumiemy. Ale nic w tym złego, ja szanuję Twoje poglądy i podejście do narciarstwa. To w końcu tylko nasze hobby i ma sprawiać radość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Hej Adam, mam wrażenie, że nie do końca się rozumiemy. Ale nic w tym złego, ja szanuję Twoje poglądy i podejście do narciarstwa. To w końcu tylko nasze hobby i ma sprawiać radość. Akurat w wypadku Adama to nie tylko hobby. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 miesiąc temu... Marxx74 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Przez ostatnie kilka dni miałem okazję obserwować gwałtowny rozkwit miłości Młodej do telemarku i pierwsze kilka dni z tematem. Sam wolną piętę preferuję raczej na podejściu, ale co zrobić. W kontekście merytorycznej części tej dyskusji - w opinii dzieciaka nie obciążonego przesadnym bagażem teorii zabawa w "równowagę i taniec" zdecydowanie ląduje po stronie telemarku plus komentarz "fajne i naturalne". Jestem bardzo daleki od propagowania tele , ale uniwersalność na nartach to inny temat. Odnośnie równowagi samej w sobie - częstym błędem (alpejskie) jest próba utrzymania równowagi statycznej - czasem kończy się przesztywnieniem, czasem nie naturalnym układem rąk .. Swoboda na nartach - w moim odczuciu - obejmuje zrozumienie, że równowaga statyczna w układzie stricte dynamicznym nie występuje. Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Dlugo juz funkcjonuje termin "rownowaga chwiejna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Czyli na nartach po prostu i bez cudowania: równowaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Pojęcia równowagi chwiejnej nie użyłem celowo - intuicyjnie pasuje ale prowadzi w złą stronę .. równowaga na nartach jest raczej wypadkową sił podlegających nieustannej zmianie a więc czucia ciała, terenu i zmiennych, działających na układ sił. Stąd duże ryzyko rozumienia przez początkujących - na dowolnym etapie nauki - wskazówek sylwetkowych bez zrozumienia towarzyszącej części dynamicznej. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Violet Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Przez ostatnie kilka dni miałem okazję obserwować gwałtowny rozkwit miłości Młodej do telemarku i pierwsze kilka dni z tematem. Sam wolną piętę preferuję raczej na podejściu, ale co zrobić. W kontekście merytorycznej części tej dyskusji - w opinii dzieciaka nie obciążonego przesadnym bagażem teorii zabawa w "równowagę i taniec" zdecydowanie ląduje po stronie telemarku plus komentarz "fajne i naturalne". Jestem bardzo daleki od propagowania tele , ale uniwersalność na nartach to inny temat. Odnośnie równowagi samej w sobie - częstym błędem (alpejskie) jest próba utrzymania równowagi statycznej - czasem kończy się przesztywnieniem, czasem nie naturalnym układem rąk .. Swoboda na nartach - w moim odczuciu - obejmuje zrozumienie, że równowaga statyczna w układzie stricte dynamicznym nie występuje. Pozdrawiam, M. To ja robię dokładnie odwrotnie - noga niżej stoku jest cofnięta i na niej opiera się ciężar. Czy to źle? Nikt mnie nie uczył tak jeździć, generalnie lekcje z instruktorem miałam dwie - jedna to nauka upadania na totalnych resztkach sniegu, druga rok później - pług, skręty płużne itp. Do reszty doszłam sama obserwując innych narciarzy, oglądając filmiki i pamiętając uwagi forumowiczów na stoku (pamiętne "a dlaczego jeździsz bez rąk"). Generalnie tematem zainteresowałam się, bo szukam lopatologicznych instrukcji i filmików, które pozwola mi lepiej jeździć z mniejszym obciązeniem dla kolan, bioder i kręgosłupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 To ja robię dokładnie odwrotnie - noga niżej stoku jest cofnięta i na niej opiera się ciężar. Czy to źle? :D to próby telemarkowe, bardzo ładne zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Dokładnie - to telemark i bardziej chodziło mi o równowagę. Tu może wyraźniej widać nieporadną walkę o stabilność : https://youtube.com/watch?=eqgl-LbdP2M M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 https://youtu.be/eqgl-LbdP2M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 Dalej Strona 7 z 8 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Jak panować nad równowagą na nartach,
Mitek Napisano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Hej Adam, mam wrażenie, że nie do końca się rozumiemy. Ale nic w tym złego, ja szanuję Twoje poglądy i podejście do narciarstwa. To w końcu tylko nasze hobby i ma sprawiać radość. Akurat w wypadku Adama to nie tylko hobby. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 miesiąc temu... Marxx74 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Przez ostatnie kilka dni miałem okazję obserwować gwałtowny rozkwit miłości Młodej do telemarku i pierwsze kilka dni z tematem. Sam wolną piętę preferuję raczej na podejściu, ale co zrobić. W kontekście merytorycznej części tej dyskusji - w opinii dzieciaka nie obciążonego przesadnym bagażem teorii zabawa w "równowagę i taniec" zdecydowanie ląduje po stronie telemarku plus komentarz "fajne i naturalne". Jestem bardzo daleki od propagowania tele , ale uniwersalność na nartach to inny temat. Odnośnie równowagi samej w sobie - częstym błędem (alpejskie) jest próba utrzymania równowagi statycznej - czasem kończy się przesztywnieniem, czasem nie naturalnym układem rąk .. Swoboda na nartach - w moim odczuciu - obejmuje zrozumienie, że równowaga statyczna w układzie stricte dynamicznym nie występuje. Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Dlugo juz funkcjonuje termin "rownowaga chwiejna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Czyli na nartach po prostu i bez cudowania: równowaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Pojęcia równowagi chwiejnej nie użyłem celowo - intuicyjnie pasuje ale prowadzi w złą stronę .. równowaga na nartach jest raczej wypadkową sił podlegających nieustannej zmianie a więc czucia ciała, terenu i zmiennych, działających na układ sił. Stąd duże ryzyko rozumienia przez początkujących - na dowolnym etapie nauki - wskazówek sylwetkowych bez zrozumienia towarzyszącej części dynamicznej. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Violet Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Przez ostatnie kilka dni miałem okazję obserwować gwałtowny rozkwit miłości Młodej do telemarku i pierwsze kilka dni z tematem. Sam wolną piętę preferuję raczej na podejściu, ale co zrobić. W kontekście merytorycznej części tej dyskusji - w opinii dzieciaka nie obciążonego przesadnym bagażem teorii zabawa w "równowagę i taniec" zdecydowanie ląduje po stronie telemarku plus komentarz "fajne i naturalne". Jestem bardzo daleki od propagowania tele , ale uniwersalność na nartach to inny temat. Odnośnie równowagi samej w sobie - częstym błędem (alpejskie) jest próba utrzymania równowagi statycznej - czasem kończy się przesztywnieniem, czasem nie naturalnym układem rąk .. Swoboda na nartach - w moim odczuciu - obejmuje zrozumienie, że równowaga statyczna w układzie stricte dynamicznym nie występuje. Pozdrawiam, M. To ja robię dokładnie odwrotnie - noga niżej stoku jest cofnięta i na niej opiera się ciężar. Czy to źle? Nikt mnie nie uczył tak jeździć, generalnie lekcje z instruktorem miałam dwie - jedna to nauka upadania na totalnych resztkach sniegu, druga rok później - pług, skręty płużne itp. Do reszty doszłam sama obserwując innych narciarzy, oglądając filmiki i pamiętając uwagi forumowiczów na stoku (pamiętne "a dlaczego jeździsz bez rąk"). Generalnie tematem zainteresowałam się, bo szukam lopatologicznych instrukcji i filmików, które pozwola mi lepiej jeździć z mniejszym obciązeniem dla kolan, bioder i kręgosłupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 To ja robię dokładnie odwrotnie - noga niżej stoku jest cofnięta i na niej opiera się ciężar. Czy to źle? :D to próby telemarkowe, bardzo ładne zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Dokładnie - to telemark i bardziej chodziło mi o równowagę. Tu może wyraźniej widać nieporadną walkę o stabilność : https://youtube.com/watch?=eqgl-LbdP2M M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 https://youtu.be/eqgl-LbdP2M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 Dalej Strona 7 z 8 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Jak panować nad równowagą na nartach,
Marxx74 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Przez ostatnie kilka dni miałem okazję obserwować gwałtowny rozkwit miłości Młodej do telemarku i pierwsze kilka dni z tematem. Sam wolną piętę preferuję raczej na podejściu, ale co zrobić. W kontekście merytorycznej części tej dyskusji - w opinii dzieciaka nie obciążonego przesadnym bagażem teorii zabawa w "równowagę i taniec" zdecydowanie ląduje po stronie telemarku plus komentarz "fajne i naturalne". Jestem bardzo daleki od propagowania tele , ale uniwersalność na nartach to inny temat. Odnośnie równowagi samej w sobie - częstym błędem (alpejskie) jest próba utrzymania równowagi statycznej - czasem kończy się przesztywnieniem, czasem nie naturalnym układem rąk .. Swoboda na nartach - w moim odczuciu - obejmuje zrozumienie, że równowaga statyczna w układzie stricte dynamicznym nie występuje. Pozdrawiam, M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Dlugo juz funkcjonuje termin "rownowaga chwiejna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Czyli na nartach po prostu i bez cudowania: równowaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74 Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Pojęcia równowagi chwiejnej nie użyłem celowo - intuicyjnie pasuje ale prowadzi w złą stronę .. równowaga na nartach jest raczej wypadkową sił podlegających nieustannej zmianie a więc czucia ciała, terenu i zmiennych, działających na układ sił. Stąd duże ryzyko rozumienia przez początkujących - na dowolnym etapie nauki - wskazówek sylwetkowych bez zrozumienia towarzyszącej części dynamicznej. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Violet Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Przez ostatnie kilka dni miałem okazję obserwować gwałtowny rozkwit miłości Młodej do telemarku i pierwsze kilka dni z tematem. Sam wolną piętę preferuję raczej na podejściu, ale co zrobić. W kontekście merytorycznej części tej dyskusji - w opinii dzieciaka nie obciążonego przesadnym bagażem teorii zabawa w "równowagę i taniec" zdecydowanie ląduje po stronie telemarku plus komentarz "fajne i naturalne". Jestem bardzo daleki od propagowania tele , ale uniwersalność na nartach to inny temat. Odnośnie równowagi samej w sobie - częstym błędem (alpejskie) jest próba utrzymania równowagi statycznej - czasem kończy się przesztywnieniem, czasem nie naturalnym układem rąk .. Swoboda na nartach - w moim odczuciu - obejmuje zrozumienie, że równowaga statyczna w układzie stricte dynamicznym nie występuje. Pozdrawiam, M. To ja robię dokładnie odwrotnie - noga niżej stoku jest cofnięta i na niej opiera się ciężar. Czy to źle? Nikt mnie nie uczył tak jeździć, generalnie lekcje z instruktorem miałam dwie - jedna to nauka upadania na totalnych resztkach sniegu, druga rok później - pług, skręty płużne itp. Do reszty doszłam sama obserwując innych narciarzy, oglądając filmiki i pamiętając uwagi forumowiczów na stoku (pamiętne "a dlaczego jeździsz bez rąk"). Generalnie tematem zainteresowałam się, bo szukam lopatologicznych instrukcji i filmików, które pozwola mi lepiej jeździć z mniejszym obciązeniem dla kolan, bioder i kręgosłupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Baltazar Gabka Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 To ja robię dokładnie odwrotnie - noga niżej stoku jest cofnięta i na niej opiera się ciężar. Czy to źle? :D to próby telemarkowe, bardzo ładne zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Dokładnie - to telemark i bardziej chodziło mi o równowagę. Tu może wyraźniej widać nieporadną walkę o stabilność : https://youtube.com/watch?=eqgl-LbdP2M M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 https://youtu.be/eqgl-LbdP2M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 Dalej Strona 7 z 8 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
Baltazar Gabka Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 To ja robię dokładnie odwrotnie - noga niżej stoku jest cofnięta i na niej opiera się ciężar. Czy to źle? :D to próby telemarkowe, bardzo ładne zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Dokładnie - to telemark i bardziej chodziło mi o równowagę. Tu może wyraźniej widać nieporadną walkę o stabilność : https://youtube.com/watch?=eqgl-LbdP2M M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 https://youtu.be/eqgl-LbdP2M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 Dalej Strona 7 z 8 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 Dokładnie - to telemark i bardziej chodziło mi o równowagę. Tu może wyraźniej widać nieporadną walkę o stabilność : https://youtube.com/watch?=eqgl-LbdP2M M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74 Napisano 15 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2019 https://youtu.be/eqgl-LbdP2M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi