Joanna Sm Napisano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Mija 4 tygodnie od rekonstrukcji ACL- w sumie dla mnie 3- ci taki zabieg, dzielę się tutaj moim doświadczaniem z rehabilitacji. Zaznaczam, że jest to tryb przyśpieszony- kiedy nie było dodatkowych urazów powierzchni stawów. Nie ma ograniczeń obciążenia ani zakresu ruchu. Rodzaj graftu- rzepkowy Najważniejszy cel to uzyskanie pełnego wyprostu i przeprostu w kolanie. TYDZIEŃ 1 Podstawa każdej wizyty przez 4 tygodnie Na koniec sesji lód - 10 minut. - rozciąganie łydki 30 sec x 3, półsciegnistego 30 sec x3 -napinanie mięśnia czowroglowego z „biofeedback”- 10 sec napięcie/10 sec relax- 5 minut -podnoszenie wyprostowanej nogi w 4- ech kierunkach - na wznak, na obu bokach w podparciu i na brzuchu. X3 min na każdej stronie, trzymamy 2 sec- ok 45 powtórzeń. -Pasywne zginanie kolana- tzw. Ślizganie pięty Anglojęzyczna wersja edukacyjna tutaj: https://www.medbridg...om/access_token Kod: 3XPV9Q8J To wszystko powtarzamy w domu dodatkowo 2 x dziennie- instrukcja pooperacyjna podaje „co godzinę” Albo 10,000 powtórzeń - ale to przesada - sukces jak ktoś zrobi 1000 powtórzeń - 100x godzinę x 10 godzin. TYDZIEŃ 2. Jak wyżej Dochodzi: nauka chodzenia przez małe i wyższe stożki - z zaznaczeniem, że prostujemy nogę i stajemy na piętę Przenoszenie wagi ciała z nogi na nogę z próba wyprostu/ przeprostu kolana Kiedy zgiecie osiągnie ok 110 stopni to dostałam pozwolenie na rower stacjonarny- „ślimaczy tryb” Do izometrycznych ćwiczeń czworogłowego dochodzi progresywne obciążenie na kostkę, lub dla zabicia monotonii tych ćwiczeń dostaję wariacje alfabetowe - w powietrzu rysuje stopą literki x2, zaś na boku 20 kółeczek zgodnie ze wskazówkami zegara, i 20 w przeciwną stronę x4 TYDZIEŃ 3 Dodatkowo: Przysiady w leżeniu i oparciu o przesuwająca się pochylnię- dwie nogi wyprost, zginamy tylko jednej rehabilitowaną nogę, zwracając uwagę, żeby kolano nie uciekała do środka, celujemy kolanem w kierunku 2- go palca u stopy. 4x10, progresja kata nachylenia i obciążenia jak również zwiększamy ilość powtórzeń 4x15, 4x20 Również przysiady przed lustrem nad krzesłem - bez siadania - lustro koryguje równomierne obciążanie obu kolan. Stoimy na jednej nodze i rzucamy piłkę o matę x30 stopa na wprost, pod katem 45 stopni x30 z każdej strony, progresja polega na podłożeniu pod stopę najpierw gąbki a potem pompowanego dysku . Chodzenie do tyłu- bardzo powoli na bieżni ok 5-10 minut, chodzenie do tyłu z obciążeniem pod kolanem, które wymusza przeprost. TYDZIEŃ 4 Dodatkowo: Planki-4x 1 min, cel przeprost kolana Rolowanie IT x2 min, czworoglowy x2 min Przysiady nad krzesłem w serii z „chodem potwora” - elastyczne paski nad kolanami i nad kostkami - utrzymując napięcie poruszamy się bokiem 15 przysiadów + chód x4 Wariacje balansu na jednej nodze- Stając przy ścianie odbijamy prawą ręka x 30, lewą ręką x 30- piłkę do koszykówki , powtarzamy 3-4 x Dodatkowo wszystkie ćwiczenia z poprzednich tygodni- progresja polega na zwiększaniu obciążenia, trudności i powtórzeń. UWAGA- dostałam zakaz biegania na 3 miesiące - CD nastąpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 jak mozesz rozciagac semitendinosus, skoro go nie masz????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joanna Sm Napisano 28 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Ok!! Ale jakieś inne stringi to jeszcze mam! Np. „ hamstringi” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi