rung Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Nigdy nie jeździłem ""na Pradziadku", ale od kilku sezonów chciałem właśnie tam zakończyć zimę (oczywiście - lokalną, bo dla mnie sezon trwa cały rok ). W ostatnią sobotę w końcu się wybrałem, by przekonać się, co oferuje tzw . "Morawski Lodowiec". Bądź co bądź, to właśnie Pradziad, a nie żaden z karkonoskich ośrodków, jest najwyżej położonym ośrodkiem narciarskich w Czechach. Pierwsze podobieństwo do lodowca znalazłem już przy wjeździe. Nie sprawdziłem tego wczesniej, a okazało się, że wjazd wąską drogą prowadzącą do ośrodka jest płatny i kosztuje 450CZK. To jakieś 18EUR - tyle samo, co opłata za dojazd do lodowca Rettenbach w Soelden Wybrałem opcję tańszą - porzuciłem samochód na parkingu (70CZK) i do ośrodka pojechałem autobusem (28CZK w jedną stronę). Co ciekawe, w autobusie można płacić zbliżeniowo kartą, natomiast opłata za wjazd jest tylko w gotówce. W samym ośrodku powiew nostalgii, co prawda także można płacić kartą, ale poza tym infrastruktura trąci myszką. Karnety na gumce, drewniane domki z kasą i przy wyciągach, a same wyciągi to powolne POMY zawieszone na obdrapanych słupach i jeden orczyk, także upiornie powolny. Za to bardzo przyjemnie zaskoczyły mnie trasy. Nie są zbyt długie (500-800m), ale w przeciwieństwie do Zieleńca i Koprivnej, gdzie za dużo było dla mnie wypłaszczeń, trasy na Pradziadku mają bardzo fajne nachylenie na całej długości. Nawet na niebieskiej, najłagodniejszej, zjeżdżało się przyjemnie dynamicznie. Śnieg z czasem robił się w ciągu dnia mokry i miękki, ale trzymał się lepiej niż śnieg w Jańskich tydzień wcześniej. Górne części tras (jakieś 2/3 długości) znajdują się ponad linią lasu, dlatego faktycznie panuje tam trochę "lodowcowy klimat" Ogólnie, było strasznie fajnie Świetna, kameralna, "oldskulowa" stacja, ciekawie położona, z ładnymi widokami i faktycznie lekko "trąci" lodowcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Strasznie fajnie mówisz? Jak Mikołajek i inne chłopaki? Podzielam opinie. Szukam coś na jutro lub pojutrze popołudniem i zostaje Harrachov, Szpindl i Pradziad o ile mnie oczy nie mylą. U nas coś chodzi jeszcze? Sentyment do Pradziada mam. Tam kończyłem zeszły sezon. PS które trasy i orczyki działaly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackW Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Mój pierwszy zagraniczny ośrodek wiosną 2000 r. Nic się tam nie zmieniło ale to nie tylko wina właścicieli, ochrona środowiska blokuje wszystkie inwestycje. Co do Morawskiego lodowca warto zwrócić uwagę, że nie ma tam instalacji naśnieżania, jeździ się w 100% po naturalnym śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodex4 Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 No i te blaszane (zamiast siatkowych) zabezpieczenia tras :) W sumie to i tak nieźle bo mogli zrobić z drutu kolczastego :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rung Napisano 8 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Strasznie fajnie mówisz? Jak Mikołajek i inne chłopaki? Podzielam opinie. Dokładnie tak! I to prawda, że to była prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rung Napisano 8 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Mój pierwszy zagraniczny ośrodek wiosną 2000 r. Nic się tam nie zmieniło ale to nie tylko wina właścicieli, ochrona środowiska blokuje wszystkie inwestycje. Co do Morawskiego lodowca warto zwrócić uwagę, że nie ma tam instalacji naśnieżania, jeździ się w 100% po naturalnym śniegu Właśnie, a jest tam tego śniegu jeszcze całkiem sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rung Napisano 8 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Strasznie fajnie mówisz? Jak Mikołajek i inne chłopaki? Podzielam opinie. Szukam coś na jutro lub pojutrze popołudniem i zostaje Harrachov, Szpindl i Pradziad o ile mnie oczy nie mylą. U nas coś chodzi jeszcze? Sentyment do Pradziada mam. Tam kończyłem zeszły sezon. PS które trasy i orczyki działaly? Działało wszystko, ale w tygodniu działają tylko niektóre, trzeba sprawdzić na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rung Napisano 8 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Mój pierwszy zagraniczny ośrodek wiosną 2000 r. Nic się tam nie zmieniło ale to nie tylko wina właścicieli, ochrona środowiska blokuje wszystkie inwestycjeZ jednej strony mogliby to odmalować, ale z drugiej strony to robi klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rung Napisano 21 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Aneks do wpisu: wrzuciłem na swój kanał filmowe podsumowanie kwietniowych, pradziadowych warunków, zostawiam dla potomnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Mógłbym z buta ze zjazdowymi na plecach nawet iść. PS. dwa sezony temu weszliśmy bo orczyk nie działał z rana... Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2020 Mógłbym z buta ze zjazdowymi na plecach nawet iść. PS. dwa sezony temu weszliśmy bo orczyk nie działał z rana... czasami takie skanseny zapewniaja niezla jazde.. ( np Mad River Glenn, Blue Knob, Laurel etc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi