FerraEnzo Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Z jednym istotnym wyjątkiem HH, którego cykl powinien ktoś "przetłumaczyć". Mógłbym się podjąć. Może nie tyle tłumaczenia co stworzenia ogólnych ram tego co PMTS opisuje i jakich problemów dotyka. Może lobo, Mark O, Maciek S, TomKur by zechcieli dołączyć. Myślę, że wspólnymi siłami (bez napinki) można by stworzyć fajne kompendium, ze słownikiem, konkretnymi przykładami, ilustracjami itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 159 Dodano 6 l Ostatniej odpowiedzi 6 l Top użytkownicy w tym temacie 22 14 18 18 Popularne dni 28 Mar 30 29 Mar 29 30 Mar 27 6 Kwi 15 Top użytkownicy w tym temacie a_senior 22 odpowiedzi Mitek 14 odpowiedzi Harpia 18 odpowiedzi star 18 odpowiedzi Popularne dni 28 Mar 2018 30 odpowiedzi 29 Mar 2018 29 odpowiedzi 30 Mar 2018 27 odpowiedzi 6 Kwi 2018 15 odpowiedzi markiz69 Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Jest jakieś tłumaczenie tego filmu Morgana : Wygląda na to, że GSy Volkl go spruły konkretnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Jest jakieś tłumaczenie tego filmu Morgana : Wygląda na to, że GSy Volkl go spruły konkretnie. Oooo Senior bardzo prosimy! Bardzo jestem ciekaw co taki "ludzki" narciarz jak Morgan mówi o GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 To są gsy Master tak twierdzi. Ciężko jest jechać z jednym kijkiem widać że dogina narty choć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Jest jakieś tłumaczenie tego filmu Morgana : Wygląda na to, że GSy Volkl go spruły konkretnie. Witam Może nie całkowicie. To była próba. Mówi o tym. Chciał się przekonać, jak się jeździ na takich nartach, które są "mniej aktywne'. Należy to rozumieć, że trudniejsze do skręcenia. Na krótszych nartach się oszukuje(dosłownie tak powiedział). Z początku jeździ ześlizgami. Potem szybkie, długie skręty na krawędziach. Tu skręt musi być lepiej przygotowany(w porównaniu do krótszych nart), no i jest dużo szybciej. Stok miał zmrożony, chyba po deszczu, z małymi "falkami". Kamera mu też nie ułatwiała jazdy. Nie ma żadnych w filmie rewelacji, odnośnie jazdy na takich nartach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 30 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Oooo Senior bardzo prosimy! Bardzo jestem ciekaw co taki "ludzki" narciarz jak Morgan mówi o GS. Veteran dobrze podsumował. Dodam kilka uzupełnień. To jest test narty. Mówi, że z powodu szukania nowych wyzwań. Na początku jedzie ześlizgiem i przy okazji dodaje, że szkoda że we Francji tak mało się jeździ się, jak to mówi, "krótkim, dynamicznym skrętem" (w domyśle ześlizgowym). Podaje nawet zalety takiego skrętu, ogólnie biorąc lepsza kontrola nad jazdą i nartami. Anyway, ta narta dobrze się do tego nadaje. Mówi faktycznie o "oszustwie" w skręcie carvingowym na slalomce. Oczywiście w cudzysłowie. O co chodzi? Otóż w skręcie slalomką możemy, a nawet robimy to celowo, włożyć się w skręt a narty nas później dogonią. Tu nic z tych rzeczy, trzeba to robić o wiele pewniej i ostrożniej, być dobrze, jak to nazywa, spozycjonowanym. Duża prędkość, trzeba robić skręt o wiele staranniej. W prawej ręce trzyma kamerę z ciężkim systemem stabilizacji. Trudno się z tym skręca. I brakuje mu tej ręki w zachowaniu równowagi. Szkoda, że nikt go nie filmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Niby fajnie ale mam odmienne zdanie na temat różnic SL a GS. Mnie z większą łatwością przychodzi niższe złożenie się na GS niż na SL. Trzeba tyczek aby na SL wymusić dynamikę która pozwala zejść z tyłkiem bardzo nisko. Na nartach GS to łatwe w każdym skręcie bo zdecydowanie lepiej podpierają. Na GS mam dużo czasu na korektę, czucia krawędzi, obciążenia, balansu i innych takich tam . Jedynie na bramkach GS precyzja toru jazdy rośnie niebotycznie. W SL wszystko dzieje się szybko i albo ułożymy skręt na wejściu albo ...........po nim No cóż. Wszyscy jesteśmy inni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... markiz69 Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Niby fajnie ale mam odmienne zdanie na temat różnic SL a GS. Mnie z większą łatwością przychodzi niższe złożenie się na GS niż na SL. Trzeba tyczek aby na SL wymusić dynamikę która pozwala zejść z tyłkiem bardzo nisko. Na nartach GS to łatwe w każdym skręcie bo zdecydowanie lepiej podpierają. Na GS mam dużo czasu na korektę, czucia krawędzi, obciążenia, balansu i innych takich tam . Jedynie na bramkach GS precyzja toru jazdy rośnie niebotycznie. W SL wszystko dzieje się szybko i albo ułożymy skręt na wejściu albo ...........po nim No cóż. Wszyscy jesteśmy inni Mógłbyś jeszcze rozwinąć temat SL vs GS w warunkach "nietyczkowych" tj. mniejszy lub większy tłok na stoku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 30 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Niby fajnie ale mam odmienne zdanie na temat różnic SL a GS. Mnie z większą łatwością przychodzi niższe złożenie się na GS niż na SL. Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Cześć Szczerze... jestem w szoku Andrzeju. Nigdy nie budowałem opinii nie znając faktów. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... markiz69 Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Z tego co pamiętam z filmów wcześniejszych to Morgan podjął narty w ogóle grubo po 30stce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Powtórzę jeszcze raz. To klasa Master, wyraźnie to stwierdza. Prawdopodobnie to ta narta: Volkl Racetiger Speedwall GS Master A więc ta sama kategoria co jego ulubiona xlab Salomona, z tym, że parametry nieco odmienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No! Euforia mija, Morgan sie powoli konczy. Prosze o nastepnego Asa. W dobie internetu kapelusz sie przepelnia, kroliki sie wylewaja. Najwieksza korzysc odniosl Andrzej w tlumaczeniu z jezyka francuskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Powtórzę jeszcze raz. To klasa Master, wyraźnie to stwierdza. Prawdopodobnie to ta narta: Volkl Racetiger Speedwall GS Master A więc ta sama kategoria co jego ulubiona xlab Salomona, z tym, że parametry nieco odmienne. sstar wszystko mylisz. Ulubiona narta salomon XLAB 175 to nie jego a Jeremyego. A Morgan jedzie na Volklach z 25 m promieniem skrętu. Przypominam, że ów salomon ma promień 15 m. Duża różnica. A słowa Master używa w znaczeniu zawodów Master i reguł FIS, np. https://goo.gl/w2MCCA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Z tego co pamiętam z filmów wcześniejszych to Morgan podjął narty w ogóle grubo po 30stce. Tak, Morgan jeździł okazjonalnie na nartach od 6 lat, ale na poważnie dopiero od ok. 34-35 roku życia. Tym większy szacun. Natomiast drugi Francuz, Jeremy, zaczął bardzo wcześnie, a od 14 roku życia już był zawodnikiem, choć początkującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Witam Morgan to planeta jednak dostępna. Jak się ktoś przyłoży. Dalej pojawiają się gwiazdki wesoło mrugające i zwodnicze. Można łatwo dać się oślepić ich blaskiem. I stracić poczucie rzeczywistości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 sstar wszystko mylisz. Ulubiona narta salomon XLAB 175 to nie jego a Jeremyego. A Morgan jedzie na Volklach z 25 m promieniem skrętu. Przypominam, że ów salomon ma promień 15 m. Duża różnica. A słowa Master używa w znaczeniu zawodów Master i reguł FIS, np. https://goo.gl/w2MCCATrochę namieszalem;-)Volkl to jednak Masters zaczyna się od R21https://www.voelkl.c...499a5372433bc94Xlab kończy się na r17. Kategoria ta sama, parametry inne, tu się nie myliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Mógłbyś jeszcze rozwinąć temat SL vs GS w warunkach "nietyczkowych" tj. mniejszy lub większy tłok na stoku? Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cześć Jak jest tłok na stoku to się po prostu nie jeździ. To dość oczywiste. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Z obowiazku - to nie GS-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No tak. Źle odczytałem. Na nich jest napisane GSX. Myślałem, że to GS a to SX. Po prostu nie ta para liter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Wrecz przeciwnie odbieram te przepisy: nie udaje, ze mi si ena takich "wydumanych" nartach jezdzi swietnie - ale swietnie w pewnych warunkach: pustawo, dobre nachylenie, odpowiednia szybkosc, DLUGI stok, b twardy snieg lub lod.. Jazda na wymiarowych GS-ach po prostu jest inna i daje mnostwo przyjemnych doznan. nie obchodzi mnie wojna osobista toczona przeciwko Hujarowi (czy innej odmianie - nawet nie wiem, co to znaczY). W momencie, kiedy oficjalna narta FIS GS bedzie narta 185/25m - wtedy wlasnie taka narta bedzie narta gigantowa..Obecnie narta gigantowa to jest narta o parametrach narty……….gigantowej.. nic mi do tego, ale korzystam z nich, bo……..jezdzi sie swietnie - i nie jest to twierdzenie na przekor, czy zeby pokazac EGO. Po prostu - swietna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Twoja logika jest..........nie logiczna Ale Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Co ty chlopcze narciarski mozesz wiedziec o nartach GS. Jezdzisz na Sl i to wszystko. W zawodach GS jeszcze nie startowales. Zjazd z Kasprowego mozna podciagnac pod wieloznaczny gigant. Mitkowe Micky Mausy? Daj se siana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Jak wybrać narty - video francuskie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
markiz69 Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Jest jakieś tłumaczenie tego filmu Morgana : Wygląda na to, że GSy Volkl go spruły konkretnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Jest jakieś tłumaczenie tego filmu Morgana : Wygląda na to, że GSy Volkl go spruły konkretnie. Oooo Senior bardzo prosimy! Bardzo jestem ciekaw co taki "ludzki" narciarz jak Morgan mówi o GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 To są gsy Master tak twierdzi. Ciężko jest jechać z jednym kijkiem widać że dogina narty choć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Jest jakieś tłumaczenie tego filmu Morgana : Wygląda na to, że GSy Volkl go spruły konkretnie. Witam Może nie całkowicie. To była próba. Mówi o tym. Chciał się przekonać, jak się jeździ na takich nartach, które są "mniej aktywne'. Należy to rozumieć, że trudniejsze do skręcenia. Na krótszych nartach się oszukuje(dosłownie tak powiedział). Z początku jeździ ześlizgami. Potem szybkie, długie skręty na krawędziach. Tu skręt musi być lepiej przygotowany(w porównaniu do krótszych nart), no i jest dużo szybciej. Stok miał zmrożony, chyba po deszczu, z małymi "falkami". Kamera mu też nie ułatwiała jazdy. Nie ma żadnych w filmie rewelacji, odnośnie jazdy na takich nartach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 30 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Oooo Senior bardzo prosimy! Bardzo jestem ciekaw co taki "ludzki" narciarz jak Morgan mówi o GS. Veteran dobrze podsumował. Dodam kilka uzupełnień. To jest test narty. Mówi, że z powodu szukania nowych wyzwań. Na początku jedzie ześlizgiem i przy okazji dodaje, że szkoda że we Francji tak mało się jeździ się, jak to mówi, "krótkim, dynamicznym skrętem" (w domyśle ześlizgowym). Podaje nawet zalety takiego skrętu, ogólnie biorąc lepsza kontrola nad jazdą i nartami. Anyway, ta narta dobrze się do tego nadaje. Mówi faktycznie o "oszustwie" w skręcie carvingowym na slalomce. Oczywiście w cudzysłowie. O co chodzi? Otóż w skręcie slalomką możemy, a nawet robimy to celowo, włożyć się w skręt a narty nas później dogonią. Tu nic z tych rzeczy, trzeba to robić o wiele pewniej i ostrożniej, być dobrze, jak to nazywa, spozycjonowanym. Duża prędkość, trzeba robić skręt o wiele staranniej. W prawej ręce trzyma kamerę z ciężkim systemem stabilizacji. Trudno się z tym skręca. I brakuje mu tej ręki w zachowaniu równowagi. Szkoda, że nikt go nie filmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Niby fajnie ale mam odmienne zdanie na temat różnic SL a GS. Mnie z większą łatwością przychodzi niższe złożenie się na GS niż na SL. Trzeba tyczek aby na SL wymusić dynamikę która pozwala zejść z tyłkiem bardzo nisko. Na nartach GS to łatwe w każdym skręcie bo zdecydowanie lepiej podpierają. Na GS mam dużo czasu na korektę, czucia krawędzi, obciążenia, balansu i innych takich tam . Jedynie na bramkach GS precyzja toru jazdy rośnie niebotycznie. W SL wszystko dzieje się szybko i albo ułożymy skręt na wejściu albo ...........po nim No cóż. Wszyscy jesteśmy inni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... markiz69 Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Niby fajnie ale mam odmienne zdanie na temat różnic SL a GS. Mnie z większą łatwością przychodzi niższe złożenie się na GS niż na SL. Trzeba tyczek aby na SL wymusić dynamikę która pozwala zejść z tyłkiem bardzo nisko. Na nartach GS to łatwe w każdym skręcie bo zdecydowanie lepiej podpierają. Na GS mam dużo czasu na korektę, czucia krawędzi, obciążenia, balansu i innych takich tam . Jedynie na bramkach GS precyzja toru jazdy rośnie niebotycznie. W SL wszystko dzieje się szybko i albo ułożymy skręt na wejściu albo ...........po nim No cóż. Wszyscy jesteśmy inni Mógłbyś jeszcze rozwinąć temat SL vs GS w warunkach "nietyczkowych" tj. mniejszy lub większy tłok na stoku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 30 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Niby fajnie ale mam odmienne zdanie na temat różnic SL a GS. Mnie z większą łatwością przychodzi niższe złożenie się na GS niż na SL. Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Cześć Szczerze... jestem w szoku Andrzeju. Nigdy nie budowałem opinii nie znając faktów. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... markiz69 Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Z tego co pamiętam z filmów wcześniejszych to Morgan podjął narty w ogóle grubo po 30stce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Powtórzę jeszcze raz. To klasa Master, wyraźnie to stwierdza. Prawdopodobnie to ta narta: Volkl Racetiger Speedwall GS Master A więc ta sama kategoria co jego ulubiona xlab Salomona, z tym, że parametry nieco odmienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No! Euforia mija, Morgan sie powoli konczy. Prosze o nastepnego Asa. W dobie internetu kapelusz sie przepelnia, kroliki sie wylewaja. Najwieksza korzysc odniosl Andrzej w tlumaczeniu z jezyka francuskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Powtórzę jeszcze raz. To klasa Master, wyraźnie to stwierdza. Prawdopodobnie to ta narta: Volkl Racetiger Speedwall GS Master A więc ta sama kategoria co jego ulubiona xlab Salomona, z tym, że parametry nieco odmienne. sstar wszystko mylisz. Ulubiona narta salomon XLAB 175 to nie jego a Jeremyego. A Morgan jedzie na Volklach z 25 m promieniem skrętu. Przypominam, że ów salomon ma promień 15 m. Duża różnica. A słowa Master używa w znaczeniu zawodów Master i reguł FIS, np. https://goo.gl/w2MCCA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Z tego co pamiętam z filmów wcześniejszych to Morgan podjął narty w ogóle grubo po 30stce. Tak, Morgan jeździł okazjonalnie na nartach od 6 lat, ale na poważnie dopiero od ok. 34-35 roku życia. Tym większy szacun. Natomiast drugi Francuz, Jeremy, zaczął bardzo wcześnie, a od 14 roku życia już był zawodnikiem, choć początkującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Witam Morgan to planeta jednak dostępna. Jak się ktoś przyłoży. Dalej pojawiają się gwiazdki wesoło mrugające i zwodnicze. Można łatwo dać się oślepić ich blaskiem. I stracić poczucie rzeczywistości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 sstar wszystko mylisz. Ulubiona narta salomon XLAB 175 to nie jego a Jeremyego. A Morgan jedzie na Volklach z 25 m promieniem skrętu. Przypominam, że ów salomon ma promień 15 m. Duża różnica. A słowa Master używa w znaczeniu zawodów Master i reguł FIS, np. https://goo.gl/w2MCCATrochę namieszalem;-)Volkl to jednak Masters zaczyna się od R21https://www.voelkl.c...499a5372433bc94Xlab kończy się na r17. Kategoria ta sama, parametry inne, tu się nie myliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Mógłbyś jeszcze rozwinąć temat SL vs GS w warunkach "nietyczkowych" tj. mniejszy lub większy tłok na stoku? Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cześć Jak jest tłok na stoku to się po prostu nie jeździ. To dość oczywiste. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Z obowiazku - to nie GS-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No tak. Źle odczytałem. Na nich jest napisane GSX. Myślałem, że to GS a to SX. Po prostu nie ta para liter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Wrecz przeciwnie odbieram te przepisy: nie udaje, ze mi si ena takich "wydumanych" nartach jezdzi swietnie - ale swietnie w pewnych warunkach: pustawo, dobre nachylenie, odpowiednia szybkosc, DLUGI stok, b twardy snieg lub lod.. Jazda na wymiarowych GS-ach po prostu jest inna i daje mnostwo przyjemnych doznan. nie obchodzi mnie wojna osobista toczona przeciwko Hujarowi (czy innej odmianie - nawet nie wiem, co to znaczY). W momencie, kiedy oficjalna narta FIS GS bedzie narta 185/25m - wtedy wlasnie taka narta bedzie narta gigantowa..Obecnie narta gigantowa to jest narta o parametrach narty……….gigantowej.. nic mi do tego, ale korzystam z nich, bo……..jezdzi sie swietnie - i nie jest to twierdzenie na przekor, czy zeby pokazac EGO. Po prostu - swietna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Twoja logika jest..........nie logiczna Ale Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Co ty chlopcze narciarski mozesz wiedziec o nartach GS. Jezdzisz na Sl i to wszystko. W zawodach GS jeszcze nie startowales. Zjazd z Kasprowego mozna podciagnac pod wieloznaczny gigant. Mitkowe Micky Mausy? Daj se siana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Jak wybrać narty - video francuskie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 To są gsy Master tak twierdzi. Ciężko jest jechać z jednym kijkiem widać że dogina narty choć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Veteran Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Jest jakieś tłumaczenie tego filmu Morgana : Wygląda na to, że GSy Volkl go spruły konkretnie. Witam Może nie całkowicie. To była próba. Mówi o tym. Chciał się przekonać, jak się jeździ na takich nartach, które są "mniej aktywne'. Należy to rozumieć, że trudniejsze do skręcenia. Na krótszych nartach się oszukuje(dosłownie tak powiedział). Z początku jeździ ześlizgami. Potem szybkie, długie skręty na krawędziach. Tu skręt musi być lepiej przygotowany(w porównaniu do krótszych nart), no i jest dużo szybciej. Stok miał zmrożony, chyba po deszczu, z małymi "falkami". Kamera mu też nie ułatwiała jazdy. Nie ma żadnych w filmie rewelacji, odnośnie jazdy na takich nartach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 30 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Oooo Senior bardzo prosimy! Bardzo jestem ciekaw co taki "ludzki" narciarz jak Morgan mówi o GS. Veteran dobrze podsumował. Dodam kilka uzupełnień. To jest test narty. Mówi, że z powodu szukania nowych wyzwań. Na początku jedzie ześlizgiem i przy okazji dodaje, że szkoda że we Francji tak mało się jeździ się, jak to mówi, "krótkim, dynamicznym skrętem" (w domyśle ześlizgowym). Podaje nawet zalety takiego skrętu, ogólnie biorąc lepsza kontrola nad jazdą i nartami. Anyway, ta narta dobrze się do tego nadaje. Mówi faktycznie o "oszustwie" w skręcie carvingowym na slalomce. Oczywiście w cudzysłowie. O co chodzi? Otóż w skręcie slalomką możemy, a nawet robimy to celowo, włożyć się w skręt a narty nas później dogonią. Tu nic z tych rzeczy, trzeba to robić o wiele pewniej i ostrożniej, być dobrze, jak to nazywa, spozycjonowanym. Duża prędkość, trzeba robić skręt o wiele staranniej. W prawej ręce trzyma kamerę z ciężkim systemem stabilizacji. Trudno się z tym skręca. I brakuje mu tej ręki w zachowaniu równowagi. Szkoda, że nikt go nie filmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Niby fajnie ale mam odmienne zdanie na temat różnic SL a GS. Mnie z większą łatwością przychodzi niższe złożenie się na GS niż na SL. Trzeba tyczek aby na SL wymusić dynamikę która pozwala zejść z tyłkiem bardzo nisko. Na nartach GS to łatwe w każdym skręcie bo zdecydowanie lepiej podpierają. Na GS mam dużo czasu na korektę, czucia krawędzi, obciążenia, balansu i innych takich tam . Jedynie na bramkach GS precyzja toru jazdy rośnie niebotycznie. W SL wszystko dzieje się szybko i albo ułożymy skręt na wejściu albo ...........po nim No cóż. Wszyscy jesteśmy inni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... markiz69 Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Niby fajnie ale mam odmienne zdanie na temat różnic SL a GS. Mnie z większą łatwością przychodzi niższe złożenie się na GS niż na SL. Trzeba tyczek aby na SL wymusić dynamikę która pozwala zejść z tyłkiem bardzo nisko. Na nartach GS to łatwe w każdym skręcie bo zdecydowanie lepiej podpierają. Na GS mam dużo czasu na korektę, czucia krawędzi, obciążenia, balansu i innych takich tam . Jedynie na bramkach GS precyzja toru jazdy rośnie niebotycznie. W SL wszystko dzieje się szybko i albo ułożymy skręt na wejściu albo ...........po nim No cóż. Wszyscy jesteśmy inni Mógłbyś jeszcze rozwinąć temat SL vs GS w warunkach "nietyczkowych" tj. mniejszy lub większy tłok na stoku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 30 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Niby fajnie ale mam odmienne zdanie na temat różnic SL a GS. Mnie z większą łatwością przychodzi niższe złożenie się na GS niż na SL. Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Cześć Szczerze... jestem w szoku Andrzeju. Nigdy nie budowałem opinii nie znając faktów. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... markiz69 Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Z tego co pamiętam z filmów wcześniejszych to Morgan podjął narty w ogóle grubo po 30stce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Powtórzę jeszcze raz. To klasa Master, wyraźnie to stwierdza. Prawdopodobnie to ta narta: Volkl Racetiger Speedwall GS Master A więc ta sama kategoria co jego ulubiona xlab Salomona, z tym, że parametry nieco odmienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No! Euforia mija, Morgan sie powoli konczy. Prosze o nastepnego Asa. W dobie internetu kapelusz sie przepelnia, kroliki sie wylewaja. Najwieksza korzysc odniosl Andrzej w tlumaczeniu z jezyka francuskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Powtórzę jeszcze raz. To klasa Master, wyraźnie to stwierdza. Prawdopodobnie to ta narta: Volkl Racetiger Speedwall GS Master A więc ta sama kategoria co jego ulubiona xlab Salomona, z tym, że parametry nieco odmienne. sstar wszystko mylisz. Ulubiona narta salomon XLAB 175 to nie jego a Jeremyego. A Morgan jedzie na Volklach z 25 m promieniem skrętu. Przypominam, że ów salomon ma promień 15 m. Duża różnica. A słowa Master używa w znaczeniu zawodów Master i reguł FIS, np. https://goo.gl/w2MCCA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Z tego co pamiętam z filmów wcześniejszych to Morgan podjął narty w ogóle grubo po 30stce. Tak, Morgan jeździł okazjonalnie na nartach od 6 lat, ale na poważnie dopiero od ok. 34-35 roku życia. Tym większy szacun. Natomiast drugi Francuz, Jeremy, zaczął bardzo wcześnie, a od 14 roku życia już był zawodnikiem, choć początkującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Witam Morgan to planeta jednak dostępna. Jak się ktoś przyłoży. Dalej pojawiają się gwiazdki wesoło mrugające i zwodnicze. Można łatwo dać się oślepić ich blaskiem. I stracić poczucie rzeczywistości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 sstar wszystko mylisz. Ulubiona narta salomon XLAB 175 to nie jego a Jeremyego. A Morgan jedzie na Volklach z 25 m promieniem skrętu. Przypominam, że ów salomon ma promień 15 m. Duża różnica. A słowa Master używa w znaczeniu zawodów Master i reguł FIS, np. https://goo.gl/w2MCCATrochę namieszalem;-)Volkl to jednak Masters zaczyna się od R21https://www.voelkl.c...499a5372433bc94Xlab kończy się na r17. Kategoria ta sama, parametry inne, tu się nie myliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Mógłbyś jeszcze rozwinąć temat SL vs GS w warunkach "nietyczkowych" tj. mniejszy lub większy tłok na stoku? Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cześć Jak jest tłok na stoku to się po prostu nie jeździ. To dość oczywiste. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Z obowiazku - to nie GS-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No tak. Źle odczytałem. Na nich jest napisane GSX. Myślałem, że to GS a to SX. Po prostu nie ta para liter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Wrecz przeciwnie odbieram te przepisy: nie udaje, ze mi si ena takich "wydumanych" nartach jezdzi swietnie - ale swietnie w pewnych warunkach: pustawo, dobre nachylenie, odpowiednia szybkosc, DLUGI stok, b twardy snieg lub lod.. Jazda na wymiarowych GS-ach po prostu jest inna i daje mnostwo przyjemnych doznan. nie obchodzi mnie wojna osobista toczona przeciwko Hujarowi (czy innej odmianie - nawet nie wiem, co to znaczY). W momencie, kiedy oficjalna narta FIS GS bedzie narta 185/25m - wtedy wlasnie taka narta bedzie narta gigantowa..Obecnie narta gigantowa to jest narta o parametrach narty……….gigantowej.. nic mi do tego, ale korzystam z nich, bo……..jezdzi sie swietnie - i nie jest to twierdzenie na przekor, czy zeby pokazac EGO. Po prostu - swietna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Twoja logika jest..........nie logiczna Ale Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Co ty chlopcze narciarski mozesz wiedziec o nartach GS. Jezdzisz na Sl i to wszystko. W zawodach GS jeszcze nie startowales. Zjazd z Kasprowego mozna podciagnac pod wieloznaczny gigant. Mitkowe Micky Mausy? Daj se siana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Jak wybrać narty - video francuskie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
a_senior Napisano 30 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Oooo Senior bardzo prosimy! Bardzo jestem ciekaw co taki "ludzki" narciarz jak Morgan mówi o GS. Veteran dobrze podsumował. Dodam kilka uzupełnień. To jest test narty. Mówi, że z powodu szukania nowych wyzwań. Na początku jedzie ześlizgiem i przy okazji dodaje, że szkoda że we Francji tak mało się jeździ się, jak to mówi, "krótkim, dynamicznym skrętem" (w domyśle ześlizgowym). Podaje nawet zalety takiego skrętu, ogólnie biorąc lepsza kontrola nad jazdą i nartami. Anyway, ta narta dobrze się do tego nadaje. Mówi faktycznie o "oszustwie" w skręcie carvingowym na slalomce. Oczywiście w cudzysłowie. O co chodzi? Otóż w skręcie slalomką możemy, a nawet robimy to celowo, włożyć się w skręt a narty nas później dogonią. Tu nic z tych rzeczy, trzeba to robić o wiele pewniej i ostrożniej, być dobrze, jak to nazywa, spozycjonowanym. Duża prędkość, trzeba robić skręt o wiele staranniej. W prawej ręce trzyma kamerę z ciężkim systemem stabilizacji. Trudno się z tym skręca. I brakuje mu tej ręki w zachowaniu równowagi. Szkoda, że nikt go nie filmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Niby fajnie ale mam odmienne zdanie na temat różnic SL a GS. Mnie z większą łatwością przychodzi niższe złożenie się na GS niż na SL. Trzeba tyczek aby na SL wymusić dynamikę która pozwala zejść z tyłkiem bardzo nisko. Na nartach GS to łatwe w każdym skręcie bo zdecydowanie lepiej podpierają. Na GS mam dużo czasu na korektę, czucia krawędzi, obciążenia, balansu i innych takich tam . Jedynie na bramkach GS precyzja toru jazdy rośnie niebotycznie. W SL wszystko dzieje się szybko i albo ułożymy skręt na wejściu albo ...........po nim No cóż. Wszyscy jesteśmy inni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... markiz69 Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Niby fajnie ale mam odmienne zdanie na temat różnic SL a GS. Mnie z większą łatwością przychodzi niższe złożenie się na GS niż na SL. Trzeba tyczek aby na SL wymusić dynamikę która pozwala zejść z tyłkiem bardzo nisko. Na nartach GS to łatwe w każdym skręcie bo zdecydowanie lepiej podpierają. Na GS mam dużo czasu na korektę, czucia krawędzi, obciążenia, balansu i innych takich tam . Jedynie na bramkach GS precyzja toru jazdy rośnie niebotycznie. W SL wszystko dzieje się szybko i albo ułożymy skręt na wejściu albo ...........po nim No cóż. Wszyscy jesteśmy inni Mógłbyś jeszcze rozwinąć temat SL vs GS w warunkach "nietyczkowych" tj. mniejszy lub większy tłok na stoku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 30 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Niby fajnie ale mam odmienne zdanie na temat różnic SL a GS. Mnie z większą łatwością przychodzi niższe złożenie się na GS niż na SL. Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Cześć Szczerze... jestem w szoku Andrzeju. Nigdy nie budowałem opinii nie znając faktów. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... markiz69 Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Z tego co pamiętam z filmów wcześniejszych to Morgan podjął narty w ogóle grubo po 30stce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Powtórzę jeszcze raz. To klasa Master, wyraźnie to stwierdza. Prawdopodobnie to ta narta: Volkl Racetiger Speedwall GS Master A więc ta sama kategoria co jego ulubiona xlab Salomona, z tym, że parametry nieco odmienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No! Euforia mija, Morgan sie powoli konczy. Prosze o nastepnego Asa. W dobie internetu kapelusz sie przepelnia, kroliki sie wylewaja. Najwieksza korzysc odniosl Andrzej w tlumaczeniu z jezyka francuskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Powtórzę jeszcze raz. To klasa Master, wyraźnie to stwierdza. Prawdopodobnie to ta narta: Volkl Racetiger Speedwall GS Master A więc ta sama kategoria co jego ulubiona xlab Salomona, z tym, że parametry nieco odmienne. sstar wszystko mylisz. Ulubiona narta salomon XLAB 175 to nie jego a Jeremyego. A Morgan jedzie na Volklach z 25 m promieniem skrętu. Przypominam, że ów salomon ma promień 15 m. Duża różnica. A słowa Master używa w znaczeniu zawodów Master i reguł FIS, np. https://goo.gl/w2MCCA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Z tego co pamiętam z filmów wcześniejszych to Morgan podjął narty w ogóle grubo po 30stce. Tak, Morgan jeździł okazjonalnie na nartach od 6 lat, ale na poważnie dopiero od ok. 34-35 roku życia. Tym większy szacun. Natomiast drugi Francuz, Jeremy, zaczął bardzo wcześnie, a od 14 roku życia już był zawodnikiem, choć początkującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Witam Morgan to planeta jednak dostępna. Jak się ktoś przyłoży. Dalej pojawiają się gwiazdki wesoło mrugające i zwodnicze. Można łatwo dać się oślepić ich blaskiem. I stracić poczucie rzeczywistości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 sstar wszystko mylisz. Ulubiona narta salomon XLAB 175 to nie jego a Jeremyego. A Morgan jedzie na Volklach z 25 m promieniem skrętu. Przypominam, że ów salomon ma promień 15 m. Duża różnica. A słowa Master używa w znaczeniu zawodów Master i reguł FIS, np. https://goo.gl/w2MCCATrochę namieszalem;-)Volkl to jednak Masters zaczyna się od R21https://www.voelkl.c...499a5372433bc94Xlab kończy się na r17. Kategoria ta sama, parametry inne, tu się nie myliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Mógłbyś jeszcze rozwinąć temat SL vs GS w warunkach "nietyczkowych" tj. mniejszy lub większy tłok na stoku? Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cześć Jak jest tłok na stoku to się po prostu nie jeździ. To dość oczywiste. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Z obowiazku - to nie GS-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No tak. Źle odczytałem. Na nich jest napisane GSX. Myślałem, że to GS a to SX. Po prostu nie ta para liter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Wrecz przeciwnie odbieram te przepisy: nie udaje, ze mi si ena takich "wydumanych" nartach jezdzi swietnie - ale swietnie w pewnych warunkach: pustawo, dobre nachylenie, odpowiednia szybkosc, DLUGI stok, b twardy snieg lub lod.. Jazda na wymiarowych GS-ach po prostu jest inna i daje mnostwo przyjemnych doznan. nie obchodzi mnie wojna osobista toczona przeciwko Hujarowi (czy innej odmianie - nawet nie wiem, co to znaczY). W momencie, kiedy oficjalna narta FIS GS bedzie narta 185/25m - wtedy wlasnie taka narta bedzie narta gigantowa..Obecnie narta gigantowa to jest narta o parametrach narty……….gigantowej.. nic mi do tego, ale korzystam z nich, bo……..jezdzi sie swietnie - i nie jest to twierdzenie na przekor, czy zeby pokazac EGO. Po prostu - swietna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Twoja logika jest..........nie logiczna Ale Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Co ty chlopcze narciarski mozesz wiedziec o nartach GS. Jezdzisz na Sl i to wszystko. W zawodach GS jeszcze nie startowales. Zjazd z Kasprowego mozna podciagnac pod wieloznaczny gigant. Mitkowe Micky Mausy? Daj se siana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Jak wybrać narty - video francuskie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Harpia Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Niby fajnie ale mam odmienne zdanie na temat różnic SL a GS. Mnie z większą łatwością przychodzi niższe złożenie się na GS niż na SL. Trzeba tyczek aby na SL wymusić dynamikę która pozwala zejść z tyłkiem bardzo nisko. Na nartach GS to łatwe w każdym skręcie bo zdecydowanie lepiej podpierają. Na GS mam dużo czasu na korektę, czucia krawędzi, obciążenia, balansu i innych takich tam . Jedynie na bramkach GS precyzja toru jazdy rośnie niebotycznie. W SL wszystko dzieje się szybko i albo ułożymy skręt na wejściu albo ...........po nim No cóż. Wszyscy jesteśmy inni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markiz69 Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Niby fajnie ale mam odmienne zdanie na temat różnic SL a GS. Mnie z większą łatwością przychodzi niższe złożenie się na GS niż na SL. Trzeba tyczek aby na SL wymusić dynamikę która pozwala zejść z tyłkiem bardzo nisko. Na nartach GS to łatwe w każdym skręcie bo zdecydowanie lepiej podpierają. Na GS mam dużo czasu na korektę, czucia krawędzi, obciążenia, balansu i innych takich tam . Jedynie na bramkach GS precyzja toru jazdy rośnie niebotycznie. W SL wszystko dzieje się szybko i albo ułożymy skręt na wejściu albo ...........po nim No cóż. Wszyscy jesteśmy inni Mógłbyś jeszcze rozwinąć temat SL vs GS w warunkach "nietyczkowych" tj. mniejszy lub większy tłok na stoku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 30 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Niby fajnie ale mam odmienne zdanie na temat różnic SL a GS. Mnie z większą łatwością przychodzi niższe złożenie się na GS niż na SL. Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Cześć Szczerze... jestem w szoku Andrzeju. Nigdy nie budowałem opinii nie znając faktów. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... markiz69 Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Z tego co pamiętam z filmów wcześniejszych to Morgan podjął narty w ogóle grubo po 30stce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Powtórzę jeszcze raz. To klasa Master, wyraźnie to stwierdza. Prawdopodobnie to ta narta: Volkl Racetiger Speedwall GS Master A więc ta sama kategoria co jego ulubiona xlab Salomona, z tym, że parametry nieco odmienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No! Euforia mija, Morgan sie powoli konczy. Prosze o nastepnego Asa. W dobie internetu kapelusz sie przepelnia, kroliki sie wylewaja. Najwieksza korzysc odniosl Andrzej w tlumaczeniu z jezyka francuskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Powtórzę jeszcze raz. To klasa Master, wyraźnie to stwierdza. Prawdopodobnie to ta narta: Volkl Racetiger Speedwall GS Master A więc ta sama kategoria co jego ulubiona xlab Salomona, z tym, że parametry nieco odmienne. sstar wszystko mylisz. Ulubiona narta salomon XLAB 175 to nie jego a Jeremyego. A Morgan jedzie na Volklach z 25 m promieniem skrętu. Przypominam, że ów salomon ma promień 15 m. Duża różnica. A słowa Master używa w znaczeniu zawodów Master i reguł FIS, np. https://goo.gl/w2MCCA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Z tego co pamiętam z filmów wcześniejszych to Morgan podjął narty w ogóle grubo po 30stce. Tak, Morgan jeździł okazjonalnie na nartach od 6 lat, ale na poważnie dopiero od ok. 34-35 roku życia. Tym większy szacun. Natomiast drugi Francuz, Jeremy, zaczął bardzo wcześnie, a od 14 roku życia już był zawodnikiem, choć początkującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Witam Morgan to planeta jednak dostępna. Jak się ktoś przyłoży. Dalej pojawiają się gwiazdki wesoło mrugające i zwodnicze. Można łatwo dać się oślepić ich blaskiem. I stracić poczucie rzeczywistości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 sstar wszystko mylisz. Ulubiona narta salomon XLAB 175 to nie jego a Jeremyego. A Morgan jedzie na Volklach z 25 m promieniem skrętu. Przypominam, że ów salomon ma promień 15 m. Duża różnica. A słowa Master używa w znaczeniu zawodów Master i reguł FIS, np. https://goo.gl/w2MCCATrochę namieszalem;-)Volkl to jednak Masters zaczyna się od R21https://www.voelkl.c...499a5372433bc94Xlab kończy się na r17. Kategoria ta sama, parametry inne, tu się nie myliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Mógłbyś jeszcze rozwinąć temat SL vs GS w warunkach "nietyczkowych" tj. mniejszy lub większy tłok na stoku? Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cześć Jak jest tłok na stoku to się po prostu nie jeździ. To dość oczywiste. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Z obowiazku - to nie GS-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No tak. Źle odczytałem. Na nich jest napisane GSX. Myślałem, że to GS a to SX. Po prostu nie ta para liter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Wrecz przeciwnie odbieram te przepisy: nie udaje, ze mi si ena takich "wydumanych" nartach jezdzi swietnie - ale swietnie w pewnych warunkach: pustawo, dobre nachylenie, odpowiednia szybkosc, DLUGI stok, b twardy snieg lub lod.. Jazda na wymiarowych GS-ach po prostu jest inna i daje mnostwo przyjemnych doznan. nie obchodzi mnie wojna osobista toczona przeciwko Hujarowi (czy innej odmianie - nawet nie wiem, co to znaczY). W momencie, kiedy oficjalna narta FIS GS bedzie narta 185/25m - wtedy wlasnie taka narta bedzie narta gigantowa..Obecnie narta gigantowa to jest narta o parametrach narty……….gigantowej.. nic mi do tego, ale korzystam z nich, bo……..jezdzi sie swietnie - i nie jest to twierdzenie na przekor, czy zeby pokazac EGO. Po prostu - swietna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Twoja logika jest..........nie logiczna Ale Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Co ty chlopcze narciarski mozesz wiedziec o nartach GS. Jezdzisz na Sl i to wszystko. W zawodach GS jeszcze nie startowales. Zjazd z Kasprowego mozna podciagnac pod wieloznaczny gigant. Mitkowe Micky Mausy? Daj se siana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Jak wybrać narty - video francuskie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
a_senior Napisano 30 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Niby fajnie ale mam odmienne zdanie na temat różnic SL a GS. Mnie z większą łatwością przychodzi niższe złożenie się na GS niż na SL. Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Cześć Szczerze... jestem w szoku Andrzeju. Nigdy nie budowałem opinii nie znając faktów. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... markiz69 Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Z tego co pamiętam z filmów wcześniejszych to Morgan podjął narty w ogóle grubo po 30stce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Powtórzę jeszcze raz. To klasa Master, wyraźnie to stwierdza. Prawdopodobnie to ta narta: Volkl Racetiger Speedwall GS Master A więc ta sama kategoria co jego ulubiona xlab Salomona, z tym, że parametry nieco odmienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No! Euforia mija, Morgan sie powoli konczy. Prosze o nastepnego Asa. W dobie internetu kapelusz sie przepelnia, kroliki sie wylewaja. Najwieksza korzysc odniosl Andrzej w tlumaczeniu z jezyka francuskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Powtórzę jeszcze raz. To klasa Master, wyraźnie to stwierdza. Prawdopodobnie to ta narta: Volkl Racetiger Speedwall GS Master A więc ta sama kategoria co jego ulubiona xlab Salomona, z tym, że parametry nieco odmienne. sstar wszystko mylisz. Ulubiona narta salomon XLAB 175 to nie jego a Jeremyego. A Morgan jedzie na Volklach z 25 m promieniem skrętu. Przypominam, że ów salomon ma promień 15 m. Duża różnica. A słowa Master używa w znaczeniu zawodów Master i reguł FIS, np. https://goo.gl/w2MCCA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Z tego co pamiętam z filmów wcześniejszych to Morgan podjął narty w ogóle grubo po 30stce. Tak, Morgan jeździł okazjonalnie na nartach od 6 lat, ale na poważnie dopiero od ok. 34-35 roku życia. Tym większy szacun. Natomiast drugi Francuz, Jeremy, zaczął bardzo wcześnie, a od 14 roku życia już był zawodnikiem, choć początkującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Witam Morgan to planeta jednak dostępna. Jak się ktoś przyłoży. Dalej pojawiają się gwiazdki wesoło mrugające i zwodnicze. Można łatwo dać się oślepić ich blaskiem. I stracić poczucie rzeczywistości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 sstar wszystko mylisz. Ulubiona narta salomon XLAB 175 to nie jego a Jeremyego. A Morgan jedzie na Volklach z 25 m promieniem skrętu. Przypominam, że ów salomon ma promień 15 m. Duża różnica. A słowa Master używa w znaczeniu zawodów Master i reguł FIS, np. https://goo.gl/w2MCCATrochę namieszalem;-)Volkl to jednak Masters zaczyna się od R21https://www.voelkl.c...499a5372433bc94Xlab kończy się na r17. Kategoria ta sama, parametry inne, tu się nie myliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Mógłbyś jeszcze rozwinąć temat SL vs GS w warunkach "nietyczkowych" tj. mniejszy lub większy tłok na stoku? Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cześć Jak jest tłok na stoku to się po prostu nie jeździ. To dość oczywiste. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Z obowiazku - to nie GS-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No tak. Źle odczytałem. Na nich jest napisane GSX. Myślałem, że to GS a to SX. Po prostu nie ta para liter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Wrecz przeciwnie odbieram te przepisy: nie udaje, ze mi si ena takich "wydumanych" nartach jezdzi swietnie - ale swietnie w pewnych warunkach: pustawo, dobre nachylenie, odpowiednia szybkosc, DLUGI stok, b twardy snieg lub lod.. Jazda na wymiarowych GS-ach po prostu jest inna i daje mnostwo przyjemnych doznan. nie obchodzi mnie wojna osobista toczona przeciwko Hujarowi (czy innej odmianie - nawet nie wiem, co to znaczY). W momencie, kiedy oficjalna narta FIS GS bedzie narta 185/25m - wtedy wlasnie taka narta bedzie narta gigantowa..Obecnie narta gigantowa to jest narta o parametrach narty……….gigantowej.. nic mi do tego, ale korzystam z nich, bo……..jezdzi sie swietnie - i nie jest to twierdzenie na przekor, czy zeby pokazac EGO. Po prostu - swietna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Twoja logika jest..........nie logiczna Ale Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Co ty chlopcze narciarski mozesz wiedziec o nartach GS. Jezdzisz na Sl i to wszystko. W zawodach GS jeszcze nie startowales. Zjazd z Kasprowego mozna podciagnac pod wieloznaczny gigant. Mitkowe Micky Mausy? Daj se siana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Jak wybrać narty - video francuskie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Mitek Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Cześć Szczerze... jestem w szoku Andrzeju. Nigdy nie budowałem opinii nie znając faktów. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markiz69 Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Z tego co pamiętam z filmów wcześniejszych to Morgan podjął narty w ogóle grubo po 30stce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Powtórzę jeszcze raz. To klasa Master, wyraźnie to stwierdza. Prawdopodobnie to ta narta: Volkl Racetiger Speedwall GS Master A więc ta sama kategoria co jego ulubiona xlab Salomona, z tym, że parametry nieco odmienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No! Euforia mija, Morgan sie powoli konczy. Prosze o nastepnego Asa. W dobie internetu kapelusz sie przepelnia, kroliki sie wylewaja. Najwieksza korzysc odniosl Andrzej w tlumaczeniu z jezyka francuskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Powtórzę jeszcze raz. To klasa Master, wyraźnie to stwierdza. Prawdopodobnie to ta narta: Volkl Racetiger Speedwall GS Master A więc ta sama kategoria co jego ulubiona xlab Salomona, z tym, że parametry nieco odmienne. sstar wszystko mylisz. Ulubiona narta salomon XLAB 175 to nie jego a Jeremyego. A Morgan jedzie na Volklach z 25 m promieniem skrętu. Przypominam, że ów salomon ma promień 15 m. Duża różnica. A słowa Master używa w znaczeniu zawodów Master i reguł FIS, np. https://goo.gl/w2MCCA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Z tego co pamiętam z filmów wcześniejszych to Morgan podjął narty w ogóle grubo po 30stce. Tak, Morgan jeździł okazjonalnie na nartach od 6 lat, ale na poważnie dopiero od ok. 34-35 roku życia. Tym większy szacun. Natomiast drugi Francuz, Jeremy, zaczął bardzo wcześnie, a od 14 roku życia już był zawodnikiem, choć początkującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Witam Morgan to planeta jednak dostępna. Jak się ktoś przyłoży. Dalej pojawiają się gwiazdki wesoło mrugające i zwodnicze. Można łatwo dać się oślepić ich blaskiem. I stracić poczucie rzeczywistości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 sstar wszystko mylisz. Ulubiona narta salomon XLAB 175 to nie jego a Jeremyego. A Morgan jedzie na Volklach z 25 m promieniem skrętu. Przypominam, że ów salomon ma promień 15 m. Duża różnica. A słowa Master używa w znaczeniu zawodów Master i reguł FIS, np. https://goo.gl/w2MCCATrochę namieszalem;-)Volkl to jednak Masters zaczyna się od R21https://www.voelkl.c...499a5372433bc94Xlab kończy się na r17. Kategoria ta sama, parametry inne, tu się nie myliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Mógłbyś jeszcze rozwinąć temat SL vs GS w warunkach "nietyczkowych" tj. mniejszy lub większy tłok na stoku? Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cześć Jak jest tłok na stoku to się po prostu nie jeździ. To dość oczywiste. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Z obowiazku - to nie GS-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No tak. Źle odczytałem. Na nich jest napisane GSX. Myślałem, że to GS a to SX. Po prostu nie ta para liter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Wrecz przeciwnie odbieram te przepisy: nie udaje, ze mi si ena takich "wydumanych" nartach jezdzi swietnie - ale swietnie w pewnych warunkach: pustawo, dobre nachylenie, odpowiednia szybkosc, DLUGI stok, b twardy snieg lub lod.. Jazda na wymiarowych GS-ach po prostu jest inna i daje mnostwo przyjemnych doznan. nie obchodzi mnie wojna osobista toczona przeciwko Hujarowi (czy innej odmianie - nawet nie wiem, co to znaczY). W momencie, kiedy oficjalna narta FIS GS bedzie narta 185/25m - wtedy wlasnie taka narta bedzie narta gigantowa..Obecnie narta gigantowa to jest narta o parametrach narty……….gigantowej.. nic mi do tego, ale korzystam z nich, bo……..jezdzi sie swietnie - i nie jest to twierdzenie na przekor, czy zeby pokazac EGO. Po prostu - swietna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Twoja logika jest..........nie logiczna Ale Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Co ty chlopcze narciarski mozesz wiedziec o nartach GS. Jezdzisz na Sl i to wszystko. W zawodach GS jeszcze nie startowales. Zjazd z Kasprowego mozna podciagnac pod wieloznaczny gigant. Mitkowe Micky Mausy? Daj se siana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Jak wybrać narty - video francuskie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Nie będę się wymądrzać, bo choć na "gigantkach" jeździłem to było to dawno temu. Do tego dopiero uczyłem się carvingu. Ale myślę, że Morgan nie ma większego doświadczenia z gigantkami. To chyba jego pierwsze poważne doświadczenie. Do tego nigdy nie był zawodnikiem. Dlatego jego relacje z gigantki Volkla należy traktować z rezerwą. Może zmieniłby zdanie po kilku kolejnych próbach. Powtórzę jeszcze raz. To klasa Master, wyraźnie to stwierdza. Prawdopodobnie to ta narta: Volkl Racetiger Speedwall GS Master A więc ta sama kategoria co jego ulubiona xlab Salomona, z tym, że parametry nieco odmienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No! Euforia mija, Morgan sie powoli konczy. Prosze o nastepnego Asa. W dobie internetu kapelusz sie przepelnia, kroliki sie wylewaja. Najwieksza korzysc odniosl Andrzej w tlumaczeniu z jezyka francuskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Powtórzę jeszcze raz. To klasa Master, wyraźnie to stwierdza. Prawdopodobnie to ta narta: Volkl Racetiger Speedwall GS Master A więc ta sama kategoria co jego ulubiona xlab Salomona, z tym, że parametry nieco odmienne. sstar wszystko mylisz. Ulubiona narta salomon XLAB 175 to nie jego a Jeremyego. A Morgan jedzie na Volklach z 25 m promieniem skrętu. Przypominam, że ów salomon ma promień 15 m. Duża różnica. A słowa Master używa w znaczeniu zawodów Master i reguł FIS, np. https://goo.gl/w2MCCA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Z tego co pamiętam z filmów wcześniejszych to Morgan podjął narty w ogóle grubo po 30stce. Tak, Morgan jeździł okazjonalnie na nartach od 6 lat, ale na poważnie dopiero od ok. 34-35 roku życia. Tym większy szacun. Natomiast drugi Francuz, Jeremy, zaczął bardzo wcześnie, a od 14 roku życia już był zawodnikiem, choć początkującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Witam Morgan to planeta jednak dostępna. Jak się ktoś przyłoży. Dalej pojawiają się gwiazdki wesoło mrugające i zwodnicze. Można łatwo dać się oślepić ich blaskiem. I stracić poczucie rzeczywistości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 sstar wszystko mylisz. Ulubiona narta salomon XLAB 175 to nie jego a Jeremyego. A Morgan jedzie na Volklach z 25 m promieniem skrętu. Przypominam, że ów salomon ma promień 15 m. Duża różnica. A słowa Master używa w znaczeniu zawodów Master i reguł FIS, np. https://goo.gl/w2MCCATrochę namieszalem;-)Volkl to jednak Masters zaczyna się od R21https://www.voelkl.c...499a5372433bc94Xlab kończy się na r17. Kategoria ta sama, parametry inne, tu się nie myliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Mógłbyś jeszcze rozwinąć temat SL vs GS w warunkach "nietyczkowych" tj. mniejszy lub większy tłok na stoku? Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cześć Jak jest tłok na stoku to się po prostu nie jeździ. To dość oczywiste. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Z obowiazku - to nie GS-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No tak. Źle odczytałem. Na nich jest napisane GSX. Myślałem, że to GS a to SX. Po prostu nie ta para liter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Wrecz przeciwnie odbieram te przepisy: nie udaje, ze mi si ena takich "wydumanych" nartach jezdzi swietnie - ale swietnie w pewnych warunkach: pustawo, dobre nachylenie, odpowiednia szybkosc, DLUGI stok, b twardy snieg lub lod.. Jazda na wymiarowych GS-ach po prostu jest inna i daje mnostwo przyjemnych doznan. nie obchodzi mnie wojna osobista toczona przeciwko Hujarowi (czy innej odmianie - nawet nie wiem, co to znaczY). W momencie, kiedy oficjalna narta FIS GS bedzie narta 185/25m - wtedy wlasnie taka narta bedzie narta gigantowa..Obecnie narta gigantowa to jest narta o parametrach narty……….gigantowej.. nic mi do tego, ale korzystam z nich, bo……..jezdzi sie swietnie - i nie jest to twierdzenie na przekor, czy zeby pokazac EGO. Po prostu - swietna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Twoja logika jest..........nie logiczna Ale Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Co ty chlopcze narciarski mozesz wiedziec o nartach GS. Jezdzisz na Sl i to wszystko. W zawodach GS jeszcze nie startowales. Zjazd z Kasprowego mozna podciagnac pod wieloznaczny gigant. Mitkowe Micky Mausy? Daj se siana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Jak wybrać narty - video francuskie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
a_senior Napisano 31 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Z tego co pamiętam z filmów wcześniejszych to Morgan podjął narty w ogóle grubo po 30stce. Tak, Morgan jeździł okazjonalnie na nartach od 6 lat, ale na poważnie dopiero od ok. 34-35 roku życia. Tym większy szacun. Natomiast drugi Francuz, Jeremy, zaczął bardzo wcześnie, a od 14 roku życia już był zawodnikiem, choć początkującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Witam Morgan to planeta jednak dostępna. Jak się ktoś przyłoży. Dalej pojawiają się gwiazdki wesoło mrugające i zwodnicze. Można łatwo dać się oślepić ich blaskiem. I stracić poczucie rzeczywistości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 sstar wszystko mylisz. Ulubiona narta salomon XLAB 175 to nie jego a Jeremyego. A Morgan jedzie na Volklach z 25 m promieniem skrętu. Przypominam, że ów salomon ma promień 15 m. Duża różnica. A słowa Master używa w znaczeniu zawodów Master i reguł FIS, np. https://goo.gl/w2MCCATrochę namieszalem;-)Volkl to jednak Masters zaczyna się od R21https://www.voelkl.c...499a5372433bc94Xlab kończy się na r17. Kategoria ta sama, parametry inne, tu się nie myliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Mógłbyś jeszcze rozwinąć temat SL vs GS w warunkach "nietyczkowych" tj. mniejszy lub większy tłok na stoku? Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cześć Jak jest tłok na stoku to się po prostu nie jeździ. To dość oczywiste. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Z obowiazku - to nie GS-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No tak. Źle odczytałem. Na nich jest napisane GSX. Myślałem, że to GS a to SX. Po prostu nie ta para liter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Wrecz przeciwnie odbieram te przepisy: nie udaje, ze mi si ena takich "wydumanych" nartach jezdzi swietnie - ale swietnie w pewnych warunkach: pustawo, dobre nachylenie, odpowiednia szybkosc, DLUGI stok, b twardy snieg lub lod.. Jazda na wymiarowych GS-ach po prostu jest inna i daje mnostwo przyjemnych doznan. nie obchodzi mnie wojna osobista toczona przeciwko Hujarowi (czy innej odmianie - nawet nie wiem, co to znaczY). W momencie, kiedy oficjalna narta FIS GS bedzie narta 185/25m - wtedy wlasnie taka narta bedzie narta gigantowa..Obecnie narta gigantowa to jest narta o parametrach narty……….gigantowej.. nic mi do tego, ale korzystam z nich, bo……..jezdzi sie swietnie - i nie jest to twierdzenie na przekor, czy zeby pokazac EGO. Po prostu - swietna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Twoja logika jest..........nie logiczna Ale Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Co ty chlopcze narciarski mozesz wiedziec o nartach GS. Jezdzisz na Sl i to wszystko. W zawodach GS jeszcze nie startowales. Zjazd z Kasprowego mozna podciagnac pod wieloznaczny gigant. Mitkowe Micky Mausy? Daj se siana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Jak wybrać narty - video francuskie × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Veteran Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Witam Morgan to planeta jednak dostępna. Jak się ktoś przyłoży. Dalej pojawiają się gwiazdki wesoło mrugające i zwodnicze. Można łatwo dać się oślepić ich blaskiem. I stracić poczucie rzeczywistości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 sstar wszystko mylisz. Ulubiona narta salomon XLAB 175 to nie jego a Jeremyego. A Morgan jedzie na Volklach z 25 m promieniem skrętu. Przypominam, że ów salomon ma promień 15 m. Duża różnica. A słowa Master używa w znaczeniu zawodów Master i reguł FIS, np. https://goo.gl/w2MCCATrochę namieszalem;-)Volkl to jednak Masters zaczyna się od R21https://www.voelkl.c...499a5372433bc94Xlab kończy się na r17. Kategoria ta sama, parametry inne, tu się nie myliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Mógłbyś jeszcze rozwinąć temat SL vs GS w warunkach "nietyczkowych" tj. mniejszy lub większy tłok na stoku? Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cześć Jak jest tłok na stoku to się po prostu nie jeździ. To dość oczywiste. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Z obowiazku - to nie GS-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No tak. Źle odczytałem. Na nich jest napisane GSX. Myślałem, że to GS a to SX. Po prostu nie ta para liter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Wrecz przeciwnie odbieram te przepisy: nie udaje, ze mi si ena takich "wydumanych" nartach jezdzi swietnie - ale swietnie w pewnych warunkach: pustawo, dobre nachylenie, odpowiednia szybkosc, DLUGI stok, b twardy snieg lub lod.. Jazda na wymiarowych GS-ach po prostu jest inna i daje mnostwo przyjemnych doznan. nie obchodzi mnie wojna osobista toczona przeciwko Hujarowi (czy innej odmianie - nawet nie wiem, co to znaczY). W momencie, kiedy oficjalna narta FIS GS bedzie narta 185/25m - wtedy wlasnie taka narta bedzie narta gigantowa..Obecnie narta gigantowa to jest narta o parametrach narty……….gigantowej.. nic mi do tego, ale korzystam z nich, bo……..jezdzi sie swietnie - i nie jest to twierdzenie na przekor, czy zeby pokazac EGO. Po prostu - swietna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Twoja logika jest..........nie logiczna Ale Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Co ty chlopcze narciarski mozesz wiedziec o nartach GS. Jezdzisz na Sl i to wszystko. W zawodach GS jeszcze nie startowales. Zjazd z Kasprowego mozna podciagnac pod wieloznaczny gigant. Mitkowe Micky Mausy? Daj se siana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Jak wybrać narty - video francuskie
Mitek Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Cześć Jak jest tłok na stoku to się po prostu nie jeździ. To dość oczywiste. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Z obowiazku - to nie GS-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No tak. Źle odczytałem. Na nich jest napisane GSX. Myślałem, że to GS a to SX. Po prostu nie ta para liter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Wrecz przeciwnie odbieram te przepisy: nie udaje, ze mi si ena takich "wydumanych" nartach jezdzi swietnie - ale swietnie w pewnych warunkach: pustawo, dobre nachylenie, odpowiednia szybkosc, DLUGI stok, b twardy snieg lub lod.. Jazda na wymiarowych GS-ach po prostu jest inna i daje mnostwo przyjemnych doznan. nie obchodzi mnie wojna osobista toczona przeciwko Hujarowi (czy innej odmianie - nawet nie wiem, co to znaczY). W momencie, kiedy oficjalna narta FIS GS bedzie narta 185/25m - wtedy wlasnie taka narta bedzie narta gigantowa..Obecnie narta gigantowa to jest narta o parametrach narty……….gigantowej.. nic mi do tego, ale korzystam z nich, bo……..jezdzi sie swietnie - i nie jest to twierdzenie na przekor, czy zeby pokazac EGO. Po prostu - swietna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Twoja logika jest..........nie logiczna Ale Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Co ty chlopcze narciarski mozesz wiedziec o nartach GS. Jezdzisz na Sl i to wszystko. W zawodach GS jeszcze nie startowales. Zjazd z Kasprowego mozna podciagnac pod wieloznaczny gigant. Mitkowe Micky Mausy? Daj se siana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Jak wybrać narty - video francuskie
jan koval Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Może wyraziłem się nieprecyzyjne ale pisałem o jeździe swobodnej bez tyczek czy bramek. W zasadzie nie pamiętam jazdy zatłoczonym stokiem. Unikam takich sytuacji. Nie pojechał bym w tym sezonie w niedzielę do Szczyrku Bardzo rzadko jadę na narty w łikend. W tym sezonie chyba dwa razy. Raz Krynica w krakowskie ferie i było pusto a wieczorem praktycznie kilka osób. Drugi raz sobota na Kasprowym. Ludzi było dużo ale na tej przestrzeni to także nie problem. Można jechać jak się chce. Wracając do SL a GS. SL to chyba wiadomo, można zawsze i wszędzie. Natomiast moje GS mają 21,2m promień skrętu , miękki przód i zachowują skrętność jak narta z 15m promieniem a stabilność i ciąg dłuższych. Jeździ się na nich normalnie w każdych warunkach. Z obowiazku - to nie GS-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No tak. Źle odczytałem. Na nich jest napisane GSX. Myślałem, że to GS a to SX. Po prostu nie ta para liter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Wrecz przeciwnie odbieram te przepisy: nie udaje, ze mi si ena takich "wydumanych" nartach jezdzi swietnie - ale swietnie w pewnych warunkach: pustawo, dobre nachylenie, odpowiednia szybkosc, DLUGI stok, b twardy snieg lub lod.. Jazda na wymiarowych GS-ach po prostu jest inna i daje mnostwo przyjemnych doznan. nie obchodzi mnie wojna osobista toczona przeciwko Hujarowi (czy innej odmianie - nawet nie wiem, co to znaczY). W momencie, kiedy oficjalna narta FIS GS bedzie narta 185/25m - wtedy wlasnie taka narta bedzie narta gigantowa..Obecnie narta gigantowa to jest narta o parametrach narty……….gigantowej.. nic mi do tego, ale korzystam z nich, bo……..jezdzi sie swietnie - i nie jest to twierdzenie na przekor, czy zeby pokazac EGO. Po prostu - swietna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Twoja logika jest..........nie logiczna Ale Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Co ty chlopcze narciarski mozesz wiedziec o nartach GS. Jezdzisz na Sl i to wszystko. W zawodach GS jeszcze nie startowales. Zjazd z Kasprowego mozna podciagnac pod wieloznaczny gigant. Mitkowe Micky Mausy? Daj se siana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
Harpia Napisano 31 Marca 2018 Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 No tak. Źle odczytałem. Na nich jest napisane GSX. Myślałem, że to GS a to SX. Po prostu nie ta para liter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Wrecz przeciwnie odbieram te przepisy: nie udaje, ze mi si ena takich "wydumanych" nartach jezdzi swietnie - ale swietnie w pewnych warunkach: pustawo, dobre nachylenie, odpowiednia szybkosc, DLUGI stok, b twardy snieg lub lod.. Jazda na wymiarowych GS-ach po prostu jest inna i daje mnostwo przyjemnych doznan. nie obchodzi mnie wojna osobista toczona przeciwko Hujarowi (czy innej odmianie - nawet nie wiem, co to znaczY). W momencie, kiedy oficjalna narta FIS GS bedzie narta 185/25m - wtedy wlasnie taka narta bedzie narta gigantowa..Obecnie narta gigantowa to jest narta o parametrach narty……….gigantowej.. nic mi do tego, ale korzystam z nich, bo……..jezdzi sie swietnie - i nie jest to twierdzenie na przekor, czy zeby pokazac EGO. Po prostu - swietna zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Twoja logika jest..........nie logiczna Ale Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Co ty chlopcze narciarski mozesz wiedziec o nartach GS. Jezdzisz na Sl i to wszystko. W zawodach GS jeszcze nie startowales. Zjazd z Kasprowego mozna podciagnac pod wieloznaczny gigant. Mitkowe Micky Mausy? Daj se siana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Harpia Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Twoja logika jest..........nie logiczna Ale Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Kuba. Teraz poważnie. Narta gigantowa to taka która jest najskuteczniejsza na bramkach zawodów GS rozstawianych według ich reguł. Taką nartą NIE jest Hujarowy pomysł 193/30 a tym bardziej 35m. Obejściem tego są fleksy z mega miękkim przodem pozwalające zacieśnić skręt bardziej niż na teoretycznych promieniach 30m. To, że ten Pan znalazł na całej Ziemi jednego wyznawcę ( Ciebie ) nie oznacza monopolu na nartę GS. Niech tylko uwolnią przepisy i wtedy najlepsi zawodnicy sami zadecydują co jest naprawdę nartą GS. Tymczasem ( przy Twoim aplauzie )" decyduje" o tym jakaś Hujara zza biurka. Czy On w ogóle jeździ na nartach ? NIE DLA MNIE. Dla mnie GS zaczyna się od 180/19m w górę ale na pewno nie 188/30 dla wszystkich kobiet. Prawdopodobnie za 2-3 lata będę szukał dla siebie mniej taliowanej narty ( 185/25-27? ) niż obecnie ( 180/21,2) ale na dziś z tą jest mi dobrze i świadomie wybrałem ją do jazdy w zawodach GS. Każdy, przy swoich parametrach wzrost, waga, technika jazdy, doświadczenie , powinien sam zdecydować na jakiej narcie jest najskuteczniejszy w zawodach GS. Jakie to szczęście , że Hujarę mogę mieć gdzieś Ty możesz oddawać mu hołd kilka razy dziennie i męczyć się na zjazdowych ołówkach z napisem GS. Co ty chlopcze narciarski mozesz wiedziec o nartach GS. Jezdzisz na Sl i to wszystko. W zawodach GS jeszcze nie startowales. Zjazd z Kasprowego mozna podciagnac pod wieloznaczny gigant. Mitkowe Micky Mausy? Daj se siana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi