Gabrik Napisano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 taki wlasnie koncze. Smar jak smar. Dziala https://allegro.pl/o...ann-10028076678 Ten posiadam i użyłem jako zabezpieczenie na okres letni. Ja używam takiego https://www.remsport...rex-p-4984.html Polecam Wszystko ok ale odpada z kilku względów 1 - ja jestem proekologiczny 2 - grube, mokre śniegi i wysoka wilgotność powietrza, raczej te warunki mi nie grożą... 3 - i tak zapieprzam jak "dziki", więc dla bezpieczeństwa innych te tysięczne sekundy sobie daruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 219 Dodano 6 l Ostatniej odpowiedzi 2 Lip Top użytkownicy w tym temacie 16 15 38 17 Popularne dni 23 Lut 17 1 Sty 15 17 Mar 15 12 Lut 14 Top użytkownicy w tym temacie mig 16 odpowiedzi Lukaszo86 15 odpowiedzi nikon255 38 odpowiedzi quanto1 17 odpowiedzi Popularne dni 23 Lut 2018 17 odpowiedzi 1 Sty 2023 15 odpowiedzi 17 Mar 2022 15 odpowiedzi 12 Lut 2019 14 odpowiedzi Popularne posty Gabrik 2 Stycznia 2023 Panowie dziękuję za popchnięcie w stronę działania, tak to wyszło. kordiankw 2 Maja Zimo przybywaj, nie ma co tracić czasu. Narty i deski naostrzone i nasmarowane 😌. labas 17 Marca 2022 Takie ostrzenie jak Ty robisz to można robić jak narty nie widziały pilnika przez pół sezonu. Robię planowanie ślizgu, struktura, ostrzenie spód, ostrzenie boki, smarowanie. Następnie po każ Dodane grafiki nikon255 Napisano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Ten posiadam i użyłem jako zabezpieczenie na okres letni. a do normalnego smarowania za slaby czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Ten posiadam i użyłem jako zabezpieczenie na okres letni. Wszystko ok ale odpada z kilku względów 1 - ja jestem proekologiczny 2 - grube, mokre śniegi i wysoka wilgotność powietrza, raczej te warunki mi nie grożą... 3 - i tak zapieprzam jak "dziki", więc dla bezpieczeństwa innych te tysięczne sekundy sobie daruje Dobrze że złapałeś żart Za rok lub dwa te smary w proszku za kosmiczne pieniądze będą wycofane z użycia właśnie z powodów ekologicznych Nie kupuje smarów kosztujących więcej jak 30 zł za 200 gram nie zwracam uwagi na producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... R_o_b_s_o_n Napisano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Jakby ktoś z obecnych chciałby włączyć się w nowe, utworzone przeze mnie forum zapraszam na https://bluemonday.pl/forum/'> https://bluemonday.pl/forum/ Z góry dziękuje, Robson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 czym zmywacie smar ze slizgu? W zasadzie tylko przy krawedzi do ostrzenia. Cena zmywacza troche chora. Co tanie mozna stosowac zamiennie czy nie januszowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 mi zalezy zeby wyczyscic krawedz i 5mm slizgu. Wtedy fajnie widac ze pilnik bierze baze i wiecej nie strugac. No i diamenty sie nie syfia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... widzewiak_z_gor Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 @nikon255 Polecam włókninę ścierną, bardzo dobrze czyści krawędź przed ostrzeniem z różnego typu zabrudzeń: resztki smaru, rdza. Link - https://allegro.pl/o...ASABEgKn0fD_BwE Osobiście najpierw ostrzę a póżniej smaruję bez używania zmywaczy ale wiadomo, to już jest kwestia gustu i przyzwyczajenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 A jak poszorujesz troche slizg ta wloknina to robi sie siwy? Dodam ze to dla mnie bedzie zaleta Chociaz slizgu pewnie lepiej nie szorowac. Szkoda materialu Raczej kupie troche zmywacza na test. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... widzewiak_z_gor Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Zamiast zmywacza, możesz też zastosować zwykły rozpuszczalnik i nasączyć nim ślizg w celu usunięcia smaru. Osobiście uwielbiam nasączać ślizgi smarem bez stosowania żadnych zmywaczy, stosuję zasadę, że im więcej smaru w ślizgu tym lepiej. Jak chcę wyczyścić ślizg z brudu to jakąś minutę po smarowaniu na gorąco, kiedy cały syf wychodzi na wierzch ślizgu, zaczynam cyklinowanie i zabawę ze szczotkami, efekt jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Potrzebuje tylko przetrzeć krawedz i skrawek slizgu. Slizg robi sie siwy i przy robieniu dolu krawedzi super widac kiedy pilnik doszedl do ślizgu. Wiadomo ze co 3dni nie robie dolu, wiec taki zabieg nie powinien zaszkodzic. Dodatkowo slizg nie syfi diamentow. Poza tym wyznaje zasade jak Twoja. Tylko smaruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Podeślij maila to jak będę zamawiał uniwersalny z ToKo do serwisu to załatwię performence następcę LF i będziesz zadowolony, a nie kurde świeczka Świeczka nie ale może gromnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 czym zmywacie smar ze slizgu? W zasadzie tylko przy krawedzi do ostrzenia. Cena zmywacza troche chora. Co tanie mozna stosowac zamiennie czy nie januszowac? Nigdy nie zmywałem. Jeżdżę do momentu kiedy ślizg zaczyna być biały. A wtedy już nie ma smaru na krawędziach Stary pozostały smar ściągam, silnie rozgrzanym żelazkiem a raczej wprasowuje w ślizg jako podkład pod nowy a przy okazji wygrzewam ślizg. Po takim zabiegu jeżeli starego smary było za dużo i się rozlał po narcie to ściągam plastikiem z krawędzi i zaczynam nową zabawę. Ale każdy ma swoje przyzwyczajenia. Przez lata stosowałem wosk z gromnic (one nie mają chemicznych dodatków) ale ostatnio kupuję najtańsze smary o uniwersalnych temp. -10/+10 i nie narzekam. PS. znaczy zaczynam narzekać i bluźnić bo warun coraz lepszy a narty mają jeszcze pospuszczane wiązania i to bez perspektyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 10 miesięcy temu... nikon255 Napisano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) taka ciekawostka z serwisowki atomica pt. "na jakim odcinku tepic krawedzie" 😉 Pierwszy raz widze oficjalnie cos takiego. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Nikon, tylko proszę nie Ty. Już od dawna o tym można poczytać/posłuchać, tylko jacyś pseudo profi negowali tego typu zabiegi, zapewne nawet nigdy nie sprawdziwszy jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 8 godzin temu, Gabrik napisał: Nikon, tylko proszę nie Ty. Już od dawna o tym można poczytać/posłuchać, tylko jacyś pseudo profi negowali tego typu zabiegi, zapewne nawet nigdy nie sprawdziwszy jak to działa. ???? Asystowałem przy ostrzeniu swoich nart wiele razy, sam to robiłem wiele razy i (odkąd weszły narty taliowane) nie widziałem, żeby ktoś coś tępił. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Ja tylko to wrzucilem, bo pierwszy raz widze cos takiego "oficjalnie". Każdy robi jak chce, jak mu dobrze czy jak lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marcos73 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Cze Sam nie ostrzę bo nie umiem - a nartę zepsuć łatwo nieumiejętnym ostrzeniem, zawsze oddaję narty do ostrzenia i smarowania w profi serwisie w KRK (chłopaki mają otwarte tylko w sezonie i tylko to robią, więc przypuszczam że znają się na tym - tak naprawdę większość klubów wozi do nich narty). Coś z tym tępieniem jest, bo parokrotnie mnie pytali o to - ja robię wszystko na ostro. NIe wiem czy to styl jazdy (może szuranie) lepiej wychodzi na przytępionych nartach, mnie generalnie pasuje ostrzenie nart na całej długości krawędzi. Mnie wystarcza taki zabieg na pół sezonu (przy dwóch parach), jak czuję, że narty są lekko tępe - to zamieniam je miejscami i znowu jakiś czas jest git. Ale właściwe ostrzenie(kąty etc.) jest ważne, parę lat temu na wiosnę wypożyczyłem z jakiejś podrzędnej wypożyczalni narty - szutrówki - było b. miękko, masa przetarć etc. Narty sprawowały się b. dobrze, natomiast na drugi dzień było twardo (w nocy przymroziło), na tych nartach nie dało się jeździć! I nie żeby były tępe, kąty (a może raczej antykąty 🙂 ) jakie były w tych nartach uniemożliwiały jazdę - ześlizg bokiem był niemożliwy, w skręcie narta nie chciała puścić. Dramat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Ja tylko to wrzucilem, zeby rozpetac gownoburze 😆 Pierwszy raz widze cos takiego "oficjalnie". Każdy robi jak chce, jak mu dobrze czy jak lubi. Edytowane 2 Grudnia 2021 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Pamietam jak FerraEnzo kiedys opisywal wrazenia po przejazdzce na nartach agresywnie zrobionych przez Harpie. Jego odczucia byly podobne do moich 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 3 godziny temu, nikon255 napisał: Pamietam jak FerraEnzo kiedys opisywal wrazenia po przejazdzce na nartach agresywnie zrobionych przez Harpie. Jego odczucia byly podobne do moich 😂 Cześć Tylko jest jedno małe ale Nikon. W porównaniu do Harpii kolega Ferrari nigdy nawet na nartach poprawnie nie skręcił. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 1 godzinę temu, nikon255 napisał: Pamietam jak FerraEnzo kiedys opisywal wrazenia po przejazdzce na nartach agresywnie zrobionych przez Harpie. Jego odczucia byly podobne do moich 😂 No to na moich też nie pojeździlibyście. W ubiegłym sezonie , po każdym treningu narty na stół, ostrzenie i smarowanie. Śpiochu wie jakie były warunki w Suchym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Tylko jest jedno małe ale Nikon. W porównaniu do Harpii kolega Ferrari nigdy nawet na nartach poprawnie nie skręcił. Pozdrowienia Bardziej chodziło mi o roznice narty nowe z fabryki, a agresywnie przygotowane. Ferry nie widzialem na zywo, wiec chyba sie wkopalem tym stwierdzeniem... 😄 Edytowane 2 Grudnia 2021 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 1 godzinę temu, labas napisał: No to na moich też nie pojeździlibyście. W ubiegłym sezonie , po każdym treningu narty na stół, ostrzenie i smarowanie. Śpiochu wie jakie były warunki w Suchym. tez ostrze i smaruje, ale nawet nie probuje sie porownywac z Toba, bo juz zostalem sprowadzony na ziemie... 😛 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 jak wiadomo jak cos jest do nart to kosztuje 300% ceny tego co zwykle. Ktos kojarzy szczotke obrotowa na wkretarke za tansze pieniadze? Znudzilo mi sie reczne szczotkowanie. https://allegro.pl/oferta/szczotka-obrotowa-do-nart-xcman-miedziana-100mm-9990114201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 4 tygodnie później... brachol Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Planuję kupić żelazko do smarowania. Jakie polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 6 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Wlasnoreczny serwis nart × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
nikon255 Napisano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Ten posiadam i użyłem jako zabezpieczenie na okres letni. a do normalnego smarowania za slaby czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Ten posiadam i użyłem jako zabezpieczenie na okres letni. Wszystko ok ale odpada z kilku względów 1 - ja jestem proekologiczny 2 - grube, mokre śniegi i wysoka wilgotność powietrza, raczej te warunki mi nie grożą... 3 - i tak zapieprzam jak "dziki", więc dla bezpieczeństwa innych te tysięczne sekundy sobie daruje Dobrze że złapałeś żart Za rok lub dwa te smary w proszku za kosmiczne pieniądze będą wycofane z użycia właśnie z powodów ekologicznych Nie kupuje smarów kosztujących więcej jak 30 zł za 200 gram nie zwracam uwagi na producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... R_o_b_s_o_n Napisano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Jakby ktoś z obecnych chciałby włączyć się w nowe, utworzone przeze mnie forum zapraszam na https://bluemonday.pl/forum/'> https://bluemonday.pl/forum/ Z góry dziękuje, Robson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 czym zmywacie smar ze slizgu? W zasadzie tylko przy krawedzi do ostrzenia. Cena zmywacza troche chora. Co tanie mozna stosowac zamiennie czy nie januszowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 mi zalezy zeby wyczyscic krawedz i 5mm slizgu. Wtedy fajnie widac ze pilnik bierze baze i wiecej nie strugac. No i diamenty sie nie syfia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... widzewiak_z_gor Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 @nikon255 Polecam włókninę ścierną, bardzo dobrze czyści krawędź przed ostrzeniem z różnego typu zabrudzeń: resztki smaru, rdza. Link - https://allegro.pl/o...ASABEgKn0fD_BwE Osobiście najpierw ostrzę a póżniej smaruję bez używania zmywaczy ale wiadomo, to już jest kwestia gustu i przyzwyczajenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 A jak poszorujesz troche slizg ta wloknina to robi sie siwy? Dodam ze to dla mnie bedzie zaleta Chociaz slizgu pewnie lepiej nie szorowac. Szkoda materialu Raczej kupie troche zmywacza na test. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... widzewiak_z_gor Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Zamiast zmywacza, możesz też zastosować zwykły rozpuszczalnik i nasączyć nim ślizg w celu usunięcia smaru. Osobiście uwielbiam nasączać ślizgi smarem bez stosowania żadnych zmywaczy, stosuję zasadę, że im więcej smaru w ślizgu tym lepiej. Jak chcę wyczyścić ślizg z brudu to jakąś minutę po smarowaniu na gorąco, kiedy cały syf wychodzi na wierzch ślizgu, zaczynam cyklinowanie i zabawę ze szczotkami, efekt jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Potrzebuje tylko przetrzeć krawedz i skrawek slizgu. Slizg robi sie siwy i przy robieniu dolu krawedzi super widac kiedy pilnik doszedl do ślizgu. Wiadomo ze co 3dni nie robie dolu, wiec taki zabieg nie powinien zaszkodzic. Dodatkowo slizg nie syfi diamentow. Poza tym wyznaje zasade jak Twoja. Tylko smaruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Podeślij maila to jak będę zamawiał uniwersalny z ToKo do serwisu to załatwię performence następcę LF i będziesz zadowolony, a nie kurde świeczka Świeczka nie ale może gromnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 czym zmywacie smar ze slizgu? W zasadzie tylko przy krawedzi do ostrzenia. Cena zmywacza troche chora. Co tanie mozna stosowac zamiennie czy nie januszowac? Nigdy nie zmywałem. Jeżdżę do momentu kiedy ślizg zaczyna być biały. A wtedy już nie ma smaru na krawędziach Stary pozostały smar ściągam, silnie rozgrzanym żelazkiem a raczej wprasowuje w ślizg jako podkład pod nowy a przy okazji wygrzewam ślizg. Po takim zabiegu jeżeli starego smary było za dużo i się rozlał po narcie to ściągam plastikiem z krawędzi i zaczynam nową zabawę. Ale każdy ma swoje przyzwyczajenia. Przez lata stosowałem wosk z gromnic (one nie mają chemicznych dodatków) ale ostatnio kupuję najtańsze smary o uniwersalnych temp. -10/+10 i nie narzekam. PS. znaczy zaczynam narzekać i bluźnić bo warun coraz lepszy a narty mają jeszcze pospuszczane wiązania i to bez perspektyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 10 miesięcy temu... nikon255 Napisano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) taka ciekawostka z serwisowki atomica pt. "na jakim odcinku tepic krawedzie" 😉 Pierwszy raz widze oficjalnie cos takiego. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Nikon, tylko proszę nie Ty. Już od dawna o tym można poczytać/posłuchać, tylko jacyś pseudo profi negowali tego typu zabiegi, zapewne nawet nigdy nie sprawdziwszy jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 8 godzin temu, Gabrik napisał: Nikon, tylko proszę nie Ty. Już od dawna o tym można poczytać/posłuchać, tylko jacyś pseudo profi negowali tego typu zabiegi, zapewne nawet nigdy nie sprawdziwszy jak to działa. ???? Asystowałem przy ostrzeniu swoich nart wiele razy, sam to robiłem wiele razy i (odkąd weszły narty taliowane) nie widziałem, żeby ktoś coś tępił. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Ja tylko to wrzucilem, bo pierwszy raz widze cos takiego "oficjalnie". Każdy robi jak chce, jak mu dobrze czy jak lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marcos73 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Cze Sam nie ostrzę bo nie umiem - a nartę zepsuć łatwo nieumiejętnym ostrzeniem, zawsze oddaję narty do ostrzenia i smarowania w profi serwisie w KRK (chłopaki mają otwarte tylko w sezonie i tylko to robią, więc przypuszczam że znają się na tym - tak naprawdę większość klubów wozi do nich narty). Coś z tym tępieniem jest, bo parokrotnie mnie pytali o to - ja robię wszystko na ostro. NIe wiem czy to styl jazdy (może szuranie) lepiej wychodzi na przytępionych nartach, mnie generalnie pasuje ostrzenie nart na całej długości krawędzi. Mnie wystarcza taki zabieg na pół sezonu (przy dwóch parach), jak czuję, że narty są lekko tępe - to zamieniam je miejscami i znowu jakiś czas jest git. Ale właściwe ostrzenie(kąty etc.) jest ważne, parę lat temu na wiosnę wypożyczyłem z jakiejś podrzędnej wypożyczalni narty - szutrówki - było b. miękko, masa przetarć etc. Narty sprawowały się b. dobrze, natomiast na drugi dzień było twardo (w nocy przymroziło), na tych nartach nie dało się jeździć! I nie żeby były tępe, kąty (a może raczej antykąty 🙂 ) jakie były w tych nartach uniemożliwiały jazdę - ześlizg bokiem był niemożliwy, w skręcie narta nie chciała puścić. Dramat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Ja tylko to wrzucilem, zeby rozpetac gownoburze 😆 Pierwszy raz widze cos takiego "oficjalnie". Każdy robi jak chce, jak mu dobrze czy jak lubi. Edytowane 2 Grudnia 2021 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Pamietam jak FerraEnzo kiedys opisywal wrazenia po przejazdzce na nartach agresywnie zrobionych przez Harpie. Jego odczucia byly podobne do moich 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 3 godziny temu, nikon255 napisał: Pamietam jak FerraEnzo kiedys opisywal wrazenia po przejazdzce na nartach agresywnie zrobionych przez Harpie. Jego odczucia byly podobne do moich 😂 Cześć Tylko jest jedno małe ale Nikon. W porównaniu do Harpii kolega Ferrari nigdy nawet na nartach poprawnie nie skręcił. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 1 godzinę temu, nikon255 napisał: Pamietam jak FerraEnzo kiedys opisywal wrazenia po przejazdzce na nartach agresywnie zrobionych przez Harpie. Jego odczucia byly podobne do moich 😂 No to na moich też nie pojeździlibyście. W ubiegłym sezonie , po każdym treningu narty na stół, ostrzenie i smarowanie. Śpiochu wie jakie były warunki w Suchym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Tylko jest jedno małe ale Nikon. W porównaniu do Harpii kolega Ferrari nigdy nawet na nartach poprawnie nie skręcił. Pozdrowienia Bardziej chodziło mi o roznice narty nowe z fabryki, a agresywnie przygotowane. Ferry nie widzialem na zywo, wiec chyba sie wkopalem tym stwierdzeniem... 😄 Edytowane 2 Grudnia 2021 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 1 godzinę temu, labas napisał: No to na moich też nie pojeździlibyście. W ubiegłym sezonie , po każdym treningu narty na stół, ostrzenie i smarowanie. Śpiochu wie jakie były warunki w Suchym. tez ostrze i smaruje, ale nawet nie probuje sie porownywac z Toba, bo juz zostalem sprowadzony na ziemie... 😛 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 jak wiadomo jak cos jest do nart to kosztuje 300% ceny tego co zwykle. Ktos kojarzy szczotke obrotowa na wkretarke za tansze pieniadze? Znudzilo mi sie reczne szczotkowanie. https://allegro.pl/oferta/szczotka-obrotowa-do-nart-xcman-miedziana-100mm-9990114201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 4 tygodnie później... brachol Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Planuję kupić żelazko do smarowania. Jakie polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 6 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Wlasnoreczny serwis nart
Mikoski Napisano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Ten posiadam i użyłem jako zabezpieczenie na okres letni. Wszystko ok ale odpada z kilku względów 1 - ja jestem proekologiczny 2 - grube, mokre śniegi i wysoka wilgotność powietrza, raczej te warunki mi nie grożą... 3 - i tak zapieprzam jak "dziki", więc dla bezpieczeństwa innych te tysięczne sekundy sobie daruje Dobrze że złapałeś żart Za rok lub dwa te smary w proszku za kosmiczne pieniądze będą wycofane z użycia właśnie z powodów ekologicznych Nie kupuje smarów kosztujących więcej jak 30 zł za 200 gram nie zwracam uwagi na producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_o_b_s_o_n Napisano 2 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2021 Jakby ktoś z obecnych chciałby włączyć się w nowe, utworzone przeze mnie forum zapraszam na https://bluemonday.pl/forum/'> https://bluemonday.pl/forum/ Z góry dziękuje, Robson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 czym zmywacie smar ze slizgu? W zasadzie tylko przy krawedzi do ostrzenia. Cena zmywacza troche chora. Co tanie mozna stosowac zamiennie czy nie januszowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2021 mi zalezy zeby wyczyscic krawedz i 5mm slizgu. Wtedy fajnie widac ze pilnik bierze baze i wiecej nie strugac. No i diamenty sie nie syfia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widzewiak_z_gor Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 @nikon255 Polecam włókninę ścierną, bardzo dobrze czyści krawędź przed ostrzeniem z różnego typu zabrudzeń: resztki smaru, rdza. Link - https://allegro.pl/o...ASABEgKn0fD_BwE Osobiście najpierw ostrzę a póżniej smaruję bez używania zmywaczy ale wiadomo, to już jest kwestia gustu i przyzwyczajenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 A jak poszorujesz troche slizg ta wloknina to robi sie siwy? Dodam ze to dla mnie bedzie zaleta Chociaz slizgu pewnie lepiej nie szorowac. Szkoda materialu Raczej kupie troche zmywacza na test. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widzewiak_z_gor Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Zamiast zmywacza, możesz też zastosować zwykły rozpuszczalnik i nasączyć nim ślizg w celu usunięcia smaru. Osobiście uwielbiam nasączać ślizgi smarem bez stosowania żadnych zmywaczy, stosuję zasadę, że im więcej smaru w ślizgu tym lepiej. Jak chcę wyczyścić ślizg z brudu to jakąś minutę po smarowaniu na gorąco, kiedy cały syf wychodzi na wierzch ślizgu, zaczynam cyklinowanie i zabawę ze szczotkami, efekt jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Potrzebuje tylko przetrzeć krawedz i skrawek slizgu. Slizg robi sie siwy i przy robieniu dolu krawedzi super widac kiedy pilnik doszedl do ślizgu. Wiadomo ze co 3dni nie robie dolu, wiec taki zabieg nie powinien zaszkodzic. Dodatkowo slizg nie syfi diamentow. Poza tym wyznaje zasade jak Twoja. Tylko smaruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek. Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 Podeślij maila to jak będę zamawiał uniwersalny z ToKo do serwisu to załatwię performence następcę LF i będziesz zadowolony, a nie kurde świeczka Świeczka nie ale może gromnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Jasiek. Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 czym zmywacie smar ze slizgu? W zasadzie tylko przy krawedzi do ostrzenia. Cena zmywacza troche chora. Co tanie mozna stosowac zamiennie czy nie januszowac? Nigdy nie zmywałem. Jeżdżę do momentu kiedy ślizg zaczyna być biały. A wtedy już nie ma smaru na krawędziach Stary pozostały smar ściągam, silnie rozgrzanym żelazkiem a raczej wprasowuje w ślizg jako podkład pod nowy a przy okazji wygrzewam ślizg. Po takim zabiegu jeżeli starego smary było za dużo i się rozlał po narcie to ściągam plastikiem z krawędzi i zaczynam nową zabawę. Ale każdy ma swoje przyzwyczajenia. Przez lata stosowałem wosk z gromnic (one nie mają chemicznych dodatków) ale ostatnio kupuję najtańsze smary o uniwersalnych temp. -10/+10 i nie narzekam. PS. znaczy zaczynam narzekać i bluźnić bo warun coraz lepszy a narty mają jeszcze pospuszczane wiązania i to bez perspektyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 10 miesięcy temu... nikon255 Napisano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) taka ciekawostka z serwisowki atomica pt. "na jakim odcinku tepic krawedzie" 😉 Pierwszy raz widze oficjalnie cos takiego. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Nikon, tylko proszę nie Ty. Już od dawna o tym można poczytać/posłuchać, tylko jacyś pseudo profi negowali tego typu zabiegi, zapewne nawet nigdy nie sprawdziwszy jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 8 godzin temu, Gabrik napisał: Nikon, tylko proszę nie Ty. Już od dawna o tym można poczytać/posłuchać, tylko jacyś pseudo profi negowali tego typu zabiegi, zapewne nawet nigdy nie sprawdziwszy jak to działa. ???? Asystowałem przy ostrzeniu swoich nart wiele razy, sam to robiłem wiele razy i (odkąd weszły narty taliowane) nie widziałem, żeby ktoś coś tępił. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Ja tylko to wrzucilem, bo pierwszy raz widze cos takiego "oficjalnie". Każdy robi jak chce, jak mu dobrze czy jak lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marcos73 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Cze Sam nie ostrzę bo nie umiem - a nartę zepsuć łatwo nieumiejętnym ostrzeniem, zawsze oddaję narty do ostrzenia i smarowania w profi serwisie w KRK (chłopaki mają otwarte tylko w sezonie i tylko to robią, więc przypuszczam że znają się na tym - tak naprawdę większość klubów wozi do nich narty). Coś z tym tępieniem jest, bo parokrotnie mnie pytali o to - ja robię wszystko na ostro. NIe wiem czy to styl jazdy (może szuranie) lepiej wychodzi na przytępionych nartach, mnie generalnie pasuje ostrzenie nart na całej długości krawędzi. Mnie wystarcza taki zabieg na pół sezonu (przy dwóch parach), jak czuję, że narty są lekko tępe - to zamieniam je miejscami i znowu jakiś czas jest git. Ale właściwe ostrzenie(kąty etc.) jest ważne, parę lat temu na wiosnę wypożyczyłem z jakiejś podrzędnej wypożyczalni narty - szutrówki - było b. miękko, masa przetarć etc. Narty sprawowały się b. dobrze, natomiast na drugi dzień było twardo (w nocy przymroziło), na tych nartach nie dało się jeździć! I nie żeby były tępe, kąty (a może raczej antykąty 🙂 ) jakie były w tych nartach uniemożliwiały jazdę - ześlizg bokiem był niemożliwy, w skręcie narta nie chciała puścić. Dramat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Ja tylko to wrzucilem, zeby rozpetac gownoburze 😆 Pierwszy raz widze cos takiego "oficjalnie". Każdy robi jak chce, jak mu dobrze czy jak lubi. Edytowane 2 Grudnia 2021 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Pamietam jak FerraEnzo kiedys opisywal wrazenia po przejazdzce na nartach agresywnie zrobionych przez Harpie. Jego odczucia byly podobne do moich 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 3 godziny temu, nikon255 napisał: Pamietam jak FerraEnzo kiedys opisywal wrazenia po przejazdzce na nartach agresywnie zrobionych przez Harpie. Jego odczucia byly podobne do moich 😂 Cześć Tylko jest jedno małe ale Nikon. W porównaniu do Harpii kolega Ferrari nigdy nawet na nartach poprawnie nie skręcił. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 1 godzinę temu, nikon255 napisał: Pamietam jak FerraEnzo kiedys opisywal wrazenia po przejazdzce na nartach agresywnie zrobionych przez Harpie. Jego odczucia byly podobne do moich 😂 No to na moich też nie pojeździlibyście. W ubiegłym sezonie , po każdym treningu narty na stół, ostrzenie i smarowanie. Śpiochu wie jakie były warunki w Suchym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Tylko jest jedno małe ale Nikon. W porównaniu do Harpii kolega Ferrari nigdy nawet na nartach poprawnie nie skręcił. Pozdrowienia Bardziej chodziło mi o roznice narty nowe z fabryki, a agresywnie przygotowane. Ferry nie widzialem na zywo, wiec chyba sie wkopalem tym stwierdzeniem... 😄 Edytowane 2 Grudnia 2021 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 1 godzinę temu, labas napisał: No to na moich też nie pojeździlibyście. W ubiegłym sezonie , po każdym treningu narty na stół, ostrzenie i smarowanie. Śpiochu wie jakie były warunki w Suchym. tez ostrze i smaruje, ale nawet nie probuje sie porownywac z Toba, bo juz zostalem sprowadzony na ziemie... 😛 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 jak wiadomo jak cos jest do nart to kosztuje 300% ceny tego co zwykle. Ktos kojarzy szczotke obrotowa na wkretarke za tansze pieniadze? Znudzilo mi sie reczne szczotkowanie. https://allegro.pl/oferta/szczotka-obrotowa-do-nart-xcman-miedziana-100mm-9990114201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 4 tygodnie później... brachol Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Planuję kupić żelazko do smarowania. Jakie polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 6 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów
Jasiek. Napisano 5 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 czym zmywacie smar ze slizgu? W zasadzie tylko przy krawedzi do ostrzenia. Cena zmywacza troche chora. Co tanie mozna stosowac zamiennie czy nie januszowac? Nigdy nie zmywałem. Jeżdżę do momentu kiedy ślizg zaczyna być biały. A wtedy już nie ma smaru na krawędziach Stary pozostały smar ściągam, silnie rozgrzanym żelazkiem a raczej wprasowuje w ślizg jako podkład pod nowy a przy okazji wygrzewam ślizg. Po takim zabiegu jeżeli starego smary było za dużo i się rozlał po narcie to ściągam plastikiem z krawędzi i zaczynam nową zabawę. Ale każdy ma swoje przyzwyczajenia. Przez lata stosowałem wosk z gromnic (one nie mają chemicznych dodatków) ale ostatnio kupuję najtańsze smary o uniwersalnych temp. -10/+10 i nie narzekam. PS. znaczy zaczynam narzekać i bluźnić bo warun coraz lepszy a narty mają jeszcze pospuszczane wiązania i to bez perspektyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 10 miesięcy temu... nikon255 Napisano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) taka ciekawostka z serwisowki atomica pt. "na jakim odcinku tepic krawedzie" 😉 Pierwszy raz widze oficjalnie cos takiego. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Gabrik Napisano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Nikon, tylko proszę nie Ty. Już od dawna o tym można poczytać/posłuchać, tylko jacyś pseudo profi negowali tego typu zabiegi, zapewne nawet nigdy nie sprawdziwszy jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 8 godzin temu, Gabrik napisał: Nikon, tylko proszę nie Ty. Już od dawna o tym można poczytać/posłuchać, tylko jacyś pseudo profi negowali tego typu zabiegi, zapewne nawet nigdy nie sprawdziwszy jak to działa. ???? Asystowałem przy ostrzeniu swoich nart wiele razy, sam to robiłem wiele razy i (odkąd weszły narty taliowane) nie widziałem, żeby ktoś coś tępił. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Ja tylko to wrzucilem, bo pierwszy raz widze cos takiego "oficjalnie". Każdy robi jak chce, jak mu dobrze czy jak lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Marcos73 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Cze Sam nie ostrzę bo nie umiem - a nartę zepsuć łatwo nieumiejętnym ostrzeniem, zawsze oddaję narty do ostrzenia i smarowania w profi serwisie w KRK (chłopaki mają otwarte tylko w sezonie i tylko to robią, więc przypuszczam że znają się na tym - tak naprawdę większość klubów wozi do nich narty). Coś z tym tępieniem jest, bo parokrotnie mnie pytali o to - ja robię wszystko na ostro. NIe wiem czy to styl jazdy (może szuranie) lepiej wychodzi na przytępionych nartach, mnie generalnie pasuje ostrzenie nart na całej długości krawędzi. Mnie wystarcza taki zabieg na pół sezonu (przy dwóch parach), jak czuję, że narty są lekko tępe - to zamieniam je miejscami i znowu jakiś czas jest git. Ale właściwe ostrzenie(kąty etc.) jest ważne, parę lat temu na wiosnę wypożyczyłem z jakiejś podrzędnej wypożyczalni narty - szutrówki - było b. miękko, masa przetarć etc. Narty sprawowały się b. dobrze, natomiast na drugi dzień było twardo (w nocy przymroziło), na tych nartach nie dało się jeździć! I nie żeby były tępe, kąty (a może raczej antykąty 🙂 ) jakie były w tych nartach uniemożliwiały jazdę - ześlizg bokiem był niemożliwy, w skręcie narta nie chciała puścić. Dramat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Ja tylko to wrzucilem, zeby rozpetac gownoburze 😆 Pierwszy raz widze cos takiego "oficjalnie". Każdy robi jak chce, jak mu dobrze czy jak lubi. Edytowane 2 Grudnia 2021 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Pamietam jak FerraEnzo kiedys opisywal wrazenia po przejazdzce na nartach agresywnie zrobionych przez Harpie. Jego odczucia byly podobne do moich 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 3 godziny temu, nikon255 napisał: Pamietam jak FerraEnzo kiedys opisywal wrazenia po przejazdzce na nartach agresywnie zrobionych przez Harpie. Jego odczucia byly podobne do moich 😂 Cześć Tylko jest jedno małe ale Nikon. W porównaniu do Harpii kolega Ferrari nigdy nawet na nartach poprawnie nie skręcił. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 1 godzinę temu, nikon255 napisał: Pamietam jak FerraEnzo kiedys opisywal wrazenia po przejazdzce na nartach agresywnie zrobionych przez Harpie. Jego odczucia byly podobne do moich 😂 No to na moich też nie pojeździlibyście. W ubiegłym sezonie , po każdym treningu narty na stół, ostrzenie i smarowanie. Śpiochu wie jakie były warunki w Suchym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Tylko jest jedno małe ale Nikon. W porównaniu do Harpii kolega Ferrari nigdy nawet na nartach poprawnie nie skręcił. Pozdrowienia Bardziej chodziło mi o roznice narty nowe z fabryki, a agresywnie przygotowane. Ferry nie widzialem na zywo, wiec chyba sie wkopalem tym stwierdzeniem... 😄 Edytowane 2 Grudnia 2021 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 1 godzinę temu, labas napisał: No to na moich też nie pojeździlibyście. W ubiegłym sezonie , po każdym treningu narty na stół, ostrzenie i smarowanie. Śpiochu wie jakie były warunki w Suchym. tez ostrze i smaruje, ale nawet nie probuje sie porownywac z Toba, bo juz zostalem sprowadzony na ziemie... 😛 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 jak wiadomo jak cos jest do nart to kosztuje 300% ceny tego co zwykle. Ktos kojarzy szczotke obrotowa na wkretarke za tansze pieniadze? Znudzilo mi sie reczne szczotkowanie. https://allegro.pl/oferta/szczotka-obrotowa-do-nart-xcman-miedziana-100mm-9990114201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 4 tygodnie później... brachol Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Planuję kupić żelazko do smarowania. Jakie polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Dalej Strona 6 z 9 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1
nikon255 Napisano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) taka ciekawostka z serwisowki atomica pt. "na jakim odcinku tepic krawedzie" 😉 Pierwszy raz widze oficjalnie cos takiego. Edytowane 1 Grudnia 2021 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 1 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Nikon, tylko proszę nie Ty. Już od dawna o tym można poczytać/posłuchać, tylko jacyś pseudo profi negowali tego typu zabiegi, zapewne nawet nigdy nie sprawdziwszy jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 8 godzin temu, Gabrik napisał: Nikon, tylko proszę nie Ty. Już od dawna o tym można poczytać/posłuchać, tylko jacyś pseudo profi negowali tego typu zabiegi, zapewne nawet nigdy nie sprawdziwszy jak to działa. ???? Asystowałem przy ostrzeniu swoich nart wiele razy, sam to robiłem wiele razy i (odkąd weszły narty taliowane) nie widziałem, żeby ktoś coś tępił. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Ja tylko to wrzucilem, bo pierwszy raz widze cos takiego "oficjalnie". Każdy robi jak chce, jak mu dobrze czy jak lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Cze Sam nie ostrzę bo nie umiem - a nartę zepsuć łatwo nieumiejętnym ostrzeniem, zawsze oddaję narty do ostrzenia i smarowania w profi serwisie w KRK (chłopaki mają otwarte tylko w sezonie i tylko to robią, więc przypuszczam że znają się na tym - tak naprawdę większość klubów wozi do nich narty). Coś z tym tępieniem jest, bo parokrotnie mnie pytali o to - ja robię wszystko na ostro. NIe wiem czy to styl jazdy (może szuranie) lepiej wychodzi na przytępionych nartach, mnie generalnie pasuje ostrzenie nart na całej długości krawędzi. Mnie wystarcza taki zabieg na pół sezonu (przy dwóch parach), jak czuję, że narty są lekko tępe - to zamieniam je miejscami i znowu jakiś czas jest git. Ale właściwe ostrzenie(kąty etc.) jest ważne, parę lat temu na wiosnę wypożyczyłem z jakiejś podrzędnej wypożyczalni narty - szutrówki - było b. miękko, masa przetarć etc. Narty sprawowały się b. dobrze, natomiast na drugi dzień było twardo (w nocy przymroziło), na tych nartach nie dało się jeździć! I nie żeby były tępe, kąty (a może raczej antykąty 🙂 ) jakie były w tych nartach uniemożliwiały jazdę - ześlizg bokiem był niemożliwy, w skręcie narta nie chciała puścić. Dramat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) Ja tylko to wrzucilem, zeby rozpetac gownoburze 😆 Pierwszy raz widze cos takiego "oficjalnie". Każdy robi jak chce, jak mu dobrze czy jak lubi. Edytowane 2 Grudnia 2021 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Pamietam jak FerraEnzo kiedys opisywal wrazenia po przejazdzce na nartach agresywnie zrobionych przez Harpie. Jego odczucia byly podobne do moich 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 3 godziny temu, nikon255 napisał: Pamietam jak FerraEnzo kiedys opisywal wrazenia po przejazdzce na nartach agresywnie zrobionych przez Harpie. Jego odczucia byly podobne do moich 😂 Cześć Tylko jest jedno małe ale Nikon. W porównaniu do Harpii kolega Ferrari nigdy nawet na nartach poprawnie nie skręcił. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 1 godzinę temu, nikon255 napisał: Pamietam jak FerraEnzo kiedys opisywal wrazenia po przejazdzce na nartach agresywnie zrobionych przez Harpie. Jego odczucia byly podobne do moich 😂 No to na moich też nie pojeździlibyście. W ubiegłym sezonie , po każdym treningu narty na stół, ostrzenie i smarowanie. Śpiochu wie jakie były warunki w Suchym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Tylko jest jedno małe ale Nikon. W porównaniu do Harpii kolega Ferrari nigdy nawet na nartach poprawnie nie skręcił. Pozdrowienia Bardziej chodziło mi o roznice narty nowe z fabryki, a agresywnie przygotowane. Ferry nie widzialem na zywo, wiec chyba sie wkopalem tym stwierdzeniem... 😄 Edytowane 2 Grudnia 2021 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 1 godzinę temu, labas napisał: No to na moich też nie pojeździlibyście. W ubiegłym sezonie , po każdym treningu narty na stół, ostrzenie i smarowanie. Śpiochu wie jakie były warunki w Suchym. tez ostrze i smaruje, ale nawet nie probuje sie porownywac z Toba, bo juz zostalem sprowadzony na ziemie... 😛 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 2 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 jak wiadomo jak cos jest do nart to kosztuje 300% ceny tego co zwykle. Ktos kojarzy szczotke obrotowa na wkretarke za tansze pieniadze? Znudzilo mi sie reczne szczotkowanie. https://allegro.pl/oferta/szczotka-obrotowa-do-nart-xcman-miedziana-100mm-9990114201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 27 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2021 Planuję kupić żelazko do smarowania. Jakie polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi