robertw Napisano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Witam, Jakiej firmy buty narciarskie mają skorupy dostosowane do szerokich i krótkich stóp? Czy jest jakaś reguła, czy trzeba szukać konkretnych modeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rupert Napisano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Hej, Szeroka i krótka stopa to jest generalnie problem (coś o tym niestety wiem). Po pierwsze ciężko jest z dużym wyborem do przymierzenia męskich butów w rozmiarze np. 24,0. Z szerokością jeszcze inaczej, bo prawie każdy producent ma jakieś niby sensowne modele z większym "lastem" np.102-104, i ogolnie większą objetością i to się sprawdza przy ogolnie szerokiej/grubej stopie na całej długości. Ale często jest tak że masz stopę szeroką z przodu śródstopia i w palcach a dalej do tyłu juz całkiem normalną, do tego krótką - i w takim bucie będziesz miał komfort i dobre trzymanie z przodu ale często będzię słabe trzymanie z tyłu i problem z nietrzymaniem pięty mimo dobrze dobranej długości. Atomic miał taki patent "livefit" chyba, i to jest taka gumowa wstawka z boku buta na tzw. szósty palec - miałem to w butach Atomic Waymaker - ogólnie to się nienajgorzej sprawdzało ale z samych butów nie byłem zadowolony. Wydaje mi się że sensownym rozwiąziem jest kupno butów z termoformowalną skorupą (Salo Custom Shell, Fisher Vacuum, coraz więcej firm to proponuje) Wtedy dobierasz wstepnie na długość, wysokość podbicia i formujesz buta do stopy i rozszerzasz automatycznie tylko tam gdzie trzeba i to zrobią Ci na miejscu w ogarniętym sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Wielu producentów robi szersze wersje butów. Lange oznacza je WIDE Kolekcja butów narciarskich w Tecnica oferuje różne wielkości: ELV (Extra mała objętość), LV (niska objętość), MV (średnia objętość), MV FR (średnia objętość freeride), MV T (średnia objętość touring), HV (wysoka objętość), HV+ (duża pojemność plus). (w kolekcji dorosłych) Inni producenci pewnie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi