moruniek Napisano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Założyłem nowy temat by trochę usystematyzować swoje opisy i relacje z wyjazdów. W końcu spędzam na nartach ponad 40 dni w sezonie. Dziś Słowacja (Bachledova Dolina - Bachledka) Najpierw ogólne wrażenia z ośrodka, to rewelacyjnie przygotowane trasy, twardo, zero muld i odsypów, zero lodu na trasach. Mają dużo naturalnego śniegu, dużo więcej niż po naszej stronie granicy. W ośrodku widać pewien chaos organizacyjny, mapy stoków stojące w ośrodku nie zgadzają się ze stanem faktycznym (i mapami przy kasach, których brak i trzeba się o nie upomnieć), podobnie oznaczenia tras i ich kolory. Kolory tras są trochę przerysowane, wskazują na trudniejszą trasę niż jest w rzeczywistości. Ludzi jak na lekarstwo, jak zjeżdżaliśmy z ośrodka około 12:00, krzesło przy trasie nr 1 mocno się już korkowało (stare wolne, 3 osobowe, do tego ruch pieszy). Wita nas nieaktualna tablica tras Wjeżdżając na górę starym krzesłem da się zauważyć fundamenty słupów pod ? Tak jest będzie, nowa gondola, czy nie przypomina wam tej ze Szczyrku ? Wjazd krzesłem trwa koszmarnie długo, podobno od 11:00 jest jeszcze wolniej, bo dochodzi ruch pieszy na taras widokowy. Drugie krzesło znacznie szybsze Trasy (wszystkie) przygotowane rewelacyjnie. 7 niebieska (przechodzi w czerwoną 4) Czerwona 4 przygotowana bardzo dobrze. Moje dumne dziecko - pierwsza czarna (3) zaliczona w wieku 7,5 lat. Czerwona 8 przygotowana bardzo fajnie - do tego ładne słoneczko. Jedzenie na stoku. Punkt widokowy, z którego są bardzo dumni i zapewnia funkcjonowanie ośrodka latem. Tablica informacyjna z oznaczeniem numerów tras. Kolejki do wyciągów - znikome. Taka panorama na koniec. I uwaga na koniec, jak wyjeżdżaliśmy było minus 1 (od strony Jezerska strasznie wiało), po naszej stronie granicy plus 4 i czuć od wczoraj wyraźne roztopy. Czy warto tam pojechać, na pewno tak i spokojnie można spędzić nie tylko jeden dzień. Warto przyjechać przed 9:00 (mamy gwarantowane parkowanie pod samym krzesłem), od 11:00 zaczyna się tłok do 3 osobowego krzesła (pomieszanie ruchu pieszego z narciarzami) co powoduje, że i tak długi wjazd, jest jeszcze dłuższy (o ile nie wiem, nie sprawdzałem). Od przyszłego roku to krzesło zostanie zastąpione gondolką. W porównaniu z naszymi stokami, to tam nie ma praktycznie narciarzy i można się fantastycznie wyjeździć (działają karnety TatrySki kilkudniowe). Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Bardzo lubię ten ośrodek ,dla mnie najlepszy w okolicy i te widoki super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 25 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Wieczór Białka. Warunki na FIS-ach 1 i 2 doskonałe. To co mnie zaskoczyło to nowa trasa 2C, dziś odpalona. Tras zaczyna się za FIS 1 i prowadzi do krzesła poniżej FIS-ów. Warunki na FIS-ach doskonałe. Nowa trasa 2C, zdjęcia poniżej. Brak kolejek do starej kanapy, a do nowej kolejka na 20 minut stania. Zapasy śniegu. Warunki na trasach. Dwa zdania komentarza odnośnie nowej trasy, oświetlona, dobrze utrzymana, trochę zrobiona na kształt zjazdu w doliny w Alpach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Tym razem Kazimierz Dolny (Stacja Kazimierz), a więc narty na Wyżynie Lubelskiej (28, 29 i 30 dzień w sezonie na nartach). Oczywiście nie jest to stok na miarę ALP, ale ma fantastyczny Klimat, można tu spotkać wielu znajomych, pyszne jedzenie na stoku i wspaniały klimat miasta Kazimierz Dolny w zasięgu 1,5 kilometra od stacji narciarskiej. Piątek wieczór - ludzi mało. Drugi stok - również pusto. Wieczorem tory orczyków były już w słabym stanie, zaś w sobotę rano - już wszystko porządnie wyratrakowane. Rano ludzi bardzo mało. Później około 12:00 gigantyczna kolejka do wypożyczalni. Gastronomia na stoku i ognisko gdzie można upiec kiełbaskę i napić się herbaty z własnego termosu. A ludzi na stoku nadal w normie. Druga trasa. I takie jeszcze. I ostatnia trasa, która jest i trasą narciarską dla początkujących i trasą saneczkową (jak dla mnie trochę nieporozumienie). Co chwila słychać krzyk - uwaga jadę. Ratraki czekają na wieczór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 tygodnie później... malin Napisano 26 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 My tez lubimy Bahledovą i Jeziersko, mamy blisko, więc wypady sobotnie, albo niedzielne. A zupa czosnkowa w knajpie Bahledka - rewelacja !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 26 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 My tez lubimy Bahledovą i Jeziersko, mamy blisko, więc wypady sobotnie, albo niedzielne. A zupa czosnkowa w knajpie Bahledka - rewelacja !!! Super ośrodek i chyba jedyna knajpa na Słowacji gdzie można dobrze zjeść ,bo ogólnie to biednie u nich z jedzeniem ,czasem mam wrażenie ,że Słowacy nie mają smaku ,albo serca do gotowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... piter100 Napisano 26 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Super ośrodek i chyba jedyna knajpa na Słowacji gdzie można dobrze zjeść ,bo ogólnie to biednie u nich z jedzeniem ,czasem mam wrażenie ,że Słowacy nie mają smaku ,albo serca do gotowania Nie,nie jedyna...Zajrzyj tutaj ,a zmienisz zdanie http://staramama.sk/ Bywam tutaj od jakichś 20 lat i nigdy się nie zawiodłem Ta też niezła . http://kolibabystrin...anievjasnej.sk/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 27 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Nie,nie jedyna...Zajrzyj tutaj ,a zmienisz zdanie http://staramama.sk/ Bywam tutaj od jakichś 20 lat i nigdy się nie zawiodłem Ta też niezła .http://kolibabystrin...anievjasnej.sk/ Stara Mama jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 27 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Super ośrodek i chyba jedyna knajpa na Słowacji gdzie można dobrze zjeść ,bo ogólnie to biednie u nich z jedzeniem ,czasem mam wrażenie ,że Słowacy nie mają smaku ,albo serca do gotowania Ja odnoszę podobne wrażenie, co prawda da się znaleźć miejsce gdzie można fajnie i smacznie zjeść, aczkolwiek nie jest to takie oczywiste jak u nas. Będąc na Chopoku (w grudniu ubiegłego roku) odkryłem w Demanovskiej Dolinie "Koliba Tri Studnicky u Tomasovcov" - polecam. http://koliba-tri-st...v.business.site Poniżej dwa moje zdjęcia (trochę nieostre). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 27 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Bo szukacie (jedzenia) nie tam gdzie jest.... ;-). Zamiast wszystkich tych kolib szałasow i czego tam na trasie należy zjechać do najblizszej wsi i zatrzymać się pod ichniejsza gospodą - jest w każdej wsi. Nie należy przejmować się wystrojem -u nas zwanym 'wczesny Gierek': unilam na stole, deski lub klinkier na podłodze.... ;-). I najwazniejsze- jadlospis pisany kredą z max 4 pozycjami. Masz pewność że zjesz bez mrozonek, nieodgrzewane, smaczne i w słusznej ilości, no i w strawnej cenie, z capowanym piwem na deser. Gdyby było inaczej to gospoda nie przeżyje u miejscowych. ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Relacje z wyjazdów Moruniek - relacje z wyjazdów
malin Napisano 26 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 My tez lubimy Bahledovą i Jeziersko, mamy blisko, więc wypady sobotnie, albo niedzielne. A zupa czosnkowa w knajpie Bahledka - rewelacja !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 26 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 My tez lubimy Bahledovą i Jeziersko, mamy blisko, więc wypady sobotnie, albo niedzielne. A zupa czosnkowa w knajpie Bahledka - rewelacja !!! Super ośrodek i chyba jedyna knajpa na Słowacji gdzie można dobrze zjeść ,bo ogólnie to biednie u nich z jedzeniem ,czasem mam wrażenie ,że Słowacy nie mają smaku ,albo serca do gotowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... piter100 Napisano 26 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Super ośrodek i chyba jedyna knajpa na Słowacji gdzie można dobrze zjeść ,bo ogólnie to biednie u nich z jedzeniem ,czasem mam wrażenie ,że Słowacy nie mają smaku ,albo serca do gotowania Nie,nie jedyna...Zajrzyj tutaj ,a zmienisz zdanie http://staramama.sk/ Bywam tutaj od jakichś 20 lat i nigdy się nie zawiodłem Ta też niezła . http://kolibabystrin...anievjasnej.sk/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 27 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Nie,nie jedyna...Zajrzyj tutaj ,a zmienisz zdanie http://staramama.sk/ Bywam tutaj od jakichś 20 lat i nigdy się nie zawiodłem Ta też niezła .http://kolibabystrin...anievjasnej.sk/ Stara Mama jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 27 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Super ośrodek i chyba jedyna knajpa na Słowacji gdzie można dobrze zjeść ,bo ogólnie to biednie u nich z jedzeniem ,czasem mam wrażenie ,że Słowacy nie mają smaku ,albo serca do gotowania Ja odnoszę podobne wrażenie, co prawda da się znaleźć miejsce gdzie można fajnie i smacznie zjeść, aczkolwiek nie jest to takie oczywiste jak u nas. Będąc na Chopoku (w grudniu ubiegłego roku) odkryłem w Demanovskiej Dolinie "Koliba Tri Studnicky u Tomasovcov" - polecam. http://koliba-tri-st...v.business.site Poniżej dwa moje zdjęcia (trochę nieostre). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 27 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Bo szukacie (jedzenia) nie tam gdzie jest.... ;-). Zamiast wszystkich tych kolib szałasow i czego tam na trasie należy zjechać do najblizszej wsi i zatrzymać się pod ichniejsza gospodą - jest w każdej wsi. Nie należy przejmować się wystrojem -u nas zwanym 'wczesny Gierek': unilam na stole, deski lub klinkier na podłodze.... ;-). I najwazniejsze- jadlospis pisany kredą z max 4 pozycjami. Masz pewność że zjesz bez mrozonek, nieodgrzewane, smaczne i w słusznej ilości, no i w strawnej cenie, z capowanym piwem na deser. Gdyby było inaczej to gospoda nie przeżyje u miejscowych. ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Narciarstwo Relacje z wyjazdów Moruniek - relacje z wyjazdów
piter100 Napisano 26 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Super ośrodek i chyba jedyna knajpa na Słowacji gdzie można dobrze zjeść ,bo ogólnie to biednie u nich z jedzeniem ,czasem mam wrażenie ,że Słowacy nie mają smaku ,albo serca do gotowania Nie,nie jedyna...Zajrzyj tutaj ,a zmienisz zdanie http://staramama.sk/ Bywam tutaj od jakichś 20 lat i nigdy się nie zawiodłem Ta też niezła . http://kolibabystrin...anievjasnej.sk/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 27 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Nie,nie jedyna...Zajrzyj tutaj ,a zmienisz zdanie http://staramama.sk/ Bywam tutaj od jakichś 20 lat i nigdy się nie zawiodłem Ta też niezła .http://kolibabystrin...anievjasnej.sk/ Stara Mama jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 27 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Super ośrodek i chyba jedyna knajpa na Słowacji gdzie można dobrze zjeść ,bo ogólnie to biednie u nich z jedzeniem ,czasem mam wrażenie ,że Słowacy nie mają smaku ,albo serca do gotowania Ja odnoszę podobne wrażenie, co prawda da się znaleźć miejsce gdzie można fajnie i smacznie zjeść, aczkolwiek nie jest to takie oczywiste jak u nas. Będąc na Chopoku (w grudniu ubiegłego roku) odkryłem w Demanovskiej Dolinie "Koliba Tri Studnicky u Tomasovcov" - polecam. http://koliba-tri-st...v.business.site Poniżej dwa moje zdjęcia (trochę nieostre). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 27 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Bo szukacie (jedzenia) nie tam gdzie jest.... ;-). Zamiast wszystkich tych kolib szałasow i czego tam na trasie należy zjechać do najblizszej wsi i zatrzymać się pod ichniejsza gospodą - jest w każdej wsi. Nie należy przejmować się wystrojem -u nas zwanym 'wczesny Gierek': unilam na stole, deski lub klinkier na podłodze.... ;-). I najwazniejsze- jadlospis pisany kredą z max 4 pozycjami. Masz pewność że zjesz bez mrozonek, nieodgrzewane, smaczne i w słusznej ilości, no i w strawnej cenie, z capowanym piwem na deser. Gdyby było inaczej to gospoda nie przeżyje u miejscowych. ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
star Napisano 27 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Nie,nie jedyna...Zajrzyj tutaj ,a zmienisz zdanie http://staramama.sk/ Bywam tutaj od jakichś 20 lat i nigdy się nie zawiodłem Ta też niezła .http://kolibabystrin...anievjasnej.sk/ Stara Mama jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 27 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Super ośrodek i chyba jedyna knajpa na Słowacji gdzie można dobrze zjeść ,bo ogólnie to biednie u nich z jedzeniem ,czasem mam wrażenie ,że Słowacy nie mają smaku ,albo serca do gotowania Ja odnoszę podobne wrażenie, co prawda da się znaleźć miejsce gdzie można fajnie i smacznie zjeść, aczkolwiek nie jest to takie oczywiste jak u nas. Będąc na Chopoku (w grudniu ubiegłego roku) odkryłem w Demanovskiej Dolinie "Koliba Tri Studnicky u Tomasovcov" - polecam. http://koliba-tri-st...v.business.site Poniżej dwa moje zdjęcia (trochę nieostre). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 27 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Bo szukacie (jedzenia) nie tam gdzie jest.... ;-). Zamiast wszystkich tych kolib szałasow i czego tam na trasie należy zjechać do najblizszej wsi i zatrzymać się pod ichniejsza gospodą - jest w każdej wsi. Nie należy przejmować się wystrojem -u nas zwanym 'wczesny Gierek': unilam na stole, deski lub klinkier na podłodze.... ;-). I najwazniejsze- jadlospis pisany kredą z max 4 pozycjami. Masz pewność że zjesz bez mrozonek, nieodgrzewane, smaczne i w słusznej ilości, no i w strawnej cenie, z capowanym piwem na deser. Gdyby było inaczej to gospoda nie przeżyje u miejscowych. ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
mig Napisano 27 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Bo szukacie (jedzenia) nie tam gdzie jest.... ;-). Zamiast wszystkich tych kolib szałasow i czego tam na trasie należy zjechać do najblizszej wsi i zatrzymać się pod ichniejsza gospodą - jest w każdej wsi. Nie należy przejmować się wystrojem -u nas zwanym 'wczesny Gierek': unilam na stole, deski lub klinkier na podłodze.... ;-). I najwazniejsze- jadlospis pisany kredą z max 4 pozycjami. Masz pewność że zjesz bez mrozonek, nieodgrzewane, smaczne i w słusznej ilości, no i w strawnej cenie, z capowanym piwem na deser. Gdyby było inaczej to gospoda nie przeżyje u miejscowych. ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Przeglądaj
Cała aktywność