rumacz Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Chce kupic córce docelowe buty i zastanawiam sie nad twardością - 85 lub 95...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Dla 14-latki to raczej nie będą docelowe .. A skoro nie trenuje - kup jej wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Moja córka (teraz 15) od lat jeździ w juniorskich ok. 90. Są wygodne i dobrze trzymające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Estka Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Chce kupic córce docelowe buty i zastanawiam sie nad twardością - 85 lub 95...? W zeszłym roku kupowałam buty 13-latkowi. Jeździ amatorsko, ale ma bardzo mocne nogi (piłkarz). Mierzył różne buty. Flex był wypadkową ceny (im wyższy tym droższe buty), ambicji i wygody. Stanęło na 110. 90 to dość optymalna sztywność, ale pozwól córce zadecydować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 W zeszłym roku kupowałam buty 13-latkowi. Jeździ amatorsko, ale ma bardzo mocne nogi (piłkarz). Mierzył różne buty. Flex był wypadkową ceny (im wyższy tym droższe buty), ambicji i wygody. Stanęło na 110. 90 to dość optymalna sztywność, ale pozwól córce zadecydować . Hm, jak pozwolę zdecydować to wybierze to o najmiększe. Chociaż może to i metoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Hm, jak pozwolę zdecydować to wybierze to o najmiększe. Chociaż może to i metoda Mój by wybrał najtwardsze (dla szpanu ), ale był ograniczony budżetem. Powiedz jej, że do 80 jest początkujący, 90 to średniozaawansowany, a od 100 to już wypas . Może to pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Flex omania przechodzi na dzieci - źle się dzieje w państwie Duńskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Flex omania przechodzi na dzieci - źle się dzieje w państwie Duńskim Dopiero przy piątym czytaniu zajarzyłam, co napisałeś. Cały czas zastanawiałam się co to znaczy, że flex nas "omania" i na dodatek przechodzi na dzieci . Kurczę, czy Wy możecie wstawiać spacje tam, gdzie ich miejsce?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Chce kupic córce docelowe buty i zastanawiam sie nad twardością - 85 lub 95...? Cześć Tak postawione pytanie nie ma sensu - nie ma różnicy. Nic nie wiemy o córce, jak jeździ, ile czasu, gdzie, jakie ma podejście do narciarstwa itd, Bez tego radzenie jak wróżenie z fusów. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Dopiero przy piątym czytaniu zajarzyłam, co napisałeś. Cały czas zastanawiałam się co to znaczy, że flex nas "omania" i na dodatek przechodzi na dzieci . Kurczę, czy Wy możecie wstawiać spacje tam, gdzie ich miejsce?!? Chyba chodzi o to: Flexo-mania. Jednak nie wiem co to jest. Jak dla mnie lepsze buty są lepsze i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Chyba chodzi o to: Flexo-mania. Jednak nie wiem co to jest. .... a może chodzi o to że "flex" to potocznie także rodzaj ręcznej szlifierki ? wtedy "flexo-mania" nabiera nowego wymiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Tatrzańska masakra Flexem mechanicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Flexomania. Słyszałem o kilku ciekawych przypadkach Skoro @rumacz waha się pomiędzy 85 a 95, sugerowałbym zakup buta o sztywności 100 z możliwością zmniejszenia do 90. Na pewno produkuje takowe head i salomon. Nawet jeśli ustawi córce 90, to na bucie będzie napis 100. Czyli lans i wygoda w jednym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Skoro @rumacz waha się pomiędzy 85 a 95, sugerowałbym zakup buta o sztywności 100 z możliwością zmniejszenia do 90. Na pewno produkuje takowe head i salomon. Nawet jeśli ustawi córce 90, to na bucie będzie napis 100. Czyli lans i wygoda w jednym. Możesz sobie sugerować... Dziewczyna ma 14 lat, więc wybierze sobie takie, jak zechce. Kolega rumacz może jej wytłumaczyć jaka jest różnica między sztywnym butem a kapciem, a potem pozostanie mu tylko nadzieja, że dojrzewająca nastolatka nie uprze się na flex 200 lub 30, bo "taki będzie ją najlepiej wyrażał" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Hm, jak pozwolę zdecydować to wybierze to o najmiększe. Chociaż może to i metoda Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie .Problem w tym, że poczucie estetyki u nastolatków zmienia się dynamicznie. Wiem co mówię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 To producent i dystrybutorzy fabosów powinni dostać dożywocie No i rynek im dożywocie dał. Dożywotni zakaz produkcji butów narciarskich. p.s. nigdy ich nie miałem. Już wtedy byłem tak szurnięty, że byłem w stanie wydać roczną pensję ( rodziców ) na Kastingery. Albo zasuwać przez całe wakacje po 16 godzin dziennie na jakimś OHP aby kupić sobie Nordici w Czechosłowacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Wygodny but to wygodny. Definicja jest banalna. But ma być po prostu wygodny. Czyli nie gniecie, nie uwiera, nie obciera itd. To nie but daje kontrole nad nartami a umiejętności narciarza dają kontrolę nad nartami. Niebezpieczna na stoku jest brawura narciarzy, przecenianie swoich umiejętności a nie to jaki flex mają buty w których zjeżdża sią na nartach. Wyjazd na narty to nie Puchar Świata w zjeździe na czas na nartach gdzie liczy się każda sekunda a amatorski wyjazd dla przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Takie zdanie nastolatków i brak rozumnego podejścia do tematów na nartach jest do pierwszego obtarcia lub bólu nogi. Po zmarnowaniu pierwszego dnia na nartach rozum wraca natychmiast i problem dla rodziców. Co robić? Poprawić komfort starego buta jak jest gdzie lub wyskoczyć z kasy i kupić wtedy wygodny but narciarski czyli taki w którym noga się nie męczy, nie obciera itd. Wygodny but wcale nie musi być lamerski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Jeżeli chcesz kupić but jak napisałeś "na czuja" to odpuść sobie kupno takich butów narciarskich. Zrobisz problem sobie i córce. To lepiej wypożycz buty na miejscu. Jak będzie coś nie okej z butami to najzwyczajniej wymienisz na inne lepsze buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Rozmiar mam dobrany, stopę mam dobrze zmierzoną. Chcę zamienić dziecięco/junirskie 3 klamrowe na docelowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Jaki flex w butach dla 14latki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
rumacz Napisano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 W zeszłym roku kupowałam buty 13-latkowi. Jeździ amatorsko, ale ma bardzo mocne nogi (piłkarz). Mierzył różne buty. Flex był wypadkową ceny (im wyższy tym droższe buty), ambicji i wygody. Stanęło na 110. 90 to dość optymalna sztywność, ale pozwól córce zadecydować . Hm, jak pozwolę zdecydować to wybierze to o najmiększe. Chociaż może to i metoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Hm, jak pozwolę zdecydować to wybierze to o najmiększe. Chociaż może to i metoda Mój by wybrał najtwardsze (dla szpanu ), ale był ograniczony budżetem. Powiedz jej, że do 80 jest początkujący, 90 to średniozaawansowany, a od 100 to już wypas . Może to pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Flex omania przechodzi na dzieci - źle się dzieje w państwie Duńskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Flex omania przechodzi na dzieci - źle się dzieje w państwie Duńskim Dopiero przy piątym czytaniu zajarzyłam, co napisałeś. Cały czas zastanawiałam się co to znaczy, że flex nas "omania" i na dodatek przechodzi na dzieci . Kurczę, czy Wy możecie wstawiać spacje tam, gdzie ich miejsce?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Chce kupic córce docelowe buty i zastanawiam sie nad twardością - 85 lub 95...? Cześć Tak postawione pytanie nie ma sensu - nie ma różnicy. Nic nie wiemy o córce, jak jeździ, ile czasu, gdzie, jakie ma podejście do narciarstwa itd, Bez tego radzenie jak wróżenie z fusów. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Dopiero przy piątym czytaniu zajarzyłam, co napisałeś. Cały czas zastanawiałam się co to znaczy, że flex nas "omania" i na dodatek przechodzi na dzieci . Kurczę, czy Wy możecie wstawiać spacje tam, gdzie ich miejsce?!? Chyba chodzi o to: Flexo-mania. Jednak nie wiem co to jest. Jak dla mnie lepsze buty są lepsze i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Chyba chodzi o to: Flexo-mania. Jednak nie wiem co to jest. .... a może chodzi o to że "flex" to potocznie także rodzaj ręcznej szlifierki ? wtedy "flexo-mania" nabiera nowego wymiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Tatrzańska masakra Flexem mechanicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Flexomania. Słyszałem o kilku ciekawych przypadkach Skoro @rumacz waha się pomiędzy 85 a 95, sugerowałbym zakup buta o sztywności 100 z możliwością zmniejszenia do 90. Na pewno produkuje takowe head i salomon. Nawet jeśli ustawi córce 90, to na bucie będzie napis 100. Czyli lans i wygoda w jednym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Skoro @rumacz waha się pomiędzy 85 a 95, sugerowałbym zakup buta o sztywności 100 z możliwością zmniejszenia do 90. Na pewno produkuje takowe head i salomon. Nawet jeśli ustawi córce 90, to na bucie będzie napis 100. Czyli lans i wygoda w jednym. Możesz sobie sugerować... Dziewczyna ma 14 lat, więc wybierze sobie takie, jak zechce. Kolega rumacz może jej wytłumaczyć jaka jest różnica między sztywnym butem a kapciem, a potem pozostanie mu tylko nadzieja, że dojrzewająca nastolatka nie uprze się na flex 200 lub 30, bo "taki będzie ją najlepiej wyrażał" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Hm, jak pozwolę zdecydować to wybierze to o najmiększe. Chociaż może to i metoda Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie .Problem w tym, że poczucie estetyki u nastolatków zmienia się dynamicznie. Wiem co mówię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 To producent i dystrybutorzy fabosów powinni dostać dożywocie No i rynek im dożywocie dał. Dożywotni zakaz produkcji butów narciarskich. p.s. nigdy ich nie miałem. Już wtedy byłem tak szurnięty, że byłem w stanie wydać roczną pensję ( rodziców ) na Kastingery. Albo zasuwać przez całe wakacje po 16 godzin dziennie na jakimś OHP aby kupić sobie Nordici w Czechosłowacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Wygodny but to wygodny. Definicja jest banalna. But ma być po prostu wygodny. Czyli nie gniecie, nie uwiera, nie obciera itd. To nie but daje kontrole nad nartami a umiejętności narciarza dają kontrolę nad nartami. Niebezpieczna na stoku jest brawura narciarzy, przecenianie swoich umiejętności a nie to jaki flex mają buty w których zjeżdża sią na nartach. Wyjazd na narty to nie Puchar Świata w zjeździe na czas na nartach gdzie liczy się każda sekunda a amatorski wyjazd dla przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Takie zdanie nastolatków i brak rozumnego podejścia do tematów na nartach jest do pierwszego obtarcia lub bólu nogi. Po zmarnowaniu pierwszego dnia na nartach rozum wraca natychmiast i problem dla rodziców. Co robić? Poprawić komfort starego buta jak jest gdzie lub wyskoczyć z kasy i kupić wtedy wygodny but narciarski czyli taki w którym noga się nie męczy, nie obciera itd. Wygodny but wcale nie musi być lamerski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Jeżeli chcesz kupić but jak napisałeś "na czuja" to odpuść sobie kupno takich butów narciarskich. Zrobisz problem sobie i córce. To lepiej wypożycz buty na miejscu. Jak będzie coś nie okej z butami to najzwyczajniej wymienisz na inne lepsze buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Rozmiar mam dobrany, stopę mam dobrze zmierzoną. Chcę zamienić dziecięco/junirskie 3 klamrowe na docelowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Jaki flex w butach dla 14latki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Estka Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Hm, jak pozwolę zdecydować to wybierze to o najmiększe. Chociaż może to i metoda Mój by wybrał najtwardsze (dla szpanu ), ale był ograniczony budżetem. Powiedz jej, że do 80 jest początkujący, 90 to średniozaawansowany, a od 100 to już wypas . Może to pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Flex omania przechodzi na dzieci - źle się dzieje w państwie Duńskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Flex omania przechodzi na dzieci - źle się dzieje w państwie Duńskim Dopiero przy piątym czytaniu zajarzyłam, co napisałeś. Cały czas zastanawiałam się co to znaczy, że flex nas "omania" i na dodatek przechodzi na dzieci . Kurczę, czy Wy możecie wstawiać spacje tam, gdzie ich miejsce?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Chce kupic córce docelowe buty i zastanawiam sie nad twardością - 85 lub 95...? Cześć Tak postawione pytanie nie ma sensu - nie ma różnicy. Nic nie wiemy o córce, jak jeździ, ile czasu, gdzie, jakie ma podejście do narciarstwa itd, Bez tego radzenie jak wróżenie z fusów. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Dopiero przy piątym czytaniu zajarzyłam, co napisałeś. Cały czas zastanawiałam się co to znaczy, że flex nas "omania" i na dodatek przechodzi na dzieci . Kurczę, czy Wy możecie wstawiać spacje tam, gdzie ich miejsce?!? Chyba chodzi o to: Flexo-mania. Jednak nie wiem co to jest. Jak dla mnie lepsze buty są lepsze i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Chyba chodzi o to: Flexo-mania. Jednak nie wiem co to jest. .... a może chodzi o to że "flex" to potocznie także rodzaj ręcznej szlifierki ? wtedy "flexo-mania" nabiera nowego wymiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Tatrzańska masakra Flexem mechanicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Flexomania. Słyszałem o kilku ciekawych przypadkach Skoro @rumacz waha się pomiędzy 85 a 95, sugerowałbym zakup buta o sztywności 100 z możliwością zmniejszenia do 90. Na pewno produkuje takowe head i salomon. Nawet jeśli ustawi córce 90, to na bucie będzie napis 100. Czyli lans i wygoda w jednym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Skoro @rumacz waha się pomiędzy 85 a 95, sugerowałbym zakup buta o sztywności 100 z możliwością zmniejszenia do 90. Na pewno produkuje takowe head i salomon. Nawet jeśli ustawi córce 90, to na bucie będzie napis 100. Czyli lans i wygoda w jednym. Możesz sobie sugerować... Dziewczyna ma 14 lat, więc wybierze sobie takie, jak zechce. Kolega rumacz może jej wytłumaczyć jaka jest różnica między sztywnym butem a kapciem, a potem pozostanie mu tylko nadzieja, że dojrzewająca nastolatka nie uprze się na flex 200 lub 30, bo "taki będzie ją najlepiej wyrażał" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Hm, jak pozwolę zdecydować to wybierze to o najmiększe. Chociaż może to i metoda Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie .Problem w tym, że poczucie estetyki u nastolatków zmienia się dynamicznie. Wiem co mówię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 To producent i dystrybutorzy fabosów powinni dostać dożywocie No i rynek im dożywocie dał. Dożywotni zakaz produkcji butów narciarskich. p.s. nigdy ich nie miałem. Już wtedy byłem tak szurnięty, że byłem w stanie wydać roczną pensję ( rodziców ) na Kastingery. Albo zasuwać przez całe wakacje po 16 godzin dziennie na jakimś OHP aby kupić sobie Nordici w Czechosłowacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Wygodny but to wygodny. Definicja jest banalna. But ma być po prostu wygodny. Czyli nie gniecie, nie uwiera, nie obciera itd. To nie but daje kontrole nad nartami a umiejętności narciarza dają kontrolę nad nartami. Niebezpieczna na stoku jest brawura narciarzy, przecenianie swoich umiejętności a nie to jaki flex mają buty w których zjeżdża sią na nartach. Wyjazd na narty to nie Puchar Świata w zjeździe na czas na nartach gdzie liczy się każda sekunda a amatorski wyjazd dla przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Takie zdanie nastolatków i brak rozumnego podejścia do tematów na nartach jest do pierwszego obtarcia lub bólu nogi. Po zmarnowaniu pierwszego dnia na nartach rozum wraca natychmiast i problem dla rodziców. Co robić? Poprawić komfort starego buta jak jest gdzie lub wyskoczyć z kasy i kupić wtedy wygodny but narciarski czyli taki w którym noga się nie męczy, nie obciera itd. Wygodny but wcale nie musi być lamerski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Jeżeli chcesz kupić but jak napisałeś "na czuja" to odpuść sobie kupno takich butów narciarskich. Zrobisz problem sobie i córce. To lepiej wypożycz buty na miejscu. Jak będzie coś nie okej z butami to najzwyczajniej wymienisz na inne lepsze buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Rozmiar mam dobrany, stopę mam dobrze zmierzoną. Chcę zamienić dziecięco/junirskie 3 klamrowe na docelowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Jaki flex w butach dla 14latki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Adam ..DUCH Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Flex omania przechodzi na dzieci - źle się dzieje w państwie Duńskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Estka Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Flex omania przechodzi na dzieci - źle się dzieje w państwie Duńskim Dopiero przy piątym czytaniu zajarzyłam, co napisałeś. Cały czas zastanawiałam się co to znaczy, że flex nas "omania" i na dodatek przechodzi na dzieci . Kurczę, czy Wy możecie wstawiać spacje tam, gdzie ich miejsce?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Chce kupic córce docelowe buty i zastanawiam sie nad twardością - 85 lub 95...? Cześć Tak postawione pytanie nie ma sensu - nie ma różnicy. Nic nie wiemy o córce, jak jeździ, ile czasu, gdzie, jakie ma podejście do narciarstwa itd, Bez tego radzenie jak wróżenie z fusów. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Dopiero przy piątym czytaniu zajarzyłam, co napisałeś. Cały czas zastanawiałam się co to znaczy, że flex nas "omania" i na dodatek przechodzi na dzieci . Kurczę, czy Wy możecie wstawiać spacje tam, gdzie ich miejsce?!? Chyba chodzi o to: Flexo-mania. Jednak nie wiem co to jest. Jak dla mnie lepsze buty są lepsze i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Chyba chodzi o to: Flexo-mania. Jednak nie wiem co to jest. .... a może chodzi o to że "flex" to potocznie także rodzaj ręcznej szlifierki ? wtedy "flexo-mania" nabiera nowego wymiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Tatrzańska masakra Flexem mechanicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Flexomania. Słyszałem o kilku ciekawych przypadkach Skoro @rumacz waha się pomiędzy 85 a 95, sugerowałbym zakup buta o sztywności 100 z możliwością zmniejszenia do 90. Na pewno produkuje takowe head i salomon. Nawet jeśli ustawi córce 90, to na bucie będzie napis 100. Czyli lans i wygoda w jednym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Skoro @rumacz waha się pomiędzy 85 a 95, sugerowałbym zakup buta o sztywności 100 z możliwością zmniejszenia do 90. Na pewno produkuje takowe head i salomon. Nawet jeśli ustawi córce 90, to na bucie będzie napis 100. Czyli lans i wygoda w jednym. Możesz sobie sugerować... Dziewczyna ma 14 lat, więc wybierze sobie takie, jak zechce. Kolega rumacz może jej wytłumaczyć jaka jest różnica między sztywnym butem a kapciem, a potem pozostanie mu tylko nadzieja, że dojrzewająca nastolatka nie uprze się na flex 200 lub 30, bo "taki będzie ją najlepiej wyrażał" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Hm, jak pozwolę zdecydować to wybierze to o najmiększe. Chociaż może to i metoda Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie .Problem w tym, że poczucie estetyki u nastolatków zmienia się dynamicznie. Wiem co mówię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 To producent i dystrybutorzy fabosów powinni dostać dożywocie No i rynek im dożywocie dał. Dożywotni zakaz produkcji butów narciarskich. p.s. nigdy ich nie miałem. Już wtedy byłem tak szurnięty, że byłem w stanie wydać roczną pensję ( rodziców ) na Kastingery. Albo zasuwać przez całe wakacje po 16 godzin dziennie na jakimś OHP aby kupić sobie Nordici w Czechosłowacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Wygodny but to wygodny. Definicja jest banalna. But ma być po prostu wygodny. Czyli nie gniecie, nie uwiera, nie obciera itd. To nie but daje kontrole nad nartami a umiejętności narciarza dają kontrolę nad nartami. Niebezpieczna na stoku jest brawura narciarzy, przecenianie swoich umiejętności a nie to jaki flex mają buty w których zjeżdża sią na nartach. Wyjazd na narty to nie Puchar Świata w zjeździe na czas na nartach gdzie liczy się każda sekunda a amatorski wyjazd dla przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Takie zdanie nastolatków i brak rozumnego podejścia do tematów na nartach jest do pierwszego obtarcia lub bólu nogi. Po zmarnowaniu pierwszego dnia na nartach rozum wraca natychmiast i problem dla rodziców. Co robić? Poprawić komfort starego buta jak jest gdzie lub wyskoczyć z kasy i kupić wtedy wygodny but narciarski czyli taki w którym noga się nie męczy, nie obciera itd. Wygodny but wcale nie musi być lamerski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Jeżeli chcesz kupić but jak napisałeś "na czuja" to odpuść sobie kupno takich butów narciarskich. Zrobisz problem sobie i córce. To lepiej wypożycz buty na miejscu. Jak będzie coś nie okej z butami to najzwyczajniej wymienisz na inne lepsze buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Rozmiar mam dobrany, stopę mam dobrze zmierzoną. Chcę zamienić dziecięco/junirskie 3 klamrowe na docelowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Jaki flex w butach dla 14latki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Mitek Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Chce kupic córce docelowe buty i zastanawiam sie nad twardością - 85 lub 95...? Cześć Tak postawione pytanie nie ma sensu - nie ma różnicy. Nic nie wiemy o córce, jak jeździ, ile czasu, gdzie, jakie ma podejście do narciarstwa itd, Bez tego radzenie jak wróżenie z fusów. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Dopiero przy piątym czytaniu zajarzyłam, co napisałeś. Cały czas zastanawiałam się co to znaczy, że flex nas "omania" i na dodatek przechodzi na dzieci . Kurczę, czy Wy możecie wstawiać spacje tam, gdzie ich miejsce?!? Chyba chodzi o to: Flexo-mania. Jednak nie wiem co to jest. Jak dla mnie lepsze buty są lepsze i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Chyba chodzi o to: Flexo-mania. Jednak nie wiem co to jest. .... a może chodzi o to że "flex" to potocznie także rodzaj ręcznej szlifierki ? wtedy "flexo-mania" nabiera nowego wymiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Tatrzańska masakra Flexem mechanicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Flexomania. Słyszałem o kilku ciekawych przypadkach Skoro @rumacz waha się pomiędzy 85 a 95, sugerowałbym zakup buta o sztywności 100 z możliwością zmniejszenia do 90. Na pewno produkuje takowe head i salomon. Nawet jeśli ustawi córce 90, to na bucie będzie napis 100. Czyli lans i wygoda w jednym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Skoro @rumacz waha się pomiędzy 85 a 95, sugerowałbym zakup buta o sztywności 100 z możliwością zmniejszenia do 90. Na pewno produkuje takowe head i salomon. Nawet jeśli ustawi córce 90, to na bucie będzie napis 100. Czyli lans i wygoda w jednym. Możesz sobie sugerować... Dziewczyna ma 14 lat, więc wybierze sobie takie, jak zechce. Kolega rumacz może jej wytłumaczyć jaka jest różnica między sztywnym butem a kapciem, a potem pozostanie mu tylko nadzieja, że dojrzewająca nastolatka nie uprze się na flex 200 lub 30, bo "taki będzie ją najlepiej wyrażał" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Hm, jak pozwolę zdecydować to wybierze to o najmiększe. Chociaż może to i metoda Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie .Problem w tym, że poczucie estetyki u nastolatków zmienia się dynamicznie. Wiem co mówię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 To producent i dystrybutorzy fabosów powinni dostać dożywocie No i rynek im dożywocie dał. Dożywotni zakaz produkcji butów narciarskich. p.s. nigdy ich nie miałem. Już wtedy byłem tak szurnięty, że byłem w stanie wydać roczną pensję ( rodziców ) na Kastingery. Albo zasuwać przez całe wakacje po 16 godzin dziennie na jakimś OHP aby kupić sobie Nordici w Czechosłowacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Wygodny but to wygodny. Definicja jest banalna. But ma być po prostu wygodny. Czyli nie gniecie, nie uwiera, nie obciera itd. To nie but daje kontrole nad nartami a umiejętności narciarza dają kontrolę nad nartami. Niebezpieczna na stoku jest brawura narciarzy, przecenianie swoich umiejętności a nie to jaki flex mają buty w których zjeżdża sią na nartach. Wyjazd na narty to nie Puchar Świata w zjeździe na czas na nartach gdzie liczy się każda sekunda a amatorski wyjazd dla przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Takie zdanie nastolatków i brak rozumnego podejścia do tematów na nartach jest do pierwszego obtarcia lub bólu nogi. Po zmarnowaniu pierwszego dnia na nartach rozum wraca natychmiast i problem dla rodziców. Co robić? Poprawić komfort starego buta jak jest gdzie lub wyskoczyć z kasy i kupić wtedy wygodny but narciarski czyli taki w którym noga się nie męczy, nie obciera itd. Wygodny but wcale nie musi być lamerski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Jeżeli chcesz kupić but jak napisałeś "na czuja" to odpuść sobie kupno takich butów narciarskich. Zrobisz problem sobie i córce. To lepiej wypożycz buty na miejscu. Jak będzie coś nie okej z butami to najzwyczajniej wymienisz na inne lepsze buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Rozmiar mam dobrany, stopę mam dobrze zmierzoną. Chcę zamienić dziecięco/junirskie 3 klamrowe na docelowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Jaki flex w butach dla 14latki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Harpia Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Dopiero przy piątym czytaniu zajarzyłam, co napisałeś. Cały czas zastanawiałam się co to znaczy, że flex nas "omania" i na dodatek przechodzi na dzieci . Kurczę, czy Wy możecie wstawiać spacje tam, gdzie ich miejsce?!? Chyba chodzi o to: Flexo-mania. Jednak nie wiem co to jest. Jak dla mnie lepsze buty są lepsze i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Chyba chodzi o to: Flexo-mania. Jednak nie wiem co to jest. .... a może chodzi o to że "flex" to potocznie także rodzaj ręcznej szlifierki ? wtedy "flexo-mania" nabiera nowego wymiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Tatrzańska masakra Flexem mechanicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Flexomania. Słyszałem o kilku ciekawych przypadkach Skoro @rumacz waha się pomiędzy 85 a 95, sugerowałbym zakup buta o sztywności 100 z możliwością zmniejszenia do 90. Na pewno produkuje takowe head i salomon. Nawet jeśli ustawi córce 90, to na bucie będzie napis 100. Czyli lans i wygoda w jednym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Skoro @rumacz waha się pomiędzy 85 a 95, sugerowałbym zakup buta o sztywności 100 z możliwością zmniejszenia do 90. Na pewno produkuje takowe head i salomon. Nawet jeśli ustawi córce 90, to na bucie będzie napis 100. Czyli lans i wygoda w jednym. Możesz sobie sugerować... Dziewczyna ma 14 lat, więc wybierze sobie takie, jak zechce. Kolega rumacz może jej wytłumaczyć jaka jest różnica między sztywnym butem a kapciem, a potem pozostanie mu tylko nadzieja, że dojrzewająca nastolatka nie uprze się na flex 200 lub 30, bo "taki będzie ją najlepiej wyrażał" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Hm, jak pozwolę zdecydować to wybierze to o najmiększe. Chociaż może to i metoda Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie .Problem w tym, że poczucie estetyki u nastolatków zmienia się dynamicznie. Wiem co mówię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 To producent i dystrybutorzy fabosów powinni dostać dożywocie No i rynek im dożywocie dał. Dożywotni zakaz produkcji butów narciarskich. p.s. nigdy ich nie miałem. Już wtedy byłem tak szurnięty, że byłem w stanie wydać roczną pensję ( rodziców ) na Kastingery. Albo zasuwać przez całe wakacje po 16 godzin dziennie na jakimś OHP aby kupić sobie Nordici w Czechosłowacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Wygodny but to wygodny. Definicja jest banalna. But ma być po prostu wygodny. Czyli nie gniecie, nie uwiera, nie obciera itd. To nie but daje kontrole nad nartami a umiejętności narciarza dają kontrolę nad nartami. Niebezpieczna na stoku jest brawura narciarzy, przecenianie swoich umiejętności a nie to jaki flex mają buty w których zjeżdża sią na nartach. Wyjazd na narty to nie Puchar Świata w zjeździe na czas na nartach gdzie liczy się każda sekunda a amatorski wyjazd dla przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Takie zdanie nastolatków i brak rozumnego podejścia do tematów na nartach jest do pierwszego obtarcia lub bólu nogi. Po zmarnowaniu pierwszego dnia na nartach rozum wraca natychmiast i problem dla rodziców. Co robić? Poprawić komfort starego buta jak jest gdzie lub wyskoczyć z kasy i kupić wtedy wygodny but narciarski czyli taki w którym noga się nie męczy, nie obciera itd. Wygodny but wcale nie musi być lamerski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Jeżeli chcesz kupić but jak napisałeś "na czuja" to odpuść sobie kupno takich butów narciarskich. Zrobisz problem sobie i córce. To lepiej wypożycz buty na miejscu. Jak będzie coś nie okej z butami to najzwyczajniej wymienisz na inne lepsze buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Rozmiar mam dobrany, stopę mam dobrze zmierzoną. Chcę zamienić dziecięco/junirskie 3 klamrowe na docelowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Jaki flex w butach dla 14latki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mlodzio Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Chyba chodzi o to: Flexo-mania. Jednak nie wiem co to jest. .... a może chodzi o to że "flex" to potocznie także rodzaj ręcznej szlifierki ? wtedy "flexo-mania" nabiera nowego wymiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Tatrzańska masakra Flexem mechanicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Flexomania. Słyszałem o kilku ciekawych przypadkach Skoro @rumacz waha się pomiędzy 85 a 95, sugerowałbym zakup buta o sztywności 100 z możliwością zmniejszenia do 90. Na pewno produkuje takowe head i salomon. Nawet jeśli ustawi córce 90, to na bucie będzie napis 100. Czyli lans i wygoda w jednym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Skoro @rumacz waha się pomiędzy 85 a 95, sugerowałbym zakup buta o sztywności 100 z możliwością zmniejszenia do 90. Na pewno produkuje takowe head i salomon. Nawet jeśli ustawi córce 90, to na bucie będzie napis 100. Czyli lans i wygoda w jednym. Możesz sobie sugerować... Dziewczyna ma 14 lat, więc wybierze sobie takie, jak zechce. Kolega rumacz może jej wytłumaczyć jaka jest różnica między sztywnym butem a kapciem, a potem pozostanie mu tylko nadzieja, że dojrzewająca nastolatka nie uprze się na flex 200 lub 30, bo "taki będzie ją najlepiej wyrażał" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Hm, jak pozwolę zdecydować to wybierze to o najmiększe. Chociaż może to i metoda Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie .Problem w tym, że poczucie estetyki u nastolatków zmienia się dynamicznie. Wiem co mówię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 To producent i dystrybutorzy fabosów powinni dostać dożywocie No i rynek im dożywocie dał. Dożywotni zakaz produkcji butów narciarskich. p.s. nigdy ich nie miałem. Już wtedy byłem tak szurnięty, że byłem w stanie wydać roczną pensję ( rodziców ) na Kastingery. Albo zasuwać przez całe wakacje po 16 godzin dziennie na jakimś OHP aby kupić sobie Nordici w Czechosłowacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Wygodny but to wygodny. Definicja jest banalna. But ma być po prostu wygodny. Czyli nie gniecie, nie uwiera, nie obciera itd. To nie but daje kontrole nad nartami a umiejętności narciarza dają kontrolę nad nartami. Niebezpieczna na stoku jest brawura narciarzy, przecenianie swoich umiejętności a nie to jaki flex mają buty w których zjeżdża sią na nartach. Wyjazd na narty to nie Puchar Świata w zjeździe na czas na nartach gdzie liczy się każda sekunda a amatorski wyjazd dla przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Takie zdanie nastolatków i brak rozumnego podejścia do tematów na nartach jest do pierwszego obtarcia lub bólu nogi. Po zmarnowaniu pierwszego dnia na nartach rozum wraca natychmiast i problem dla rodziców. Co robić? Poprawić komfort starego buta jak jest gdzie lub wyskoczyć z kasy i kupić wtedy wygodny but narciarski czyli taki w którym noga się nie męczy, nie obciera itd. Wygodny but wcale nie musi być lamerski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Jeżeli chcesz kupić but jak napisałeś "na czuja" to odpuść sobie kupno takich butów narciarskich. Zrobisz problem sobie i córce. To lepiej wypożycz buty na miejscu. Jak będzie coś nie okej z butami to najzwyczajniej wymienisz na inne lepsze buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Rozmiar mam dobrany, stopę mam dobrze zmierzoną. Chcę zamienić dziecięco/junirskie 3 klamrowe na docelowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Jaki flex w butach dla 14latki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Harpia Napisano 9 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Tatrzańska masakra Flexem mechanicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Flexomania. Słyszałem o kilku ciekawych przypadkach Skoro @rumacz waha się pomiędzy 85 a 95, sugerowałbym zakup buta o sztywności 100 z możliwością zmniejszenia do 90. Na pewno produkuje takowe head i salomon. Nawet jeśli ustawi córce 90, to na bucie będzie napis 100. Czyli lans i wygoda w jednym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Skoro @rumacz waha się pomiędzy 85 a 95, sugerowałbym zakup buta o sztywności 100 z możliwością zmniejszenia do 90. Na pewno produkuje takowe head i salomon. Nawet jeśli ustawi córce 90, to na bucie będzie napis 100. Czyli lans i wygoda w jednym. Możesz sobie sugerować... Dziewczyna ma 14 lat, więc wybierze sobie takie, jak zechce. Kolega rumacz może jej wytłumaczyć jaka jest różnica między sztywnym butem a kapciem, a potem pozostanie mu tylko nadzieja, że dojrzewająca nastolatka nie uprze się na flex 200 lub 30, bo "taki będzie ją najlepiej wyrażał" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Hm, jak pozwolę zdecydować to wybierze to o najmiększe. Chociaż może to i metoda Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie .Problem w tym, że poczucie estetyki u nastolatków zmienia się dynamicznie. Wiem co mówię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 To producent i dystrybutorzy fabosów powinni dostać dożywocie No i rynek im dożywocie dał. Dożywotni zakaz produkcji butów narciarskich. p.s. nigdy ich nie miałem. Już wtedy byłem tak szurnięty, że byłem w stanie wydać roczną pensję ( rodziców ) na Kastingery. Albo zasuwać przez całe wakacje po 16 godzin dziennie na jakimś OHP aby kupić sobie Nordici w Czechosłowacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Wygodny but to wygodny. Definicja jest banalna. But ma być po prostu wygodny. Czyli nie gniecie, nie uwiera, nie obciera itd. To nie but daje kontrole nad nartami a umiejętności narciarza dają kontrolę nad nartami. Niebezpieczna na stoku jest brawura narciarzy, przecenianie swoich umiejętności a nie to jaki flex mają buty w których zjeżdża sią na nartach. Wyjazd na narty to nie Puchar Świata w zjeździe na czas na nartach gdzie liczy się każda sekunda a amatorski wyjazd dla przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Takie zdanie nastolatków i brak rozumnego podejścia do tematów na nartach jest do pierwszego obtarcia lub bólu nogi. Po zmarnowaniu pierwszego dnia na nartach rozum wraca natychmiast i problem dla rodziców. Co robić? Poprawić komfort starego buta jak jest gdzie lub wyskoczyć z kasy i kupić wtedy wygodny but narciarski czyli taki w którym noga się nie męczy, nie obciera itd. Wygodny but wcale nie musi być lamerski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Jeżeli chcesz kupić but jak napisałeś "na czuja" to odpuść sobie kupno takich butów narciarskich. Zrobisz problem sobie i córce. To lepiej wypożycz buty na miejscu. Jak będzie coś nie okej z butami to najzwyczajniej wymienisz na inne lepsze buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Rozmiar mam dobrany, stopę mam dobrze zmierzoną. Chcę zamienić dziecięco/junirskie 3 klamrowe na docelowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Jaki flex w butach dla 14latki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Hm, jak pozwolę zdecydować to wybierze to o najmiększe. Chociaż może to i metoda Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie .Problem w tym, że poczucie estetyki u nastolatków zmienia się dynamicznie. Wiem co mówię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 To producent i dystrybutorzy fabosów powinni dostać dożywocie No i rynek im dożywocie dał. Dożywotni zakaz produkcji butów narciarskich. p.s. nigdy ich nie miałem. Już wtedy byłem tak szurnięty, że byłem w stanie wydać roczną pensję ( rodziców ) na Kastingery. Albo zasuwać przez całe wakacje po 16 godzin dziennie na jakimś OHP aby kupić sobie Nordici w Czechosłowacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Wygodny but to wygodny. Definicja jest banalna. But ma być po prostu wygodny. Czyli nie gniecie, nie uwiera, nie obciera itd. To nie but daje kontrole nad nartami a umiejętności narciarza dają kontrolę nad nartami. Niebezpieczna na stoku jest brawura narciarzy, przecenianie swoich umiejętności a nie to jaki flex mają buty w których zjeżdża sią na nartach. Wyjazd na narty to nie Puchar Świata w zjeździe na czas na nartach gdzie liczy się każda sekunda a amatorski wyjazd dla przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Takie zdanie nastolatków i brak rozumnego podejścia do tematów na nartach jest do pierwszego obtarcia lub bólu nogi. Po zmarnowaniu pierwszego dnia na nartach rozum wraca natychmiast i problem dla rodziców. Co robić? Poprawić komfort starego buta jak jest gdzie lub wyskoczyć z kasy i kupić wtedy wygodny but narciarski czyli taki w którym noga się nie męczy, nie obciera itd. Wygodny but wcale nie musi być lamerski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Jeżeli chcesz kupić but jak napisałeś "na czuja" to odpuść sobie kupno takich butów narciarskich. Zrobisz problem sobie i córce. To lepiej wypożycz buty na miejscu. Jak będzie coś nie okej z butami to najzwyczajniej wymienisz na inne lepsze buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Rozmiar mam dobrany, stopę mam dobrze zmierzoną. Chcę zamienić dziecięco/junirskie 3 klamrowe na docelowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Jaki flex w butach dla 14latki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie .Problem w tym, że poczucie estetyki u nastolatków zmienia się dynamicznie. Wiem co mówię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 To producent i dystrybutorzy fabosów powinni dostać dożywocie No i rynek im dożywocie dał. Dożywotni zakaz produkcji butów narciarskich. p.s. nigdy ich nie miałem. Już wtedy byłem tak szurnięty, że byłem w stanie wydać roczną pensję ( rodziców ) na Kastingery. Albo zasuwać przez całe wakacje po 16 godzin dziennie na jakimś OHP aby kupić sobie Nordici w Czechosłowacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Wygodny but to wygodny. Definicja jest banalna. But ma być po prostu wygodny. Czyli nie gniecie, nie uwiera, nie obciera itd. To nie but daje kontrole nad nartami a umiejętności narciarza dają kontrolę nad nartami. Niebezpieczna na stoku jest brawura narciarzy, przecenianie swoich umiejętności a nie to jaki flex mają buty w których zjeżdża sią na nartach. Wyjazd na narty to nie Puchar Świata w zjeździe na czas na nartach gdzie liczy się każda sekunda a amatorski wyjazd dla przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Takie zdanie nastolatków i brak rozumnego podejścia do tematów na nartach jest do pierwszego obtarcia lub bólu nogi. Po zmarnowaniu pierwszego dnia na nartach rozum wraca natychmiast i problem dla rodziców. Co robić? Poprawić komfort starego buta jak jest gdzie lub wyskoczyć z kasy i kupić wtedy wygodny but narciarski czyli taki w którym noga się nie męczy, nie obciera itd. Wygodny but wcale nie musi być lamerski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Jeżeli chcesz kupić but jak napisałeś "na czuja" to odpuść sobie kupno takich butów narciarskich. Zrobisz problem sobie i córce. To lepiej wypożycz buty na miejscu. Jak będzie coś nie okej z butami to najzwyczajniej wymienisz na inne lepsze buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Rozmiar mam dobrany, stopę mam dobrze zmierzoną. Chcę zamienić dziecięco/junirskie 3 klamrowe na docelowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Jaki flex w butach dla 14latki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
MajsterMisiewicz Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie .Problem w tym, że poczucie estetyki u nastolatków zmienia się dynamicznie. Wiem co mówię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Nie zawracaj sobie głowy żadnym flexem w butach narciarskich dla 14 letniego dziecka. To przereklamowany parametr. But ma być po pierwsze wygodny, pod drugie wygodny i po trzecie wygodny. Jak but będzie nie wygodny to twoja córka i ty będziecie mieć nici z fajnego wyjazdu na narty. Jak twoja córka uzna, że chce trenować narciarstwo amatorsko to wtedy możesz się zastanowić nad flexem w butach narciarskich ale w każdym innym przypadku to zwykłe zawracanie głowy. Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 To producent i dystrybutorzy fabosów powinni dostać dożywocie No i rynek im dożywocie dał. Dożywotni zakaz produkcji butów narciarskich. p.s. nigdy ich nie miałem. Już wtedy byłem tak szurnięty, że byłem w stanie wydać roczną pensję ( rodziców ) na Kastingery. Albo zasuwać przez całe wakacje po 16 godzin dziennie na jakimś OHP aby kupić sobie Nordici w Czechosłowacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Wygodny but to wygodny. Definicja jest banalna. But ma być po prostu wygodny. Czyli nie gniecie, nie uwiera, nie obciera itd. To nie but daje kontrole nad nartami a umiejętności narciarza dają kontrolę nad nartami. Niebezpieczna na stoku jest brawura narciarzy, przecenianie swoich umiejętności a nie to jaki flex mają buty w których zjeżdża sią na nartach. Wyjazd na narty to nie Puchar Świata w zjeździe na czas na nartach gdzie liczy się każda sekunda a amatorski wyjazd dla przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Takie zdanie nastolatków i brak rozumnego podejścia do tematów na nartach jest do pierwszego obtarcia lub bólu nogi. Po zmarnowaniu pierwszego dnia na nartach rozum wraca natychmiast i problem dla rodziców. Co robić? Poprawić komfort starego buta jak jest gdzie lub wyskoczyć z kasy i kupić wtedy wygodny but narciarski czyli taki w którym noga się nie męczy, nie obciera itd. Wygodny but wcale nie musi być lamerski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Jeżeli chcesz kupić but jak napisałeś "na czuja" to odpuść sobie kupno takich butów narciarskich. Zrobisz problem sobie i córce. To lepiej wypożycz buty na miejscu. Jak będzie coś nie okej z butami to najzwyczajniej wymienisz na inne lepsze buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Rozmiar mam dobrany, stopę mam dobrze zmierzoną. Chcę zamienić dziecięco/junirskie 3 klamrowe na docelowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Jaki flex w butach dla 14latki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Harpia Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 To producent i dystrybutorzy fabosów powinni dostać dożywocie No i rynek im dożywocie dał. Dożywotni zakaz produkcji butów narciarskich. p.s. nigdy ich nie miałem. Już wtedy byłem tak szurnięty, że byłem w stanie wydać roczną pensję ( rodziców ) na Kastingery. Albo zasuwać przez całe wakacje po 16 godzin dziennie na jakimś OHP aby kupić sobie Nordici w Czechosłowacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Wygodny but to wygodny. Definicja jest banalna. But ma być po prostu wygodny. Czyli nie gniecie, nie uwiera, nie obciera itd. To nie but daje kontrole nad nartami a umiejętności narciarza dają kontrolę nad nartami. Niebezpieczna na stoku jest brawura narciarzy, przecenianie swoich umiejętności a nie to jaki flex mają buty w których zjeżdża sią na nartach. Wyjazd na narty to nie Puchar Świata w zjeździe na czas na nartach gdzie liczy się każda sekunda a amatorski wyjazd dla przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Takie zdanie nastolatków i brak rozumnego podejścia do tematów na nartach jest do pierwszego obtarcia lub bólu nogi. Po zmarnowaniu pierwszego dnia na nartach rozum wraca natychmiast i problem dla rodziców. Co robić? Poprawić komfort starego buta jak jest gdzie lub wyskoczyć z kasy i kupić wtedy wygodny but narciarski czyli taki w którym noga się nie męczy, nie obciera itd. Wygodny but wcale nie musi być lamerski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Jeżeli chcesz kupić but jak napisałeś "na czuja" to odpuść sobie kupno takich butów narciarskich. Zrobisz problem sobie i córce. To lepiej wypożycz buty na miejscu. Jak będzie coś nie okej z butami to najzwyczajniej wymienisz na inne lepsze buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Rozmiar mam dobrany, stopę mam dobrze zmierzoną. Chcę zamienić dziecięco/junirskie 3 klamrowe na docelowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Jaki flex w butach dla 14latki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Estka Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Wygodny but to wygodny. Definicja jest banalna. But ma być po prostu wygodny. Czyli nie gniecie, nie uwiera, nie obciera itd. To nie but daje kontrole nad nartami a umiejętności narciarza dają kontrolę nad nartami. Niebezpieczna na stoku jest brawura narciarzy, przecenianie swoich umiejętności a nie to jaki flex mają buty w których zjeżdża sią na nartach. Wyjazd na narty to nie Puchar Świata w zjeździe na czas na nartach gdzie liczy się każda sekunda a amatorski wyjazd dla przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Takie zdanie nastolatków i brak rozumnego podejścia do tematów na nartach jest do pierwszego obtarcia lub bólu nogi. Po zmarnowaniu pierwszego dnia na nartach rozum wraca natychmiast i problem dla rodziców. Co robić? Poprawić komfort starego buta jak jest gdzie lub wyskoczyć z kasy i kupić wtedy wygodny but narciarski czyli taki w którym noga się nie męczy, nie obciera itd. Wygodny but wcale nie musi być lamerski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Jeżeli chcesz kupić but jak napisałeś "na czuja" to odpuść sobie kupno takich butów narciarskich. Zrobisz problem sobie i córce. To lepiej wypożycz buty na miejscu. Jak będzie coś nie okej z butami to najzwyczajniej wymienisz na inne lepsze buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Rozmiar mam dobrany, stopę mam dobrze zmierzoną. Chcę zamienić dziecięco/junirskie 3 klamrowe na docelowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Jaki flex w butach dla 14latki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Pozostaje pytanie co to znaczy wygodny? Jeśli ta wygoda jest w powszechnym tego słowa rozumieniu to moim zdaniem w ten sposób wygodne buty są NIEBEZPIECZNE!!! But MUSI dawać kontrolę nad nartami. To najważniejsze. Wygodny but to wygodny. Definicja jest banalna. But ma być po prostu wygodny. Czyli nie gniecie, nie uwiera, nie obciera itd. To nie but daje kontrole nad nartami a umiejętności narciarza dają kontrolę nad nartami. Niebezpieczna na stoku jest brawura narciarzy, przecenianie swoich umiejętności a nie to jaki flex mają buty w których zjeżdża sią na nartach. Wyjazd na narty to nie Puchar Świata w zjeździe na czas na nartach gdzie liczy się każda sekunda a amatorski wyjazd dla przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Takie zdanie nastolatków i brak rozumnego podejścia do tematów na nartach jest do pierwszego obtarcia lub bólu nogi. Po zmarnowaniu pierwszego dnia na nartach rozum wraca natychmiast i problem dla rodziców. Co robić? Poprawić komfort starego buta jak jest gdzie lub wyskoczyć z kasy i kupić wtedy wygodny but narciarski czyli taki w którym noga się nie męczy, nie obciera itd. Wygodny but wcale nie musi być lamerski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Jeżeli chcesz kupić but jak napisałeś "na czuja" to odpuść sobie kupno takich butów narciarskich. Zrobisz problem sobie i córce. To lepiej wypożycz buty na miejscu. Jak będzie coś nie okej z butami to najzwyczajniej wymienisz na inne lepsze buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Rozmiar mam dobrany, stopę mam dobrze zmierzoną. Chcę zamienić dziecięco/junirskie 3 klamrowe na docelowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Jaki flex w butach dla 14latki
narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Chyba mało wiesz o nastolatkach : 1) To już nie są dzieci, chociaż (my rodzice) bardzo byśmy tego chcieli. 2) Większość 14-latków wzrostem, wagą i rozmiarem stopy jest zbliżona do osób dorosłych, np. mój syn (14) 180/75/43, 90% jego kolegów w klubie ten sam wzrost. 2) Nawet kupując buty "do chodzenia" nastolatki nie kierują się wygodą. A przynajmniej nie tylko. Dziewczynki, gdyby mogły, już nosiłyby szpilki. 3) Na udany wyjazd w przypadku nastolatka niewygodne buty mają niewielki wpływ. Gorzej, gdy są np. lamerskie . Takie zdanie nastolatków i brak rozumnego podejścia do tematów na nartach jest do pierwszego obtarcia lub bólu nogi. Po zmarnowaniu pierwszego dnia na nartach rozum wraca natychmiast i problem dla rodziców. Co robić? Poprawić komfort starego buta jak jest gdzie lub wyskoczyć z kasy i kupić wtedy wygodny but narciarski czyli taki w którym noga się nie męczy, nie obciera itd. Wygodny but wcale nie musi być lamerski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Jeżeli chcesz kupić but jak napisałeś "na czuja" to odpuść sobie kupno takich butów narciarskich. Zrobisz problem sobie i córce. To lepiej wypożycz buty na miejscu. Jak będzie coś nie okej z butami to najzwyczajniej wymienisz na inne lepsze buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Rozmiar mam dobrany, stopę mam dobrze zmierzoną. Chcę zamienić dziecięco/junirskie 3 klamrowe na docelowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Jaki flex w butach dla 14latki
narciarz70 Napisano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Problem polega na tym, że muszę kupić buta na czuja. Nie będzie czasu na przymierzanie. Córka mieszka tam , buty będą kupowane gdzies indziej a ja jestem jeszcze w innym miejscu. Noga od jakiegoś czasu jej nie rośnie chciałbym wiec kupic buta na kilka sezonów. Dziewczyna jeździ amatorsko 2-3 razy w sezonie. Wezmę chyba dwie pary z opcja zwrotu tej mniej wygodniej.... Jeżeli chcesz kupić but jak napisałeś "na czuja" to odpuść sobie kupno takich butów narciarskich. Zrobisz problem sobie i córce. To lepiej wypożycz buty na miejscu. Jak będzie coś nie okej z butami to najzwyczajniej wymienisz na inne lepsze buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Rozmiar mam dobrany, stopę mam dobrze zmierzoną. Chcę zamienić dziecięco/junirskie 3 klamrowe na docelowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
rumacz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Zrobisz, jak uważasz, ale wydaje mi się, że w takich warunkach masz niewielkie szanse, aby kupić jej dobrze dopasowane buty. Chyba nie znam nikogo, kto wybrał jedną z dwóch pierwszych zaproponowanych par. Czy Twoja córka ma chociaż dobrze zmierzone stopy, tj. długość i szerokość, czy będziesz kupował zupełnie "na oko"? Ps. Jeżeli już koniecznie miałabym wybrać coś w ciemno, to pewnie flex 90 i but z możliwością formowania na ciepło, żeby "w razie czego" na miejscu go dopasować. Ale wolałabym mieć większy wybór. Rozmiar mam dobrany, stopę mam dobrze zmierzoną. Chcę zamienić dziecięco/junirskie 3 klamrowe na docelowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi