Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Zalety struktury są niezaprzeczalne. Nie ma o czym dyskutować. Ja też nie próbuję dyskutować bo się nie znam. Jednak sam pewnie rozumiesz, że odpowiedź typu: "Tak, bo Tak" jest troszkę mało przekonywująca i niewiele wyjaśniająca. Dlatego pytam... dlaczego, z jakiego powodu: "Zalety struktury są niezaprzeczalne" i co praktycznie narcie "dodają"? Jak się to odczuwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 167 Dodano 7 l Ostatniej odpowiedzi 6 l Top użytkownicy w tym temacie 13 17 23 12 Popularne dni 25 Lis 29 14 Lis 22 13 Lis 21 26 Lis 21 Top użytkownicy w tym temacie bocian74 13 odpowiedzi Harpia 17 odpowiedzi master32 23 odpowiedzi Dany de Vino 12 odpowiedzi Popularne dni 25 Lis 2017 29 odpowiedzi 14 Lis 2017 22 odpowiedzi 13 Lis 2017 21 odpowiedzi 26 Lis 2017 21 odpowiedzi Harpia Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Przepraszam. Było kilka razy na forum. Poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 To jakiś żart?? Nie wierzę Proponowałem w kilku serwisach aby mi tak zrobili a sam poradzę sobie z podniesieniem ręcznie. Nie da się nawet w Windsporcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Przepraszam. Było kilka razy na forum. Poszukaj. Bry Skoro poruszyłeś to w tym temacie to może się jednak do pytania jednak odniesiesz? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Krakowskie serwisy jednak nie chcą podjąć się splanowania ślizgu, założenia struktury i zrobienia krawędzi na 0. Jedynym logicznym wytłumaczeniem jest obawa serwisu przed zniszczeniem powierzchni kamienia służącego do nanoszenia struktury o stal krawędzi. Wszędzie piszą, że przed nałożeniem struktury trzeba podnieść krawędzie. Może dlatego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Bry Skoro poruszyłeś to w tym temacie to może się jednak do pytania jednak odniesiesz? Pzdr Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dzięki. Wierzę na słowo, bo z fizyki rozumiem chyba wyłącznie prawo ciążenia. Jak się wywracam to lecę zawsze i nieodmiennie w dół. Ale może kiedyś... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Hilly_billy Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Białych rękawiczek nie zauważyłem. 2:51 Dla amatora dodatkowe smarowanie będzie niezauważalne. Wiem po sobie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Dziękuję Jednak da się ,,łopatologicznie" i w normalny sposób otrzymać odpowiedź na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Rodzaj struktury jest zależny od temperatury, przy dużych mrozach struktura wręcz przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Rodzaj struktury jest zależny od temperatury, przy dużych mrozach struktura wręcz przeszkadza. A czy mógłbyś uściślić? Duże mrozy czyli jakie? Pytam bo dla jednego duży mróz to -1 a dla drugiego -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 -20 Dzięki za odpowiedź. Na razie jednak z serwisem wstrzymam się do pierwszej jazdy. Ślizg sprawdziłem i dolin/górek nie ma . Skoro Fischer podaje że narty są przygotowane do jazdy to nie będę na razie nic kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... filinator Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 https://www.facebook...olfTrailKrakow/ tu znajdziesz namiary na Osucha w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 WitamZe strukturą mam takie doświadczenia. Na moich SL miałem i mam jeszcze resztki struktury. Jak posmarowałem narty, to fajnie jechały. W miarę wycierania smaru jechały wolniej i "lepiły" się do śniegu.Smar zalepiał strukturę. Parę ruchów szczoteczką do mycia rąk nie wystarczyło, by ją przywrócić. I teraz nie wiem, co ważniejsze struktura, czy smar i właściwe smarowanie. Proszę o wyjaśnienie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Na szybko ,,wygooglowałem" że do podniesienia prędkości osiąganej przez nartę. Chyba że nie o to chodzi. Info z wiki: Ślizg Dolna warstwa narty, mająca bezpośredni kontakt ze śniegiem. Współczesne ślizgi są przeważnie wykonywane z polietylenu (czasem z dodatkiem grafitu, który poprawia właściwości), który po nasączeniu smarem narciarskim ma doskonałe właściwości ślizgowe. W celu polepszenia prędkości, jaką mogą osiągnąć narty, na ślizgu nacina się wzdłużne lub poprzeczne rowki o niewielkiej głębokości - tzw. strukturę. Struktura ma za zadanie zwiększyć poślizg narty poprzez wodę jako medium smarownicze (woda powstaje w wyniku tarcia jak wiemy przy tym procesie wytwarza się ciepło), ale gdy jest go za dużo to wtedy woda działa jak klej, a struktura zapobiega takiemu niepożądanemu działaniu wody. Wyróżniamy kilka rodzajów struktur narciarskich: Struktura Linearna (liniowa - linear structure). Nacięcia na narcie są długie i gęste. Jedna linia przechodzi praktycznie przez całą długość narty, stąd też nazwa. Struktura Krzyżowa (cross structure). W tym wypadku nacięcia są krótkie (od ok. 1,5cm do nawet 0,4cm) i ułożone w dość specyficzny wzór. Struktura Krzyżowa symetryczna (jodełka - broken V structure). podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone we wzór trochę przypominający drzewo iglaste. Struktura Ukośna (screw structure). Podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone albo w lewo albo w prawo. Strukturę dobieramy do warunków panujących na trasie zjazdu lub biegu oraz do wagi i umiejętności zawodnika (struktury są wykorzystywane głównie w narciarstwie zjazdowym, biegowym i skokach narciarskich). Strukturę można nakładać ręcznie za pomocą strukturatora (strukturyzatora) lub na maszynach za pomocą kamieni szlifierskich np. montana cristal inline, wintersteiger. Specjalny diament przejeżdża po szynie nacinając na kręcącym się kamieniu wzór jak gwint śruby. W zależności jaką strukturę chcemy, komputer ma zaprogramowane odpowiednią prędkość kamienia oraz przesuwu diamentu. Następnie wpuszcza się nartę w maszynę na programie szlifierskim, a wałek pneumatyczny dociska nartę ze specjalnym szablonem równomiernie do kamienia nakładającego strukturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dokładnie tak. Nie wiem jak jest teraz, ale narty do skoków miały trzy rowki! Sam widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Dzięki. I mnie też tak uczono. I Mitka jak widać również. A pytanie zadałem celowo, bo w niezłym skądinąd wykładzie Tomasza Kurdziela o budowie nart (tegoroczne Snow expo) pojawił się ten wątek. Ale tłumaczenie było wg mnie złe. Ten rowek wg prowadzącego miał spełniać tę sama rolę co dzisiejsza struktura. I chciałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. PozdroA okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 A okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Na pewno już w nartach prostych zrezygnowano z tego patentu. Już moje pradawne Rysy KF 72 (czyli wprowadzone w 1972 r.) nie miały rowka. Teoretycznie rowek powinien stabilizować narty w jeździe na wprost i łatwo sobie wyobrazić dlaczego, ale jak było naprawdę? A być może z rowka zrezygnowano dlatego, że konstrukcja narty, w szczególności warstwa metalu tuż nad ślizgiem, nie pozwalała na żadne rowki. A teorię, że rowek nic nie daje było usprawiedliwieniem tej niemożności. Trochę spiskowa ta teoria, ale całkiem prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jezeli dobrze pamietam, to mowilo sie o tym, ze rowek ogranicza boczne uslizugi. Narty skokowe mialy 3 rowki, pozniej juz 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Moje ostatnie narty (proste) miały rowek w wersji 'kanciatej'- przekroj poprzeczny miał kształt płaskiego prostokąta o wys miedzy 1 a 2 mm. W sumie ... gwarantowało to sensowną grubość slizgu. W obecnych komórkach voelkla slizg ma poniżej 1mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Zerowy - pierwszy serwis nart × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Harpia Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Przepraszam. Było kilka razy na forum. Poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 To jakiś żart?? Nie wierzę Proponowałem w kilku serwisach aby mi tak zrobili a sam poradzę sobie z podniesieniem ręcznie. Nie da się nawet w Windsporcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Przepraszam. Było kilka razy na forum. Poszukaj. Bry Skoro poruszyłeś to w tym temacie to może się jednak do pytania jednak odniesiesz? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Krakowskie serwisy jednak nie chcą podjąć się splanowania ślizgu, założenia struktury i zrobienia krawędzi na 0. Jedynym logicznym wytłumaczeniem jest obawa serwisu przed zniszczeniem powierzchni kamienia służącego do nanoszenia struktury o stal krawędzi. Wszędzie piszą, że przed nałożeniem struktury trzeba podnieść krawędzie. Może dlatego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Bry Skoro poruszyłeś to w tym temacie to może się jednak do pytania jednak odniesiesz? Pzdr Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dzięki. Wierzę na słowo, bo z fizyki rozumiem chyba wyłącznie prawo ciążenia. Jak się wywracam to lecę zawsze i nieodmiennie w dół. Ale może kiedyś... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Hilly_billy Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Białych rękawiczek nie zauważyłem. 2:51 Dla amatora dodatkowe smarowanie będzie niezauważalne. Wiem po sobie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Dziękuję Jednak da się ,,łopatologicznie" i w normalny sposób otrzymać odpowiedź na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Rodzaj struktury jest zależny od temperatury, przy dużych mrozach struktura wręcz przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Rodzaj struktury jest zależny od temperatury, przy dużych mrozach struktura wręcz przeszkadza. A czy mógłbyś uściślić? Duże mrozy czyli jakie? Pytam bo dla jednego duży mróz to -1 a dla drugiego -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 -20 Dzięki za odpowiedź. Na razie jednak z serwisem wstrzymam się do pierwszej jazdy. Ślizg sprawdziłem i dolin/górek nie ma . Skoro Fischer podaje że narty są przygotowane do jazdy to nie będę na razie nic kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... filinator Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 https://www.facebook...olfTrailKrakow/ tu znajdziesz namiary na Osucha w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 WitamZe strukturą mam takie doświadczenia. Na moich SL miałem i mam jeszcze resztki struktury. Jak posmarowałem narty, to fajnie jechały. W miarę wycierania smaru jechały wolniej i "lepiły" się do śniegu.Smar zalepiał strukturę. Parę ruchów szczoteczką do mycia rąk nie wystarczyło, by ją przywrócić. I teraz nie wiem, co ważniejsze struktura, czy smar i właściwe smarowanie. Proszę o wyjaśnienie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Na szybko ,,wygooglowałem" że do podniesienia prędkości osiąganej przez nartę. Chyba że nie o to chodzi. Info z wiki: Ślizg Dolna warstwa narty, mająca bezpośredni kontakt ze śniegiem. Współczesne ślizgi są przeważnie wykonywane z polietylenu (czasem z dodatkiem grafitu, który poprawia właściwości), który po nasączeniu smarem narciarskim ma doskonałe właściwości ślizgowe. W celu polepszenia prędkości, jaką mogą osiągnąć narty, na ślizgu nacina się wzdłużne lub poprzeczne rowki o niewielkiej głębokości - tzw. strukturę. Struktura ma za zadanie zwiększyć poślizg narty poprzez wodę jako medium smarownicze (woda powstaje w wyniku tarcia jak wiemy przy tym procesie wytwarza się ciepło), ale gdy jest go za dużo to wtedy woda działa jak klej, a struktura zapobiega takiemu niepożądanemu działaniu wody. Wyróżniamy kilka rodzajów struktur narciarskich: Struktura Linearna (liniowa - linear structure). Nacięcia na narcie są długie i gęste. Jedna linia przechodzi praktycznie przez całą długość narty, stąd też nazwa. Struktura Krzyżowa (cross structure). W tym wypadku nacięcia są krótkie (od ok. 1,5cm do nawet 0,4cm) i ułożone w dość specyficzny wzór. Struktura Krzyżowa symetryczna (jodełka - broken V structure). podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone we wzór trochę przypominający drzewo iglaste. Struktura Ukośna (screw structure). Podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone albo w lewo albo w prawo. Strukturę dobieramy do warunków panujących na trasie zjazdu lub biegu oraz do wagi i umiejętności zawodnika (struktury są wykorzystywane głównie w narciarstwie zjazdowym, biegowym i skokach narciarskich). Strukturę można nakładać ręcznie za pomocą strukturatora (strukturyzatora) lub na maszynach za pomocą kamieni szlifierskich np. montana cristal inline, wintersteiger. Specjalny diament przejeżdża po szynie nacinając na kręcącym się kamieniu wzór jak gwint śruby. W zależności jaką strukturę chcemy, komputer ma zaprogramowane odpowiednią prędkość kamienia oraz przesuwu diamentu. Następnie wpuszcza się nartę w maszynę na programie szlifierskim, a wałek pneumatyczny dociska nartę ze specjalnym szablonem równomiernie do kamienia nakładającego strukturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dokładnie tak. Nie wiem jak jest teraz, ale narty do skoków miały trzy rowki! Sam widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Dzięki. I mnie też tak uczono. I Mitka jak widać również. A pytanie zadałem celowo, bo w niezłym skądinąd wykładzie Tomasza Kurdziela o budowie nart (tegoroczne Snow expo) pojawił się ten wątek. Ale tłumaczenie było wg mnie złe. Ten rowek wg prowadzącego miał spełniać tę sama rolę co dzisiejsza struktura. I chciałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. PozdroA okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 A okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Na pewno już w nartach prostych zrezygnowano z tego patentu. Już moje pradawne Rysy KF 72 (czyli wprowadzone w 1972 r.) nie miały rowka. Teoretycznie rowek powinien stabilizować narty w jeździe na wprost i łatwo sobie wyobrazić dlaczego, ale jak było naprawdę? A być może z rowka zrezygnowano dlatego, że konstrukcja narty, w szczególności warstwa metalu tuż nad ślizgiem, nie pozwalała na żadne rowki. A teorię, że rowek nic nie daje było usprawiedliwieniem tej niemożności. Trochę spiskowa ta teoria, ale całkiem prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jezeli dobrze pamietam, to mowilo sie o tym, ze rowek ogranicza boczne uslizugi. Narty skokowe mialy 3 rowki, pozniej juz 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Moje ostatnie narty (proste) miały rowek w wersji 'kanciatej'- przekroj poprzeczny miał kształt płaskiego prostokąta o wys miedzy 1 a 2 mm. W sumie ... gwarantowało to sensowną grubość slizgu. W obecnych komórkach voelkla slizg ma poniżej 1mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Zerowy - pierwszy serwis nart × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Przepraszam. Było kilka razy na forum. Poszukaj. Bry Skoro poruszyłeś to w tym temacie to może się jednak do pytania jednak odniesiesz? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Krakowskie serwisy jednak nie chcą podjąć się splanowania ślizgu, założenia struktury i zrobienia krawędzi na 0. Jedynym logicznym wytłumaczeniem jest obawa serwisu przed zniszczeniem powierzchni kamienia służącego do nanoszenia struktury o stal krawędzi. Wszędzie piszą, że przed nałożeniem struktury trzeba podnieść krawędzie. Może dlatego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Bry Skoro poruszyłeś to w tym temacie to może się jednak do pytania jednak odniesiesz? Pzdr Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dzięki. Wierzę na słowo, bo z fizyki rozumiem chyba wyłącznie prawo ciążenia. Jak się wywracam to lecę zawsze i nieodmiennie w dół. Ale może kiedyś... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Hilly_billy Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Białych rękawiczek nie zauważyłem. 2:51 Dla amatora dodatkowe smarowanie będzie niezauważalne. Wiem po sobie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Dziękuję Jednak da się ,,łopatologicznie" i w normalny sposób otrzymać odpowiedź na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Rodzaj struktury jest zależny od temperatury, przy dużych mrozach struktura wręcz przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Rodzaj struktury jest zależny od temperatury, przy dużych mrozach struktura wręcz przeszkadza. A czy mógłbyś uściślić? Duże mrozy czyli jakie? Pytam bo dla jednego duży mróz to -1 a dla drugiego -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 -20 Dzięki za odpowiedź. Na razie jednak z serwisem wstrzymam się do pierwszej jazdy. Ślizg sprawdziłem i dolin/górek nie ma . Skoro Fischer podaje że narty są przygotowane do jazdy to nie będę na razie nic kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... filinator Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 https://www.facebook...olfTrailKrakow/ tu znajdziesz namiary na Osucha w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 WitamZe strukturą mam takie doświadczenia. Na moich SL miałem i mam jeszcze resztki struktury. Jak posmarowałem narty, to fajnie jechały. W miarę wycierania smaru jechały wolniej i "lepiły" się do śniegu.Smar zalepiał strukturę. Parę ruchów szczoteczką do mycia rąk nie wystarczyło, by ją przywrócić. I teraz nie wiem, co ważniejsze struktura, czy smar i właściwe smarowanie. Proszę o wyjaśnienie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Na szybko ,,wygooglowałem" że do podniesienia prędkości osiąganej przez nartę. Chyba że nie o to chodzi. Info z wiki: Ślizg Dolna warstwa narty, mająca bezpośredni kontakt ze śniegiem. Współczesne ślizgi są przeważnie wykonywane z polietylenu (czasem z dodatkiem grafitu, który poprawia właściwości), który po nasączeniu smarem narciarskim ma doskonałe właściwości ślizgowe. W celu polepszenia prędkości, jaką mogą osiągnąć narty, na ślizgu nacina się wzdłużne lub poprzeczne rowki o niewielkiej głębokości - tzw. strukturę. Struktura ma za zadanie zwiększyć poślizg narty poprzez wodę jako medium smarownicze (woda powstaje w wyniku tarcia jak wiemy przy tym procesie wytwarza się ciepło), ale gdy jest go za dużo to wtedy woda działa jak klej, a struktura zapobiega takiemu niepożądanemu działaniu wody. Wyróżniamy kilka rodzajów struktur narciarskich: Struktura Linearna (liniowa - linear structure). Nacięcia na narcie są długie i gęste. Jedna linia przechodzi praktycznie przez całą długość narty, stąd też nazwa. Struktura Krzyżowa (cross structure). W tym wypadku nacięcia są krótkie (od ok. 1,5cm do nawet 0,4cm) i ułożone w dość specyficzny wzór. Struktura Krzyżowa symetryczna (jodełka - broken V structure). podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone we wzór trochę przypominający drzewo iglaste. Struktura Ukośna (screw structure). Podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone albo w lewo albo w prawo. Strukturę dobieramy do warunków panujących na trasie zjazdu lub biegu oraz do wagi i umiejętności zawodnika (struktury są wykorzystywane głównie w narciarstwie zjazdowym, biegowym i skokach narciarskich). Strukturę można nakładać ręcznie za pomocą strukturatora (strukturyzatora) lub na maszynach za pomocą kamieni szlifierskich np. montana cristal inline, wintersteiger. Specjalny diament przejeżdża po szynie nacinając na kręcącym się kamieniu wzór jak gwint śruby. W zależności jaką strukturę chcemy, komputer ma zaprogramowane odpowiednią prędkość kamienia oraz przesuwu diamentu. Następnie wpuszcza się nartę w maszynę na programie szlifierskim, a wałek pneumatyczny dociska nartę ze specjalnym szablonem równomiernie do kamienia nakładającego strukturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dokładnie tak. Nie wiem jak jest teraz, ale narty do skoków miały trzy rowki! Sam widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Dzięki. I mnie też tak uczono. I Mitka jak widać również. A pytanie zadałem celowo, bo w niezłym skądinąd wykładzie Tomasza Kurdziela o budowie nart (tegoroczne Snow expo) pojawił się ten wątek. Ale tłumaczenie było wg mnie złe. Ten rowek wg prowadzącego miał spełniać tę sama rolę co dzisiejsza struktura. I chciałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. PozdroA okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 A okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Na pewno już w nartach prostych zrezygnowano z tego patentu. Już moje pradawne Rysy KF 72 (czyli wprowadzone w 1972 r.) nie miały rowka. Teoretycznie rowek powinien stabilizować narty w jeździe na wprost i łatwo sobie wyobrazić dlaczego, ale jak było naprawdę? A być może z rowka zrezygnowano dlatego, że konstrukcja narty, w szczególności warstwa metalu tuż nad ślizgiem, nie pozwalała na żadne rowki. A teorię, że rowek nic nie daje było usprawiedliwieniem tej niemożności. Trochę spiskowa ta teoria, ale całkiem prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jezeli dobrze pamietam, to mowilo sie o tym, ze rowek ogranicza boczne uslizugi. Narty skokowe mialy 3 rowki, pozniej juz 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Moje ostatnie narty (proste) miały rowek w wersji 'kanciatej'- przekroj poprzeczny miał kształt płaskiego prostokąta o wys miedzy 1 a 2 mm. W sumie ... gwarantowało to sensowną grubość slizgu. W obecnych komórkach voelkla slizg ma poniżej 1mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Zerowy - pierwszy serwis nart × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Krakowskie serwisy jednak nie chcą podjąć się splanowania ślizgu, założenia struktury i zrobienia krawędzi na 0. Jedynym logicznym wytłumaczeniem jest obawa serwisu przed zniszczeniem powierzchni kamienia służącego do nanoszenia struktury o stal krawędzi. Wszędzie piszą, że przed nałożeniem struktury trzeba podnieść krawędzie. Może dlatego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Bry Skoro poruszyłeś to w tym temacie to może się jednak do pytania jednak odniesiesz? Pzdr Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dzięki. Wierzę na słowo, bo z fizyki rozumiem chyba wyłącznie prawo ciążenia. Jak się wywracam to lecę zawsze i nieodmiennie w dół. Ale może kiedyś... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Hilly_billy Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Białych rękawiczek nie zauważyłem. 2:51 Dla amatora dodatkowe smarowanie będzie niezauważalne. Wiem po sobie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Dziękuję Jednak da się ,,łopatologicznie" i w normalny sposób otrzymać odpowiedź na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Rodzaj struktury jest zależny od temperatury, przy dużych mrozach struktura wręcz przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Rodzaj struktury jest zależny od temperatury, przy dużych mrozach struktura wręcz przeszkadza. A czy mógłbyś uściślić? Duże mrozy czyli jakie? Pytam bo dla jednego duży mróz to -1 a dla drugiego -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 -20 Dzięki za odpowiedź. Na razie jednak z serwisem wstrzymam się do pierwszej jazdy. Ślizg sprawdziłem i dolin/górek nie ma . Skoro Fischer podaje że narty są przygotowane do jazdy to nie będę na razie nic kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... filinator Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 https://www.facebook...olfTrailKrakow/ tu znajdziesz namiary na Osucha w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 WitamZe strukturą mam takie doświadczenia. Na moich SL miałem i mam jeszcze resztki struktury. Jak posmarowałem narty, to fajnie jechały. W miarę wycierania smaru jechały wolniej i "lepiły" się do śniegu.Smar zalepiał strukturę. Parę ruchów szczoteczką do mycia rąk nie wystarczyło, by ją przywrócić. I teraz nie wiem, co ważniejsze struktura, czy smar i właściwe smarowanie. Proszę o wyjaśnienie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Na szybko ,,wygooglowałem" że do podniesienia prędkości osiąganej przez nartę. Chyba że nie o to chodzi. Info z wiki: Ślizg Dolna warstwa narty, mająca bezpośredni kontakt ze śniegiem. Współczesne ślizgi są przeważnie wykonywane z polietylenu (czasem z dodatkiem grafitu, który poprawia właściwości), który po nasączeniu smarem narciarskim ma doskonałe właściwości ślizgowe. W celu polepszenia prędkości, jaką mogą osiągnąć narty, na ślizgu nacina się wzdłużne lub poprzeczne rowki o niewielkiej głębokości - tzw. strukturę. Struktura ma za zadanie zwiększyć poślizg narty poprzez wodę jako medium smarownicze (woda powstaje w wyniku tarcia jak wiemy przy tym procesie wytwarza się ciepło), ale gdy jest go za dużo to wtedy woda działa jak klej, a struktura zapobiega takiemu niepożądanemu działaniu wody. Wyróżniamy kilka rodzajów struktur narciarskich: Struktura Linearna (liniowa - linear structure). Nacięcia na narcie są długie i gęste. Jedna linia przechodzi praktycznie przez całą długość narty, stąd też nazwa. Struktura Krzyżowa (cross structure). W tym wypadku nacięcia są krótkie (od ok. 1,5cm do nawet 0,4cm) i ułożone w dość specyficzny wzór. Struktura Krzyżowa symetryczna (jodełka - broken V structure). podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone we wzór trochę przypominający drzewo iglaste. Struktura Ukośna (screw structure). Podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone albo w lewo albo w prawo. Strukturę dobieramy do warunków panujących na trasie zjazdu lub biegu oraz do wagi i umiejętności zawodnika (struktury są wykorzystywane głównie w narciarstwie zjazdowym, biegowym i skokach narciarskich). Strukturę można nakładać ręcznie za pomocą strukturatora (strukturyzatora) lub na maszynach za pomocą kamieni szlifierskich np. montana cristal inline, wintersteiger. Specjalny diament przejeżdża po szynie nacinając na kręcącym się kamieniu wzór jak gwint śruby. W zależności jaką strukturę chcemy, komputer ma zaprogramowane odpowiednią prędkość kamienia oraz przesuwu diamentu. Następnie wpuszcza się nartę w maszynę na programie szlifierskim, a wałek pneumatyczny dociska nartę ze specjalnym szablonem równomiernie do kamienia nakładającego strukturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dokładnie tak. Nie wiem jak jest teraz, ale narty do skoków miały trzy rowki! Sam widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Dzięki. I mnie też tak uczono. I Mitka jak widać również. A pytanie zadałem celowo, bo w niezłym skądinąd wykładzie Tomasza Kurdziela o budowie nart (tegoroczne Snow expo) pojawił się ten wątek. Ale tłumaczenie było wg mnie złe. Ten rowek wg prowadzącego miał spełniać tę sama rolę co dzisiejsza struktura. I chciałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. PozdroA okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 A okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Na pewno już w nartach prostych zrezygnowano z tego patentu. Już moje pradawne Rysy KF 72 (czyli wprowadzone w 1972 r.) nie miały rowka. Teoretycznie rowek powinien stabilizować narty w jeździe na wprost i łatwo sobie wyobrazić dlaczego, ale jak było naprawdę? A być może z rowka zrezygnowano dlatego, że konstrukcja narty, w szczególności warstwa metalu tuż nad ślizgiem, nie pozwalała na żadne rowki. A teorię, że rowek nic nie daje było usprawiedliwieniem tej niemożności. Trochę spiskowa ta teoria, ale całkiem prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jezeli dobrze pamietam, to mowilo sie o tym, ze rowek ogranicza boczne uslizugi. Narty skokowe mialy 3 rowki, pozniej juz 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Moje ostatnie narty (proste) miały rowek w wersji 'kanciatej'- przekroj poprzeczny miał kształt płaskiego prostokąta o wys miedzy 1 a 2 mm. W sumie ... gwarantowało to sensowną grubość slizgu. W obecnych komórkach voelkla slizg ma poniżej 1mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Zerowy - pierwszy serwis nart × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
lobo Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Bry Skoro poruszyłeś to w tym temacie to może się jednak do pytania jednak odniesiesz? Pzdr Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dzięki. Wierzę na słowo, bo z fizyki rozumiem chyba wyłącznie prawo ciążenia. Jak się wywracam to lecę zawsze i nieodmiennie w dół. Ale może kiedyś... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Hilly_billy Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Białych rękawiczek nie zauważyłem. 2:51 Dla amatora dodatkowe smarowanie będzie niezauważalne. Wiem po sobie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Dziękuję Jednak da się ,,łopatologicznie" i w normalny sposób otrzymać odpowiedź na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Rodzaj struktury jest zależny od temperatury, przy dużych mrozach struktura wręcz przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Rodzaj struktury jest zależny od temperatury, przy dużych mrozach struktura wręcz przeszkadza. A czy mógłbyś uściślić? Duże mrozy czyli jakie? Pytam bo dla jednego duży mróz to -1 a dla drugiego -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 -20 Dzięki za odpowiedź. Na razie jednak z serwisem wstrzymam się do pierwszej jazdy. Ślizg sprawdziłem i dolin/górek nie ma . Skoro Fischer podaje że narty są przygotowane do jazdy to nie będę na razie nic kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... filinator Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 https://www.facebook...olfTrailKrakow/ tu znajdziesz namiary na Osucha w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 WitamZe strukturą mam takie doświadczenia. Na moich SL miałem i mam jeszcze resztki struktury. Jak posmarowałem narty, to fajnie jechały. W miarę wycierania smaru jechały wolniej i "lepiły" się do śniegu.Smar zalepiał strukturę. Parę ruchów szczoteczką do mycia rąk nie wystarczyło, by ją przywrócić. I teraz nie wiem, co ważniejsze struktura, czy smar i właściwe smarowanie. Proszę o wyjaśnienie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Na szybko ,,wygooglowałem" że do podniesienia prędkości osiąganej przez nartę. Chyba że nie o to chodzi. Info z wiki: Ślizg Dolna warstwa narty, mająca bezpośredni kontakt ze śniegiem. Współczesne ślizgi są przeważnie wykonywane z polietylenu (czasem z dodatkiem grafitu, który poprawia właściwości), który po nasączeniu smarem narciarskim ma doskonałe właściwości ślizgowe. W celu polepszenia prędkości, jaką mogą osiągnąć narty, na ślizgu nacina się wzdłużne lub poprzeczne rowki o niewielkiej głębokości - tzw. strukturę. Struktura ma za zadanie zwiększyć poślizg narty poprzez wodę jako medium smarownicze (woda powstaje w wyniku tarcia jak wiemy przy tym procesie wytwarza się ciepło), ale gdy jest go za dużo to wtedy woda działa jak klej, a struktura zapobiega takiemu niepożądanemu działaniu wody. Wyróżniamy kilka rodzajów struktur narciarskich: Struktura Linearna (liniowa - linear structure). Nacięcia na narcie są długie i gęste. Jedna linia przechodzi praktycznie przez całą długość narty, stąd też nazwa. Struktura Krzyżowa (cross structure). W tym wypadku nacięcia są krótkie (od ok. 1,5cm do nawet 0,4cm) i ułożone w dość specyficzny wzór. Struktura Krzyżowa symetryczna (jodełka - broken V structure). podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone we wzór trochę przypominający drzewo iglaste. Struktura Ukośna (screw structure). Podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone albo w lewo albo w prawo. Strukturę dobieramy do warunków panujących na trasie zjazdu lub biegu oraz do wagi i umiejętności zawodnika (struktury są wykorzystywane głównie w narciarstwie zjazdowym, biegowym i skokach narciarskich). Strukturę można nakładać ręcznie za pomocą strukturatora (strukturyzatora) lub na maszynach za pomocą kamieni szlifierskich np. montana cristal inline, wintersteiger. Specjalny diament przejeżdża po szynie nacinając na kręcącym się kamieniu wzór jak gwint śruby. W zależności jaką strukturę chcemy, komputer ma zaprogramowane odpowiednią prędkość kamienia oraz przesuwu diamentu. Następnie wpuszcza się nartę w maszynę na programie szlifierskim, a wałek pneumatyczny dociska nartę ze specjalnym szablonem równomiernie do kamienia nakładającego strukturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dokładnie tak. Nie wiem jak jest teraz, ale narty do skoków miały trzy rowki! Sam widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Dzięki. I mnie też tak uczono. I Mitka jak widać również. A pytanie zadałem celowo, bo w niezłym skądinąd wykładzie Tomasza Kurdziela o budowie nart (tegoroczne Snow expo) pojawił się ten wątek. Ale tłumaczenie było wg mnie złe. Ten rowek wg prowadzącego miał spełniać tę sama rolę co dzisiejsza struktura. I chciałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. PozdroA okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 A okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Na pewno już w nartach prostych zrezygnowano z tego patentu. Już moje pradawne Rysy KF 72 (czyli wprowadzone w 1972 r.) nie miały rowka. Teoretycznie rowek powinien stabilizować narty w jeździe na wprost i łatwo sobie wyobrazić dlaczego, ale jak było naprawdę? A być może z rowka zrezygnowano dlatego, że konstrukcja narty, w szczególności warstwa metalu tuż nad ślizgiem, nie pozwalała na żadne rowki. A teorię, że rowek nic nie daje było usprawiedliwieniem tej niemożności. Trochę spiskowa ta teoria, ale całkiem prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jezeli dobrze pamietam, to mowilo sie o tym, ze rowek ogranicza boczne uslizugi. Narty skokowe mialy 3 rowki, pozniej juz 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Moje ostatnie narty (proste) miały rowek w wersji 'kanciatej'- przekroj poprzeczny miał kształt płaskiego prostokąta o wys miedzy 1 a 2 mm. W sumie ... gwarantowało to sensowną grubość slizgu. W obecnych komórkach voelkla slizg ma poniżej 1mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Zerowy - pierwszy serwis nart × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dzięki. Wierzę na słowo, bo z fizyki rozumiem chyba wyłącznie prawo ciążenia. Jak się wywracam to lecę zawsze i nieodmiennie w dół. Ale może kiedyś... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hilly_billy Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Białych rękawiczek nie zauważyłem. 2:51 Dla amatora dodatkowe smarowanie będzie niezauważalne. Wiem po sobie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Dziękuję Jednak da się ,,łopatologicznie" i w normalny sposób otrzymać odpowiedź na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Rodzaj struktury jest zależny od temperatury, przy dużych mrozach struktura wręcz przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Rodzaj struktury jest zależny od temperatury, przy dużych mrozach struktura wręcz przeszkadza. A czy mógłbyś uściślić? Duże mrozy czyli jakie? Pytam bo dla jednego duży mróz to -1 a dla drugiego -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 -20 Dzięki za odpowiedź. Na razie jednak z serwisem wstrzymam się do pierwszej jazdy. Ślizg sprawdziłem i dolin/górek nie ma . Skoro Fischer podaje że narty są przygotowane do jazdy to nie będę na razie nic kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... filinator Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 https://www.facebook...olfTrailKrakow/ tu znajdziesz namiary na Osucha w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 WitamZe strukturą mam takie doświadczenia. Na moich SL miałem i mam jeszcze resztki struktury. Jak posmarowałem narty, to fajnie jechały. W miarę wycierania smaru jechały wolniej i "lepiły" się do śniegu.Smar zalepiał strukturę. Parę ruchów szczoteczką do mycia rąk nie wystarczyło, by ją przywrócić. I teraz nie wiem, co ważniejsze struktura, czy smar i właściwe smarowanie. Proszę o wyjaśnienie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Na szybko ,,wygooglowałem" że do podniesienia prędkości osiąganej przez nartę. Chyba że nie o to chodzi. Info z wiki: Ślizg Dolna warstwa narty, mająca bezpośredni kontakt ze śniegiem. Współczesne ślizgi są przeważnie wykonywane z polietylenu (czasem z dodatkiem grafitu, który poprawia właściwości), który po nasączeniu smarem narciarskim ma doskonałe właściwości ślizgowe. W celu polepszenia prędkości, jaką mogą osiągnąć narty, na ślizgu nacina się wzdłużne lub poprzeczne rowki o niewielkiej głębokości - tzw. strukturę. Struktura ma za zadanie zwiększyć poślizg narty poprzez wodę jako medium smarownicze (woda powstaje w wyniku tarcia jak wiemy przy tym procesie wytwarza się ciepło), ale gdy jest go za dużo to wtedy woda działa jak klej, a struktura zapobiega takiemu niepożądanemu działaniu wody. Wyróżniamy kilka rodzajów struktur narciarskich: Struktura Linearna (liniowa - linear structure). Nacięcia na narcie są długie i gęste. Jedna linia przechodzi praktycznie przez całą długość narty, stąd też nazwa. Struktura Krzyżowa (cross structure). W tym wypadku nacięcia są krótkie (od ok. 1,5cm do nawet 0,4cm) i ułożone w dość specyficzny wzór. Struktura Krzyżowa symetryczna (jodełka - broken V structure). podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone we wzór trochę przypominający drzewo iglaste. Struktura Ukośna (screw structure). Podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone albo w lewo albo w prawo. Strukturę dobieramy do warunków panujących na trasie zjazdu lub biegu oraz do wagi i umiejętności zawodnika (struktury są wykorzystywane głównie w narciarstwie zjazdowym, biegowym i skokach narciarskich). Strukturę można nakładać ręcznie za pomocą strukturatora (strukturyzatora) lub na maszynach za pomocą kamieni szlifierskich np. montana cristal inline, wintersteiger. Specjalny diament przejeżdża po szynie nacinając na kręcącym się kamieniu wzór jak gwint śruby. W zależności jaką strukturę chcemy, komputer ma zaprogramowane odpowiednią prędkość kamienia oraz przesuwu diamentu. Następnie wpuszcza się nartę w maszynę na programie szlifierskim, a wałek pneumatyczny dociska nartę ze specjalnym szablonem równomiernie do kamienia nakładającego strukturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dokładnie tak. Nie wiem jak jest teraz, ale narty do skoków miały trzy rowki! Sam widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Dzięki. I mnie też tak uczono. I Mitka jak widać również. A pytanie zadałem celowo, bo w niezłym skądinąd wykładzie Tomasza Kurdziela o budowie nart (tegoroczne Snow expo) pojawił się ten wątek. Ale tłumaczenie było wg mnie złe. Ten rowek wg prowadzącego miał spełniać tę sama rolę co dzisiejsza struktura. I chciałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. PozdroA okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 A okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Na pewno już w nartach prostych zrezygnowano z tego patentu. Już moje pradawne Rysy KF 72 (czyli wprowadzone w 1972 r.) nie miały rowka. Teoretycznie rowek powinien stabilizować narty w jeździe na wprost i łatwo sobie wyobrazić dlaczego, ale jak było naprawdę? A być może z rowka zrezygnowano dlatego, że konstrukcja narty, w szczególności warstwa metalu tuż nad ślizgiem, nie pozwalała na żadne rowki. A teorię, że rowek nic nie daje było usprawiedliwieniem tej niemożności. Trochę spiskowa ta teoria, ale całkiem prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jezeli dobrze pamietam, to mowilo sie o tym, ze rowek ogranicza boczne uslizugi. Narty skokowe mialy 3 rowki, pozniej juz 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Moje ostatnie narty (proste) miały rowek w wersji 'kanciatej'- przekroj poprzeczny miał kształt płaskiego prostokąta o wys miedzy 1 a 2 mm. W sumie ... gwarantowało to sensowną grubość slizgu. W obecnych komórkach voelkla slizg ma poniżej 1mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Zerowy - pierwszy serwis nart × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Dziękuję Jednak da się ,,łopatologicznie" i w normalny sposób otrzymać odpowiedź na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Rodzaj struktury jest zależny od temperatury, przy dużych mrozach struktura wręcz przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Rodzaj struktury jest zależny od temperatury, przy dużych mrozach struktura wręcz przeszkadza. A czy mógłbyś uściślić? Duże mrozy czyli jakie? Pytam bo dla jednego duży mróz to -1 a dla drugiego -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 -20 Dzięki za odpowiedź. Na razie jednak z serwisem wstrzymam się do pierwszej jazdy. Ślizg sprawdziłem i dolin/górek nie ma . Skoro Fischer podaje że narty są przygotowane do jazdy to nie będę na razie nic kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... filinator Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 https://www.facebook...olfTrailKrakow/ tu znajdziesz namiary na Osucha w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 WitamZe strukturą mam takie doświadczenia. Na moich SL miałem i mam jeszcze resztki struktury. Jak posmarowałem narty, to fajnie jechały. W miarę wycierania smaru jechały wolniej i "lepiły" się do śniegu.Smar zalepiał strukturę. Parę ruchów szczoteczką do mycia rąk nie wystarczyło, by ją przywrócić. I teraz nie wiem, co ważniejsze struktura, czy smar i właściwe smarowanie. Proszę o wyjaśnienie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Na szybko ,,wygooglowałem" że do podniesienia prędkości osiąganej przez nartę. Chyba że nie o to chodzi. Info z wiki: Ślizg Dolna warstwa narty, mająca bezpośredni kontakt ze śniegiem. Współczesne ślizgi są przeważnie wykonywane z polietylenu (czasem z dodatkiem grafitu, który poprawia właściwości), który po nasączeniu smarem narciarskim ma doskonałe właściwości ślizgowe. W celu polepszenia prędkości, jaką mogą osiągnąć narty, na ślizgu nacina się wzdłużne lub poprzeczne rowki o niewielkiej głębokości - tzw. strukturę. Struktura ma za zadanie zwiększyć poślizg narty poprzez wodę jako medium smarownicze (woda powstaje w wyniku tarcia jak wiemy przy tym procesie wytwarza się ciepło), ale gdy jest go za dużo to wtedy woda działa jak klej, a struktura zapobiega takiemu niepożądanemu działaniu wody. Wyróżniamy kilka rodzajów struktur narciarskich: Struktura Linearna (liniowa - linear structure). Nacięcia na narcie są długie i gęste. Jedna linia przechodzi praktycznie przez całą długość narty, stąd też nazwa. Struktura Krzyżowa (cross structure). W tym wypadku nacięcia są krótkie (od ok. 1,5cm do nawet 0,4cm) i ułożone w dość specyficzny wzór. Struktura Krzyżowa symetryczna (jodełka - broken V structure). podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone we wzór trochę przypominający drzewo iglaste. Struktura Ukośna (screw structure). Podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone albo w lewo albo w prawo. Strukturę dobieramy do warunków panujących na trasie zjazdu lub biegu oraz do wagi i umiejętności zawodnika (struktury są wykorzystywane głównie w narciarstwie zjazdowym, biegowym i skokach narciarskich). Strukturę można nakładać ręcznie za pomocą strukturatora (strukturyzatora) lub na maszynach za pomocą kamieni szlifierskich np. montana cristal inline, wintersteiger. Specjalny diament przejeżdża po szynie nacinając na kręcącym się kamieniu wzór jak gwint śruby. W zależności jaką strukturę chcemy, komputer ma zaprogramowane odpowiednią prędkość kamienia oraz przesuwu diamentu. Następnie wpuszcza się nartę w maszynę na programie szlifierskim, a wałek pneumatyczny dociska nartę ze specjalnym szablonem równomiernie do kamienia nakładającego strukturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dokładnie tak. Nie wiem jak jest teraz, ale narty do skoków miały trzy rowki! Sam widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Dzięki. I mnie też tak uczono. I Mitka jak widać również. A pytanie zadałem celowo, bo w niezłym skądinąd wykładzie Tomasza Kurdziela o budowie nart (tegoroczne Snow expo) pojawił się ten wątek. Ale tłumaczenie było wg mnie złe. Ten rowek wg prowadzącego miał spełniać tę sama rolę co dzisiejsza struktura. I chciałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. PozdroA okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 A okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Na pewno już w nartach prostych zrezygnowano z tego patentu. Już moje pradawne Rysy KF 72 (czyli wprowadzone w 1972 r.) nie miały rowka. Teoretycznie rowek powinien stabilizować narty w jeździe na wprost i łatwo sobie wyobrazić dlaczego, ale jak było naprawdę? A być może z rowka zrezygnowano dlatego, że konstrukcja narty, w szczególności warstwa metalu tuż nad ślizgiem, nie pozwalała na żadne rowki. A teorię, że rowek nic nie daje było usprawiedliwieniem tej niemożności. Trochę spiskowa ta teoria, ale całkiem prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jezeli dobrze pamietam, to mowilo sie o tym, ze rowek ogranicza boczne uslizugi. Narty skokowe mialy 3 rowki, pozniej juz 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Moje ostatnie narty (proste) miały rowek w wersji 'kanciatej'- przekroj poprzeczny miał kształt płaskiego prostokąta o wys miedzy 1 a 2 mm. W sumie ... gwarantowało to sensowną grubość slizgu. W obecnych komórkach voelkla slizg ma poniżej 1mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Zerowy - pierwszy serwis nart × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
labas Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Rodzaj struktury jest zależny od temperatury, przy dużych mrozach struktura wręcz przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Rodzaj struktury jest zależny od temperatury, przy dużych mrozach struktura wręcz przeszkadza. A czy mógłbyś uściślić? Duże mrozy czyli jakie? Pytam bo dla jednego duży mróz to -1 a dla drugiego -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 -20 Dzięki za odpowiedź. Na razie jednak z serwisem wstrzymam się do pierwszej jazdy. Ślizg sprawdziłem i dolin/górek nie ma . Skoro Fischer podaje że narty są przygotowane do jazdy to nie będę na razie nic kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... filinator Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 https://www.facebook...olfTrailKrakow/ tu znajdziesz namiary na Osucha w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 WitamZe strukturą mam takie doświadczenia. Na moich SL miałem i mam jeszcze resztki struktury. Jak posmarowałem narty, to fajnie jechały. W miarę wycierania smaru jechały wolniej i "lepiły" się do śniegu.Smar zalepiał strukturę. Parę ruchów szczoteczką do mycia rąk nie wystarczyło, by ją przywrócić. I teraz nie wiem, co ważniejsze struktura, czy smar i właściwe smarowanie. Proszę o wyjaśnienie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Na szybko ,,wygooglowałem" że do podniesienia prędkości osiąganej przez nartę. Chyba że nie o to chodzi. Info z wiki: Ślizg Dolna warstwa narty, mająca bezpośredni kontakt ze śniegiem. Współczesne ślizgi są przeważnie wykonywane z polietylenu (czasem z dodatkiem grafitu, który poprawia właściwości), który po nasączeniu smarem narciarskim ma doskonałe właściwości ślizgowe. W celu polepszenia prędkości, jaką mogą osiągnąć narty, na ślizgu nacina się wzdłużne lub poprzeczne rowki o niewielkiej głębokości - tzw. strukturę. Struktura ma za zadanie zwiększyć poślizg narty poprzez wodę jako medium smarownicze (woda powstaje w wyniku tarcia jak wiemy przy tym procesie wytwarza się ciepło), ale gdy jest go za dużo to wtedy woda działa jak klej, a struktura zapobiega takiemu niepożądanemu działaniu wody. Wyróżniamy kilka rodzajów struktur narciarskich: Struktura Linearna (liniowa - linear structure). Nacięcia na narcie są długie i gęste. Jedna linia przechodzi praktycznie przez całą długość narty, stąd też nazwa. Struktura Krzyżowa (cross structure). W tym wypadku nacięcia są krótkie (od ok. 1,5cm do nawet 0,4cm) i ułożone w dość specyficzny wzór. Struktura Krzyżowa symetryczna (jodełka - broken V structure). podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone we wzór trochę przypominający drzewo iglaste. Struktura Ukośna (screw structure). Podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone albo w lewo albo w prawo. Strukturę dobieramy do warunków panujących na trasie zjazdu lub biegu oraz do wagi i umiejętności zawodnika (struktury są wykorzystywane głównie w narciarstwie zjazdowym, biegowym i skokach narciarskich). Strukturę można nakładać ręcznie za pomocą strukturatora (strukturyzatora) lub na maszynach za pomocą kamieni szlifierskich np. montana cristal inline, wintersteiger. Specjalny diament przejeżdża po szynie nacinając na kręcącym się kamieniu wzór jak gwint śruby. W zależności jaką strukturę chcemy, komputer ma zaprogramowane odpowiednią prędkość kamienia oraz przesuwu diamentu. Następnie wpuszcza się nartę w maszynę na programie szlifierskim, a wałek pneumatyczny dociska nartę ze specjalnym szablonem równomiernie do kamienia nakładającego strukturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dokładnie tak. Nie wiem jak jest teraz, ale narty do skoków miały trzy rowki! Sam widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Dzięki. I mnie też tak uczono. I Mitka jak widać również. A pytanie zadałem celowo, bo w niezłym skądinąd wykładzie Tomasza Kurdziela o budowie nart (tegoroczne Snow expo) pojawił się ten wątek. Ale tłumaczenie było wg mnie złe. Ten rowek wg prowadzącego miał spełniać tę sama rolę co dzisiejsza struktura. I chciałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. PozdroA okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 A okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Na pewno już w nartach prostych zrezygnowano z tego patentu. Już moje pradawne Rysy KF 72 (czyli wprowadzone w 1972 r.) nie miały rowka. Teoretycznie rowek powinien stabilizować narty w jeździe na wprost i łatwo sobie wyobrazić dlaczego, ale jak było naprawdę? A być może z rowka zrezygnowano dlatego, że konstrukcja narty, w szczególności warstwa metalu tuż nad ślizgiem, nie pozwalała na żadne rowki. A teorię, że rowek nic nie daje było usprawiedliwieniem tej niemożności. Trochę spiskowa ta teoria, ale całkiem prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jezeli dobrze pamietam, to mowilo sie o tym, ze rowek ogranicza boczne uslizugi. Narty skokowe mialy 3 rowki, pozniej juz 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Moje ostatnie narty (proste) miały rowek w wersji 'kanciatej'- przekroj poprzeczny miał kształt płaskiego prostokąta o wys miedzy 1 a 2 mm. W sumie ... gwarantowało to sensowną grubość slizgu. W obecnych komórkach voelkla slizg ma poniżej 1mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Zerowy - pierwszy serwis nart × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
labas Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 -20 Dzięki za odpowiedź. Na razie jednak z serwisem wstrzymam się do pierwszej jazdy. Ślizg sprawdziłem i dolin/górek nie ma . Skoro Fischer podaje że narty są przygotowane do jazdy to nie będę na razie nic kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... filinator Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 https://www.facebook...olfTrailKrakow/ tu znajdziesz namiary na Osucha w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Veteran Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 WitamZe strukturą mam takie doświadczenia. Na moich SL miałem i mam jeszcze resztki struktury. Jak posmarowałem narty, to fajnie jechały. W miarę wycierania smaru jechały wolniej i "lepiły" się do śniegu.Smar zalepiał strukturę. Parę ruchów szczoteczką do mycia rąk nie wystarczyło, by ją przywrócić. I teraz nie wiem, co ważniejsze struktura, czy smar i właściwe smarowanie. Proszę o wyjaśnienie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Na szybko ,,wygooglowałem" że do podniesienia prędkości osiąganej przez nartę. Chyba że nie o to chodzi. Info z wiki: Ślizg Dolna warstwa narty, mająca bezpośredni kontakt ze śniegiem. Współczesne ślizgi są przeważnie wykonywane z polietylenu (czasem z dodatkiem grafitu, który poprawia właściwości), który po nasączeniu smarem narciarskim ma doskonałe właściwości ślizgowe. W celu polepszenia prędkości, jaką mogą osiągnąć narty, na ślizgu nacina się wzdłużne lub poprzeczne rowki o niewielkiej głębokości - tzw. strukturę. Struktura ma za zadanie zwiększyć poślizg narty poprzez wodę jako medium smarownicze (woda powstaje w wyniku tarcia jak wiemy przy tym procesie wytwarza się ciepło), ale gdy jest go za dużo to wtedy woda działa jak klej, a struktura zapobiega takiemu niepożądanemu działaniu wody. Wyróżniamy kilka rodzajów struktur narciarskich: Struktura Linearna (liniowa - linear structure). Nacięcia na narcie są długie i gęste. Jedna linia przechodzi praktycznie przez całą długość narty, stąd też nazwa. Struktura Krzyżowa (cross structure). W tym wypadku nacięcia są krótkie (od ok. 1,5cm do nawet 0,4cm) i ułożone w dość specyficzny wzór. Struktura Krzyżowa symetryczna (jodełka - broken V structure). podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone we wzór trochę przypominający drzewo iglaste. Struktura Ukośna (screw structure). Podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone albo w lewo albo w prawo. Strukturę dobieramy do warunków panujących na trasie zjazdu lub biegu oraz do wagi i umiejętności zawodnika (struktury są wykorzystywane głównie w narciarstwie zjazdowym, biegowym i skokach narciarskich). Strukturę można nakładać ręcznie za pomocą strukturatora (strukturyzatora) lub na maszynach za pomocą kamieni szlifierskich np. montana cristal inline, wintersteiger. Specjalny diament przejeżdża po szynie nacinając na kręcącym się kamieniu wzór jak gwint śruby. W zależności jaką strukturę chcemy, komputer ma zaprogramowane odpowiednią prędkość kamienia oraz przesuwu diamentu. Następnie wpuszcza się nartę w maszynę na programie szlifierskim, a wałek pneumatyczny dociska nartę ze specjalnym szablonem równomiernie do kamienia nakładającego strukturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dokładnie tak. Nie wiem jak jest teraz, ale narty do skoków miały trzy rowki! Sam widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Dzięki. I mnie też tak uczono. I Mitka jak widać również. A pytanie zadałem celowo, bo w niezłym skądinąd wykładzie Tomasza Kurdziela o budowie nart (tegoroczne Snow expo) pojawił się ten wątek. Ale tłumaczenie było wg mnie złe. Ten rowek wg prowadzącego miał spełniać tę sama rolę co dzisiejsza struktura. I chciałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. PozdroA okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 A okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Na pewno już w nartach prostych zrezygnowano z tego patentu. Już moje pradawne Rysy KF 72 (czyli wprowadzone w 1972 r.) nie miały rowka. Teoretycznie rowek powinien stabilizować narty w jeździe na wprost i łatwo sobie wyobrazić dlaczego, ale jak było naprawdę? A być może z rowka zrezygnowano dlatego, że konstrukcja narty, w szczególności warstwa metalu tuż nad ślizgiem, nie pozwalała na żadne rowki. A teorię, że rowek nic nie daje było usprawiedliwieniem tej niemożności. Trochę spiskowa ta teoria, ale całkiem prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jezeli dobrze pamietam, to mowilo sie o tym, ze rowek ogranicza boczne uslizugi. Narty skokowe mialy 3 rowki, pozniej juz 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Moje ostatnie narty (proste) miały rowek w wersji 'kanciatej'- przekroj poprzeczny miał kształt płaskiego prostokąta o wys miedzy 1 a 2 mm. W sumie ... gwarantowało to sensowną grubość slizgu. W obecnych komórkach voelkla slizg ma poniżej 1mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Zerowy - pierwszy serwis nart × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
filinator Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 https://www.facebook...olfTrailKrakow/ tu znajdziesz namiary na Osucha w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Veteran Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 WitamZe strukturą mam takie doświadczenia. Na moich SL miałem i mam jeszcze resztki struktury. Jak posmarowałem narty, to fajnie jechały. W miarę wycierania smaru jechały wolniej i "lepiły" się do śniegu.Smar zalepiał strukturę. Parę ruchów szczoteczką do mycia rąk nie wystarczyło, by ją przywrócić. I teraz nie wiem, co ważniejsze struktura, czy smar i właściwe smarowanie. Proszę o wyjaśnienie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Fizyka. Rowki i wybrzuszenia struktury działają podobnie do bieżnika opony, pozwalają usunąć wodę i dzięki temu narty nie "przysysają" się do śniegu, czyli będą szybsze i bardziej sterowalne. Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Na szybko ,,wygooglowałem" że do podniesienia prędkości osiąganej przez nartę. Chyba że nie o to chodzi. Info z wiki: Ślizg Dolna warstwa narty, mająca bezpośredni kontakt ze śniegiem. Współczesne ślizgi są przeważnie wykonywane z polietylenu (czasem z dodatkiem grafitu, który poprawia właściwości), który po nasączeniu smarem narciarskim ma doskonałe właściwości ślizgowe. W celu polepszenia prędkości, jaką mogą osiągnąć narty, na ślizgu nacina się wzdłużne lub poprzeczne rowki o niewielkiej głębokości - tzw. strukturę. Struktura ma za zadanie zwiększyć poślizg narty poprzez wodę jako medium smarownicze (woda powstaje w wyniku tarcia jak wiemy przy tym procesie wytwarza się ciepło), ale gdy jest go za dużo to wtedy woda działa jak klej, a struktura zapobiega takiemu niepożądanemu działaniu wody. Wyróżniamy kilka rodzajów struktur narciarskich: Struktura Linearna (liniowa - linear structure). Nacięcia na narcie są długie i gęste. Jedna linia przechodzi praktycznie przez całą długość narty, stąd też nazwa. Struktura Krzyżowa (cross structure). W tym wypadku nacięcia są krótkie (od ok. 1,5cm do nawet 0,4cm) i ułożone w dość specyficzny wzór. Struktura Krzyżowa symetryczna (jodełka - broken V structure). podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone we wzór trochę przypominający drzewo iglaste. Struktura Ukośna (screw structure). Podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone albo w lewo albo w prawo. Strukturę dobieramy do warunków panujących na trasie zjazdu lub biegu oraz do wagi i umiejętności zawodnika (struktury są wykorzystywane głównie w narciarstwie zjazdowym, biegowym i skokach narciarskich). Strukturę można nakładać ręcznie za pomocą strukturatora (strukturyzatora) lub na maszynach za pomocą kamieni szlifierskich np. montana cristal inline, wintersteiger. Specjalny diament przejeżdża po szynie nacinając na kręcącym się kamieniu wzór jak gwint śruby. W zależności jaką strukturę chcemy, komputer ma zaprogramowane odpowiednią prędkość kamienia oraz przesuwu diamentu. Następnie wpuszcza się nartę w maszynę na programie szlifierskim, a wałek pneumatyczny dociska nartę ze specjalnym szablonem równomiernie do kamienia nakładającego strukturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dokładnie tak. Nie wiem jak jest teraz, ale narty do skoków miały trzy rowki! Sam widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Dzięki. I mnie też tak uczono. I Mitka jak widać również. A pytanie zadałem celowo, bo w niezłym skądinąd wykładzie Tomasza Kurdziela o budowie nart (tegoroczne Snow expo) pojawił się ten wątek. Ale tłumaczenie było wg mnie złe. Ten rowek wg prowadzącego miał spełniać tę sama rolę co dzisiejsza struktura. I chciałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. PozdroA okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 A okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Na pewno już w nartach prostych zrezygnowano z tego patentu. Już moje pradawne Rysy KF 72 (czyli wprowadzone w 1972 r.) nie miały rowka. Teoretycznie rowek powinien stabilizować narty w jeździe na wprost i łatwo sobie wyobrazić dlaczego, ale jak było naprawdę? A być może z rowka zrezygnowano dlatego, że konstrukcja narty, w szczególności warstwa metalu tuż nad ślizgiem, nie pozwalała na żadne rowki. A teorię, że rowek nic nie daje było usprawiedliwieniem tej niemożności. Trochę spiskowa ta teoria, ale całkiem prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jezeli dobrze pamietam, to mowilo sie o tym, ze rowek ogranicza boczne uslizugi. Narty skokowe mialy 3 rowki, pozniej juz 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Moje ostatnie narty (proste) miały rowek w wersji 'kanciatej'- przekroj poprzeczny miał kształt płaskiego prostokąta o wys miedzy 1 a 2 mm. W sumie ... gwarantowało to sensowną grubość slizgu. W obecnych komórkach voelkla slizg ma poniżej 1mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Zerowy - pierwszy serwis nart × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
sebawroc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Na szybko ,,wygooglowałem" że do podniesienia prędkości osiąganej przez nartę. Chyba że nie o to chodzi. Info z wiki: Ślizg Dolna warstwa narty, mająca bezpośredni kontakt ze śniegiem. Współczesne ślizgi są przeważnie wykonywane z polietylenu (czasem z dodatkiem grafitu, który poprawia właściwości), który po nasączeniu smarem narciarskim ma doskonałe właściwości ślizgowe. W celu polepszenia prędkości, jaką mogą osiągnąć narty, na ślizgu nacina się wzdłużne lub poprzeczne rowki o niewielkiej głębokości - tzw. strukturę. Struktura ma za zadanie zwiększyć poślizg narty poprzez wodę jako medium smarownicze (woda powstaje w wyniku tarcia jak wiemy przy tym procesie wytwarza się ciepło), ale gdy jest go za dużo to wtedy woda działa jak klej, a struktura zapobiega takiemu niepożądanemu działaniu wody. Wyróżniamy kilka rodzajów struktur narciarskich: Struktura Linearna (liniowa - linear structure). Nacięcia na narcie są długie i gęste. Jedna linia przechodzi praktycznie przez całą długość narty, stąd też nazwa. Struktura Krzyżowa (cross structure). W tym wypadku nacięcia są krótkie (od ok. 1,5cm do nawet 0,4cm) i ułożone w dość specyficzny wzór. Struktura Krzyżowa symetryczna (jodełka - broken V structure). podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone we wzór trochę przypominający drzewo iglaste. Struktura Ukośna (screw structure). Podobnie jak w strukturze krzyżowej nacięcia są krótkie ale tym razem ułożone albo w lewo albo w prawo. Strukturę dobieramy do warunków panujących na trasie zjazdu lub biegu oraz do wagi i umiejętności zawodnika (struktury są wykorzystywane głównie w narciarstwie zjazdowym, biegowym i skokach narciarskich). Strukturę można nakładać ręcznie za pomocą strukturatora (strukturyzatora) lub na maszynach za pomocą kamieni szlifierskich np. montana cristal inline, wintersteiger. Specjalny diament przejeżdża po szynie nacinając na kręcącym się kamieniu wzór jak gwint śruby. W zależności jaką strukturę chcemy, komputer ma zaprogramowane odpowiednią prędkość kamienia oraz przesuwu diamentu. Następnie wpuszcza się nartę w maszynę na programie szlifierskim, a wałek pneumatyczny dociska nartę ze specjalnym szablonem równomiernie do kamienia nakładającego strukturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dokładnie tak. Nie wiem jak jest teraz, ale narty do skoków miały trzy rowki! Sam widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Dzięki. I mnie też tak uczono. I Mitka jak widać również. A pytanie zadałem celowo, bo w niezłym skądinąd wykładzie Tomasza Kurdziela o budowie nart (tegoroczne Snow expo) pojawił się ten wątek. Ale tłumaczenie było wg mnie złe. Ten rowek wg prowadzącego miał spełniać tę sama rolę co dzisiejsza struktura. I chciałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. PozdroA okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 A okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Na pewno już w nartach prostych zrezygnowano z tego patentu. Już moje pradawne Rysy KF 72 (czyli wprowadzone w 1972 r.) nie miały rowka. Teoretycznie rowek powinien stabilizować narty w jeździe na wprost i łatwo sobie wyobrazić dlaczego, ale jak było naprawdę? A być może z rowka zrezygnowano dlatego, że konstrukcja narty, w szczególności warstwa metalu tuż nad ślizgiem, nie pozwalała na żadne rowki. A teorię, że rowek nic nie daje było usprawiedliwieniem tej niemożności. Trochę spiskowa ta teoria, ale całkiem prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jezeli dobrze pamietam, to mowilo sie o tym, ze rowek ogranicza boczne uslizugi. Narty skokowe mialy 3 rowki, pozniej juz 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Moje ostatnie narty (proste) miały rowek w wersji 'kanciatej'- przekroj poprzeczny miał kształt płaskiego prostokąta o wys miedzy 1 a 2 mm. W sumie ... gwarantowało to sensowną grubość slizgu. W obecnych komórkach voelkla slizg ma poniżej 1mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Zerowy - pierwszy serwis nart × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Mitek Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lobo Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dokładnie tak. Nie wiem jak jest teraz, ale narty do skoków miały trzy rowki! Sam widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Dzięki. I mnie też tak uczono. I Mitka jak widać również. A pytanie zadałem celowo, bo w niezłym skądinąd wykładzie Tomasza Kurdziela o budowie nart (tegoroczne Snow expo) pojawił się ten wątek. Ale tłumaczenie było wg mnie złe. Ten rowek wg prowadzącego miał spełniać tę sama rolę co dzisiejsza struktura. I chciałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. PozdroA okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 A okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Na pewno już w nartach prostych zrezygnowano z tego patentu. Już moje pradawne Rysy KF 72 (czyli wprowadzone w 1972 r.) nie miały rowka. Teoretycznie rowek powinien stabilizować narty w jeździe na wprost i łatwo sobie wyobrazić dlaczego, ale jak było naprawdę? A być może z rowka zrezygnowano dlatego, że konstrukcja narty, w szczególności warstwa metalu tuż nad ślizgiem, nie pozwalała na żadne rowki. A teorię, że rowek nic nie daje było usprawiedliwieniem tej niemożności. Trochę spiskowa ta teoria, ale całkiem prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jezeli dobrze pamietam, to mowilo sie o tym, ze rowek ogranicza boczne uslizugi. Narty skokowe mialy 3 rowki, pozniej juz 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Moje ostatnie narty (proste) miały rowek w wersji 'kanciatej'- przekroj poprzeczny miał kształt płaskiego prostokąta o wys miedzy 1 a 2 mm. W sumie ... gwarantowało to sensowną grubość slizgu. W obecnych komórkach voelkla slizg ma poniżej 1mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Zerowy - pierwszy serwis nart
lobo Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Lobo, Ty będziesz wiedział. Do czego służył rowek w ślizgach biegnący wzdłuż "starej" narty? Jeszcze na takich jeździłem. Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dokładnie tak. Nie wiem jak jest teraz, ale narty do skoków miały trzy rowki! Sam widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Dzięki. I mnie też tak uczono. I Mitka jak widać również. A pytanie zadałem celowo, bo w niezłym skądinąd wykładzie Tomasza Kurdziela o budowie nart (tegoroczne Snow expo) pojawił się ten wątek. Ale tłumaczenie było wg mnie złe. Ten rowek wg prowadzącego miał spełniać tę sama rolę co dzisiejsza struktura. I chciałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. PozdroA okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 A okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Na pewno już w nartach prostych zrezygnowano z tego patentu. Już moje pradawne Rysy KF 72 (czyli wprowadzone w 1972 r.) nie miały rowka. Teoretycznie rowek powinien stabilizować narty w jeździe na wprost i łatwo sobie wyobrazić dlaczego, ale jak było naprawdę? A być może z rowka zrezygnowano dlatego, że konstrukcja narty, w szczególności warstwa metalu tuż nad ślizgiem, nie pozwalała na żadne rowki. A teorię, że rowek nic nie daje było usprawiedliwieniem tej niemożności. Trochę spiskowa ta teoria, ale całkiem prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jezeli dobrze pamietam, to mowilo sie o tym, ze rowek ogranicza boczne uslizugi. Narty skokowe mialy 3 rowki, pozniej juz 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Moje ostatnie narty (proste) miały rowek w wersji 'kanciatej'- przekroj poprzeczny miał kształt płaskiego prostokąta o wys miedzy 1 a 2 mm. W sumie ... gwarantowało to sensowną grubość slizgu. W obecnych komórkach voelkla slizg ma poniżej 1mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Zerowy - pierwszy serwis nart
Dany de Vino Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Dokładnie tak. Nie wiem jak jest teraz, ale narty do skoków miały trzy rowki! Sam widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 25 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2017 Narta z takim rowkiem w ślizgu miała być stabilniejsza przy jeździe na wprost - podobno Ops, przegapiłem post Mitka. Dzięki. I mnie też tak uczono. I Mitka jak widać również. A pytanie zadałem celowo, bo w niezłym skądinąd wykładzie Tomasza Kurdziela o budowie nart (tegoroczne Snow expo) pojawił się ten wątek. Ale tłumaczenie było wg mnie złe. Ten rowek wg prowadzącego miał spełniać tę sama rolę co dzisiejsza struktura. I chciałem się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. PozdroA okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... a_senior Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 A okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Na pewno już w nartach prostych zrezygnowano z tego patentu. Już moje pradawne Rysy KF 72 (czyli wprowadzone w 1972 r.) nie miały rowka. Teoretycznie rowek powinien stabilizować narty w jeździe na wprost i łatwo sobie wyobrazić dlaczego, ale jak było naprawdę? A być może z rowka zrezygnowano dlatego, że konstrukcja narty, w szczególności warstwa metalu tuż nad ślizgiem, nie pozwalała na żadne rowki. A teorię, że rowek nic nie daje było usprawiedliwieniem tej niemożności. Trochę spiskowa ta teoria, ale całkiem prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jezeli dobrze pamietam, to mowilo sie o tym, ze rowek ogranicza boczne uslizugi. Narty skokowe mialy 3 rowki, pozniej juz 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Moje ostatnie narty (proste) miały rowek w wersji 'kanciatej'- przekroj poprzeczny miał kształt płaskiego prostokąta o wys miedzy 1 a 2 mm. W sumie ... gwarantowało to sensowną grubość slizgu. W obecnych komórkach voelkla slizg ma poniżej 1mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Cześć Większość na takich jeździła. Rowek miał za zadanie polepszyć właściwości w jeździe na wprost. W pewnym momencie okazało się, że nie spełnia on swojej roli a jest wręcz niepotrzebny. Sam pamiętam jak zalewałem rowek parafiną. PozdroA okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 A okazało się przy wprowadzeniu nart karwingowych ( z oczywistych wzgledow), czy też już wcześniej w nartach 'prostych'? Na pewno już w nartach prostych zrezygnowano z tego patentu. Już moje pradawne Rysy KF 72 (czyli wprowadzone w 1972 r.) nie miały rowka. Teoretycznie rowek powinien stabilizować narty w jeździe na wprost i łatwo sobie wyobrazić dlaczego, ale jak było naprawdę? A być może z rowka zrezygnowano dlatego, że konstrukcja narty, w szczególności warstwa metalu tuż nad ślizgiem, nie pozwalała na żadne rowki. A teorię, że rowek nic nie daje było usprawiedliwieniem tej niemożności. Trochę spiskowa ta teoria, ale całkiem prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jezeli dobrze pamietam, to mowilo sie o tym, ze rowek ogranicza boczne uslizugi. Narty skokowe mialy 3 rowki, pozniej juz 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Moje ostatnie narty (proste) miały rowek w wersji 'kanciatej'- przekroj poprzeczny miał kształt płaskiego prostokąta o wys miedzy 1 a 2 mm. W sumie ... gwarantowało to sensowną grubość slizgu. W obecnych komórkach voelkla slizg ma poniżej 1mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 4 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
fredowski Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Jezeli dobrze pamietam, to mowilo sie o tym, ze rowek ogranicza boczne uslizugi. Narty skokowe mialy 3 rowki, pozniej juz 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 26 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Moje ostatnie narty (proste) miały rowek w wersji 'kanciatej'- przekroj poprzeczny miał kształt płaskiego prostokąta o wys miedzy 1 a 2 mm. W sumie ... gwarantowało to sensowną grubość slizgu. W obecnych komórkach voelkla slizg ma poniżej 1mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi