philologus Napisano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Cześć, przymierzam się do wyboru ośrodka w AT na wyjazd z rodziną w 02.2018. Kilka już objeździłem, no ale chciałbym poznać nowe miejsce. tylko jak zawsze, im większy wybór, tym trudniej wybrać. info, jakiego ośrodka szukam: 1. średni / mały ośrodek (niezatłoczony) z dobrą infrastrukturą 2. możliwie szerokie nartostrady, idealnie, jeśli większość tras będzie na poziomie ok. 2000m i więcej (ale nie chodzi mi o lodowce) 3. dobry wybór niebieskich i czerwonych tras (żona tylko na niebieskich) nie potrzebujemy każdego dnia zmieniać ośrodek (nie jesteśmy tego sortu , b duża ilość tras również nie jest najważniejsza. spokojnie wysiedzimy 6 dni na stoku również w małym ośrodku. Szukam ośrodków coś na podobieństwo np. Sillian lub St. Jakob im Defereggental. Oczywiście mogą być większe, ale to ten kierunek. Zastanawiałem się nad ponownym wyborem jednego z tych dwóch, ale z drugiej strony szkoda nie poznać kolejnych. wytypowałem sobie do wstępnej selekcji te poniższe: - Kappl - Matrei - Hochzeiger - Hochgurgl - Mayrhofen - Rastkogel / Tux - Schlick2000 Czy któregoś z tych ośrodków nie polecilibyście biorąc pod uwagę to, na czym nam zależy? Chętnie wybrałbym się zasadniczo do Hochgurgl, ale z uwagi na ceny, raczej ten ośrodek odpuszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Hochzeiger albo Gurgle będą najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 - A gdzie byłeś? - Z ww. na luty wybrałbym Matrei lub ew. Hochzeiger - Gurgle cię pokonają cenowo pewnie, mieszkać tam jest naprawdę drogo, w lutym? Nie. - Mayrhofen i Rastkogel to ten sam ośrodek, rozdział jest sztuczny dla gościa i wynika tylko ze stosunków właścicielskich - zły wybór na luty, na ogół masa ludzi ...no to nie jest to mały ośrodek. - paradoksalnie Tux był ostatnio świetny w lutym, pusty, idealny, i niezbyt mroźny - chciało mi się tam prawie 2 dni - naprawdę fajnie było - Schlick to patologia (w tamtych realiach), jeden dzień wystarczy ...na parę sezonów mówię stanowcze nie, chyba że przy okazji Stubaia ale w lutym?! - Kappl jest fajne, i gdybyś jednak zechciał to można odwiedzić pozostałe w Paznauntal - nie wiem gdzie byłeś ale dorzucę pod rozwagę coś wg twoich wymagań: Axamer-Lizum + Mutterer Alm i Hochoetz + Kuhtai Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
philologus Napisano 2 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 - A gdzie byłeś? - Z ww. na luty wybrałbym Matrei lub ew. Hochzeiger - Gurgle cię pokonają cenowo pewnie, mieszkać tam jest naprawdę drogo, w lutym? Nie. - Mayrhofen i Rastkogel to ten sam ośrodek, rozdział jest sztuczny dla gościa i wynika tylko ze stosunków właścicielskich - zły wybór na luty, na ogół masa ludzi ...no to nie jest to mały ośrodek. - paradoksalnie Tux był ostatnio świetny w lutym, pusty, idealny, i niezbyt mroźny - chciało mi się tam prawie 2 dni - naprawdę fajnie było - Schlick to patologia (w tamtych realiach), jeden dzień wystarczy ...na parę sezonów mówię stanowcze nie, chyba że przy okazji Stubaia ale w lutym?! - Kappl jest fajne, i gdybyś jednak zechciał to można odwiedzić pozostałe w Paznauntal - nie wiem gdzie byłeś ale dorzucę pod rozwagę coś wg twoich wymagań: Axamer-Lizum + Mutterer Alm i Hochoetz + Kuhtai Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka Byłem właśnie w St. Jakob i.d.D oraz Sillian. Oba ośrodki bardzo mi przypadły, chyba Sillian nawet lepiej. Kameralnie, szeroko, pusto na stokach. Byliśmy również w Hochoetz (ale bez wypadu do Kuhtai), bardzo fajny ośrodek, tylko dla żony za trudny. Na pewno weźmie szkółkę na 2-3 dni, ale jednak się blokuje, jak widzi nieco większe nachylenie, a w Hochoetz praktycznie same trasy czerwone, a te niebieskie to bardziej ścieżki. Kuhtai z tego co czytałem jeszcze ciut trudniejszy od Hochoetz. Na pewno odpada Schlick (dzięki za jednoznaczne skreślenie). Muttereralm trochę nisko. Popatrzę na Axamer-Lizum. Prawdpodobnie do waskiego grona wezmę Hochzeiger, Matrei (tu też zawsze chciałem pojeździć), ale chyba również trasy na Horberg / Penken (Mayrhofen/Hippach), podoba mi się tu rozłożenie tras i wyciągów, gdzie w zasadzie z jednego miejsca można zaliczyć Penken, Horberg i Rastkogel, bez potrzeby przemieszczania się pomiędzy ośrodkami. Choć ten wysoki sezon (luty) faktycznie może być ryzykowny. Hochgurgl z żalem, ale skreślam, cenowo nie do przeskoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Byłem właśnie w St. Jakob i.d.D oraz Sillian. Oba ośrodki bardzo mi przypadły, chyba Sillian nawet lepiej. Kameralnie, szeroko, pusto na stokach. Byliśmy również w Hochoetz (ale bez wypadu do Kuhtai), bardzo fajny ośrodek, tylko dla żony za trudny. Na pewno weźmie szkółkę na 2-3 dni, ale jednak się blokuje, jak widzi nieco większe nachylenie, a w Hochoetz praktycznie same trasy czerwone, a te niebieskie to bardziej ścieżki. Kuhtai z tego co czytałem jeszcze ciut trudniejszy od Hochoetz. Na pewno odpada Schlick (dzięki za jednoznaczne skreślenie). Muttereralm trochę nisko. Popatrzę na Axamer-Lizum. Prawdpodobnie do waskiego grona wezmę Hochzeiger, Matrei (tu też zawsze chciałem pojeździć), ale chyba również trasy na Horberg / Penken (Mayrhofen/Hippach), podoba mi się tu rozłożenie tras i wyciągów, gdzie w zasadzie z jednego miejsca można zaliczyć Penken, Horberg i Rastkogel, bez potrzeby przemieszczania się pomiędzy ośrodkami. Choć ten wysoki sezon (luty) faktycznie może być ryzykowny. Hochgurgl z żalem, ale skreślam, cenowo nie do przeskoczenia. Jeśli Hochoetz był zbyt wymagający to do Axamer chyba nie ma po co jechać bo niebieska 1 ma kwalifikację na czerwoną (choć w środku jest bardzo szeroka). Podobnie z HochZeigerem to fantastyczny ośrodek ale na pewno łagodnych stoków tam nie ma. Zillertal w szczycie sezonu to nie jest miejsce do łatwej jazdy. Może warto pomyśleć o ośrodkach w okolicach Lermoos? Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 miesiąc temu... philologus Napisano 11 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Cześć anf, dzięki za info. Ostatecznie już jakiś czas temu wybór dokonany i stety/niestety (to się okaże już na miejscu) będzie to jednak Mayrhofen. Dodatkowym argumentem było również to, że znalazłem w Hippach kameralny/rodzinny hotel z opcją HB i pokojem tzw. Familienzimmer (dwie sypialnie) z przystankiem Skibus pod hotelem w dobrej cenie. btw, rozumiem, że my się znamy? jeśli tak, daj znać na priv. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sportmaniak Napisano 12 Września 2017 Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Cześć anf, dzięki za info. Ostatecznie już jakiś czas temu wybór dokonany i stety/niestety (to się okaże już na miejscu) będzie to jednak Mayrhofen. Dodatkowym argumentem było również to, że znalazłem kameralny/rodzinny hotel z opcją HB i pokojem tzw. Familienzimmer (dwie sypialnie) z przystankiem Skibus pod hotelem w dobrej cenie. btw, rozumiem, że my się znamy? jeśli tak, daj znać na priv. pzdr Pewnie będziesz zadowolony, rejon ciekawy. Na przeszłość do Twojej listy podrzucam jeszcze Tyrolskie Nauders wraz z Belpiano (są na jednym karnecie a szczególnie ten drugi ma niesamowicie szerokie niebieskie trasy). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 miesiąc temu... gajowy01 Napisano 23 Października 2017 Udostępnij Napisano 23 Października 2017 (...) Ostatecznie już jakiś czas temu wybór dokonany i stety/niestety (to się okaże już na miejscu) będzie to jednak Mayrhofen. (...) Skoro tak, ...to tak... trudno Ja Zillertal akurat bardzo lubię, choć Mayrhofen może najmniej - ze względu na ludzi - z różnych przyczyn ten ośrodek bywa najbardziej zatłoczony w dolinie. Uwaga: każdy skipass kupiony na kilka dni uprawnia do jazdy w całej Zillertal - chcesz czy nie, więc korzystaj bo warto Cała dolina spięta jest skibusami i darmową kolejką - jeśli nie chcesz używać auta, choć to moim zdaniem wygodniejsze. Luźne tipy: - jeśli po 1 dniu będziesz miał dość Mayrhofen, w sensie rejonu Penken czy Horberg (bo tam masz najbliżej) - to namawiam na Ahorn - mała "osobna" część, ale fajna, konkretna, i pusta Dla żony jest u góry łagodna trasa (1 krzesło), im niżej tym stromiej - ale to kawał trasy z solidnym przewyższeniem. - ew. przebij się na drugą stronę ośrodka - Rastkogel jest łagodny, a dalej Eggalm niemal zawsze pusty. - z Eggalm możesz w ciągu kilku/dziesięciu minut być pod Tuxem skibusem - przy ładnej pogodzie to może być piękna wyprawa. Nie wiem jak skuteczny/szybki jesteś bo taka trasa Horberg - Rastkogel - Eggalm - Tux - to kawał drogi, ale da się bez problemu. Powrót możesz ogarnąć skibusem z Tuxa do domu - jest kilka linii. - z Hippach do Rohr masz nawet bliżej niż do Mayrhofen - a tam Zillertal Arena - baaardzo rozległy ośrodek (ponad 20 km w linii prostej) ale ja namawiam do jazdy w tej pierwszej częsci, tuż nad doliną, bardzo lubię. Masz tam jakieś 7 wyciągów do jazdy, sporo wariantów + zjazd do doliny - ze szczytu 2500 m n.p.n. do doliny masz najwyższe przewyższenie w AT ...szczerze mówiąc chyba nie dla żony bo zwłaszcza dolna część jest stroma i wąska, że nie ma "miętkiej gry" Większość oczywiście zjeżdża gondolą więc też bez stresu. - w dolinie najbardziej lubię chyba tę część nad Hochfügen, na początku doliny. Do Kaltenbach (początek Hochfügen-Hochzillertal) masz 15 minut i kolejkę ...polecam - na karnecie masz i tak. Uroczego Spieljocha już pominę Cóż, dużo możliwości, w tydzień się nie da za bardzo ale sam sobie skomplikowałeś. Zacząłeś od pytania o mały ośrodek a skończyłeś w samym środku ogromnej doliny, gdzie masz kilkaset km tras - więc teraz już musisz Schemat doliny:http://ski3.intermaps.com/zillertal/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Skyflyer Napisano 25 Października 2017 Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Ja również rozważam w tym roku objazd kilku mniejszych, głównie tyrolskich ośrodków, ale ogólnie mam na oku więcej miejscówek: 1. Kappl (uwielbiam - sprawdzone!) 2. Hochoetz-Kuehtai 3. Pitztal-Rifflsee (ew. za dopłatą lodowiec) 4. Zugspitze (najbliższy, jadąc od strony Czech/Niemiec i w tym roku nowa kolej) 5. Hochzeiger (krajobrazowo wydaje się ciut mniej ciekawy i mniej urozmaicony) 6. Axamer-Lizum (wydaje się ciekawą, urokliwą dolinką) 7. Sillian (+blisko do Cortiny d'Ampezzo) 8. Wildkogel 9. Sportgastein (niestety brak osobnego, tańszego karnetu) Wykluczam Galtuer, See i parę innych, bo preferuję kanapy, niż gondole na głównych stokach. Wykluczam też te w okolicach Salzburga (Lofer, St. Johann, Steinplatte, SKi-Juwel), bo są położone zbyt nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... swan Napisano 3 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Wykluczam Galtuer, See i parę innych, bo preferuję kanapy, niż gondole na głównych stokach. Wykluczam też te w okolicach Salzburga (Lofer, St. Johann, Steinplatte, SKi-Juwel), bo są położone zbyt nisko. bzdury z tym nisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jaro323 Napisano 3 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 bzdury z tym nisko Kolega nie dopisał w jakim terminie się wybiera, w tych ośrodkach co wymienił na obrzeżach sezonu może być zdecydowanie za nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jaro323 Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Cześć W pierwszym poście jest: "przymierzam się do wyboru ośrodka w AT na wyjazd z rodziną w 02.2018". W tym terminie chyba nie powinno być problemu. Odnosiłem się do postu Skyflera którego zacytował Swan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Skyflyer Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 "Zbyt nisko" nie tylko w sensie warunków śniegowych, jak i krajobrazu, ale to moje subiektywne zdanie. Po prostu uważam, że jeśli już się jedzie blisko 1000 km, to lepiej zasmakować prawdziwych Alp. Pamiętajmy, że górna granica lasów w Alpach to ok. 1900 m n.p.m. a 3 z 4 ośrodków które wspomniałem przy tej okazji, nawet tej granicy nie sięga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Wyjazdy i podróże Wyjazdy zagraniczne Austria - wybór średniego/małego ośrodka × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Wujot Napisano 4 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Byłem właśnie w St. Jakob i.d.D oraz Sillian. Oba ośrodki bardzo mi przypadły, chyba Sillian nawet lepiej. Kameralnie, szeroko, pusto na stokach. Byliśmy również w Hochoetz (ale bez wypadu do Kuhtai), bardzo fajny ośrodek, tylko dla żony za trudny. Na pewno weźmie szkółkę na 2-3 dni, ale jednak się blokuje, jak widzi nieco większe nachylenie, a w Hochoetz praktycznie same trasy czerwone, a te niebieskie to bardziej ścieżki. Kuhtai z tego co czytałem jeszcze ciut trudniejszy od Hochoetz. Na pewno odpada Schlick (dzięki za jednoznaczne skreślenie). Muttereralm trochę nisko. Popatrzę na Axamer-Lizum. Prawdpodobnie do waskiego grona wezmę Hochzeiger, Matrei (tu też zawsze chciałem pojeździć), ale chyba również trasy na Horberg / Penken (Mayrhofen/Hippach), podoba mi się tu rozłożenie tras i wyciągów, gdzie w zasadzie z jednego miejsca można zaliczyć Penken, Horberg i Rastkogel, bez potrzeby przemieszczania się pomiędzy ośrodkami. Choć ten wysoki sezon (luty) faktycznie może być ryzykowny. Hochgurgl z żalem, ale skreślam, cenowo nie do przeskoczenia. Jeśli Hochoetz był zbyt wymagający to do Axamer chyba nie ma po co jechać bo niebieska 1 ma kwalifikację na czerwoną (choć w środku jest bardzo szeroka). Podobnie z HochZeigerem to fantastyczny ośrodek ale na pewno łagodnych stoków tam nie ma. Zillertal w szczycie sezonu to nie jest miejsce do łatwej jazdy. Może warto pomyśleć o ośrodkach w okolicach Lermoos? Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
philologus Napisano 11 Września 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2017 Cześć anf, dzięki za info. Ostatecznie już jakiś czas temu wybór dokonany i stety/niestety (to się okaże już na miejscu) będzie to jednak Mayrhofen. Dodatkowym argumentem było również to, że znalazłem w Hippach kameralny/rodzinny hotel z opcją HB i pokojem tzw. Familienzimmer (dwie sypialnie) z przystankiem Skibus pod hotelem w dobrej cenie. btw, rozumiem, że my się znamy? jeśli tak, daj znać na priv. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sportmaniak Napisano 12 Września 2017 Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Cześć anf, dzięki za info. Ostatecznie już jakiś czas temu wybór dokonany i stety/niestety (to się okaże już na miejscu) będzie to jednak Mayrhofen. Dodatkowym argumentem było również to, że znalazłem kameralny/rodzinny hotel z opcją HB i pokojem tzw. Familienzimmer (dwie sypialnie) z przystankiem Skibus pod hotelem w dobrej cenie. btw, rozumiem, że my się znamy? jeśli tak, daj znać na priv. pzdr Pewnie będziesz zadowolony, rejon ciekawy. Na przeszłość do Twojej listy podrzucam jeszcze Tyrolskie Nauders wraz z Belpiano (są na jednym karnecie a szczególnie ten drugi ma niesamowicie szerokie niebieskie trasy). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 miesiąc temu... gajowy01 Napisano 23 Października 2017 Udostępnij Napisano 23 Października 2017 (...) Ostatecznie już jakiś czas temu wybór dokonany i stety/niestety (to się okaże już na miejscu) będzie to jednak Mayrhofen. (...) Skoro tak, ...to tak... trudno Ja Zillertal akurat bardzo lubię, choć Mayrhofen może najmniej - ze względu na ludzi - z różnych przyczyn ten ośrodek bywa najbardziej zatłoczony w dolinie. Uwaga: każdy skipass kupiony na kilka dni uprawnia do jazdy w całej Zillertal - chcesz czy nie, więc korzystaj bo warto Cała dolina spięta jest skibusami i darmową kolejką - jeśli nie chcesz używać auta, choć to moim zdaniem wygodniejsze. Luźne tipy: - jeśli po 1 dniu będziesz miał dość Mayrhofen, w sensie rejonu Penken czy Horberg (bo tam masz najbliżej) - to namawiam na Ahorn - mała "osobna" część, ale fajna, konkretna, i pusta Dla żony jest u góry łagodna trasa (1 krzesło), im niżej tym stromiej - ale to kawał trasy z solidnym przewyższeniem. - ew. przebij się na drugą stronę ośrodka - Rastkogel jest łagodny, a dalej Eggalm niemal zawsze pusty. - z Eggalm możesz w ciągu kilku/dziesięciu minut być pod Tuxem skibusem - przy ładnej pogodzie to może być piękna wyprawa. Nie wiem jak skuteczny/szybki jesteś bo taka trasa Horberg - Rastkogel - Eggalm - Tux - to kawał drogi, ale da się bez problemu. Powrót możesz ogarnąć skibusem z Tuxa do domu - jest kilka linii. - z Hippach do Rohr masz nawet bliżej niż do Mayrhofen - a tam Zillertal Arena - baaardzo rozległy ośrodek (ponad 20 km w linii prostej) ale ja namawiam do jazdy w tej pierwszej częsci, tuż nad doliną, bardzo lubię. Masz tam jakieś 7 wyciągów do jazdy, sporo wariantów + zjazd do doliny - ze szczytu 2500 m n.p.n. do doliny masz najwyższe przewyższenie w AT ...szczerze mówiąc chyba nie dla żony bo zwłaszcza dolna część jest stroma i wąska, że nie ma "miętkiej gry" Większość oczywiście zjeżdża gondolą więc też bez stresu. - w dolinie najbardziej lubię chyba tę część nad Hochfügen, na początku doliny. Do Kaltenbach (początek Hochfügen-Hochzillertal) masz 15 minut i kolejkę ...polecam - na karnecie masz i tak. Uroczego Spieljocha już pominę Cóż, dużo możliwości, w tydzień się nie da za bardzo ale sam sobie skomplikowałeś. Zacząłeś od pytania o mały ośrodek a skończyłeś w samym środku ogromnej doliny, gdzie masz kilkaset km tras - więc teraz już musisz Schemat doliny:http://ski3.intermaps.com/zillertal/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Skyflyer Napisano 25 Października 2017 Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Ja również rozważam w tym roku objazd kilku mniejszych, głównie tyrolskich ośrodków, ale ogólnie mam na oku więcej miejscówek: 1. Kappl (uwielbiam - sprawdzone!) 2. Hochoetz-Kuehtai 3. Pitztal-Rifflsee (ew. za dopłatą lodowiec) 4. Zugspitze (najbliższy, jadąc od strony Czech/Niemiec i w tym roku nowa kolej) 5. Hochzeiger (krajobrazowo wydaje się ciut mniej ciekawy i mniej urozmaicony) 6. Axamer-Lizum (wydaje się ciekawą, urokliwą dolinką) 7. Sillian (+blisko do Cortiny d'Ampezzo) 8. Wildkogel 9. Sportgastein (niestety brak osobnego, tańszego karnetu) Wykluczam Galtuer, See i parę innych, bo preferuję kanapy, niż gondole na głównych stokach. Wykluczam też te w okolicach Salzburga (Lofer, St. Johann, Steinplatte, SKi-Juwel), bo są położone zbyt nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... swan Napisano 3 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Wykluczam Galtuer, See i parę innych, bo preferuję kanapy, niż gondole na głównych stokach. Wykluczam też te w okolicach Salzburga (Lofer, St. Johann, Steinplatte, SKi-Juwel), bo są położone zbyt nisko. bzdury z tym nisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jaro323 Napisano 3 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 bzdury z tym nisko Kolega nie dopisał w jakim terminie się wybiera, w tych ośrodkach co wymienił na obrzeżach sezonu może być zdecydowanie za nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jaro323 Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Cześć W pierwszym poście jest: "przymierzam się do wyboru ośrodka w AT na wyjazd z rodziną w 02.2018". W tym terminie chyba nie powinno być problemu. Odnosiłem się do postu Skyflera którego zacytował Swan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Skyflyer Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 "Zbyt nisko" nie tylko w sensie warunków śniegowych, jak i krajobrazu, ale to moje subiektywne zdanie. Po prostu uważam, że jeśli już się jedzie blisko 1000 km, to lepiej zasmakować prawdziwych Alp. Pamiętajmy, że górna granica lasów w Alpach to ok. 1900 m n.p.m. a 3 z 4 ośrodków które wspomniałem przy tej okazji, nawet tej granicy nie sięga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Wyjazdy i podróże Wyjazdy zagraniczne Austria - wybór średniego/małego ośrodka
gajowy01 Napisano 23 Października 2017 Udostępnij Napisano 23 Października 2017 (...) Ostatecznie już jakiś czas temu wybór dokonany i stety/niestety (to się okaże już na miejscu) będzie to jednak Mayrhofen. (...) Skoro tak, ...to tak... trudno Ja Zillertal akurat bardzo lubię, choć Mayrhofen może najmniej - ze względu na ludzi - z różnych przyczyn ten ośrodek bywa najbardziej zatłoczony w dolinie. Uwaga: każdy skipass kupiony na kilka dni uprawnia do jazdy w całej Zillertal - chcesz czy nie, więc korzystaj bo warto Cała dolina spięta jest skibusami i darmową kolejką - jeśli nie chcesz używać auta, choć to moim zdaniem wygodniejsze. Luźne tipy: - jeśli po 1 dniu będziesz miał dość Mayrhofen, w sensie rejonu Penken czy Horberg (bo tam masz najbliżej) - to namawiam na Ahorn - mała "osobna" część, ale fajna, konkretna, i pusta Dla żony jest u góry łagodna trasa (1 krzesło), im niżej tym stromiej - ale to kawał trasy z solidnym przewyższeniem. - ew. przebij się na drugą stronę ośrodka - Rastkogel jest łagodny, a dalej Eggalm niemal zawsze pusty. - z Eggalm możesz w ciągu kilku/dziesięciu minut być pod Tuxem skibusem - przy ładnej pogodzie to może być piękna wyprawa. Nie wiem jak skuteczny/szybki jesteś bo taka trasa Horberg - Rastkogel - Eggalm - Tux - to kawał drogi, ale da się bez problemu. Powrót możesz ogarnąć skibusem z Tuxa do domu - jest kilka linii. - z Hippach do Rohr masz nawet bliżej niż do Mayrhofen - a tam Zillertal Arena - baaardzo rozległy ośrodek (ponad 20 km w linii prostej) ale ja namawiam do jazdy w tej pierwszej częsci, tuż nad doliną, bardzo lubię. Masz tam jakieś 7 wyciągów do jazdy, sporo wariantów + zjazd do doliny - ze szczytu 2500 m n.p.n. do doliny masz najwyższe przewyższenie w AT ...szczerze mówiąc chyba nie dla żony bo zwłaszcza dolna część jest stroma i wąska, że nie ma "miętkiej gry" Większość oczywiście zjeżdża gondolą więc też bez stresu. - w dolinie najbardziej lubię chyba tę część nad Hochfügen, na początku doliny. Do Kaltenbach (początek Hochfügen-Hochzillertal) masz 15 minut i kolejkę ...polecam - na karnecie masz i tak. Uroczego Spieljocha już pominę Cóż, dużo możliwości, w tydzień się nie da za bardzo ale sam sobie skomplikowałeś. Zacząłeś od pytania o mały ośrodek a skończyłeś w samym środku ogromnej doliny, gdzie masz kilkaset km tras - więc teraz już musisz Schemat doliny:http://ski3.intermaps.com/zillertal/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skyflyer Napisano 25 Października 2017 Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Ja również rozważam w tym roku objazd kilku mniejszych, głównie tyrolskich ośrodków, ale ogólnie mam na oku więcej miejscówek: 1. Kappl (uwielbiam - sprawdzone!) 2. Hochoetz-Kuehtai 3. Pitztal-Rifflsee (ew. za dopłatą lodowiec) 4. Zugspitze (najbliższy, jadąc od strony Czech/Niemiec i w tym roku nowa kolej) 5. Hochzeiger (krajobrazowo wydaje się ciut mniej ciekawy i mniej urozmaicony) 6. Axamer-Lizum (wydaje się ciekawą, urokliwą dolinką) 7. Sillian (+blisko do Cortiny d'Ampezzo) 8. Wildkogel 9. Sportgastein (niestety brak osobnego, tańszego karnetu) Wykluczam Galtuer, See i parę innych, bo preferuję kanapy, niż gondole na głównych stokach. Wykluczam też te w okolicach Salzburga (Lofer, St. Johann, Steinplatte, SKi-Juwel), bo są położone zbyt nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swan Napisano 3 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Wykluczam Galtuer, See i parę innych, bo preferuję kanapy, niż gondole na głównych stokach. Wykluczam też te w okolicach Salzburga (Lofer, St. Johann, Steinplatte, SKi-Juwel), bo są położone zbyt nisko. bzdury z tym nisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jaro323 Napisano 3 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 bzdury z tym nisko Kolega nie dopisał w jakim terminie się wybiera, w tych ośrodkach co wymienił na obrzeżach sezonu może być zdecydowanie za nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jaro323 Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Cześć W pierwszym poście jest: "przymierzam się do wyboru ośrodka w AT na wyjazd z rodziną w 02.2018". W tym terminie chyba nie powinno być problemu. Odnosiłem się do postu Skyflera którego zacytował Swan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Skyflyer Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 "Zbyt nisko" nie tylko w sensie warunków śniegowych, jak i krajobrazu, ale to moje subiektywne zdanie. Po prostu uważam, że jeśli już się jedzie blisko 1000 km, to lepiej zasmakować prawdziwych Alp. Pamiętajmy, że górna granica lasów w Alpach to ok. 1900 m n.p.m. a 3 z 4 ośrodków które wspomniałem przy tej okazji, nawet tej granicy nie sięga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Wyjazdy i podróże Wyjazdy zagraniczne Austria - wybór średniego/małego ośrodka
jaro323 Napisano 3 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 bzdury z tym nisko Kolega nie dopisał w jakim terminie się wybiera, w tych ośrodkach co wymienił na obrzeżach sezonu może być zdecydowanie za nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jaro323 Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Cześć W pierwszym poście jest: "przymierzam się do wyboru ośrodka w AT na wyjazd z rodziną w 02.2018". W tym terminie chyba nie powinno być problemu. Odnosiłem się do postu Skyflera którego zacytował Swan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Skyflyer Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 "Zbyt nisko" nie tylko w sensie warunków śniegowych, jak i krajobrazu, ale to moje subiektywne zdanie. Po prostu uważam, że jeśli już się jedzie blisko 1000 km, to lepiej zasmakować prawdziwych Alp. Pamiętajmy, że górna granica lasów w Alpach to ok. 1900 m n.p.m. a 3 z 4 ośrodków które wspomniałem przy tej okazji, nawet tej granicy nie sięga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
jaro323 Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Cześć W pierwszym poście jest: "przymierzam się do wyboru ośrodka w AT na wyjazd z rodziną w 02.2018". W tym terminie chyba nie powinno być problemu. Odnosiłem się do postu Skyflera którego zacytował Swan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Skyflyer Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 "Zbyt nisko" nie tylko w sensie warunków śniegowych, jak i krajobrazu, ale to moje subiektywne zdanie. Po prostu uważam, że jeśli już się jedzie blisko 1000 km, to lepiej zasmakować prawdziwych Alp. Pamiętajmy, że górna granica lasów w Alpach to ok. 1900 m n.p.m. a 3 z 4 ośrodków które wspomniałem przy tej okazji, nawet tej granicy nie sięga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Skyflyer Napisano 6 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 "Zbyt nisko" nie tylko w sensie warunków śniegowych, jak i krajobrazu, ale to moje subiektywne zdanie. Po prostu uważam, że jeśli już się jedzie blisko 1000 km, to lepiej zasmakować prawdziwych Alp. Pamiętajmy, że górna granica lasów w Alpach to ok. 1900 m n.p.m. a 3 z 4 ośrodków które wspomniałem przy tej okazji, nawet tej granicy nie sięga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi