star Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 70-150 też masz spore rozbieżności;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Zawodnicy w PŚ osiągają maksymalnie pomiędzy 130/150 km/h i to tylko na krótkich odcinkach. Muszą dobrze skalkulować prędkość i ryzyko, nikt nie jest samobójcą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Na fofokomórce w Obertauern miałem 89 km/h ale ani stok nie był jakiś super stromy ani warunki szczególnie szybkie (lekka ciapa). Co ciekawe nie było specjalnej różnicy między SL i GS poza tym, że na gigantce mniej telepało. Prędkości 100-110 są jak najbardziej możliwe do osiągnięcia ale 130 i więcej to już albo typowe speedski albo dział humor. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lski Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 70-150 też masz spore rozbieżności;-) Otóż nie,pytanie tylko o wiarygodność tych 150 ,bo 2 pozostałe pomiary wiarygodne jak najbardziej.Od 74 jako średniej na gigancie po 150 przy pustej,lodowej trasie na krechę-chyba jednak to realne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... BraCuru Napisano 5 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Tutaj macie drugiego gpsa pokazujący ten sam karygodny błąd z tego samego przejazdu: http://www.movescoun...s/move154786649 Co gorsza mój prędkościomierz w samochodzie, gps samochodowy i dwa podręczne gps pokazują około 40km/h za dużo na drodze na lodowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... BraCuru Napisano 5 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Dodam, że faktycznie gps może pokazywać błędy wynikające np z gwałtownych przyspieszeń. Podczas upadku gps z gopro pokazał 131km/h co jest bzdurą. Upadek nastapił przy prędkosci 114km/h co widać na zapisie video oraz z drugiego gpsa: http://www.movescoun...s/move154786676 Poza tym przejazdów z pomiarem prędkości robiłem w Solden w sumie więcej niż 20. Nie zauważyłem rozbieżnych wartości. W Andorze nie udało mi się pojechać szybciej niż 89km/h: http://www.movescoun...s/move146282958 Po prostu nie ma tak takiej trasy jak idealna czarna 31 Solden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 To jest analiza pliku z GPS BraCuru. 176 m przejechane ze średnią prędkościa na tym odcinku 127 km/H, ślad jest prosty, jechał na krechę. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Warto zwrócić uwagę na jakiej wysokości dokonano pomiaru. Dla spadku swobodnego, prędkość spadania jest ok. 12% większa na 3000m niż na 1000m. Możliwe, że ten GPS zawyżył pomiar ale na pewno nie o 40km/h. Nie mniej jednak polecałbym takie pomiary robić fotokomórką lub posługiwać się jedynie prędkością średnią z dłuższych odcinków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Dodam, że faktycznie gps może pokazywać błędy wynikające np z gwałtownych przyspieszeń. Podczas upadku gps z gopro pokazał 131km/h co jest bzdurą. Upadek nastapił przy prędkosci 114km/h co widać na zapisie video oraz z drugiego gpsa: http://www.movescoun...s/move154786676 Poza tym przejazdów z pomiarem prędkości robiłem w Solden w sumie więcej niż 20. Nie zauważyłem rozbieżnych wartości. W Andorze nie udało mi się pojechać szybciej niż 89km/h:http://www.movescoun...s/move146282958 Po prostu nie ma tak takiej trasy jak idealna czarna 31 Solden. Cześć Bzdury kolego i tyle. Swego czasu brałem dość przypadkowo udział w testach tego typu sprzętu. Był nawet pomiar 168km/h. Też się cieszyliśmy jak głupi ale przyczyna była inna niż u Ciebie - w próbach brali udział doświadczeni zawodnicy, zjazdowcy. A jakby co to zgłoś ten wynik - pobiłeś rekord Polski (albo byłeś bardzo blisko) amatorów w speed ski. A biorąc pod uwagę sprzęt na jakim jechałeś oraz permanentne hamowanie w trakcie jazdy to chyba ze dwa razy. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 To jest analiza pliku z GPS BraCuru. 176 m przejechane ze średnią prędkościa na tym odcinku 127 km/H, ślad jest prosty, jechał na krechę. A czym są te stopnie rzeczywiste przy parametrze trasa? Można się przekręcić;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 A czym są te stopnie rzeczywiste przy parametrze trasa? Można się przekręcić;-) Kąt pomiędzy kierunkiem północy geograficznej a kierunkiem danego odcinka trasy. Stopnie są rzeczywiste bo liczone od północy geograficznej a nie magnetycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Co gorsza mój prędkościomierz w samochodzie, gps samochodowy i dwa podręczne gps pokazują około 40km/h za dużo na drodze na lodowiec Moj też..... do czasu aż pewnego dnia wyciąg z konta wskazał pokazał o równe 100E + koszty za mało..... ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 nie zebym sie czepial ale nawet biorac pod uwage ze upadek mial miejsce przy 114 to mysle ze pisalbys tak szybko tutaj na forum, moze sie myle ale ta jazda wyglada mi na 60-70 max w tym sezonie widzialem jak goscia pozamiatalo na Kotelnicy,ile tam mozesz max poleciec 70dych nie wiecej,Twoja wywrotka przy tamtym to pikus Cześć Właśnie na Kotelnicy przy orczykach są rozgrywane mistrzostwa polski amatorów w speedski. Nie wiem ile teraz wynosi rekord Polski ale było to właśnie coś koło 130km/h. Przygotowanie do takiego startu w sensie sprzętowym i techniki jazdy to niezłą magia dlatego tak bawią mnie opisy prędkościowych osiągnięć dokonywanych w polarze na slalomkach. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... n3l15 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Nie ogarniam jak można brać Vmax z apki połączonej z gps na telefonie czy gopro na poważnie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Tutaj macie drugiego gpsa pokazujący ten sam karygodny błąd z tego samego przejazdu: Dwa urządzenia, dokonujące pomiaru w tym samym czasie i miejscu, będą miały podobny błąd, bo podlegają tym samym zakłóceniom. Dzięki tej właściwości systemu GPS, geodeci mogą dokonywać pomiarów z dokładnością do kilku cm, za pomocą tzw. stacji referencyjnych.ALE- żeby otrzymać pomiar z taką dokładnością, urządzenie pomiarowe musi spędzić troche czasu w jednym punkcie no i sa to urzadzenia o wiele dokładniejsze, niż odbiorniki GPS w telefonach, kamerach czy nawigacjach.Co gorsza mój prędkościomierz w samochodzie, gps samochodowy i dwa podręczne gps pokazują około 40km/h za dużo na drodze na lodowiec Z samochodem jest prościej- w większości przypadków poruszasz się po terenie płaskim (czyli pewnie składowa pionową można pewnie olać i uzyskać dokładność porównywalną z prędkościomierzem w samochodzie) a dodatkowo oprogramowanie może samo skorygować część błędów, bo tor ruchu jest ograniczony przez drogę.Nie ma co się spinać. Jechałeś szybko i na pewno nie szybciej niż wskazania GPSa. Ile to było wolniej- nie podejmuje się szacować.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ale gadacie a przy glosie nie jezdzacy szybko albo "hamulcowi" To jest temat o rekordach forumowiczow i niech tego dotyczy. Co to sa za pytania?: czy trasa byla pusta a czy byla wyznaczona, czy lepszy GPS albo fotocela itd ze zawodnicy jada max 140-150kmh to cywile tak szybko nie moga itd., ze sie mozna zabic albo nie mozna. Zacznijcie jezdzic szybko to sie przekonacie. Te predkosci nie powstaja nagle, to sa setki prob podejmowanych kilka razy dziennie na kazdym wyjezdzie i tylko przy sprzyjajacych warunkach, na dlugich nartach w jezdzie na wprost a wystarczy 500-600m dobrego stoku. Trafia sie okazja, to zaczynasz jechac, dochodzisz do strachu, przerywasz i tak dalej, jeszcze kilka razy... Do tego trzeba ,miec przyrodzenie a nie flaczyc ze strachu przed tym czego nie bedzie. Korzystam z zegarka, informuje mnie, ze ma 3 GPS-y i wydaje mi sie ze wskazuje dobrze, sa to jazdy na rowerze, na rolkach przy biegach, nartach. Wrzucam dane na kompa i widze trase, zmiane predkosci. Poruszajac sie wielokrotnie po tych samych trasach biegowych i porownujac w kompie predkosci, widze to co bylo w rzeczywistosci, ze tam zwolnilem bo bylo mocno pod wiatr na kompie predkosc zmalala. itd. Moze jest tak, ze te zabawki wariuja przy predkoscich powyzej 100kmh... nie wiem ps. To nie jest zadna napinka, te rekordy powstaja czesto z przypadku, zrozumialym jest, ze element rywalizacji jest konieczny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ok. Narty: pomiar czasu w Livigno. Wynik 108 km/h na slalomkach sc Fischer. Sa świadkowie. Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Jechałem tą drogą na rowerze, granicę strachu miałem już za sobą i licznik rowerowy pokazał mi 78 ,myślę ,że to było w granicach Twojego 168. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ok. Narty: pomiar czasu w Livigno. Wynik 108 km/h na slalomkach sc Fischer. Sa świadkowie. Na masterach byłoby 200. Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Z aerodynamiki wynika, że nie mogłeś jechać 168 km/h na 15 % spadku. Poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No co Ty powiesz..... a gps pokazał dokładnie tyle. Jestem rozczarowany. ;-) ( dla porzadku -to jest przedwojenna szosa wiec nachylenie max 8-10%). Nie namawiam do zrezygnowania z GPS do pomiarów prędkości, ( jak w miarę skutecznie uzyskać sensowne wyniki napisał Fredo), namawiam za to do traktowania odczytów "vmax" ze skrajna nieufnoscią. ..... bo inaczej okaże się że nieraz bilem rekordy świata prędkości w czasie spokojnej jazdy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Mój rekord prędkości wg. GPS-a (nawigacja Garmina, firmowa wbudowana w auto, duży 2 tonowy SUV Ssangyong Kyron całe 141 KM) wynosił: uwaga 816 KM/H. Jak dobrze poszukam wrzucę zdjęcie. Jechałem wówczas w Alpach, po krętej górzystej grodze, a nawigacja co chwilę gubiła sygnał. Na prędkościomierzu nie przekraczałem 80 km/h. Pozdrawiam K.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No...... to juz coś. ;-) granicą jest prędkość światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No co Ty powiesz..... a gps pokazał dokładnie tyle. ;-) ( dla porzadku -to jest przedwojenna szosa wiec nachylenie max 8-10%). Nie namawiam do zrezygnowania z GPS do pomiarów prędkości, namawiam za to do traktowania odczytów vmax ze skrajna nieufnoscia. ..... bo inaczej okaże się że nie raz bilem rekordy świata prędkości w czasie spokojnej jazdy..... Tak ale na odcinku 1 km. Nie ptrzebujesz 1 km żeby sie rozpędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 ???za wolno myślę... co chciałeś napisać. ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... valdi3 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Cześć Właśnie na Kotelnicy przy orczykach są rozgrywane mistrzostwa polski amatorów w speedski. Nie wiem ile teraz wynosi rekord Polski ale było to właśnie coś koło 130km/h. Przygotowanie do takiego startu w sensie sprzętowym i techniki jazdy to niezłą magia dlatego tak bawią mnie opisy prędkościowych osiągnięć dokonywanych w polarze na slalomkach. Pozdrowienia Tak masz racje ale to fisowskiej 1 lub 2/2a,ale ja mialem na mysli trase nr 4 (tyle ze nie napisalem)na 4 ciezko sie jakos specjalnie rozpedzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 17 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Nasze rekordy prędkości × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
BraCuru Napisano 5 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Tutaj macie drugiego gpsa pokazujący ten sam karygodny błąd z tego samego przejazdu: http://www.movescoun...s/move154786649 Co gorsza mój prędkościomierz w samochodzie, gps samochodowy i dwa podręczne gps pokazują około 40km/h za dużo na drodze na lodowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BraCuru Napisano 5 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Dodam, że faktycznie gps może pokazywać błędy wynikające np z gwałtownych przyspieszeń. Podczas upadku gps z gopro pokazał 131km/h co jest bzdurą. Upadek nastapił przy prędkosci 114km/h co widać na zapisie video oraz z drugiego gpsa: http://www.movescoun...s/move154786676 Poza tym przejazdów z pomiarem prędkości robiłem w Solden w sumie więcej niż 20. Nie zauważyłem rozbieżnych wartości. W Andorze nie udało mi się pojechać szybciej niż 89km/h: http://www.movescoun...s/move146282958 Po prostu nie ma tak takiej trasy jak idealna czarna 31 Solden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 To jest analiza pliku z GPS BraCuru. 176 m przejechane ze średnią prędkościa na tym odcinku 127 km/H, ślad jest prosty, jechał na krechę. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Warto zwrócić uwagę na jakiej wysokości dokonano pomiaru. Dla spadku swobodnego, prędkość spadania jest ok. 12% większa na 3000m niż na 1000m. Możliwe, że ten GPS zawyżył pomiar ale na pewno nie o 40km/h. Nie mniej jednak polecałbym takie pomiary robić fotokomórką lub posługiwać się jedynie prędkością średnią z dłuższych odcinków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 Maja 2017 Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Dodam, że faktycznie gps może pokazywać błędy wynikające np z gwałtownych przyspieszeń. Podczas upadku gps z gopro pokazał 131km/h co jest bzdurą. Upadek nastapił przy prędkosci 114km/h co widać na zapisie video oraz z drugiego gpsa: http://www.movescoun...s/move154786676 Poza tym przejazdów z pomiarem prędkości robiłem w Solden w sumie więcej niż 20. Nie zauważyłem rozbieżnych wartości. W Andorze nie udało mi się pojechać szybciej niż 89km/h:http://www.movescoun...s/move146282958 Po prostu nie ma tak takiej trasy jak idealna czarna 31 Solden. Cześć Bzdury kolego i tyle. Swego czasu brałem dość przypadkowo udział w testach tego typu sprzętu. Był nawet pomiar 168km/h. Też się cieszyliśmy jak głupi ale przyczyna była inna niż u Ciebie - w próbach brali udział doświadczeni zawodnicy, zjazdowcy. A jakby co to zgłoś ten wynik - pobiłeś rekord Polski (albo byłeś bardzo blisko) amatorów w speed ski. A biorąc pod uwagę sprzęt na jakim jechałeś oraz permanentne hamowanie w trakcie jazdy to chyba ze dwa razy. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 To jest analiza pliku z GPS BraCuru. 176 m przejechane ze średnią prędkościa na tym odcinku 127 km/H, ślad jest prosty, jechał na krechę. A czym są te stopnie rzeczywiste przy parametrze trasa? Można się przekręcić;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 A czym są te stopnie rzeczywiste przy parametrze trasa? Można się przekręcić;-) Kąt pomiędzy kierunkiem północy geograficznej a kierunkiem danego odcinka trasy. Stopnie są rzeczywiste bo liczone od północy geograficznej a nie magnetycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Co gorsza mój prędkościomierz w samochodzie, gps samochodowy i dwa podręczne gps pokazują około 40km/h za dużo na drodze na lodowiec Moj też..... do czasu aż pewnego dnia wyciąg z konta wskazał pokazał o równe 100E + koszty za mało..... ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 nie zebym sie czepial ale nawet biorac pod uwage ze upadek mial miejsce przy 114 to mysle ze pisalbys tak szybko tutaj na forum, moze sie myle ale ta jazda wyglada mi na 60-70 max w tym sezonie widzialem jak goscia pozamiatalo na Kotelnicy,ile tam mozesz max poleciec 70dych nie wiecej,Twoja wywrotka przy tamtym to pikus Cześć Właśnie na Kotelnicy przy orczykach są rozgrywane mistrzostwa polski amatorów w speedski. Nie wiem ile teraz wynosi rekord Polski ale było to właśnie coś koło 130km/h. Przygotowanie do takiego startu w sensie sprzętowym i techniki jazdy to niezłą magia dlatego tak bawią mnie opisy prędkościowych osiągnięć dokonywanych w polarze na slalomkach. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... n3l15 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Nie ogarniam jak można brać Vmax z apki połączonej z gps na telefonie czy gopro na poważnie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Tutaj macie drugiego gpsa pokazujący ten sam karygodny błąd z tego samego przejazdu: Dwa urządzenia, dokonujące pomiaru w tym samym czasie i miejscu, będą miały podobny błąd, bo podlegają tym samym zakłóceniom. Dzięki tej właściwości systemu GPS, geodeci mogą dokonywać pomiarów z dokładnością do kilku cm, za pomocą tzw. stacji referencyjnych.ALE- żeby otrzymać pomiar z taką dokładnością, urządzenie pomiarowe musi spędzić troche czasu w jednym punkcie no i sa to urzadzenia o wiele dokładniejsze, niż odbiorniki GPS w telefonach, kamerach czy nawigacjach.Co gorsza mój prędkościomierz w samochodzie, gps samochodowy i dwa podręczne gps pokazują około 40km/h za dużo na drodze na lodowiec Z samochodem jest prościej- w większości przypadków poruszasz się po terenie płaskim (czyli pewnie składowa pionową można pewnie olać i uzyskać dokładność porównywalną z prędkościomierzem w samochodzie) a dodatkowo oprogramowanie może samo skorygować część błędów, bo tor ruchu jest ograniczony przez drogę.Nie ma co się spinać. Jechałeś szybko i na pewno nie szybciej niż wskazania GPSa. Ile to było wolniej- nie podejmuje się szacować.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ale gadacie a przy glosie nie jezdzacy szybko albo "hamulcowi" To jest temat o rekordach forumowiczow i niech tego dotyczy. Co to sa za pytania?: czy trasa byla pusta a czy byla wyznaczona, czy lepszy GPS albo fotocela itd ze zawodnicy jada max 140-150kmh to cywile tak szybko nie moga itd., ze sie mozna zabic albo nie mozna. Zacznijcie jezdzic szybko to sie przekonacie. Te predkosci nie powstaja nagle, to sa setki prob podejmowanych kilka razy dziennie na kazdym wyjezdzie i tylko przy sprzyjajacych warunkach, na dlugich nartach w jezdzie na wprost a wystarczy 500-600m dobrego stoku. Trafia sie okazja, to zaczynasz jechac, dochodzisz do strachu, przerywasz i tak dalej, jeszcze kilka razy... Do tego trzeba ,miec przyrodzenie a nie flaczyc ze strachu przed tym czego nie bedzie. Korzystam z zegarka, informuje mnie, ze ma 3 GPS-y i wydaje mi sie ze wskazuje dobrze, sa to jazdy na rowerze, na rolkach przy biegach, nartach. Wrzucam dane na kompa i widze trase, zmiane predkosci. Poruszajac sie wielokrotnie po tych samych trasach biegowych i porownujac w kompie predkosci, widze to co bylo w rzeczywistosci, ze tam zwolnilem bo bylo mocno pod wiatr na kompie predkosc zmalala. itd. Moze jest tak, ze te zabawki wariuja przy predkoscich powyzej 100kmh... nie wiem ps. To nie jest zadna napinka, te rekordy powstaja czesto z przypadku, zrozumialym jest, ze element rywalizacji jest konieczny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ok. Narty: pomiar czasu w Livigno. Wynik 108 km/h na slalomkach sc Fischer. Sa świadkowie. Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Jechałem tą drogą na rowerze, granicę strachu miałem już za sobą i licznik rowerowy pokazał mi 78 ,myślę ,że to było w granicach Twojego 168. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ok. Narty: pomiar czasu w Livigno. Wynik 108 km/h na slalomkach sc Fischer. Sa świadkowie. Na masterach byłoby 200. Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Z aerodynamiki wynika, że nie mogłeś jechać 168 km/h na 15 % spadku. Poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No co Ty powiesz..... a gps pokazał dokładnie tyle. Jestem rozczarowany. ;-) ( dla porzadku -to jest przedwojenna szosa wiec nachylenie max 8-10%). Nie namawiam do zrezygnowania z GPS do pomiarów prędkości, ( jak w miarę skutecznie uzyskać sensowne wyniki napisał Fredo), namawiam za to do traktowania odczytów "vmax" ze skrajna nieufnoscią. ..... bo inaczej okaże się że nieraz bilem rekordy świata prędkości w czasie spokojnej jazdy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Mój rekord prędkości wg. GPS-a (nawigacja Garmina, firmowa wbudowana w auto, duży 2 tonowy SUV Ssangyong Kyron całe 141 KM) wynosił: uwaga 816 KM/H. Jak dobrze poszukam wrzucę zdjęcie. Jechałem wówczas w Alpach, po krętej górzystej grodze, a nawigacja co chwilę gubiła sygnał. Na prędkościomierzu nie przekraczałem 80 km/h. Pozdrawiam K.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No...... to juz coś. ;-) granicą jest prędkość światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No co Ty powiesz..... a gps pokazał dokładnie tyle. ;-) ( dla porzadku -to jest przedwojenna szosa wiec nachylenie max 8-10%). Nie namawiam do zrezygnowania z GPS do pomiarów prędkości, namawiam za to do traktowania odczytów vmax ze skrajna nieufnoscia. ..... bo inaczej okaże się że nie raz bilem rekordy świata prędkości w czasie spokojnej jazdy..... Tak ale na odcinku 1 km. Nie ptrzebujesz 1 km żeby sie rozpędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 ???za wolno myślę... co chciałeś napisać. ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... valdi3 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Cześć Właśnie na Kotelnicy przy orczykach są rozgrywane mistrzostwa polski amatorów w speedski. Nie wiem ile teraz wynosi rekord Polski ale było to właśnie coś koło 130km/h. Przygotowanie do takiego startu w sensie sprzętowym i techniki jazdy to niezłą magia dlatego tak bawią mnie opisy prędkościowych osiągnięć dokonywanych w polarze na slalomkach. Pozdrowienia Tak masz racje ale to fisowskiej 1 lub 2/2a,ale ja mialem na mysli trase nr 4 (tyle ze nie napisalem)na 4 ciezko sie jakos specjalnie rozpedzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 17 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Nasze rekordy prędkości × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 To jest analiza pliku z GPS BraCuru. 176 m przejechane ze średnią prędkościa na tym odcinku 127 km/H, ślad jest prosty, jechał na krechę. A czym są te stopnie rzeczywiste przy parametrze trasa? Można się przekręcić;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 A czym są te stopnie rzeczywiste przy parametrze trasa? Można się przekręcić;-) Kąt pomiędzy kierunkiem północy geograficznej a kierunkiem danego odcinka trasy. Stopnie są rzeczywiste bo liczone od północy geograficznej a nie magnetycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Co gorsza mój prędkościomierz w samochodzie, gps samochodowy i dwa podręczne gps pokazują około 40km/h za dużo na drodze na lodowiec Moj też..... do czasu aż pewnego dnia wyciąg z konta wskazał pokazał o równe 100E + koszty za mało..... ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 nie zebym sie czepial ale nawet biorac pod uwage ze upadek mial miejsce przy 114 to mysle ze pisalbys tak szybko tutaj na forum, moze sie myle ale ta jazda wyglada mi na 60-70 max w tym sezonie widzialem jak goscia pozamiatalo na Kotelnicy,ile tam mozesz max poleciec 70dych nie wiecej,Twoja wywrotka przy tamtym to pikus Cześć Właśnie na Kotelnicy przy orczykach są rozgrywane mistrzostwa polski amatorów w speedski. Nie wiem ile teraz wynosi rekord Polski ale było to właśnie coś koło 130km/h. Przygotowanie do takiego startu w sensie sprzętowym i techniki jazdy to niezłą magia dlatego tak bawią mnie opisy prędkościowych osiągnięć dokonywanych w polarze na slalomkach. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... n3l15 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Nie ogarniam jak można brać Vmax z apki połączonej z gps na telefonie czy gopro na poważnie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Tutaj macie drugiego gpsa pokazujący ten sam karygodny błąd z tego samego przejazdu: Dwa urządzenia, dokonujące pomiaru w tym samym czasie i miejscu, będą miały podobny błąd, bo podlegają tym samym zakłóceniom. Dzięki tej właściwości systemu GPS, geodeci mogą dokonywać pomiarów z dokładnością do kilku cm, za pomocą tzw. stacji referencyjnych.ALE- żeby otrzymać pomiar z taką dokładnością, urządzenie pomiarowe musi spędzić troche czasu w jednym punkcie no i sa to urzadzenia o wiele dokładniejsze, niż odbiorniki GPS w telefonach, kamerach czy nawigacjach.Co gorsza mój prędkościomierz w samochodzie, gps samochodowy i dwa podręczne gps pokazują około 40km/h za dużo na drodze na lodowiec Z samochodem jest prościej- w większości przypadków poruszasz się po terenie płaskim (czyli pewnie składowa pionową można pewnie olać i uzyskać dokładność porównywalną z prędkościomierzem w samochodzie) a dodatkowo oprogramowanie może samo skorygować część błędów, bo tor ruchu jest ograniczony przez drogę.Nie ma co się spinać. Jechałeś szybko i na pewno nie szybciej niż wskazania GPSa. Ile to było wolniej- nie podejmuje się szacować.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ale gadacie a przy glosie nie jezdzacy szybko albo "hamulcowi" To jest temat o rekordach forumowiczow i niech tego dotyczy. Co to sa za pytania?: czy trasa byla pusta a czy byla wyznaczona, czy lepszy GPS albo fotocela itd ze zawodnicy jada max 140-150kmh to cywile tak szybko nie moga itd., ze sie mozna zabic albo nie mozna. Zacznijcie jezdzic szybko to sie przekonacie. Te predkosci nie powstaja nagle, to sa setki prob podejmowanych kilka razy dziennie na kazdym wyjezdzie i tylko przy sprzyjajacych warunkach, na dlugich nartach w jezdzie na wprost a wystarczy 500-600m dobrego stoku. Trafia sie okazja, to zaczynasz jechac, dochodzisz do strachu, przerywasz i tak dalej, jeszcze kilka razy... Do tego trzeba ,miec przyrodzenie a nie flaczyc ze strachu przed tym czego nie bedzie. Korzystam z zegarka, informuje mnie, ze ma 3 GPS-y i wydaje mi sie ze wskazuje dobrze, sa to jazdy na rowerze, na rolkach przy biegach, nartach. Wrzucam dane na kompa i widze trase, zmiane predkosci. Poruszajac sie wielokrotnie po tych samych trasach biegowych i porownujac w kompie predkosci, widze to co bylo w rzeczywistosci, ze tam zwolnilem bo bylo mocno pod wiatr na kompie predkosc zmalala. itd. Moze jest tak, ze te zabawki wariuja przy predkoscich powyzej 100kmh... nie wiem ps. To nie jest zadna napinka, te rekordy powstaja czesto z przypadku, zrozumialym jest, ze element rywalizacji jest konieczny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ok. Narty: pomiar czasu w Livigno. Wynik 108 km/h na slalomkach sc Fischer. Sa świadkowie. Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Jechałem tą drogą na rowerze, granicę strachu miałem już za sobą i licznik rowerowy pokazał mi 78 ,myślę ,że to było w granicach Twojego 168. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ok. Narty: pomiar czasu w Livigno. Wynik 108 km/h na slalomkach sc Fischer. Sa świadkowie. Na masterach byłoby 200. Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Z aerodynamiki wynika, że nie mogłeś jechać 168 km/h na 15 % spadku. Poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No co Ty powiesz..... a gps pokazał dokładnie tyle. Jestem rozczarowany. ;-) ( dla porzadku -to jest przedwojenna szosa wiec nachylenie max 8-10%). Nie namawiam do zrezygnowania z GPS do pomiarów prędkości, ( jak w miarę skutecznie uzyskać sensowne wyniki napisał Fredo), namawiam za to do traktowania odczytów "vmax" ze skrajna nieufnoscią. ..... bo inaczej okaże się że nieraz bilem rekordy świata prędkości w czasie spokojnej jazdy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Mój rekord prędkości wg. GPS-a (nawigacja Garmina, firmowa wbudowana w auto, duży 2 tonowy SUV Ssangyong Kyron całe 141 KM) wynosił: uwaga 816 KM/H. Jak dobrze poszukam wrzucę zdjęcie. Jechałem wówczas w Alpach, po krętej górzystej grodze, a nawigacja co chwilę gubiła sygnał. Na prędkościomierzu nie przekraczałem 80 km/h. Pozdrawiam K.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No...... to juz coś. ;-) granicą jest prędkość światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No co Ty powiesz..... a gps pokazał dokładnie tyle. ;-) ( dla porzadku -to jest przedwojenna szosa wiec nachylenie max 8-10%). Nie namawiam do zrezygnowania z GPS do pomiarów prędkości, namawiam za to do traktowania odczytów vmax ze skrajna nieufnoscia. ..... bo inaczej okaże się że nie raz bilem rekordy świata prędkości w czasie spokojnej jazdy..... Tak ale na odcinku 1 km. Nie ptrzebujesz 1 km żeby sie rozpędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 ???za wolno myślę... co chciałeś napisać. ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... valdi3 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Cześć Właśnie na Kotelnicy przy orczykach są rozgrywane mistrzostwa polski amatorów w speedski. Nie wiem ile teraz wynosi rekord Polski ale było to właśnie coś koło 130km/h. Przygotowanie do takiego startu w sensie sprzętowym i techniki jazdy to niezłą magia dlatego tak bawią mnie opisy prędkościowych osiągnięć dokonywanych w polarze na slalomkach. Pozdrowienia Tak masz racje ale to fisowskiej 1 lub 2/2a,ale ja mialem na mysli trase nr 4 (tyle ze nie napisalem)na 4 ciezko sie jakos specjalnie rozpedzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 17 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Nasze rekordy prędkości × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Co gorsza mój prędkościomierz w samochodzie, gps samochodowy i dwa podręczne gps pokazują około 40km/h za dużo na drodze na lodowiec Moj też..... do czasu aż pewnego dnia wyciąg z konta wskazał pokazał o równe 100E + koszty za mało..... ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 nie zebym sie czepial ale nawet biorac pod uwage ze upadek mial miejsce przy 114 to mysle ze pisalbys tak szybko tutaj na forum, moze sie myle ale ta jazda wyglada mi na 60-70 max w tym sezonie widzialem jak goscia pozamiatalo na Kotelnicy,ile tam mozesz max poleciec 70dych nie wiecej,Twoja wywrotka przy tamtym to pikus Cześć Właśnie na Kotelnicy przy orczykach są rozgrywane mistrzostwa polski amatorów w speedski. Nie wiem ile teraz wynosi rekord Polski ale było to właśnie coś koło 130km/h. Przygotowanie do takiego startu w sensie sprzętowym i techniki jazdy to niezłą magia dlatego tak bawią mnie opisy prędkościowych osiągnięć dokonywanych w polarze na slalomkach. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... n3l15 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Nie ogarniam jak można brać Vmax z apki połączonej z gps na telefonie czy gopro na poważnie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Tutaj macie drugiego gpsa pokazujący ten sam karygodny błąd z tego samego przejazdu: Dwa urządzenia, dokonujące pomiaru w tym samym czasie i miejscu, będą miały podobny błąd, bo podlegają tym samym zakłóceniom. Dzięki tej właściwości systemu GPS, geodeci mogą dokonywać pomiarów z dokładnością do kilku cm, za pomocą tzw. stacji referencyjnych.ALE- żeby otrzymać pomiar z taką dokładnością, urządzenie pomiarowe musi spędzić troche czasu w jednym punkcie no i sa to urzadzenia o wiele dokładniejsze, niż odbiorniki GPS w telefonach, kamerach czy nawigacjach.Co gorsza mój prędkościomierz w samochodzie, gps samochodowy i dwa podręczne gps pokazują około 40km/h za dużo na drodze na lodowiec Z samochodem jest prościej- w większości przypadków poruszasz się po terenie płaskim (czyli pewnie składowa pionową można pewnie olać i uzyskać dokładność porównywalną z prędkościomierzem w samochodzie) a dodatkowo oprogramowanie może samo skorygować część błędów, bo tor ruchu jest ograniczony przez drogę.Nie ma co się spinać. Jechałeś szybko i na pewno nie szybciej niż wskazania GPSa. Ile to było wolniej- nie podejmuje się szacować.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ale gadacie a przy glosie nie jezdzacy szybko albo "hamulcowi" To jest temat o rekordach forumowiczow i niech tego dotyczy. Co to sa za pytania?: czy trasa byla pusta a czy byla wyznaczona, czy lepszy GPS albo fotocela itd ze zawodnicy jada max 140-150kmh to cywile tak szybko nie moga itd., ze sie mozna zabic albo nie mozna. Zacznijcie jezdzic szybko to sie przekonacie. Te predkosci nie powstaja nagle, to sa setki prob podejmowanych kilka razy dziennie na kazdym wyjezdzie i tylko przy sprzyjajacych warunkach, na dlugich nartach w jezdzie na wprost a wystarczy 500-600m dobrego stoku. Trafia sie okazja, to zaczynasz jechac, dochodzisz do strachu, przerywasz i tak dalej, jeszcze kilka razy... Do tego trzeba ,miec przyrodzenie a nie flaczyc ze strachu przed tym czego nie bedzie. Korzystam z zegarka, informuje mnie, ze ma 3 GPS-y i wydaje mi sie ze wskazuje dobrze, sa to jazdy na rowerze, na rolkach przy biegach, nartach. Wrzucam dane na kompa i widze trase, zmiane predkosci. Poruszajac sie wielokrotnie po tych samych trasach biegowych i porownujac w kompie predkosci, widze to co bylo w rzeczywistosci, ze tam zwolnilem bo bylo mocno pod wiatr na kompie predkosc zmalala. itd. Moze jest tak, ze te zabawki wariuja przy predkoscich powyzej 100kmh... nie wiem ps. To nie jest zadna napinka, te rekordy powstaja czesto z przypadku, zrozumialym jest, ze element rywalizacji jest konieczny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ok. Narty: pomiar czasu w Livigno. Wynik 108 km/h na slalomkach sc Fischer. Sa świadkowie. Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Jechałem tą drogą na rowerze, granicę strachu miałem już za sobą i licznik rowerowy pokazał mi 78 ,myślę ,że to było w granicach Twojego 168. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ok. Narty: pomiar czasu w Livigno. Wynik 108 km/h na slalomkach sc Fischer. Sa świadkowie. Na masterach byłoby 200. Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Z aerodynamiki wynika, że nie mogłeś jechać 168 km/h na 15 % spadku. Poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No co Ty powiesz..... a gps pokazał dokładnie tyle. Jestem rozczarowany. ;-) ( dla porzadku -to jest przedwojenna szosa wiec nachylenie max 8-10%). Nie namawiam do zrezygnowania z GPS do pomiarów prędkości, ( jak w miarę skutecznie uzyskać sensowne wyniki napisał Fredo), namawiam za to do traktowania odczytów "vmax" ze skrajna nieufnoscią. ..... bo inaczej okaże się że nieraz bilem rekordy świata prędkości w czasie spokojnej jazdy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Mój rekord prędkości wg. GPS-a (nawigacja Garmina, firmowa wbudowana w auto, duży 2 tonowy SUV Ssangyong Kyron całe 141 KM) wynosił: uwaga 816 KM/H. Jak dobrze poszukam wrzucę zdjęcie. Jechałem wówczas w Alpach, po krętej górzystej grodze, a nawigacja co chwilę gubiła sygnał. Na prędkościomierzu nie przekraczałem 80 km/h. Pozdrawiam K.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No...... to juz coś. ;-) granicą jest prędkość światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No co Ty powiesz..... a gps pokazał dokładnie tyle. ;-) ( dla porzadku -to jest przedwojenna szosa wiec nachylenie max 8-10%). Nie namawiam do zrezygnowania z GPS do pomiarów prędkości, namawiam za to do traktowania odczytów vmax ze skrajna nieufnoscia. ..... bo inaczej okaże się że nie raz bilem rekordy świata prędkości w czasie spokojnej jazdy..... Tak ale na odcinku 1 km. Nie ptrzebujesz 1 km żeby sie rozpędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 ???za wolno myślę... co chciałeś napisać. ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... valdi3 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Cześć Właśnie na Kotelnicy przy orczykach są rozgrywane mistrzostwa polski amatorów w speedski. Nie wiem ile teraz wynosi rekord Polski ale było to właśnie coś koło 130km/h. Przygotowanie do takiego startu w sensie sprzętowym i techniki jazdy to niezłą magia dlatego tak bawią mnie opisy prędkościowych osiągnięć dokonywanych w polarze na slalomkach. Pozdrowienia Tak masz racje ale to fisowskiej 1 lub 2/2a,ale ja mialem na mysli trase nr 4 (tyle ze nie napisalem)na 4 ciezko sie jakos specjalnie rozpedzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 17 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Nasze rekordy prędkości × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Mitek Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 nie zebym sie czepial ale nawet biorac pod uwage ze upadek mial miejsce przy 114 to mysle ze pisalbys tak szybko tutaj na forum, moze sie myle ale ta jazda wyglada mi na 60-70 max w tym sezonie widzialem jak goscia pozamiatalo na Kotelnicy,ile tam mozesz max poleciec 70dych nie wiecej,Twoja wywrotka przy tamtym to pikus Cześć Właśnie na Kotelnicy przy orczykach są rozgrywane mistrzostwa polski amatorów w speedski. Nie wiem ile teraz wynosi rekord Polski ale było to właśnie coś koło 130km/h. Przygotowanie do takiego startu w sensie sprzętowym i techniki jazdy to niezłą magia dlatego tak bawią mnie opisy prędkościowych osiągnięć dokonywanych w polarze na slalomkach. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... n3l15 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Nie ogarniam jak można brać Vmax z apki połączonej z gps na telefonie czy gopro na poważnie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Tutaj macie drugiego gpsa pokazujący ten sam karygodny błąd z tego samego przejazdu: Dwa urządzenia, dokonujące pomiaru w tym samym czasie i miejscu, będą miały podobny błąd, bo podlegają tym samym zakłóceniom. Dzięki tej właściwości systemu GPS, geodeci mogą dokonywać pomiarów z dokładnością do kilku cm, za pomocą tzw. stacji referencyjnych.ALE- żeby otrzymać pomiar z taką dokładnością, urządzenie pomiarowe musi spędzić troche czasu w jednym punkcie no i sa to urzadzenia o wiele dokładniejsze, niż odbiorniki GPS w telefonach, kamerach czy nawigacjach.Co gorsza mój prędkościomierz w samochodzie, gps samochodowy i dwa podręczne gps pokazują około 40km/h za dużo na drodze na lodowiec Z samochodem jest prościej- w większości przypadków poruszasz się po terenie płaskim (czyli pewnie składowa pionową można pewnie olać i uzyskać dokładność porównywalną z prędkościomierzem w samochodzie) a dodatkowo oprogramowanie może samo skorygować część błędów, bo tor ruchu jest ograniczony przez drogę.Nie ma co się spinać. Jechałeś szybko i na pewno nie szybciej niż wskazania GPSa. Ile to było wolniej- nie podejmuje się szacować.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ale gadacie a przy glosie nie jezdzacy szybko albo "hamulcowi" To jest temat o rekordach forumowiczow i niech tego dotyczy. Co to sa za pytania?: czy trasa byla pusta a czy byla wyznaczona, czy lepszy GPS albo fotocela itd ze zawodnicy jada max 140-150kmh to cywile tak szybko nie moga itd., ze sie mozna zabic albo nie mozna. Zacznijcie jezdzic szybko to sie przekonacie. Te predkosci nie powstaja nagle, to sa setki prob podejmowanych kilka razy dziennie na kazdym wyjezdzie i tylko przy sprzyjajacych warunkach, na dlugich nartach w jezdzie na wprost a wystarczy 500-600m dobrego stoku. Trafia sie okazja, to zaczynasz jechac, dochodzisz do strachu, przerywasz i tak dalej, jeszcze kilka razy... Do tego trzeba ,miec przyrodzenie a nie flaczyc ze strachu przed tym czego nie bedzie. Korzystam z zegarka, informuje mnie, ze ma 3 GPS-y i wydaje mi sie ze wskazuje dobrze, sa to jazdy na rowerze, na rolkach przy biegach, nartach. Wrzucam dane na kompa i widze trase, zmiane predkosci. Poruszajac sie wielokrotnie po tych samych trasach biegowych i porownujac w kompie predkosci, widze to co bylo w rzeczywistosci, ze tam zwolnilem bo bylo mocno pod wiatr na kompie predkosc zmalala. itd. Moze jest tak, ze te zabawki wariuja przy predkoscich powyzej 100kmh... nie wiem ps. To nie jest zadna napinka, te rekordy powstaja czesto z przypadku, zrozumialym jest, ze element rywalizacji jest konieczny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ok. Narty: pomiar czasu w Livigno. Wynik 108 km/h na slalomkach sc Fischer. Sa świadkowie. Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Jechałem tą drogą na rowerze, granicę strachu miałem już za sobą i licznik rowerowy pokazał mi 78 ,myślę ,że to było w granicach Twojego 168. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ok. Narty: pomiar czasu w Livigno. Wynik 108 km/h na slalomkach sc Fischer. Sa świadkowie. Na masterach byłoby 200. Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Z aerodynamiki wynika, że nie mogłeś jechać 168 km/h na 15 % spadku. Poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No co Ty powiesz..... a gps pokazał dokładnie tyle. Jestem rozczarowany. ;-) ( dla porzadku -to jest przedwojenna szosa wiec nachylenie max 8-10%). Nie namawiam do zrezygnowania z GPS do pomiarów prędkości, ( jak w miarę skutecznie uzyskać sensowne wyniki napisał Fredo), namawiam za to do traktowania odczytów "vmax" ze skrajna nieufnoscią. ..... bo inaczej okaże się że nieraz bilem rekordy świata prędkości w czasie spokojnej jazdy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Mój rekord prędkości wg. GPS-a (nawigacja Garmina, firmowa wbudowana w auto, duży 2 tonowy SUV Ssangyong Kyron całe 141 KM) wynosił: uwaga 816 KM/H. Jak dobrze poszukam wrzucę zdjęcie. Jechałem wówczas w Alpach, po krętej górzystej grodze, a nawigacja co chwilę gubiła sygnał. Na prędkościomierzu nie przekraczałem 80 km/h. Pozdrawiam K.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No...... to juz coś. ;-) granicą jest prędkość światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No co Ty powiesz..... a gps pokazał dokładnie tyle. ;-) ( dla porzadku -to jest przedwojenna szosa wiec nachylenie max 8-10%). Nie namawiam do zrezygnowania z GPS do pomiarów prędkości, namawiam za to do traktowania odczytów vmax ze skrajna nieufnoscia. ..... bo inaczej okaże się że nie raz bilem rekordy świata prędkości w czasie spokojnej jazdy..... Tak ale na odcinku 1 km. Nie ptrzebujesz 1 km żeby sie rozpędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 ???za wolno myślę... co chciałeś napisać. ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... valdi3 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Cześć Właśnie na Kotelnicy przy orczykach są rozgrywane mistrzostwa polski amatorów w speedski. Nie wiem ile teraz wynosi rekord Polski ale było to właśnie coś koło 130km/h. Przygotowanie do takiego startu w sensie sprzętowym i techniki jazdy to niezłą magia dlatego tak bawią mnie opisy prędkościowych osiągnięć dokonywanych w polarze na slalomkach. Pozdrowienia Tak masz racje ale to fisowskiej 1 lub 2/2a,ale ja mialem na mysli trase nr 4 (tyle ze nie napisalem)na 4 ciezko sie jakos specjalnie rozpedzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 17 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Nasze rekordy prędkości × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
n3l15 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Nie ogarniam jak można brać Vmax z apki połączonej z gps na telefonie czy gopro na poważnie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian74 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Tutaj macie drugiego gpsa pokazujący ten sam karygodny błąd z tego samego przejazdu: Dwa urządzenia, dokonujące pomiaru w tym samym czasie i miejscu, będą miały podobny błąd, bo podlegają tym samym zakłóceniom. Dzięki tej właściwości systemu GPS, geodeci mogą dokonywać pomiarów z dokładnością do kilku cm, za pomocą tzw. stacji referencyjnych.ALE- żeby otrzymać pomiar z taką dokładnością, urządzenie pomiarowe musi spędzić troche czasu w jednym punkcie no i sa to urzadzenia o wiele dokładniejsze, niż odbiorniki GPS w telefonach, kamerach czy nawigacjach.Co gorsza mój prędkościomierz w samochodzie, gps samochodowy i dwa podręczne gps pokazują około 40km/h za dużo na drodze na lodowiec Z samochodem jest prościej- w większości przypadków poruszasz się po terenie płaskim (czyli pewnie składowa pionową można pewnie olać i uzyskać dokładność porównywalną z prędkościomierzem w samochodzie) a dodatkowo oprogramowanie może samo skorygować część błędów, bo tor ruchu jest ograniczony przez drogę.Nie ma co się spinać. Jechałeś szybko i na pewno nie szybciej niż wskazania GPSa. Ile to było wolniej- nie podejmuje się szacować.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ale gadacie a przy glosie nie jezdzacy szybko albo "hamulcowi" To jest temat o rekordach forumowiczow i niech tego dotyczy. Co to sa za pytania?: czy trasa byla pusta a czy byla wyznaczona, czy lepszy GPS albo fotocela itd ze zawodnicy jada max 140-150kmh to cywile tak szybko nie moga itd., ze sie mozna zabic albo nie mozna. Zacznijcie jezdzic szybko to sie przekonacie. Te predkosci nie powstaja nagle, to sa setki prob podejmowanych kilka razy dziennie na kazdym wyjezdzie i tylko przy sprzyjajacych warunkach, na dlugich nartach w jezdzie na wprost a wystarczy 500-600m dobrego stoku. Trafia sie okazja, to zaczynasz jechac, dochodzisz do strachu, przerywasz i tak dalej, jeszcze kilka razy... Do tego trzeba ,miec przyrodzenie a nie flaczyc ze strachu przed tym czego nie bedzie. Korzystam z zegarka, informuje mnie, ze ma 3 GPS-y i wydaje mi sie ze wskazuje dobrze, sa to jazdy na rowerze, na rolkach przy biegach, nartach. Wrzucam dane na kompa i widze trase, zmiane predkosci. Poruszajac sie wielokrotnie po tych samych trasach biegowych i porownujac w kompie predkosci, widze to co bylo w rzeczywistosci, ze tam zwolnilem bo bylo mocno pod wiatr na kompie predkosc zmalala. itd. Moze jest tak, ze te zabawki wariuja przy predkoscich powyzej 100kmh... nie wiem ps. To nie jest zadna napinka, te rekordy powstaja czesto z przypadku, zrozumialym jest, ze element rywalizacji jest konieczny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ok. Narty: pomiar czasu w Livigno. Wynik 108 km/h na slalomkach sc Fischer. Sa świadkowie. Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Jechałem tą drogą na rowerze, granicę strachu miałem już za sobą i licznik rowerowy pokazał mi 78 ,myślę ,że to było w granicach Twojego 168. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ok. Narty: pomiar czasu w Livigno. Wynik 108 km/h na slalomkach sc Fischer. Sa świadkowie. Na masterach byłoby 200. Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Z aerodynamiki wynika, że nie mogłeś jechać 168 km/h na 15 % spadku. Poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No co Ty powiesz..... a gps pokazał dokładnie tyle. Jestem rozczarowany. ;-) ( dla porzadku -to jest przedwojenna szosa wiec nachylenie max 8-10%). Nie namawiam do zrezygnowania z GPS do pomiarów prędkości, ( jak w miarę skutecznie uzyskać sensowne wyniki napisał Fredo), namawiam za to do traktowania odczytów "vmax" ze skrajna nieufnoscią. ..... bo inaczej okaże się że nieraz bilem rekordy świata prędkości w czasie spokojnej jazdy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Mój rekord prędkości wg. GPS-a (nawigacja Garmina, firmowa wbudowana w auto, duży 2 tonowy SUV Ssangyong Kyron całe 141 KM) wynosił: uwaga 816 KM/H. Jak dobrze poszukam wrzucę zdjęcie. Jechałem wówczas w Alpach, po krętej górzystej grodze, a nawigacja co chwilę gubiła sygnał. Na prędkościomierzu nie przekraczałem 80 km/h. Pozdrawiam K.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No...... to juz coś. ;-) granicą jest prędkość światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No co Ty powiesz..... a gps pokazał dokładnie tyle. ;-) ( dla porzadku -to jest przedwojenna szosa wiec nachylenie max 8-10%). Nie namawiam do zrezygnowania z GPS do pomiarów prędkości, namawiam za to do traktowania odczytów vmax ze skrajna nieufnoscia. ..... bo inaczej okaże się że nie raz bilem rekordy świata prędkości w czasie spokojnej jazdy..... Tak ale na odcinku 1 km. Nie ptrzebujesz 1 km żeby sie rozpędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 ???za wolno myślę... co chciałeś napisać. ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... valdi3 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Cześć Właśnie na Kotelnicy przy orczykach są rozgrywane mistrzostwa polski amatorów w speedski. Nie wiem ile teraz wynosi rekord Polski ale było to właśnie coś koło 130km/h. Przygotowanie do takiego startu w sensie sprzętowym i techniki jazdy to niezłą magia dlatego tak bawią mnie opisy prędkościowych osiągnięć dokonywanych w polarze na slalomkach. Pozdrowienia Tak masz racje ale to fisowskiej 1 lub 2/2a,ale ja mialem na mysli trase nr 4 (tyle ze nie napisalem)na 4 ciezko sie jakos specjalnie rozpedzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 17 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Nasze rekordy prędkości
Maciej S Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Ok. Narty: pomiar czasu w Livigno. Wynik 108 km/h na slalomkach sc Fischer. Sa świadkowie. Na masterach byłoby 200. Rower: zjazd nową ( po remoncie) drogą z Kubalonki do Wisły na 'granicy strachu'. Wynik: 168 km/h. Świadków brak - jechałem sam. Gdzieś w kompie mam tracka. (Garmin edge) Kto da więcej? Z aerodynamiki wynika, że nie mogłeś jechać 168 km/h na 15 % spadku. Poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No co Ty powiesz..... a gps pokazał dokładnie tyle. Jestem rozczarowany. ;-) ( dla porzadku -to jest przedwojenna szosa wiec nachylenie max 8-10%). Nie namawiam do zrezygnowania z GPS do pomiarów prędkości, ( jak w miarę skutecznie uzyskać sensowne wyniki napisał Fredo), namawiam za to do traktowania odczytów "vmax" ze skrajna nieufnoscią. ..... bo inaczej okaże się że nieraz bilem rekordy świata prędkości w czasie spokojnej jazdy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Mój rekord prędkości wg. GPS-a (nawigacja Garmina, firmowa wbudowana w auto, duży 2 tonowy SUV Ssangyong Kyron całe 141 KM) wynosił: uwaga 816 KM/H. Jak dobrze poszukam wrzucę zdjęcie. Jechałem wówczas w Alpach, po krętej górzystej grodze, a nawigacja co chwilę gubiła sygnał. Na prędkościomierzu nie przekraczałem 80 km/h. Pozdrawiam K.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No...... to juz coś. ;-) granicą jest prędkość światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No co Ty powiesz..... a gps pokazał dokładnie tyle. ;-) ( dla porzadku -to jest przedwojenna szosa wiec nachylenie max 8-10%). Nie namawiam do zrezygnowania z GPS do pomiarów prędkości, namawiam za to do traktowania odczytów vmax ze skrajna nieufnoscia. ..... bo inaczej okaże się że nie raz bilem rekordy świata prędkości w czasie spokojnej jazdy..... Tak ale na odcinku 1 km. Nie ptrzebujesz 1 km żeby sie rozpędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 ???za wolno myślę... co chciałeś napisać. ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... valdi3 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Cześć Właśnie na Kotelnicy przy orczykach są rozgrywane mistrzostwa polski amatorów w speedski. Nie wiem ile teraz wynosi rekord Polski ale było to właśnie coś koło 130km/h. Przygotowanie do takiego startu w sensie sprzętowym i techniki jazdy to niezłą magia dlatego tak bawią mnie opisy prędkościowych osiągnięć dokonywanych w polarze na slalomkach. Pozdrowienia Tak masz racje ale to fisowskiej 1 lub 2/2a,ale ja mialem na mysli trase nr 4 (tyle ze nie napisalem)na 4 ciezko sie jakos specjalnie rozpedzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 17 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Nasze rekordy prędkości
mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No co Ty powiesz..... a gps pokazał dokładnie tyle. Jestem rozczarowany. ;-) ( dla porzadku -to jest przedwojenna szosa wiec nachylenie max 8-10%). Nie namawiam do zrezygnowania z GPS do pomiarów prędkości, ( jak w miarę skutecznie uzyskać sensowne wyniki napisał Fredo), namawiam za to do traktowania odczytów "vmax" ze skrajna nieufnoscią. ..... bo inaczej okaże się że nieraz bilem rekordy świata prędkości w czasie spokojnej jazdy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Mój rekord prędkości wg. GPS-a (nawigacja Garmina, firmowa wbudowana w auto, duży 2 tonowy SUV Ssangyong Kyron całe 141 KM) wynosił: uwaga 816 KM/H. Jak dobrze poszukam wrzucę zdjęcie. Jechałem wówczas w Alpach, po krętej górzystej grodze, a nawigacja co chwilę gubiła sygnał. Na prędkościomierzu nie przekraczałem 80 km/h. Pozdrawiam K.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No...... to juz coś. ;-) granicą jest prędkość światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 No co Ty powiesz..... a gps pokazał dokładnie tyle. ;-) ( dla porzadku -to jest przedwojenna szosa wiec nachylenie max 8-10%). Nie namawiam do zrezygnowania z GPS do pomiarów prędkości, namawiam za to do traktowania odczytów vmax ze skrajna nieufnoscia. ..... bo inaczej okaże się że nie raz bilem rekordy świata prędkości w czasie spokojnej jazdy..... Tak ale na odcinku 1 km. Nie ptrzebujesz 1 km żeby sie rozpędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 ???za wolno myślę... co chciałeś napisać. ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... valdi3 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Cześć Właśnie na Kotelnicy przy orczykach są rozgrywane mistrzostwa polski amatorów w speedski. Nie wiem ile teraz wynosi rekord Polski ale było to właśnie coś koło 130km/h. Przygotowanie do takiego startu w sensie sprzętowym i techniki jazdy to niezłą magia dlatego tak bawią mnie opisy prędkościowych osiągnięć dokonywanych w polarze na slalomkach. Pozdrowienia Tak masz racje ale to fisowskiej 1 lub 2/2a,ale ja mialem na mysli trase nr 4 (tyle ze nie napisalem)na 4 ciezko sie jakos specjalnie rozpedzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 17 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów
mig Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 ???za wolno myślę... co chciałeś napisać. ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
valdi3 Napisano 6 Maja 2017 Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Cześć Właśnie na Kotelnicy przy orczykach są rozgrywane mistrzostwa polski amatorów w speedski. Nie wiem ile teraz wynosi rekord Polski ale było to właśnie coś koło 130km/h. Przygotowanie do takiego startu w sensie sprzętowym i techniki jazdy to niezłą magia dlatego tak bawią mnie opisy prędkościowych osiągnięć dokonywanych w polarze na slalomkach. Pozdrowienia Tak masz racje ale to fisowskiej 1 lub 2/2a,ale ja mialem na mysli trase nr 4 (tyle ze nie napisalem)na 4 ciezko sie jakos specjalnie rozpedzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Dalej Strona 2 z 17 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1
Rekomendowane odpowiedzi