Skocz do zawartości

Gotowanie wysokogórskie- powyżej 2500 m


Joanna Sm

Rekomendowane odpowiedzi

Temperatura wrzenia wody:

2500 m npm - ok 91 stopni C

4500 m npm - ok. 84

7 000 m npm - ok. 77

 

- czy to mozna nazwac gotowaniem czy wrzeniem?

Czy liofilizaty wymagaja by zalewac je " wrzaca" woda?

Dzieki

Nie można je zalać ciepłą wodą, da radę też i zimną. Można też w ostateczności zjeść na sucho i popić wodą (choć to wariant niepolecany) - po prostu przyjemnie jest zjeść coś ciepłego i rozgrzać się od środka.

 

Moje ulubione (smaczne) to https://lyofood.pl/c...ns/dania-glowne

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

- czy to mozna nazwac gotowaniem czy wrzeniem?

Czy liofilizaty wymagaja by zalewac je " wrzaca" woda?

 

To jest takie samo gotowanie jak w dolinach (woda bulgocze normalnie) jedynie z uwagi na temperaturę obróbka jedzenia jest słabsza. Liofom to nie przeszkadza ale trzeba je dość długo trzymać w torebce zamknięte żeby dobrze wchłonęły wodę. Dobrą opcją byłoby pogotować chwilę takiego liofa.Nie praktykuje się tego bo trzeba by potem myć menażkę a tak można zjeść bezpośrednio z torebki. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...