Joanna Sm Napisano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Na wysokości 2,500 - 2,800 m npm jajko na miękko gotujemy 9 minut- wsadzamy do gotującej się wody. Jakie znacie zasady dodawania czasu do np. zagotowania makaronu ? Oprócz testu - rzucić na ścianę jak sie przyklei to już jest dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Zasad niestety nie znam ale pamiętam, że ryż chyba godzinę gotowałem na 4500 n.p.m. Na wszelkie takie wypady polecam liofilizaty travellunch. Trochę chemii do tego pchają ale według mnie są zjadliwe (jestem bardzo wybredny). Po zalaniu "wrzątkiem" na 7000m też działały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joanna Sm Napisano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Temperatura wrzenia wody: 2500 m npm - ok 91 stopni C 4500 m npm - ok. 84 7 000 m npm - ok. 77 - czy to mozna nazwac gotowaniem czy wrzeniem? Czy liofilizaty wymagaja by zalewac je " wrzaca" woda? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Temperatura wrzenia wody: 2500 m npm - ok 91 stopni C 4500 m npm - ok. 84 7 000 m npm - ok. 77 - czy to mozna nazwac gotowaniem czy wrzeniem? Czy liofilizaty wymagaja by zalewac je " wrzaca" woda? Dzieki Nie można je zalać ciepłą wodą, da radę też i zimną. Można też w ostateczności zjeść na sucho i popić wodą (choć to wariant niepolecany) - po prostu przyjemnie jest zjeść coś ciepłego i rozgrzać się od środka. Moje ulubione (smaczne) to https://lyofood.pl/c...ns/dania-glowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... ski4ever Napisano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Ostatnio w Val Thorens (2400mnp) miałem szybkowar, w związku z tym na przygotowanie posiłków potrzeba było znacznie mniej czasu, niż zazwyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 - czy to mozna nazwac gotowaniem czy wrzeniem? Czy liofilizaty wymagaja by zalewac je " wrzaca" woda? To jest takie samo gotowanie jak w dolinach (woda bulgocze normalnie) jedynie z uwagi na temperaturę obróbka jedzenia jest słabsza. Liofom to nie przeszkadza ale trzeba je dość długo trzymać w torebce zamknięte żeby dobrze wchłonęły wodę. Dobrą opcją byłoby pogotować chwilę takiego liofa.Nie praktykuje się tego bo trzeba by potem myć menażkę a tak można zjeść bezpośrednio z torebki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
ski4ever Napisano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Ostatnio w Val Thorens (2400mnp) miałem szybkowar, w związku z tym na przygotowanie posiłków potrzeba było znacznie mniej czasu, niż zazwyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 - czy to mozna nazwac gotowaniem czy wrzeniem? Czy liofilizaty wymagaja by zalewac je " wrzaca" woda? To jest takie samo gotowanie jak w dolinach (woda bulgocze normalnie) jedynie z uwagi na temperaturę obróbka jedzenia jest słabsza. Liofom to nie przeszkadza ale trzeba je dość długo trzymać w torebce zamknięte żeby dobrze wchłonęły wodę. Dobrą opcją byłoby pogotować chwilę takiego liofa.Nie praktykuje się tego bo trzeba by potem myć menażkę a tak można zjeść bezpośrednio z torebki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi