Wojcio Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 (edytowane) Nie myślałem o pchaniu się w kolejce. Nigdy nie spotkaliście kolejki poprowadzonej pod górkę lub z górki, z wyznaczonym przejściem siatką, gdzie nie ma miejsca na jodełkę lub ustawienie się w poprzek? I bez kijków leci się do przodu lub do tyłu na innych ludzi? Poza tym kije przydają się na dojazdach. Także w trakcie jazdy. Raz na szkoleniu zostawiliśmy kije a instruktor poprowadził nas na czarną trasę z muldami - sam się wywalił. Edytowane 13 Stycznia 2022 przez Wojcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 11.01.2022 o 10:36, Wujot napisał: Sam przez pętlę ze dwa razy na stoku wybiłem sobie kciuka (co przyjemne nie jest). Wiesku, mógłbyś pokazać jak miałeś założone paski na dłoni w czasie tych kontuzji kciuka? Od czasu gdy jestem na forum co jakiś czas pojawiają się takie uwagi o kciuku, które czytam jak bajki o żelaznym wilku. Obstawiam że widocznie czegoś nie wiem.... Edytowane 13 Stycznia 2022 przez mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 1 godzinę temu, Wojcio napisał: Nie myślałem o pchaniu się w kolejce. Nigdy nie spotkaliście kolejki poprowadzonej pod górkę lub z górki, z wyznaczonym przejściem siatką, gdzie nie ma miejsca na jodełkę lub ustawienie się w poprzek? I bez kijków leci się do przodu lub do tyłu na innych ludzi? Poza tym kije przydają się na dojazdach. Także w trakcie jazdy. Raz na szkoleniu zostawiliśmy kije a instruktor poprowadził nas na czarną trasę z muldami - sam się wywalił. Cześć Czyli słusznie postąpił i albo mu po prostu coś nie wyszło albo był drewniany. Kije są niezbędne w jeździe głównie z trzech powodów: - równowaga - akcentowanie - badanie terenu Można jeszcze dodać niezbędność w terenie trudnym, zmuldzonym, ciężkich śniegach gdzie często opieramy się na kiju, mamy możliwość dołożenia większej siły dzięki podparciu się na nim czy wykorzystaniu go jako osi obrotu. Odpychanie się na płaskim czy kolejkowa stabilizacja to sprawy trzeciorzędne. Pozdrowienia 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, mig napisał: Wiesku, mógłbyś pokazać jak miałeś założone paski na dłoni w czasie tych kontuzji kciuka? Od czasu gdy jestem na forum co jakiś czas pojawiają się takie uwagi o kciuku, które czytam jak bajki o żelaznym wilku. Obstawiam że widocznie czegoś nie wiem.... To jest kwestia jak ciasnej pętli używasz. Ja mam bardzo ciasne - podobnie jak w narciarstwie biegowym. Taki układ daje silniejsze wsparcie i możliwość łatwego wyjścia (huśtanie) do przodu jeśli chcesz zabić kija blokująco czy na garbach. Ale przy upadku taka pętla przytrzymuje dłoń a w praktyce dokładnie kciuka bo reszta się wyśliźnie. Z tego powodu też w terenie gdzie są krzaki, wyciągam ręce z pętli, bo wolę wracać się po kijek który zaklinował się miedzy pniakami, jak mieć wyrwany bark. Edytowane 13 Stycznia 2022 przez Wujot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 A że tak z głupia zapytam (choć wstyd przy takich wygach), dobrze jest chwytany? Tzn. "przez pasek", który otacza dłoń od dołu i znajduje się pomiędzy dłonią i uchwytem? Przez co kijek puszczony od razu zwisa w dół i nie powinien wybijać kciuka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodzio Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 (edytowane) 4 godziny temu, Chertan napisał: A że tak z głupia zapytam (choć wstyd przy takich wygach), dobrze jest chwytany? Tzn. "przez pasek", który otacza dłoń od dołu i znajduje się pomiędzy dłonią i uchwytem? Przez co kijek puszczony od razu zwisa w dół i nie powinien wybijać kciuka? Pomyślałem dokładnie o tym samym. Miałem parę razy lekko wywichnięty kciuk ale powodem była zbyt szeroka "główka" chwytu, po spiłowaniu nie zdarzyło się więc jest OK. Edytowane 13 Stycznia 2022 przez mlodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodzio Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 22 godziny temu, Jan napisał: przydepnąć lewe wiązanie prawą nartą a prawe lewym butem albo odwrotnie Kiedyś w ten właśnie sposób uszkodziłem sobie wiązanie. Dzięki temu byłem zmuszony zmienić narty na karwingowe. 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 (edytowane) Czyli tak: czy tak: Edytowane 13 Stycznia 2022 przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorillaracer Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 W dniu 11.01.2022 o 14:17, Jan napisał: Jeśli jeździsz tylko po przygotowanych trasach i nie startujesz w zawodach slalomowych to kijki są niepotrzebne. Zaoszczędzisz trochę kasy i nie nabawisz się kontuzji kciuka oraz 21 palca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 @mig Ten pierwszy ma być, ten drugi właśnie przy ciasnym prowadzi do uszkodzenia kciuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi