Mitek Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Wobec tego flagowy poradnik skiforumowy odnośnie doboru kijków jest o kant d...y rozbić Jeżeli twierdzi co innego to tak. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 84 Dodano 7 l Ostatniej odpowiedzi 2 l Top użytkownicy w tym temacie 11 9 7 5 Popularne dni 14 Gru 13 19 Wrz 12 20 Wrz 12 13 Sty 11 Top użytkownicy w tym temacie Mitek 11 odpowiedzi mig 9 odpowiedzi Wujot 7 odpowiedzi FerraEnzo 5 odpowiedzi Popularne dni 14 Gru 2016 13 odpowiedzi 19 Wrz 2018 12 odpowiedzi 20 Wrz 2018 12 odpowiedzi 13 Sty 2022 11 odpowiedzi Popularne posty Jan 11 Stycznia 2022 Jeśli jeździsz tylko po przygotowanych trasach i nie startujesz w zawodach slalomowych to kijki są niepotrzebne. Zaoszczędzisz trochę kasy i nie nabawisz się kontuzji kciuka Mitek 12 Stycznia 2022 Jestem w szoku jak coś takiego czytam na forum narciarskim. mig 12 Stycznia 2022 Ale trzeba jeszcze zsynchronizować przydepnięcie z podniesieniem pięty.... wole mieć wtedy oparcie na kijach... 😉 Poza tym kije doskonale ułatwiają zablokowanie ryjących się do przodu małolatów w kole Dodane grafiki mig Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Cześć i i łapanie pod (w opisanej pozycji oczywiście nad) No właśnie... nad czy pod..... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... fredowski Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Podepnę się pod temat kijkowy - Kijki są, z tego co widzę, produkowane w długościach różniących się o 5 cm. Jeśli z testu "kąta prostego" (tudzież tabel doboru kijków do wzrostu) wychodzi, że idealna byłaby długość pomiędzy 115, a 120 cm, to lepiej wziąć kije dłuższe, czy krótsze? Z góry dziękuję za porady. Panno Basienko znasz juz "kat prosty" i to wystarczy. Jazda na nartach odbywa sie w roznych pozycjach(raz nizsza, raz wyzsza) i 2,5cm(115 a 120cm) nie gra roli Badz dzielna i nie uciekaj od trudnosci zyciowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 No właśnie... nad czy pod..... ;-) Odwracasz kijek o 180 stopni i to co normalnie jest "nad" staje się "pod". Nie będziesz łapał za grot, który z założenia ma się wbijać w śnieg. Ja mam 178cm i kije 125. 130 by nie zaszkodziły. Nie robiłem testu kąta prostego tylko dobierałem tak by jak najmniej się schylać podczas odpychania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Odwracasz kijek o 180 stopni i to co normalnie jest "nad" staje się "pod". Nie będziesz łapał za grot, który z założenia ma się wbijać w śnieg. Ja mam 178cm i kije 125. 130 by nie zaszkodziły. Nie robiłem testu kąta prostego tylko dobierałem tak by jak najmniej się schylać podczas odpychania. W pozycji odwróconej z rączka opartą na ziemi łapiesz właśnie za grot. Inaczej to nie ma sensu. Michał jesteś prorokiem jak widzisz - oczywiście, ze pamiętam ten temat. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 W pozycji odwróconej z rączka opartą na ziemi łapiesz właśnie za grot. Inaczej to nie ma sensu. Michał jesteś prorokiem jak widzisz - oczywiście, ze pamiętam ten temat. Pozdrowienia Racja! Namieszałem, sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jacek-1210 Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 W pozycji odwróconej z rączka opartą na ziemi łapiesz właśnie za grot. Inaczej to nie ma sensu. Albo wg forumowego poradnika chwytasz pod talerzykiem, wybierasz krótsze kije i jest git na twardym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Czuję zbliżający się śnieg Forum zaczyna obrastać w dzielenie włosa na cztery Ja od zawsze ( jakieś ponad 40 lat ) mam kijki krótsze niż wskazują na to wszelkie porady. Dobrze mi z tym. Bardzo rzadko nie przycinam ich sam na wymiar Jednak nie robiłem tego zbyt często. Kijków miałem raptem kilka par Nart o wieeeeeeeelllllle więcej. Ale czy to obowiązuje wszystkich ? Myślę, że nie bo to nie jest aż tak istotne. Padło już tu: +/- 5 cm nie robi różnicy ale ja wolę "minus" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 "Łatwiej kijek pocienkować, niż go potem pogrubasić" w tym wypadku skrócić No i się okazuje, że stary Fredro też rokminiał omawiany tu problem. Czyli też narciarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dziękuję za wszystkie porady i opinie. Nie powiem, że jakoś bardzo rozjaśniły mi w głowie - wygląda na to, że na forum panuje rozrzut opinii podobny do tego, co można znaleźć "w internetach" ogólnie. Koniec końców chybaraczejnapewno stanie na kijkach 120 cm. Już wyjaśniam dlaczego: Mam 167 cm wzrostu. Obliczenie wzrost x 0,7, jak również suwak na takiej oto stronce: https://www.bergfreu...ght-calculator/sugerują, że powinnam mieć kijki długości 117 cm. To by się z grubsza zgadzało z testem na kąt prosty - tu uściślam, że robiłam go, stojąc w normalnym obuwiu bezpośrednio na podłodze, a nie w butach narciarskich i na nartach - wśród licznych zaleceń w sieci większość nakazywała tak właśnie ten test robić (i chwytać odwrócony kijek pod talerzykiem)... Z tego by wynikało, że w butach narciarskich i nartach bliżej do kąta prostego w łokciu będzie mi z kijkami 120 niż 115 cm. Wśród tabel doboru kijków do wzrostu, na jakie trafiłam w sieci, jakieś 3/4 sugerowało kijki 115 cm, a 1/4 120 cm. Czyli - jak piszecie - pewnie i tak i tak będzie mniej więcej ok. Ale przypomniałam sobie jeszcze jedno: gdy byliśmy w marcu z bratem w Zieleńcu, pracownik wypożyczalni dobierał nam sprzęt do wzrostu i wagi i oboje dostaliśmy kijki dokładnie tej samej długości. Nie mierzyłam ich (nawet nie miałabym czym...), ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Nie wypowiem się, jak ich długość wpływała na moją postawę na nartach (zapewne ta była po prostu dość kiepska ), ale na pewno nie przeszkadzała mi w jeździe, a tam, gdzie trzeba było podkijkować wręcz narzekałam, że są za krótkie (co jest dość oczywiste - w końcu to nie kije do biegów, tylko do zjazdów...) W każdym razie dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 To by się z grubsza zgadzało z testem na kąt prosty - tu uściślam, że robiłam go, stojąc w normalnym obuwiu bezpośrednio na podłodze, a nie w butach narciarskich i na nartach - wśród licznych zaleceń w sieci większość nakazywała tak właśnie ten test robić Serio tak polecają Bezsensu moim zdaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jag24 Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Mam 167 cm wzrostu. Wśród tabel doboru kijków do wzrostu, na jakie trafiłam w sieci, jakieś 3/4 sugerowało kijki 115 cm, Nie mierzyłam ich, ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Mam tyle samo wzrostu i od ponad 10-lat na nartach używam kijków 115 cm.NIGDY nie wydały mi się za krótkie.Dla zobrazowania problemu: po kilku,dosłownie kilku,treningach Nordic Walking kijki 115 okazały się zbyt krótkie do szybkiego chodzenia(do rekreacji jak najbardziej dobre). W praktyce narciarskiej kijki 115 są najbardziej uniwersalne i stawiam,że te z wypożyczalni właśnie takie były.Dopiero przy wzroście ok.180 cm są wyraźnie za krótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... techset Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Ale przypomniałam sobie jeszcze jedno: gdy byliśmy w marcu z bratem w Zieleńcu, pracownik wypożyczalni dobierał nam sprzęt do wzrostu i wagi i oboje dostaliśmy kijki dokładnie tej samej długości. Nie mierzyłam ich (nawet nie miałabym czym...), ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Pracownikom wypożyczalni najczęściej niestety zależy na czasie a nie na tym, żeby wydać sprzęt pasujący do preferencji danej osoby. Zakładają, że i tak się nie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dziękuję za wszystkie porady i opinie. Nie powiem, że jakoś bardzo rozjaśniły mi w głowie - wygląda na to, że na forum panuje rozrzut opinii podobny do tego, co można znaleźć "w internetach" ogólnie. Koniec końców chybaraczejnapewno stanie na kijkach 120 cm. Już wyjaśniam dlaczego: Mam 167 cm wzrostu. A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm.182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Też coś! Od tego są taśmy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cześć I bardzo dobrze zrobisz bo jak jednoznacznie wynika z postów te 5 cm tak naprawdę nie ma znaczenia. Są przesłanki abyś wzięła dłuższe ale to tylko przesłanki nie zasady. Koncentruj się na jeździe a nie na pierdołach bo Ci tak zostanie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 20 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... Owszem, zaimponowałeś nam, ale następnym razem chociaż klapki załóż, dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - TomekW cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 W cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie Pozdr Marcin Zależy, gdzie się kupuje. Poniżej aukcja na eBay. https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdD Mi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Zależy, gdzie się kupuje.Poniżej aukcja na eBay.https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdDMi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - TomekJeżeli weźmiemy po uwage aukcje i inne okazje (choć nie każdy ma chęć polować), to i tak dalej moje stwierdzenie może być aktualne Ale powyższe ceny sa już dość znośne, choć górny zakres i tak wykracza poza cenę, jaką moim zdaniem warto dać za kije- 80PLN.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Po prostu kup kijki teleskopowe i wtedy sobie dobierzesz taka dlugosc, jaka Ci bedzie opowiadala (dodam, ze rozna na rozne warunki) - ciekawe, ze nikt nie polecil mierzyc kije W BUTACH NARC ZALOZONYCH!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 2 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Kijowe rozterki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mig Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Cześć i i łapanie pod (w opisanej pozycji oczywiście nad) No właśnie... nad czy pod..... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Podepnę się pod temat kijkowy - Kijki są, z tego co widzę, produkowane w długościach różniących się o 5 cm. Jeśli z testu "kąta prostego" (tudzież tabel doboru kijków do wzrostu) wychodzi, że idealna byłaby długość pomiędzy 115, a 120 cm, to lepiej wziąć kije dłuższe, czy krótsze? Z góry dziękuję za porady. Panno Basienko znasz juz "kat prosty" i to wystarczy. Jazda na nartach odbywa sie w roznych pozycjach(raz nizsza, raz wyzsza) i 2,5cm(115 a 120cm) nie gra roli Badz dzielna i nie uciekaj od trudnosci zyciowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 No właśnie... nad czy pod..... ;-) Odwracasz kijek o 180 stopni i to co normalnie jest "nad" staje się "pod". Nie będziesz łapał za grot, który z założenia ma się wbijać w śnieg. Ja mam 178cm i kije 125. 130 by nie zaszkodziły. Nie robiłem testu kąta prostego tylko dobierałem tak by jak najmniej się schylać podczas odpychania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Odwracasz kijek o 180 stopni i to co normalnie jest "nad" staje się "pod". Nie będziesz łapał za grot, który z założenia ma się wbijać w śnieg. Ja mam 178cm i kije 125. 130 by nie zaszkodziły. Nie robiłem testu kąta prostego tylko dobierałem tak by jak najmniej się schylać podczas odpychania. W pozycji odwróconej z rączka opartą na ziemi łapiesz właśnie za grot. Inaczej to nie ma sensu. Michał jesteś prorokiem jak widzisz - oczywiście, ze pamiętam ten temat. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 W pozycji odwróconej z rączka opartą na ziemi łapiesz właśnie za grot. Inaczej to nie ma sensu. Michał jesteś prorokiem jak widzisz - oczywiście, ze pamiętam ten temat. Pozdrowienia Racja! Namieszałem, sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jacek-1210 Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 W pozycji odwróconej z rączka opartą na ziemi łapiesz właśnie za grot. Inaczej to nie ma sensu. Albo wg forumowego poradnika chwytasz pod talerzykiem, wybierasz krótsze kije i jest git na twardym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Czuję zbliżający się śnieg Forum zaczyna obrastać w dzielenie włosa na cztery Ja od zawsze ( jakieś ponad 40 lat ) mam kijki krótsze niż wskazują na to wszelkie porady. Dobrze mi z tym. Bardzo rzadko nie przycinam ich sam na wymiar Jednak nie robiłem tego zbyt często. Kijków miałem raptem kilka par Nart o wieeeeeeeelllllle więcej. Ale czy to obowiązuje wszystkich ? Myślę, że nie bo to nie jest aż tak istotne. Padło już tu: +/- 5 cm nie robi różnicy ale ja wolę "minus" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 "Łatwiej kijek pocienkować, niż go potem pogrubasić" w tym wypadku skrócić No i się okazuje, że stary Fredro też rokminiał omawiany tu problem. Czyli też narciarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dziękuję za wszystkie porady i opinie. Nie powiem, że jakoś bardzo rozjaśniły mi w głowie - wygląda na to, że na forum panuje rozrzut opinii podobny do tego, co można znaleźć "w internetach" ogólnie. Koniec końców chybaraczejnapewno stanie na kijkach 120 cm. Już wyjaśniam dlaczego: Mam 167 cm wzrostu. Obliczenie wzrost x 0,7, jak również suwak na takiej oto stronce: https://www.bergfreu...ght-calculator/sugerują, że powinnam mieć kijki długości 117 cm. To by się z grubsza zgadzało z testem na kąt prosty - tu uściślam, że robiłam go, stojąc w normalnym obuwiu bezpośrednio na podłodze, a nie w butach narciarskich i na nartach - wśród licznych zaleceń w sieci większość nakazywała tak właśnie ten test robić (i chwytać odwrócony kijek pod talerzykiem)... Z tego by wynikało, że w butach narciarskich i nartach bliżej do kąta prostego w łokciu będzie mi z kijkami 120 niż 115 cm. Wśród tabel doboru kijków do wzrostu, na jakie trafiłam w sieci, jakieś 3/4 sugerowało kijki 115 cm, a 1/4 120 cm. Czyli - jak piszecie - pewnie i tak i tak będzie mniej więcej ok. Ale przypomniałam sobie jeszcze jedno: gdy byliśmy w marcu z bratem w Zieleńcu, pracownik wypożyczalni dobierał nam sprzęt do wzrostu i wagi i oboje dostaliśmy kijki dokładnie tej samej długości. Nie mierzyłam ich (nawet nie miałabym czym...), ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Nie wypowiem się, jak ich długość wpływała na moją postawę na nartach (zapewne ta była po prostu dość kiepska ), ale na pewno nie przeszkadzała mi w jeździe, a tam, gdzie trzeba było podkijkować wręcz narzekałam, że są za krótkie (co jest dość oczywiste - w końcu to nie kije do biegów, tylko do zjazdów...) W każdym razie dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 To by się z grubsza zgadzało z testem na kąt prosty - tu uściślam, że robiłam go, stojąc w normalnym obuwiu bezpośrednio na podłodze, a nie w butach narciarskich i na nartach - wśród licznych zaleceń w sieci większość nakazywała tak właśnie ten test robić Serio tak polecają Bezsensu moim zdaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jag24 Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Mam 167 cm wzrostu. Wśród tabel doboru kijków do wzrostu, na jakie trafiłam w sieci, jakieś 3/4 sugerowało kijki 115 cm, Nie mierzyłam ich, ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Mam tyle samo wzrostu i od ponad 10-lat na nartach używam kijków 115 cm.NIGDY nie wydały mi się za krótkie.Dla zobrazowania problemu: po kilku,dosłownie kilku,treningach Nordic Walking kijki 115 okazały się zbyt krótkie do szybkiego chodzenia(do rekreacji jak najbardziej dobre). W praktyce narciarskiej kijki 115 są najbardziej uniwersalne i stawiam,że te z wypożyczalni właśnie takie były.Dopiero przy wzroście ok.180 cm są wyraźnie za krótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... techset Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Ale przypomniałam sobie jeszcze jedno: gdy byliśmy w marcu z bratem w Zieleńcu, pracownik wypożyczalni dobierał nam sprzęt do wzrostu i wagi i oboje dostaliśmy kijki dokładnie tej samej długości. Nie mierzyłam ich (nawet nie miałabym czym...), ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Pracownikom wypożyczalni najczęściej niestety zależy na czasie a nie na tym, żeby wydać sprzęt pasujący do preferencji danej osoby. Zakładają, że i tak się nie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dziękuję za wszystkie porady i opinie. Nie powiem, że jakoś bardzo rozjaśniły mi w głowie - wygląda na to, że na forum panuje rozrzut opinii podobny do tego, co można znaleźć "w internetach" ogólnie. Koniec końców chybaraczejnapewno stanie na kijkach 120 cm. Już wyjaśniam dlaczego: Mam 167 cm wzrostu. A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm.182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Też coś! Od tego są taśmy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cześć I bardzo dobrze zrobisz bo jak jednoznacznie wynika z postów te 5 cm tak naprawdę nie ma znaczenia. Są przesłanki abyś wzięła dłuższe ale to tylko przesłanki nie zasady. Koncentruj się na jeździe a nie na pierdołach bo Ci tak zostanie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 20 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... Owszem, zaimponowałeś nam, ale następnym razem chociaż klapki załóż, dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - TomekW cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 W cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie Pozdr Marcin Zależy, gdzie się kupuje. Poniżej aukcja na eBay. https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdD Mi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Zależy, gdzie się kupuje.Poniżej aukcja na eBay.https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdDMi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - TomekJeżeli weźmiemy po uwage aukcje i inne okazje (choć nie każdy ma chęć polować), to i tak dalej moje stwierdzenie może być aktualne Ale powyższe ceny sa już dość znośne, choć górny zakres i tak wykracza poza cenę, jaką moim zdaniem warto dać za kije- 80PLN.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Po prostu kup kijki teleskopowe i wtedy sobie dobierzesz taka dlugosc, jaka Ci bedzie opowiadala (dodam, ze rozna na rozne warunki) - ciekawe, ze nikt nie polecil mierzyc kije W BUTACH NARC ZALOZONYCH!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 2 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Kijowe rozterki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
FerraEnzo Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 No właśnie... nad czy pod..... ;-) Odwracasz kijek o 180 stopni i to co normalnie jest "nad" staje się "pod". Nie będziesz łapał za grot, który z założenia ma się wbijać w śnieg. Ja mam 178cm i kije 125. 130 by nie zaszkodziły. Nie robiłem testu kąta prostego tylko dobierałem tak by jak najmniej się schylać podczas odpychania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Odwracasz kijek o 180 stopni i to co normalnie jest "nad" staje się "pod". Nie będziesz łapał za grot, który z założenia ma się wbijać w śnieg. Ja mam 178cm i kije 125. 130 by nie zaszkodziły. Nie robiłem testu kąta prostego tylko dobierałem tak by jak najmniej się schylać podczas odpychania. W pozycji odwróconej z rączka opartą na ziemi łapiesz właśnie za grot. Inaczej to nie ma sensu. Michał jesteś prorokiem jak widzisz - oczywiście, ze pamiętam ten temat. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 W pozycji odwróconej z rączka opartą na ziemi łapiesz właśnie za grot. Inaczej to nie ma sensu. Michał jesteś prorokiem jak widzisz - oczywiście, ze pamiętam ten temat. Pozdrowienia Racja! Namieszałem, sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jacek-1210 Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 W pozycji odwróconej z rączka opartą na ziemi łapiesz właśnie za grot. Inaczej to nie ma sensu. Albo wg forumowego poradnika chwytasz pod talerzykiem, wybierasz krótsze kije i jest git na twardym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Czuję zbliżający się śnieg Forum zaczyna obrastać w dzielenie włosa na cztery Ja od zawsze ( jakieś ponad 40 lat ) mam kijki krótsze niż wskazują na to wszelkie porady. Dobrze mi z tym. Bardzo rzadko nie przycinam ich sam na wymiar Jednak nie robiłem tego zbyt często. Kijków miałem raptem kilka par Nart o wieeeeeeeelllllle więcej. Ale czy to obowiązuje wszystkich ? Myślę, że nie bo to nie jest aż tak istotne. Padło już tu: +/- 5 cm nie robi różnicy ale ja wolę "minus" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 "Łatwiej kijek pocienkować, niż go potem pogrubasić" w tym wypadku skrócić No i się okazuje, że stary Fredro też rokminiał omawiany tu problem. Czyli też narciarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dziękuję za wszystkie porady i opinie. Nie powiem, że jakoś bardzo rozjaśniły mi w głowie - wygląda na to, że na forum panuje rozrzut opinii podobny do tego, co można znaleźć "w internetach" ogólnie. Koniec końców chybaraczejnapewno stanie na kijkach 120 cm. Już wyjaśniam dlaczego: Mam 167 cm wzrostu. Obliczenie wzrost x 0,7, jak również suwak na takiej oto stronce: https://www.bergfreu...ght-calculator/sugerują, że powinnam mieć kijki długości 117 cm. To by się z grubsza zgadzało z testem na kąt prosty - tu uściślam, że robiłam go, stojąc w normalnym obuwiu bezpośrednio na podłodze, a nie w butach narciarskich i na nartach - wśród licznych zaleceń w sieci większość nakazywała tak właśnie ten test robić (i chwytać odwrócony kijek pod talerzykiem)... Z tego by wynikało, że w butach narciarskich i nartach bliżej do kąta prostego w łokciu będzie mi z kijkami 120 niż 115 cm. Wśród tabel doboru kijków do wzrostu, na jakie trafiłam w sieci, jakieś 3/4 sugerowało kijki 115 cm, a 1/4 120 cm. Czyli - jak piszecie - pewnie i tak i tak będzie mniej więcej ok. Ale przypomniałam sobie jeszcze jedno: gdy byliśmy w marcu z bratem w Zieleńcu, pracownik wypożyczalni dobierał nam sprzęt do wzrostu i wagi i oboje dostaliśmy kijki dokładnie tej samej długości. Nie mierzyłam ich (nawet nie miałabym czym...), ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Nie wypowiem się, jak ich długość wpływała na moją postawę na nartach (zapewne ta była po prostu dość kiepska ), ale na pewno nie przeszkadzała mi w jeździe, a tam, gdzie trzeba było podkijkować wręcz narzekałam, że są za krótkie (co jest dość oczywiste - w końcu to nie kije do biegów, tylko do zjazdów...) W każdym razie dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 To by się z grubsza zgadzało z testem na kąt prosty - tu uściślam, że robiłam go, stojąc w normalnym obuwiu bezpośrednio na podłodze, a nie w butach narciarskich i na nartach - wśród licznych zaleceń w sieci większość nakazywała tak właśnie ten test robić Serio tak polecają Bezsensu moim zdaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jag24 Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Mam 167 cm wzrostu. Wśród tabel doboru kijków do wzrostu, na jakie trafiłam w sieci, jakieś 3/4 sugerowało kijki 115 cm, Nie mierzyłam ich, ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Mam tyle samo wzrostu i od ponad 10-lat na nartach używam kijków 115 cm.NIGDY nie wydały mi się za krótkie.Dla zobrazowania problemu: po kilku,dosłownie kilku,treningach Nordic Walking kijki 115 okazały się zbyt krótkie do szybkiego chodzenia(do rekreacji jak najbardziej dobre). W praktyce narciarskiej kijki 115 są najbardziej uniwersalne i stawiam,że te z wypożyczalni właśnie takie były.Dopiero przy wzroście ok.180 cm są wyraźnie za krótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... techset Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Ale przypomniałam sobie jeszcze jedno: gdy byliśmy w marcu z bratem w Zieleńcu, pracownik wypożyczalni dobierał nam sprzęt do wzrostu i wagi i oboje dostaliśmy kijki dokładnie tej samej długości. Nie mierzyłam ich (nawet nie miałabym czym...), ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Pracownikom wypożyczalni najczęściej niestety zależy na czasie a nie na tym, żeby wydać sprzęt pasujący do preferencji danej osoby. Zakładają, że i tak się nie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dziękuję za wszystkie porady i opinie. Nie powiem, że jakoś bardzo rozjaśniły mi w głowie - wygląda na to, że na forum panuje rozrzut opinii podobny do tego, co można znaleźć "w internetach" ogólnie. Koniec końców chybaraczejnapewno stanie na kijkach 120 cm. Już wyjaśniam dlaczego: Mam 167 cm wzrostu. A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm.182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Też coś! Od tego są taśmy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cześć I bardzo dobrze zrobisz bo jak jednoznacznie wynika z postów te 5 cm tak naprawdę nie ma znaczenia. Są przesłanki abyś wzięła dłuższe ale to tylko przesłanki nie zasady. Koncentruj się na jeździe a nie na pierdołach bo Ci tak zostanie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 20 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... Owszem, zaimponowałeś nam, ale następnym razem chociaż klapki załóż, dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - TomekW cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 W cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie Pozdr Marcin Zależy, gdzie się kupuje. Poniżej aukcja na eBay. https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdD Mi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Zależy, gdzie się kupuje.Poniżej aukcja na eBay.https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdDMi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - TomekJeżeli weźmiemy po uwage aukcje i inne okazje (choć nie każdy ma chęć polować), to i tak dalej moje stwierdzenie może być aktualne Ale powyższe ceny sa już dość znośne, choć górny zakres i tak wykracza poza cenę, jaką moim zdaniem warto dać za kije- 80PLN.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Po prostu kup kijki teleskopowe i wtedy sobie dobierzesz taka dlugosc, jaka Ci bedzie opowiadala (dodam, ze rozna na rozne warunki) - ciekawe, ze nikt nie polecil mierzyc kije W BUTACH NARC ZALOZONYCH!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 2 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Kijowe rozterki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Mitek Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Odwracasz kijek o 180 stopni i to co normalnie jest "nad" staje się "pod". Nie będziesz łapał za grot, który z założenia ma się wbijać w śnieg. Ja mam 178cm i kije 125. 130 by nie zaszkodziły. Nie robiłem testu kąta prostego tylko dobierałem tak by jak najmniej się schylać podczas odpychania. W pozycji odwróconej z rączka opartą na ziemi łapiesz właśnie za grot. Inaczej to nie ma sensu. Michał jesteś prorokiem jak widzisz - oczywiście, ze pamiętam ten temat. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 W pozycji odwróconej z rączka opartą na ziemi łapiesz właśnie za grot. Inaczej to nie ma sensu. Michał jesteś prorokiem jak widzisz - oczywiście, ze pamiętam ten temat. Pozdrowienia Racja! Namieszałem, sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jacek-1210 Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 W pozycji odwróconej z rączka opartą na ziemi łapiesz właśnie za grot. Inaczej to nie ma sensu. Albo wg forumowego poradnika chwytasz pod talerzykiem, wybierasz krótsze kije i jest git na twardym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Czuję zbliżający się śnieg Forum zaczyna obrastać w dzielenie włosa na cztery Ja od zawsze ( jakieś ponad 40 lat ) mam kijki krótsze niż wskazują na to wszelkie porady. Dobrze mi z tym. Bardzo rzadko nie przycinam ich sam na wymiar Jednak nie robiłem tego zbyt często. Kijków miałem raptem kilka par Nart o wieeeeeeeelllllle więcej. Ale czy to obowiązuje wszystkich ? Myślę, że nie bo to nie jest aż tak istotne. Padło już tu: +/- 5 cm nie robi różnicy ale ja wolę "minus" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 "Łatwiej kijek pocienkować, niż go potem pogrubasić" w tym wypadku skrócić No i się okazuje, że stary Fredro też rokminiał omawiany tu problem. Czyli też narciarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dziękuję za wszystkie porady i opinie. Nie powiem, że jakoś bardzo rozjaśniły mi w głowie - wygląda na to, że na forum panuje rozrzut opinii podobny do tego, co można znaleźć "w internetach" ogólnie. Koniec końców chybaraczejnapewno stanie na kijkach 120 cm. Już wyjaśniam dlaczego: Mam 167 cm wzrostu. Obliczenie wzrost x 0,7, jak również suwak na takiej oto stronce: https://www.bergfreu...ght-calculator/sugerują, że powinnam mieć kijki długości 117 cm. To by się z grubsza zgadzało z testem na kąt prosty - tu uściślam, że robiłam go, stojąc w normalnym obuwiu bezpośrednio na podłodze, a nie w butach narciarskich i na nartach - wśród licznych zaleceń w sieci większość nakazywała tak właśnie ten test robić (i chwytać odwrócony kijek pod talerzykiem)... Z tego by wynikało, że w butach narciarskich i nartach bliżej do kąta prostego w łokciu będzie mi z kijkami 120 niż 115 cm. Wśród tabel doboru kijków do wzrostu, na jakie trafiłam w sieci, jakieś 3/4 sugerowało kijki 115 cm, a 1/4 120 cm. Czyli - jak piszecie - pewnie i tak i tak będzie mniej więcej ok. Ale przypomniałam sobie jeszcze jedno: gdy byliśmy w marcu z bratem w Zieleńcu, pracownik wypożyczalni dobierał nam sprzęt do wzrostu i wagi i oboje dostaliśmy kijki dokładnie tej samej długości. Nie mierzyłam ich (nawet nie miałabym czym...), ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Nie wypowiem się, jak ich długość wpływała na moją postawę na nartach (zapewne ta była po prostu dość kiepska ), ale na pewno nie przeszkadzała mi w jeździe, a tam, gdzie trzeba było podkijkować wręcz narzekałam, że są za krótkie (co jest dość oczywiste - w końcu to nie kije do biegów, tylko do zjazdów...) W każdym razie dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 To by się z grubsza zgadzało z testem na kąt prosty - tu uściślam, że robiłam go, stojąc w normalnym obuwiu bezpośrednio na podłodze, a nie w butach narciarskich i na nartach - wśród licznych zaleceń w sieci większość nakazywała tak właśnie ten test robić Serio tak polecają Bezsensu moim zdaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jag24 Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Mam 167 cm wzrostu. Wśród tabel doboru kijków do wzrostu, na jakie trafiłam w sieci, jakieś 3/4 sugerowało kijki 115 cm, Nie mierzyłam ich, ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Mam tyle samo wzrostu i od ponad 10-lat na nartach używam kijków 115 cm.NIGDY nie wydały mi się za krótkie.Dla zobrazowania problemu: po kilku,dosłownie kilku,treningach Nordic Walking kijki 115 okazały się zbyt krótkie do szybkiego chodzenia(do rekreacji jak najbardziej dobre). W praktyce narciarskiej kijki 115 są najbardziej uniwersalne i stawiam,że te z wypożyczalni właśnie takie były.Dopiero przy wzroście ok.180 cm są wyraźnie za krótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... techset Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Ale przypomniałam sobie jeszcze jedno: gdy byliśmy w marcu z bratem w Zieleńcu, pracownik wypożyczalni dobierał nam sprzęt do wzrostu i wagi i oboje dostaliśmy kijki dokładnie tej samej długości. Nie mierzyłam ich (nawet nie miałabym czym...), ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Pracownikom wypożyczalni najczęściej niestety zależy na czasie a nie na tym, żeby wydać sprzęt pasujący do preferencji danej osoby. Zakładają, że i tak się nie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dziękuję za wszystkie porady i opinie. Nie powiem, że jakoś bardzo rozjaśniły mi w głowie - wygląda na to, że na forum panuje rozrzut opinii podobny do tego, co można znaleźć "w internetach" ogólnie. Koniec końców chybaraczejnapewno stanie na kijkach 120 cm. Już wyjaśniam dlaczego: Mam 167 cm wzrostu. A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm.182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Też coś! Od tego są taśmy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cześć I bardzo dobrze zrobisz bo jak jednoznacznie wynika z postów te 5 cm tak naprawdę nie ma znaczenia. Są przesłanki abyś wzięła dłuższe ale to tylko przesłanki nie zasady. Koncentruj się na jeździe a nie na pierdołach bo Ci tak zostanie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 20 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... Owszem, zaimponowałeś nam, ale następnym razem chociaż klapki załóż, dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - TomekW cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 W cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie Pozdr Marcin Zależy, gdzie się kupuje. Poniżej aukcja na eBay. https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdD Mi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Zależy, gdzie się kupuje.Poniżej aukcja na eBay.https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdDMi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - TomekJeżeli weźmiemy po uwage aukcje i inne okazje (choć nie każdy ma chęć polować), to i tak dalej moje stwierdzenie może być aktualne Ale powyższe ceny sa już dość znośne, choć górny zakres i tak wykracza poza cenę, jaką moim zdaniem warto dać za kije- 80PLN.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Po prostu kup kijki teleskopowe i wtedy sobie dobierzesz taka dlugosc, jaka Ci bedzie opowiadala (dodam, ze rozna na rozne warunki) - ciekawe, ze nikt nie polecil mierzyc kije W BUTACH NARC ZALOZONYCH!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 2 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Kijowe rozterki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
FerraEnzo Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 W pozycji odwróconej z rączka opartą na ziemi łapiesz właśnie za grot. Inaczej to nie ma sensu. Michał jesteś prorokiem jak widzisz - oczywiście, ze pamiętam ten temat. Pozdrowienia Racja! Namieszałem, sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jacek-1210 Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 W pozycji odwróconej z rączka opartą na ziemi łapiesz właśnie za grot. Inaczej to nie ma sensu. Albo wg forumowego poradnika chwytasz pod talerzykiem, wybierasz krótsze kije i jest git na twardym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Czuję zbliżający się śnieg Forum zaczyna obrastać w dzielenie włosa na cztery Ja od zawsze ( jakieś ponad 40 lat ) mam kijki krótsze niż wskazują na to wszelkie porady. Dobrze mi z tym. Bardzo rzadko nie przycinam ich sam na wymiar Jednak nie robiłem tego zbyt często. Kijków miałem raptem kilka par Nart o wieeeeeeeelllllle więcej. Ale czy to obowiązuje wszystkich ? Myślę, że nie bo to nie jest aż tak istotne. Padło już tu: +/- 5 cm nie robi różnicy ale ja wolę "minus" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 "Łatwiej kijek pocienkować, niż go potem pogrubasić" w tym wypadku skrócić No i się okazuje, że stary Fredro też rokminiał omawiany tu problem. Czyli też narciarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dziękuję za wszystkie porady i opinie. Nie powiem, że jakoś bardzo rozjaśniły mi w głowie - wygląda na to, że na forum panuje rozrzut opinii podobny do tego, co można znaleźć "w internetach" ogólnie. Koniec końców chybaraczejnapewno stanie na kijkach 120 cm. Już wyjaśniam dlaczego: Mam 167 cm wzrostu. Obliczenie wzrost x 0,7, jak również suwak na takiej oto stronce: https://www.bergfreu...ght-calculator/sugerują, że powinnam mieć kijki długości 117 cm. To by się z grubsza zgadzało z testem na kąt prosty - tu uściślam, że robiłam go, stojąc w normalnym obuwiu bezpośrednio na podłodze, a nie w butach narciarskich i na nartach - wśród licznych zaleceń w sieci większość nakazywała tak właśnie ten test robić (i chwytać odwrócony kijek pod talerzykiem)... Z tego by wynikało, że w butach narciarskich i nartach bliżej do kąta prostego w łokciu będzie mi z kijkami 120 niż 115 cm. Wśród tabel doboru kijków do wzrostu, na jakie trafiłam w sieci, jakieś 3/4 sugerowało kijki 115 cm, a 1/4 120 cm. Czyli - jak piszecie - pewnie i tak i tak będzie mniej więcej ok. Ale przypomniałam sobie jeszcze jedno: gdy byliśmy w marcu z bratem w Zieleńcu, pracownik wypożyczalni dobierał nam sprzęt do wzrostu i wagi i oboje dostaliśmy kijki dokładnie tej samej długości. Nie mierzyłam ich (nawet nie miałabym czym...), ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Nie wypowiem się, jak ich długość wpływała na moją postawę na nartach (zapewne ta była po prostu dość kiepska ), ale na pewno nie przeszkadzała mi w jeździe, a tam, gdzie trzeba było podkijkować wręcz narzekałam, że są za krótkie (co jest dość oczywiste - w końcu to nie kije do biegów, tylko do zjazdów...) W każdym razie dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 To by się z grubsza zgadzało z testem na kąt prosty - tu uściślam, że robiłam go, stojąc w normalnym obuwiu bezpośrednio na podłodze, a nie w butach narciarskich i na nartach - wśród licznych zaleceń w sieci większość nakazywała tak właśnie ten test robić Serio tak polecają Bezsensu moim zdaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jag24 Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Mam 167 cm wzrostu. Wśród tabel doboru kijków do wzrostu, na jakie trafiłam w sieci, jakieś 3/4 sugerowało kijki 115 cm, Nie mierzyłam ich, ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Mam tyle samo wzrostu i od ponad 10-lat na nartach używam kijków 115 cm.NIGDY nie wydały mi się za krótkie.Dla zobrazowania problemu: po kilku,dosłownie kilku,treningach Nordic Walking kijki 115 okazały się zbyt krótkie do szybkiego chodzenia(do rekreacji jak najbardziej dobre). W praktyce narciarskiej kijki 115 są najbardziej uniwersalne i stawiam,że te z wypożyczalni właśnie takie były.Dopiero przy wzroście ok.180 cm są wyraźnie za krótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... techset Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Ale przypomniałam sobie jeszcze jedno: gdy byliśmy w marcu z bratem w Zieleńcu, pracownik wypożyczalni dobierał nam sprzęt do wzrostu i wagi i oboje dostaliśmy kijki dokładnie tej samej długości. Nie mierzyłam ich (nawet nie miałabym czym...), ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Pracownikom wypożyczalni najczęściej niestety zależy na czasie a nie na tym, żeby wydać sprzęt pasujący do preferencji danej osoby. Zakładają, że i tak się nie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dziękuję za wszystkie porady i opinie. Nie powiem, że jakoś bardzo rozjaśniły mi w głowie - wygląda na to, że na forum panuje rozrzut opinii podobny do tego, co można znaleźć "w internetach" ogólnie. Koniec końców chybaraczejnapewno stanie na kijkach 120 cm. Już wyjaśniam dlaczego: Mam 167 cm wzrostu. A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm.182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Też coś! Od tego są taśmy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cześć I bardzo dobrze zrobisz bo jak jednoznacznie wynika z postów te 5 cm tak naprawdę nie ma znaczenia. Są przesłanki abyś wzięła dłuższe ale to tylko przesłanki nie zasady. Koncentruj się na jeździe a nie na pierdołach bo Ci tak zostanie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 20 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... Owszem, zaimponowałeś nam, ale następnym razem chociaż klapki załóż, dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - TomekW cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 W cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie Pozdr Marcin Zależy, gdzie się kupuje. Poniżej aukcja na eBay. https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdD Mi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Zależy, gdzie się kupuje.Poniżej aukcja na eBay.https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdDMi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - TomekJeżeli weźmiemy po uwage aukcje i inne okazje (choć nie każdy ma chęć polować), to i tak dalej moje stwierdzenie może być aktualne Ale powyższe ceny sa już dość znośne, choć górny zakres i tak wykracza poza cenę, jaką moim zdaniem warto dać za kije- 80PLN.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Po prostu kup kijki teleskopowe i wtedy sobie dobierzesz taka dlugosc, jaka Ci bedzie opowiadala (dodam, ze rozna na rozne warunki) - ciekawe, ze nikt nie polecil mierzyc kije W BUTACH NARC ZALOZONYCH!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 2 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Kijowe rozterki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
jacek-1210 Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 W pozycji odwróconej z rączka opartą na ziemi łapiesz właśnie za grot. Inaczej to nie ma sensu. Albo wg forumowego poradnika chwytasz pod talerzykiem, wybierasz krótsze kije i jest git na twardym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Czuję zbliżający się śnieg Forum zaczyna obrastać w dzielenie włosa na cztery Ja od zawsze ( jakieś ponad 40 lat ) mam kijki krótsze niż wskazują na to wszelkie porady. Dobrze mi z tym. Bardzo rzadko nie przycinam ich sam na wymiar Jednak nie robiłem tego zbyt często. Kijków miałem raptem kilka par Nart o wieeeeeeeelllllle więcej. Ale czy to obowiązuje wszystkich ? Myślę, że nie bo to nie jest aż tak istotne. Padło już tu: +/- 5 cm nie robi różnicy ale ja wolę "minus" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 "Łatwiej kijek pocienkować, niż go potem pogrubasić" w tym wypadku skrócić No i się okazuje, że stary Fredro też rokminiał omawiany tu problem. Czyli też narciarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dziękuję za wszystkie porady i opinie. Nie powiem, że jakoś bardzo rozjaśniły mi w głowie - wygląda na to, że na forum panuje rozrzut opinii podobny do tego, co można znaleźć "w internetach" ogólnie. Koniec końców chybaraczejnapewno stanie na kijkach 120 cm. Już wyjaśniam dlaczego: Mam 167 cm wzrostu. Obliczenie wzrost x 0,7, jak również suwak na takiej oto stronce: https://www.bergfreu...ght-calculator/sugerują, że powinnam mieć kijki długości 117 cm. To by się z grubsza zgadzało z testem na kąt prosty - tu uściślam, że robiłam go, stojąc w normalnym obuwiu bezpośrednio na podłodze, a nie w butach narciarskich i na nartach - wśród licznych zaleceń w sieci większość nakazywała tak właśnie ten test robić (i chwytać odwrócony kijek pod talerzykiem)... Z tego by wynikało, że w butach narciarskich i nartach bliżej do kąta prostego w łokciu będzie mi z kijkami 120 niż 115 cm. Wśród tabel doboru kijków do wzrostu, na jakie trafiłam w sieci, jakieś 3/4 sugerowało kijki 115 cm, a 1/4 120 cm. Czyli - jak piszecie - pewnie i tak i tak będzie mniej więcej ok. Ale przypomniałam sobie jeszcze jedno: gdy byliśmy w marcu z bratem w Zieleńcu, pracownik wypożyczalni dobierał nam sprzęt do wzrostu i wagi i oboje dostaliśmy kijki dokładnie tej samej długości. Nie mierzyłam ich (nawet nie miałabym czym...), ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Nie wypowiem się, jak ich długość wpływała na moją postawę na nartach (zapewne ta była po prostu dość kiepska ), ale na pewno nie przeszkadzała mi w jeździe, a tam, gdzie trzeba było podkijkować wręcz narzekałam, że są za krótkie (co jest dość oczywiste - w końcu to nie kije do biegów, tylko do zjazdów...) W każdym razie dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 To by się z grubsza zgadzało z testem na kąt prosty - tu uściślam, że robiłam go, stojąc w normalnym obuwiu bezpośrednio na podłodze, a nie w butach narciarskich i na nartach - wśród licznych zaleceń w sieci większość nakazywała tak właśnie ten test robić Serio tak polecają Bezsensu moim zdaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jag24 Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Mam 167 cm wzrostu. Wśród tabel doboru kijków do wzrostu, na jakie trafiłam w sieci, jakieś 3/4 sugerowało kijki 115 cm, Nie mierzyłam ich, ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Mam tyle samo wzrostu i od ponad 10-lat na nartach używam kijków 115 cm.NIGDY nie wydały mi się za krótkie.Dla zobrazowania problemu: po kilku,dosłownie kilku,treningach Nordic Walking kijki 115 okazały się zbyt krótkie do szybkiego chodzenia(do rekreacji jak najbardziej dobre). W praktyce narciarskiej kijki 115 są najbardziej uniwersalne i stawiam,że te z wypożyczalni właśnie takie były.Dopiero przy wzroście ok.180 cm są wyraźnie za krótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... techset Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Ale przypomniałam sobie jeszcze jedno: gdy byliśmy w marcu z bratem w Zieleńcu, pracownik wypożyczalni dobierał nam sprzęt do wzrostu i wagi i oboje dostaliśmy kijki dokładnie tej samej długości. Nie mierzyłam ich (nawet nie miałabym czym...), ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Pracownikom wypożyczalni najczęściej niestety zależy na czasie a nie na tym, żeby wydać sprzęt pasujący do preferencji danej osoby. Zakładają, że i tak się nie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dziękuję za wszystkie porady i opinie. Nie powiem, że jakoś bardzo rozjaśniły mi w głowie - wygląda na to, że na forum panuje rozrzut opinii podobny do tego, co można znaleźć "w internetach" ogólnie. Koniec końców chybaraczejnapewno stanie na kijkach 120 cm. Już wyjaśniam dlaczego: Mam 167 cm wzrostu. A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm.182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Też coś! Od tego są taśmy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cześć I bardzo dobrze zrobisz bo jak jednoznacznie wynika z postów te 5 cm tak naprawdę nie ma znaczenia. Są przesłanki abyś wzięła dłuższe ale to tylko przesłanki nie zasady. Koncentruj się na jeździe a nie na pierdołach bo Ci tak zostanie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 20 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... Owszem, zaimponowałeś nam, ale następnym razem chociaż klapki załóż, dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - TomekW cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 W cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie Pozdr Marcin Zależy, gdzie się kupuje. Poniżej aukcja na eBay. https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdD Mi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Zależy, gdzie się kupuje.Poniżej aukcja na eBay.https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdDMi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - TomekJeżeli weźmiemy po uwage aukcje i inne okazje (choć nie każdy ma chęć polować), to i tak dalej moje stwierdzenie może być aktualne Ale powyższe ceny sa już dość znośne, choć górny zakres i tak wykracza poza cenę, jaką moim zdaniem warto dać za kije- 80PLN.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Po prostu kup kijki teleskopowe i wtedy sobie dobierzesz taka dlugosc, jaka Ci bedzie opowiadala (dodam, ze rozna na rozne warunki) - ciekawe, ze nikt nie polecil mierzyc kije W BUTACH NARC ZALOZONYCH!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 2 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Kijowe rozterki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Harpia Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Czuję zbliżający się śnieg Forum zaczyna obrastać w dzielenie włosa na cztery Ja od zawsze ( jakieś ponad 40 lat ) mam kijki krótsze niż wskazują na to wszelkie porady. Dobrze mi z tym. Bardzo rzadko nie przycinam ich sam na wymiar Jednak nie robiłem tego zbyt często. Kijków miałem raptem kilka par Nart o wieeeeeeeelllllle więcej. Ale czy to obowiązuje wszystkich ? Myślę, że nie bo to nie jest aż tak istotne. Padło już tu: +/- 5 cm nie robi różnicy ale ja wolę "minus" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dany de Vino Napisano 19 Września 2018 Udostępnij Napisano 19 Września 2018 "Łatwiej kijek pocienkować, niż go potem pogrubasić" w tym wypadku skrócić No i się okazuje, że stary Fredro też rokminiał omawiany tu problem. Czyli też narciarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dziękuję za wszystkie porady i opinie. Nie powiem, że jakoś bardzo rozjaśniły mi w głowie - wygląda na to, że na forum panuje rozrzut opinii podobny do tego, co można znaleźć "w internetach" ogólnie. Koniec końców chybaraczejnapewno stanie na kijkach 120 cm. Już wyjaśniam dlaczego: Mam 167 cm wzrostu. Obliczenie wzrost x 0,7, jak również suwak na takiej oto stronce: https://www.bergfreu...ght-calculator/sugerują, że powinnam mieć kijki długości 117 cm. To by się z grubsza zgadzało z testem na kąt prosty - tu uściślam, że robiłam go, stojąc w normalnym obuwiu bezpośrednio na podłodze, a nie w butach narciarskich i na nartach - wśród licznych zaleceń w sieci większość nakazywała tak właśnie ten test robić (i chwytać odwrócony kijek pod talerzykiem)... Z tego by wynikało, że w butach narciarskich i nartach bliżej do kąta prostego w łokciu będzie mi z kijkami 120 niż 115 cm. Wśród tabel doboru kijków do wzrostu, na jakie trafiłam w sieci, jakieś 3/4 sugerowało kijki 115 cm, a 1/4 120 cm. Czyli - jak piszecie - pewnie i tak i tak będzie mniej więcej ok. Ale przypomniałam sobie jeszcze jedno: gdy byliśmy w marcu z bratem w Zieleńcu, pracownik wypożyczalni dobierał nam sprzęt do wzrostu i wagi i oboje dostaliśmy kijki dokładnie tej samej długości. Nie mierzyłam ich (nawet nie miałabym czym...), ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Nie wypowiem się, jak ich długość wpływała na moją postawę na nartach (zapewne ta była po prostu dość kiepska ), ale na pewno nie przeszkadzała mi w jeździe, a tam, gdzie trzeba było podkijkować wręcz narzekałam, że są za krótkie (co jest dość oczywiste - w końcu to nie kije do biegów, tylko do zjazdów...) W każdym razie dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 To by się z grubsza zgadzało z testem na kąt prosty - tu uściślam, że robiłam go, stojąc w normalnym obuwiu bezpośrednio na podłodze, a nie w butach narciarskich i na nartach - wśród licznych zaleceń w sieci większość nakazywała tak właśnie ten test robić Serio tak polecają Bezsensu moim zdaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jag24 Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Mam 167 cm wzrostu. Wśród tabel doboru kijków do wzrostu, na jakie trafiłam w sieci, jakieś 3/4 sugerowało kijki 115 cm, Nie mierzyłam ich, ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Mam tyle samo wzrostu i od ponad 10-lat na nartach używam kijków 115 cm.NIGDY nie wydały mi się za krótkie.Dla zobrazowania problemu: po kilku,dosłownie kilku,treningach Nordic Walking kijki 115 okazały się zbyt krótkie do szybkiego chodzenia(do rekreacji jak najbardziej dobre). W praktyce narciarskiej kijki 115 są najbardziej uniwersalne i stawiam,że te z wypożyczalni właśnie takie były.Dopiero przy wzroście ok.180 cm są wyraźnie za krótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... techset Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Ale przypomniałam sobie jeszcze jedno: gdy byliśmy w marcu z bratem w Zieleńcu, pracownik wypożyczalni dobierał nam sprzęt do wzrostu i wagi i oboje dostaliśmy kijki dokładnie tej samej długości. Nie mierzyłam ich (nawet nie miałabym czym...), ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Pracownikom wypożyczalni najczęściej niestety zależy na czasie a nie na tym, żeby wydać sprzęt pasujący do preferencji danej osoby. Zakładają, że i tak się nie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dziękuję za wszystkie porady i opinie. Nie powiem, że jakoś bardzo rozjaśniły mi w głowie - wygląda na to, że na forum panuje rozrzut opinii podobny do tego, co można znaleźć "w internetach" ogólnie. Koniec końców chybaraczejnapewno stanie na kijkach 120 cm. Już wyjaśniam dlaczego: Mam 167 cm wzrostu. A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm.182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Też coś! Od tego są taśmy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cześć I bardzo dobrze zrobisz bo jak jednoznacznie wynika z postów te 5 cm tak naprawdę nie ma znaczenia. Są przesłanki abyś wzięła dłuższe ale to tylko przesłanki nie zasady. Koncentruj się na jeździe a nie na pierdołach bo Ci tak zostanie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 20 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... Owszem, zaimponowałeś nam, ale następnym razem chociaż klapki załóż, dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - TomekW cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 W cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie Pozdr Marcin Zależy, gdzie się kupuje. Poniżej aukcja na eBay. https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdD Mi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Zależy, gdzie się kupuje.Poniżej aukcja na eBay.https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdDMi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - TomekJeżeli weźmiemy po uwage aukcje i inne okazje (choć nie każdy ma chęć polować), to i tak dalej moje stwierdzenie może być aktualne Ale powyższe ceny sa już dość znośne, choć górny zakres i tak wykracza poza cenę, jaką moim zdaniem warto dać za kije- 80PLN.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Po prostu kup kijki teleskopowe i wtedy sobie dobierzesz taka dlugosc, jaka Ci bedzie opowiadala (dodam, ze rozna na rozne warunki) - ciekawe, ze nikt nie polecil mierzyc kije W BUTACH NARC ZALOZONYCH!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 2 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Kijowe rozterki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dziękuję za wszystkie porady i opinie. Nie powiem, że jakoś bardzo rozjaśniły mi w głowie - wygląda na to, że na forum panuje rozrzut opinii podobny do tego, co można znaleźć "w internetach" ogólnie. Koniec końców chybaraczejnapewno stanie na kijkach 120 cm. Już wyjaśniam dlaczego: Mam 167 cm wzrostu. Obliczenie wzrost x 0,7, jak również suwak na takiej oto stronce: https://www.bergfreu...ght-calculator/sugerują, że powinnam mieć kijki długości 117 cm. To by się z grubsza zgadzało z testem na kąt prosty - tu uściślam, że robiłam go, stojąc w normalnym obuwiu bezpośrednio na podłodze, a nie w butach narciarskich i na nartach - wśród licznych zaleceń w sieci większość nakazywała tak właśnie ten test robić (i chwytać odwrócony kijek pod talerzykiem)... Z tego by wynikało, że w butach narciarskich i nartach bliżej do kąta prostego w łokciu będzie mi z kijkami 120 niż 115 cm. Wśród tabel doboru kijków do wzrostu, na jakie trafiłam w sieci, jakieś 3/4 sugerowało kijki 115 cm, a 1/4 120 cm. Czyli - jak piszecie - pewnie i tak i tak będzie mniej więcej ok. Ale przypomniałam sobie jeszcze jedno: gdy byliśmy w marcu z bratem w Zieleńcu, pracownik wypożyczalni dobierał nam sprzęt do wzrostu i wagi i oboje dostaliśmy kijki dokładnie tej samej długości. Nie mierzyłam ich (nawet nie miałabym czym...), ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Nie wypowiem się, jak ich długość wpływała na moją postawę na nartach (zapewne ta była po prostu dość kiepska ), ale na pewno nie przeszkadzała mi w jeździe, a tam, gdzie trzeba było podkijkować wręcz narzekałam, że są za krótkie (co jest dość oczywiste - w końcu to nie kije do biegów, tylko do zjazdów...) W każdym razie dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerraEnzo Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 To by się z grubsza zgadzało z testem na kąt prosty - tu uściślam, że robiłam go, stojąc w normalnym obuwiu bezpośrednio na podłodze, a nie w butach narciarskich i na nartach - wśród licznych zaleceń w sieci większość nakazywała tak właśnie ten test robić Serio tak polecają Bezsensu moim zdaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jag24 Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Mam 167 cm wzrostu. Wśród tabel doboru kijków do wzrostu, na jakie trafiłam w sieci, jakieś 3/4 sugerowało kijki 115 cm, Nie mierzyłam ich, ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Mam tyle samo wzrostu i od ponad 10-lat na nartach używam kijków 115 cm.NIGDY nie wydały mi się za krótkie.Dla zobrazowania problemu: po kilku,dosłownie kilku,treningach Nordic Walking kijki 115 okazały się zbyt krótkie do szybkiego chodzenia(do rekreacji jak najbardziej dobre). W praktyce narciarskiej kijki 115 są najbardziej uniwersalne i stawiam,że te z wypożyczalni właśnie takie były.Dopiero przy wzroście ok.180 cm są wyraźnie za krótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
techset Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Ale przypomniałam sobie jeszcze jedno: gdy byliśmy w marcu z bratem w Zieleńcu, pracownik wypożyczalni dobierał nam sprzęt do wzrostu i wagi i oboje dostaliśmy kijki dokładnie tej samej długości. Nie mierzyłam ich (nawet nie miałabym czym...), ale skoro mój brat ma 172 cm wzrostu, zakładam, że raczej oboje dostaliśmy kije 120 cm, a nie 115 cm. Pracownikom wypożyczalni najczęściej niestety zależy na czasie a nie na tym, żeby wydać sprzęt pasujący do preferencji danej osoby. Zakładają, że i tak się nie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Harpia Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dziękuję za wszystkie porady i opinie. Nie powiem, że jakoś bardzo rozjaśniły mi w głowie - wygląda na to, że na forum panuje rozrzut opinii podobny do tego, co można znaleźć "w internetach" ogólnie. Koniec końców chybaraczejnapewno stanie na kijkach 120 cm. Już wyjaśniam dlaczego: Mam 167 cm wzrostu. A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm.182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Też coś! Od tego są taśmy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cześć I bardzo dobrze zrobisz bo jak jednoznacznie wynika z postów te 5 cm tak naprawdę nie ma znaczenia. Są przesłanki abyś wzięła dłuższe ale to tylko przesłanki nie zasady. Koncentruj się na jeździe a nie na pierdołach bo Ci tak zostanie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 20 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... Owszem, zaimponowałeś nam, ale następnym razem chociaż klapki załóż, dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - TomekW cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 W cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie Pozdr Marcin Zależy, gdzie się kupuje. Poniżej aukcja na eBay. https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdD Mi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Zależy, gdzie się kupuje.Poniżej aukcja na eBay.https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdDMi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - TomekJeżeli weźmiemy po uwage aukcje i inne okazje (choć nie każdy ma chęć polować), to i tak dalej moje stwierdzenie może być aktualne Ale powyższe ceny sa już dość znośne, choć górny zakres i tak wykracza poza cenę, jaką moim zdaniem warto dać za kije- 80PLN.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Po prostu kup kijki teleskopowe i wtedy sobie dobierzesz taka dlugosc, jaka Ci bedzie opowiadala (dodam, ze rozna na rozne warunki) - ciekawe, ze nikt nie polecil mierzyc kije W BUTACH NARC ZALOZONYCH!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 2 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Kijowe rozterki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Harpia Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Dziękuję za wszystkie porady i opinie. Nie powiem, że jakoś bardzo rozjaśniły mi w głowie - wygląda na to, że na forum panuje rozrzut opinii podobny do tego, co można znaleźć "w internetach" ogólnie. Koniec końców chybaraczejnapewno stanie na kijkach 120 cm. Już wyjaśniam dlaczego: Mam 167 cm wzrostu. A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm.182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Też coś! Od tego są taśmy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cześć I bardzo dobrze zrobisz bo jak jednoznacznie wynika z postów te 5 cm tak naprawdę nie ma znaczenia. Są przesłanki abyś wzięła dłuższe ale to tylko przesłanki nie zasady. Koncentruj się na jeździe a nie na pierdołach bo Ci tak zostanie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 20 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... Owszem, zaimponowałeś nam, ale następnym razem chociaż klapki załóż, dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - TomekW cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 W cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie Pozdr Marcin Zależy, gdzie się kupuje. Poniżej aukcja na eBay. https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdD Mi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Zależy, gdzie się kupuje.Poniżej aukcja na eBay.https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdDMi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - TomekJeżeli weźmiemy po uwage aukcje i inne okazje (choć nie każdy ma chęć polować), to i tak dalej moje stwierdzenie może być aktualne Ale powyższe ceny sa już dość znośne, choć górny zakres i tak wykracza poza cenę, jaką moim zdaniem warto dać za kije- 80PLN.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Po prostu kup kijki teleskopowe i wtedy sobie dobierzesz taka dlugosc, jaka Ci bedzie opowiadala (dodam, ze rozna na rozne warunki) - ciekawe, ze nikt nie polecil mierzyc kije W BUTACH NARC ZALOZONYCH!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 2 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Kijowe rozterki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 A to ciekawe Mam 176cm wzrostu a kijki 115cm.182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dany de Vino Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... może dlatego że moje 120 to alu, a 125 carbon? Obecnie kij jest uzyteczniejszy w roli tyczki linoskoczka niż do wbijania. Długość coraz mniej ważna. Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Też coś! Od tego są taśmy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cześć I bardzo dobrze zrobisz bo jak jednoznacznie wynika z postów te 5 cm tak naprawdę nie ma znaczenia. Są przesłanki abyś wzięła dłuższe ale to tylko przesłanki nie zasady. Koncentruj się na jeździe a nie na pierdołach bo Ci tak zostanie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 20 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... Owszem, zaimponowałeś nam, ale następnym razem chociaż klapki załóż, dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - TomekW cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 W cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie Pozdr Marcin Zależy, gdzie się kupuje. Poniżej aukcja na eBay. https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdD Mi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Zależy, gdzie się kupuje.Poniżej aukcja na eBay.https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdDMi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - TomekJeżeli weźmiemy po uwage aukcje i inne okazje (choć nie każdy ma chęć polować), to i tak dalej moje stwierdzenie może być aktualne Ale powyższe ceny sa już dość znośne, choć górny zakres i tak wykracza poza cenę, jaką moim zdaniem warto dać za kije- 80PLN.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Po prostu kup kijki teleskopowe i wtedy sobie dobierzesz taka dlugosc, jaka Ci bedzie opowiadala (dodam, ze rozna na rozne warunki) - ciekawe, ze nikt nie polecil mierzyc kije W BUTACH NARC ZALOZONYCH!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 2 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Kijowe rozterki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mig Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Gorzej jak trzeba gdzieś podejść.... i nie myślę tu o skiturach (ale np. o kawie z piwem...). Też coś! Od tego są taśmy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panna BasieÅ„ka Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Cześć I bardzo dobrze zrobisz bo jak jednoznacznie wynika z postów te 5 cm tak naprawdę nie ma znaczenia. Są przesłanki abyś wzięła dłuższe ale to tylko przesłanki nie zasady. Koncentruj się na jeździe a nie na pierdołach bo Ci tak zostanie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Estka Napisano 20 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... Owszem, zaimponowałeś nam, ale następnym razem chociaż klapki załóż, dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - TomekW cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 W cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie Pozdr Marcin Zależy, gdzie się kupuje. Poniżej aukcja na eBay. https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdD Mi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Zależy, gdzie się kupuje.Poniżej aukcja na eBay.https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdDMi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - TomekJeżeli weźmiemy po uwage aukcje i inne okazje (choć nie każdy ma chęć polować), to i tak dalej moje stwierdzenie może być aktualne Ale powyższe ceny sa już dość znośne, choć górny zakres i tak wykracza poza cenę, jaką moim zdaniem warto dać za kije- 80PLN.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Po prostu kup kijki teleskopowe i wtedy sobie dobierzesz taka dlugosc, jaka Ci bedzie opowiadala (dodam, ze rozna na rozne warunki) - ciekawe, ze nikt nie polecil mierzyc kije W BUTACH NARC ZALOZONYCH!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 2 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Kijowe rozterki × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
TomeC Napisano 20 Września 2018 Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Estka Napisano 20 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2018 182 cm (boso) i lepiej czuje się z 120 niż 125..... Owszem, zaimponowałeś nam, ale następnym razem chociaż klapki załóż, dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - TomekW cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... TomeC Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 W cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie Pozdr Marcin Zależy, gdzie się kupuje. Poniżej aukcja na eBay. https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdD Mi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Zależy, gdzie się kupuje.Poniżej aukcja na eBay.https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdDMi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - TomekJeżeli weźmiemy po uwage aukcje i inne okazje (choć nie każdy ma chęć polować), to i tak dalej moje stwierdzenie może być aktualne Ale powyższe ceny sa już dość znośne, choć górny zakres i tak wykracza poza cenę, jaką moim zdaniem warto dać za kije- 80PLN.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Po prostu kup kijki teleskopowe i wtedy sobie dobierzesz taka dlugosc, jaka Ci bedzie opowiadala (dodam, ze rozna na rozne warunki) - ciekawe, ze nikt nie polecil mierzyc kije W BUTACH NARC ZALOZONYCH!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 2 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Kijowe rozterki
bocian74 Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Możesz poszukać kijków podobnych do LEKI SKY. Kupując w długości np 115 możesz dowolnie wydłużać o dodatkowe 5-7 cm (szybkozamykacz na rękojeści), a jeśli dostępne będą tylko bardzo długie to potrzeba tylko kilka minut, aby dociąć do właściwej długości. Pozdrawiam - TomekW cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomeC Napisano 21 Września 2018 Udostępnij Napisano 21 Września 2018 W cenie takich rozwiązań kupisz spokojnie oba rozmiary do wypróbowania i jeszcze na karnet zostanie Pozdr Marcin Zależy, gdzie się kupuje. Poniżej aukcja na eBay. https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdD Mi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Zależy, gdzie się kupuje.Poniżej aukcja na eBay.https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdDMi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - TomekJeżeli weźmiemy po uwage aukcje i inne okazje (choć nie każdy ma chęć polować), to i tak dalej moje stwierdzenie może być aktualne Ale powyższe ceny sa już dość znośne, choć górny zakres i tak wykracza poza cenę, jaką moim zdaniem warto dać za kije- 80PLN.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Po prostu kup kijki teleskopowe i wtedy sobie dobierzesz taka dlugosc, jaka Ci bedzie opowiadala (dodam, ze rozna na rozne warunki) - ciekawe, ze nikt nie polecil mierzyc kije W BUTACH NARC ZALOZONYCH!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 2 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Kijowe rozterki
bocian74 Napisano 23 Września 2018 Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Zależy, gdzie się kupuje.Poniżej aukcja na eBay.https://www.ebay.de/...GYAAOSwKBVZuSdDMi osobiście udało się kupić kije dla całej rodziny w cenie od 9 do 31 EURO. Pozdrawiam - TomekJeżeli weźmiemy po uwage aukcje i inne okazje (choć nie każdy ma chęć polować), to i tak dalej moje stwierdzenie może być aktualne Ale powyższe ceny sa już dość znośne, choć górny zakres i tak wykracza poza cenę, jaką moim zdaniem warto dać za kije- 80PLN.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Jeszcze trochę, a stanie na tym, że ostatecznego wyboru dokonam na zasadzie entliczek - pentliczek - czerwony -stoliczek - na które wypadnie - na te bęc... (żartuję oczywiście) Po prostu kup kijki teleskopowe i wtedy sobie dobierzesz taka dlugosc, jaka Ci bedzie opowiadala (dodam, ze rozna na rozne warunki) - ciekawe, ze nikt nie polecil mierzyc kije W BUTACH NARC ZALOZONYCH!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 2 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
Rekomendowane odpowiedzi