Wujot Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 sorry - nie - "od zawsze" jezdze w trudnym I jedynymi elementami , ktore sa istotne to: 1/ waga narciarza z plecakiem 2/ waga narty I jej dlugosc (czasami moment skrecajacy jest trudny do gwaltownej rotacji) 3/ w glebokim wieksza narta pomaga, ale czasami nabiera tak duzo sniegu na powierzchni, ze staje sie bardzo ciezka I z duza inercja pkt 2. Jeżeli stwierdzasz, że istotna jest masa rotująca (a właściwie moment bezwładności) to buty w to też wchodzą. Cięższe buty - większy moment bezwładności. Wiązania zresztą też. Czyli waga buta też ma znaczenie jakkolwiek na pewno mniejsze od nart. Ale w którą stronę? Testowane przeze mnie Atomici (lżejsze o 1kg od poprzednich butów zjazdowych) w czasie jazdy na Stożku w Wiśle (również SL) sprawiały wrażenie gorszych niż cięższy odpowiednik. Na boisku będą korzyści z ciężkiego sprzętu (choćby szybsza jazda, niższy środek ciężkości). Łatwiejsze osiągnięcie sztywności, termoizolacji. dopasowania np frezowania skorupy. To nie z przypadku typowe buty zjazdowe różnią się od skiturowych. Aby mieć podobną sztywność trzeba się w tych ostatnich ostro napracować (producent) i zapłacić podwójnie (klient). Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Na boisku będą korzyści z ciężkiego sprzętu (choćby szybsza jazda, niższy środek ciężkości). Łatwiejsze osiągnięcie sztywności, termoizolacji. dopasowania np frezowania skorupy. To nie z przypadku typowe buty zjazdowe różnią się od skiturowych. Aby mieć podobną sztywność trzeba się w tych ostatnich ostro napracować (producent) i zapłacić podwójnie (klient). No i w skiturach idziesz na kompromis z flexem bo liczy się waga. A w zjazdówkach flex jest najważniejszy więc nie będziesz płacić za obniżoną wagę skoro nie ma znaczenia. Lekkie buty zjazdowe w miarę wygodne w chodzeniu to potrzeba freeriderów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Ja porównuję buty o tym samym flexie i dopasowaniu (te lżejsze nawet lepiej dopasowane). Brakowało mi samej wagi buta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Ja porównuję buty o tym samym flexie i dopasowaniu (te lżejsze nawet lepiej dopasowane). Brakowało mi samej wagi buta. Jeśli dobrze Cię zrozumiałem to mogę podać: - 2930 g moje buty freeturowe Beast Carbon flex 120 - 4140 g freeridowe Factor flex 120-130 (waga z podeszwą alpejską, nie chciało mi się zmieniać na pinową - byłoby chyba troszeczkę więcej) Te pierwsze są chyba nawet sztywniejsze od drugich. Jeśli chodzi o chodzenie to jest przepaść. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Jeśli dobrze Cię zrozumiałem to mogę podać: - 2930 g moje buty freeturowe Beast Carbon flex 120 - 4140 g freeridowe Factor flex 120-130 (waga z podeszwą alpejską, nie chciało mi się zmieniać na pinową - byłoby chyba troszeczkę więcej) Te pierwsze są chyba nawet sztywniejsze od drugich. Jeśli chodzi o chodzenie to jest przepaść. Pozdro Wiesiek W których zatem jeździ się lepiej? A może jest rożnie w zależności od warunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 W których zatem jeździ się lepiej? A może jest rożnie w zależności od warunków? A to Ci odpowiem jak pojeżdżę więcej - Dynafity to świeżutka sprawa - jeszcze je ciągle poprawiam. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Ja porównuję buty o tym samym flexie i dopasowaniu (te lżejsze nawet lepiej dopasowane). Brakowało mi samej wagi buta. https://www.evo.com/...ki-boot-weights Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski LEKKIE buty narciarskie. × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
AndRand Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Na boisku będą korzyści z ciężkiego sprzętu (choćby szybsza jazda, niższy środek ciężkości). Łatwiejsze osiągnięcie sztywności, termoizolacji. dopasowania np frezowania skorupy. To nie z przypadku typowe buty zjazdowe różnią się od skiturowych. Aby mieć podobną sztywność trzeba się w tych ostatnich ostro napracować (producent) i zapłacić podwójnie (klient). No i w skiturach idziesz na kompromis z flexem bo liczy się waga. A w zjazdówkach flex jest najważniejszy więc nie będziesz płacić za obniżoną wagę skoro nie ma znaczenia. Lekkie buty zjazdowe w miarę wygodne w chodzeniu to potrzeba freeriderów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Ja porównuję buty o tym samym flexie i dopasowaniu (te lżejsze nawet lepiej dopasowane). Brakowało mi samej wagi buta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Ja porównuję buty o tym samym flexie i dopasowaniu (te lżejsze nawet lepiej dopasowane). Brakowało mi samej wagi buta. Jeśli dobrze Cię zrozumiałem to mogę podać: - 2930 g moje buty freeturowe Beast Carbon flex 120 - 4140 g freeridowe Factor flex 120-130 (waga z podeszwą alpejską, nie chciało mi się zmieniać na pinową - byłoby chyba troszeczkę więcej) Te pierwsze są chyba nawet sztywniejsze od drugich. Jeśli chodzi o chodzenie to jest przepaść. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Jeśli dobrze Cię zrozumiałem to mogę podać: - 2930 g moje buty freeturowe Beast Carbon flex 120 - 4140 g freeridowe Factor flex 120-130 (waga z podeszwą alpejską, nie chciało mi się zmieniać na pinową - byłoby chyba troszeczkę więcej) Te pierwsze są chyba nawet sztywniejsze od drugich. Jeśli chodzi o chodzenie to jest przepaść. Pozdro Wiesiek W których zatem jeździ się lepiej? A może jest rożnie w zależności od warunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 W których zatem jeździ się lepiej? A może jest rożnie w zależności od warunków? A to Ci odpowiem jak pojeżdżę więcej - Dynafity to świeżutka sprawa - jeszcze je ciągle poprawiam. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Ja porównuję buty o tym samym flexie i dopasowaniu (te lżejsze nawet lepiej dopasowane). Brakowało mi samej wagi buta. https://www.evo.com/...ki-boot-weights Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski LEKKIE buty narciarskie. × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Spiochu Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Ja porównuję buty o tym samym flexie i dopasowaniu (te lżejsze nawet lepiej dopasowane). Brakowało mi samej wagi buta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Ja porównuję buty o tym samym flexie i dopasowaniu (te lżejsze nawet lepiej dopasowane). Brakowało mi samej wagi buta. Jeśli dobrze Cię zrozumiałem to mogę podać: - 2930 g moje buty freeturowe Beast Carbon flex 120 - 4140 g freeridowe Factor flex 120-130 (waga z podeszwą alpejską, nie chciało mi się zmieniać na pinową - byłoby chyba troszeczkę więcej) Te pierwsze są chyba nawet sztywniejsze od drugich. Jeśli chodzi o chodzenie to jest przepaść. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Spiochu Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Jeśli dobrze Cię zrozumiałem to mogę podać: - 2930 g moje buty freeturowe Beast Carbon flex 120 - 4140 g freeridowe Factor flex 120-130 (waga z podeszwą alpejską, nie chciało mi się zmieniać na pinową - byłoby chyba troszeczkę więcej) Te pierwsze są chyba nawet sztywniejsze od drugich. Jeśli chodzi o chodzenie to jest przepaść. Pozdro Wiesiek W których zatem jeździ się lepiej? A może jest rożnie w zależności od warunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 W których zatem jeździ się lepiej? A może jest rożnie w zależności od warunków? A to Ci odpowiem jak pojeżdżę więcej - Dynafity to świeżutka sprawa - jeszcze je ciągle poprawiam. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Ja porównuję buty o tym samym flexie i dopasowaniu (te lżejsze nawet lepiej dopasowane). Brakowało mi samej wagi buta. https://www.evo.com/...ki-boot-weights Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski LEKKIE buty narciarskie.
Spiochu Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Jeśli dobrze Cię zrozumiałem to mogę podać: - 2930 g moje buty freeturowe Beast Carbon flex 120 - 4140 g freeridowe Factor flex 120-130 (waga z podeszwą alpejską, nie chciało mi się zmieniać na pinową - byłoby chyba troszeczkę więcej) Te pierwsze są chyba nawet sztywniejsze od drugich. Jeśli chodzi o chodzenie to jest przepaść. Pozdro Wiesiek W których zatem jeździ się lepiej? A może jest rożnie w zależności od warunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 W których zatem jeździ się lepiej? A może jest rożnie w zależności od warunków? A to Ci odpowiem jak pojeżdżę więcej - Dynafity to świeżutka sprawa - jeszcze je ciągle poprawiam. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Ja porównuję buty o tym samym flexie i dopasowaniu (te lżejsze nawet lepiej dopasowane). Brakowało mi samej wagi buta. https://www.evo.com/...ki-boot-weights Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski LEKKIE buty narciarskie.
Wujot Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 W których zatem jeździ się lepiej? A może jest rożnie w zależności od warunków? A to Ci odpowiem jak pojeżdżę więcej - Dynafity to świeżutka sprawa - jeszcze je ciągle poprawiam. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Ja porównuję buty o tym samym flexie i dopasowaniu (te lżejsze nawet lepiej dopasowane). Brakowało mi samej wagi buta. https://www.evo.com/...ki-boot-weights Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
AndRand Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Ja porównuję buty o tym samym flexie i dopasowaniu (te lżejsze nawet lepiej dopasowane). Brakowało mi samej wagi buta. https://www.evo.com/...ki-boot-weights Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi