SzymQ Napisano 13 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 7 hours ago, star said: ponoc wyposażona w jezdnie jednokierunkowa jest:-) Jak na mój stan wiedzy to może nie do końca jest to jasne. W tej chwili jedyny znak oznaczający drogę jednokierunkową to D-3. Kiedyś również C-9 miało taką funkcję. Niezależnie jak zinterpretowałby to sąd, nie jest to warte wyjaśniania z drogówką czy to jezdnia jednokierunkowa jeśli nie było D-3. https://czasopismo.legeartis.org/2019/07/autostrada-jednokierunkowa-wyprzedzanie-prawej-strony-dwupasmowej-autostradzie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 13 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 2 godziny temu, SzymQ napisał: Jak na mój stan wiedzy to może nie do końca jest to jasne. W tej chwili jedyny znak oznaczający drogę jednokierunkową to D-3. Kiedyś również C-9 miało taką funkcję. Niezależnie jak zinterpretowałby to sąd, nie jest to warte wyjaśniania z drogówką czy to jezdnia jednokierunkowa jeśli nie było D-3. https://czasopismo.legeartis.org/2019/07/autostrada-jednokierunkowa-wyprzedzanie-prawej-strony-dwupasmowej-autostradzie/ Ja opierałem się na innym linku z serwisu prawo drogowe gdzie pisza tak Ustawa prawo o ruchu drogowym w art. 2 pkt 3 w definicji autostrady (droga dwujezdniowa), nie precyzuje wprost poszczególnych jezdni jako jednokierunkowe, jednak art. 4 ust. 6 pkt a ustawy o drogach publicznych z 21.03.1985 Dz. U. nr 71 poz. 838, definiuje autostradę jako drogę, która powinna być wyposażona przynajmniej w dwie rozdzielone, jezdnie jednokierunkowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 13 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 (edytowane) 18 minutes ago, star said: Ja opierałem się na innym linku z serwisu prawo drogowe gdzie pisza tak Ustawa prawo o ruchu drogowym w art. 2 pkt 3 w definicji autostrady (droga dwujezdniowa), nie precyzuje wprost poszczególnych jezdni jako jednokierunkowe, jednak art. 4 ust. 6 pkt a ustawy o drogach publicznych z 21.03.1985 Dz. U. nr 71 poz. 838, definiuje autostradę jako drogę, która powinna być wyposażona przynajmniej w dwie rozdzielone, jezdnie jednokierunkowe. Ja się przymierzam do nakręcenia sequela do Twojej produkcji "Tańczący z tirami". W związku z tym, że zajmuję skrajnie prawy pas, rozstrzyganie, która interpretacja jest lepsza, nie przyniesie żadnej zmiany w mojej jeździe :D. Edytowane 13 Lutego 2023 przez SzymQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 13 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 (edytowane) Godzinę temu, SzymQ napisał: Ja się przymierzam do nakręcenia sequela do Twojej produkcji "Tańczący z tirami". W związku z tym, że zajmuję skrajnie prawy pas, rozstrzyganie, która interpretacja jest lepsza, nie przyniesie żadnej zmiany w mojej jeździe :D. Będziesz kółka kręcił;-)? Edytowane 13 Lutego 2023 przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 13 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 4 minuty temu, star napisał: Będziesz kółka kręcił;-)? I do tego zmieścisz się na prawym pasie... brawo boy! A jakbyś jeszcze wtedy wyprzedził to szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi