grimson Napisano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 2 godziny temu, Mikoski napisał: Tylko janusz jedzie w zimie na letnich oponach na Łysą Polanę Mając 4x4 można cisnąć także na letnich. Wole na śniegu mieć letnie i 4x4 niż oske i zimówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 (edytowane) 12 minut temu, grimson napisał: Mając 4x4 można cisnąć także na letnich. Wole na śniegu mieć letnie i 4x4 niż oske i zimówki. Są na tym świecie rzeczy które fizjologom się nie śniły ... jak mawia klasyk Edytowane 12 Grudnia 2021 przez Mikoski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 2 minutes ago, grimson said: Mając 4x4 można cisnąć także na letnich. Wole na śniegu mieć letnie i 4x4 niż oske i zimówki. Nie twierdzę, że nie da się jeździć bez zimówek, bo kiedyś wszyscy jeździli i się dało. Cisnąć da się na pewno, zwłaszcza 4fun na pustym placu (ciekawe czy wydłuży się czas oczekiwania na nadsterowność na letnich...). Ale w sytuacji, w której auta przed Tobą hamują na zimówce, ani haldex ani torsen ani inne moce Twojego auta nie wyhamują. Uwzględniając to w rachunkach, to chyba jednak pozamulasz zamiast pocisnąć 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 2 godziny temu, Mikoski napisał: Tylko janusz jedzie w zimie na letnich oponach na Łysą Polanę Dokladnie, ale taka byla koniecznosc. Kupilem auto na letnich i nie mialem zimowek. Teraz juz kupione nowe i z czolowki w testach. No i ta zima to byl 16 kwietnia. Wkradl sie blad: w tym roku, a w zeszlym sezonie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 54 minuty temu, star napisał: Mam te opony w rozmiarze nieco innym, swietne na mokrym. Ten rozmiar januszowy to straszny balon. Plywaja przy tym ciezkim aucie. Na letnich 225/50/17 jedzie sie o wiele stabilniej i trudno mi sie przyzwyczaic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 6 minut temu, Spiochu napisał: Ten rozmiar januszowy to straszny balon. Plywaja przy tym ciezkim aucie. Na letnich 225/50/17 jedzie sie o wiele stabilniej i trudno mi sie przyzwyczaic. Dopompuj. Przestaną pływać. Co to za auto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Pompuje 2.2 bara zgodnie z instrukcja. Po prostu sa za waskie i za wysokie. Yeti 1 8Tsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 we fabie laduje 2,5-2,6 i jest sztywniutko 😄 Inaczej jakas masakra. Tez chyba zalecane 2,2. W swoim mam 225/45/17 i sie przyzwyczailem do dobrego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 21 minut temu, nikon255 napisał: we fabie laduje 2,5-2,6 i jest sztywniutko 😄 Inaczej jakas masakra. Tez chyba zalecane 2,2. W swoim mam 225/45/17 i sie przyzwyczailem do dobrego. No i git, u mnie w passacie tez 2.5-6 zalecane, warto eksperymentować. PS z dedykacją dla Mitka rap ze stolycy… sztywniuteńko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 27 minut temu, Spiochu napisał: Pompuje 2.2 bara zgodnie z instrukcja. Po prostu sa za waskie i za wysokie. Yeti 1 8Tsi Czemu nie 215/60 warto ciut szerzej pojechać, to stare przesady, ze na zimę wąskie… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Januszowy rozmiar najtanszy i jedyny w ktorym mozna uzywac lancuchow zgodnie z instrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 24 minuty temu, Spiochu napisał: Januszowy rozmiar najtanszy i jedyny w ktorym mozna uzywac lancuchow zgodnie z instrukcja. Łańcuchy wchodzą na trochę większe, ew. zmniejsz wielkość oczek w łańcuchach, ja tak zrobiłem w passacie bo chciałem ciut szersze jednak mieć na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Opony juz kupilem wiec po ptokach. Ciut szersze z 500zl drozej wiec to nie jest bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 13 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 5 godzin temu, Spiochu napisał: Opony juz kupilem wiec po ptokach. Ciut szersze z 500zl drozej wiec to nie jest bez znaczenia. To prawda. Też tak miałem, ale zdecydowałem się dorzucić te kilka stów, bo ciut szerzej, ale i wyżej, a po przesiadce z Tucsona, strach jeździć po górach tym Passatem. Zreszta zaoszczędziłem w poprzednim sezonie miałem wtedy komplet Michelin używek za 200 zeta, teraz nowki Bridgestone za 2000 o jedno zero więcej, ale znaczące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S.N. Napisano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 W dniu 12.12.2021 o 20:47, star napisał: Tez miałem d4 szybko się ścierają, na śniegu dobre. Maiłem jakieś micheliny. Te to dopiero mientkie czytaj szybko ścieralne były ... Nokian to jak już pisałem dla mnie najlepszy kompromis pomiędzy jakością, a ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 29 minut temu, S.N. napisał: Maiłem jakieś micheliny. Te to dopiero mientkie czytaj szybko ścieralne były ... Nokian to jak już pisałem dla mnie najlepszy kompromis pomiędzy jakością, a ceną. Ja mam zimowe alpin4 na jazzie, bieżnika sporo, stwardniały nieco… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 15 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 U mnie Dunlop - poprzedniej zimy były nowe - nie najgorsze, nie najlepsze, łańcuchy parę razy były niezbędne i tu trafiłem dobrze - Pewag z napinaczami i ogniwem wysokim na 12mm działa cuda, bo ogólnie - duże, przednionapędowe kombi z lekkim, benzynowym motorem nie jest królem białych dróg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 8 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 Te moje bridgestone blizzak lm005 tak jak pisza ludzie na oponeo cyt Opony zdecydowanie bezkonkurencyjne na mokrej nawierzchni. Ale jeśli chodzi o śnieg troszkę im brakuje, koła lubią zabuksować, a przy ostrzejszych zakrętach, nawet przy niedużej prędkości, tyłek na przód napęd lubi zarzucić. Na suchym głośne, szczególnie przy prędkościach 200/210 km/h pozostawiają wiele do życzenia. Z drugiej strony przy wyhamowywaniu ze 180 km/h na mokrym nie dostaję palpitacji serca. Przy ciepłej temperaturze 8C plus bardzo szybko schodzi bieżnik. Jak na miejską oponę polecam, ale jak na jazdę zaśnieżonymi drogami po wsiach zdecydowanie polecam Nokian hakkapeliitta r3, na niej nawet po lodzie jest trakcja 😉 Czytaj więcej: https://www.oponeo.pl/model-opony/bridgestone-blizzak-lm005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 19 minut temu, star napisał: Te moje bridgestone blizzak lm005 tak jak pisza ludzie na oponeo cyt Opony zdecydowanie bezkonkurencyjne na mokrej nawierzchni. Ale jeśli chodzi o śnieg troszkę im brakuje, koła lubią zabuksować, a przy ostrzejszych zakrętach, nawet przy niedużej prędkości, tyłek na przód napęd lubi zarzucić. Na suchym głośne, szczególnie przy prędkościach 200/210 km/h pozostawiają wiele do życzenia. Z drugiej strony przy wyhamowywaniu ze 180 km/h na mokrym nie dostaję palpitacji serca. Przy ciepłej temperaturze 8C plus bardzo szybko schodzi bieżnik. Jak na miejską oponę polecam, ale jak na jazdę zaśnieżonymi drogami po wsiach zdecydowanie polecam Nokian hakkapeliitta r3, na niej nawet po lodzie jest trakcja 😉 Czytaj więcej: https://www.oponeo.pl/model-opony/bridgestone-blizzak-lm005 Cześć Hehe - jak Ty możesz czytać takie wypociny jakiegoś kosmity? Po co? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 8 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 7 minutes ago, Mitek said: Cześć Hehe - jak Ty możesz czytać takie wypociny jakiegoś kosmity? Po co? Pozdro Ale masz jakieś zastrzeżenia do merytoryki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 8 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 17 minut temu, SzymQ napisał: Ale masz jakieś zastrzeżenia do merytoryki? Zapewne nie o to idzie - podaj mi model opony a zalinkuje Ci panegiryk na ich temat.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 19 minut temu, SzymQ napisał: Ale masz jakieś zastrzeżenia do merytoryki? Cześć Zimowa opona, 210 na suchym, wyhamowanie ze 180 itd. widać, że mitoman albo idiota. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 8 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 (edytowane) 14 minut temu, Mitek napisał: Cześć Zimowa opona, 210 na suchym, wyhamowanie ze 180 itd. widać, że mitoman albo idiota. Pozdro Zaprawdę powiadam ci, ze jego każde słowo droższe pieniędzy wydanych na te opony. Pisze wyraźnie o zaletach i wadach wspomnianej opony. Przeczytałem na oponeo mniej więcej 20 fantasmagorycznych wpisów zanim trafiłem na tenże, rzeczowy i konkretny. Nie chciałem samemu nic szyć wiec zacytowałem. A jak przeszkadzają ci tego typu liczby to potraktuj je alegorycznie... albo w wersji szybkiego auta na niemieckiej autostradzie. Ja jeżdżę spokojnie bo niespotykanie spokojny ze ze mnie człowiek. Edytowane 8 Lutego 2023 przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 8 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 24 minuty temu, Lexi napisał: Zapewne nie o to idzie - podaj mi model opony a zalinkuje Ci panegiryk na ich temat.. Panegiryk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 8 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 54 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Zimowa opona, 210 na suchym, wyhamowanie ze 180 itd. widać, że mitoman albo idiota. Pozdro Normalne parametry. Mam Michelin alpin i na nich zasuwałem 270 km/h, oczywiście na suchym, hamowanie na mokrym rewelacyjne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi