Grzelas Napisano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Witam, potrzebuję porady w sprawie spodni dla początkującego skiturowca. Wiosnę już mam opanowaną: leginsy i cienki pertex na wierzch do zjazdu to zestaw idealny. Czy hard shell bez ociepliny przydaje się w okresie zimowym czy ogarnę temat przy pomocy ocieplanych spodni narciarskich z wentylacją na udach? W sumie przy zjazdach nie narzekam na swoje ale po pierwsze nie założę ich bez zdejmowania butów a po drugie skitour to jednak inny wysiłek. Do zimy daleko a przeceny kuszą. Zastanawiam się na zakupem spodni na dermizax ev rozpinane potrójnym zamkiem na całej długości plus jeszcze wentylacja od wewnątrz uda. Wentylacja wypas. Dedykowane do freeridu. A może jednak jakiś softshell na zimę? No ale co w razie pogorszenia pogody? paclite? pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johndoe2 Napisano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Ja mam spodnie mammuta goretexowe sam shell bez ociepliny, rozpinane na na calej dlugosci, wysoki stan. Na zime spoko, jak cieplej jest to nogawki rozepne i tez jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Dużo zależy od własnych preferencji i tego co się robi. Jeśli klasyczny skitur to wystarczy softshell bez membrany, bo większe pocenie. Jeśli więcej jazdy, to hardshell z rozpinanymi nogawkami. Softshell czy wręcz spodnie trekkingowe, są tańsze niż porządna membrana. Ja głównie poruszam się w softshell, do tego oczywiście bielizna termoaktywna. Ja jestem zmarzluch więc zainwestowalem w kalesony xbionic. Taki zestaw mi się sprawdza zimą. Docelowo chce też nabyć jakiś lekki porządny hardshell ale głównie to będzie leżeć w plecaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi