chemik Napisano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Jezdzil ktos z was na igielicie? Jakie sa wrazenia? Jaka technika sie po czyms takim jezdzi? Cos mi sie wydaje, ze cietym skretem na krawedziach to sie nie da... Tak pytam, bo 2 ulice od mojego domostwa juz 3 rok sztuczny stok buduja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
freestyle Napisano 29 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 jeździłem po igielicie, odradzam jazdę na swoich nartach bo można zniszczyć ślizgi. Wrażenia ? kiepskie na krawędzi jest bardzo trudno, upadki są bolesne. Ześlizgiem jeździ sie ok. W czasie jazdy ciągle się walczy bo raz narty hamują by po sekundzie przyspieszać ( suche lub mokre fragmenty igielitu ). Jazdę polecam w zachmurzony dzień a odradzam przy słońcu i wysokiej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turim Napisano 8 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 zgodzę się z kolegą freestylem, własnych nart szkoda, ślizg dostaję po tyłku, najlepiej jeżdzić w deszcz ( cała trasa jest mokra ) i polecam dodatkowo przesmarować narty przed zjazdem Ludwiekim, ogólnie zamiast igielitu wolę nartorolki zjazdowe,na tym sprzecie jeżdzi sie tylko karwingowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 8 Lutego 2006 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Nartorolki powiadasz... W zeszlym roku widzialem cos takiego na Allegro... Atomiki chyba... Do tego jakis specjalnie przygotowany stok trzeba, czy zwykly nachylony trawnik wystarczy? A moze beton, asfalt itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi5551 Napisano 9 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Moim zdaniem igielit powinien byc na wstkich trasach wtedy zero problemow by bylo spada 10 cm puchu i mozna smigac bez obaw ale po samym igielicie smigac jak dla mnie zero frajdy a co tych nartorolek to nie lepiej rolki smigalem 8 lat na rolkach mega poprawiaja kordynacjie ruchowa czlowiek jest bardziej stabilny bardziej pewny siebie no i sila w nogach a gdy przy chodzi zima i wychodzi sie na stok to widac roznice pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turim Napisano 9 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Nartorolki powiadasz... W zeszlym roku widzialem cos takiego na Allegro... Atomiki chyba... Do tego jakis specjalnie przygotowany stok trzeba, czy zwykly nachylony trawnik wystarczy? A moze beton, asfalt itp.?Ja na rolkach smigałem zarówno po skoszonym stoku ( trawka po kostki ),jak i po trawie po kolana ( zasadeniczo cięzko to nazwac trawą to jakieś chwasty były ) i jechać się dało, chociaż wesoło było ogólnie rolki zjazdowe to świetny trening przed sezonem, owszem tras wiele nie ma, oprócz chabówki chyba nigdzie igdziej nie da rady pojeździć ( chodzi o trasy z wyciągami ) ale zawsze można pobawić się na dziko.ps. mój sprzęt to pamięta chyba jeszcze czasy PRL-u ale gąsienice sie cały czas kręcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikko Napisano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Tak siedze i rozkminiam czegoby sie tu przyczepic... Sluchajcie - jestescie pewni, ze to czym wylozona jest skoczna to dokladnie to samo co pokrywa np. stok w Warszawie? Moim zdaniem jest roznica miedzy igielitem (zeskok) a ta sztuczna trawa (mata). Hę? Wow, sorki, dopiero teraz zobaczylem, ze odswiezylem jakis stary watek. Jak ja sie tu dostalem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutek Napisano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Ależ Nikko nic się nie stało Kuzyn był w Poznaniu na igielicie. Po przyjeździe do domu był jakiś blady. Dlaczego? Wystarczy spojrzeć na posty moich poprzedników;) Odradzam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikko Napisano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Czyli po prostu na dol igielit a na wierzch ta specjalana mata. Jakis taki... mix... Mialem racje, ze jest roznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichy_no_war Napisano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Jezdzil ktos z was na igielicie? [...] Tak pytam, bo 2 ulice od mojego domostwa juz 3 rok sztuczny stok buduja...Przepraszam za off-topic, ale... Jak im idzie ta budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 14 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Przepraszam za off-topic, ale... Jak im idzie ta budowa?Cichy... Byl juz o tym watek... Musisz w wyszukiwarke wpisac "chrzaszcze"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SkiDiv Napisano 17 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Igielit jest dobry np. przed sezonem aby przypomnieć sobię technnikę jazdy, ogólnie raczej do powożenia d... niż do jazdy. Kilka rad narty na igielit troszkę inaczej się ostrzy, smarujemy narty smarami na bardzo niskie temperatury(smary twarde) na szczycie warto zostawić szmatkę nasączoną ludwikiem do przecierania ślizgów. Agresywna jazda jest raczej niemożliwa każde większe przyłożenie siły lub włożenie biodra kończy się odjechaniem nart, spowodowane to jest mniejszym trzymaniem szczotek niż śniegu. Pozdrawiam Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomformat Napisano 17 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Przejechałem się parę razy po paru metrach igielitu i nie mogłem potem ślizgów doczyścić, straszne "fafrocle" z tego igielitu się do narty przyklejają. Dziwne uczucie bo gdy chce się przyciąć to igielitowy włos się "kładzie' i narta i tak się usuwa. Igielit to chyba jest dobry tylko jako podkład pod śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacziii Napisano 17 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 a co powiecie na temat predkosci ? bo z moich doswiadczen z igielitem, bylbym sklonny wywnioskowac ze na sniegu mozna pojechac duuuuuzo szybciej...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cezar Napisano 17 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Byłem raz na Malcie w Poznaniu jakoś tak w lato, jak dla mnie jazda po igielicie to porażka:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiVi Napisano 9 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Żebyśmy wiedzieli o czym mówimy to:....igielit wygląda tak (patrz dołączona fotka).Zdjęcie z gazeta.pl wykonane na warszawskiej Górce Szczęśliwickiej.( http://www.skiforum....9269#post129269 )Myślę, że patrząc na to "jak to jest zrobione" można sobie uzmysłowićwszystkie różnice między śniegiem a igielitem.Z drugiej strony jakby to delikatnie przysypać śniegiem... PiVi Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HesSki Napisano 15 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Ponoć dużo zależy od tego, jak "smarowany" jest igielit. Czy nie oszczędzają na smarowanku, czy odwrotnie --> żydzą, przez co już całkiem nie da się jechać. No i jak wiadomo - jeżdżąc "po śniegu" tak naprawdę jeździmy po cieniuteńkiej warstwie wody - i jak się do tego ma ten upośledzony igielit... ? :) Sama bym nie wzięła swoich Salomonków na igielit - szkoda ślizgów. Jak już musicie z tego draństwa korzystać, to koniecznie wypożyczajcie narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiass777 Napisano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Przepraszam, że odkopuję ale jestem ciekawy ceny igielitu za metr kwadratowy i czy warto by było złożyć się z kumplami i obłożyć jakąś małą amatorską skocznie? Nie myślę o tym poważnie ale jestem ciekawy. P.S: A czy można kupić igielit taki jak na skoczniach zamiast takiego kwadratowego jak na tym stoku w warszawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motcross Napisano 14 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Panowie w tamtym roku bodajże gdziś szukałem informacji na ten temat, jeśli mnie pamięc nie myli to 40zł./m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JumperOkocim Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Ciekawe czy taka amatorska skocznia z igielitem by wypaliła Zaraz po zimie zacząłbym z kuplami budowę drewnianej konstrukcji. Z torami nie byłoby problemu, a na lądowanie kupiłoby się trochę igielitu. Jak sądzicie: takie coś mogłoby się udać? możliwe, wiem że na skoczni w jaworniku (K-20) mają położony igielit, (rozbieg podobny do tej w czerńcu a spad jak na normalnej skoczni). wiem, że trzeba go dość intensywnie polewać wodą i na allegro widziałem kiedyś 30zł za m2 ale to był raczej taki jak na stok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motcross Napisano 20 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 a może żeby bylo taniej to kupić w sklepie z dywanami/wykłądzinami taka sztuczną trawke zielona ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ahonen Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Nie wiem czy to poważnie czy sobie jaja robisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JumperOkocim Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 More info Ogłoszenie Nawierzchnie Sportowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ahonen Napisano 23 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Mi chodziło o wypowiedź mojego poprzednika. Zakładanie igielitu na Waszą skocznie uważam za dosyć ciekawe. Czekam na filmy z tego przedsięwzięcia. No i jak rozwiążecie kwestię rozbiegu. Również igielit czy jakieś tory konkretne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Witam mam pytanie gdzie można kupić igielit? wszędzie..... wystarczy max 5 sekund poszukiwania.... leniuszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 1 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi