polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 (...) Nie słyszałem o definicji z takim zastrzeżeniem. Podejrzewam, że to Twój osobisty wkład w teorię narciarską. Ale oczywiście mogę się mylić, nie znam olbrzymiej większości definicji śmigu. Dla mnie zastrzeżenie absurdalne - pojedź bardzo krótki, cięty skręt na nartach DH. A najlepiej na tępych. Ja nawet na ostrych gigantowych nie pojadę bo jestem cieniasem, ale myślałem, że śmig można pojechać na wszystkich nartach. Przynajmniej tak nawet w tym wątku przeczytałem, że narty nieważne tylko technika. A niby dlaczego??? Brak jakiegokolwiek uzasadnienia dla ograniczania typu odciążenia. A czy widziałeś gdzieś jakikolwiek film instruktorski podpisany jako śmig albo Kurzschwung gdzie jest WN ? Naprawdę chciałem coś takiego znaleźć. A możesz napisać, dlaczego to nie jest śmig? Konkretnie, co ten przejazd dyskwalifikuje, że nie można go nazwać śmigiem. Bo przecież nie nazwa. Skoro Amerykanie, Kanadyjczycy, Australijczycy, Nowozelandczycy, Anglicy...nie znają tej nazwy, to ma tej podstawie możemy o każdym przejeździe napisać - to nie śmig! A nawet spokojnie zlikwidować to określenie w j. polskim. Moim zdaniem, krótki skręt cięty jest określeniem szerszym. Oprócz śmigu obejmuje także krótkie skręty cięte pojedyncze, wykonywane w różnym rytmie czy przedzielone krótką jazdą w skos stoku..... Bo w ten sposób każdy krótki skręt można nazwać śmigiem, np śmig złożony z serii 3 skrętów. Wertikal w SL też będzie śmigiem. (...) Zresztą, o ile czegoś nie pomyliłem, to także według PZN śmig do którego trzeba dążyć to śmig cięty i z odciążeniem WN... Może koledzy instruktorzy mnie poprawią lub to potwierdzą. Tego nie wiem, ale na filmach SITN taki śmig nie występuje. Na zakończenie. Jak chcesz zobaczyć śmig cięty na nartach gigantowych r-20 (mastery), to zapraszam do oglądania. Od 1 min 09 sek do 1 min 19 sek i od 1 min 38 sek do 1 min 48 sek. Miłego oglądania. Tadek Nie wiem o który film chodzi, chyba nie załączyłeś. (..) Natomiast nie będę pozostawiał bez odpowiedzi mniej lub bardziej zawoalowanych zarzutów, że piszę bzdury... A tego to ja nie napisałem, że piszesz bzdury, nawet w najbardziej zawoalowany sposób. Jakbyś nie zauważył, to powołałem się na Wasze posty jako na takich co się znają, że w śmigu jest NW i że nie pasuje to do muld... Proponuję obejrzeć film który podlinkował Radcom w tym poście http://www.skiforum....e-6#entry524563 i te https://youtu.be/UWhNbuf6ZDg?t=504 i poszukać 2 fazy skrętu i odpowiedzieć sobie czy faza 2 w ogóle występuje w śmigu. Na filmach jam session V. Malfatto pracowicie parę razy rysował fazy więc można podejrzeć np. tu https://youtu.be/bTVp2d7uIJM?t=88 W razie wątpliwości można jeszcze doczytać tu http://www.youcanski.../inside_ski.htm cytuję "I always discuss the role of the inside ski in relation to where it is used in a turn. I usually divide an arc of a turn into three hypothetical phases: Phase-I - above the fall linePhase-II - in the fall line Phase-III - after the fall line" To właśnie odróżnia śmig od krótkiego skrętu i dlatego śmig nie może być cięty. A teraz można wrócić do licytacji czy stok Mitka ma 40 stopni czy 39 i kto czym po Harakiri jechał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Tak żeby nie rozbijać wiecie czego na wiecie co to moja skromna propozycja jest taka: ustalmy w ramach kompromisu najbardziej stromą ściankę w Polsce umówmy się w określonym terminie i praktycznie w ramach wymiany doświadczeń, niezależnie od posiadanych umiejętności zweryfikujmy wiedzę na temat śmigu. Oczywiście gościem honorowym był by Peem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ok. Z postów wynika że niektórzy z Was tam jeździli (Harakiri). Wygląda b. groźnie. Czy na stoku o takim nachyleniu jaki tam jest możliwa jest jazda śmigiem? Jeśli tak to przy jakim stopniu zaawansowania narciarskiego (np. w skali forum)? Pozdrawiam Tam jest jedno miejsce b. strome, kilka metrów. Ja nie przejechałem tego śmigiem tylko drapałem ile sił w nogach. Widziałem natomiast takiego co jechał czymś co uważam za śmig i to jest użytkownik tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Tak żeby nie rozbijać wiecie czego na wiecie co to moja skromna propozycja jest taka: ustalmy w ramach kompromisu najbardziej stromą ściankę w Polsce umówmy się w określonym terminie i praktycznie w ramach wymiany doświadczeń, niezależnie od posiadanych umiejętności zweryfikujmy wiedzę na temat śmigu. Oczywiście gościem honorowym był by Peem. Cześć Choć być może dyskusja na temat definicji śmigu i co jest śmigiem a co nie wydaje się nie na miejscu to jednak wystarczy na przykład przeczytać co o śmigu pisze Wikipedia i już się wyjaśnie dlaczego wiekszość ma o definicji śmigu pojęcie mierne. Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jark Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Chyba tu jest najbardziej stroma trasa A Harakiri jest stroma w jednym miejscu, problem z nią taki, że bardzo twarda. ... ta akurat nie jest taka stroma natomiast problemem na niej jest co innego ... położona jest w lesie i bardzo szybko (na tym właśnie kawałku) jest ciężki, ziarnisty śnieg plus ogromne odsypy fakt ... śmig to tam najlepsza technika zjazdu Cześć To ja zapytam inaczej: Jaką inną technika tam jechać? Pozdrowienia tam akurat można inną ... na krechę ta ścianka jest bardzo krótka , reszta to długi dojazd i jeszcze dłuższy padak ... ścianka jest betonowa, bo każdy chce ją zaliczyć , bez względu na umiejętności więc większość się tam porostu zsuwa ... ... jechałem tam kilka razy w tym smigiem ... i fakt- jak napisał Fred nogi na tym kawałku trzeba mieć stalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Nie wiem nie byłem, piszą, że 46 stopni. Harakiri faktycznie można pokonać na krechę Na dole tej strony http://www.snowplaza...chwarzen-piste/ jest lista najbardziej stromych odcinków w Austrii. Ciekawy jest ten wpis Langer Zug: Gefälle bis 142 Prozent, 4.700 Meter lang, Skiroute, im Skigebiet Lech-Zürs - See more at: http://www.snowplaza...h.WWnNAmfh.dpuf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Niby tak ,ale żeby definicja nie stała w sprzeczności z czasownikiem "śmigać" ,który wg.słownika znaczy "szybko przemieszczać, się przelatywać , pędzić", musi być szybko, inaczej nazwa byłaby bez sensu, czy o kimś kto robi rytmiczne powolne obsuwy powiemy, że śmiga ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Niby tak ,ale żeby definicja nie stała w sprzeczności z czasownikiem "śmigać" ,który wg.słownika znaczy "szybko przemieszczać, się przelatywać , pędzić", musi być szybko inaczej nazwa byłaby bez sensu, czy o kimś kto robi rytmiczne powolne obsuwy powiemy, że śmiga ? Cześć Nie wiem czy śmiganie jest od śmigu czy odwrotnie w każdym razie to że śmig na być szybki jest chyba pomyłką. Śmig na być skuteczny i kontrolowany a nie szybki - to nie jest jego cecha. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Radek pamięta pewnie gościa z Dzikowca zjeżdzającego na ołowkach i robiącego przy tym skrety z czestotliwością ok. 4 Hz.... :-). Czy to był smig? wątpię - bardziej cwiczenia sprawnościowe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Nie wiem czy śmiganie jest od śmigu czy odwrotnie w każdym razie to że śmig na być szybki jest chyba pomyłką. Śmig na być skuteczny i kontrolowany a nie szybki - to nie jest jego cecha. Pozdrowienia Co jest od czego nie ma znaczenia,bo wychodzi na to samo. Można natomiast zapytać czy "śmig" pochodzi od czasownika "śmigać",moim skromnym zdaniem pochodzi i nie powinien zmieniać pierwotnego znaczenia słowa, bo miał właśnie oznaczać "szybkość" , tylko potem to wypaczono. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Radek pamięta pewnie gościa z Dzikowca zjeżdzającego na ołowkach i robiącego przy tym skrety z czestotliwością ok. 4 Hz.... :-). Czy to był smig? wątpię - bardziej cwiczenia sprawnościowe..... Tu masz 3 Hz , 4Hz są w stanie pojechać dzieci (zawodnicy) na relatywnie krótkich nartach. Tu masz tzw "bazowy/hamujący",jednak te 2Hz są: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No i zaczęło się rozbijanie ××××××× na atomy.Peem-owi chyba nie o to chodziło. A ja tak z przekory: nie dokończony STOP w prawo a potem nie dokończony w lewo i tak powtarzamy. Może to jest recepta na ścianki bo to co na filmikach to nie obraźcie się plażówka To coś jeszcze dla rozbijaczy na atomy 23:15 1. prosto 2. pług 3. pług dostawiany 4. zewnetrzna 5. z odciążenia 6. z dociążenia 7. obskoki (nie wyszły na płaskim) 8. wewnętrzna 9. odchylenie do tyłu 10. gigant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Się zrobił fajny temat. Przynajmniej dla mnie. Bo czytając coraz bardziej upewniam się, że o tym czym jest śmig wie zaledwie kilka osób, a pojechać śmigiem potrafi jeszcze mniej. Pozdrawiam starą szkołę Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 o tym czym jest śmig wie zaledwie kilka osób, a pojechać śmigiem potrafi jeszcze mniej. Ale zapewniam cię, że ogromna większość czytając twój komentarz uzna że to o nich piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No to jeszcze raz pokażę na przykładzie. To jest śmig: [youtube)[/youtube] Może od tyłu będzie łatwiej zrozumieć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Tu masz 3 Hz , 4Hz są w stanie pojechać dzieci (zawodnicy) na relatywnie krótkich nartach. Tu masz tzw "bazowy/hamujący",jednak te 2Hz są: Pozdrawiam Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PEEM Napisano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Witam , piękny śmig klasyczny , tylko czy na taliowanych nartach tak można jeździć? I wydaje mi się że w śmigu klasycznym można będzie sobie poradzić z każda górką nawet Harakiri . Sporo rzeczy się dowiedziałem . Może faktycznie dobry pomysł żeby się spotkać i omówić techniki śmigu na stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Od ilu Hz minimum zaczyna się śmig? :-) Jeśli chodzi o NW, to jeszcze amplitudę .... ten teges ... policzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Choć być może dyskusja na temat definicji śmigu i co jest śmigiem a co nie wydaje się nie na miejscu to jednak wystarczy na przykład przeczytać co o śmigu pisze Wikipedia i już się wyjaśnie dlaczego wiekszość ma o definicji śmigu pojęcie mierne. Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Mój post nr 26 w tej dyskusji. Pełna zgoda. Jak przyjdzie mi wena to przedstawię swoją historię śmigu. Dzisiaj już nie za bardzo mogę bo mi się kwaśnica na piecu przypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Na drugim filmiku widać pracę przód-tył. Zdradzają to narty: widać jak są dociążone przy inicjowaniu skrętu a jak przy jego kończeniu. Dobrze jest ustawić video na niższą prędkość odtwarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Mnie się ta definicja śmigu z wiki kojarzy z tą znaną definicją konia https://pl.wikiquote...st,_każdy_widzi W myśl tej definicji śmigu to jest śmig, włoski a to cały wachlarz śmigu tym razem koreańskiego a, tu wielonarodowy śmig Na koniec jazda kandydatów na poziom Landes 1 (2 stopień austriackiego wtajemniczenia) https://youtu.be/NwXwS9wj6GA?t=210 Film z Anastazją Cigollą ("Śmig pięknie wykonany" z tego postu http://www.skiforum....9#entry524738 )pochodzi z filmu dołączonego do książki Szczęsnego. Tu jest jeszcze inny fragment z filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Aha jeszcze przypomniała mi się taka piękna dyskusja http://www.skiforum....-ala-fredowski/ Widzę, że nie tylko ja jeden głupi mam inne zdanie od "oficjalnej" i "narciarsko poprawnej" definicji śmigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 7 z 14 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Śmig × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Mitek Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Tak żeby nie rozbijać wiecie czego na wiecie co to moja skromna propozycja jest taka: ustalmy w ramach kompromisu najbardziej stromą ściankę w Polsce umówmy się w określonym terminie i praktycznie w ramach wymiany doświadczeń, niezależnie od posiadanych umiejętności zweryfikujmy wiedzę na temat śmigu. Oczywiście gościem honorowym był by Peem. Cześć Choć być może dyskusja na temat definicji śmigu i co jest śmigiem a co nie wydaje się nie na miejscu to jednak wystarczy na przykład przeczytać co o śmigu pisze Wikipedia i już się wyjaśnie dlaczego wiekszość ma o definicji śmigu pojęcie mierne. Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jark Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Chyba tu jest najbardziej stroma trasa A Harakiri jest stroma w jednym miejscu, problem z nią taki, że bardzo twarda. ... ta akurat nie jest taka stroma natomiast problemem na niej jest co innego ... położona jest w lesie i bardzo szybko (na tym właśnie kawałku) jest ciężki, ziarnisty śnieg plus ogromne odsypy fakt ... śmig to tam najlepsza technika zjazdu Cześć To ja zapytam inaczej: Jaką inną technika tam jechać? Pozdrowienia tam akurat można inną ... na krechę ta ścianka jest bardzo krótka , reszta to długi dojazd i jeszcze dłuższy padak ... ścianka jest betonowa, bo każdy chce ją zaliczyć , bez względu na umiejętności więc większość się tam porostu zsuwa ... ... jechałem tam kilka razy w tym smigiem ... i fakt- jak napisał Fred nogi na tym kawałku trzeba mieć stalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Nie wiem nie byłem, piszą, że 46 stopni. Harakiri faktycznie można pokonać na krechę Na dole tej strony http://www.snowplaza...chwarzen-piste/ jest lista najbardziej stromych odcinków w Austrii. Ciekawy jest ten wpis Langer Zug: Gefälle bis 142 Prozent, 4.700 Meter lang, Skiroute, im Skigebiet Lech-Zürs - See more at: http://www.snowplaza...h.WWnNAmfh.dpuf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Niby tak ,ale żeby definicja nie stała w sprzeczności z czasownikiem "śmigać" ,który wg.słownika znaczy "szybko przemieszczać, się przelatywać , pędzić", musi być szybko, inaczej nazwa byłaby bez sensu, czy o kimś kto robi rytmiczne powolne obsuwy powiemy, że śmiga ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Niby tak ,ale żeby definicja nie stała w sprzeczności z czasownikiem "śmigać" ,który wg.słownika znaczy "szybko przemieszczać, się przelatywać , pędzić", musi być szybko inaczej nazwa byłaby bez sensu, czy o kimś kto robi rytmiczne powolne obsuwy powiemy, że śmiga ? Cześć Nie wiem czy śmiganie jest od śmigu czy odwrotnie w każdym razie to że śmig na być szybki jest chyba pomyłką. Śmig na być skuteczny i kontrolowany a nie szybki - to nie jest jego cecha. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Radek pamięta pewnie gościa z Dzikowca zjeżdzającego na ołowkach i robiącego przy tym skrety z czestotliwością ok. 4 Hz.... :-). Czy to był smig? wątpię - bardziej cwiczenia sprawnościowe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Nie wiem czy śmiganie jest od śmigu czy odwrotnie w każdym razie to że śmig na być szybki jest chyba pomyłką. Śmig na być skuteczny i kontrolowany a nie szybki - to nie jest jego cecha. Pozdrowienia Co jest od czego nie ma znaczenia,bo wychodzi na to samo. Można natomiast zapytać czy "śmig" pochodzi od czasownika "śmigać",moim skromnym zdaniem pochodzi i nie powinien zmieniać pierwotnego znaczenia słowa, bo miał właśnie oznaczać "szybkość" , tylko potem to wypaczono. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Radek pamięta pewnie gościa z Dzikowca zjeżdzającego na ołowkach i robiącego przy tym skrety z czestotliwością ok. 4 Hz.... :-). Czy to był smig? wątpię - bardziej cwiczenia sprawnościowe..... Tu masz 3 Hz , 4Hz są w stanie pojechać dzieci (zawodnicy) na relatywnie krótkich nartach. Tu masz tzw "bazowy/hamujący",jednak te 2Hz są: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No i zaczęło się rozbijanie ××××××× na atomy.Peem-owi chyba nie o to chodziło. A ja tak z przekory: nie dokończony STOP w prawo a potem nie dokończony w lewo i tak powtarzamy. Może to jest recepta na ścianki bo to co na filmikach to nie obraźcie się plażówka To coś jeszcze dla rozbijaczy na atomy 23:15 1. prosto 2. pług 3. pług dostawiany 4. zewnetrzna 5. z odciążenia 6. z dociążenia 7. obskoki (nie wyszły na płaskim) 8. wewnętrzna 9. odchylenie do tyłu 10. gigant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Się zrobił fajny temat. Przynajmniej dla mnie. Bo czytając coraz bardziej upewniam się, że o tym czym jest śmig wie zaledwie kilka osób, a pojechać śmigiem potrafi jeszcze mniej. Pozdrawiam starą szkołę Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 o tym czym jest śmig wie zaledwie kilka osób, a pojechać śmigiem potrafi jeszcze mniej. Ale zapewniam cię, że ogromna większość czytając twój komentarz uzna że to o nich piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No to jeszcze raz pokażę na przykładzie. To jest śmig: [youtube)[/youtube] Może od tyłu będzie łatwiej zrozumieć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Tu masz 3 Hz , 4Hz są w stanie pojechać dzieci (zawodnicy) na relatywnie krótkich nartach. Tu masz tzw "bazowy/hamujący",jednak te 2Hz są: Pozdrawiam Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PEEM Napisano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Witam , piękny śmig klasyczny , tylko czy na taliowanych nartach tak można jeździć? I wydaje mi się że w śmigu klasycznym można będzie sobie poradzić z każda górką nawet Harakiri . Sporo rzeczy się dowiedziałem . Może faktycznie dobry pomysł żeby się spotkać i omówić techniki śmigu na stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Od ilu Hz minimum zaczyna się śmig? :-) Jeśli chodzi o NW, to jeszcze amplitudę .... ten teges ... policzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Choć być może dyskusja na temat definicji śmigu i co jest śmigiem a co nie wydaje się nie na miejscu to jednak wystarczy na przykład przeczytać co o śmigu pisze Wikipedia i już się wyjaśnie dlaczego wiekszość ma o definicji śmigu pojęcie mierne. Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Mój post nr 26 w tej dyskusji. Pełna zgoda. Jak przyjdzie mi wena to przedstawię swoją historię śmigu. Dzisiaj już nie za bardzo mogę bo mi się kwaśnica na piecu przypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Na drugim filmiku widać pracę przód-tył. Zdradzają to narty: widać jak są dociążone przy inicjowaniu skrętu a jak przy jego kończeniu. Dobrze jest ustawić video na niższą prędkość odtwarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Mnie się ta definicja śmigu z wiki kojarzy z tą znaną definicją konia https://pl.wikiquote...st,_każdy_widzi W myśl tej definicji śmigu to jest śmig, włoski a to cały wachlarz śmigu tym razem koreańskiego a, tu wielonarodowy śmig Na koniec jazda kandydatów na poziom Landes 1 (2 stopień austriackiego wtajemniczenia) https://youtu.be/NwXwS9wj6GA?t=210 Film z Anastazją Cigollą ("Śmig pięknie wykonany" z tego postu http://www.skiforum....9#entry524738 )pochodzi z filmu dołączonego do książki Szczęsnego. Tu jest jeszcze inny fragment z filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Aha jeszcze przypomniała mi się taka piękna dyskusja http://www.skiforum....-ala-fredowski/ Widzę, że nie tylko ja jeden głupi mam inne zdanie od "oficjalnej" i "narciarsko poprawnej" definicji śmigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 7 z 14 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Śmig × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
jark Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Chyba tu jest najbardziej stroma trasa A Harakiri jest stroma w jednym miejscu, problem z nią taki, że bardzo twarda. ... ta akurat nie jest taka stroma natomiast problemem na niej jest co innego ... położona jest w lesie i bardzo szybko (na tym właśnie kawałku) jest ciężki, ziarnisty śnieg plus ogromne odsypy fakt ... śmig to tam najlepsza technika zjazdu Cześć To ja zapytam inaczej: Jaką inną technika tam jechać? Pozdrowienia tam akurat można inną ... na krechę ta ścianka jest bardzo krótka , reszta to długi dojazd i jeszcze dłuższy padak ... ścianka jest betonowa, bo każdy chce ją zaliczyć , bez względu na umiejętności więc większość się tam porostu zsuwa ... ... jechałem tam kilka razy w tym smigiem ... i fakt- jak napisał Fred nogi na tym kawałku trzeba mieć stalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Nie wiem nie byłem, piszą, że 46 stopni. Harakiri faktycznie można pokonać na krechę Na dole tej strony http://www.snowplaza...chwarzen-piste/ jest lista najbardziej stromych odcinków w Austrii. Ciekawy jest ten wpis Langer Zug: Gefälle bis 142 Prozent, 4.700 Meter lang, Skiroute, im Skigebiet Lech-Zürs - See more at: http://www.snowplaza...h.WWnNAmfh.dpuf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Niby tak ,ale żeby definicja nie stała w sprzeczności z czasownikiem "śmigać" ,który wg.słownika znaczy "szybko przemieszczać, się przelatywać , pędzić", musi być szybko, inaczej nazwa byłaby bez sensu, czy o kimś kto robi rytmiczne powolne obsuwy powiemy, że śmiga ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Niby tak ,ale żeby definicja nie stała w sprzeczności z czasownikiem "śmigać" ,który wg.słownika znaczy "szybko przemieszczać, się przelatywać , pędzić", musi być szybko inaczej nazwa byłaby bez sensu, czy o kimś kto robi rytmiczne powolne obsuwy powiemy, że śmiga ? Cześć Nie wiem czy śmiganie jest od śmigu czy odwrotnie w każdym razie to że śmig na być szybki jest chyba pomyłką. Śmig na być skuteczny i kontrolowany a nie szybki - to nie jest jego cecha. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Radek pamięta pewnie gościa z Dzikowca zjeżdzającego na ołowkach i robiącego przy tym skrety z czestotliwością ok. 4 Hz.... :-). Czy to był smig? wątpię - bardziej cwiczenia sprawnościowe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Nie wiem czy śmiganie jest od śmigu czy odwrotnie w każdym razie to że śmig na być szybki jest chyba pomyłką. Śmig na być skuteczny i kontrolowany a nie szybki - to nie jest jego cecha. Pozdrowienia Co jest od czego nie ma znaczenia,bo wychodzi na to samo. Można natomiast zapytać czy "śmig" pochodzi od czasownika "śmigać",moim skromnym zdaniem pochodzi i nie powinien zmieniać pierwotnego znaczenia słowa, bo miał właśnie oznaczać "szybkość" , tylko potem to wypaczono. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Radek pamięta pewnie gościa z Dzikowca zjeżdzającego na ołowkach i robiącego przy tym skrety z czestotliwością ok. 4 Hz.... :-). Czy to był smig? wątpię - bardziej cwiczenia sprawnościowe..... Tu masz 3 Hz , 4Hz są w stanie pojechać dzieci (zawodnicy) na relatywnie krótkich nartach. Tu masz tzw "bazowy/hamujący",jednak te 2Hz są: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No i zaczęło się rozbijanie ××××××× na atomy.Peem-owi chyba nie o to chodziło. A ja tak z przekory: nie dokończony STOP w prawo a potem nie dokończony w lewo i tak powtarzamy. Może to jest recepta na ścianki bo to co na filmikach to nie obraźcie się plażówka To coś jeszcze dla rozbijaczy na atomy 23:15 1. prosto 2. pług 3. pług dostawiany 4. zewnetrzna 5. z odciążenia 6. z dociążenia 7. obskoki (nie wyszły na płaskim) 8. wewnętrzna 9. odchylenie do tyłu 10. gigant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Się zrobił fajny temat. Przynajmniej dla mnie. Bo czytając coraz bardziej upewniam się, że o tym czym jest śmig wie zaledwie kilka osób, a pojechać śmigiem potrafi jeszcze mniej. Pozdrawiam starą szkołę Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 o tym czym jest śmig wie zaledwie kilka osób, a pojechać śmigiem potrafi jeszcze mniej. Ale zapewniam cię, że ogromna większość czytając twój komentarz uzna że to o nich piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No to jeszcze raz pokażę na przykładzie. To jest śmig: [youtube)[/youtube] Może od tyłu będzie łatwiej zrozumieć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Tu masz 3 Hz , 4Hz są w stanie pojechać dzieci (zawodnicy) na relatywnie krótkich nartach. Tu masz tzw "bazowy/hamujący",jednak te 2Hz są: Pozdrawiam Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PEEM Napisano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Witam , piękny śmig klasyczny , tylko czy na taliowanych nartach tak można jeździć? I wydaje mi się że w śmigu klasycznym można będzie sobie poradzić z każda górką nawet Harakiri . Sporo rzeczy się dowiedziałem . Może faktycznie dobry pomysł żeby się spotkać i omówić techniki śmigu na stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Od ilu Hz minimum zaczyna się śmig? :-) Jeśli chodzi o NW, to jeszcze amplitudę .... ten teges ... policzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Choć być może dyskusja na temat definicji śmigu i co jest śmigiem a co nie wydaje się nie na miejscu to jednak wystarczy na przykład przeczytać co o śmigu pisze Wikipedia i już się wyjaśnie dlaczego wiekszość ma o definicji śmigu pojęcie mierne. Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Mój post nr 26 w tej dyskusji. Pełna zgoda. Jak przyjdzie mi wena to przedstawię swoją historię śmigu. Dzisiaj już nie za bardzo mogę bo mi się kwaśnica na piecu przypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Na drugim filmiku widać pracę przód-tył. Zdradzają to narty: widać jak są dociążone przy inicjowaniu skrętu a jak przy jego kończeniu. Dobrze jest ustawić video na niższą prędkość odtwarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Mnie się ta definicja śmigu z wiki kojarzy z tą znaną definicją konia https://pl.wikiquote...st,_każdy_widzi W myśl tej definicji śmigu to jest śmig, włoski a to cały wachlarz śmigu tym razem koreańskiego a, tu wielonarodowy śmig Na koniec jazda kandydatów na poziom Landes 1 (2 stopień austriackiego wtajemniczenia) https://youtu.be/NwXwS9wj6GA?t=210 Film z Anastazją Cigollą ("Śmig pięknie wykonany" z tego postu http://www.skiforum....9#entry524738 )pochodzi z filmu dołączonego do książki Szczęsnego. Tu jest jeszcze inny fragment z filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Aha jeszcze przypomniała mi się taka piękna dyskusja http://www.skiforum....-ala-fredowski/ Widzę, że nie tylko ja jeden głupi mam inne zdanie od "oficjalnej" i "narciarsko poprawnej" definicji śmigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 7 z 14 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Śmig × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Nie wiem nie byłem, piszą, że 46 stopni. Harakiri faktycznie można pokonać na krechę Na dole tej strony http://www.snowplaza...chwarzen-piste/ jest lista najbardziej stromych odcinków w Austrii. Ciekawy jest ten wpis Langer Zug: Gefälle bis 142 Prozent, 4.700 Meter lang, Skiroute, im Skigebiet Lech-Zürs - See more at: http://www.snowplaza...h.WWnNAmfh.dpuf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Niby tak ,ale żeby definicja nie stała w sprzeczności z czasownikiem "śmigać" ,który wg.słownika znaczy "szybko przemieszczać, się przelatywać , pędzić", musi być szybko, inaczej nazwa byłaby bez sensu, czy o kimś kto robi rytmiczne powolne obsuwy powiemy, że śmiga ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Niby tak ,ale żeby definicja nie stała w sprzeczności z czasownikiem "śmigać" ,który wg.słownika znaczy "szybko przemieszczać, się przelatywać , pędzić", musi być szybko inaczej nazwa byłaby bez sensu, czy o kimś kto robi rytmiczne powolne obsuwy powiemy, że śmiga ? Cześć Nie wiem czy śmiganie jest od śmigu czy odwrotnie w każdym razie to że śmig na być szybki jest chyba pomyłką. Śmig na być skuteczny i kontrolowany a nie szybki - to nie jest jego cecha. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Radek pamięta pewnie gościa z Dzikowca zjeżdzającego na ołowkach i robiącego przy tym skrety z czestotliwością ok. 4 Hz.... :-). Czy to był smig? wątpię - bardziej cwiczenia sprawnościowe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Nie wiem czy śmiganie jest od śmigu czy odwrotnie w każdym razie to że śmig na być szybki jest chyba pomyłką. Śmig na być skuteczny i kontrolowany a nie szybki - to nie jest jego cecha. Pozdrowienia Co jest od czego nie ma znaczenia,bo wychodzi na to samo. Można natomiast zapytać czy "śmig" pochodzi od czasownika "śmigać",moim skromnym zdaniem pochodzi i nie powinien zmieniać pierwotnego znaczenia słowa, bo miał właśnie oznaczać "szybkość" , tylko potem to wypaczono. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Radek pamięta pewnie gościa z Dzikowca zjeżdzającego na ołowkach i robiącego przy tym skrety z czestotliwością ok. 4 Hz.... :-). Czy to był smig? wątpię - bardziej cwiczenia sprawnościowe..... Tu masz 3 Hz , 4Hz są w stanie pojechać dzieci (zawodnicy) na relatywnie krótkich nartach. Tu masz tzw "bazowy/hamujący",jednak te 2Hz są: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No i zaczęło się rozbijanie ××××××× na atomy.Peem-owi chyba nie o to chodziło. A ja tak z przekory: nie dokończony STOP w prawo a potem nie dokończony w lewo i tak powtarzamy. Może to jest recepta na ścianki bo to co na filmikach to nie obraźcie się plażówka To coś jeszcze dla rozbijaczy na atomy 23:15 1. prosto 2. pług 3. pług dostawiany 4. zewnetrzna 5. z odciążenia 6. z dociążenia 7. obskoki (nie wyszły na płaskim) 8. wewnętrzna 9. odchylenie do tyłu 10. gigant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Się zrobił fajny temat. Przynajmniej dla mnie. Bo czytając coraz bardziej upewniam się, że o tym czym jest śmig wie zaledwie kilka osób, a pojechać śmigiem potrafi jeszcze mniej. Pozdrawiam starą szkołę Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 o tym czym jest śmig wie zaledwie kilka osób, a pojechać śmigiem potrafi jeszcze mniej. Ale zapewniam cię, że ogromna większość czytając twój komentarz uzna że to o nich piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No to jeszcze raz pokażę na przykładzie. To jest śmig: [youtube)[/youtube] Może od tyłu będzie łatwiej zrozumieć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Tu masz 3 Hz , 4Hz są w stanie pojechać dzieci (zawodnicy) na relatywnie krótkich nartach. Tu masz tzw "bazowy/hamujący",jednak te 2Hz są: Pozdrawiam Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PEEM Napisano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Witam , piękny śmig klasyczny , tylko czy na taliowanych nartach tak można jeździć? I wydaje mi się że w śmigu klasycznym można będzie sobie poradzić z każda górką nawet Harakiri . Sporo rzeczy się dowiedziałem . Może faktycznie dobry pomysł żeby się spotkać i omówić techniki śmigu na stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Od ilu Hz minimum zaczyna się śmig? :-) Jeśli chodzi o NW, to jeszcze amplitudę .... ten teges ... policzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Choć być może dyskusja na temat definicji śmigu i co jest śmigiem a co nie wydaje się nie na miejscu to jednak wystarczy na przykład przeczytać co o śmigu pisze Wikipedia i już się wyjaśnie dlaczego wiekszość ma o definicji śmigu pojęcie mierne. Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Mój post nr 26 w tej dyskusji. Pełna zgoda. Jak przyjdzie mi wena to przedstawię swoją historię śmigu. Dzisiaj już nie za bardzo mogę bo mi się kwaśnica na piecu przypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Na drugim filmiku widać pracę przód-tył. Zdradzają to narty: widać jak są dociążone przy inicjowaniu skrętu a jak przy jego kończeniu. Dobrze jest ustawić video na niższą prędkość odtwarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Mnie się ta definicja śmigu z wiki kojarzy z tą znaną definicją konia https://pl.wikiquote...st,_każdy_widzi W myśl tej definicji śmigu to jest śmig, włoski a to cały wachlarz śmigu tym razem koreańskiego a, tu wielonarodowy śmig Na koniec jazda kandydatów na poziom Landes 1 (2 stopień austriackiego wtajemniczenia) https://youtu.be/NwXwS9wj6GA?t=210 Film z Anastazją Cigollą ("Śmig pięknie wykonany" z tego postu http://www.skiforum....9#entry524738 )pochodzi z filmu dołączonego do książki Szczęsnego. Tu jest jeszcze inny fragment z filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Aha jeszcze przypomniała mi się taka piękna dyskusja http://www.skiforum....-ala-fredowski/ Widzę, że nie tylko ja jeden głupi mam inne zdanie od "oficjalnej" i "narciarsko poprawnej" definicji śmigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 7 z 14 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Śmig × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Mitek Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Niby tak ,ale żeby definicja nie stała w sprzeczności z czasownikiem "śmigać" ,który wg.słownika znaczy "szybko przemieszczać, się przelatywać , pędzić", musi być szybko inaczej nazwa byłaby bez sensu, czy o kimś kto robi rytmiczne powolne obsuwy powiemy, że śmiga ? Cześć Nie wiem czy śmiganie jest od śmigu czy odwrotnie w każdym razie to że śmig na być szybki jest chyba pomyłką. Śmig na być skuteczny i kontrolowany a nie szybki - to nie jest jego cecha. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Radek pamięta pewnie gościa z Dzikowca zjeżdzającego na ołowkach i robiącego przy tym skrety z czestotliwością ok. 4 Hz.... :-). Czy to był smig? wątpię - bardziej cwiczenia sprawnościowe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Nie wiem czy śmiganie jest od śmigu czy odwrotnie w każdym razie to że śmig na być szybki jest chyba pomyłką. Śmig na być skuteczny i kontrolowany a nie szybki - to nie jest jego cecha. Pozdrowienia Co jest od czego nie ma znaczenia,bo wychodzi na to samo. Można natomiast zapytać czy "śmig" pochodzi od czasownika "śmigać",moim skromnym zdaniem pochodzi i nie powinien zmieniać pierwotnego znaczenia słowa, bo miał właśnie oznaczać "szybkość" , tylko potem to wypaczono. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Radek pamięta pewnie gościa z Dzikowca zjeżdzającego na ołowkach i robiącego przy tym skrety z czestotliwością ok. 4 Hz.... :-). Czy to był smig? wątpię - bardziej cwiczenia sprawnościowe..... Tu masz 3 Hz , 4Hz są w stanie pojechać dzieci (zawodnicy) na relatywnie krótkich nartach. Tu masz tzw "bazowy/hamujący",jednak te 2Hz są: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No i zaczęło się rozbijanie ××××××× na atomy.Peem-owi chyba nie o to chodziło. A ja tak z przekory: nie dokończony STOP w prawo a potem nie dokończony w lewo i tak powtarzamy. Może to jest recepta na ścianki bo to co na filmikach to nie obraźcie się plażówka To coś jeszcze dla rozbijaczy na atomy 23:15 1. prosto 2. pług 3. pług dostawiany 4. zewnetrzna 5. z odciążenia 6. z dociążenia 7. obskoki (nie wyszły na płaskim) 8. wewnętrzna 9. odchylenie do tyłu 10. gigant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Się zrobił fajny temat. Przynajmniej dla mnie. Bo czytając coraz bardziej upewniam się, że o tym czym jest śmig wie zaledwie kilka osób, a pojechać śmigiem potrafi jeszcze mniej. Pozdrawiam starą szkołę Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 o tym czym jest śmig wie zaledwie kilka osób, a pojechać śmigiem potrafi jeszcze mniej. Ale zapewniam cię, że ogromna większość czytając twój komentarz uzna że to o nich piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No to jeszcze raz pokażę na przykładzie. To jest śmig: [youtube)[/youtube] Może od tyłu będzie łatwiej zrozumieć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Tu masz 3 Hz , 4Hz są w stanie pojechać dzieci (zawodnicy) na relatywnie krótkich nartach. Tu masz tzw "bazowy/hamujący",jednak te 2Hz są: Pozdrawiam Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PEEM Napisano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Witam , piękny śmig klasyczny , tylko czy na taliowanych nartach tak można jeździć? I wydaje mi się że w śmigu klasycznym można będzie sobie poradzić z każda górką nawet Harakiri . Sporo rzeczy się dowiedziałem . Może faktycznie dobry pomysł żeby się spotkać i omówić techniki śmigu na stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Od ilu Hz minimum zaczyna się śmig? :-) Jeśli chodzi o NW, to jeszcze amplitudę .... ten teges ... policzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Choć być może dyskusja na temat definicji śmigu i co jest śmigiem a co nie wydaje się nie na miejscu to jednak wystarczy na przykład przeczytać co o śmigu pisze Wikipedia i już się wyjaśnie dlaczego wiekszość ma o definicji śmigu pojęcie mierne. Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Mój post nr 26 w tej dyskusji. Pełna zgoda. Jak przyjdzie mi wena to przedstawię swoją historię śmigu. Dzisiaj już nie za bardzo mogę bo mi się kwaśnica na piecu przypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Na drugim filmiku widać pracę przód-tył. Zdradzają to narty: widać jak są dociążone przy inicjowaniu skrętu a jak przy jego kończeniu. Dobrze jest ustawić video na niższą prędkość odtwarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Mnie się ta definicja śmigu z wiki kojarzy z tą znaną definicją konia https://pl.wikiquote...st,_każdy_widzi W myśl tej definicji śmigu to jest śmig, włoski a to cały wachlarz śmigu tym razem koreańskiego a, tu wielonarodowy śmig Na koniec jazda kandydatów na poziom Landes 1 (2 stopień austriackiego wtajemniczenia) https://youtu.be/NwXwS9wj6GA?t=210 Film z Anastazją Cigollą ("Śmig pięknie wykonany" z tego postu http://www.skiforum....9#entry524738 )pochodzi z filmu dołączonego do książki Szczęsnego. Tu jest jeszcze inny fragment z filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Aha jeszcze przypomniała mi się taka piękna dyskusja http://www.skiforum....-ala-fredowski/ Widzę, że nie tylko ja jeden głupi mam inne zdanie od "oficjalnej" i "narciarsko poprawnej" definicji śmigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 7 z 14 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Śmig × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mig Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Radek pamięta pewnie gościa z Dzikowca zjeżdzającego na ołowkach i robiącego przy tym skrety z czestotliwością ok. 4 Hz.... :-). Czy to był smig? wątpię - bardziej cwiczenia sprawnościowe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Nie wiem czy śmiganie jest od śmigu czy odwrotnie w każdym razie to że śmig na być szybki jest chyba pomyłką. Śmig na być skuteczny i kontrolowany a nie szybki - to nie jest jego cecha. Pozdrowienia Co jest od czego nie ma znaczenia,bo wychodzi na to samo. Można natomiast zapytać czy "śmig" pochodzi od czasownika "śmigać",moim skromnym zdaniem pochodzi i nie powinien zmieniać pierwotnego znaczenia słowa, bo miał właśnie oznaczać "szybkość" , tylko potem to wypaczono. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Radek pamięta pewnie gościa z Dzikowca zjeżdzającego na ołowkach i robiącego przy tym skrety z czestotliwością ok. 4 Hz.... :-). Czy to był smig? wątpię - bardziej cwiczenia sprawnościowe..... Tu masz 3 Hz , 4Hz są w stanie pojechać dzieci (zawodnicy) na relatywnie krótkich nartach. Tu masz tzw "bazowy/hamujący",jednak te 2Hz są: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No i zaczęło się rozbijanie ××××××× na atomy.Peem-owi chyba nie o to chodziło. A ja tak z przekory: nie dokończony STOP w prawo a potem nie dokończony w lewo i tak powtarzamy. Może to jest recepta na ścianki bo to co na filmikach to nie obraźcie się plażówka To coś jeszcze dla rozbijaczy na atomy 23:15 1. prosto 2. pług 3. pług dostawiany 4. zewnetrzna 5. z odciążenia 6. z dociążenia 7. obskoki (nie wyszły na płaskim) 8. wewnętrzna 9. odchylenie do tyłu 10. gigant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Się zrobił fajny temat. Przynajmniej dla mnie. Bo czytając coraz bardziej upewniam się, że o tym czym jest śmig wie zaledwie kilka osób, a pojechać śmigiem potrafi jeszcze mniej. Pozdrawiam starą szkołę Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 o tym czym jest śmig wie zaledwie kilka osób, a pojechać śmigiem potrafi jeszcze mniej. Ale zapewniam cię, że ogromna większość czytając twój komentarz uzna że to o nich piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No to jeszcze raz pokażę na przykładzie. To jest śmig: [youtube)[/youtube] Może od tyłu będzie łatwiej zrozumieć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Tu masz 3 Hz , 4Hz są w stanie pojechać dzieci (zawodnicy) na relatywnie krótkich nartach. Tu masz tzw "bazowy/hamujący",jednak te 2Hz są: Pozdrawiam Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PEEM Napisano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Witam , piękny śmig klasyczny , tylko czy na taliowanych nartach tak można jeździć? I wydaje mi się że w śmigu klasycznym można będzie sobie poradzić z każda górką nawet Harakiri . Sporo rzeczy się dowiedziałem . Może faktycznie dobry pomysł żeby się spotkać i omówić techniki śmigu na stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Od ilu Hz minimum zaczyna się śmig? :-) Jeśli chodzi o NW, to jeszcze amplitudę .... ten teges ... policzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Choć być może dyskusja na temat definicji śmigu i co jest śmigiem a co nie wydaje się nie na miejscu to jednak wystarczy na przykład przeczytać co o śmigu pisze Wikipedia i już się wyjaśnie dlaczego wiekszość ma o definicji śmigu pojęcie mierne. Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Mój post nr 26 w tej dyskusji. Pełna zgoda. Jak przyjdzie mi wena to przedstawię swoją historię śmigu. Dzisiaj już nie za bardzo mogę bo mi się kwaśnica na piecu przypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Na drugim filmiku widać pracę przód-tył. Zdradzają to narty: widać jak są dociążone przy inicjowaniu skrętu a jak przy jego kończeniu. Dobrze jest ustawić video na niższą prędkość odtwarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Mnie się ta definicja śmigu z wiki kojarzy z tą znaną definicją konia https://pl.wikiquote...st,_każdy_widzi W myśl tej definicji śmigu to jest śmig, włoski a to cały wachlarz śmigu tym razem koreańskiego a, tu wielonarodowy śmig Na koniec jazda kandydatów na poziom Landes 1 (2 stopień austriackiego wtajemniczenia) https://youtu.be/NwXwS9wj6GA?t=210 Film z Anastazją Cigollą ("Śmig pięknie wykonany" z tego postu http://www.skiforum....9#entry524738 )pochodzi z filmu dołączonego do książki Szczęsnego. Tu jest jeszcze inny fragment z filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Aha jeszcze przypomniała mi się taka piękna dyskusja http://www.skiforum....-ala-fredowski/ Widzę, że nie tylko ja jeden głupi mam inne zdanie od "oficjalnej" i "narciarsko poprawnej" definicji śmigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 7 z 14 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Śmig × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Radek pamięta pewnie gościa z Dzikowca zjeżdzającego na ołowkach i robiącego przy tym skrety z czestotliwością ok. 4 Hz.... :-). Czy to był smig? wątpię - bardziej cwiczenia sprawnościowe..... Tu masz 3 Hz , 4Hz są w stanie pojechać dzieci (zawodnicy) na relatywnie krótkich nartach. Tu masz tzw "bazowy/hamujący",jednak te 2Hz są: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... AndRand Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No i zaczęło się rozbijanie ××××××× na atomy.Peem-owi chyba nie o to chodziło. A ja tak z przekory: nie dokończony STOP w prawo a potem nie dokończony w lewo i tak powtarzamy. Może to jest recepta na ścianki bo to co na filmikach to nie obraźcie się plażówka To coś jeszcze dla rozbijaczy na atomy 23:15 1. prosto 2. pług 3. pług dostawiany 4. zewnetrzna 5. z odciążenia 6. z dociążenia 7. obskoki (nie wyszły na płaskim) 8. wewnętrzna 9. odchylenie do tyłu 10. gigant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Się zrobił fajny temat. Przynajmniej dla mnie. Bo czytając coraz bardziej upewniam się, że o tym czym jest śmig wie zaledwie kilka osób, a pojechać śmigiem potrafi jeszcze mniej. Pozdrawiam starą szkołę Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 o tym czym jest śmig wie zaledwie kilka osób, a pojechać śmigiem potrafi jeszcze mniej. Ale zapewniam cię, że ogromna większość czytając twój komentarz uzna że to o nich piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No to jeszcze raz pokażę na przykładzie. To jest śmig: [youtube)[/youtube] Może od tyłu będzie łatwiej zrozumieć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Tu masz 3 Hz , 4Hz są w stanie pojechać dzieci (zawodnicy) na relatywnie krótkich nartach. Tu masz tzw "bazowy/hamujący",jednak te 2Hz są: Pozdrawiam Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PEEM Napisano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Witam , piękny śmig klasyczny , tylko czy na taliowanych nartach tak można jeździć? I wydaje mi się że w śmigu klasycznym można będzie sobie poradzić z każda górką nawet Harakiri . Sporo rzeczy się dowiedziałem . Może faktycznie dobry pomysł żeby się spotkać i omówić techniki śmigu na stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Od ilu Hz minimum zaczyna się śmig? :-) Jeśli chodzi o NW, to jeszcze amplitudę .... ten teges ... policzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Choć być może dyskusja na temat definicji śmigu i co jest śmigiem a co nie wydaje się nie na miejscu to jednak wystarczy na przykład przeczytać co o śmigu pisze Wikipedia i już się wyjaśnie dlaczego wiekszość ma o definicji śmigu pojęcie mierne. Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Mój post nr 26 w tej dyskusji. Pełna zgoda. Jak przyjdzie mi wena to przedstawię swoją historię śmigu. Dzisiaj już nie za bardzo mogę bo mi się kwaśnica na piecu przypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Na drugim filmiku widać pracę przód-tył. Zdradzają to narty: widać jak są dociążone przy inicjowaniu skrętu a jak przy jego kończeniu. Dobrze jest ustawić video na niższą prędkość odtwarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Mnie się ta definicja śmigu z wiki kojarzy z tą znaną definicją konia https://pl.wikiquote...st,_każdy_widzi W myśl tej definicji śmigu to jest śmig, włoski a to cały wachlarz śmigu tym razem koreańskiego a, tu wielonarodowy śmig Na koniec jazda kandydatów na poziom Landes 1 (2 stopień austriackiego wtajemniczenia) https://youtu.be/NwXwS9wj6GA?t=210 Film z Anastazją Cigollą ("Śmig pięknie wykonany" z tego postu http://www.skiforum....9#entry524738 )pochodzi z filmu dołączonego do książki Szczęsnego. Tu jest jeszcze inny fragment z filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Aha jeszcze przypomniała mi się taka piękna dyskusja http://www.skiforum....-ala-fredowski/ Widzę, że nie tylko ja jeden głupi mam inne zdanie od "oficjalnej" i "narciarsko poprawnej" definicji śmigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 7 z 14 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Śmig × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
AndRand Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No i zaczęło się rozbijanie ××××××× na atomy.Peem-owi chyba nie o to chodziło. A ja tak z przekory: nie dokończony STOP w prawo a potem nie dokończony w lewo i tak powtarzamy. Może to jest recepta na ścianki bo to co na filmikach to nie obraźcie się plażówka To coś jeszcze dla rozbijaczy na atomy 23:15 1. prosto 2. pług 3. pług dostawiany 4. zewnetrzna 5. z odciążenia 6. z dociążenia 7. obskoki (nie wyszły na płaskim) 8. wewnętrzna 9. odchylenie do tyłu 10. gigant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Się zrobił fajny temat. Przynajmniej dla mnie. Bo czytając coraz bardziej upewniam się, że o tym czym jest śmig wie zaledwie kilka osób, a pojechać śmigiem potrafi jeszcze mniej. Pozdrawiam starą szkołę Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 o tym czym jest śmig wie zaledwie kilka osób, a pojechać śmigiem potrafi jeszcze mniej. Ale zapewniam cię, że ogromna większość czytając twój komentarz uzna że to o nich piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No to jeszcze raz pokażę na przykładzie. To jest śmig: [youtube)[/youtube] Może od tyłu będzie łatwiej zrozumieć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Tu masz 3 Hz , 4Hz są w stanie pojechać dzieci (zawodnicy) na relatywnie krótkich nartach. Tu masz tzw "bazowy/hamujący",jednak te 2Hz są: Pozdrawiam Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PEEM Napisano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Witam , piękny śmig klasyczny , tylko czy na taliowanych nartach tak można jeździć? I wydaje mi się że w śmigu klasycznym można będzie sobie poradzić z każda górką nawet Harakiri . Sporo rzeczy się dowiedziałem . Może faktycznie dobry pomysł żeby się spotkać i omówić techniki śmigu na stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Od ilu Hz minimum zaczyna się śmig? :-) Jeśli chodzi o NW, to jeszcze amplitudę .... ten teges ... policzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Choć być może dyskusja na temat definicji śmigu i co jest śmigiem a co nie wydaje się nie na miejscu to jednak wystarczy na przykład przeczytać co o śmigu pisze Wikipedia i już się wyjaśnie dlaczego wiekszość ma o definicji śmigu pojęcie mierne. Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Mój post nr 26 w tej dyskusji. Pełna zgoda. Jak przyjdzie mi wena to przedstawię swoją historię śmigu. Dzisiaj już nie za bardzo mogę bo mi się kwaśnica na piecu przypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Na drugim filmiku widać pracę przód-tył. Zdradzają to narty: widać jak są dociążone przy inicjowaniu skrętu a jak przy jego kończeniu. Dobrze jest ustawić video na niższą prędkość odtwarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Mnie się ta definicja śmigu z wiki kojarzy z tą znaną definicją konia https://pl.wikiquote...st,_każdy_widzi W myśl tej definicji śmigu to jest śmig, włoski a to cały wachlarz śmigu tym razem koreańskiego a, tu wielonarodowy śmig Na koniec jazda kandydatów na poziom Landes 1 (2 stopień austriackiego wtajemniczenia) https://youtu.be/NwXwS9wj6GA?t=210 Film z Anastazją Cigollą ("Śmig pięknie wykonany" z tego postu http://www.skiforum....9#entry524738 )pochodzi z filmu dołączonego do książki Szczęsnego. Tu jest jeszcze inny fragment z filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Aha jeszcze przypomniała mi się taka piękna dyskusja http://www.skiforum....-ala-fredowski/ Widzę, że nie tylko ja jeden głupi mam inne zdanie od "oficjalnej" i "narciarsko poprawnej" definicji śmigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 7 z 14 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Śmig × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Się zrobił fajny temat. Przynajmniej dla mnie. Bo czytając coraz bardziej upewniam się, że o tym czym jest śmig wie zaledwie kilka osób, a pojechać śmigiem potrafi jeszcze mniej. Pozdrawiam starą szkołę Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 o tym czym jest śmig wie zaledwie kilka osób, a pojechać śmigiem potrafi jeszcze mniej. Ale zapewniam cię, że ogromna większość czytając twój komentarz uzna że to o nich piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No to jeszcze raz pokażę na przykładzie. To jest śmig: [youtube)[/youtube] Może od tyłu będzie łatwiej zrozumieć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Tu masz 3 Hz , 4Hz są w stanie pojechać dzieci (zawodnicy) na relatywnie krótkich nartach. Tu masz tzw "bazowy/hamujący",jednak te 2Hz są: Pozdrawiam Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PEEM Napisano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Witam , piękny śmig klasyczny , tylko czy na taliowanych nartach tak można jeździć? I wydaje mi się że w śmigu klasycznym można będzie sobie poradzić z każda górką nawet Harakiri . Sporo rzeczy się dowiedziałem . Może faktycznie dobry pomysł żeby się spotkać i omówić techniki śmigu na stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Od ilu Hz minimum zaczyna się śmig? :-) Jeśli chodzi o NW, to jeszcze amplitudę .... ten teges ... policzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Choć być może dyskusja na temat definicji śmigu i co jest śmigiem a co nie wydaje się nie na miejscu to jednak wystarczy na przykład przeczytać co o śmigu pisze Wikipedia i już się wyjaśnie dlaczego wiekszość ma o definicji śmigu pojęcie mierne. Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Mój post nr 26 w tej dyskusji. Pełna zgoda. Jak przyjdzie mi wena to przedstawię swoją historię śmigu. Dzisiaj już nie za bardzo mogę bo mi się kwaśnica na piecu przypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Na drugim filmiku widać pracę przód-tył. Zdradzają to narty: widać jak są dociążone przy inicjowaniu skrętu a jak przy jego kończeniu. Dobrze jest ustawić video na niższą prędkość odtwarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Mnie się ta definicja śmigu z wiki kojarzy z tą znaną definicją konia https://pl.wikiquote...st,_każdy_widzi W myśl tej definicji śmigu to jest śmig, włoski a to cały wachlarz śmigu tym razem koreańskiego a, tu wielonarodowy śmig Na koniec jazda kandydatów na poziom Landes 1 (2 stopień austriackiego wtajemniczenia) https://youtu.be/NwXwS9wj6GA?t=210 Film z Anastazją Cigollą ("Śmig pięknie wykonany" z tego postu http://www.skiforum....9#entry524738 )pochodzi z filmu dołączonego do książki Szczęsnego. Tu jest jeszcze inny fragment z filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Aha jeszcze przypomniała mi się taka piękna dyskusja http://www.skiforum....-ala-fredowski/ Widzę, że nie tylko ja jeden głupi mam inne zdanie od "oficjalnej" i "narciarsko poprawnej" definicji śmigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 7 z 14 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Śmig × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 No to jeszcze raz pokażę na przykładzie. To jest śmig: [youtube)[/youtube] Może od tyłu będzie łatwiej zrozumieć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Tu masz 3 Hz , 4Hz są w stanie pojechać dzieci (zawodnicy) na relatywnie krótkich nartach. Tu masz tzw "bazowy/hamujący",jednak te 2Hz są: Pozdrawiam Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PEEM Napisano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Witam , piękny śmig klasyczny , tylko czy na taliowanych nartach tak można jeździć? I wydaje mi się że w śmigu klasycznym można będzie sobie poradzić z każda górką nawet Harakiri . Sporo rzeczy się dowiedziałem . Może faktycznie dobry pomysł żeby się spotkać i omówić techniki śmigu na stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Od ilu Hz minimum zaczyna się śmig? :-) Jeśli chodzi o NW, to jeszcze amplitudę .... ten teges ... policzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Choć być może dyskusja na temat definicji śmigu i co jest śmigiem a co nie wydaje się nie na miejscu to jednak wystarczy na przykład przeczytać co o śmigu pisze Wikipedia i już się wyjaśnie dlaczego wiekszość ma o definicji śmigu pojęcie mierne. Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Mój post nr 26 w tej dyskusji. Pełna zgoda. Jak przyjdzie mi wena to przedstawię swoją historię śmigu. Dzisiaj już nie za bardzo mogę bo mi się kwaśnica na piecu przypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Na drugim filmiku widać pracę przód-tył. Zdradzają to narty: widać jak są dociążone przy inicjowaniu skrętu a jak przy jego kończeniu. Dobrze jest ustawić video na niższą prędkość odtwarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Mnie się ta definicja śmigu z wiki kojarzy z tą znaną definicją konia https://pl.wikiquote...st,_każdy_widzi W myśl tej definicji śmigu to jest śmig, włoski a to cały wachlarz śmigu tym razem koreańskiego a, tu wielonarodowy śmig Na koniec jazda kandydatów na poziom Landes 1 (2 stopień austriackiego wtajemniczenia) https://youtu.be/NwXwS9wj6GA?t=210 Film z Anastazją Cigollą ("Śmig pięknie wykonany" z tego postu http://www.skiforum....9#entry524738 )pochodzi z filmu dołączonego do książki Szczęsnego. Tu jest jeszcze inny fragment z filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Aha jeszcze przypomniała mi się taka piękna dyskusja http://www.skiforum....-ala-fredowski/ Widzę, że nie tylko ja jeden głupi mam inne zdanie od "oficjalnej" i "narciarsko poprawnej" definicji śmigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 7 z 14 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Śmig × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
wort Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ja tu widze 2Hz i 1,5 Hz dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PEEM Napisano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Witam , piękny śmig klasyczny , tylko czy na taliowanych nartach tak można jeździć? I wydaje mi się że w śmigu klasycznym można będzie sobie poradzić z każda górką nawet Harakiri . Sporo rzeczy się dowiedziałem . Może faktycznie dobry pomysł żeby się spotkać i omówić techniki śmigu na stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Od ilu Hz minimum zaczyna się śmig? :-) Jeśli chodzi o NW, to jeszcze amplitudę .... ten teges ... policzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Choć być może dyskusja na temat definicji śmigu i co jest śmigiem a co nie wydaje się nie na miejscu to jednak wystarczy na przykład przeczytać co o śmigu pisze Wikipedia i już się wyjaśnie dlaczego wiekszość ma o definicji śmigu pojęcie mierne. Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Mój post nr 26 w tej dyskusji. Pełna zgoda. Jak przyjdzie mi wena to przedstawię swoją historię śmigu. Dzisiaj już nie za bardzo mogę bo mi się kwaśnica na piecu przypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Na drugim filmiku widać pracę przód-tył. Zdradzają to narty: widać jak są dociążone przy inicjowaniu skrętu a jak przy jego kończeniu. Dobrze jest ustawić video na niższą prędkość odtwarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Mnie się ta definicja śmigu z wiki kojarzy z tą znaną definicją konia https://pl.wikiquote...st,_każdy_widzi W myśl tej definicji śmigu to jest śmig, włoski a to cały wachlarz śmigu tym razem koreańskiego a, tu wielonarodowy śmig Na koniec jazda kandydatów na poziom Landes 1 (2 stopień austriackiego wtajemniczenia) https://youtu.be/NwXwS9wj6GA?t=210 Film z Anastazją Cigollą ("Śmig pięknie wykonany" z tego postu http://www.skiforum....9#entry524738 )pochodzi z filmu dołączonego do książki Szczęsnego. Tu jest jeszcze inny fragment z filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Aha jeszcze przypomniała mi się taka piękna dyskusja http://www.skiforum....-ala-fredowski/ Widzę, że nie tylko ja jeden głupi mam inne zdanie od "oficjalnej" i "narciarsko poprawnej" definicji śmigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 7 z 14 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Śmig × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
radcom Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta definicja mi pasuje. "Śmig - skręt ten polega na krótkich, szybkich i rytmicznych skrętach, które mają na celu kontrolę prędkości. Każdy skręt powinien być dynamicznie wykonany poprzez przekrawędziowanie nart i lekkie zepchnięcie tyłów nart." Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... PEEM Napisano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Witam , piękny śmig klasyczny , tylko czy na taliowanych nartach tak można jeździć? I wydaje mi się że w śmigu klasycznym można będzie sobie poradzić z każda górką nawet Harakiri . Sporo rzeczy się dowiedziałem . Może faktycznie dobry pomysł żeby się spotkać i omówić techniki śmigu na stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Od ilu Hz minimum zaczyna się śmig? :-) Jeśli chodzi o NW, to jeszcze amplitudę .... ten teges ... policzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Choć być może dyskusja na temat definicji śmigu i co jest śmigiem a co nie wydaje się nie na miejscu to jednak wystarczy na przykład przeczytać co o śmigu pisze Wikipedia i już się wyjaśnie dlaczego wiekszość ma o definicji śmigu pojęcie mierne. Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Mój post nr 26 w tej dyskusji. Pełna zgoda. Jak przyjdzie mi wena to przedstawię swoją historię śmigu. Dzisiaj już nie za bardzo mogę bo mi się kwaśnica na piecu przypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Na drugim filmiku widać pracę przód-tył. Zdradzają to narty: widać jak są dociążone przy inicjowaniu skrętu a jak przy jego kończeniu. Dobrze jest ustawić video na niższą prędkość odtwarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Mnie się ta definicja śmigu z wiki kojarzy z tą znaną definicją konia https://pl.wikiquote...st,_każdy_widzi W myśl tej definicji śmigu to jest śmig, włoski a to cały wachlarz śmigu tym razem koreańskiego a, tu wielonarodowy śmig Na koniec jazda kandydatów na poziom Landes 1 (2 stopień austriackiego wtajemniczenia) https://youtu.be/NwXwS9wj6GA?t=210 Film z Anastazją Cigollą ("Śmig pięknie wykonany" z tego postu http://www.skiforum....9#entry524738 )pochodzi z filmu dołączonego do książki Szczęsnego. Tu jest jeszcze inny fragment z filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Aha jeszcze przypomniała mi się taka piękna dyskusja http://www.skiforum....-ala-fredowski/ Widzę, że nie tylko ja jeden głupi mam inne zdanie od "oficjalnej" i "narciarsko poprawnej" definicji śmigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 7 z 14 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Śmig × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
PEEM Napisano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Dodałbym jeszcze, że technika powstała w czasach, gdy postawienie narty na krawędzi, nie inicjowało skrętu. Stąd właśnie bardzo dynamiczne przejścia przez linię spadku, tak by narta nie weszła w pełen ześlizg. I to jest kwintesencja śmigu. Niestety, nie wszyscy mogą tego doświadczyć... Pozdrawiam, radcom Witam , piękny śmig klasyczny , tylko czy na taliowanych nartach tak można jeździć? I wydaje mi się że w śmigu klasycznym można będzie sobie poradzić z każda górką nawet Harakiri . Sporo rzeczy się dowiedziałem . Może faktycznie dobry pomysł żeby się spotkać i omówić techniki śmigu na stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Od ilu Hz minimum zaczyna się śmig? :-) Jeśli chodzi o NW, to jeszcze amplitudę .... ten teges ... policzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Choć być może dyskusja na temat definicji śmigu i co jest śmigiem a co nie wydaje się nie na miejscu to jednak wystarczy na przykład przeczytać co o śmigu pisze Wikipedia i już się wyjaśnie dlaczego wiekszość ma o definicji śmigu pojęcie mierne. Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Mój post nr 26 w tej dyskusji. Pełna zgoda. Jak przyjdzie mi wena to przedstawię swoją historię śmigu. Dzisiaj już nie za bardzo mogę bo mi się kwaśnica na piecu przypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Na drugim filmiku widać pracę przód-tył. Zdradzają to narty: widać jak są dociążone przy inicjowaniu skrętu a jak przy jego kończeniu. Dobrze jest ustawić video na niższą prędkość odtwarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Mnie się ta definicja śmigu z wiki kojarzy z tą znaną definicją konia https://pl.wikiquote...st,_każdy_widzi W myśl tej definicji śmigu to jest śmig, włoski a to cały wachlarz śmigu tym razem koreańskiego a, tu wielonarodowy śmig Na koniec jazda kandydatów na poziom Landes 1 (2 stopień austriackiego wtajemniczenia) https://youtu.be/NwXwS9wj6GA?t=210 Film z Anastazją Cigollą ("Śmig pięknie wykonany" z tego postu http://www.skiforum....9#entry524738 )pochodzi z filmu dołączonego do książki Szczęsnego. Tu jest jeszcze inny fragment z filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Aha jeszcze przypomniała mi się taka piękna dyskusja http://www.skiforum....-ala-fredowski/ Widzę, że nie tylko ja jeden głupi mam inne zdanie od "oficjalnej" i "narciarsko poprawnej" definicji śmigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 7 z 14 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Śmig
be_rcik Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Od ilu Hz minimum zaczyna się śmig? :-) Jeśli chodzi o NW, to jeszcze amplitudę .... ten teges ... policzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Choć być może dyskusja na temat definicji śmigu i co jest śmigiem a co nie wydaje się nie na miejscu to jednak wystarczy na przykład przeczytać co o śmigu pisze Wikipedia i już się wyjaśnie dlaczego wiekszość ma o definicji śmigu pojęcie mierne. Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Mój post nr 26 w tej dyskusji. Pełna zgoda. Jak przyjdzie mi wena to przedstawię swoją historię śmigu. Dzisiaj już nie za bardzo mogę bo mi się kwaśnica na piecu przypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Na drugim filmiku widać pracę przód-tył. Zdradzają to narty: widać jak są dociążone przy inicjowaniu skrętu a jak przy jego kończeniu. Dobrze jest ustawić video na niższą prędkość odtwarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Mnie się ta definicja śmigu z wiki kojarzy z tą znaną definicją konia https://pl.wikiquote...st,_każdy_widzi W myśl tej definicji śmigu to jest śmig, włoski a to cały wachlarz śmigu tym razem koreańskiego a, tu wielonarodowy śmig Na koniec jazda kandydatów na poziom Landes 1 (2 stopień austriackiego wtajemniczenia) https://youtu.be/NwXwS9wj6GA?t=210 Film z Anastazją Cigollą ("Śmig pięknie wykonany" z tego postu http://www.skiforum....9#entry524738 )pochodzi z filmu dołączonego do książki Szczęsnego. Tu jest jeszcze inny fragment z filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Aha jeszcze przypomniała mi się taka piękna dyskusja http://www.skiforum....-ala-fredowski/ Widzę, że nie tylko ja jeden głupi mam inne zdanie od "oficjalnej" i "narciarsko poprawnej" definicji śmigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 7 z 14 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór NART Śmig
Adam ..DUCH Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Choć być może dyskusja na temat definicji śmigu i co jest śmigiem a co nie wydaje się nie na miejscu to jednak wystarczy na przykład przeczytać co o śmigu pisze Wikipedia i już się wyjaśnie dlaczego wiekszość ma o definicji śmigu pojęcie mierne. Śmig jest ściśle zdefiniowany i jest to seria, krótkich skrętów rytmicznych skrętów wykonywana w linii spadku stoku. I koniec. Być może nie jest to definicja kompletna i pozwala na różne interpretacje ja jednak uważam, ze jest pełna. Pozdrowienia Mój post nr 26 w tej dyskusji. Pełna zgoda. Jak przyjdzie mi wena to przedstawię swoją historię śmigu. Dzisiaj już nie za bardzo mogę bo mi się kwaśnica na piecu przypala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Na drugim filmiku widać pracę przód-tył. Zdradzają to narty: widać jak są dociążone przy inicjowaniu skrętu a jak przy jego kończeniu. Dobrze jest ustawić video na niższą prędkość odtwarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Mnie się ta definicja śmigu z wiki kojarzy z tą znaną definicją konia https://pl.wikiquote...st,_każdy_widzi W myśl tej definicji śmigu to jest śmig, włoski a to cały wachlarz śmigu tym razem koreańskiego a, tu wielonarodowy śmig Na koniec jazda kandydatów na poziom Landes 1 (2 stopień austriackiego wtajemniczenia) https://youtu.be/NwXwS9wj6GA?t=210 Film z Anastazją Cigollą ("Śmig pięknie wykonany" z tego postu http://www.skiforum....9#entry524738 )pochodzi z filmu dołączonego do książki Szczęsnego. Tu jest jeszcze inny fragment z filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Aha jeszcze przypomniała mi się taka piękna dyskusja http://www.skiforum....-ala-fredowski/ Widzę, że nie tylko ja jeden głupi mam inne zdanie od "oficjalnej" i "narciarsko poprawnej" definicji śmigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 7 z 14 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
Maciej S Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dobrze moze i tyle,chodzi że dynamicznie Na drugim filmiku widać pracę przód-tył. Zdradzają to narty: widać jak są dociążone przy inicjowaniu skrętu a jak przy jego kończeniu. Dobrze jest ustawić video na niższą prędkość odtwarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Mnie się ta definicja śmigu z wiki kojarzy z tą znaną definicją konia https://pl.wikiquote...st,_każdy_widzi W myśl tej definicji śmigu to jest śmig, włoski a to cały wachlarz śmigu tym razem koreańskiego a, tu wielonarodowy śmig Na koniec jazda kandydatów na poziom Landes 1 (2 stopień austriackiego wtajemniczenia) https://youtu.be/NwXwS9wj6GA?t=210 Film z Anastazją Cigollą ("Śmig pięknie wykonany" z tego postu http://www.skiforum....9#entry524738 )pochodzi z filmu dołączonego do książki Szczęsnego. Tu jest jeszcze inny fragment z filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Aha jeszcze przypomniała mi się taka piękna dyskusja http://www.skiforum....-ala-fredowski/ Widzę, że nie tylko ja jeden głupi mam inne zdanie od "oficjalnej" i "narciarsko poprawnej" definicji śmigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Dalej Strona 7 z 14 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Mnie się ta definicja śmigu z wiki kojarzy z tą znaną definicją konia https://pl.wikiquote...st,_każdy_widzi W myśl tej definicji śmigu to jest śmig, włoski a to cały wachlarz śmigu tym razem koreańskiego a, tu wielonarodowy śmig Na koniec jazda kandydatów na poziom Landes 1 (2 stopień austriackiego wtajemniczenia) https://youtu.be/NwXwS9wj6GA?t=210 Film z Anastazją Cigollą ("Śmig pięknie wykonany" z tego postu http://www.skiforum....9#entry524738 )pochodzi z filmu dołączonego do książki Szczęsnego. Tu jest jeszcze inny fragment z filmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polm Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Aha jeszcze przypomniała mi się taka piękna dyskusja http://www.skiforum....-ala-fredowski/ Widzę, że nie tylko ja jeden głupi mam inne zdanie od "oficjalnej" i "narciarsko poprawnej" definicji śmigu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi