Mitek Napisano 22 Maja 2015 Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Cześć Znam paru gości, którzy delikatnie rzecz ujmując radzą sobie poza trasą i nie myślę o lesie wzdłuż Puchatka. Robią to w absolutnie normalnych butach zjazdowych, chyba, że telemark (ale nie o tym temat). I teraz czegoś nie rozumiem Burdoror. Rozmowa o zaawansowanej jeździe poza trasą a pytanie o to jak dobrać buty?? Dobrze rozumiem skoro te, które masz dobrałeś źle? Dobór buta to podstawa i trochę się kłóci z tematem... Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burdoror Napisano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Coz mam powiedziec. W sklepie zarowno sprzedawca, jak i ja dalismy ciala. Coz, kazdemu zdarzaja sie bledy. Nie jestem profesjonalista. Wiem, o czym pisze, jednak slowo "personalizacja" mozna (jak widac w tym watku) rozumiec na kilka sposobow. Dla mnie dopasowanie buta metoda termiczna, wkladki Sidas jest juz personalizacja. O buty do FR pytalem nie ze wzgledu na same zjazdy, ale wlasnie pod katem ulatwien (3 klamry, duza rozpietosc nachylenia, tryb chodzenia). Wszyscy wiemy, ze aby znalezc ciekawy zjazd - trzeba sie troche nachodzic. Nie upieram sie, by kontynuowac watek. Generalnie duzo z niego wynioslem. Mam pytanie odnosnie samych sklepow: Gdzie w Warszawie jest najwiekszy wybor z dobrze przeszkolonym personelem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bakkz Napisano 22 Maja 2015 Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Po prostu chce drugi raz nie popelnic tego samego bledu i miec dopasowane porzadnie buty. Wystarczy, że pójdziesz do sklepu specjalizującego się w doborze butów narciarskich, przymierzysz kilka modeli i powiesz co i gdzie Cię uwiera. Tylko cudów nie ma, chcesz mieć idealną precyzję, to zawsze musi się to odbić na komforcie (w najlepszym wypadku tylko na komforcie cieplnym). No i buty freeride'owe z tego co mi wiadomo nie mogą być przesadnie precyzyjne, ponieważ powinny z wiadomych powodów zapewniać większą amortyzację niż buty zjazdowe. Może warto też po zastanowieniu się poszukać pewnego rodzaju złotego środka, kierując się bardziej ku wersji freeride + trasa lub freeride + wyrypy. W wersji pierwszej nie sposób przejść obojętnie obok takich modeli jak Lange XT, Tecnica Cochise czy K2 Pinnacle, a jeśli przewidujesz przewagę trasy, to może but wyczynowy o mniejszej sztywności też byłby niezłym pomysłem, np. Lange RS 110; świetne opinie w jeździe trasowej i pozatrasowej zbierały też buty Tecnica R 9.8 ze względu na bardzo progresywny flex. W wersji wyrypowej warto rozważyć propozycje Wujota czyli w gruncie rzeczy modele, o których rozwodziliśmy się przez pewien czas w wątku o sprzęciorze turowym. P.S. Gdy wracałem do nart też dobrali mi za duże buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Wujot Napisano 22 Maja 2015 Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Znam paru gości, którzy delikatnie rzecz ujmując radzą sobie poza trasą i nie myślę o lesie wzdłuż Puchatka. Robią to w absolutnie normalnych butach zjazdowych, I absolutnie masz rację - kategoria FR to w sporej mierze "produkt" marketingowy. Jest zapotrzebowanie na FR to i buty FR się zrobi! Choć nie jest tak całkiem do końca bo gdy zaczynamy więcej chodzić to już jest inaczej. W każdym razie jadąc przywyciągowo każdy dobry but jest dobry. Nie zmienia to postaci rzeczy, że kwestia sztywności buta jest mocno do przemyślenia i że, dobry i niezawodny mechanizm ski/walk (moim zdaniem, moim - co bardzo podkreślam) jest zawsze przydatny. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... oldsnowjunky Napisano 22 Maja 2015 Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 O buty do FR pytalem nie ze wzgledu na same zjazdy, ale wlasnie pod katem ulatwien (3 klamry, duza rozpietosc nachylenia, tryb chodzenia). ?[/quote] Dalbello Lupo albo Panterra, w zasadzie takie same co 3 klamrowe Krypton + ski/walk mode, vibram sole(podeszwa). Dodatkowo w Panterra niewielka regulacja szerokosci. Czyli wszystko czego szukasz! ID liner jest termoformowalny. Sam jezdze w Kryptonach i pewnie nastepne beda Lupo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kolo Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 To, wybacz, wszystko, co napisales o d.....e roztrzasnac - wyobraz sobie, ze kazdy, kto sie tutaj wypowiedzial zakladal, ze rozumiesz to co piszesz. przepraszam , ze to pisze, ale to fakty - dla mnie "spersonalizowany" but vs DOBRZE-DOBRANY-DOSTEPNY-W SKLEPIE-I ZMODYFIKOWANY-DO-INDYWIDUALNYCH-POTRZEB but - to ZUPELNIE inny rozdzial zycia narciarza........ Właściwie nic dodać już nie można. Taki scenariusz jest dla mnie normalnym postępowaniem przy podobnych stopach. Należy kupić jak najlepiej dopasowane a potem myśleć o modyfikacjach, Jaja zaczynają się przy diametralnie innych stopach. Burdoror wiedza, uczciwość sprzedawcy podstawą + oczywiście normalność klienta. Normalność to otwartość na rzetelne info o produkcie i sposobie doboru. O patologiach sprzedaży sprzętu nawet na tym forum można poczytać, czego zdaje się już doświadczyłeś. Metoda jest jedna, musisz wiedzieć co chcesz robić, jak dobrać prawidłowo a rolę sprzedawcy ograniczyć do podawania następnych egzemplarzy, nazbyt często sprzedawca widzi obrót i pozbycie się zapasu magazynowego, czasem jeśli połączony z serwisem widzi akcję serwisową, (najpierw sprzedaje Ci z premedytacją za duży but a potem będzie Ci go dopełniał) Zasada jest prosta, źle sprzedany pierwszy but jest przygotowaniem do sprzedaży następnego buta niekoniecznie tego ostatniego. Nie wyrywaj się w sklepie z sidasem i innymi akcjami personalizacyjnymi, może zaoszczędzisz tym samym sobie rozczarowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Coz mam powiedziec. W sklepie zarowno sprzedawca, jak i ja dalismy ciala. Coz, kazdemu zdarzaja sie bledy. Nie jestem profesjonalista. Wiem, o czym pisze, jednak slowo "personalizacja" mozna (jak widac w tym watku) rozumiec na kilka sposobow. Dla mnie dopasowanie buta metoda termiczna, wkladki Sidas jest juz personalizacja. O buty do FR pytalem nie ze wzgledu na same zjazdy, ale wlasnie pod katem ulatwien (3 klamry, duza rozpietosc nachylenia, tryb chodzenia). Wszyscy wiemy, ze aby znalezc ciekawy zjazd - trzeba sie troche nachodzic. Nie upieram sie, by kontynuowac watek. Generalnie duzo z niego wynioslem. Mam pytanie odnosnie samych sklepow: Gdzie w Warszawie jest najwiekszy wybor z dobrze przeszkolonym personelem? Cześć Nie wyobrażam sobie, żeby planować FR nie umiejąc sobie dobrać butów. Co na ten temat może widzieć sprzedawca w porównaniu z doświadczonym narciarzem. Zupełnie nie rozumiem tego co piszesz. Jestem z Warszawy mogę pomóc ale bądź poważny. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kolo Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Ale każdy ma Mitku prawo do innego pojmowania FR. Może Trochę Ci to pomoże http://wyrypy.net/in...kiturowych.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 tygodnie później... Burdoror Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Dzieki Panowie za wszystkie rady, dogryzki olewam. Ale ja o czym innym chcialem. Tak kompletuje sprzet na nastepny sezon. Powolutku, systematycznie. Z butami musze poczekac do jesieni. Narty juz doszly. W tym miesiacu planowalem kupic wiazania. Ale zbila mnie z tropu rozmiarowka. Duke EFP 16 sprzedawane sa w dwoch wersjach S (dla buta o długości skorupy 265-325mm) i L (dla buta o długości skorupy 305-365mm). Rozmiar mojej stopy to 43-44 w zaleznosci od producenta. Zastanawiam sie, czy brac w ciemno L? Jak maja sie dlugosci skorup do rozmiaru stopy? Tak pi razy oko, jakies widelki. Swoich obecnych headow nie sprawdze, bo schowane w magazynie sa, i przez cale miasto musialbym sie tluc, zeby odczytac rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bakkz Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Tu masz ładnie przygotowaną tabelę, sprawdź według swoich potencjalnych przyszłych butów: http://www.evo.com/s...size-chart.aspx Zakładając, że wybierzesz buty swoim rozmiarze 27-28, właściwe będą wiązania L. Przy kombinacjach z 26 z L-ką może być różnie, co zresztą sam zobaczysz w tabeli. Z drugiej strony 28 mogą nie zgrać z S-kami. Pytanie co z Daleboot, bo według tego zdjęcia: http://www.bootfitte...es/GE083829.JPG rozmiar 26 ma podeszwę o długości 295 mm, czyli 27 powinno mieć podeszwę o długości 305, bo w tabeli z evo łatwo zauważyć schemat 1 rozmiar = +10 mm. Może na wszelki wypadek zapytaj producenta/sprzedawcy, jeśli na poważnie zastanawiasz się nad butami tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Burdoror Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Tu masz ładnie przygotowaną tabelę, sprawdź według swoich potencjalnych przyszłych butów: http://www.evo.com/s...size-chart.aspx Zakładając, że wybierzesz buty swoim rozmiarze 27-28, właściwe będą wiązania L. Przy kombinacjach z 26 z L-ką może być różnie, co zresztą sam zobaczysz w tabeli. Z drugiej strony 28 mogą nie zgrać z S-kami. Pytanie co z Daleboot, bo według tego zdjęcia: http://www.bootfitte...es/GE083829.JPG rozmiar 26 ma podeszwę o długości 295 mm, czyli 27 powinno mieć podeszwę o długości 305, bo w tabeli z evo łatwo zauważyć schemat 1 rozmiar = +10 mm. Może na wszelki wypadek zapytaj producenta/sprzedawcy, jeśli na poważnie zastanawiasz się nad butami tej firmy. Dzieki wielkie. Bardzo mi ulatwiles sprawe. Daleboot jednak zostawiam w spokoju. Wydaje mi sie, ze to jest maly przerost formy nad trescia. Duzo marketingu, duza cena, malo informacji z "zewnatrz". I nie dogrzebalem sie nigdzie opcji chodzenia. Takze zamowilem EFP w rozmiarze L. Jesienia zaczne przymiarki butow. Orientuje sie ktos, gdzie w Warszawie maja najwiekszy wybor butow oraz porzadnie wyszkolony personel (niekoniecznie we wciskaniu wszystkiego jak leci)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Cześć Dzieki Panowie za wszystkie rady, dogryzki olewam. ............. Nie dogryzki tylko próba urealnienia spojrzenia na temat. Ale skoro traktujesz to jako dogryzki to sorry i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bakkz Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Orientuje sie ktos, gdzie w Warszawie maja najwiekszy wybor butow oraz porzadnie wyszkolony personel (niekoniecznie we wciskaniu wszystkiego jak leci)? Kuzyn był na przymiarkach w Ski Fanatic i bardzo sobie chwalił ich podejście, tylko tak przeglądam ich sklep internetowy i nie widzę żadnych butów FR – być może trzeba podpytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Burdoror Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Kuzyn był na przymiarkach w Ski Fanatic i bardzo sobie chwalił ich podejście, tylko tak przeglądam ich sklep internetowy i nie widzę żadnych butów FR – być może trzeba podpytać. BYlem w Ski Fanatic 2 razy. Raz, przed sezone, jak mlodemu buty kupowalismy - trzeba przyznac, ze dobrze dopasowali a do tego ugladzili 4- latka Drugi raz.. po sezonie. Zastalem kartke: nieczynne od 1 Maja do 1 pazdziernika. Maja w ofercie buty roznych marek, w tym oferuja dopasowanie maszynowo Fischer vacuum (grzanie, naginanie, prezenie i inne tortury). Robia tez wkladki Sidas. Na pewno do nich zajrze, jak otworza. A Ski-team? Ktos probowal? Warto, czy omijac szerokim lukiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 BYlem w Ski Fanatic 2 razy. Raz, przed sezone, jak mlodemu buty kupowalismy - trzeba przyznac, ze dobrze dopasowali a do tego ugladzili 4- latka Drugi raz.. po sezonie. Zastalem kartke: nieczynne od 1 Maja do 1 pazdziernika. Maja w ofercie buty roznych marek, w tym oferuja dopasowanie maszynowo Fischer vacuum (grzanie, naginanie, prezenie i inne tortury). Robia tez wkladki Sidas. Na pewno do nich zajrze, jak otworza. A Ski-team? Ktos probowal? Warto, czy omijac szerokim lukiem? Cześć W Skiteamie teraz będziesz miał niewielki wybór - resztki po prostu - a o butach Fr raczej nie ma co marzyć. Sprzedawcy mniej więcej znają ofertę ale na doborze butów rzadko, który zna się dobrze. Pracuję 5 minut od SkiTeamu jakby co. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Buty (dopasowane/custom) do FR × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Wujot Napisano 22 Maja 2015 Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Znam paru gości, którzy delikatnie rzecz ujmując radzą sobie poza trasą i nie myślę o lesie wzdłuż Puchatka. Robią to w absolutnie normalnych butach zjazdowych, I absolutnie masz rację - kategoria FR to w sporej mierze "produkt" marketingowy. Jest zapotrzebowanie na FR to i buty FR się zrobi! Choć nie jest tak całkiem do końca bo gdy zaczynamy więcej chodzić to już jest inaczej. W każdym razie jadąc przywyciągowo każdy dobry but jest dobry. Nie zmienia to postaci rzeczy, że kwestia sztywności buta jest mocno do przemyślenia i że, dobry i niezawodny mechanizm ski/walk (moim zdaniem, moim - co bardzo podkreślam) jest zawsze przydatny. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... oldsnowjunky Napisano 22 Maja 2015 Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 O buty do FR pytalem nie ze wzgledu na same zjazdy, ale wlasnie pod katem ulatwien (3 klamry, duza rozpietosc nachylenia, tryb chodzenia). ?[/quote] Dalbello Lupo albo Panterra, w zasadzie takie same co 3 klamrowe Krypton + ski/walk mode, vibram sole(podeszwa). Dodatkowo w Panterra niewielka regulacja szerokosci. Czyli wszystko czego szukasz! ID liner jest termoformowalny. Sam jezdze w Kryptonach i pewnie nastepne beda Lupo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kolo Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 To, wybacz, wszystko, co napisales o d.....e roztrzasnac - wyobraz sobie, ze kazdy, kto sie tutaj wypowiedzial zakladal, ze rozumiesz to co piszesz. przepraszam , ze to pisze, ale to fakty - dla mnie "spersonalizowany" but vs DOBRZE-DOBRANY-DOSTEPNY-W SKLEPIE-I ZMODYFIKOWANY-DO-INDYWIDUALNYCH-POTRZEB but - to ZUPELNIE inny rozdzial zycia narciarza........ Właściwie nic dodać już nie można. Taki scenariusz jest dla mnie normalnym postępowaniem przy podobnych stopach. Należy kupić jak najlepiej dopasowane a potem myśleć o modyfikacjach, Jaja zaczynają się przy diametralnie innych stopach. Burdoror wiedza, uczciwość sprzedawcy podstawą + oczywiście normalność klienta. Normalność to otwartość na rzetelne info o produkcie i sposobie doboru. O patologiach sprzedaży sprzętu nawet na tym forum można poczytać, czego zdaje się już doświadczyłeś. Metoda jest jedna, musisz wiedzieć co chcesz robić, jak dobrać prawidłowo a rolę sprzedawcy ograniczyć do podawania następnych egzemplarzy, nazbyt często sprzedawca widzi obrót i pozbycie się zapasu magazynowego, czasem jeśli połączony z serwisem widzi akcję serwisową, (najpierw sprzedaje Ci z premedytacją za duży but a potem będzie Ci go dopełniał) Zasada jest prosta, źle sprzedany pierwszy but jest przygotowaniem do sprzedaży następnego buta niekoniecznie tego ostatniego. Nie wyrywaj się w sklepie z sidasem i innymi akcjami personalizacyjnymi, może zaoszczędzisz tym samym sobie rozczarowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Coz mam powiedziec. W sklepie zarowno sprzedawca, jak i ja dalismy ciala. Coz, kazdemu zdarzaja sie bledy. Nie jestem profesjonalista. Wiem, o czym pisze, jednak slowo "personalizacja" mozna (jak widac w tym watku) rozumiec na kilka sposobow. Dla mnie dopasowanie buta metoda termiczna, wkladki Sidas jest juz personalizacja. O buty do FR pytalem nie ze wzgledu na same zjazdy, ale wlasnie pod katem ulatwien (3 klamry, duza rozpietosc nachylenia, tryb chodzenia). Wszyscy wiemy, ze aby znalezc ciekawy zjazd - trzeba sie troche nachodzic. Nie upieram sie, by kontynuowac watek. Generalnie duzo z niego wynioslem. Mam pytanie odnosnie samych sklepow: Gdzie w Warszawie jest najwiekszy wybor z dobrze przeszkolonym personelem? Cześć Nie wyobrażam sobie, żeby planować FR nie umiejąc sobie dobrać butów. Co na ten temat może widzieć sprzedawca w porównaniu z doświadczonym narciarzem. Zupełnie nie rozumiem tego co piszesz. Jestem z Warszawy mogę pomóc ale bądź poważny. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kolo Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Ale każdy ma Mitku prawo do innego pojmowania FR. Może Trochę Ci to pomoże http://wyrypy.net/in...kiturowych.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 tygodnie później... Burdoror Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Dzieki Panowie za wszystkie rady, dogryzki olewam. Ale ja o czym innym chcialem. Tak kompletuje sprzet na nastepny sezon. Powolutku, systematycznie. Z butami musze poczekac do jesieni. Narty juz doszly. W tym miesiacu planowalem kupic wiazania. Ale zbila mnie z tropu rozmiarowka. Duke EFP 16 sprzedawane sa w dwoch wersjach S (dla buta o długości skorupy 265-325mm) i L (dla buta o długości skorupy 305-365mm). Rozmiar mojej stopy to 43-44 w zaleznosci od producenta. Zastanawiam sie, czy brac w ciemno L? Jak maja sie dlugosci skorup do rozmiaru stopy? Tak pi razy oko, jakies widelki. Swoich obecnych headow nie sprawdze, bo schowane w magazynie sa, i przez cale miasto musialbym sie tluc, zeby odczytac rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bakkz Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Tu masz ładnie przygotowaną tabelę, sprawdź według swoich potencjalnych przyszłych butów: http://www.evo.com/s...size-chart.aspx Zakładając, że wybierzesz buty swoim rozmiarze 27-28, właściwe będą wiązania L. Przy kombinacjach z 26 z L-ką może być różnie, co zresztą sam zobaczysz w tabeli. Z drugiej strony 28 mogą nie zgrać z S-kami. Pytanie co z Daleboot, bo według tego zdjęcia: http://www.bootfitte...es/GE083829.JPG rozmiar 26 ma podeszwę o długości 295 mm, czyli 27 powinno mieć podeszwę o długości 305, bo w tabeli z evo łatwo zauważyć schemat 1 rozmiar = +10 mm. Może na wszelki wypadek zapytaj producenta/sprzedawcy, jeśli na poważnie zastanawiasz się nad butami tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Burdoror Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Tu masz ładnie przygotowaną tabelę, sprawdź według swoich potencjalnych przyszłych butów: http://www.evo.com/s...size-chart.aspx Zakładając, że wybierzesz buty swoim rozmiarze 27-28, właściwe będą wiązania L. Przy kombinacjach z 26 z L-ką może być różnie, co zresztą sam zobaczysz w tabeli. Z drugiej strony 28 mogą nie zgrać z S-kami. Pytanie co z Daleboot, bo według tego zdjęcia: http://www.bootfitte...es/GE083829.JPG rozmiar 26 ma podeszwę o długości 295 mm, czyli 27 powinno mieć podeszwę o długości 305, bo w tabeli z evo łatwo zauważyć schemat 1 rozmiar = +10 mm. Może na wszelki wypadek zapytaj producenta/sprzedawcy, jeśli na poważnie zastanawiasz się nad butami tej firmy. Dzieki wielkie. Bardzo mi ulatwiles sprawe. Daleboot jednak zostawiam w spokoju. Wydaje mi sie, ze to jest maly przerost formy nad trescia. Duzo marketingu, duza cena, malo informacji z "zewnatrz". I nie dogrzebalem sie nigdzie opcji chodzenia. Takze zamowilem EFP w rozmiarze L. Jesienia zaczne przymiarki butow. Orientuje sie ktos, gdzie w Warszawie maja najwiekszy wybor butow oraz porzadnie wyszkolony personel (niekoniecznie we wciskaniu wszystkiego jak leci)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Cześć Dzieki Panowie za wszystkie rady, dogryzki olewam. ............. Nie dogryzki tylko próba urealnienia spojrzenia na temat. Ale skoro traktujesz to jako dogryzki to sorry i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bakkz Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Orientuje sie ktos, gdzie w Warszawie maja najwiekszy wybor butow oraz porzadnie wyszkolony personel (niekoniecznie we wciskaniu wszystkiego jak leci)? Kuzyn był na przymiarkach w Ski Fanatic i bardzo sobie chwalił ich podejście, tylko tak przeglądam ich sklep internetowy i nie widzę żadnych butów FR – być może trzeba podpytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Burdoror Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Kuzyn był na przymiarkach w Ski Fanatic i bardzo sobie chwalił ich podejście, tylko tak przeglądam ich sklep internetowy i nie widzę żadnych butów FR – być może trzeba podpytać. BYlem w Ski Fanatic 2 razy. Raz, przed sezone, jak mlodemu buty kupowalismy - trzeba przyznac, ze dobrze dopasowali a do tego ugladzili 4- latka Drugi raz.. po sezonie. Zastalem kartke: nieczynne od 1 Maja do 1 pazdziernika. Maja w ofercie buty roznych marek, w tym oferuja dopasowanie maszynowo Fischer vacuum (grzanie, naginanie, prezenie i inne tortury). Robia tez wkladki Sidas. Na pewno do nich zajrze, jak otworza. A Ski-team? Ktos probowal? Warto, czy omijac szerokim lukiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 BYlem w Ski Fanatic 2 razy. Raz, przed sezone, jak mlodemu buty kupowalismy - trzeba przyznac, ze dobrze dopasowali a do tego ugladzili 4- latka Drugi raz.. po sezonie. Zastalem kartke: nieczynne od 1 Maja do 1 pazdziernika. Maja w ofercie buty roznych marek, w tym oferuja dopasowanie maszynowo Fischer vacuum (grzanie, naginanie, prezenie i inne tortury). Robia tez wkladki Sidas. Na pewno do nich zajrze, jak otworza. A Ski-team? Ktos probowal? Warto, czy omijac szerokim lukiem? Cześć W Skiteamie teraz będziesz miał niewielki wybór - resztki po prostu - a o butach Fr raczej nie ma co marzyć. Sprzedawcy mniej więcej znają ofertę ale na doborze butów rzadko, który zna się dobrze. Pracuję 5 minut od SkiTeamu jakby co. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Buty (dopasowane/custom) do FR × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
oldsnowjunky Napisano 22 Maja 2015 Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 O buty do FR pytalem nie ze wzgledu na same zjazdy, ale wlasnie pod katem ulatwien (3 klamry, duza rozpietosc nachylenia, tryb chodzenia). ?[/quote] Dalbello Lupo albo Panterra, w zasadzie takie same co 3 klamrowe Krypton + ski/walk mode, vibram sole(podeszwa). Dodatkowo w Panterra niewielka regulacja szerokosci. Czyli wszystko czego szukasz! ID liner jest termoformowalny. Sam jezdze w Kryptonach i pewnie nastepne beda Lupo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 To, wybacz, wszystko, co napisales o d.....e roztrzasnac - wyobraz sobie, ze kazdy, kto sie tutaj wypowiedzial zakladal, ze rozumiesz to co piszesz. przepraszam , ze to pisze, ale to fakty - dla mnie "spersonalizowany" but vs DOBRZE-DOBRANY-DOSTEPNY-W SKLEPIE-I ZMODYFIKOWANY-DO-INDYWIDUALNYCH-POTRZEB but - to ZUPELNIE inny rozdzial zycia narciarza........ Właściwie nic dodać już nie można. Taki scenariusz jest dla mnie normalnym postępowaniem przy podobnych stopach. Należy kupić jak najlepiej dopasowane a potem myśleć o modyfikacjach, Jaja zaczynają się przy diametralnie innych stopach. Burdoror wiedza, uczciwość sprzedawcy podstawą + oczywiście normalność klienta. Normalność to otwartość na rzetelne info o produkcie i sposobie doboru. O patologiach sprzedaży sprzętu nawet na tym forum można poczytać, czego zdaje się już doświadczyłeś. Metoda jest jedna, musisz wiedzieć co chcesz robić, jak dobrać prawidłowo a rolę sprzedawcy ograniczyć do podawania następnych egzemplarzy, nazbyt często sprzedawca widzi obrót i pozbycie się zapasu magazynowego, czasem jeśli połączony z serwisem widzi akcję serwisową, (najpierw sprzedaje Ci z premedytacją za duży but a potem będzie Ci go dopełniał) Zasada jest prosta, źle sprzedany pierwszy but jest przygotowaniem do sprzedaży następnego buta niekoniecznie tego ostatniego. Nie wyrywaj się w sklepie z sidasem i innymi akcjami personalizacyjnymi, może zaoszczędzisz tym samym sobie rozczarowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Coz mam powiedziec. W sklepie zarowno sprzedawca, jak i ja dalismy ciala. Coz, kazdemu zdarzaja sie bledy. Nie jestem profesjonalista. Wiem, o czym pisze, jednak slowo "personalizacja" mozna (jak widac w tym watku) rozumiec na kilka sposobow. Dla mnie dopasowanie buta metoda termiczna, wkladki Sidas jest juz personalizacja. O buty do FR pytalem nie ze wzgledu na same zjazdy, ale wlasnie pod katem ulatwien (3 klamry, duza rozpietosc nachylenia, tryb chodzenia). Wszyscy wiemy, ze aby znalezc ciekawy zjazd - trzeba sie troche nachodzic. Nie upieram sie, by kontynuowac watek. Generalnie duzo z niego wynioslem. Mam pytanie odnosnie samych sklepow: Gdzie w Warszawie jest najwiekszy wybor z dobrze przeszkolonym personelem? Cześć Nie wyobrażam sobie, żeby planować FR nie umiejąc sobie dobrać butów. Co na ten temat może widzieć sprzedawca w porównaniu z doświadczonym narciarzem. Zupełnie nie rozumiem tego co piszesz. Jestem z Warszawy mogę pomóc ale bądź poważny. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kolo Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Ale każdy ma Mitku prawo do innego pojmowania FR. Może Trochę Ci to pomoże http://wyrypy.net/in...kiturowych.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 tygodnie później... Burdoror Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Dzieki Panowie za wszystkie rady, dogryzki olewam. Ale ja o czym innym chcialem. Tak kompletuje sprzet na nastepny sezon. Powolutku, systematycznie. Z butami musze poczekac do jesieni. Narty juz doszly. W tym miesiacu planowalem kupic wiazania. Ale zbila mnie z tropu rozmiarowka. Duke EFP 16 sprzedawane sa w dwoch wersjach S (dla buta o długości skorupy 265-325mm) i L (dla buta o długości skorupy 305-365mm). Rozmiar mojej stopy to 43-44 w zaleznosci od producenta. Zastanawiam sie, czy brac w ciemno L? Jak maja sie dlugosci skorup do rozmiaru stopy? Tak pi razy oko, jakies widelki. Swoich obecnych headow nie sprawdze, bo schowane w magazynie sa, i przez cale miasto musialbym sie tluc, zeby odczytac rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bakkz Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Tu masz ładnie przygotowaną tabelę, sprawdź według swoich potencjalnych przyszłych butów: http://www.evo.com/s...size-chart.aspx Zakładając, że wybierzesz buty swoim rozmiarze 27-28, właściwe będą wiązania L. Przy kombinacjach z 26 z L-ką może być różnie, co zresztą sam zobaczysz w tabeli. Z drugiej strony 28 mogą nie zgrać z S-kami. Pytanie co z Daleboot, bo według tego zdjęcia: http://www.bootfitte...es/GE083829.JPG rozmiar 26 ma podeszwę o długości 295 mm, czyli 27 powinno mieć podeszwę o długości 305, bo w tabeli z evo łatwo zauważyć schemat 1 rozmiar = +10 mm. Może na wszelki wypadek zapytaj producenta/sprzedawcy, jeśli na poważnie zastanawiasz się nad butami tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Burdoror Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Tu masz ładnie przygotowaną tabelę, sprawdź według swoich potencjalnych przyszłych butów: http://www.evo.com/s...size-chart.aspx Zakładając, że wybierzesz buty swoim rozmiarze 27-28, właściwe będą wiązania L. Przy kombinacjach z 26 z L-ką może być różnie, co zresztą sam zobaczysz w tabeli. Z drugiej strony 28 mogą nie zgrać z S-kami. Pytanie co z Daleboot, bo według tego zdjęcia: http://www.bootfitte...es/GE083829.JPG rozmiar 26 ma podeszwę o długości 295 mm, czyli 27 powinno mieć podeszwę o długości 305, bo w tabeli z evo łatwo zauważyć schemat 1 rozmiar = +10 mm. Może na wszelki wypadek zapytaj producenta/sprzedawcy, jeśli na poważnie zastanawiasz się nad butami tej firmy. Dzieki wielkie. Bardzo mi ulatwiles sprawe. Daleboot jednak zostawiam w spokoju. Wydaje mi sie, ze to jest maly przerost formy nad trescia. Duzo marketingu, duza cena, malo informacji z "zewnatrz". I nie dogrzebalem sie nigdzie opcji chodzenia. Takze zamowilem EFP w rozmiarze L. Jesienia zaczne przymiarki butow. Orientuje sie ktos, gdzie w Warszawie maja najwiekszy wybor butow oraz porzadnie wyszkolony personel (niekoniecznie we wciskaniu wszystkiego jak leci)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Cześć Dzieki Panowie za wszystkie rady, dogryzki olewam. ............. Nie dogryzki tylko próba urealnienia spojrzenia na temat. Ale skoro traktujesz to jako dogryzki to sorry i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bakkz Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Orientuje sie ktos, gdzie w Warszawie maja najwiekszy wybor butow oraz porzadnie wyszkolony personel (niekoniecznie we wciskaniu wszystkiego jak leci)? Kuzyn był na przymiarkach w Ski Fanatic i bardzo sobie chwalił ich podejście, tylko tak przeglądam ich sklep internetowy i nie widzę żadnych butów FR – być może trzeba podpytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Burdoror Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Kuzyn był na przymiarkach w Ski Fanatic i bardzo sobie chwalił ich podejście, tylko tak przeglądam ich sklep internetowy i nie widzę żadnych butów FR – być może trzeba podpytać. BYlem w Ski Fanatic 2 razy. Raz, przed sezone, jak mlodemu buty kupowalismy - trzeba przyznac, ze dobrze dopasowali a do tego ugladzili 4- latka Drugi raz.. po sezonie. Zastalem kartke: nieczynne od 1 Maja do 1 pazdziernika. Maja w ofercie buty roznych marek, w tym oferuja dopasowanie maszynowo Fischer vacuum (grzanie, naginanie, prezenie i inne tortury). Robia tez wkladki Sidas. Na pewno do nich zajrze, jak otworza. A Ski-team? Ktos probowal? Warto, czy omijac szerokim lukiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 BYlem w Ski Fanatic 2 razy. Raz, przed sezone, jak mlodemu buty kupowalismy - trzeba przyznac, ze dobrze dopasowali a do tego ugladzili 4- latka Drugi raz.. po sezonie. Zastalem kartke: nieczynne od 1 Maja do 1 pazdziernika. Maja w ofercie buty roznych marek, w tym oferuja dopasowanie maszynowo Fischer vacuum (grzanie, naginanie, prezenie i inne tortury). Robia tez wkladki Sidas. Na pewno do nich zajrze, jak otworza. A Ski-team? Ktos probowal? Warto, czy omijac szerokim lukiem? Cześć W Skiteamie teraz będziesz miał niewielki wybór - resztki po prostu - a o butach Fr raczej nie ma co marzyć. Sprzedawcy mniej więcej znają ofertę ale na doborze butów rzadko, który zna się dobrze. Pracuję 5 minut od SkiTeamu jakby co. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Buty (dopasowane/custom) do FR × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Mitek Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Coz mam powiedziec. W sklepie zarowno sprzedawca, jak i ja dalismy ciala. Coz, kazdemu zdarzaja sie bledy. Nie jestem profesjonalista. Wiem, o czym pisze, jednak slowo "personalizacja" mozna (jak widac w tym watku) rozumiec na kilka sposobow. Dla mnie dopasowanie buta metoda termiczna, wkladki Sidas jest juz personalizacja. O buty do FR pytalem nie ze wzgledu na same zjazdy, ale wlasnie pod katem ulatwien (3 klamry, duza rozpietosc nachylenia, tryb chodzenia). Wszyscy wiemy, ze aby znalezc ciekawy zjazd - trzeba sie troche nachodzic. Nie upieram sie, by kontynuowac watek. Generalnie duzo z niego wynioslem. Mam pytanie odnosnie samych sklepow: Gdzie w Warszawie jest najwiekszy wybor z dobrze przeszkolonym personelem? Cześć Nie wyobrażam sobie, żeby planować FR nie umiejąc sobie dobrać butów. Co na ten temat może widzieć sprzedawca w porównaniu z doświadczonym narciarzem. Zupełnie nie rozumiem tego co piszesz. Jestem z Warszawy mogę pomóc ale bądź poważny. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kolo Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Ale każdy ma Mitku prawo do innego pojmowania FR. Może Trochę Ci to pomoże http://wyrypy.net/in...kiturowych.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 tygodnie później... Burdoror Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Dzieki Panowie za wszystkie rady, dogryzki olewam. Ale ja o czym innym chcialem. Tak kompletuje sprzet na nastepny sezon. Powolutku, systematycznie. Z butami musze poczekac do jesieni. Narty juz doszly. W tym miesiacu planowalem kupic wiazania. Ale zbila mnie z tropu rozmiarowka. Duke EFP 16 sprzedawane sa w dwoch wersjach S (dla buta o długości skorupy 265-325mm) i L (dla buta o długości skorupy 305-365mm). Rozmiar mojej stopy to 43-44 w zaleznosci od producenta. Zastanawiam sie, czy brac w ciemno L? Jak maja sie dlugosci skorup do rozmiaru stopy? Tak pi razy oko, jakies widelki. Swoich obecnych headow nie sprawdze, bo schowane w magazynie sa, i przez cale miasto musialbym sie tluc, zeby odczytac rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bakkz Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Tu masz ładnie przygotowaną tabelę, sprawdź według swoich potencjalnych przyszłych butów: http://www.evo.com/s...size-chart.aspx Zakładając, że wybierzesz buty swoim rozmiarze 27-28, właściwe będą wiązania L. Przy kombinacjach z 26 z L-ką może być różnie, co zresztą sam zobaczysz w tabeli. Z drugiej strony 28 mogą nie zgrać z S-kami. Pytanie co z Daleboot, bo według tego zdjęcia: http://www.bootfitte...es/GE083829.JPG rozmiar 26 ma podeszwę o długości 295 mm, czyli 27 powinno mieć podeszwę o długości 305, bo w tabeli z evo łatwo zauważyć schemat 1 rozmiar = +10 mm. Może na wszelki wypadek zapytaj producenta/sprzedawcy, jeśli na poważnie zastanawiasz się nad butami tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Burdoror Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Tu masz ładnie przygotowaną tabelę, sprawdź według swoich potencjalnych przyszłych butów: http://www.evo.com/s...size-chart.aspx Zakładając, że wybierzesz buty swoim rozmiarze 27-28, właściwe będą wiązania L. Przy kombinacjach z 26 z L-ką może być różnie, co zresztą sam zobaczysz w tabeli. Z drugiej strony 28 mogą nie zgrać z S-kami. Pytanie co z Daleboot, bo według tego zdjęcia: http://www.bootfitte...es/GE083829.JPG rozmiar 26 ma podeszwę o długości 295 mm, czyli 27 powinno mieć podeszwę o długości 305, bo w tabeli z evo łatwo zauważyć schemat 1 rozmiar = +10 mm. Może na wszelki wypadek zapytaj producenta/sprzedawcy, jeśli na poważnie zastanawiasz się nad butami tej firmy. Dzieki wielkie. Bardzo mi ulatwiles sprawe. Daleboot jednak zostawiam w spokoju. Wydaje mi sie, ze to jest maly przerost formy nad trescia. Duzo marketingu, duza cena, malo informacji z "zewnatrz". I nie dogrzebalem sie nigdzie opcji chodzenia. Takze zamowilem EFP w rozmiarze L. Jesienia zaczne przymiarki butow. Orientuje sie ktos, gdzie w Warszawie maja najwiekszy wybor butow oraz porzadnie wyszkolony personel (niekoniecznie we wciskaniu wszystkiego jak leci)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Cześć Dzieki Panowie za wszystkie rady, dogryzki olewam. ............. Nie dogryzki tylko próba urealnienia spojrzenia na temat. Ale skoro traktujesz to jako dogryzki to sorry i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bakkz Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Orientuje sie ktos, gdzie w Warszawie maja najwiekszy wybor butow oraz porzadnie wyszkolony personel (niekoniecznie we wciskaniu wszystkiego jak leci)? Kuzyn był na przymiarkach w Ski Fanatic i bardzo sobie chwalił ich podejście, tylko tak przeglądam ich sklep internetowy i nie widzę żadnych butów FR – być może trzeba podpytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Burdoror Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Kuzyn był na przymiarkach w Ski Fanatic i bardzo sobie chwalił ich podejście, tylko tak przeglądam ich sklep internetowy i nie widzę żadnych butów FR – być może trzeba podpytać. BYlem w Ski Fanatic 2 razy. Raz, przed sezone, jak mlodemu buty kupowalismy - trzeba przyznac, ze dobrze dopasowali a do tego ugladzili 4- latka Drugi raz.. po sezonie. Zastalem kartke: nieczynne od 1 Maja do 1 pazdziernika. Maja w ofercie buty roznych marek, w tym oferuja dopasowanie maszynowo Fischer vacuum (grzanie, naginanie, prezenie i inne tortury). Robia tez wkladki Sidas. Na pewno do nich zajrze, jak otworza. A Ski-team? Ktos probowal? Warto, czy omijac szerokim lukiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 BYlem w Ski Fanatic 2 razy. Raz, przed sezone, jak mlodemu buty kupowalismy - trzeba przyznac, ze dobrze dopasowali a do tego ugladzili 4- latka Drugi raz.. po sezonie. Zastalem kartke: nieczynne od 1 Maja do 1 pazdziernika. Maja w ofercie buty roznych marek, w tym oferuja dopasowanie maszynowo Fischer vacuum (grzanie, naginanie, prezenie i inne tortury). Robia tez wkladki Sidas. Na pewno do nich zajrze, jak otworza. A Ski-team? Ktos probowal? Warto, czy omijac szerokim lukiem? Cześć W Skiteamie teraz będziesz miał niewielki wybór - resztki po prostu - a o butach Fr raczej nie ma co marzyć. Sprzedawcy mniej więcej znają ofertę ale na doborze butów rzadko, który zna się dobrze. Pracuję 5 minut od SkiTeamu jakby co. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Buty (dopasowane/custom) do FR × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
kolo Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Ale każdy ma Mitku prawo do innego pojmowania FR. Może Trochę Ci to pomoże http://wyrypy.net/in...kiturowych.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burdoror Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Dzieki Panowie za wszystkie rady, dogryzki olewam. Ale ja o czym innym chcialem. Tak kompletuje sprzet na nastepny sezon. Powolutku, systematycznie. Z butami musze poczekac do jesieni. Narty juz doszly. W tym miesiacu planowalem kupic wiazania. Ale zbila mnie z tropu rozmiarowka. Duke EFP 16 sprzedawane sa w dwoch wersjach S (dla buta o długości skorupy 265-325mm) i L (dla buta o długości skorupy 305-365mm). Rozmiar mojej stopy to 43-44 w zaleznosci od producenta. Zastanawiam sie, czy brac w ciemno L? Jak maja sie dlugosci skorup do rozmiaru stopy? Tak pi razy oko, jakies widelki. Swoich obecnych headow nie sprawdze, bo schowane w magazynie sa, i przez cale miasto musialbym sie tluc, zeby odczytac rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bakkz Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Tu masz ładnie przygotowaną tabelę, sprawdź według swoich potencjalnych przyszłych butów: http://www.evo.com/s...size-chart.aspx Zakładając, że wybierzesz buty swoim rozmiarze 27-28, właściwe będą wiązania L. Przy kombinacjach z 26 z L-ką może być różnie, co zresztą sam zobaczysz w tabeli. Z drugiej strony 28 mogą nie zgrać z S-kami. Pytanie co z Daleboot, bo według tego zdjęcia: http://www.bootfitte...es/GE083829.JPG rozmiar 26 ma podeszwę o długości 295 mm, czyli 27 powinno mieć podeszwę o długości 305, bo w tabeli z evo łatwo zauważyć schemat 1 rozmiar = +10 mm. Może na wszelki wypadek zapytaj producenta/sprzedawcy, jeśli na poważnie zastanawiasz się nad butami tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burdoror Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Tu masz ładnie przygotowaną tabelę, sprawdź według swoich potencjalnych przyszłych butów: http://www.evo.com/s...size-chart.aspx Zakładając, że wybierzesz buty swoim rozmiarze 27-28, właściwe będą wiązania L. Przy kombinacjach z 26 z L-ką może być różnie, co zresztą sam zobaczysz w tabeli. Z drugiej strony 28 mogą nie zgrać z S-kami. Pytanie co z Daleboot, bo według tego zdjęcia: http://www.bootfitte...es/GE083829.JPG rozmiar 26 ma podeszwę o długości 295 mm, czyli 27 powinno mieć podeszwę o długości 305, bo w tabeli z evo łatwo zauważyć schemat 1 rozmiar = +10 mm. Może na wszelki wypadek zapytaj producenta/sprzedawcy, jeśli na poważnie zastanawiasz się nad butami tej firmy. Dzieki wielkie. Bardzo mi ulatwiles sprawe. Daleboot jednak zostawiam w spokoju. Wydaje mi sie, ze to jest maly przerost formy nad trescia. Duzo marketingu, duza cena, malo informacji z "zewnatrz". I nie dogrzebalem sie nigdzie opcji chodzenia. Takze zamowilem EFP w rozmiarze L. Jesienia zaczne przymiarki butow. Orientuje sie ktos, gdzie w Warszawie maja najwiekszy wybor butow oraz porzadnie wyszkolony personel (niekoniecznie we wciskaniu wszystkiego jak leci)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Cześć Dzieki Panowie za wszystkie rady, dogryzki olewam. ............. Nie dogryzki tylko próba urealnienia spojrzenia na temat. Ale skoro traktujesz to jako dogryzki to sorry i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bakkz Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Orientuje sie ktos, gdzie w Warszawie maja najwiekszy wybor butow oraz porzadnie wyszkolony personel (niekoniecznie we wciskaniu wszystkiego jak leci)? Kuzyn był na przymiarkach w Ski Fanatic i bardzo sobie chwalił ich podejście, tylko tak przeglądam ich sklep internetowy i nie widzę żadnych butów FR – być może trzeba podpytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Burdoror Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Kuzyn był na przymiarkach w Ski Fanatic i bardzo sobie chwalił ich podejście, tylko tak przeglądam ich sklep internetowy i nie widzę żadnych butów FR – być może trzeba podpytać. BYlem w Ski Fanatic 2 razy. Raz, przed sezone, jak mlodemu buty kupowalismy - trzeba przyznac, ze dobrze dopasowali a do tego ugladzili 4- latka Drugi raz.. po sezonie. Zastalem kartke: nieczynne od 1 Maja do 1 pazdziernika. Maja w ofercie buty roznych marek, w tym oferuja dopasowanie maszynowo Fischer vacuum (grzanie, naginanie, prezenie i inne tortury). Robia tez wkladki Sidas. Na pewno do nich zajrze, jak otworza. A Ski-team? Ktos probowal? Warto, czy omijac szerokim lukiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 BYlem w Ski Fanatic 2 razy. Raz, przed sezone, jak mlodemu buty kupowalismy - trzeba przyznac, ze dobrze dopasowali a do tego ugladzili 4- latka Drugi raz.. po sezonie. Zastalem kartke: nieczynne od 1 Maja do 1 pazdziernika. Maja w ofercie buty roznych marek, w tym oferuja dopasowanie maszynowo Fischer vacuum (grzanie, naginanie, prezenie i inne tortury). Robia tez wkladki Sidas. Na pewno do nich zajrze, jak otworza. A Ski-team? Ktos probowal? Warto, czy omijac szerokim lukiem? Cześć W Skiteamie teraz będziesz miał niewielki wybór - resztki po prostu - a o butach Fr raczej nie ma co marzyć. Sprzedawcy mniej więcej znają ofertę ale na doborze butów rzadko, który zna się dobrze. Pracuję 5 minut od SkiTeamu jakby co. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Buty (dopasowane/custom) do FR × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Mitek Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Cześć Dzieki Panowie za wszystkie rady, dogryzki olewam. ............. Nie dogryzki tylko próba urealnienia spojrzenia na temat. Ale skoro traktujesz to jako dogryzki to sorry i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bakkz Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Orientuje sie ktos, gdzie w Warszawie maja najwiekszy wybor butow oraz porzadnie wyszkolony personel (niekoniecznie we wciskaniu wszystkiego jak leci)? Kuzyn był na przymiarkach w Ski Fanatic i bardzo sobie chwalił ich podejście, tylko tak przeglądam ich sklep internetowy i nie widzę żadnych butów FR – być może trzeba podpytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Burdoror Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Kuzyn był na przymiarkach w Ski Fanatic i bardzo sobie chwalił ich podejście, tylko tak przeglądam ich sklep internetowy i nie widzę żadnych butów FR – być może trzeba podpytać. BYlem w Ski Fanatic 2 razy. Raz, przed sezone, jak mlodemu buty kupowalismy - trzeba przyznac, ze dobrze dopasowali a do tego ugladzili 4- latka Drugi raz.. po sezonie. Zastalem kartke: nieczynne od 1 Maja do 1 pazdziernika. Maja w ofercie buty roznych marek, w tym oferuja dopasowanie maszynowo Fischer vacuum (grzanie, naginanie, prezenie i inne tortury). Robia tez wkladki Sidas. Na pewno do nich zajrze, jak otworza. A Ski-team? Ktos probowal? Warto, czy omijac szerokim lukiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 BYlem w Ski Fanatic 2 razy. Raz, przed sezone, jak mlodemu buty kupowalismy - trzeba przyznac, ze dobrze dopasowali a do tego ugladzili 4- latka Drugi raz.. po sezonie. Zastalem kartke: nieczynne od 1 Maja do 1 pazdziernika. Maja w ofercie buty roznych marek, w tym oferuja dopasowanie maszynowo Fischer vacuum (grzanie, naginanie, prezenie i inne tortury). Robia tez wkladki Sidas. Na pewno do nich zajrze, jak otworza. A Ski-team? Ktos probowal? Warto, czy omijac szerokim lukiem? Cześć W Skiteamie teraz będziesz miał niewielki wybór - resztki po prostu - a o butach Fr raczej nie ma co marzyć. Sprzedawcy mniej więcej znają ofertę ale na doborze butów rzadko, który zna się dobrze. Pracuję 5 minut od SkiTeamu jakby co. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Buty (dopasowane/custom) do FR
bakkz Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Orientuje sie ktos, gdzie w Warszawie maja najwiekszy wybor butow oraz porzadnie wyszkolony personel (niekoniecznie we wciskaniu wszystkiego jak leci)? Kuzyn był na przymiarkach w Ski Fanatic i bardzo sobie chwalił ich podejście, tylko tak przeglądam ich sklep internetowy i nie widzę żadnych butów FR – być może trzeba podpytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Burdoror Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Kuzyn był na przymiarkach w Ski Fanatic i bardzo sobie chwalił ich podejście, tylko tak przeglądam ich sklep internetowy i nie widzę żadnych butów FR – być może trzeba podpytać. BYlem w Ski Fanatic 2 razy. Raz, przed sezone, jak mlodemu buty kupowalismy - trzeba przyznac, ze dobrze dopasowali a do tego ugladzili 4- latka Drugi raz.. po sezonie. Zastalem kartke: nieczynne od 1 Maja do 1 pazdziernika. Maja w ofercie buty roznych marek, w tym oferuja dopasowanie maszynowo Fischer vacuum (grzanie, naginanie, prezenie i inne tortury). Robia tez wkladki Sidas. Na pewno do nich zajrze, jak otworza. A Ski-team? Ktos probowal? Warto, czy omijac szerokim lukiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 BYlem w Ski Fanatic 2 razy. Raz, przed sezone, jak mlodemu buty kupowalismy - trzeba przyznac, ze dobrze dopasowali a do tego ugladzili 4- latka Drugi raz.. po sezonie. Zastalem kartke: nieczynne od 1 Maja do 1 pazdziernika. Maja w ofercie buty roznych marek, w tym oferuja dopasowanie maszynowo Fischer vacuum (grzanie, naginanie, prezenie i inne tortury). Robia tez wkladki Sidas. Na pewno do nich zajrze, jak otworza. A Ski-team? Ktos probowal? Warto, czy omijac szerokim lukiem? Cześć W Skiteamie teraz będziesz miał niewielki wybór - resztki po prostu - a o butach Fr raczej nie ma co marzyć. Sprzedawcy mniej więcej znają ofertę ale na doborze butów rzadko, który zna się dobrze. Pracuję 5 minut od SkiTeamu jakby co. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Buty (dopasowane/custom) do FR
Burdoror Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Kuzyn był na przymiarkach w Ski Fanatic i bardzo sobie chwalił ich podejście, tylko tak przeglądam ich sklep internetowy i nie widzę żadnych butów FR – być może trzeba podpytać. BYlem w Ski Fanatic 2 razy. Raz, przed sezone, jak mlodemu buty kupowalismy - trzeba przyznac, ze dobrze dopasowali a do tego ugladzili 4- latka Drugi raz.. po sezonie. Zastalem kartke: nieczynne od 1 Maja do 1 pazdziernika. Maja w ofercie buty roznych marek, w tym oferuja dopasowanie maszynowo Fischer vacuum (grzanie, naginanie, prezenie i inne tortury). Robia tez wkladki Sidas. Na pewno do nich zajrze, jak otworza. A Ski-team? Ktos probowal? Warto, czy omijac szerokim lukiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 BYlem w Ski Fanatic 2 razy. Raz, przed sezone, jak mlodemu buty kupowalismy - trzeba przyznac, ze dobrze dopasowali a do tego ugladzili 4- latka Drugi raz.. po sezonie. Zastalem kartke: nieczynne od 1 Maja do 1 pazdziernika. Maja w ofercie buty roznych marek, w tym oferuja dopasowanie maszynowo Fischer vacuum (grzanie, naginanie, prezenie i inne tortury). Robia tez wkladki Sidas. Na pewno do nich zajrze, jak otworza. A Ski-team? Ktos probowal? Warto, czy omijac szerokim lukiem? Cześć W Skiteamie teraz będziesz miał niewielki wybór - resztki po prostu - a o butach Fr raczej nie ma co marzyć. Sprzedawcy mniej więcej znają ofertę ale na doborze butów rzadko, który zna się dobrze. Pracuję 5 minut od SkiTeamu jakby co. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
Mitek Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 BYlem w Ski Fanatic 2 razy. Raz, przed sezone, jak mlodemu buty kupowalismy - trzeba przyznac, ze dobrze dopasowali a do tego ugladzili 4- latka Drugi raz.. po sezonie. Zastalem kartke: nieczynne od 1 Maja do 1 pazdziernika. Maja w ofercie buty roznych marek, w tym oferuja dopasowanie maszynowo Fischer vacuum (grzanie, naginanie, prezenie i inne tortury). Robia tez wkladki Sidas. Na pewno do nich zajrze, jak otworza. A Ski-team? Ktos probowal? Warto, czy omijac szerokim lukiem? Cześć W Skiteamie teraz będziesz miał niewielki wybór - resztki po prostu - a o butach Fr raczej nie ma co marzyć. Sprzedawcy mniej więcej znają ofertę ale na doborze butów rzadko, który zna się dobrze. Pracuję 5 minut od SkiTeamu jakby co. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 Dalej Strona 2 z 2 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi