Iru Napisano 7 Marca 2015 Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Zakupiłem kamerkę SJ4000 z zestawem uchwytów. Chce zamontować jeden do kasku taśmą samoprzylepną M3. Problem widzę jednak taki, że uchwyt jest prosty, a kask lekko okrągły. Jak to zrobić, żeby to porządnie trzymało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytek23 Napisano 7 Marca 2015 Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Nie bedzie trzymac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BigMonster Napisano 8 Marca 2015 Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Możesz na Allegro poszukać takich zestawów z mocowaniami do SJ i GoPro. Kosztują niewiele. W zestawach o różnej konfiguracji są różne uchwyty. np. http://allegro.pl/ze...5121041628.html Jest tego bardzo dużo, musisz wybrać taki zestaw, który się Tobie najbardziej przyda. SJ jest pod tym wględem kompatybilna z GP. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 8 Marca 2015 Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Miałem podobny dylemat. Jednak nawet na sporej krzywiźnie kasku, dwustronnie klejące taśmy Scotch 3M świetnie trzymają. One mają grubość ok.1mm i są miękkie. To wystarczy aby oddać trochę kształt. Mamy uchwyty przyklejone na dwóch kaskach i na obu trzyma. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iru Napisano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Dzięki za pomoc. W zestawie miałem dwa takie uchwyty. Jeden prosty z już przyklejoną taśmą i otwerem z gwintem, a właśnie drugi lekko zaokrąglony ale on był bez taśmy 3M i z taką czerwoną miękka powierzchnią chyba antypoślizgową czy coś takiego Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale do niej przykleiłem zapasową taśmę i to wszystko do kasku. Dodatkowo mam zabezpieczenie jakby sie odkleiło.Dziś test na na nartach wypadł pozytywnie, ale nie jestem pewien czy zrobiłem to fachowo? Może powinienem odkleić ta czerwoną powierzchnie i dopiero na to taśmę 3M? Dodatkowe uchwyty do kasku już zamówione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 8 Marca 2015 Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Nie jestem pewien ale chyba źle zrobiłeś. My mamy kamerkę tej samej firmy ale model M10. Właściwie od Twojej różni się tylko kształtem. Podejrzewam, że wyposażenie jest takie samo. Także mieliśmy dwa uchwyty. Jeden z gwintem a drugi bez. Na obu jest pianka klejąca 3M. Na jednym z uchwytów czerwona , śliska była folia zabezpieczająca klej. Po zdjęciu jej przykleiliśmy uchwyt do kasku. Jeśli dobrze myślę nakleiłeś na tę folię następną piankę dwustronną. Istnieje ogromne ryzyko, że folia się odklei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iru Napisano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 heh... no to się nie popisałem. Próbowałem tą czerwoną odklejać. Nie byłem pewien czy dobrze robię a że nie odchodziło to zbyt łatwo to dopuściłem i przykleiłem na to. Swoją drogą mogło by to być opisane w instrukcji dla mniej rozgarniętych w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bakkz Napisano 21 Października 2015 Udostępnij Napisano 21 Października 2015 A kysz dziadu reklamowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shaddy Napisano 24 Października 2015 Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Również mam SJ4000 i niestety w zestawie nie masz dobrych mocowań do kasku. Wejdź na np. http://allegro.pl/pr...5364308565.html i za 10 zł kupisz sobie zestaw podpór o zaokrąglonej podstawie z oryginalną taśmą 3M. Oczyść kask alkoholem weź suszarkę żony i nagrzej taśmę na podporze (uprzednio ściągając czerwoną folię) Jak będzie mocno ciepła przyklej do kasku w wybranym miejscu. U mnie trzyma, u żony też i nie ma bata żeby puściła. P.S. Kamerka daje radę - dobry wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 2 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Przy dużych krzywiznach, których nie da się wygubić grubą taśmą można zrobić przejściową poduchę z modeliny. Wadą jest dodatkowa waga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piskoor Napisano 6 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Przy tych kamerkach najlepiej sprawdza się uprząż na klatę (szelki), z kasku, jak głowy nie pochylisz, to ci zabezpieczenie krzesełka może ją zerwać przy wsiadaniu/wysiadaniu (wzrost>180) i ujęcia chyba ciekawsze wychodzą. dlatego nie lubię kamer w kształcie pudełka... mocując na czubku kasku zawsze wygląda się jak teletubiś..... Wolę mocowania z boku kasku... a GoPro już nie odstaje jakością tak bardzo in plus żeby nie można było znaleźć czegoś innego właśnie w innym kształcie ( bardziej przylegającym ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... paolomario Napisano 6 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Mnie odnośnie tej kamerki (SJ4000) niepokoi taka sprawa, że będę miał problem z uruchomieniem nagrywania, gdy będzie zamontowana na kasku. Z obserwacji widzę, że kamerka wygasza ekran bardzo szybko i trzeba raz wcisnąć jakiś przycisk by wybudzić a dopiero potem OK by rozpocząć nagrywanie. Szkopuł w tym, że w grubszych rękawicach czasami trudno wyczuć te wciśnięcia przycisków i nie wiadomo do końca czy tylko wybudziło się kamerkę, czy uruchomiło już nagrywanie. Ja zazwyczaj nagrywam z szelek (tutaj moje nagrania ze sztucznych stoków w UK: https://www.youtube....JRw?app=desktop) więc mogę podpatrzeć co się dzieje a na kasku będzie trudniej. OK, można wspomóc się smartfonem i WiFi, ale to i nie poręczne, i skraca zapas prądu w baterii. Myślę czy nie zainwestować w jakieś gogle z kamerką (coś z Liquid Image dla przykładu) jako wsparcie dla SJ4000. Swoją drogą to świetna kamerka I ja mam w zestawie dwa różne mocowania do kasku, włącznie z tym zakrzywionym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... Iru Napisano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Kamerka przy przyciskaniu wydaje słyszalny dźwięk. Ewentualnie jeśli mamy towarzysza nartowania to może sprawdzić czy dioda miga czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... paolomario Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 I w zeszły piątek na moim okolicznym stoku podpatrzyłem właśnie jak snowboardziści uruchamiali sobie nawzajem kamerki na kaskach A dźwięki, to jakoś nie mogę znaleźć w ustawieniach podgłaszania, bo owszem słychać pipnięcia po wciśnięciu, ale gdy kamerka zamknięta w obudowie to ledwo ledwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
paolomario Napisano 6 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Mnie odnośnie tej kamerki (SJ4000) niepokoi taka sprawa, że będę miał problem z uruchomieniem nagrywania, gdy będzie zamontowana na kasku. Z obserwacji widzę, że kamerka wygasza ekran bardzo szybko i trzeba raz wcisnąć jakiś przycisk by wybudzić a dopiero potem OK by rozpocząć nagrywanie. Szkopuł w tym, że w grubszych rękawicach czasami trudno wyczuć te wciśnięcia przycisków i nie wiadomo do końca czy tylko wybudziło się kamerkę, czy uruchomiło już nagrywanie. Ja zazwyczaj nagrywam z szelek (tutaj moje nagrania ze sztucznych stoków w UK: https://www.youtube....JRw?app=desktop) więc mogę podpatrzeć co się dzieje a na kasku będzie trudniej. OK, można wspomóc się smartfonem i WiFi, ale to i nie poręczne, i skraca zapas prądu w baterii. Myślę czy nie zainwestować w jakieś gogle z kamerką (coś z Liquid Image dla przykładu) jako wsparcie dla SJ4000. Swoją drogą to świetna kamerka I ja mam w zestawie dwa różne mocowania do kasku, włącznie z tym zakrzywionym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iru Napisano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Kamerka przy przyciskaniu wydaje słyszalny dźwięk. Ewentualnie jeśli mamy towarzysza nartowania to może sprawdzić czy dioda miga czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paolomario Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 I w zeszły piątek na moim okolicznym stoku podpatrzyłem właśnie jak snowboardziści uruchamiali sobie nawzajem kamerki na kaskach A dźwięki, to jakoś nie mogę znaleźć w ustawieniach podgłaszania, bo owszem słychać pipnięcia po wciśnięciu, ale gdy kamerka zamknięta w obudowie to ledwo ledwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi